Gratis reisvoorstel aanvragen

Foto's maken op reis, wat mag niet?

Fotograferen op reis
Fotograferen op reis

We kunnen het bijna niet meer missen als we op een reis gaan: een fotocamera. Wie geen goede fotocamera in bezit heeft, kan ook tegenwoordig ook met een smartphone scherpe vakantiekiekjes maken. Het maken van vele foto's is voor de meeste reizigers een manier om de mooie landschappen of bijzondere momenten vast te leggen en te bewaren als herinnering aan een geweldige reis. De gemaakte foto's worden zorgvuldig op de computer opgeslagen, in een fotoboek geplakt en gedeeld met vrienden en familie. Er gelden echter regels in het buitenland. Zo is het niet altijd toegestaan om te fotograferen. In sommige gevallen is het publiceren van bepaalde gebouwen, plaatsen of objecten ook verboden. Wij vertellen je in dit artikel waar je op moet letten.

Foto's maken op vakantie, wat mag niet?

Je hebt vast al wel opgemerkt dat je als toerist niet altijd overal foto's mag maken. Fotograferen in musea is vaak verboden vanwege auteursrecht of om de oude historische objecten te beschermen tegen het flitslicht. Over het algemeen is het fotograferen van luchthavens, militaire of religieuze objecten, ambassades, overheidsgebouwen en heilige plaatsen niet toegestaan. Dit wordt altijd goed aangegeven met bordjes en posters. Let hier goed op, want er zijn landen waarbij ze hier erg streng in zijn. Het komt ook voor dat je eerst moet betalen voordat je ergens een foto van mag maken. Ook dit staat dan aangegeven.

Fotoverbod
Fotoverbod

Het is daarnaast ook belangrijk om je te verdiepen in de cultuur van het land waar je heen reist. Het kan voorkomen dat het op sommige momenten of plaatsen helemaal niet gepast is om een foto te maken. Ceremonies, tempels of badende mensen zijn hier voorbeelden van. Er zijn ook inheemse volkeren die geloven dat het nemen van een foto een stuk van hun ziel weghaalt. Het is aan te raden om hier rekening mee te houden en respectvol mee om te gaan. Ben je op reis en wil je het leven van de lokale bevolking vastleggen? Een echte 'must' is om dan eerst toestemming te vragen. Niet iedereen stelt het namelijk op prijs om 'zomaar' gefotografeerd te worden. Om narigheid te voorkomen is het verstandig om bij twijfel je camera weg te stoppen.

Foto's van openbare monumenten

In Nederland geldt dat je zonder toestemming of zonder betaling foto's mag maken van gebouwen en kunstwerken in publieke ruimte. Dit wordt ook wel 'vrijheid van panorama' of 'panoramarecht' genoemd. In Duitsland is dit ook het geval, maar in landen zoals België, Frankrijk en Italië is toestemming van de auteursrechthebbende wel nodig. Dit geldt niet als het voor persoonlijk of niet-commercieel gebruik is. Het beeld van het Atomium in Brussel mag bijvoorbeeld niet gepubliceerd of verspreid worden. Deze regel geldt ook voor de Eiffeltoren bij nacht.

In de zomer van 2015 kwam het voorstel om de vrijheid van panorama te beperken. Dit zou als gevolg hebben dat fotografen, filmmakers, de producenten van traditionele media en digitale media altijd toestemming moeten hebben voordat ze beeldmateriaal van monumenten of kunstwerken gebruiken. De vraag was of dit ook zou gelden voor toeristen die foto's maken. Foto's van toeristische trekpleisters op social media delen zou dan bijvoorbeeld ook strafbaar kunnen worden. Het Europees Parlement stemde echter tegen dit voorstel dat dit zou verplichten.

Kortom, als toerist zijnde kun je voorlopig gerust je vakantiefoto's van bekende bouwwerken online delen. Ook als beroepsfotograaf is toestemming vragen niet nodig. Zijn jouw foto's voor commerciële doeleinden bestemd? Let dan wel goed op de uitzonderingen. Vraag gratis een offerte aan

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Artikelen