Bezienswaardigheden Verenigde Arabische Emiraten

Ferrari World (Abu Dhabi)

Ferrari World
Ferrari World
Kaart met locatie Ferrari World

Eind 2010 werd in Abu Dhabi Ferrari World geopend, met zijn 200.000 m² is dit pretpark het grootste indoor pretpark ter wereld. Alles draait om snelheid en het Italiaanse merk Ferrari, zo is er een achtbaan waar je met 240 kilometer per uur wordt gelanceerd. Rond de opening van het park stonden er bij attracties wachttijden van meer dan 3 uur, dat is natuurlijk wel iets afgenomen. Maar nog steeds is het Ferraripark een enorm populaire bezienswaardigheid.

Yas Marina Circuit (Abu Dhabi)

Yas Marina Circuit
Yas Marina Circuit
Kaart met locatie Yas Marina Circuit

Als je het Yas Marina Circuit wil bezoeken is het aan te raden dit te doen wanneer er geen races zijn. Anders zijn de kaartjes behoorlijk prijzig en het is dan ook erg druk. Wanneer je een mooi uitzicht wilt hebben op het circuit kun je het beste op een van de terrassen van het Yas Marina Hotel gaan kijken. Hier kun je lekker lunchen en genieten van de jachthaven en de oefenrondjes van de coureurs.

Marina Mall (Abu Dhabi)

Marina Mall
Marina Mall
Kaart met locatie Marina Mall

Marina Mall is een modern winkelcentrum waar de lokale bevolking en de toeristen ontsnappen aan de warmte van de woestijn. Dit winkelcentrum is voorzien van een 100 meter hoog uitkijkplatform, een ijsbaan, een bowlingbaan, muzikale fonteinen en honderden winkels van bekende merken. Ook zijn er restaurants en cafés waar je rustig een hapje en drankje kunt doen tijdens het shoppen. In Abu Dhabi bevindt zich ook de Abu Dhabi Mall, een modern winkelcentrum met veel winkels.

Abu Dhabi Heritage Village (Abu Dhabi)

Abu Dhabi Heritage Village
Abu Dhabi Heritage Village
Kaart met locatie Abu Dhabi Heritage Village

Abu Dhabi Heritage Village is een nagebouwd dorp waar je een goed krijgt hoe het leven eeuwen geleden was in deze streek. In die tijd was er nog geen olie gevonden en moest men zien te overleven in de woestijn. In Heritage Village bevinden zich voorbeelden van de kleding die werd gedragen tot culturele objecten.

Sjeik Zayed-moskee (Abu Dhabi)

Sjeik Zayed-moskee
Sjeik Zayed-moskee
Kaart met locatie Sjeik Zayed-moskee

De grootste moskee van de Verenigde Arabische Emiraten staat in Abu Dhabi. De sjeik Zayed-moskee staat niet alleen bekend als grootste moskee van de V.A.E. maar ook als één van de zeven grootste moskee ter wereld. De moskee is vernoemd naar de eerste president van de V.A.E. die ook in de moskee ligt begraven. Voor publiek is de moskee de gehele dag van zaterdag tot donderdag geopend. Er kunnen 50.000 moslims tegelijk bidden in deze moskee. Er zijn twee wereldrecords die op naam staan van de moskee, namelijk die van het grootste tapijt ter wereld en die van de grootste kroonluchter ter wereld. Je hoeft hier geen speciale kleding voor aan want bij de ingang krijgen alle vrouwen een zwarte abaya met bijpassende hoofddoek. Voor de mannen met korte broek is er een kandura, die de benen bedekt.

Abu Dhabi Golf Club (Abu Dhabi)

Abu Dhabi Golf Club
Abu Dhabi Golf Club
Kaart met locatie Abu Dhabi Golf Club

Midden in de woestijn ligt een prachtig groen golfresort; de Abu Dhabi Golf Club. Door het heuvelachtige landschap van de woestijn zijn er nogal wat hoogteverschillen bij de holes. Er zijn 36 holes die over 162 hectare verspreid zijn. Naast de hoogteverschillen zijn er nog een aantal extra's aangelegd voor de golfers, zo zijn er bunkers, zoutwatermeren en sierstruiken en -bomen. De golfclub is niet alleen voor gevorderde golfers een mooie baan om te golfen, maar vooral ook voor de beginners.

Dubai Museum (Dubai)

Het belangrijkste museum in Dubai is gelegen in het Al Fahidi Fort, het oudste nog bestaande gebouw in Dubai (1787). In 1971 werd het Dubai Museum door de toenmalige heerser van Dubai geopend, het doel van de heerser was om met het museum te laten zien hoe het traditionele leven in Dubai eruit zag. Tegenwoordig bevat het Dubai Museum plaatselijke oudheden maar ook voorwerpen uit de Afrikaanse en Aziatische landen die in het verleden handelde met Dubai.

Souk Madinat (Dubai)

Souk Madinat
Souk Madinat
Kaart met locatie Souk Madinat

De souk Madinat in Dubai bestaat vooral uit kleinschalige winkels die bedoeld zijn voor en gericht zijn op toeristen. Je kunt hier bijna alle souvenirs vinden, lokale gebruiksproducten, kruiden, kleding en Arabische objecten voor thuis zoals waterpijpen, tapijten, schilderijen en sculpturen. Maar ook wanneer je niet van plan bent souvenirs te gaan kopen is het de moeite waard om rond te snuffelen op de markt. Aan de westelijke zijde van de souk staat een grote waterpartij die een vast onderdeel is van het watersysteem dat voor het naburige resort wordt gebruikt. Bij deze waterpartij zijn een aantal leuke restaurantjes waar je kunt lunchen met een mooi uitzicht op de Burj al Khalifa, het hoogste gebouw ter wereld.

Bastakiya (Dubai)

Wanneer je rondloopt in de oude wijken van Dubai kom je ook door de wijk Bastakiya. Hier doe je meteen een stap terug in de tijd naar de tijd voor de airconditioning en elektriciteit. De traditionele huizen in de wijk worden gekoeld door windtorens. Wanneer je op zoek bent naar deze traditionele woningen kun je het beste direct ten oosten van het Al Fahidi Fort kijken. De meeste huizen in de wijk hebben ook nog steeds de zandkleur die veel voorkomt in het Midden-Oosten.

Emirates Towers (Dubai)

De skyline van Dubai wordt mede bepaald door de Emirates Towers, twee hoge wolkenkrabbers aan de Sjeik Zayed Road. De Emirates Office Tower, de eerste toren van de twee, heeft een hoogte van 355 meter. De tweede toren, de Emirates Hotel Tower, is met een hoogte van 309 meter het op 26 na hoogste gebouw ter wereld. De twee torens worden verbonden door een winkelcomplex met de naam The Boulevard. Rondom de toren is bijna 600.000 m² aan meertjes, tuinen, parkeerplaatsen, parkjes en watervallen aangelegd.

Dubai Mall (Dubai)

Dubai Mall
Dubai Mall
Kaart met locatie Dubai Mall

Het grootste winkelcentrum van de Verenigde Arabische Emiraten is de Dubai Mall. Het winkelcentrum maakt indirect deel uit van de Burj al Khalifa, het hoogste gebouw ter wereld. Er zijn in totaal bijna 1.200 winkels in het centrum op meer dan 500.000 m². Omdat er veel mensen op het winkelcentrum afkomen is er een parkeerplaats aangelegd die plaats biedt aan 14.000 auto's. In de Dubai Mall vind je niet alleen winkels maar zijn er ook een aantal filmzalen en een aquarium.

Indoor skiŽn (Dubai)

Indoor skiŽn
Indoor skiŽn
Kaart met locatie Indoor skiŽn

Hoewel de temperaturen in het Midden-Oosten makkelijk de 40°C overstijgen hebben ze in Dubai toch een skipiste gemaakt; een indoor skipiste dat wel. Er is een indoor ski-oord gemaakt met meer dan 22.500 m² aan pistes, restaurants en bars. Het oord is een gedeelte van het winkelcentrum Mall of the Emirates. Wanneer je een keer genoeg hebt van de hitte en een dagje van je reis kunt uittrekken dan is de indoor skipiste in Dubai zeker een aanrader.

Creek-tour (Dubai)

Creek-tour
Creek-tour
Kaart met locatie Creek-tour

Er zijn verschillende manieren om Dubai te ontdekken, één van de manieren is een Creek-tour; een mini-cruise over de creek in Dubai. De meeste tours gaan meerdere keren per dag en duren ongeveer één uur. Bij sommige tours zit een diner op de dhow bij de tour in, deze kun je romantisch privé huren maar ook met meerdere personen. Meestal vertrek je in Dubai met een watertaxi (abra) naar de dhow waarmee je de tour gaat doen.

De universiteit van Sharjah (Sharjah)

De universiteit van Sharjah
De universiteit van Sharjah
Kaart met locatie De universiteit van Sharjah

De universiteit van Sharjah vind je aan de rand van de stad Sharjah, welke in 1997 werd opgericht. Het gebouw is in typisch oosterse stijl gebouwd, met veel versiersels en ornamenten. De universiteit wordt nog steeds geregeerd vanuit de streng islamitische tradities en waarden. Er is daarom een scheiding tussen de mannencampus en de vrouwencampus en ook andere islamitische regels dienen nageleefd te worden.

Het aquarium van Sharjah (Sharjah)

Het aquarium van Sharjah
Het aquarium van Sharjah
Kaart met locatie Het aquarium van Sharjah

Het aquarium van Sharjah staat werd in 2008 geopend. In het aquarium zijn veel lokale vissen van dichtbij te bewonderen, je kunt er dan ook prachtige foto's maken zonder dat je voeten nat worden. Er hangen verschillende touchscreens op, waarop informatie over de verschillende dieren te lezen is. De oprichters van het aquarium hopen toeristen zo meer te leren over de wateren van de Verenigde Arabische Emiraten.

Sharjah Maritime Museum (Sharjah)

Sharjah Maritime Museum is gelegen op een prachtige locatie aan het begin van de Al Khan Lagoon. In en rondom het museum maak je kennis met het maritieme verleden van Sharjah dat vandaag de dag een groot deel uitmaakt van Sharjah's erfgoed. Je ziet er onder andere gerestaureerde dhows en het speciale visgerei wat nodig is om Arabische parels te vinden. Het museum opende voor het eerst haar deuren in 2003.

Stadsparken (Sharjah)

Stadsparken
Stadsparken
Kaart met locatie Stadsparken

In Sharjah-city vind je ongeveer 30 stadsparken. Deze parken zijn vooral populair onder families. In het weekend is het in de parken het drukst, omdat er veel picknickplekken te vinden zijn. Ook zijn er in de parken speciale plaatsen aanwezig om een barbecue te organiseren, waar veel gebruik van wordt gemaakt. In sommige parken zijn speciale vrouwen-avonden. Het grootste park is gelegen naast de luchthaven en heet Sharjah National Park.

Central Souk (Sharjah)

Central Souk
Central Souk
Kaart met locatie Central Souk

Souks zijn er in Sharjah in overvloed. Onderhandelen over de prijs is hier de normaalste zaak van de wereld en contant betalen hoort erbij. De Central Souk is de meest bekende en werd geopend in 1979. Hier vind je ongeveer 600 shops die van alles verkopen, van goud en diamanten tot elektronica. Andere souks in Sharjah zijn Souk Al Arsah, Souk Al Ghuwair, Fish Souk en Fruit & Vegetable Souk.

Vismarkt in Sharjah (Sharjah)

Vismarkt in Sharjah
Vismarkt in Sharjah

De vismarkt in Sharjah is een goede plek om goedkoop verse vis te kopen. Ook als je geen verse vis nodig hebt, is het een hele belevenis om de bedrijvigheid op de markt te zien.

Vrijdagmarkt Fujairah (Fujairah)

Vrijdagmarkt Fujairah
Vrijdagmarkt Fujairah
Kaart met locatie Vrijdagmarkt Fujairah

De vrijdagmarkt in Fujairah is 7 dagen per week, alhoewel de naam anders laat denken. De naam komt van vroeger, als men van west naar oost wilde reizen kwam men door Fujairah. Omdat vrijdag geen werkdag is kwamen passeerden velen op vrijdag deze plaats. Om de reizigers wat aan te bieden is er een kleine markt ontstaan welke is uitgegroeid tot een grote markt met allerlei handelswaren maar voornamelijk fruit, tapijten en speelgoed. Natuurlijk zijn er vandaag de dag ook genoeg souvenirs te vinden.

Archeologische opgravingen (Fujairah)

Er zijn in het emiraat Fujairah meerdere archeologische opgravingen gedaan en een aantal van deze opgravingen zijn ook voor toeristen te bezoeken. Bij de meeste plekken mag je overigens niet zelf rondlopen, maar worden er tours onder leiding van een gids gegeven. Dit maakt het alleen maar interessanter, omdat de gids je allerlei informatie geeft over de historie en functie van de verschillende opgravingen en gebouwen.

Vrijdagmarkt (Fujairah)

Vrijdagmarkt
Vrijdagmarkt
Kaart met locatie Vrijdagmarkt

Fujairah vrijdagmarkt is 7 dagen per week open. De naam komt van vroeger, toen men van west naar oost wilde reizen en men Fujairah passeerde. Omdat vrijdag geen werkdag is kwamen velen op vrijdag naar deze plaats. Om deze mensen iets aan te kunnen bieden is er een kleine markt ontstaan, die later is uitgegroeid tot een grotere markt met allerlei handelswaren. Vooral fruit, tapijten en speelgoed zijn belangrijke artikelen. Natuurlijk zijn er vandaag de dag ook genoeg souvenirs te vinden.

Fort Fujairah (Fujairah)

Fort Fujairah
Fort Fujairah
Kaart met locatie Fort Fujairah

Fort Fujairah is samen met de vrijdagmarkt de bekendste bezienswaardigheid van Fujairah. Het fort werd gebouwd aan het einde van de 17e eeuw en is hiermee het oudste fort van de Verenigde Arabische Emiraten. Na een bombardement in het begin van de 20e eeuw is het fort inmiddels gerenoveerd. Naast het fort bevindt zich Fujairah Museum waar je van alles kunt leren over de geschiedenis van de stad en de regio.

De Bidya Moskee (Fujairah)

De Bidya Moskee
De Bidya Moskee
Kaart met locatie De Bidya Moskee

De Bidya Moskee is een van de oudste moskeeën van de Verenigde Arabische Emiraten. Waarschijnlijk stammen de fundamenten van deze moskee al in de 14e eeuw. Dit is niet helemaal zeker, omdat het meten bemoeilijkt wordt door het materiaal wat voor de moskee is gebruikt. De moskee bestaat uit modder en steen en er is geen hout gebruikt waaraan je zou kunnen zien hoe oud het gebouw is. Aan het einde van de 20e eeuw is het compleet gerenoveerd.

Het Ajman Museum (Ajman)

Het Ajman Museum
Het Ajman Museum
Kaart met locatie Het Ajman Museum

Het Ajman Museum vind je in een 18e-eeuws fort dat vroeger gebruikt werd als vesting voor de leiders van de Verenigde Arabische Emiraten. Nadat de leiders van de emiraten een nieuw onderkomen hadden gevonden werd het fort het politiebureau van Ajman. Tegenwoordig is het fort een museum en in het museum worden de levensstijl en de traditionele beroepen uit het emiraat getoond. Het laat modellen van antieke en traditionele industrieën zien en toont op deze manier de manier van leven door de jaren heen.

Dhow-plaats (Ajman)

Dhow-plaats
Dhow-plaats
Kaart met locatie Dhow-plaats

De dhow-plaats in Ajman is de grootste boot-bouwplaats ter wereld en ook de grootste dhow-bouwplaats. Je vindt de bouwplaats ten noorden van de haven van Ajman. Tijdens de bouw van een dhow wordt er alleen gebruik gemaakt van traditioneel gereedschap en handwerk, wat erg uniek is vandaag de dag. Er worden in 1 keer zo'n 20 tot 30 boten gebouwd die vervolgens te water worden gelaten.

Forten (Ajman)

Er staan verschillende forten in Ajman die de moeite waard zijn om te bezoeken. Red Fort is vernoemd naar de rode kleur stenen waarmee het is gebouwd. Het is een mooi bouwwerk dat werd gebouwd toen Sheikh Humaid bin Abdulaziz Al Nuaimi aan de macht was. Ajman Fort is gebouwd in de late 18e eeuw met lokale materialen, zoals koraal. Er wordt gezegd dat dit een van de mooiste citadels is van deze emiraat. Tegenwoordig zit er een museum in dit fort.

Dreamland Aqua Park (Umm Al Qaywayn)

Dreamland Aqua Park
Dreamland Aqua Park
Kaart met locatie Dreamland Aqua Park

Het Dreamland Aqua Park is het grootste waterpark in de Verenigde Arabische Emiraten. Het ligt aan de kust van Umm Al Qaywayn. Met 250.000 m² waar meer dan 30 glijbanen en andere attracties te vinden zijn is het waterpark zeker het bezoeken waard. Er kunnen dagelijks 10.000 bezoekers naar binnen en het park is het gehele jaar elke dag geopend. Leuk voor de hele familie!

Al-Dour (Umm Al Qaywayn)

Al-Dour was van 200 jaar voor Christus tot 200 jaar na Christus een van de belangrijkste handelshavens van Umm Al Qaywayn. De stad was vroeger te vinden op de plek van de huidige hoofdstad van het emiraat en is er tegenwoordig dus niet meer. De stad is dus niet meer te bezoeken, maar er staat nog wel een openbaar monument. Het monument, in Umm Al Qaywayn, is een klein vierkant fort, met ronde hoektorens en een kleine tempel.

winkelcentra (Umm Al Qaywayn)

winkelcentra
winkelcentra
Kaart met locatie winkelcentra

Er zijn twee grote winkelcentra in Umm Al Qaywayn: Al Manama Mall en Lulu Hypermarket. Al Manama Mall heeft meer dan 40 winkels op het gebied van kleding, speelgoed en cadeaus. Wanneer je het shoppen beu bent kun je uitrusten in een van de vele restaurants en cafés. Lulu Hypermarket is een populaire winkel met eten, drinken, kleding, sieraden en cosmetica. Eigenlijk is alles wat je nodig hebt dus wel te vinden in deze winkelcentra.

Nationale Museum (Ras al-Khaimah)

Het Nationale Museum van Ras al-Khaimah vind je in het voormalig paleis van de familie Al Qawasim. In het museum zijn stukken te zien die betrekking hebben op de geschiedenis van de kunst van Ras al-Khaimah, maar ook veel archeologische museumstukken uit het emiraat worden hier tentoongesteld. Wanneer je het museum bezoekt krijg je dus een goede indruk over het verleden van dit deel van de Verenigde Arabische Emiraten.

Souq van Ras al-Khaimah (Ras al-Khaimah)

Souq van Ras al-Khaimah
Souq van Ras al-Khaimah
Kaart met locatie Souq van Ras al-Khaimah

De oude stad van Ras al-Khaimah is zeker een bezoekje waard. Je vindt er zowel moderne als oude winkeltjes en ook zijn er nog verschillende traditionele werkplaatsen te ontdekken. De souq mag je bij een bezoek aan de oude stad ook niet overslaan. Dit is een openluchtmarkt waar je allerlei specerijen en andere handelswaren kunt kopen. Hier vind je vast en zeker een mooie souvenir om mee naar huis te nemen.

Awafi (Ras al-Khaimah)

In december of januari wordt elk jaar het 3 weken durende festival Awafi gehouden. De meest spectaculaire attractie van dit festival is de zandduinrace met auto's met vierwielaandrijving. Op het terrein dat gratis te betreden is vind je naast de zandduinen ook verschillende eet- en drinkkraampjes. Veel families nemen tijdens het festival eten en drinken mee en gaan tijdens de race picknicken. Dit zorgt voor een relaxte en gezellige sfeer.

Nationaal Museum van Ras al-Khaimah (Ras al-Khaimah)

Het Nationaal Museum van Ras al-Khaimah is gelegen achter het hoofdbureau van de politie in een fort dat de residentie van de regerende familie was tot in de vroege jaren 1960. Het Nationaal Museum herbergt een collectie van archeologische en etnologische kunstvoorwerpen. De Qawasim Kamer op de eerste verdieping bevat documenten, manuscripten en verdragen tussen de heersers van Ras al-Khaimah en de Britse regering, evenals een aantal traditionele wapens die behoren tot de regerende familie.