AlbaniŽ

Kerk Berat Albanie
Kerk Berat Albanie

De republiek Albanië is een typisch Balkanland, ligt in het zuidoosten van Europa en heeft Tirana als hoofdstad. Het land heeft iets meer dan drie miljoen inwoners en grenst aan Servië, Montenegro, Macedonië en Griekenland. Daarnaast grenst het land aan de Adriatische Zee en de Ionische Zee. Het Griekse eiland Corfu ligt in het zuiden van Albanië. Het land heeft een prachtige natuur. Het binnenland is bergachtig en het kustland is laag. Ongeveer 70 procent van het landschap van Albanië is bergachtig. In het kustland vind je onder andere veel meren en moerassen. Het grootste deel van Albanië heeft een warm mediterraan klimaat. Dit is te vergelijken met het klimaat in Kroatië en Griekenland.

Er is nog weinig toerisme in Albanië, maar het begint steeds meer op te komen. De bevolking is erg gastvrij en het land heeft alle ingrediënten voor een mooie vakantie. Albanië is zowel geschikt voor een wintersportvakantie als voor een zomervakantie. Je kunt er onder andere skiën, bergbeklimmen en vissen, maar je kunt er in de zomer ook heerlijk genieten van de zon op het strand. Daarnaast vind je er leuke oude stadjes met mooie historische monumenten.

Heb je weinig kennis van AlbaniŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag AlbaniŽ
Officiele naam:
Republika e ShqipŽrisŽ
ISO:
AL
Ligging:
zuidoost
Hoofdstad:
Tirana
Inwoners:
+/- 3600000
Taal:
Albanees
Godsdienst:
Islam
Tijdzone:
UTC +2
Munteenheid:
Lek
Klimaat:
Mediterraans
Oppervlakte:
28748 km≤

De Albanese strijdliederen uit het communistische tijdperk zijn vrijwel helemaal uit de cultuur verdwenen. De talrijke folkloristische volksmelodieŽn hebben het veld moeten ruimen voor de westerse popmuziek. Elke plek heeft van oorsprong zijn eigen volksdeuntjes, die begeleid worden op fluiten, trommels en de lahuta.

Ervaringen

Heb je ooit AlbaniŽ bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

AlbaniŽ krijgt gemiddeld een 8,3 uit 10 op basis van 22 ervaringen:

8,3 22 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 8 met 22 resultaten

plaats: Tirana, reisperiode: juli 2020

Uitgaansleven is geweldig. Al is het nu vanwege de corona helaas wat minder. Heerlijke sushi gegeten. De mensen zijn supervriendelijk en het is een veilige stad. Op cultureel gebied is er niet veel te beleven. Een echte oostblokstad. Een aanrader is mount Dajtit. Ga daar forel eten die vers wordt gevangen.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 9
 • Cultuur 5
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 7
 • Inwoners 10
 • Ligging 8
plaats: Overal, reisperiode: 0000

Albanië is het land wat mijn hart heeft gestolen. Al op veel verschillende plekken geweest. Lake van koman, krüje, butrint, berat, gjirokaster, de canyon en nog wel veel meer. Je kan niet zeggen dit is nou een fantastische stad, want dat zijn ze allemaal op hun eigen manier. De mensen hier zijn zo vriendelijk en gastvrij, maar ook zo trots als een pauw op hun land. Tegen de natuur zeg je U tegen, net als tegen de prachtige stranden die Albanië te bieden heeft. Albanië zal je versteld laten staan.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 10
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
plaats: Gjirokastra, reisperiode: augustus 2017

De plaats Gjirokaster is een van de mooiste plaatsen die ik heb bezocht. Er staat een prachtig kasteel en er is een bazar die er weer mooi uit gaat zien. De plaats Bitrunt ( opgravingen ven een Romeinse nederzetting ) en mooie stranden zijn niet ver. Maar het meest bijzondere : de camping van Gjirokaster. twee jonge mensen hebben er iets moois van gemaakt en je kunt er 's avonds heerlijk op hun terras eten. De wijn maakt grootvader uit de druiven van de wijngaard er naast. Verder zijn er oud-christelijke kerken in de buurt. En het leven is nog langzaam en de prijzen laag. Ga er heen, voor de grote massa komt. Of zoals de mevrouw van de VVV zei: Jullie zijn precies op tijd.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 10
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 9
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van AlbaniŽ

KorÁa (Voskopoja)

KorÁa
KorÁa

In het nabijgelegen Korça kun je een aantal interessante musea bezoeken zoals het Museum met Middeleeuwse Kunst en het Schoolmuseum. Maar hier kun je ook genieten van lokale streekgerechten. Lakror is bijvoorbeeld een typisch gerecht uit de stad. Deze soort van taart gemaakt van ui en tomaten.

Sheik Zamil Abdullah Al-Zamil Moskee (ShkodŽr)

Sheik Zamil Abdullah Al-Zamil Moskee
Sheik Zamil Abdullah Al-Zamil Moskee

De Sheik Zamil Abdullah Al-Zamil Moskee is ook wel bekend als de Ebu Beker moskee en is een van de mooiste moskeeën van Albanië. Het werd gebouwd in 1995 door een Saoedische sjeik met dezelfde naam en vormt het middelpunt van de Moslim gemeenschap in Shkodër.

Meer van ShkodŽr (ShkodŽr)

Meer van ShkodŽr
Meer van ShkodŽr

Het Meer van Shkodër ligt op de grens van Albanië en Montenegro en is het grootste meer van de Balkan. Het is namelijk maar liefst 368 km² groot. Wanneer het dooit, kan het meer zelfs 540 km² worden. Het meer is gelegen in een beschermd nationaal park. Niet alleen het meer wordt beschermd, maar ook de vele soorten vogels die er leven. Er leven hier namelijk maar liefst 270 verschillende vogelsoorten. De rivier de Moraca en verschillende ondergrondse waterbronnen voeden het meer. Veel toeristen komen hier op af voor onder andere prachtige boottochten en wandelingen.

Meer bezienswaardigheden

Artikelen

Eten en drinken

De Albanese keuken heeft veel invloeden uit de Griekse en de Turkse keuken.

Eetgewoonten
De Albanezen nemen geen uitgebreid ontbijt. Vaak drinken ze een kop koffie. Als ze iets eten, wordt er een omelet, een boterham met jam of een stuk fruit gegeten. De lunch is vaak wel erg uitgebreid. Deze bestaat meestal uit een warm gerecht met vlees of vis. Rond 21.30 uur wordt er weer een warme maaltijd gegeten. Ook deze bestaat uit een vleesgerecht met daarbij een salade. Omdat er veel tijd zit tussen de lunch en het avondeten kun je bij diverse eetstalletjes verschillende tussendoortjes nuttigen zoals byrek, qoftë en pita.

De keuken
In de gerechten worden vaak verschillende soorten groenten gebruikt. Het vlees bestaat vaak uit schapen- of geitenvlees en er wordt verse vis geserveerd. Daarnaast is er bij verschillende eettentjes kebab te krijgen. Dit bestaat vaak uit lams-, varkens- of rundvlees. Ingrediënten die ook vaak gebruikt worden zijn feta, komkommer en yoghurt.

Drinken
Albanezen zijn echte koffieliefhebbers. Deze koffie wordt bereid op dezelfde manier als de Turken dat doen. Daarnaast wordt er veel thee gedronken, vooral de Albanese bergthee is erg populair. Ook heeft Albanië eigen wijnen en drinkt men bier. Het traditionele Albanese alcoholische drankje is Raki. Veel inwoners maken dit zelf met druiven of pruimen.

Vervoer

Rinas Airport is de enige internationale luchthaven in Tirana, Albanië. Er vertrekken dagelijks vluchten naar Tirana. Dit zijn meestal geen rechtstreekse vluchten, maar je moet overstappen in Milaan, München of Londen. In 2007 is het vliegveld verbouwd, de nieuwe ontvangst- en vertrekhal hebben internationale allure gekregen.

Er zijn verbindingen per veerboot vanuit Corfu (Griekenland) naar Sarandë, vanuit Bari (Italië) naar Durrës of vanuit het Brindisi (Italië) naar Durrës of Vlorë.

In verband met de slechte infrastructuur en verlichting van de wegen wordt reizen, buiten de grotere bevolkingscentra, na zonsondergang ontraden. Het vaak onverharde en versleten wegennet is 18.000 km lang. Door de sterke uitbreiding van privé-autobezit is het bovendien erg druk op de weg. De kwaliteit van het wegennetwerk van Albanië ligt ver onder het niveau van andere Europese landen. De 18.000 km aan wegen is slechts voor ongeveer 33% geasfalteerd.

Het openbaar vervoer bestaat uit gemeentelijk en internationaal busvervoer. Albanië heeft in totaal zo`n 650 km spoor, dat voornamelijk de grote steden met elkaar verbindt. Plaatselijk vervoer gebeurt veelal nog per ezel of paard.

Visum

Voor inwoners van Europa is er geen visum nodig voor een vakantie naar Albanië. Wel wordt er bij aankomst op de luchthaven of bij de grens een entree-fee gevraagd variërend van US$5 tot US$10.

Prijsniveau

Het prijsniveau van Albanië ligt lager dan in Nederland.

De Albanese munteenheid is de Lek.

Veiligheid

De hoofdstad Tirana en de westelijke kustgebieden zijn over het algemeen veilig te noemen. Op het gebied van de persoonlijke veiligheid zijn de omstandigheden in Albanië verbeterd, maar criminaliteit en corruptie blijven een groot probleem.

Medische informatie

De medische voorzieningen, met name buiten Tirana, laten te wensen over.

Voor bepaalde gebieden worden inentingen aanbevolen. Voor actuele adviezen neem contact op met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.

Het wordt afgeraden om kraanwater te drinken. Vooral in de zomer kan het water besmet zijn.

Bevolking

Ongeveer 95% van de bevolking is etnisch Albanees en 3% is Grieks. Het hoge percentage Albaniërs komt doordat het ruwe en ontoegankelijke terrein Albanië van zijn buren heeft geïsoleerd. Etnische Albanezen kunnen onderverdeeld worden in de groepen Ghegen en Tosken. Deze groepen spreken ieder hun eigen Albanees dialect. In het noordoosten van Albanië woont het bergvolk Ghegen en de Tosken wonen ten zuiden van de Shkumbin. In Kosovo en Macedonië wonen ook veel ethnisch Albanezen.

Iedere plaats in het land heeft van oorsprong zijn eigen volksliedjes, die begeleidt worden op trommels, fluiten en de lahuta. Helaas zijn de Albanese strijdliederen uit het communistische tijdperk nagenoeg helemaal uit de cultuur verdwenen. De westerse popmuziek is vandaag de dag populairder dan de folkloristische volksmelodieën.

Albanië heeft van alle Europese landen de laagste levensstandaard. Ongeveer 60% van de arbeidskrachten houdt zich bezig met de landbouw. De meerderheid van de rest van de bevolking is betrokken bij een vorm van industrie.

De taal

Albanees vormt een aparte tak van de Indo-Europese talen. De Albanese bevolking spreekt: Albanees (officiële taal), Grieks en Macedonisch. In het noorden spreekt men het noordelijke dialect (Gegisch) en in het zuiden het zuidelijke dialect (Toskisch, het officiële dialect). De rivier Shkumbin is min of meer de scheidingslijn.

Flora & Fauna

Albanië kent een gevarieerde planten- en dierenwereld, dit komt met name door de verscheidenheid aan landschappen. Er groeien meer dan 3000 verschillende plantensoorten, waarvan er 40 authentiek zijn. Bijvoorbeeld de asphodel en de Balkan dioscorea komen alleen in Albanië voor.

In de bossen komen fretten, jakhalzen, vossen en wolven voor. In de hoger gelegen naaldwouden leven boommarters, bruine beren, lynxen en wezels. Op het land leven ook slangen, waaronder de waterslang en de zeer giftige Balkanadder. In de Albanese rivieren leven zo`n 260 vissoorten, waaronder de unieke forel 'koran'.

Geschiedenis

De geschiedenis van de Balkan staten begint in 3000 v.Chr.. De eerste inwoners waren de Illyriërs en de Thraciërs. Daarna krijgen de Romeinen, de Byzantijnen en de Ottomanen de macht. Destijds bestond het grondgebied van het huidige Albanië nog niet. De basis van het land werd pas gevormd in de middeleeuwen en dit deel was onderdeel van het Servische rijk. In de 15e eeuw kwam dit deel in de handen van het Ottomaanse rijk en het was toen de provincie van Rumelia. In 1912 werd de eerste officiële Albanese staat uitgeroepen en werd Albanië onafhankelijk. In de periode die hierop volgde werd het land door verschillende buurlanden bezet. Sinds 1925 tot op heden is Albanië officieel een republiek, maar van 1928 tot 1939 was het land een koninkrijk.

Heeft u interesse in een reis naar AlbaniŽ? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing