Aruba

Witte stranden op Aruba
Witte stranden op Aruba

De Kleine Antillen worden onderverdeeld in de Windward Islands (Bovenwindse Eilanden) en de Leeward Islands (Benedenwindse Eilanden). Aruba hoort, samen met Bonaire en Curaçao tot de Benedenwindse Eilanden. Aruba ligt in de Caribische Zee ongeveer 40 kilometer ten noorden van Venezuela.

Aruba is een geweldige vakantiebestemming. Uiteraard door het mooie weer maar ook door de vriendelijke bevolking. Daarnaast heeft Aruba ook nog prachtige witte stranden en een bruisend uitgaansleven.

Aruba is het meest westelijke eiland van de Benedenwindse Eilanden. Curaçao ligt in het midden en Bonaire ligt aan de oostkant. Van oktober tot december valt de meeste regen. De gemiddelde jaartemperatuur is 27°C. Orkanen komen in Aruba gelukkig nauwelijks voor, omdat het land buiten de orkaanzone valt, dit in tegenstelling tot de Bovenwindse Eilanden. Aruba heeft twee gezichten. Aan de zuidwestkust liggen parelwitte stranden. Hier zijn ook de meeste hotels te vinden en wonen de meeste Arubanen. De noordoostkust heeft een rotsig en kaal landschap. De zee is ruw en er staat een harde wind. Behalve de zeevogels en geiten leeft hier verder niemand. De hoofdstad van het eiland, Oranjestad, ligt aan de westkust.

Reisgraag.nl bestaat al 12,5 jaar. Onze klanten geven ons een 9+ in reviews. Voor de zekerheid van onze klant zijn we lid van ANVR & SGR.

We zijn nu geopend (tot 17.00). Heb je een vraag? Bel ons meteen op 0486-412199

Heel veel informatie over Aruba vind je op onze website. We hebben een ruim aanbod van vakanties naar Aruba. Hieronder zie je een overzicht met reizen die je online kunt boeken. Als je een reis op maat wilt naar Aruba, of je wilt hulp bij het zoeken dan kun je daarvoor gratis een offerte aanvragen.

Vlag Aruba
Officiele naam:
Aruba
ISO:
AW
Ligging:
zuid
Hoofdstad:
Oranjestad
Inwoners:
+/- 101000
Taal:
Nederlands en Papiamento
Godsdienst:
Katholiek
Tijdzone:
UTC -4
Munteenheid:
Arubaanse florin
Klimaat:
Tropisch
Oppervlakte:
180 km▓
Beste reistijd:
januari - augustus

AloŰ - Aruba is de grootste producent van AloŰ. Ten noorden van Oranjestad staat de Aruba AloŰ Factory.

Ervaringen

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Aruba krijgt gemiddeld een 8,3 uit 10 op basis van 18 ervaringen:

8,3 18 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 6 met 18 resultaten

plaats: Druif Beach, reisperiode: oktober 2018

Druif Beach is het mooiste stukje strand naast bBy Beach en eagle Beach

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 5
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 5
 • Inwoners 8
 • Ligging 9
plaats: Oranjestad, reisperiode: november 2017

Oranjestad is een mooie plaats, overigens het gehele eiland heeft een eigen karakter.

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 7
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 7
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
plaats: Aruba, reisperiode: oktober 2017

Aruba is de perfecte zo'n vakantie voor in de winter! Het is er altijd boven de dertig graden en zelfs de zee is heerlijk op temperatuur. Het eiland heeft ontelbaar veel verborgen strandjes waar je absoluut even langs moet gaan! Het water is zo helder blauw dat je de gekleurde vissen en schildpadden van bovenaf ziet zwemmen. Het is aan te raden om een auto te huren aangezien de bezienswaardigheden ver uit elkaar liggen. Maar wanneer je eenmaal een auto hebt is het echt geweldig om over het eiland te touren! Aanraders: baby beach, nationaal park Arikok en het aloë vera museum.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 6
 • Cultuur 7
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 9
 • Ligging 10
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Aruba

Debbie ll
Debbie ll

Het tweede schip dat door de Nederlandse Marine tot zinken is gebracht tijdens de Tweede Wereldoorlog is de Debbie ll. Dit schip ligt iets dieper dan de Antilla, op zo'n 20 meter diepte. Je kunt nog wel door dit scheepswrak heen zwemmen, wat een bijzondere ervaring is. In het wrak zelf zitten namelijk veel felgekleurde vissen verstopt. Zeldzamere soorten zoals de barracuda, grote roggen en vuurwormen kun je hier ook regelmatig zien.

De Antilla
De Antilla

Het scheepswrak van de Antilla ligt niet ver van de kust van Palm Beach op minder dan 17 meter diepte. In de Tweede Wereldoorlog heeft de Nederlandse Marine dit schip tot zinken laten brengen. Het is nu het grootste beduikbare wrak van de Antillen. Onder begeleiding kun je naar het scheepswrak duiken, scuba-diven of snorkelen. Het water bij dit wrak is helder, waardoor je de vissen, roggen en soms schildpadden die rondom het wrak leven goed kunt zien. Als je niet van duiken houdt kun je ook met een boot met een glazen ondergrond hierheen varen. Zo kun je door de bodem toch de felgekleurde vissen aanschouwen. Voorheen was het ook mogelijk om door het wrak zelf te zwemmen, maar in verband met veiligheidsvoorschriften is dit niet meer toegestaan. Het is de vraag hoe lang het nog mogelijk is om het wrak te bezoeken.

Fofoti-boom
Fofoti-boom

Tja, wat is er nu zo bijzonder aan een boom? De Fototi-boom is toch echt bijzonder, omdat deze alleen op Aruba groeit. De bekendste Fofoti-boom staat op het begin van Eagle Beach en is dé plek voor een vakantiefoto op Aruba. De boom op Eagle Beach is tegenwoordig een van de iconische beelden bij Aruba. De Fofoti-boom is inmiddels zo bekend dat toeristen speciaal naar Aruba komen om er een foto van te kunnen maken. De boom wordt vaak verward met de typische divi-divi bomen die ook op Aruba groeien, want deze kunnen maximaal 9 meter hoog worden en groeit liever omhoog dan naar de zijkant. De fofoti-boom groeit altijd opzij en hangt dus meer.

Meer bezienswaardigheden

Vakantiebestemmingen in Aruba

Artikelen

Eten en drinken

Typische gerechten zijn stobá`s en gestoofde cactus. Er wordt meer vis gegeten dan vlees. Stobá`s zijn stoofpotten van kip, vis, groenten of geitenvlees.

Sneks - deze snackbars zijn gevestigd bij huizen, in houten keten of in voertuigen. Je kunt er heerlijke snacks krijgen, maar dit is niet de belangrijkste reden waarom de Arubanen hier komen. Ze hangen hier vaak omheen om hun sociale contacten te onderhouden.

Wie Aruba bezoekt zal zeker een cocktailtje drinken. Cocktails kan je bijna overal krijgen. De Arubanen zelf drinken over het algemeen liever bier. Op Aruba staan al een tijdje eigen bierbrouwerijen. De merken zijn Rubano en Balashi.

Als je geen zin hebt in alcohol, probeer eens een vers vruchtensapje. Deze bestaan uit heerlijke tropische vruchten vaak gemixed met kokosmelk.

Vervoer

Het vliegveld van Aruba (Aeropuerto Internacional Reina Beatrix) ligt vlakbij Oranjestad en is een van de beste van de Caribbean. Vanuit de hele wereld landen er vliegtuigen, Amerikanen hebben zelfs hun eigen terminalgebouw.

Aruba is geen groot eiland maar beschikt wel over een supermoderne luchthaven. Eenmaal op het eiland aangekomen zijn er diverse manieren om het eiland te verkennen.

De bus is een goedkope en betrouwbare oplossing, deze rijden frequent. Om het eiland zelf te verkennen kan je ook een auto huren, de meeste wegen zijn goed begaanbaar. Wil je echt alles ontdekken op Aruba neem dan een Jeep dan kan je ook op de wat slechtere wegen rijden. Vooral aan de noordoostkust kun je een Jeep goed gebruiken.

Visum

Iedereen met een Nederlands paspoort die voor vakantie of zaken- of familiebezoek naar de zogenaamde Koninkrijksdelen in het Caribisch gebied gaan, hebben geen Caribisch visum nodig. De Koninkrijksdelen in het Caribisch gebied zijn de landen Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en Caribisch Nederland (dit zijn de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba).

Prijsniveau

Het prijsniveau van Aruba is ongeveer gelijk met Nederland.

In de toeristische gebieden liggen de gemiddelde prijzen zelfs iets hoger dan in Nederland.

De officiële munteenheid is de Arubaanse florin.

Veiligheid

Aruba is over het algemeen veiliger dan de meeste andere plaatsen ter wereld. Let wel altijd op en neem, zoals overal, de normale veiligheidsmaatregelen in acht.

Medische informatie

Aruba heeft goede medische voorzieningen. Apotheken zijn er voldoende en ook in de supermarkt vind je bijv. mugwerende middelen. De tandheelkundige voorzieningen zijn ook erg goed.

Inentingen worden niet aanbevolen.

Voor actuele adviezen neem contact op met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.

Het kraanwater op Aruba is een van de schoonste en zuiverste van de wereld.

Bevolking

De cultuur op de Benedenwindse Eilanden is een mengelmoes van Afrikaanse, Noord-Amerikaanse, Europese en Latijns-Amerikaanse invloeden.

De Arubaanse muziek en dans is voornamelijk beïnvloed door Latijns-Amerika. De traditionele Antilliaanse muziek- en dansvormen worden op Aruba beoefend. Traditionele Antilliaanse muziek en dansen zijn de Antilliaanse wals, de danza, de tambú, de seú en de simadan.

Antillianen hechten veel waarde aan uiterlijkheden. Mooie kleding, sieraden en grote auto`s willen ze allemaal. Er worden veel miss-verkiezingen, zang- en bodybuildwedstrijden en dansfeesten gehouden.

Een mysterieus gebruik is om een takkenbezem ondersteboven tegen een buitenmuur te zetten om van een ongewenste gast af te komen. Het schijnt dat dit echt werkt. Een rood lint boven de deur beschermt een huis of bedrijf tegen kwade geesten. Pasgeborenen en kleine kinderen dragen een ketting met een rood-zwart zaadje dat bescherming biedt tegen het "boze oog".

De taal

Nederlands is de officiële taal maar men spreekt veel Papiaments. Papiamento is een zangerige en muzikale taal die is ontstaan uit het Spaans, Portugees, Nederlands, Frans, Engels en een beetje Afrikaans. De slaven ontwikkelden een eigen taal zodat ze de meester konden beledigen en bekritiseren zonder dat hij het door had. Langzamerhand werden steeds meer woorden opgenomen en werd het Papiamento een eigen taal.

Flora & Fauna

Aruba is de grootste producent van Aloë. Ten noorden van Oranjestad staat de Aruba Aloë Factory. De gel van de aloëplant staat bekend om zijn vermogen om brand- en snijwonden te genezen.

De onderwaterwereld in Aruba is prachtig. Je vindt er geweldige koraalriffen die als verblijfplaats dienen voor een groot aantal tropische zeebewoners.

Er zijn op Aruba nog 47 inheemse plantensoorten en 9 inheemse zoogdieren (vooral vleermuizen). Ook vind je er diverse vogelsoorten en een aantal reptielen en amfibieën die bedreigd en beschermd worden. De Arubaanse ratelslang komt alleen voor op Aruba. In het binnenland van Aruba bevinden zich vleermuizen en verschillende soorten vogels, leguanen, hagedissen, kikkers en padden.

Geschiedenis

De eerste bewoners op Aruba waren de Caquetios indianen, een stam van de Arowakken. Zij kwamen vanuit Venezuela om te ontkomen aan aanvallen door de Cariben. Resten van de vroegste bewoning op Aruba dateren van ongeveer 1000 na Chr.

Hoogstwaarschijnlijk was het Alonso de Ojeda, die het eiland als eerste bezocht in 1499. Hij stichtte een kolonie al was deze beperkt in opzet. In tegenstelling tot op veel andere Caribische eilanden ontstond er geen plantagecultuur op Aruba. De Spanjaarden stuurden veel Caquetios naar Hispaniola waar ze als slaven te werk werden gesteld in de mijnen. In 1636 werd Aruba overgenomen door de Nederlanders en bleef lange tijd onder Nederlands gezag. In de periode tussen 1805 en 1816 namen de Britten het gezag over. Dit was tijdens de Napoleontische Oorlogen. In 1824 werd bij Bushiribana goud gevonden. De hierop volgende goudkoorts werd gevolgd door welvaart die gebracht werd door de komst van een olieterminal voor de overslag van ruw olie in 1924 en in 1928 de opening van een olieraffinaderij. De Lago-raffinaderij bevond zich aan de oostzijde van het eiland. De laatste decennia van de 20e eeuw is er een enorme groei in de toeristenindustrie, wat de belangrijkste economische pijler werd toen de olieraffinaderij in 1985 werd gesloten. Door het toerisme is er een lage werkloosheid op het eiland. Op 1 januari 1986 kreeg Aruba de status aparte. Het eiland kwam los te staan van de overige vijf Antillen en werd een autonoom gebiedsdeel binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Nederland is nog steeds verantwoordelijk voor defensie en buitenlandse zaken maar er is geen bestuurlijke bemoeienis meer.

Heb je interesse in een reis naar Aruba? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Aruba, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Zonder een budget zullen we in veel gevallen geen passend advies kunnen geven.
Jouw gegevens
* Velden met een sterretje zijn verplicht

Ons privacy beleid is van toepassing