Bezienswaardigheden Senegal

Pagina 1 van 3 met 21 resultaten

Musée de la Femme Henriette- Bathily

Op het eiland Gorée, valkbij de hoofdstad Dakar, ligt het Musée de la Femme Henriette- Bathily. Dit museum werd in 1994 geopend en hier wordt de rol en de plaats van de vrouw in de traditionele Afrikaanse gemeenschappen verduidelijkt door een tentoonstelling van voorwerpen, kleding, werktuigen en foto's. Je leert hier alles over de Afrikaanse vrouw op het gebied van het werk dat ze op de velden deden, de huishoudelijke taken die zij uitvoerden en hoe zij de kinderen opvoedden. Ook is er een zaal die gewijd is aan vrouwen die nationaal succesvol zijn geweest op vlakken die normaal door mannen gedomineerd worden zoals cultuur, religie en vooral politiek.

Musée de la Mer

Musée de la Mer is op het eiland Gorée te vinden, dit eilandje ligt net ten zuiden van de hoofdstad Dakar. In dit museum kom je meer te weten over de technieken en werktuigen die gebruikt werden bij de visvangst en over het leven in Afrikaanse kuststeden. Verder is het museum in het bezit van een kleine verzameling vissen en weekdieren.

Nationaal Park Niokolo-Koba

Nationaal Park Niokolo-Koba
Nationaal Park Niokolo-Koba
Kaart met locatie Nationaal Park Niokolo-Koba

Het Nationaal Park Niokolo-Koba is ongetwijfeld een van belangrijkste dieren- en plantenreservaten van West-Afrika. Sinds 1981 is het wildpark opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het is in ieder geval met afstand het grootste natuurpark van Senegal en dit park is het leefgebied van veel verschillende diersoorten, er leven onder andere leeuwen, panters, hyena's, olifanten, diverse apensoorten, gazellen, parelhoenders, wrattenzwijnen en verschillende vogelsoorten. In het park waan je je in een kleine wereld op zichzelf die te midden van een schitterende en contrastrijke vegetatie ligt. Een verblijf in het park spant vanzelfsprekend de kroon en daarom zijn er verschillende mogelijkheden om te overnachten.

Het nationale wildpark van Djodj

Het nationale wildpark van Djodj
Het nationale wildpark van Djodj
Kaart met locatie Het nationale wildpark van Djodj

Het nationale wildpark van Djodj bevindt zich aan de grens met de Saharawoestijn en dit park is een waar paradijs voor duizenden verschillende trekvogels. Na de lange vlucht over de Sahara kunnen de vogels in dit schitterende oord weer op krachten komen, want het is het eerste toegankelijke watergebied na de oneindige droogte van de woestijn. Het park wordt ieder jaar door meer dan drie miljoen trekvogels bezocht, dus dit park behoort niet voor niets tot de top drie van vogelparken ter wereld! Enkele vogels die in dit park voorkomen zijn roze flamingo's, verschillende soorten reigers, pelikanen, ijsvogels, visarends en slangenarends. Ook het Parc National du Djodj staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Parc National du Delta du Saloum

In de Siné-Saloum delta ligt ook een nationaal park, toepasselijk Parc National du Delta du Saloum genaamd. Het park is een doolhof van bolongs (ondiepe rivierarmen) met mangrovebossen en daarom is het park alleen per pirogue te bezichtigen. De interessante trekpleister van het park zijn de vele watervogels waarvan het park de voornaamste leefwereld is. Tijdens schitterende boottochten kun je optimaal van de pracht van het Nationale Park Delta du Saloum genieten!

Markt van Kaolack

Markt van Kaolack
Markt van Kaolack
Kaart met locatie Markt van Kaolack

De markt van Kaolack is een zeer speciale bezienswaardigheid. Dit is één van de belangrijkste markten van heel Senegal en deze markt is absoluut niet te vergelijken met de markten in Dakar. Het is een kleurrijk, commercieel kruispunt van de wegen naar Gambia, Mali en Guinee en de markt is een herinnering aan het feit dat de stad Kaolack de Afrikaanse hoofdstad van de aardnoten is. Je vindt op de markt veel muziekinstrumenten, fraai bestikte stoffen, landbouwwerktuigen, maar ook bizarre voorwerpen waarvan je op het eerste gezicht niet weet wat je ermee moet. Op de markt hangen de heerlijke geuren van Afrikaanse kruiden, groenten en fruit.

Het eiland Gorée

In het mooie diepblauwe water van de Atlantische Oceaan ligt op ongeveer anderhalve kilometer van Dakar het eiland Gorée. Het kleine eiland is aantrekkelijk door de prachtige oude huizen en dat zorgt voor een schilderachtige omgeving met een zuidelijke charme. Een aanrader is om door de smalle straatjes op het eiland te slenteren, je te laten meeslepen door de schoonheid van de ouderwetse koloniale huizen met smeedijzeren balkonnetjes en heerlijk in de zon aan de haven te lunchen. Er bevinden zich ook een aantal interessante musea oip dit eiland.

Het eiland is één van de belangrijkste historische monumenten dat symbool staat voor de West-Afrikaanse slavenhandel en werd in 1978 op de Werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst. Het belangrijkste monument van het eiland is natuurlijk 'La Maison des Esclaves'. Dit roze Slavenhuis werd waarschijnlijk rond 1985 gebouwd en in 1990 volledig gerenoveerd dankzij de steun van Unesco en andere instanties. In het Slavenhuis wordt over het drama van de gevangenen, de slavenhandel en de rol van het huis verteld. Op de eerste verdieping, waar het appartement en het kantoor van de meester zich bevonden, richtte men een tentoonstelling in over de driehoekshandel. Op de benedenverdieping krijg je een goed beeld van waar de slaven werden opgesloten, voordat ze gesorteerd en ingeladen werden op de schepen.

Het Slavenhuis op Gorée heeft vooral een symbolische taak, want het eiland heeft in de geschiedenis van de slavenhandel, in vergelijking met andere grote slavencentra in West-Afrika, geen grote rol gespeeld. Maar in tegenstelling tot die andere steden, staan op Gorée de gebouwen en andere overblijfselen uit die tragische periode nog overeind en het Slavenhuis dient dus voornamelijk als belangrijke tastbare herinnering. 

Retbameer

Retbameer
Retbameer
Kaart met locatie Retbameer

Ook een bezoek waard is het Retbameer ('Le Lac Retba'), dat beter bekend is als het Roze Meer ('Le Lac Rose'). Het gebied waarin het meer ligt, werd pas bekend toen de eindstreep van de rally Parijs-Dakar op deze plaats was. Het meer is een waar natuurwonder want het water bevat een zeer grote hoeveelheid zout (tien keer meer dan het gewone zoutgehalte van de zee). Het Roze Meer heeft haar kleur te danken aan de aanwezigheid van microscopische algen, genaamd cyanobacteriën, in het water. Deze bacterie scheidt namelijk een rood pigment af om het hyperzoute water te kunnen weerstaan. De concentratie van het zout in het water stijgt naarmate er meer water verdampt en algen reageren hierop door meer pigment uit te scheiden. Ook de wind beïnvloedt de verdamping van het water en dat heeft als gevolg dat het meer op een zonnige dag met veel wind een indrukwekkende roodpaarse kleur krijgt.

Schildpaddendorp Noflaye

Schildpaddendorp Noflaye
Schildpaddendorp Noflaye

Een speciale en bijzondere ervaring is een bezoek aan het zogenaamde schildpaddendorp in Noflaye. In het dorp worden verschillende soorten schildpadden opgevangen, zoals schildpadden uit de Casamance. Een groep medewerkers richt zich voornamelijk op het redden van de grootste landschildpad van Afrika, de 'Sulcata', die met uitsterven bedreigd wordt. Deze schildpad kwam eerst altijd voor van Etiopië tot Mauritanië, maar in de loop der jaren is het natuurlijke leefgebied gekrompen tot Ferlo in het noordoosten van Senegal. Na opvang in het schildpaddendorp worden de dieren later weer in de reservaten vrijgelaten.

Winkelen in Senegal

De mogelijkheden om te winkelen in Senegal beperken zich voornamelijk tot de grote steden. Daar zijn vaak de grote winkelcentra te vinden, terwijl het winkelen in kleinere steden zich beperkt tot het afstruinen van de lokale markten. De meeste winkels zijn in de hoofdstad Dakar te vinden, dat is dus de beste optie als je wilt gaan shoppen.

Veel snuisterijen die in Senegal te koop aan worden geboden, zijn afkomstig uit andere Afrikaanse landen. Producten van Senegalese bodem zijn de zandschilderijen en de glasschilderingen (typische motieven of alledaagse taferelen). Als ze van goede kwaliteit zijn, kan de prijs van mooie werken behoorlijk oplopen. Maar toch zullen ze nog altijd minder duur zijn dan bij ons.

  • 1
  • 2
  • 3
  • Volgende