Bezienswaardigheden Oostenrijk

Frauenmuseum

Het Frauenmuseum in Hittisau is het enige en daarmee ook het eerste vrouwenmuseum in Oostenrijk. Het initiatief kwam van Elizabeth Stockler en het Frauenmuseum werd in 2000 geopend. Sindsdien zijn er dertig wisselende tentoonstellingen geweest over onderwerpen die voor vrouwen relevant zijn. Het museum wil de culturele kant en de geschiedenis van vrouwen laten zien aan de bezoekers door dit te documenteren en te visualiseren. Alle medewerkers van het Frauenmuseum zijn vrouwen en werken vrijwillig. Je kunt een rondleiding of begeleiding krijgen tegen een kleine vergoeding voor de vrouwen.

Nationaal Park Hohe Tauern

Nationaal Park Hohe Tauern
Nationaal Park Hohe Tauern
Kaart met locatie Nationaal Park Hohe Tauern

Midden in de Centrale Alpen in Oostenrijk vind je de Hohe Tauern, een langgerekt bergmassief. Het bergmassief is zo'n 120 kilometer lang en 50 kilometer breed en is hiermee het grootste beschermde gebied in de Alpen. In 1981 werd het gebied officieel een nationaal park en werd het daarmee het eerste nationale park in Oostenrijk. Het natuurgebied omvat Alpine landschappen, zoals gletsjers, rotswanden en turf, alsmede bergweide landschappen die zorgvuldig zijn gekweekt.

Kasteel Rosenberg

Kasteel Rosenberg doet tegenwoordig dienst als gemeentehuis en is een van de oudste gebouwen in Zell am See. Het ligt in het centrum van de stad en heeft nog beschikking over de kasteeltuinen die er al verscheidene jaren liggen.

Wandelen in Oostenrijk

Wandelen in Oostenrijk
Wandelen in Oostenrijk

Mensen uit alle landen komen naar Oostenrijk voor de prachtige wandelroutes die zowel in de zomer als in de winter goed te bewandelen zijn. Er is een netwerk van 7.800 km gemarkeerde wandelwegen in Oostenrijk, maar je kunt natuurlijk ook buiten de gebaande paden op ontdekkingstocht gaan. Door het grote netwerk aan wandelwegen kan iedere wandelaar, gevorderd of beginner wel een geschikte route vinden. De nieuwe vorm van wandelen, geocoaching, wordt steeds populairder in Oostenrijk. Geocoaching is het wandelen naar specifieke geografische coördinaten.

MuseumsQuartier (Wenen)

MuseumsQuartier
MuseumsQuartier
Kaart met locatie MuseumsQuartier

Het MuseumsQuartier is te vinden in Wenen en is zo'n 60.000 m² aan cultureel gebied. Het quartier bevat moderne architectuur maar ook barokke gebouwen. In 2001 werd het MuseumsQuartier geopend na een renovatie die bijna 150 miljoen euro kostte. Op het quartier zijn verschillende grote musea te vinden zoals het MUMOK en het Leopold Museum.

Stephansdom (Wenen)

De Stephansdom is de belangrijkste middeleeuwse kerk van Oostenrijk en ligt in het centrum van Wenen. De Stephansdom is al vanaf ver buiten de stad te zien door zijn 137 meter hoge toren. Voor veel toeristen zijn de karakteristieke dakpannen van de dom een belangrijk oriëntatiepunt bij wandelingen door Wenen. Niet alleen de bewoners van Wenen hechten veel waarde aan de Stephansdom, ook Oostenrijkers van buiten Wenen zijn gehecht aan het monument in het centrum van Wenen. In 1945 raakte de kerk zwaar beschadigd door de Tweede Wereldoorlog maar doordat de kerk geliefd is onder Oostenrijkers kwamen hierna al snel donaties binnen voor de restauratie.

Franciscanenkerk (Wenen)

De Franciscanenkerk (Franziskanerkirche in het Duits) is een kerk uit de 17e eeuw in de Oostenrijkse stad Salzburg. De kerk is gebouwd in de Zuid-Duitse Renaissancestijl en werd ontworpen door de architect Johan Martin Fischer. Het interieur van de kerk is in Barokke stijl en er staat een groot altaar in het midden van de kerk. Ook erg speciaal is dat de oudste en enige nog in gebruikzijnde Weense orgel in de kerk te vinden is.

Winkelen in Wenen (Wenen)

Winkelen in Wenen
Winkelen in Wenen
Kaart met locatie Winkelen in Wenen

Wenen is een echte winkelstad, zelfs toeristen die niet echt voor het winkelen naar Wenen afreizen kunnen na een wandeling langs de etalages niet meer om de winkels heen. Het aanbod in Wenen omvat niet alleen kleding maar ook typische producten zoals biedermeier kasten, Jugendstil sieraden en Augarten porselein. De binnenstad is vooral overgenomen door internationale modeontwerpers, maar wanneer je in de smalle straatjes kijkt kom je overal authentieke Weense producten tegen. De winkels mogen in principe geopend zijn van maandag t/m vrijdag van 6.00-19.30 uur en op zaterdag tot 17.00 uur. In de regel zijn de meeste winkels echter geopend van 8.00-18.00 uur met 1,5 uur middagpauze en op zaterdag tot 13.00 uur.

Uhrturm am Schlossberg (Graz)

Het symbool van Graz is de klokkentoren Uhrturm am Schlossberg. Dankzij zijn ligging midden in de stad op de Schlossberg is de klokkentoren in grote delen van de stad zichtbaar. Karakteristiek is dat de functie van de grote en kleine wijzer is omgedraaid.

Hauptplatz (Graz)

Hauptplatz is het centrale plein in Graz. Op dit plein staat de Erzherzog Joann fontein en aan het plein ligt een 19e-eeuws stadhuis wat de moeite waard is om te bezichtigen.

Het geboortehuis van Mozart (Salzburg)

Het geboortehuis van Mozart
Het geboortehuis van Mozart
Kaart met locatie Het geboortehuis van Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart werd op 27 januari 1756 geboren in het hartje van Salzburg. In de Getreidegasse staat het geboortehuis van Mozart nog in originele staat. Het huis geeft een goede indruk van hoe het leven er vroeger uitzag in Oostenrijk. Op de derde verdieping van het gebouw vind je een museum over Mozart. Hier staan een aantal van zijn muziekinstrumenten en portretten, maar ook Salzburgse gebruiksvoorwerpen en meubels. Naast de vaste collectie van het museum zijn er ook regelmatig thema-tentoonstellingen.

Stiegl Brauwelt museum (Salzburg)

Stiegl Brauwelt museum
Stiegl Brauwelt museum
Kaart met locatie Stiegl Brauwelt museum

Het Stiegl Brauwelt museum in de brouwerij van Stiegl in Salzburg is geen uiterst serieus museum. De brouwerij is sinds 1492 de grootste privé-brouwerij van Oostenrijk. Er worden dagelijks meerdere rondleidingen gegeven in de brouwerij die eindigen in het museum. De Stiegl Brauwelt brouwt bier met het bronwater uit de nabijgelegen Unterberg. Na een bezoek aan de brouwerij en het museum kun je in de winkel van de brouwerij het originele Stiegl bier kopen.

Markt in Salzburg (Salzburg)

Markt in Salzburg
Markt in Salzburg
Kaart met locatie Markt in Salzburg

In Salzburg vinden regelmatig markten plaats. Naast groenten en vlees worden er ook streekproducten verkocht zoals honing en handgemaakte producten. Iedere dag, behalve zondag, is er een markt op het Universiteitsplein en de Wiener Philharmoniker Gasse. Hier wordt vlees, fruit, groenten, brood, vis, kaas en andere verse producten verkocht. Op donderdag is er een levendige markt op het plein voor de Sint Andreas-kerk, de ‘Schranne’.

Salzburger Dom (Salzburg)

Salzburger Dom
Salzburger Dom
Kaart met locatie Salzburger Dom

De dom in Salzburg ligt aan de imposante domplatz. De domplatz is een plein omringd met zuilengalerijen dat dient als voorportaal van de Salzburger Dom. In 1614 werd de dom die aan het plein staat herbouwd, de oude dom is namelijk afgebrand. De herbouw duurde tot 1628, maar de torens van de Salzburger Dom werden pas in 1665 voltooid. Wanneer je de dom voor het eerst ziet is het waarschijnlijk dat je de details op de voorgevel over het hoofd ziet. Echter de voorgevel bestaat uit prachtige details, verdeeld over 3 verdiepingen.

Schloss Ambras (Innsbruck)

Schloss Ambras
Schloss Ambras
Kaart met locatie Schloss Ambras

Schloss Ambras is een kasteel in Amras, een stadsdeel van Innsbruck. Het is een dependance van het Kunsthistorisches Museum Wien in Wenen. Het kasteel werd in Renaissancestijl gebouwd door Ferdinand II van Tirol, die hier zijn portret- en harnasverzameling onderbracht.

Sint-Jacobskerk (Villach)

Sint-Jacobskerk
Sint-Jacobskerk
Kaart met locatie Sint-Jacobskerk

In het centrum van Villach vind je de Sint-Jacobskerk. Dit is een gotische driebeukige kerk uit het begin van de 14e eeuw. De kerktoren is 95 meter hoog en is daarmee de hoogste kerktoren van Karinthië. Het hoogaltaar van de kerk is uit hout gesneden.

Stadsmuseum (Villach)

Museum der Stadt Villach werd in 1873 opgericht door Carl Andreas Picco. Het museum bevindt zich in het centrum van de stad. Er zijn onder andere voorwerpen over de geschiedenis van Villach en omgeving te zien, waaronder voorwerpen van de Villacher Schule en schilderijen van lokale kunstenaars. Het binnenhof van het museum is heel romantisch en het museum geeft regelmatig wisseltentoonstellingen.

Hauptplatz (Villach)

Wandelend op de Hauptplatz zul je proeven en voelen dat deze stad ooit een belangrijk handelscentrum is geweest. Rondom het grote middeleeuwse plein staat vele prachtige woonhuizen. Tegenwoordig vind je er ook cafés met gezellige terrasjes. Op nummer 18 vind je de prachtige ‘Paracelsushof’ met een zuilengalerij.

Kasteel Bruck (Lienz)

Kasteel Bruck
Kasteel Bruck
Kaart met locatie Kasteel Bruck

Kasteel Bruck uit de 13e eeuw bevindt zich in het westen van de stad, gelegen op een heuvel. Rond 1500 was dit het sociale, economische en politieke middelpunt van Lienz. In het kasteel kun je verschillende kunstwerken zien van kunstenaars uit Oost-Tirol.

Wintersport (Lienz)

Wintersport
Wintersport
Kaart met locatie Wintersport

De wintersport is voor veel Nederlanders de reden om naar Lienz te reizen. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat schijnt de zon en er zijn nauwelijks wachtrijen bij de liften. Om de twee jaar worden de Women's World Cup wedstrijden hier gehouden.

Lindwurmbrunnen (Klagenfurt)

Lindwurmbrunnen
Lindwurmbrunnen
Kaart met locatie Lindwurmbrunnen

De Lindwurmbrunnen bevindt zich op de Neue Platz, waar ook het raadhuis zich bevindt. Deze fontein stamt uit de 16e eeuw en is het symbool van de stad. Het werk werd lang toegeschreven aan Ulrich en Andreas Vogelsang, maar het komt waarschijnlijk van een anonieme meester.

Landhaus Klagenfurt (Klagenfurt)

Landhaus Klagenfurt
Landhaus Klagenfurt
Kaart met locatie Landhaus Klagenfurt

Landhaus Klagenfurt is historisch gezien een belangrijk gebouw in de hoofdstad van Karinthië. Het is gelegen aan de rand van het oudste deel van het centrum van Klagenfurt. De villa werd gebouwd in 1574-1594 in het kader van de uitbreiding en verrijking van de stad door de Karinthische landgoederen. Het is nog steeds de zetel van het Karinthische parlement.

Burcht Schattenburg (Feldkirch)

Burcht Schattenburg
Burcht Schattenburg
Kaart met locatie Burcht Schattenburg

Je kunt hem bijna niet missen, de burcht Schattenburg die duidelijk boven de stad uitsteekt. Het was het voormalige fort van de graven van Montfort. Tegenwoordig is het fort nog steeds onderwerp in een legende over de gravin van Montfort, zij zou bezoekers van het fort achtervolgen. De grote klok in de toren van het fort is de vierde grootste klok van Oostenrijk.

Marktplatz (Feldkirch)

Marktplatz
Marktplatz
Kaart met locatie Marktplatz

Rondom het historische Marktplatz (marktplein) staan verschillende prachtige huizen van vroegere tijden. Deze huizen behoorden toe aan handelaren die vroeger vaak te vinden waren op het marktplein om hun waren te verhandelen.

Festung Kufstein (Kufstein)

Festung Kufstein
Festung Kufstein
Kaart met locatie Festung Kufstein

Het verdedigingsbolwerk van Kufstein was gebouwd om de staat Tirol te beschermen tegen Beieren en Napoleon Bonaparte. Ondanks de dikke muren en vele kanonschoten is de vesting meerdere keren ingenomen. In een toren van de burcht is een groot pijporgel geplaatst, de Heldenorgel. Deze orgel heeft maar liefst 65 registers en 4949 pijpen en daarmee is het het grootste vrijstaande orgel ter wereld. De muziek van de orgel kun je tot in Beieren horen. Elke dag om 12 uur 's middags wordt er een kort orgelconcert gegeven van 15 minuten voor de mensen die zijn omgekomen in beide wereldoorlogen en door zinloos geweld.

Het kleinste brugrestaurant ter wereld (Kufstein)

In Kufstein ligt het kleinste brugrestaurant ter wereld. Het restaurant bevindt zich in een oude verbindingsbrug tussen een hotel en herberg en heeft maar liefst plaats voor twee personen. Het restaurant is van het hotel Auracher Löchl. Als je in dit restaurant wilt eten kun je van tevoren beter een reservering maken.