Bezienswaardigheden Albaniė

Albanië ligt in het oosten van Europa en wordt ook wel 'Het land van de witte bergen' genoemd, omdat het landschap er zo bergachtig is. Het nog vrij onontdekte land is een paradijs voor liefhebbers van natuur, cultuur en zelfs voor zonliefhebbers. Als je kiest voor een vakantie naar Albanië is het handig om te weten welke interessante bezienswaardigheden er in het land zijn. Naast mooie steden als Durrës en Korça, moet je ook zeker het meer van Shkodër niet overslaan en het Apollonia Archeologisch Park.

Historische stad Berat
Historische stad Berat

Nationaal Park Dajtit

Het Nationaal Park Dajtit ligt vlakbij Tirana en is opgericht in 1966. Het wordt vooral bezocht door dagjesmensen die de vele wilde bloemen komen bewonderen. Ook de kabelbaan is erg populair, hij brengt je naar een hoger gelegen plateau vanaf de voet van de berg. Daarnaast zijn er nog veel andere activiteiten in het park. Zo kun je er ook wandelen en is bergbeklimmen een grote uitdaging voor veel mensen.

Divjaka Nationaal Park

Op zo'n 5 kilometer afstand van Divjaka ligt het Divjaka Nationaal Park, aan de kust. Het park is onderdeel van het grote Karavasta lagune complex en is beschermd sinds het Ramsar internationale verdrag van 1994. In het park vind je veel pijnbomen en er leeft een bijzondere groep met pelikanen, namelijk de Curly Pelikan. In dit park kun je prima wandelen en van de natuur om je heen genieten.

Markt in Albaniė

In ieder plaatsje in Albanië is wel een lokale markt te vinden. Ze zijn vaak erg druk maar wel heel gezellig, je kijkt er echt je ogen uit. Op de markten koop je onder andere traditionele handelswaar van het platteland, maar ook hedendaagse artikelen die uit de omringende landen als Griekenland, Turkije en Bulgarije komen. Er zijn ook leuke souvenirs te vinden op de markt.

Butrint

Butrint
Butrint
Kaart met locatie Butrint

In het zuiden van Albanië ligt de archeologische plaats Butrint, aan de Ionische Zee. Op ongeveer 20 kilometer afstand ligt de Albanese havenplaats Sarandë en ook het Griekse eiland Corfu ligt in de buurt van deze plaats. Sommige delen van Butrint zijn wel 2.500 jaar oud, het zou oorspronkelijk namelijk een Illyrische plaats geweest zijn. Het werd later echter veroverd door de Romeinen, Byzantium en ook door Venetië. Vroeger heette de plaats Buthrotum. De stad staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Dit onder andere vanwege de plundering van het museum dat in de stad staat. Ook de Akropolis is zeer goed bewaard gebleven.

Gjirokastra

Gjirokastra
Gjirokastra
Kaart met locatie Gjirokastra

Het zilverstadje Gjirokastra is een aantrekkelijke museumstad en staat bekend als de stad van de duizend trappen. Het is gelegen in het zuiden van Albanië. Het is een van de meest traditionele plaatsen van het land en dat merk je gelijk zodra je er doorheen loopt. Smalle straatjes die geplaveid zijn met kinderkopjes, middeleeuwse huizen en imposante kastelen laten je het echte oude Albanië zien. Ook van binnen zijn de huizen erg mooi beschilderd en hebben ze kleurrijke tapijten. De winkelstraten zijn al een bezienswaardigheid op zich en erg gevarieerd.

Berat

Berat
Berat
Kaart met locatie Berat

Berat is samen met Gjirokastra een van de mooiste steden in Albanië. Berat heeft de bijnaam 'de stad van de 1000 vensters'. Dit is namelijk een grote attractie in het ommuurde kleine dorpje. De oude moskeeën, het fort, de stenen brug uit de 18e eeuw en de prachtige kerken zijn zeer interessante historische monumenten. Ook de oude Ottomaanse wijk is nog zeer goed intact gebleven. Helemaal bovenop is de citadel nog duidelijk zichtbaar.

Durrės

Durrės
Durrės
Kaart met locatie Durrės

Durrës is de tweede stad van Albanië en echt een prachtige oude havenstad. Tevens is het de hoofdstad van het prefectuur Durrës en het gelijknamige district. In Durrës zijn veel bezienswaardigheden uit het verleden te zien. Ook is de stad het Albanese spoorwegknooppunt. Een belangrijke bezienswaardigheid in Durrës is het Romeinse amfitheater uit de Balkan. Het dateert uit de tijd dat keizer Hadrianus regeerde en bood plaats aan zo'n 15.000 toeschouwers.

Winkelen in Albaniė

De winkels in Albanië zijn meestal open van 9.00 tot 15.00 uur en dan weer tussen 18.00 en 20.00 uur. In Tirana kun je redelijk goed winkelen. Het stadscentrum is dan wel klein maar hierdoor kun je overal gemakkelijk en snel heen lopen. Vooral de schoenenwinkels zijn hier goed en goedkoop. Je betaalt er zo'n 30% minder dan in andere Europese steden. Kledingwinkels zijn er iets minder te vinden, omdat nog niet alle internationale merken zijn vertegenwoordigd. Een leuk winkelcentrum is de Galeria Mall. Het centrum heeft 50 winkels, bars en cafés en heeft air-conditioning.

Mountainbiken

Mountainbiken
Mountainbiken

Het bergachtige Albanië is vooral geschikt voor mountainbikers, vooral de oude routes langs bergpassen en afgelegen valleien zijn geweldig. Het landschap is werkelijk schitterend en dit zorgt dan ook voor een onvervalst mountainbike avontuur. De bevolking helpt je onderweg graag maar verder kun je heerlijk rustig fietsen en heb je de weg vaak voor je alleen. In Albanië zijn bijna geen plekken waar je een mountainbike kunt huren, dus het is verstandig om er zelf een mee te nemen.

Watersporten in Albaniė

Watersporten in Albaniė
Watersporten in Albaniė

Watersporten zijn in Albanië helemaal in opkomst. Zowel aan de kust, als bij de meren en rivieren in het binnenland zijn er mogelijkheden genoeg om te surfen, raften en kanoën. Kajakken en raften in Albanië is ook erg populair en in de Osumi rivier is het helemaal spannend. Hier zijn namelijk een aantal watervallen. De natuur in Albanië leent zich uitstekend voor watersporten. Vanaf het water geniet je van de rust en stilte van het landschap. Een leuk weetje is dat Albanië al haar energie uit stuwdammen haalt, en verder geen centrales heeft.

Skanderbegplein (Tirana)

Skanderbegplein
Skanderbegplein
Kaart met locatie Skanderbegplein

Midden in de stad ligt het Skanderbegplein. Aan het plein staan verschillende regeringsgebouwen, waaronder het parlementsgebouw. Een belangrijk onderdeel van het Skanderbegplein is het Skanderbeg Monument. Het monument is 11 meter hoog en is geplaatst in 1968 vanwege de 500e verjaardag van Skanderbeg. Skanderbeg is een nationale held in Albanië. In 2012 is het plein nog gerenoveerd, waar het gebied toegankelijker werd voor voetgangers, fietsers en het openbaar vervoer. Ook werd het groene gebied rondom het monument verlengd en zijn er bomen geplaatst op het plein.

De Et'hem Bey-moskee (Tirana)

De Et'hem Bey-moskee
De Et'hem Bey-moskee
Kaart met locatie De Et'hem Bey-moskee

De Et'hem Bey-moskee is een moskee gelegen op het Skanderbegplein. Molla Bey, kleinzoon van de stichter van Tirana (Sulejman Pasja), begon met de bouw in 1789. Hij werd weer door zijn zoon afgebouwd in 1821. De moskee is een van de oudste gebouwen in de stad en is al meerdere malen gerestaureerd. De ingang van de moskee wordt omgeven door 14 bogen die gedragen worden door 15 zuilen. In de gebedsruimte is een mooi beschilderd koepeldak te zien. De minaret van de moskee is versierd met plantmotieven, uitgehouwen in steen. Opvallend is dat de minaret op een vierkante basis staat, dit is een vorm die niet veel voorkomt bij islamitische bouwwerken.

Archeologisch Museum in Tirana (Tirana)

Vooral in de hoofdstad Tirana vind je veel musea. Het Archeologisch Museum kent veel oude voorwerpen uit o.a. de Steentijd, Bronstijd en het Griekse tijdperk. Het museum is erg interessant en heeft veel verschillende afdelingen. Door middel van voorwerpen en beeldmateriaal probeert men de geschiedenis van Albanië duidelijk te maken. Dit museum is echt een aanrader en je kunt jezelf er de hele dag vermaken.

Nationaal Historisch Museum (Tirana)

Nationaal Historisch Museum
Nationaal Historisch Museum
Kaart met locatie Nationaal Historisch Museum

Het belangrijkste museum in Tirana is het Nationaal Historisch Museum, dat met tal van kunstwerken een goede indruk geeft van het Albanese leven in vroegere tijden. Het museum is gevestigd in een prachtig gebouw aan het Skanderbergplein. In het museum heeft iedere zaal een eigen thema over de bijgedrage aan het bestaan van Albanië zoals wij het kennen. Het museum is zeker een bezoekje waard.

Musea in Korca (Korca)

Musea in Korca
Musea in Korca
Kaart met locatie Musea in Korca

Er zijn een aantal interessant musea in Korça, zoals het het Museum met Middeleeuwse Kunst en het Museum van Nationaal Onderwijs. Al in 1724 werd de eerste school van het land geopend in deze stad.

Nationaal Park Drenova Spar (Korca)

Het nationale park Drenova Spar is gelegen op 10 km afstand van de stad en bevindt zich op de top van de Morava berg. Het totale park beslaat 1.380 hectare. Het park is rijk aan waterbronnen, zoals die van Shen Gjergji, Pllakes en Pllices. Maar ook de flora en fauna in dit nationale park is in grote getale aanwezig en enorm gevarieerd.

Fazant-bos in Maliq (Korca)

Het fazant-bos in Maliq is een geliefde trekpleister. Dit semi-natuurlijke gemengde bos is uitgeroepen tot natuurmonument van de jaren '60. Het bos heeft een oppervlakte van 50 hectare, en het is te vinden op een hoogte van 813,5 meter boven de zeespiegel. De hoogste bomen zijn bijna 23 meter en de maximum leeftijd van de bomen is 45 jaar.

Korēa (Voskopoja)

Korēa
Korēa
Kaart met locatie Korēa

In het nabijgelegen Korça kun je een aantal interessante musea bezoeken zoals het Museum met Middeleeuwse Kunst en het Schoolmuseum. Maar hier kun je ook genieten van lokale streekgerechten. Lakror is bijvoorbeeld een typisch gerecht uit de stad. Deze soort van taart gemaakt van ui en tomaten.

Oorlogsmuseum (Gjirokastra)

Oorlogsmuseum
Oorlogsmuseum
Kaart met locatie Oorlogsmuseum

In de Citadel in Gjirokastra is een oorlogsmuseum gevestigd. In het museum zijn buitgemaakte artilleriestukken te zien. Ook voorwerpen van het communistische verzet tegen de Duitse bezetting uit de Tweede wereldoorlog zijn er te bezichtigen. Een bijzonder stuk uit het museum is de United States Air Force Lockheed T-33. Dit vliegtuig werd waarschijnlijk gedwongen tot landen in december 1957. Er zijn echter ook verhalen dat het vliegtuig gewoon motorpech kreeg en hier landde. Naast dat je het museum hier kan bezoeken, is een wandeling door het kasteel ook aan te raden.

Citadel van Gjirokastra (Gjirokastra)

Citadel van Gjirokastra
Citadel van Gjirokastra
Kaart met locatie Citadel van Gjirokastra

De citadel in Gjirokastra is in de 13e eeuw gebouwd en kijkt op een strategische plek over de stad en de vallei van de Drinos rivier uit. De citadel is ooit gebouwd om de stad te kunnen controleren en te versterken in tijden dat dat nodig was. Er zijn de afgelopen eeuwen uitgebreide renovaties gedaan. Ook breidde de regering van koning Zog de gevangenis van het kasteel uit in 1932. Deze werd intensief gebruikt door de regering en werd voornamelijk gebruikt om politieke gevangenen in te huisvesten tijdens het communistische regime. Via een steil weggetje vanuit het oude centrum loop je er heen. Het uitzicht vanaf hier is adembenemend.

Huis van Hoxha (Gjirokastra)

Huis van Hoxha
Huis van Hoxha
Kaart met locatie Huis van Hoxha

Het huis van Hoxha is nog steeds te bezichtigen in Gjirokastra. Enver Hoxha werd in 1908 geboren in Gjirokastra en overleed in 1985 in Tirana. Hoxha was de communistische leider van Albanië van 1944 tot en met 1985. Hij probeerde het land volledig te isoleren van alle andere landen in de wereld, hierdoor wist hij het land economisch helemaal naar de afgrond te voeren. Ook zorgde hij ervoor dat Albanië een atheïstische staat werd. Dit is een staat waarin religie verboden is. In het huis van Hoxha is tegenwoordig een klein museum gevestigd.

Het monument van Agonothetes (Apollonia)

Het monument van Agonothetes
Het monument van Agonothetes
Kaart met locatie Het monument van Agonothetes

Het monument van Agonothetes wordt gezien als hét symbool van Apollonia. Dit Romeinse monument is gebouwd in de loop van de 2e eeuw voor Christus in opdracht van de hoge officieren van de stad. Het was gebouwd in een halve cirkel en diende o.a. als vergaderplaats van de gemeenteraad van de stad.

Apollonia Archeologisch Park (Apollonia)

Apollonia Archeologisch Park
Apollonia Archeologisch Park
Kaart met locatie Apollonia Archeologisch Park

Apollonia Archeologisch Park is een site met een aanzienlijke waarde; de oude Illyrische stad was de grootste en belangrijkste van de 30 steden in de hele oude wereld die werden genoemd ter ere van de god Apollo. Het werd oorspronkelijk opgericht op het grondgebied van de Illyriërs Taulantis ongeveer 620 jaar voor Christus. De monumenten staan ​​verspreid over het park, waardoor Apollonia qua oppervlakte het grootste archeologische park is van Albanië.

Havenstad Vlorė (Apollonia)

Havenstad Vlorė
Havenstad Vlorė
Kaart met locatie Havenstad Vlorė

Ten zuiden van de opgravingen van Apollonia ligt de havenstad Vlorë. Dit is de stad waar op 28 november 1912 de Onafhankelijkheid van Albanië werd getekend. Vlorë is gelegen aan de baai van Vlorë, een inham van de Adriatische Zee en wordt omringd door bergen. De afgelopen jaren wordt de stad steeds vaker gevonden door toeristen wat resulteert in de bouw van nieuwe hotels, restaurants en bars.

Het Amfitheater van Durrės (Durrės)

Het Amfitheater van Durrės
Het Amfitheater van Durrės
Kaart met locatie Het Amfitheater van Durrės

Durrës heeft verschillende overblijfselen uit de Byzantijnse tijd. Een goed voorbeeld hiervan is het grootste amfitheater van de Balkan: Het Amfitheater van Durrës. In de 1e eeuw na Christus werd het theater gebouwd door de Romeinen. Het bouwwerk had plaats voor waarschijnlijk 15.000 mensen. In de 4e eeuw verloor het amfitheater zijn functie en werd het voor andere doeleinden ingezet. Zo werd er een kapel gevestigd in een ruimte onder de tribunes. Overblijfselen hiervan zijn bewaard gebleven. In de middeleeuwen werden er nieuwe gebouwen gebouwd op het theater. In de 20e eeuw werd bij het aanleggen van een wijnkelder het amfitheater pas weer ontdekt. Het is vervolgens opgegraven en opengesteld voor publiek.

Paleis van koning Zog (Durrės)

Paleis van koning Zog
Paleis van koning Zog
Kaart met locatie Paleis van koning Zog

Het paleis van koning Zog is in 1930 gebouwd en is het bezichtigen zeker waard. De buitenkant heeft een zeer authentiek Italiaans uiterlijk. Het paleis was het zomerverblijf van Koning Zog. Vanuit zijn paleis had hij prachtig uitzicht op de heuvels, de stad en de haven. Tegenwoordig kan je nog steeds van dit uitzicht genieten. Het paleis is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Zog heeft Albanië van 1925 tot 1939 geregeerd. Hij begon hiermee als president en werd later gekroond tot koning omdat het land in '28 werd uitgeroepen tot constitutionele monarchie. 

Het kasteel van Durrės (Durrės)

Het kasteel van Durrės
Het kasteel van Durrės
Kaart met locatie Het kasteel van Durrės

Het Durrës van kasteel werd gebouwd door keizer van het Byzantijnse Rijk, Anastasius I, die is opgegroeid in Durrës. In die tijd maakte Anastasius Durrës tot een van de meest versterkte steden gelegen aan de Adriatische Zee. In 1273 vond er een verwoestende aardbeving plaats, er werden daarom daarna reparaties uitgevoerd aan de wanden. De middeleeuwse muren zijn hoger dan 4,5 meter. Drie ingangen van fortificatietorens zijn heel gebleven. Ook bleef één derde van de originele lengte van het kasteel intact. Tegenwoordig is het kasteel een populaire toeristische trekpleister.

Rozafa Fortress (Shkodėr)

Rozafa Fortress
Rozafa Fortress
Kaart met locatie Rozafa Fortress

Twee kilometer buiten Shkodër ligt Rozafa Fortress. Volgens de legende is een vrouw met de naam Rosa hier in een muur ingemetseld. Overeenkomstig haar wens zijn er twee gaten in de muur gemaakt, zodat ze haar baby kon blijven voeden. Tot op heden komen er nog steeds vrouwen die pas kinderen hebben gekregen om hun borsten in te smeren met melkwater.

Meer van Shkodėr (Shkodėr)

Meer van Shkodėr
Meer van Shkodėr
Kaart met locatie Meer van Shkodėr

Het Meer van Shkodër ligt op de grens van Albanië en Montenegro en is het grootste meer van de Balkan. Het is namelijk maar liefst 368 km² groot. Wanneer het dooit, kan het meer zelfs 540 km² worden. Het meer is gelegen in een beschermd nationaal park. Niet alleen het meer wordt beschermd, maar ook de vele soorten vogels die er leven. Er leven hier namelijk maar liefst 270 verschillende vogelsoorten. De rivier de Moraca en verschillende ondergrondse waterbronnen voeden het meer. Veel toeristen komen hier op af voor onder andere prachtige boottochten en wandelingen.

Sheik Zamil Abdullah Al-Zamil Moskee (Shkodėr)

Sheik Zamil Abdullah Al-Zamil Moskee
Sheik Zamil Abdullah Al-Zamil Moskee
Kaart met locatie Sheik Zamil Abdullah Al-Zamil Moskee

De Sheik Zamil Abdullah Al-Zamil Moskee is ook wel bekend als de Ebu Beker moskee en is een van de mooiste moskeeën van Albanië. Het werd gebouwd in 1995 door een Saoedische sjeik met dezelfde naam en vormt het middelpunt van de Moslim gemeenschap in Shkodër.