Gratis reisvoorstel aanvragen

De Kerstman in andere landen

De Kerstman
De Kerstman

De Kerstman, wie kent hem niet? Hij vliegt in zijn slee over het land en brengt iedereen cadeautjes. Deze vrolijke man staat dan ook vaak als symbool voor Kerstmis. Wij zien de Kerstman als een vrolijk, dik mannetje in een rood pak met een witte baard. Maar hoe zit dat in andere landen? Is daar ook een Kerstman en wat is het verhaal achter deze man?

Amerika

Santa Claus, zoals de Kerstman in Amerika wordt genoemd, is afgeleid van Sinterklaas. In Amerika werd in 1823 een gedicht geschreven door Clement Clarke Moore. Hierin beschreef hij de Kerstman met zijn rendieren, het bekende 'hohoho' en het binnenkomen door de schoorsteen. Illustrator Thomas Nast is hiermee aan de slag gegaan en verzon Santa tot in de kleinste details. Later werd de werkplaats met elfjes verzonnen, waar alle cadeautjes worden gemaakt. In het begin werd Santa Claus gezien als een soort elf, maar door de jaren heen veranderde hij tot de huidige man met een dikke buik en een vrolijke lach.

Santa Claus

Frankrijk

Père Noël is de Kerstman van Frankrijk. Hij is vaak samen te zien met Père Fouettard, die Père Noël verteld wie lief en stout zijn geweest. Père Noël gaat midden in de nacht naar de kinderen die lief zijn geweest en brengt ze cadeautjes. Soms komt hij twee keer per jaar: één keer op 6 december en één keer op 24 december. De kinderen zetten hun schoen, waar ze een wortel en wat hooi indoen voor het rendier. Het lijkt dus wel een beetje op ons sinterklaasfeest. Père Noël ziet er hetzelfde uit als de Amerikaanse Santa Claus.

Père Noël
Père Noël
Vraag gratis een offerte aan

Finland

Vroeger werd de Finse Kerstman, Joulupukki, als een gemeen en geitachtig figuur gezien. Hij maakte iedereen bang om te zorgen dat kinderen braaf waren. De bewoners hielden daarom elk jaar een festival om Joulupukki te verjagen. Door de jaren heen is deze geit veranderd in een lief wezen dat cadeautjes rondbrengt. Uiteindelijk is hij veranderd in een man die op de Amerikaanse Santa Claus lijkt. Het bezorgen van cadeautjes doet hij niet via de schoorsteen, maar hij komt gewoon bij de gezinnen thuis.

Joulupukki

Siberië

Ded Moroz, dat 'grootvader vorst' betekent, is de Kerstman van Siberië. Hij was vroeger een wrede ijskoning, maar hij werd steeds aardiger. Er is ook een verhaal over een vrouw met twee stiefdochters. De ene stiefdochter was lief en de andere was gemeen. Na een ruzie werd de lieve stiefdochter op straat gezet. Ded Moroz had medelijden en gaf haar diamanten als beloning voor haar goedheid. De stiefmoeder hoorde dat en zette de gemene stiefdochter ook op straat, maar door haar slechtheid veranderde Ded Moroz de gemene stiefdochter in ijs.

Ded Moroz

IJsland

In IJsland kent de bevolking geen Kerstman, maar de Jólasveinar, ook wel de kerstjongens genoemd. Dit zijn de dertien kinderen van twee trollen: Grýlar en Leppalúði. Het waren slechte wezens die streken uithaalden en de bevolking van IJsland lastig viel. Ze stonden ook bekend om het stelen van spullen. Grýlar ging altijd op zoek naar stoute kinderen. Deze werden dan door de trollenfamilie opgegeten. De Jólasveinar hebben door de jaren heen veel veranderingen doorgemaakt. Qua uiterlijk zijn ze van trollen veranderd in mensen die op Santa Claus lijken (wel wat slanker) en qua gedrag zijn ze ook veranderd. De Jólasveinar zijn aardige jongens geworden en vullen de schoenen van lieve kinderen met wat lekkers. De stoute kinderen vinden een aardappel in hun schoen. Hiermee worden zij eraan herinnerd om volgend jaar wel lief te zijn.

2 van de Jólasveinar

Duitsland

Christkindl is de 'Kerstman' van Duitsland, alleen is het geen man maar het kerstkindje. Het kerstkind zit op een muilezel en bezoekt de mensen op kerstavond. Via het sleutelgat komt hij naar binnen en geeft de kinderen cadeautjes. Soms komt het kerstkindje in de gedaante van een engeltje voor. In Oostenrijk en Zwitserland is Christkindl ook het symbool voor Kerstmis.

Christkindl
Christkindl

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

5 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,4

Artikelen