Bezienswaardigheden SyriŽ

Bosra

Bosra
Bosra
Kaart met locatie Bosra

In het zuiden van Syrië vind je de ruïnestad Bosra die sinds 1980 op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Opmerkelijk is dat sommige delen van de ruïnestad tegenwoordig nog steeds bewoond worden. In de stad zijn een aantal interessante bezienswaardigheden te vinden. Zo staat er een Romeins amfitheater dat nog erg goed bewaard is gebleven, een aantal oude moskeeën waarvan er één nog steeds in gebruik is en een kathedraal uit het jaar 512.

Qanawat

Ongeveer 7 kilometer ten noorden van As-Suwayda ligt het dorp Qanawat dat gebouwd is op de locatie van de oude Romeinse stad Canatha. Tussen de 4e en 5e eeuw was het dorp een belangrijk centrum voor het Christendom. Tegenwoordig is er van die tijd weinig over en staat er alleen nog een ruïne van een grote kathedraal. Uit de latere Romeinse tijd zijn nog een grote ondergrondse cisterne, een tempel en een klein theater te vinden.

Seidnaya

Zo'n 25 kilometer ten noorden van de hoofdstad van Syrië ligt Seidnaya, een stad met een lange geschiedenis. Ook in deze stad zijn verschillende historisch interessante gebouwen te vinden, maar dat is niet gek in een land waar overal archeologische en historische parels te vinden zijn. Wat Seidnaya bijzonder maakt is de religieuze achtergrond van het dorp. De legende gaat dat het klooster in Seidnaya gesticht is door Justinianus, tegenwoordig is dit klooster het bekendste pelgrimsoord in het oosten na Jeruzalem.

De Hamam in SyriŽ

De Hamam in SyriŽ
De Hamam in SyriŽ

Een bijzondere ervaring in oosterse landen is het bezoeken van een Hamam (ook wel badhuis genoemd). Het is een plaats waar mensen zich kunnen (laten) wassen in een warme ruimte. In Syrië zijn er verschillende badhuizen, sommige badhuizen hebben aparte openingstijden voor vrouwen en mannen. Vaak zijn in de badhuizen gescheiden ruimtes voor vrouwen en ook voor mannen.

Nationaal Museum Damascus (Damascus)

Het Nationaal Museum in Damascus herbergt een aantal zeer interessante stukken uit de geschiedenis van Syrië. Het museum stond in 2009 in de top 10 van beste museums ter wereld. Je kunt er werkelijk van alles zien, zo zijn er veel sarcofagen die je kunt bezichtigen en sommige sarcofagen zijn zelfs open. Ieder tijdperk heeft in het museum zijn eigen ruimte gekregen. Ook worden er diverse archeologische vondsten tentoongesteld. Het museum is erg interessant en je kunt je hier prima een hele dag vermaken.

Souq al- bizuriyyah (Damascus)

Souq al- bizuriyyah
Souq al- bizuriyyah
Kaart met locatie Souq al- bizuriyyah

De Souq al- bizuriyyah in Damascus is een interessante markt om naar toe te gaan. Je kunt hier echt van alles krijgen en je kunt er zelfs naar de kapper. Vanaf 10.00 uur worden de meeste kraampjes opgebouwd en komt de geur van specerijen en lekker eten je al tegemoet. Net als veel andere markten is ook deze gesloten op vrijdag. De markt is erg populair bij zowel toeristen als bij de lokale bevolking, niet alleen door de heerlijke geuren, maar ook de Umayyad moskee zich in de bazaar bevindt.

Umayyad Mosque (Damascus)

Umayyad Mosque
Umayyad Mosque
Kaart met locatie Umayyad Mosque

De Grote Moskee van Damascus, ook wel de Umayyad Mosque genoemd, is de belangrijkste moskee van de Syrische hoofdstad. De moskee is zowel geestelijk als qua architectuur een belangrijk gebouw. Het is één van de oudste en grootste moskeeën ter wereld en staat bekend als de op drie na heiligste plaats van de Islam. De moskee is rechthoekig en beschikt over 3 minaretten die je vanaf de binnenplaats van de moskee pas echt goed kunt zien.

Huiskapel van Ananias (Damascus)

In Damascus staat de huiskapel van Ananias, waarschijnlijk is deze huiskapel het huis van één van de eerste christenen. Het huis vind je in de christelijke wijk van de hoofdstad. In 2009 lag de kapel al zo'n 5 meter onder het huidige straatniveau van Damascus doordat de vroegere Romeinse weg 5 meter lager lag. Tegenwoordig worden er nog steeds regelmatig diensten gehouden die ook voor toeristen te bezoeken zijn.

Damascus Gate Restaurant (Damascus)

Damascus Gate Restaurant
Damascus Gate Restaurant
Kaart met locatie Damascus Gate Restaurant

Volgens het Guinness boek of records staat het Damascus Gate Restaurant beschreven als grootste restaurant ter wereld. Het restaurant telt dan ook iets meer als 6.000 zitplaatsen, ongeveer 1.000 zitplaatsen meer dan de vorige recordhouder uit Bangkok. Om een plek te bemachtigen in het Guinness boek of records moesten ze niet alleen veel zitplaatsen hebben, de tafels moeten goed verzorgd zijn en het eten moest ook van een bepaalde standaard zijn. In de drukke zomermaanden werken er op een moment soms wel 1.800 mensen op 56.500 m².

Kathedraal van Bosra (Bosra)

De kathedraal van Bosra dateert uit 512 en is één van de eerste kerken met een ronde koepel bovenop een vierkante basisbouw. Een deel van de muren met halfboogvensters staat nog overeind. Justinianus gebruikte deze kerk als model bij de bouw van de Aya Sofia in Constantinopel (Istanbul) en de San Vitale in Ravenna. Ook de Rotskoepel in Jeruzalem werd naar dit voorbeeld gebouwd. Van de kathedraal is tegenwoordig niet veel meer over door de aardbeving in 1157.

Omarmoskee (Bosra)

Binnen de oude stad bevinden zich diverse moskeeën. De Omarmoskee (een Omajjadenmoskee uit 720) is nog steeds in gebruik. De Omarmoskee is van grote historische waarde, aangezien het gebouwd is naar voorbeeld van het huis van de profeet Mohammed in Medina.