AlbaniŽ

Kerk Berat Albanie
Kerk Berat Albanie

Albanië ligt in het oosten van Europa en kan worden beschouwd als een typisch Balkanland. Het grenst aan de landen Griekenland, Kosovo, Macedonië en Montenegro. Ook ligt Albanië aan de Adriatische en Ionische Zee. De afstand van noord naar zuid bedraagt 370 km en van oost naar west maximaal 170 km.

Letterlijk betekent Albanië: "Het land van de witte bergen". Ongeveer 70% van het Albanese landschap is bergachtig. Vooral het oosten is moeilijk toegankelijk. In het noorden liggen de Noord-Albanese Alpen. De hoogste bergtop is de Korab (2784 m) en deze bevindt zich in het Korabitgebergte op het drielandenpunt met Macedonië en Kosovo. Het kustgebied is vrij vlak en vruchtbaar. De totale kustlijn is 363 km.

Albanië is staatkundig onderverdeeld in 12 prefecturen die op hun beurt weer verdeeld zijn in 36 districten voor de bestuurlijke indeling. De president is het staatshoofd van Albanië. Hij/zij wordt gekozen voor 5 jaar en is eenmaal herkiesbaar.

De Albanese bevolking is behoorlijk homogeen, de islam is er de dominerende godsdienst en de Albanese taal neemt binnen de Indo-Europese taalfamilie een aparte positie in.

Aangezien Albanië behoorlijk bergachtig is, is maar 20% van het land geschikt voor landbouw. Toch drijft de economie van Albanië daar voornamelijk op. Meer dan de helft van de Albanese bevolking werkt in de landbouw en deze bedrijfstak is goed voor meer dan de helft van het bruto nationaal product (bnp) van het land. Vooral de veeteelt neemt een steeds grotere plaats in en zorgt nu al voor ongeveer 50% van de totale agrarische productie. Industrieel gezien is Albanië een van de minst ontwikkelde landen van Europa. Ook het toerisme is nog amper ontwikkeld terwijl het land veel te bieden heeft. De natuur is prachtig en in de steden vind je nog veel historische monumenten. Door de ligging aan zee heeft Albanië alle ingrediënten voor een geslaagde vakantie.

Aanbieders van vakanties naar AlbaniŽ
Koning Aap (rondreizen) Klik
Bolderman Excursiereizen (excursiereizen) Klik
Sawadee Reizen (rondreizen) Klik
Evaneos (Lokale reisexperts) Klik
Rosetta Reizen (rondreizen) Klik
Kras (allround) Klik
Alamo (autohuur) Klik
Effeweg.nl (excursiereizen) Klik

Vlag AlbaniŽ
Officiele naam:
Republika e ShqipŽrisŽ
ISO:
AL
Ligging:
zuidoost
Hoofdstad:
Tirana
Inwoners:
+/- 3600000
Taal:
Albanees
Godsdienst:
Islam
Tijdzone:
UTC +2
Munteenheid:
Lek
Klimaat:
Mediterraans
Oppervlakte:
28748 km≤

De Albanese strijdliederen uit het communistische tijdperk zijn vrijwel helemaal uit de cultuur verdwenen. De talrijke folkloristische volksmelodieŽn hebben het veld moeten ruimen voor de westerse popmuziek. Elke plek heeft van oorsprong zijn eigen volksdeuntjes, die begeleid worden op fluiten, trommels en de lahuta.

Ervaringen

* = verplicht veld

AlbaniŽ krijgt gemiddeld een 8,2 uit 10 op basis van 19 ervaringen:

8,2 19 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 7 met 19 resultaten

plaats: DurrŽs, reisperiode: juni 2016

heerlijk toeven hier in moderne stad die zich constant verbeterd

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 8
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 7
 • Inwoners 9
 • Ligging 8
plaats: ShkodŽr, reisperiode: juli 2015

Fantastisch ga hier nu elk jaar heen en is altijd vol verrassingen . Zeker een aanrader vooral Shköder en het strand op 30 min afstand Velipoje !😎

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 10
 • Cultuur 10
 • Restaurants 10
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
plaats: , reisperiode: juli 2015

We zijn nou ieder jaar in albanie geweest. Reizen met een huurauto naar het zuiden van albanie naar de plaats himare. Hier huren wij een appartement en gaan naar het strand livah en borsch wat een heel mooi strand is nog onbebouwd. Heerlijk rustig nog geen massa toerisme. Albanie is het ideale vakantieland mooi ,cultureel. heerlijk eten,vriendelijke mensen.En niet te vergeten de hoofdstad tirane met zijn mooie gebouwen. Savonds kun je hier rustig op straat lopen het is hier veilig. Blauw op straat zie je hier genoeg ook in de kleinere steden. Er is veel aan het veranderen wat infrastructuur betreft in de loop van de jaren.

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 10
 • Cultuur 10
 • Restaurants 10
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van AlbaniŽ

KorÁa
KorÁa

In het nabijgelegen Korça kun je een aantal interessante musea bezoeken zoals het Museum met Middeleeuwse Kunst en het Schoolmuseum. Maar hier kun je ook genieten van lokale streekgerechten. Lakror is bijvoorbeeld een typisch gerecht uit de stad. Deze soort van taart gemaakt van ui en tomaten.

Sheik Zamil Abdullah Al-Zamil Moskee
Sheik Zamil Abdullah Al-Zamil Moskee

De Sheik Zamil Abdullah Al-Zamil Moskee is ook wel bekend als de Ebu Beker moskee en is een van de mooiste moskeeën van Albanië. Het werd gebouwd in 1995 door een Saoedische sjeik met dezelfde naam en vormt het middelpunt van de Moslim gemeenschap in Shkodër.

Meer van ShkodŽr
Meer van ShkodŽr

Het Meer van Shkodër ligt op de grens van Montenegro en Albanië. Het is met een oppervlakte van minstens 368 km² het grootste meer op de Balkan. De waterstand en daarmee de oppervlakte van het meer variëren overigens sterk: in dooitijd kan het meer groeien tot 540 km². Het meer is genoemd naar de Albanese stad Shkodër, die overigens niet direct aan de oever ligt. Het meer wordt gevoed door de rivier de Morača en door onderaardse bronnen, waarvan sommige tientallen meters diep zijn.

Meer bezienswaardigheden

Vakantiebestemmingen in AlbaniŽ

Artikelen

Eten en drinken

De Albanese keuken is duidelijk beïnvloed door de Turkse. In elke bakkerij vind je baklava of byrek, wat typisch Turkse lekkernijen zijn. Maar ook de Griekse keuken is duidelijk te herkennen, o.a. door feta en olijven.

Het ontbijt van de Albanezen bestaat uit een omelet, brood en jam. De lunch en het avondeten worden gevormd door een vleesgerecht (zoals musaka), met een Griekse salade, waar fetakaas in zit. Peper, tomaat en wortels worden veelal ingemaakt tot gelei. Ook pastagerechten worden veel gegeten. Een populaire groente is de okra, een langwerpige boon. Een heerlijk dessert is de Albanese yoghurt, kos.

Bij de maaltijd wordt gewoonlijk bier of wijn gedronken. Een nationaal drankje is raki, een sapje van druiven of pruimen.

Vervoer

Rinas Airport is de enige internationale luchthaven in Tirana, Albanië. Er vertrekken dagelijks vluchten naar Tirana. Dit zijn meestal geen rechtstreekse vluchten, maar je moet overstappen in Milaan, München of Londen. In 2007 is het vliegveld verbouwd, de nieuwe ontvangst- en vertrekhal hebben internationale allure gekregen.

Er zijn verbindingen per veerboot vanuit Corfu (Griekenland) naar Sarandë, vanuit Bari (Italië) naar Durrës of vanuit het Brindisi (Italië) naar Durrës of Vlorë.

In verband met de slechte infrastructuur en verlichting van de wegen wordt reizen, buiten de grotere bevolkingscentra, na zonsondergang ontraden. Het vaak onverharde en versleten wegennet is 18.000 km lang. Door de sterke uitbreiding van privé-autobezit is het bovendien erg druk op de weg. De kwaliteit van het wegennetwerk van Albanië ligt ver onder het niveau van andere Europese landen. De 18.000 km aan wegen is slechts voor ongeveer 33% geasfalteerd.

Het openbaar vervoer bestaat uit gemeentelijk en internationaal busvervoer. Albanië heeft in totaal zo`n 650 km spoor, dat voornamelijk de grote steden met elkaar verbindt. Plaatselijk vervoer gebeurt veelal nog per ezel of paard.

Visum

Voor inwoners van Europa is er geen visum nodig voor een vakantie naar Albanië. Wel wordt er bij aankomst op de luchthaven of bij de grens een entree-fee gevraagd variërend van US$5 tot US$10.

Prijsniveau

Het prijsniveau van Albanië ligt lager dan in Nederland.

De Albanese munteenheid is de Lek.

Veiligheid

De hoofdstad Tirana en de westelijke kustgebieden zijn over het algemeen veilig te noemen. Op het gebied van de persoonlijke veiligheid zijn de omstandigheden in Albanië verbeterd, maar criminaliteit en corruptie blijven een groot probleem.

Medische informatie

De medische voorzieningen, met name buiten Tirana, laten te wensen over.

Voor bepaalde gebieden worden inentingen aanbevolen. Voor actuele adviezen neem contact op met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.

Het wordt afgeraden om kraanwater te drinken. Vooral in de zomer kan het water besmet zijn.

Bevolking

Ongeveer 95% van de bevolking is etnisch Albanees en 3% is Grieks. Het hoge percentage Albaniërs komt doordat het ruwe en ontoegankelijke terrein Albanië van zijn buren heeft geïsoleerd. Etnische Albanezen kunnen onderverdeeld worden in de groepen Ghegen en Tosken. Deze groepen spreken ieder hun eigen Albanees dialect. In het noordoosten van Albanië woont het bergvolk Ghegen en de Tosken wonen ten zuiden van de Shkumbin. In Kosovo en Macedonië wonen ook veel ethnisch Albanezen.

Iedere plaats in het land heeft van oorsprong zijn eigen volksliedjes, die begeleidt worden op trommels, fluiten en de lahuta. Helaas zijn de Albanese strijdliederen uit het communistische tijdperk nagenoeg helemaal uit de cultuur verdwenen. De westerse popmuziek is vandaag de dag populairder dan de folkloristische volksmelodieën.

Albanië heeft van alle Europese landen de laagste levensstandaard. Ongeveer 60% van de arbeidskrachten houdt zich bezig met de landbouw. De meerderheid van de rest van de bevolking is betrokken bij een vorm van industrie.

De taal

Albanees vormt een aparte tak van de Indo-Europese talen. De Albanese bevolking spreekt: Albanees (officiële taal), Grieks en Macedonisch. In het noorden spreekt men het noordelijke dialect (Gegisch) en in het zuiden het zuidelijke dialect (Toskisch, het officiële dialect). De rivier Shkumbin is min of meer de scheidingslijn.

Flora & Fauna

Albanië kent een gevarieerde planten- en dierenwereld, dit komt met name door de verscheidenheid aan landschappen. Er groeien meer dan 3000 verschillende plantensoorten, waarvan er 40 authentiek zijn. Bijvoorbeeld de asphodel en de Balkan dioscorea komen alleen in Albanië voor.

In de bossen komen fretten, jakhalzen, vossen en wolven voor. In de hoger gelegen naaldwouden leven boommarters, bruine beren, lynxen en wezels. Op het land leven ook slangen, waaronder de waterslang en de zeer giftige Balkanadder. In de Albanese rivieren leven zo`n 260 vissoorten, waaronder de unieke forel 'koran'.

Geschiedenis

Eeuwen voor onze jaartelling werd Albanië al bewoond door de Illyriërs. In de 2e eeuw v.Chr. werd het gebied door de Romeinen veroverd.

In 1478 werd Albanië officieel Turks gebied. In 1912 werd het land pas weer onafhankelijk. In de eerste jaren na het uitroepen van de onafhankelijkheid werd Albanië door verschillende buurlanden bestookt met milities en militaire acties. Als laatste verlieten de Italianen in 1922 het land. In 1925 werd Albanië een republiek. Van 1928 tot 1939 was het een koninkrijk.