Bezienswaardigheden AlbaniŽ

Albanië ligt in het oosten van Europa en wordt ook wel 'Het land van de witte bergen' genoemd, omdat het landschap er zo bergachtig is. Het nog vrij onontdekte land is een paradijs voor liefhebbers van natuur, cultuur en zelfs voor zonliefhebbers. Als je kiest voor een vakantie naar Albanië is het handig om te weten welke interessante bezienswaardigheden er in het land zijn. Naast mooie steden als Durrës en Korça, moet je ook zeker het meer van Shkodër niet overslaan en het Apollonia Archeologisch Park.

Historische stad Berat
Historische stad Berat

Pagina 1 van 3 met 30 resultaten

Nationaal Park Dajtit

Het Nationaal Park Dajtit ligt vlakbij Tirana en is opgericht in 1966. Het wordt vooral bezocht door dagjesmensen die de vele wilde bloemen komen bewonderen. Ook de kabelbaan is erg populair, hij brengt je naar een hoger gelegen plateau vanaf de voet van de berg. Daarnaast zijn er nog veel andere activiteiten in het park. Zo kun je er ook wandelen en is bergbeklimmen een grote uitdaging voor veel mensen.

Divjaka Nationaal Park

Op zo'n 5 kilometer afstand van Divjaka ligt het Divjaka Nationaal Park, aan de kust. Het park is onderdeel van het grote Karavasta lagune complex en is beschermd sinds het Ramsar internationale verdrag van 1994. In het park vind je veel pijnbomen en er leeft een bijzondere groep met pelikanen, namelijk de Curly Pelikan. In dit park kun je prima wandelen en van de natuur om je heen genieten.

Markt in AlbaniŽ

In ieder plaatsje in Albanië is wel een lokale markt te vinden. Ze zijn vaak erg druk maar wel heel gezellig, je kijkt er echt je ogen uit. Op de markten koop je onder andere traditionele handelswaar van het platteland, maar ook hedendaagse artikelen die uit de omringende landen als Griekenland, Turkije en Bulgarije komen. Er zijn ook leuke souvenirs te vinden op de markt.

Butrint

Butrint
Butrint
Kaart met locatie Butrint

In het zuiden van Albanië ligt de archeologische plaats Butrint, aan de Ionische Zee. Op ongeveer 20 kilometer afstand ligt de Albanese havenplaats Sarandë en ook het Griekse eiland Corfu ligt in de buurt van deze plaats. Sommige delen van Butrint zijn wel 2.500 jaar oud, het zou oorspronkelijk namelijk een Illyrische plaats geweest zijn. Het werd later echter veroverd door de Romeinen, Byzantium en ook door Venetië. Vroeger heette de plaats Buthrotum. De stad staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Dit onder andere vanwege de plundering van het museum dat in de stad staat. Ook de Akropolis is zeer goed bewaard gebleven.

Gjirokastra

Gjirokastra
Gjirokastra
Kaart met locatie Gjirokastra

Het zilverstadje Gjirokastra is een aantrekkelijke museumstad en staat bekend als de stad van de duizend trappen. Het is gelegen in het zuiden van Albanië. Het is een van de meest traditionele plaatsen van het land en dat merk je gelijk zodra je er doorheen loopt. Smalle straatjes die geplaveid zijn met kinderkopjes, middeleeuwse huizen en imposante kastelen laten je het echte oude Albanië zien. Ook van binnen zijn de huizen erg mooi beschilderd en hebben ze kleurrijke tapijten. De winkelstraten zijn al een bezienswaardigheid op zich en erg gevarieerd.

Berat

Berat
Berat
Kaart met locatie Berat

Berat is samen met Gjirokastra een van de mooiste steden in Albanië. Berat heeft de bijnaam 'de stad van de 1000 vensters'. Dit is namelijk een grote attractie in het ommuurde kleine dorpje. De oude moskeeën, het fort, de stenen brug uit de 18e eeuw en de prachtige kerken zijn zeer interessante historische monumenten. Ook de oude Ottomaanse wijk is nog zeer goed intact gebleven. Helemaal bovenop is de citadel nog duidelijk zichtbaar.

DurrŽs

DurrŽs
DurrŽs
Kaart met locatie DurrŽs

Durrës is de tweede stad van Albanië en echt een prachtige oude havenstad. Tevens is het de hoofdstad van het prefectuur Durrës en het gelijknamige district. In Durrës zijn veel bezienswaardigheden uit het verleden te zien. Ook is de stad het Albanese spoorwegknooppunt. Een belangrijke bezienswaardigheid in Durrës is het Romeinse amfitheater uit de Balkan. Het dateert uit de tijd dat keizer Hadrianus regeerde en bood plaats aan zo'n 15.000 toeschouwers.

Winkelen in AlbaniŽ

De winkels in Albanië zijn meestal open van 9.00 tot 15.00 uur en dan weer tussen 18.00 en 20.00 uur. In Tirana kun je redelijk goed winkelen. Het stadscentrum is dan wel klein maar hierdoor kun je overal gemakkelijk en snel heen lopen. Vooral de schoenenwinkels zijn hier goed en goedkoop. Je betaalt er zo'n 30% minder dan in andere Europese steden. Kledingwinkels zijn er iets minder te vinden, omdat nog niet alle internationale merken zijn vertegenwoordigd. Een leuk winkelcentrum is de Galeria Mall. Het centrum heeft 50 winkels, bars en cafés en heeft air-conditioning.

Mountainbiken

Mountainbiken
Mountainbiken

Het bergachtige Albanië is vooral geschikt voor mountainbikers, vooral de oude routes langs bergpassen en afgelegen valleien zijn geweldig. Het landschap is werkelijk schitterend en dit zorgt dan ook voor een onvervalst mountainbike avontuur. De bevolking helpt je onderweg graag maar verder kun je heerlijk rustig fietsen en heb je de weg vaak voor je alleen. In Albanië zijn bijna geen plekken waar je een mountainbike kunt huren, dus het is verstandig om er zelf een mee te nemen.

Watersporten in AlbaniŽ

Watersporten in AlbaniŽ
Watersporten in AlbaniŽ

Watersporten zijn in Albanië helemaal in opkomst. Zowel aan de kust, als bij de meren en rivieren in het binnenland zijn er mogelijkheden genoeg om te surfen, raften en kanoën. Kajakken en raften in Albanië is ook erg populair en in de Osumi rivier is het helemaal spannend. Hier zijn namelijk een aantal watervallen. De natuur in Albanië leent zich uitstekend voor watersporten. Vanaf het water geniet je van de rust en stilte van het landschap. Een leuk weetje is dat Albanië al haar energie uit stuwdammen haalt, en verder geen centrales heeft.

  • 1
  • 2
  • 3
  • Volgende