Bezienswaardigheden Oman

Pagina 1 van 2 met 19 resultaten

Al Saleel National Park

In de Sharqiyah regio in Oman ligt het wildreservaat Al Saleel National Park. Over een oppervlakte van ruim 220 km² strekt het park zich uit. Er groeien vooral acacia bomen en het grootste gedeelte van het park is dan ook dichtbegroeid met bossen. Het park biedt een thuis voor de Omani wilde kat (Al Senmar), de Arabische gazelle, de rode vos en nog een aantal andere kleinere dieren zoals bijvoorbeeld de Egyptische Adelaar.

Jebel Samhan Nature Reserve

Het natuurreservaat Jebel Samhan Nature Reserve strekt zich uit van de stad Shuwimiya in het noordoosten van Oman tot Marbat in het zuiden. Tussen de twee steden liggen hooglanden, bergen tot 1.500 meter hoog, kustvlaktes en canyons, al deze landschappen maken het dat het een ideaal leefgebied is voor verschillende dieren. In het park leven onder andere hyena's, steenbokken, gazellen, wolven, luipaarden en wilde katten. Wanneer je aan de kust bent in het park heb je kans om een walvis te zien en soms schildpadden.

Ra's al Hadd

Ra's al Hadd is een dorp (schildpaddenreservaat) in het oosten van Oman gelegen in de overgang van de Golf van Oman in de Arabische Zee. Het dorp is het meest bekend om haar stranden die een thuisbasis zijn voor vele (wilde) schildpadden die tijdens het broedseizoen hun eieren op het strand leggen. Tijdens het broedseizoen mag je dan ook niet alleen het strand betreden, maar uitsluitend onder leiding van een gids. Er zijn in het dorp verschillende gidsen die je 's nachts meenemen om de schildpadden te zien broeden en 's ochtends de baby-schildpadden naar het water te zien waggelen.

Wahiba Sands

Wahiba Sands
Wahiba Sands
Kaart met locatie Wahiba Sands

Het woestijnlandschap Wahiba Sands van ruim 12.500 m² is vernoemd naar de Wahibastam, de oorspronkelijke bewoners van het gebied. Nu wonen er nog nomadische Bedoeïenen. Op vrijdag komen zij bij elkaar in de soek van Al-Mintirib (220 kilometer van Muscat) om inkopen te doen.

Het gebied bestaat naast woestijn ook uit wadi's, rivierbeddingen, die het grootste gedeelte van het jaar droog staan. Wanneer het water wel door de bedding stroomt zorgt dit voor de komst van kleurrijke vogels en kleur in het gebied. Het gebied is overigens alleen met fourwheeldrive jeeps te verkennen en als toerist kun je met verschillende van deze jeepsafari's mee.

Markten in Oman

Markten in Oman
Markten in Oman

In Oman heeft bijna iedere stad zijn eigen soek ofwel markt. Op deze markten worden vaak zilver- en goudwerk als ook antieke en traditionele producten verkocht zoals Frankincense (wierook). Er zijn echter een aantal speciale markten; op vrijdag wordt er in Nizwa bijvoorbeeld een geitenmarkt, in Sinaw een kamelenmarkt en op woensdag in Ibra een speciale markt voor vrouwen.

Forten in Oman

Forten in Oman
Forten in Oman

Naast een eigen soek voor iedere stad heeft ook vrijwel ieder dorp of stad een eigen fort. De meeste forten zijn uitgebreid of gebouwd tussen 1624 en 1744 gedurende de Al Yarubi dynastie. Tegenwoordig representeren zij de welvaart en de Omani architectuur indertijd. De forten dienden ten tijde van oorlog vooral als laatste verdedigings- en toevluchtsoord voor het volk. Er zijn veel verschillende forten te vinden, maar de bekendere forten zijn het Al Mirani Fort, het Al Jalali Fort, het Nizwa Fort, het Nakhal Fort en het Rustaq Fort.

Winkelen in Oman

Winkelen in Oman
Winkelen in Oman

In het Muscatdistrict ligt de stad Qurum, het is een waar winkelparadijs. Er zijn verschillende gigantische winkelcentra te vinden, onder andere de winkelcentra Capital Commercial Centre, Al Araimi en het Zakher winkelcentrum. Al zijn er in Qurum veel winkelcentra te vinden het meest bekende vind je in Musqat; het SABCO.

De winkels zijn doordeweeks geopend van 08.00 tot 13.00 uur en van 16.00 tot 19.00 uur. Doordeweeks is wel iets anders dan in Nederland, in Oman is doordeweeks namelijk van zaterdag t/m donderdag. Er gelden nog een paar uitzonderingen op de openingstijden; zo zijn winkelcentra vaak tot 21.00 uur open en supermarkten tot middernacht.

Naast dat er diverse winkelcentra te vinden zijn, is ook de souq een goede plek voor de winkelliefhebbers. In iedere grote stad, zoals Muscat en Nizwa bijvoorbeeld, vind je wel een souq. Naast souvenirs vind je hier ook kruiden, noten, kleding en meubelen.

Dune bashing

Dune bashing
Dune bashing
Kaart met locatie Dune bashing

Een groot gedeelte van Oman bestaat uit woestijnlandschap en uitgestrekte duinen. Een populaire manier om deze woestijn te ontdekken is via dune bashing, ofwel duinstuiteren. Dit houdt in dat je met een 4WD-jeep hard rondrijdt in de duinen en probeert om snel boven op de duinen te komen en vanaf de bovenste duinen weer zo snel mogelijk naar beneden te rijden. Je wordt behoorlijk door de auto gestuiterd, vandaar de naam. Ook met een sandboard kun je vanaf de duinen naar beneden boarden.

Al-Jalali en Mirani forten (Muscat)

Al-Jalali en Mirani forten
Al-Jalali en Mirani forten
Kaart met locatie Al-Jalali en Mirani forten

De Al-Jalali en Mirani forten werden gebouwd gedurende de Portugese bezetting van Oman in de 16e eeuw en zijn een overweldigende verschijning. De forten zijn gelegen aan beide kanten van een paleis en bieden met diens traditionele architectuur een prachtig beeld van het tijdperk waarin ze ontstaan zijn. De strategische gelegen forten bezorgen toeristen een schitterend uitzicht op de stad en de Arabische Zee.

Mutrah Souk (Muscat)

Mutrah Souk
Mutrah Souk
Kaart met locatie Mutrah Souk

De Mutrah Souk is de meest populaire traditionele markt in Muscat. De markt is een waar doolhof gevormd door nauwe steegjes van marktkramen. Toeristen kunnen onderhandelen met de handelaars over bijvoorbeeld de prijzen van gouden en zilveren sieraden, antiek en andere traditionele goederen.

  • 1
  • 2
  • Volgende