Bezienswaardigheden Oman

Al Saleel National Park

In de Sharqiyah regio in Oman ligt het wildreservaat Al Saleel National Park. Over een oppervlakte van ruim 220 km² strekt het park zich uit. Er groeien vooral acacia bomen en het grootste gedeelte van het park is dan ook dichtbegroeid met bossen. Het park biedt een thuis voor de Omani wilde kat (Al Senmar), de Arabische gazelle, de rode vos en nog een aantal andere kleinere dieren zoals bijvoorbeeld de Egyptische Adelaar.

Jebel Samhan Nature Reserve

Het natuurreservaat Jebel Samhan Nature Reserve strekt zich uit van de stad Shuwimiya in het noordoosten van Oman tot Marbat in het zuiden. Tussen de twee steden liggen hooglanden, bergen tot 1.500 meter hoog, kustvlaktes en canyons, al deze landschappen maken het dat het een ideaal leefgebied is voor verschillende dieren. In het park leven onder andere hyena's, steenbokken, gazellen, wolven, luipaarden en wilde katten. Wanneer je aan de kust bent in het park heb je kans om een walvis te zien en soms schildpadden.

Ra's al Hadd

Ra's al Hadd is een dorp (schildpaddenreservaat) in het oosten van Oman gelegen in de overgang van de Golf van Oman in de Arabische Zee. Het dorp is het meest bekend om haar stranden die een thuisbasis zijn voor vele (wilde) schildpadden die tijdens het broedseizoen hun eieren op het strand leggen. Tijdens het broedseizoen mag je dan ook niet alleen het strand betreden, maar uitsluitend onder leiding van een gids. Er zijn in het dorp verschillende gidsen die je 's nachts meenemen om de schildpadden te zien broeden en 's ochtends de baby-schildpadden naar het water te zien waggelen.

Wahiba Sands

Wahiba Sands
Wahiba Sands
Kaart met locatie Wahiba Sands

Het woestijnlandschap Wahiba Sands van ruim 12.500 m² is vernoemd naar de Wahibastam, de oorspronkelijke bewoners van het gebied. Nu wonen er nog nomadische Bedoeïenen. Op vrijdag komen zij bij elkaar in de soek van Al-Mintirib (220 kilometer van Muscat) om inkopen te doen.

Het gebied bestaat naast woestijn ook uit wadi's, rivierbeddingen, die het grootste gedeelte van het jaar droog staan. Wanneer het water wel door de bedding stroomt zorgt dit voor de komst van kleurrijke vogels en kleur in het gebied. Het gebied is overigens alleen met fourwheeldrive jeeps te verkennen en als toerist kun je met verschillende van deze jeepsafari's mee.

Markten in Oman

Markten in Oman
Markten in Oman

In Oman heeft bijna iedere stad zijn eigen soek ofwel markt. Op deze markten worden vaak zilver- en goudwerk als ook antieke en traditionele producten verkocht zoals Frankincense (wierook). Er zijn echter een aantal speciale markten; op vrijdag wordt er in Nizwa bijvoorbeeld een geitenmarkt, in Sinaw een kamelenmarkt en op woensdag in Ibra een speciale markt voor vrouwen.

Forten in Oman

Forten in Oman
Forten in Oman

Naast een eigen soek voor iedere stad heeft ook vrijwel ieder dorp of stad een eigen fort. De meeste forten zijn uitgebreid of gebouwd tussen 1624 en 1744 gedurende de Al Yarubi dynastie. Tegenwoordig representeren zij de welvaart en de Omani architectuur indertijd. De forten dienden ten tijde van oorlog vooral als laatste verdedigings- en toevluchtsoord voor het volk. Er zijn veel verschillende forten te vinden, maar de bekendere forten zijn het Al Mirani Fort, het Al Jalali Fort, het Nizwa Fort, het Nakhal Fort en het Rustaq Fort.

Winkelen in Oman

Winkelen in Oman
Winkelen in Oman

In het Muscatdistrict ligt de stad Qurum, het is een waar winkelparadijs. Er zijn verschillende gigantische winkelcentra te vinden, onder andere de winkelcentra Capital Commercial Centre, Al Araimi en het Zakher winkelcentrum. Al zijn er in Qurum veel winkelcentra te vinden het meest bekende vind je in Musqat; het SABCO.

De winkels zijn doordeweeks geopend van 08.00 tot 13.00 uur en van 16.00 tot 19.00 uur. Doordeweeks is wel iets anders dan in Nederland, in Oman is doordeweeks namelijk van zaterdag t/m donderdag. Er gelden nog een paar uitzonderingen op de openingstijden; zo zijn winkelcentra vaak tot 21.00 uur open en supermarkten tot middernacht.

Naast dat er diverse winkelcentra te vinden zijn, is ook de souq een goede plek voor de winkelliefhebbers. In iedere grote stad, zoals Muscat en Nizwa bijvoorbeeld, vind je wel een souq. Naast souvenirs vind je hier ook kruiden, noten, kleding en meubelen.

Dune bashing

Dune bashing
Dune bashing
Kaart met locatie Dune bashing

Een groot gedeelte van Oman bestaat uit woestijnlandschap en uitgestrekte duinen. Een populaire manier om deze woestijn te ontdekken is via dune bashing, ofwel duinstuiteren. Dit houdt in dat je met een 4WD-jeep hard rondrijdt in de duinen en probeert om snel boven op de duinen te komen en vanaf de bovenste duinen weer zo snel mogelijk naar beneden te rijden. Je wordt behoorlijk door de auto gestuiterd, vandaar de naam. Ook met een sandboard kun je vanaf de duinen naar beneden boarden.

Al-Jalali en Mirani forten (Muscat)

Al-Jalali en Mirani forten
Al-Jalali en Mirani forten
Kaart met locatie Al-Jalali en Mirani forten

De Al-Jalali en Mirani forten werden gebouwd gedurende de Portugese bezetting van Oman in de 16e eeuw en zijn een overweldigende verschijning. De forten zijn gelegen aan beide kanten van een paleis en bieden met diens traditionele architectuur een prachtig beeld van het tijdperk waarin ze ontstaan zijn. De strategische gelegen forten bezorgen toeristen een schitterend uitzicht op de stad en de Arabische Zee.

Mutrah Souk (Muscat)

Mutrah Souk
Mutrah Souk
Kaart met locatie Mutrah Souk

De Mutrah Souk is de meest populaire traditionele markt in Muscat. De markt is een waar doolhof gevormd door nauwe steegjes van marktkramen. Toeristen kunnen onderhandelen met de handelaars over bijvoorbeeld de prijzen van gouden en zilveren sieraden, antiek en andere traditionele goederen.

The Walk (Muscat)

The Walk
The Walk
Kaart met locatie The Walk

Het populaire woongebied ‘The Wave’ in het westen van Muscat heeft een apart gebied waar je goed kunt eten en drinken. Dit gebied heet ‘The Walk’ en je hebt hier de keuze uit zo'n 20 cafés en restaurants. Je kunt er terecht voor een snelle hap, uitgebreid diner of zakenlunch en er zijn verschillende keukens vertegenwoordigd zoals de Japanse, Thaise, Italiaanse en Libanese. Ook de bekende ketens zoals Subway en Starbucks zijn er te vinden. 

Nationaal Museum van Oman (Muscat)

Het Nationaal Museum van Oman heette voorheen het Museum of Bait Assayed/ Nadir bin Faisal bin Turki. Het museum is in 1978 gebouwd en heeft een grote collectie koperen ambacht, zilveren sieraden en Omani schepen. Er zijn in het museum allerlei gedeeltes met verschillende collecties. Er is een gedeelte voor de eigendommen van de heersers van Zanzibar en van de Al Busaidi dynastie. Een erg belangrijk stuk uit het museum is de brief die profeet Mohammed verstuurde aan de heersers van Oman, de brief ging geheel over het verspreiden van het Islamitische geloof.

Bait Al Zubair museum (Muscat)

Een particulier museum in Muscat de hoofdstad van Oman is het Bait Al Zubair museum. Letterlijk betekent de naam van het museum het 'Huis van Al Zubair' en eigenlijk klopt dit ook wel, in het huis van meneer Zubair is door de familie een museum gecreëerd. In het museum is de uitgebreide privécollectie van de familie te zien die wordt afgewisseld met wisselende tentoonstellingen. De eigen collectie van het Bait al Zubair bestaat uit kostuums, wapens en huishoudelijke apparaten. Ook staat er een levensgrote replica van een authentiek soek, een irrigatiesysteem en een Omanitisch dorp.

House of Amouage (Muscat)

House of Amouage
House of Amouage
Kaart met locatie House of Amouage

In 1983 gaf Sultan Qaboos bin Said de opdracht om een zeer exclusief parfum te ontwikkelen met ingrediënten afkomstig uit Oman. Amouage, dat in het Arabisch ‘Golven van emotie’ betekent, wordt wel ’het meest kostbare parfum ter wereld’ genoemd. Het bestaat uit meer dan 120 natuurlijke ingrediënten, zoals het zeldzame wierookhars uit de zuidelijke provincie Dhofar. Het ‘House of Amouage’ is de producent van dit bijzondere parfum, dat inmiddels wereldwijd gekocht wordt door een selecte groep liefhebbers. Tijdens een bezoek aan The House of Amouage kom je alles te weten over dit exclusieve parfum en kun je het natuurlijk zelf kopen.

Sultan Quaboos Grand Mosque (Muscat)

Sultan Quaboos Grand Mosque
Sultan Quaboos Grand Mosque
Kaart met locatie Sultan Quaboos Grand Mosque

De Sultan Quaboos Grand Mosque is een prachtig nieuw doch architectonisch klassiek gebouw, waarvan de zes jaar durende bouw in 2001 is volbracht. De volledig marmeren moskee is zeer uniek in zijn soort, als 3e grootste moskee ter wereld met plaats voor 20.000 man, en is vaak geopend voor niet islamitische-toeristen. Aangezien de moskee meer beschouwd dient te worden als een religieuze plek dan als toeristische trekpleister, moeten bezoekers een aantal voorschriften in acht nemen waarbij een (Engelstalige) gids kan helpen. De moskee is alleen ’s morgens geopend voor toeristen.

Sohar Castle (Sohar)

Sohar Castle
Sohar Castle
Kaart met locatie Sohar Castle

In de stad Sohar vind je het Sohar kasteel museum. Het is van oudsher een fort uit het jaar 179 en kreeg de vorm van een kasteel in de 15e eeuw. In 1985 werd het kasteel gerestaureerd op kosten van de regering en het werd vervolgens geopend voor publiek als museum in 1993. Het museum laat zien hoe Sohar zich heeft ontwikkeld door de jaren heen als belangrijke handelsstad. Niet alleen het museum in het kasteel is een bezoek waard, maar het kasteel op zich is ook zeker een bezoekje waard.

Souq van Nizwa (Nizwa)

Souq van Nizwa
Souq van Nizwa
Kaart met locatie Souq van Nizwa

Nizwai is beroemd om zijn handwerken en agrarische producten die o.a. te koop zijn op de souq. Een souq is de benaming voor een Arabische markt. De Souq in Nizwa is een van de meest belangrijke in het land, na Muttrah. Nizwa staat bovendien bekend om zijn zilveren juwelen, welke beschouwd worden als de beste in het land. Op de Arabische markt is vrijwel alles te koop; van vlees, vis, groenten, fruit tot kruiden, goud- en zilverwerk. Bovendien zijn de mensen hier erg bedreven in het maken van Khanjar, kromme dolken, die een bijzondere stijl en patronen hebben. Ook maken zij koperen producten, koffiepotten, zwaarden, lederwaren en aardewerk.

Geitenmarkt Nizwa (Nizwa)

Geitenmarkt Nizwa
Geitenmarkt Nizwa
Kaart met locatie Geitenmarkt Nizwa

Op de geitenmarkt in Nizwa zie je hoe geiten en koeien worden verhandeld door Omani in traditionele dishdasha's. Iedere vrijdag rond een uur of 6.00 begint de markt en die duurt dan tot ongeveer 10.00 uur. Wil je het hoogtepunt van de markt meemaken, dan kan je het beste vroeg aankomen bij de markt. Dan zijn namelijk de beste geiten en koeien en nog. De markt geeft je een goed beeld van hoe de echte Omani hier leven.

Nizwa Fort (Nizwa)

Nizwa Fort
Nizwa Fort
Kaart met locatie Nizwa Fort

Het fort van Nizwa is het grootste fort van Oman en werd gebouwd in 1650. In 2007 werd het na een grondige restauratie weer geopend. De restauratie is prachtig uitgevoerd. Het fort is belangrijk voor een aantal turbulente periodes uit de geschiedenis van Oman. Je krijgt tijdens een bezoek aan het fort een goed beeld van hoe het leven er vroeger hier heeft uitgezien. Zo kan je een kijkje nemen in de vroegere gevangenis, de voorraadruimten en zijn er diverse kamers waar voorwerpen, foto's en video's worden tentoongesteld.