Bezienswaardigheden AlbaniŽ

Albanië ligt in het oosten van Europa en wordt ook wel 'Het land van de witte bergen' genoemd, omdat het landschap er zo bergachtig is. Het nog vrij onontdekte land is een paradijs voor liefhebbers van natuur, cultuur en zelfs voor zonliefhebbers. Als je kiest voor een vakantie naar Albanië is het handig om te weten welke interessante bezienswaardigheden er in het land zijn. Naast mooie steden als Durrës en Korça, moet je ook zeker het meer van Shkodër niet overslaan en het Apollonia Archeologisch Park.

Historische stad Berat
Historische stad Berat

Pagina 2 van 3 met 30 resultaten

Skanderbegplein (Tirana)

Skanderbegplein
Skanderbegplein

Midden in de stad ligt het Skanderbegplein. Aan het plein staan verschillende regeringsgebouwen, waaronder het parlementsgebouw. Een belangrijk onderdeel van het Skanderbegplein is het Skanderbeg Monument. Het monument is 11 meter hoog en is geplaatst in 1968 vanwege de 500e verjaardag van Skanderbeg. Skanderbeg is een nationale held in Albanië. In 2012 is het plein nog gerenoveerd, waar het gebied toegankelijker werd voor voetgangers, fietsers en het openbaar vervoer. Ook werd het groene gebied rondom het monument verlengd en zijn er bomen geplaatst op het plein.

De Et'hem Bey-moskee (Tirana)

De Et'hem Bey-moskee
De Et'hem Bey-moskee

De Et'hem Bey-moskee is een moskee gelegen op het Skanderbegplein. Molla Bey, kleinzoon van de stichter van Tirana (Sulejman Pasja), begon met de bouw in 1789. Hij werd weer door zijn zoon afgebouwd in 1821. De moskee is een van de oudste gebouwen in de stad en is al meerdere malen gerestaureerd. De ingang van de moskee wordt omgeven door 14 bogen die gedragen worden door 15 zuilen. In de gebedsruimte is een mooi beschilderd koepeldak te zien. De minaret van de moskee is versierd met plantmotieven, uitgehouwen in steen. Opvallend is dat de minaret op een vierkante basis staat, dit is een vorm die niet veel voorkomt bij islamitische bouwwerken.

Archeologisch Museum in Tirana (Tirana)

Vooral in de hoofdstad Tirana vind je veel musea. Het Archeologisch Museum kent veel oude voorwerpen uit o.a. de Steentijd, Bronstijd en het Griekse tijdperk. Het museum is erg interessant en heeft veel verschillende afdelingen. Door middel van voorwerpen en beeldmateriaal probeert men de geschiedenis van Albanië duidelijk te maken. Dit museum is echt een aanrader en je kunt jezelf er de hele dag vermaken.

Nationaal Historisch Museum (Tirana)

Nationaal Historisch Museum
Nationaal Historisch Museum

Het belangrijkste museum in Tirana is het Nationaal Historisch Museum, dat met tal van kunstwerken een goede indruk geeft van het Albanese leven in vroegere tijden. Het museum is gevestigd in een prachtig gebouw aan het Skanderbergplein. In het museum heeft iedere zaal een eigen thema over de bijgedrage aan het bestaan van Albanië zoals wij het kennen. Het museum is zeker een bezoekje waard.

Musea in Korca (Korca)

Musea in Korca
Musea in Korca

Er zijn een aantal interessant musea in Korça, zoals het het Museum met Middeleeuwse Kunst en het Museum van Nationaal Onderwijs. Al in 1724 werd de eerste school van het land geopend in deze stad.

Nationaal Park Drenova Spar (Korca)

Het nationale park Drenova Spar is gelegen op 10 km afstand van de stad en bevindt zich op de top van de Morava berg. Het totale park beslaat 1.380 hectare. Het park is rijk aan waterbronnen, zoals die van Shen Gjergji, Pllakes en Pllices. Maar ook de flora en fauna in dit nationale park is in grote getale aanwezig en enorm gevarieerd.

Fazant-bos in Maliq (Korca)

Het fazant-bos in Maliq is een geliefde trekpleister. Dit semi-natuurlijke gemengde bos is uitgeroepen tot natuurmonument van de jaren '60. Het bos heeft een oppervlakte van 50 hectare, en het is te vinden op een hoogte van 813,5 meter boven de zeespiegel. De hoogste bomen zijn bijna 23 meter en de maximum leeftijd van de bomen is 45 jaar.

KorÁa (Voskopoja)

KorÁa
KorÁa

In het nabijgelegen Korça kun je een aantal interessante musea bezoeken zoals het Museum met Middeleeuwse Kunst en het Schoolmuseum. Maar hier kun je ook genieten van lokale streekgerechten. Lakror is bijvoorbeeld een typisch gerecht uit de stad. Deze soort van taart gemaakt van ui en tomaten.

Oorlogsmuseum (Gjirokastra)

Oorlogsmuseum
Oorlogsmuseum

In de Citadel in Gjirokastra is een oorlogsmuseum gevestigd. In het museum zijn buitgemaakte artilleriestukken te zien. Ook voorwerpen van het communistische verzet tegen de Duitse bezetting uit de Tweede wereldoorlog zijn er te bezichtigen. Een bijzonder stuk uit het museum is de United States Air Force Lockheed T-33. Dit vliegtuig werd waarschijnlijk gedwongen tot landen in december 1957. Er zijn echter ook verhalen dat het vliegtuig gewoon motorpech kreeg en hier landde. Naast dat je het museum hier kan bezoeken, is een wandeling door het kasteel ook aan te raden.

Citadel van Gjirokastra (Gjirokastra)

Citadel van Gjirokastra
Citadel van Gjirokastra

De citadel in Gjirokastra is in de 13e eeuw gebouwd en kijkt op een strategische plek over de stad en de vallei van de Drinos rivier uit. De citadel is ooit gebouwd om de stad te kunnen controleren en te versterken in tijden dat dat nodig was. Er zijn de afgelopen eeuwen uitgebreide renovaties gedaan. Ook breidde de regering van koning Zog de gevangenis van het kasteel uit in 1932. Deze werd intensief gebruikt door de regering en werd voornamelijk gebruikt om politieke gevangenen in te huisvesten tijdens het communistische regime. Via een steil weggetje vanuit het oude centrum loop je er heen. Het uitzicht vanaf hier is adembenemend.

  • Vorige
  • 1
  • 2
  • 3
  • Volgende