Bezienswaardigheden Aruba

Nationaal Park Arikok

Nationaal Park Arikok
Nationaal Park Arikok
Kaart met locatie Nationaal Park Arikok

Het Nationaal Park Arikok beslaat 18% van het oppervlak van Aruba, in totaal 34 km². Tijdens een wandeltocht, al dan niet onder begeleiding van een gids, kun je de diversiteit in flora en fauna van dit beschermde gebied ontdekken. Er groeien o.a. veel kaktussen in dit gebied.

California vuurtoren

De oude stenen California vuurtoren staat op het noordelijkste punt van Aruba. De vuurtoren is vernoemd naar het vrachtschip ‘California’ dat vlak voor de kust schipbreuk leed. Door de verhoogde ligging heb je een prachtig uitzicht op de zandstranden aan de westelijke kant van het eiland.

Grotten van Fontein

Op het eiland zijn enkele grotten. Vlak bij de noordoostkust bij Fontein en Guadirikiri liggen de meest interessante. De grotten van Fontein zijn vooral populair door de interessante Indiaanse rotstekeningen. De grootste grot is bijna 30 m lang en gemiddeld 13 m breed. De hoogte verschilt van 2 tot 30 m.

Winkelen op Aruba

Winkelen op Aruba
Winkelen op Aruba

Aruba is een winkelparadijs waar je parfum, drank, stoffen, sieraden, horloges, camera’s, mode, kristal, Chinees porselein en vele andere producten kan kopen tegen zeer redelijke prijzen. In veel winkels kan je ook plaatselijk handwerk kopen.

Vissen op Aruba

Vissen op Aruba
Vissen op Aruba

In de wateren rondom Aruba kun je veel verschillende Atlantische vissen vangen. Zeilvis, blauwe en witte merlijn, wahoo, haaien, barracuda, maanvis, koningsvis, bonito en tonijn zijn er in overvloed. De ervaren kapitein en diens assistent zullen je helpen welke vis dan ook te vangen, ook al heb je weinig/geen ervaring.

Duiken op Aruba

Duiken op Aruba
Duiken op Aruba

Wil je leren duiken, volg dan de cursus Certification Scuba Diving. Je kunt dan de geweldige schoonheid van Aruba’s onderwaterwereld zien. Duikers met een Open Water-certificaat kunnen genieten van de vele duikplaatsen die Aruba te bieden heeft. Je kunt gaan ‘wall-diven’, koraalduiken, of wrakken onderzoeken die in de Tweede Wereldoorlog zijn gezonken. Als je liever dichter bij de oppervlakte wilt snorkelen, dan kan je niet alleen de koraalformaties bewonderen, maar je kunt ook de scheepswrakken gaan bekijken die soms nog zichtbaar zijn.

Bowlen

Bowlen
Bowlen

Bowlen is een erg geliefde sport op Aruba. De nieuwe Eagle Bowling Palace verzorgt schoenen, snacks en drankjes. Gevestigd dichtbij de grote hotels, heeft dit bowlingcomplex alles wat nodig is voor een gezellig dagje uit met de hele familie.

Golfen op Aruba

Golfen op Aruba
Golfen op Aruba

Golf is een sport die erg in opkomst is op Aruba. Dit fantastische eiland heeft tegenwoordig twee golfbanen, een 18-holes en een 9-holes. En er zijn zelfs plannen voor een 27-holes baan. De golfbanen liggen vlakbij prachtig witte zandstranden en de azuurblauwe zee. Met deze achtergrond is het slaan van een balletje een relaxte bezigheid op het tropische eiland.

Fort Zoutman (Oranjestad)

Fort Zoutman is het oudste gebouw van Aruba en mag echt niet overgeslagen worden tijdens een bezoek aan het eiland. Het historisch museum is er gevestigd en dit is dé plek om kennis te maken met het verleden van Aruba. Je kunt er o.a. een collectie bezichtigen van documenten en gebruiksvoorwerpen en je krijgt er een overzicht van de historische ontwikkelingen op Aruba.

Kalkoven in de Ranchostraat (Oranjestad)

Kalkoven in de Ranchostraat
Kalkoven in de Ranchostraat
Kaart met locatie Kalkoven in de Ranchostraat

De kalkoven in de Ranchostraat werd in 1892 gebouwd door de heer Santiago Tromp en deed dienst tot 1949. Men gebruikte deze oven voor het maken van kalk. Koraalstenen en schelpen werden verhit totdat ze verpulverden, daarna werd er water gebruikt om de poeder te blussen. Men gebruikte toen het kalk om huizen en gebouwen te pleisteren en te verven. Dit is de enige authentieke kalkoven die nog intact is en een van de weinige industriële monumenten van Aruba.

Archeologische museum (Oranjestad)

Archeologische museum
Archeologische museum
Kaart met locatie Archeologische museum

In de jaren tachtig was Aruba een van de weinige landen in de regio met een archeologisch museum. Met twee houten bakken waarin skeletten werden tentoongesteld, een paar glazen kubussen ter bescherming van een drietal urnen en vier eenvoudige vitrines gevuld met pre-Columbiaanse aardewerk werd in 1981 het archeologische museum officieel voor het publiek geopend. Inmiddels is het museum gevestigd in de gerestaureerde panden van de familie Ecury aan de Schelpstraat in Oranjestad.

Numismatic Museum (Oranjestad)

Numismatic Museum
Numismatic Museum
Kaart met locatie Numismatic Museum

In het Numismatic Museum in Oranjestad vind je veel verschillende soorten munten waarvan er sommige al heel oud zijn. Het museum heeft ook een aantal speciale biljetten in de collectie. Deze biljetten komen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Access Art Gallery
Access Art Gallery
Kaart met locatie Access Art Gallery

De Access Art Gallery in Oranjestad is ook erg bijzonder, vooral als je kennis wilt maken met de cultuur van Aruba. In deze galerie worden verschillende werken getoond, o.a. van bekende lokale kunstenaars. De galerie ligt op de 1e verdieping en heeft een leuk terras.

Markt Oranjestad (Oranjestad)

Markt Oranjestad
Markt Oranjestad
Kaart met locatie Markt Oranjestad

In Oranjestad is dagelijks een kleurrijke markt waar vers fruit en groente worden verkocht. Ook vind je hier heerlijke culinaire specialiteiten van Aruba.

Charlie’s Bar (San Nicolas)

Charlie’s Bar
Charlie’s Bar
Kaart met locatie Charlie’s Bar

Begin 20e eeuw opende de Nederlander Charlie Brouns samen met zijn vrouw deze bar, waar als eerste bezoekers voornamelijk walvisvaarders, zeelieden, prostituees en arbeiders van de olieraffinaderij kwamen, maar sinds 1941 is deze legendarische bar ook een bekend trefpunt voor de bevolking van San Nicolas. De visitekaartjes, (verkeers)borden, duikvondsten, sportattributen, krantenartikelen en verschillende trofeeën die het wonderlijke decor van de bar vormen, ademen nog steeds de typische sfeer van het verleden uit en maken deze bar tot een speciale bezienswaardigheid op zich.

Baby beach (San Nicolas)

Baby beach
Baby beach
Kaart met locatie Baby beach

De olie-industrie van San Nicolas laat zich verbazingwekkend goed combineren met kristalhelder zeewater, schitterende stranden en een prachtig zeeleven. De weg rondom Seroe Colorado leidt namelijk naar het wonderschone Baby Beach en Rodger’s Beach, zowel bij toeristen als eilanders erg geliefd. In het weekend houden de Arubanen graag een barbecuefeestje op Baby Beach. Vanaf Rodger’s Beach heb je een prachtig uitzicht op vijf eilandjes, waar grote sternkolonies broeden. Even verderop is er nog het afgelegen strand Boca Grandi, waar hoge golven de ideale plek zijn voor kitesurfers.

Lourdes-grot (San Nicolas)

Lourdes-grot
Lourdes-grot
Kaart met locatie Lourdes-grot

Als je vanuit San Nicolas in noordelijke richting naar het Arikok Park rijdt, passeer je onderweg een in de rotsen gebouwd kerkje genaamd de Lourdes-grot. In 1958 werd het kerkje door parochianen gesticht onder het toeziend oog van bisschop Erkamp. Dit was ter herdenking aan de verschijning van de Heilige Maagd van Bernadette. Bovendien werd in het kerkje een reusachtig beeld van Maria geplaatst. Jaarlijks wordt op 11 februari de dag van Onze-Lieve-Vrouwe van Lourdes gevierd, waarbij gelovigen vanuit de Santa Teresia-kerk in San Nicolas in processie naar de grot gaan om een mis bij te wonen. De rest van het jaar is het een ingetogen meditatieplek.

Modeltreinenmuseum (San Nicolas)

Modeltreinenmuseum
Modeltreinenmuseum
Kaart met locatie Modeltreinenmuseum

Het modeltreinmuseum is gevestigd in de garage van een doodgewoon woonhuis. Het is een groot speelparadijs voor zowel kinderen als volwassen. Ze kunnen er spelen met treinmodellen uit Engeland, de Verenigde Staten en Duitsland en bovendien zijn er ook bussen en vliegtuigen in miniformaat. Het Museum werd in 2001 geopend en de toegang is ook nog eens gratis. Een donatie is welkom, en je kan je naam achterlaten in hun gastenboek. Zeker leuk om eens te bezoeken.

Aruban Donkey Sanctuary (Savaneta)

Aruban Donkey Sanctuary
Aruban Donkey Sanctuary
Kaart met locatie Aruban Donkey Sanctuary

Bijna 13,9 km vanaf Saventa is de Aruban Donkey Sanctuary te vinden. Dit is een ezel opvang voor verschillende soorten verwaarloosde ezels die hier hun oude dag kunnen doorbrengen. De opvang word volledig gerund door vrijwilligers en de toegang is gratis. Natuurlijk is er altijd een donatie welkom. Aruban Donkey Sanctuary is een beschermd natuurgebied, waar de vrijwilligers zorgen dat de ezels niet worden aangereden en voldoende te eten hebben. De enthousiaste vrijwilligers vertellen je veel over de eigenwijze maar ook grappige ezels. De kinderen mogen helpen met voeren en soms een klein ritje maken op een ezel.

Het centrum van Savaneta (Savaneta)

Het centrum van Savaneta
Het centrum van Savaneta
Kaart met locatie Het centrum van Savaneta

Echte bezienswaardigheden zijn er niet in Savaneta, maar het plaatsje is dan ook al een bezienswaardigheid op zich. Volg de kustweg van het dorp en stop op een aantal plekken waar je schitterend uitzicht hebt over de helderblauwe zee. Bovendien kom je op deze weg langs een aantal goede (vis)restaurants, waar je heerlijk kunt eten. In 1970 was Savaneta de hoofdstad van het Caribische eiland maar uiteindelijk bleek Oranjestad toch beter te bereiken zijn voor de schepen. Oranjestad werd daarom de nieuwe hoofdstad.

Zeerover bar (Savaneta)

Zeerover bar
Zeerover bar
Kaart met locatie Zeerover bar

Ook leuk om eens te bezoeken is de bar genaamd ‘Zeerover’, die zich achter het blauwgeschilderde keetje naast het beeld van Betico Croes bevindt. ’s Nachts varen vissers in kleine bootjes uit om tegen zonsopgang weer terug te keren en dan brengen ze ’s morgens aan de achterkant van de bar hun vangst aan wal. Daarna drinken ze in het café een biertje en spelen ze een potje biljart.

Zwemparadijs Aquaventure (Santa Cruz)

Zwemparadijs Aquaventure
Zwemparadijs Aquaventure
Kaart met locatie Zwemparadijs Aquaventure

Zwemparadijs Aquaventure ligt 1,5 kilometer vanaf de spectaculaire Hooiberg. Aquaventure is geïnspireerd op de oude mijntijd van Aruba. Het waterpark beschikt zo'n vijf glijbanen die tussen de mooie natuur van Aruba zijn gebouwd. Vanuit de glijbaan heb je een prachtig uitzicht over de groene natuur en de mooie rotsjes van Santa Cruz. De glijbaan eindigt in een grote lagune van 1000 m². Ook is er een ruige wildwaterrivier te vinden maar er is voor de kleintjes ook een kinderbad van 1500 m², plezier voor de hele familie dus.

Hooiberg (Santa Cruz)

Hooiberg
Hooiberg
Kaart met locatie Hooiberg

In Santa Cruz zelf zijn geen bezienswaardigheden, maar op 2 kilometer van het plaatsje ligt wel de spectaculaire Hooiberg. Deze vrijwel symmetrische kegelvormige berg van 168 meter hoog staat prominent in het landschap en is van alle kanten van het eiland zichtbaar. Hoewel de naam doet vermoeden, heeft de Hooiberg helemaal niets met hooi te maken, want de berg bestaat namelijk uit het zeldzame keiharde hooiberggiet. Dit materiaal is met uitzondering van IJsland en Aruba nergens anders ter wereld aangetroffen. Het glinsterende hooiberggiet is goed zichtbaar aan weerszijden van de trap die naar de top van de berg leidt. De steile klim omhoog is inspannend maar loont zeker de moeite, want eenmaal boven aangekomen word je beloond met een prachtig panorama. Omdat de berg vrijwel in het midden van het eiland ligt, heb je naar alle kanten van het eiland een grandioos uitzicht.

Natural Bridge (Santa Cruz)

Natural Bridge
Natural Bridge
Kaart met locatie Natural Bridge

De Natural Bridge is 6 kilometer verwijderd van Santa Cruz. De brug is gevormd door koraalkalksteen en is in de loop der jaren uitgesneden door de golven. De Natural Bridge was de langste brug van de Caribische eilanden, hij was maar liefst 30 meter lang en 7 meter hoog boven de zeespiegel. Helaas stortte de bijzondere brug in op 2 september 2005. Een geluk bij een ongeluk is dat de brug 's nachts instortte en dus niet overdag, dat was gevaarlijk geweest omdat er overdag veel bezoekers over de brug liepen. De ingestorte brug is nog zeker nog een bezoekje waard, en in de buurt ligt de Baby Natural Bridge, dit is een kleinere natuurbrug. De Natural Bridge was een top bezienswaardigheid en trok jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers.

Kapel van Alto Vista (Noord)

Kapel van Alto Vista
Kapel van Alto Vista
Kaart met locatie Kapel van Alto Vista

Halverwege de 18de eeuw bouwden indianen en Spaanse missionarissen op een ophoging van het kalksteenplateau langs de noordkust, dit allereerste katholieke kerkje van Aruba. Maar aan het begin van de 19de eeuw moest het kerkje alweer gesloten worden vanwege de epidemie die in het dorpje was uitgebroken. Voor veel Arubanen is de kleine gele kapel een speciale plek. De Kapel van Alto Vista is tevens een populaire plek om de zonsondergang te bekijken. Dit komt door de hogere ligging van de kapel. Ter herinnering aan de oude kapel werd in 1952 een nieuw kerkje in Alto Vista gebouwd, dat tegenwoordig nog steeds geliefd is bij veel gelovigen. Ter ere van de Maagd Maria is er jaarlijks een bedevaart en processie naar het gebedshuis, waarbij witte kruisbeelden in de berm de bezoekers de weg wijzen naar het prachtige kerkje. In het kerkje is een Spaans kruisbeeld te vinden, dit is een van de oudste kunstvoorwerpen op Aruba. Het Spaanse kruisbeeld heeft voorheen altijd in het oude kerkje gestaan.

Santa Ana-kerk (Noord)

Santa Ana-kerk
Santa Ana-kerk
Kaart met locatie Santa Ana-kerk

De Santa Ana-kerk is een rooms-katholieke kerk en tevens een van de grootste kerken op Aruba. Het religieuze gebouw werd gesticht in de 19de eeuw, nadat de eerste kapel in Alto Vista niet meer kon worden gebruikt en al snel was het de belangrijkste kerk op het eiland. Binnen in de Santa Ana-kerk trekt vooral het stijlvolle eikenhouten altaar de volle aandacht. Net als de communiebank en de preekstoel komt het altaar van de hand van de Nederlandse kunstenaar Hendrik van der Geld. Oorspronkelijk maakte hij het altaar rond 1850 voor de Antoniuskerk in Scheveningen, maar in 1928 kwam het als geschenk voor de bevolking naar de Santa Ana-kerk in Aruba. Buiten is een mooie achthoekige toren op het zadeldak de aandachtstrekker. Naast de kerk ligt een begraafplaats die typisch is voor de Arubaanse cultuur. Het staat vol met bovengrondse in pasteltinten geschilderde grafhuisjes, die veel voorkomend zijn op Caribische eilanden omdat de grond te hard is om diepe graven te delven.

Palm Beach (Noord)

Palm Beach
Palm Beach
Kaart met locatie Palm Beach

De populaire badplaats Palm Beach is zeker de moeite waard om een dagje rond te brengen. Palm Beach ligt net ten westen van Noord en is goed te bereiken vanwege de verbinding met de bus. Overdag kun je zo'n vier keer in het uur de bus nemen. Er zijn hier ook meerdere winkelcentra gebouwd waar je gezellig kunt gaan winkelen. Wanneer je een stukje gaat wandelen vallen al snel de vele grote hotels op, aan Palm Beach liggen namelijk de grootste hotels van Aruba.

Schildpaddenstrand (Eagle Beach)

Schildpaddenstrand
Schildpaddenstrand
Kaart met locatie Schildpaddenstrand

Eagle Beach wordt vaak een van de mooiste stranden ter wereld genoemd. De zeeschildpad die in de oceaan rond Aruba leeft is het hier roerend mee eens en gebruik een stuk van het strand als broedplaats. Dit stuk van het strand is weliswaar omheind door een hek om de veiligheid van de schildpaddeneieren te garanderen, maar je kunt hier op het goede moment wel de eitjes uit zien komen. Dit gebeurt meestal rond zonsondergang. Het is een speciale ervaring die je alleen kunt meemaken op een paar plekken in de wereld, waarvan Eagle Beach er een is.

Fofoti-boom (Eagle Beach)

Fofoti-boom
Fofoti-boom
Kaart met locatie Fofoti-boom

Tja, wat is er nu zo bijzonder aan een boom? De Fototi-boom is toch echt bijzonder, omdat deze alleen op Aruba groeit. De bekendste Fofoti-boom staat op het begin van Eagle Beach en is dé plek voor een vakantiefoto op Aruba. De boom op Eagle Beach is tegenwoordig een van de iconische beelden bij Aruba. De Fofoti-boom is inmiddels zo bekend dat toeristen speciaal naar Aruba komen om er een foto van te kunnen maken. De boom wordt vaak verward met de typische divi-divi bomen die ook op Aruba groeien, want deze kunnen maximaal 9 meter hoog worden en groeit liever omhoog dan naar de zijkant. De fofoti-boom groeit altijd opzij en hangt dus meer.

De Antilla (Palm Beach)

De Antilla
De Antilla
Kaart met locatie De Antilla

Het scheepswrak van de Antilla ligt niet ver van de kust van Palm Beach op minder dan 17 meter diepte. In de Tweede Wereldoorlog heeft de Nederlandse Marine dit schip tot zinken laten brengen. Het is nu het grootste beduikbare wrak van de Antillen. Onder begeleiding kun je naar het scheepswrak duiken, scuba-diven of snorkelen. Het water bij dit wrak is helder, waardoor je de vissen, roggen en soms schildpadden die rondom het wrak leven goed kunt zien. Als je niet van duiken houdt kun je ook met een boot met een glazen ondergrond hierheen varen. Zo kun je door de bodem toch de felgekleurde vissen aanschouwen. Voorheen was het ook mogelijk om door het wrak zelf te zwemmen, maar in verband met veiligheidsvoorschriften is dit niet meer toegestaan. Het is de vraag hoe lang het nog mogelijk is om het wrak te bezoeken.

Debbie ll (Palm Beach)

Debbie ll
Debbie ll
Kaart met locatie Debbie ll

Het tweede schip dat door de Nederlandse Marine tot zinken is gebracht tijdens de Tweede Wereldoorlog is de Debbie ll. Dit schip ligt iets dieper dan de Antilla, op zo'n 20 meter diepte. Je kunt nog wel door dit scheepswrak heen zwemmen, wat een bijzondere ervaring is. In het wrak zelf zitten namelijk veel felgekleurde vissen verstopt. Zeldzamere soorten zoals de barracuda, grote roggen en vuurwormen kun je hier ook regelmatig zien.