Aruba

Witte stranden op Aruba
Witte stranden op Aruba

De Kleine Antillen worden onderverdeeld in de Windward Islands (Bovenwindse Eilanden) en de Leeward Islands (Benedenwindse Eilanden). Aruba hoort, samen met Bonaire en Curaçao tot de Benedenwindse Eilanden. Aruba ligt in de Caribische Zee ongeveer 40 kilometer ten noorden van Venezuela.

Aruba is een geweldige vakantiebestemming. Uiteraard door het mooie weer maar ook door de vriendelijke bevolking. Daarnaast heeft Aruba ook nog prachtige witte stranden en een bruisend uitgaansleven.

Aruba is het meest westelijke eiland van de Benedenwindse Eilanden. Curaçao ligt in het midden en Bonaire ligt aan de oostkant. Van oktober tot december valt de meeste regen. De gemiddelde jaartemperatuur is 27°C. Orkanen komen in Aruba gelukkig nauwelijks voor, omdat het land buiten de orkaanzone valt, dit in tegenstelling tot de Bovenwindse Eilanden. Aruba heeft twee gezichten. Aan de zuidwestkust liggen parelwitte stranden. Hier zijn ook de meeste hotels te vinden en wonen de meeste Arubanen. De noordoostkust heeft een rotsig en kaal landschap. De zee is ruw en er staat een harde wind. Behalve de zeevogels en geiten leeft hier verder niemand. De hoofdstad van het eiland, Oranjestad, ligt aan de westkust.

Tessa 'De prachtige stranden van Aruba hebben echt indruk gemaakt op mij! Samen met de relaxte Caribische sfeer heb je hier een ultiem vakantiegevoel. De accommodaties zijn allemaal luxe van opzet en bij Palm Beach is er een bruisende boulevard met restaurants, bars en winkels.áWat ik een aanrader vond is de snorkeltrip per catamaran en de jeepsafari naar de ruige noordkant van het eiland.', Tessa - reisexpert Aruba gratis reisvoorstel >>

Vlag Aruba
Officiele naam:
Aruba
ISO:
AW
Ligging:
zuid
Hoofdstad:
Oranjestad
Inwoners:
+/- 101000
Taal:
Nederlands en Papiamento
Godsdienst:
Katholiek
Tijdzone:
UTC -4
Munteenheid:
Arubaanse florin
Klimaat:
Tropisch
Oppervlakte:
180 km▓
Beste reistijd:
januari - augustus

AloŰ - Aruba is de grootste producent van AloŰ. Ten noorden van Oranjestad staat de Aruba AloŰ Factory.

Ervaringen

Heb je ooit Aruba bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Aruba krijgt gemiddeld een 8,4 uit 10 op basis van 22 ervaringen:

8,4 22 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 8 met 22 resultaten

plaats: Aruba, reisperiode: juli 2020

Aruba is Geweldig

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 10
 • Cultuur 10
 • Restaurants 10
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
plaats: Noord, reisperiode: september 2019

Het is een prachtig eiland, ik vond de noordkant super mooi, prachtige vulkanische gebied, het hele eiland is qua natuur echt prachtig, maar ook de westkant is mooi, ik ben zelf geen strand mens, maar evengoed er genoten van de prachtige stranden, het heldere water, de mooie kleuren blauw van het water. Op het zuidelijkste puntje van het eiland, bij toeval Venezuela gezien, zeer vriendelijke mensen, mijn broer woont daar, misschien daarom meer gezien dan de gewone toerist, die misschien hoofdzakelijk gaat voor strand en zon. Arikok een prachtig gebied, ezel opvang centrum, Philip's Animal Garden geweest, bij plaatselijke restaurants heerlijk gegeten, zeer de moeite waard. En gaan zeker vaker heen.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 9
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 8
 • Ligging 9
plaats: Oranjestad, reisperiode: augustus 2019

Leuke stad maar ook niet heel bijzonder. Veel Amerikaanse mensen, dronken en lawaaierig.

 • Algemeen 7
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 7
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 7
 • Inwoners 7
 • Ligging 8
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Aruba

Debbie ll (Palm Beach)

Debbie ll
Debbie ll
Kaart met locatie Debbie ll

Het tweede schip dat door de Nederlandse Marine tot zinken is gebracht tijdens de Tweede Wereldoorlog is de Debbie ll. Dit schip ligt iets dieper dan de Antilla, op zo'n 20 meter diepte. Je kunt nog wel door dit scheepswrak heen zwemmen, wat een bijzondere ervaring is. In het wrak zelf zitten namelijk veel felgekleurde vissen verstopt. Zeldzamere soorten zoals de barracuda, grote roggen en vuurwormen kun je hier ook regelmatig zien.

De Antilla (Palm Beach)

De Antilla
De Antilla
Kaart met locatie De Antilla

Het scheepswrak van de Antilla ligt niet ver van de kust van Palm Beach op minder dan 17 meter diepte. In de Tweede Wereldoorlog heeft de Nederlandse Marine dit schip tot zinken laten brengen. Het is nu het grootste beduikbare wrak van de Antillen. Onder begeleiding kun je naar het scheepswrak duiken, scuba-diven of snorkelen. Het water bij dit wrak is helder, waardoor je de vissen, roggen en soms schildpadden die rondom het wrak leven goed kunt zien. Als je niet van duiken houdt kun je ook met een boot met een glazen ondergrond hierheen varen. Zo kun je door de bodem toch de felgekleurde vissen aanschouwen. Voorheen was het ook mogelijk om door het wrak zelf te zwemmen, maar in verband met veiligheidsvoorschriften is dit niet meer toegestaan. Het is de vraag hoe lang het nog mogelijk is om het wrak te bezoeken.

Fofoti-boom (Eagle Beach)

Fofoti-boom
Fofoti-boom
Kaart met locatie Fofoti-boom

Tja, wat is er nu zo bijzonder aan een boom? De Fototi-boom is toch echt bijzonder, omdat deze alleen op Aruba groeit. De bekendste Fofoti-boom staat op het begin van Eagle Beach en is dé plek voor een vakantiefoto op Aruba. De boom op Eagle Beach is tegenwoordig een van de iconische beelden bij Aruba. De Fofoti-boom is inmiddels zo bekend dat toeristen speciaal naar Aruba komen om er een foto van te kunnen maken. De boom wordt vaak verward met de typische divi-divi bomen die ook op Aruba groeien, want deze kunnen maximaal 9 meter hoog worden en groeit liever omhoog dan naar de zijkant. De fofoti-boom groeit altijd opzij en hangt dus meer.

Meer bezienswaardigheden

Artikelen

Nieuws

Eten en drinken

Typische gerechten zijn stobá`s en gestoofde cactus. Er wordt meer vis gegeten dan vlees. Stobá`s zijn stoofpotten van kip, vis, groenten of geitenvlees.

Sneks - deze snackbars zijn gevestigd bij huizen, in houten keten of in voertuigen. Je kunt er heerlijke snacks krijgen, maar dit is niet de belangrijkste reden waarom de Arubanen hier komen. Ze hangen hier vaak omheen om hun sociale contacten te onderhouden.

Wie Aruba bezoekt zal zeker een cocktailtje drinken. Cocktails kan je bijna overal krijgen. De Arubanen zelf drinken over het algemeen liever bier. Op Aruba staan al een tijdje eigen bierbrouwerijen. De merken zijn Rubano en Balashi.

Als je geen zin hebt in alcohol, probeer eens een vers vruchtensapje. Deze bestaan uit heerlijke tropische vruchten vaak gemixed met kokosmelk.

Vervoer

Het vliegveld van Aruba (Aeropuerto Internacional Reina Beatrix) ligt vlakbij Oranjestad en is een van de beste van de Caribbean. Vanuit de hele wereld landen er vliegtuigen, Amerikanen hebben zelfs hun eigen terminalgebouw.

Aruba is geen groot eiland maar beschikt wel over een supermoderne luchthaven. Eenmaal op het eiland aangekomen zijn er diverse manieren om het eiland te verkennen.

De bus is een goedkope en betrouwbare oplossing, deze rijden frequent. Om het eiland zelf te verkennen kan je ook een auto huren, de meeste wegen zijn goed begaanbaar. Wil je echt alles ontdekken op Aruba neem dan een Jeep dan kan je ook op de wat slechtere wegen rijden. Vooral aan de noordoostkust kun je een Jeep goed gebruiken.

Visum

Iedereen met een Nederlands paspoort die voor vakantie of zaken- of familiebezoek naar de zogenaamde Koninkrijksdelen in het Caribisch gebied gaan, hebben geen Caribisch visum nodig. De Koninkrijksdelen in het Caribisch gebied zijn de landen Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en Caribisch Nederland (dit zijn de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba).

Prijsniveau

Het prijsniveau van Aruba is ongeveer gelijk met Nederland.

In de toeristische gebieden liggen de gemiddelde prijzen zelfs iets hoger dan in Nederland.

De officiële munteenheid is de Arubaanse florin.

Veiligheid

Aruba is over het algemeen veiliger dan de meeste andere plaatsen ter wereld. Let wel altijd op en neem, zoals overal, de normale veiligheidsmaatregelen in acht.

Medische informatie

Aruba heeft goede medische voorzieningen. Apotheken zijn er voldoende en ook in de supermarkt vind je bijv. mugwerende middelen. De tandheelkundige voorzieningen zijn ook erg goed.

Inentingen worden niet aanbevolen.

Voor actuele adviezen neem contact op met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.

Het kraanwater op Aruba is een van de schoonste en zuiverste van de wereld.

Bevolking

De cultuur op de Benedenwindse Eilanden is een mengelmoes van Afrikaanse, Noord-Amerikaanse, Europese en Latijns-Amerikaanse invloeden.

De Arubaanse muziek en dans is voornamelijk beïnvloed door Latijns-Amerika. De traditionele Antilliaanse muziek- en dansvormen worden op Aruba beoefend. Traditionele Antilliaanse muziek en dansen zijn de Antilliaanse wals, de danza, de tambú, de seú en de simadan.

Antillianen hechten veel waarde aan uiterlijkheden. Mooie kleding, sieraden en grote auto`s willen ze allemaal. Er worden veel miss-verkiezingen, zang- en bodybuildwedstrijden en dansfeesten gehouden.

Een mysterieus gebruik is om een takkenbezem ondersteboven tegen een buitenmuur te zetten om van een ongewenste gast af te komen. Het schijnt dat dit echt werkt. Een rood lint boven de deur beschermt een huis of bedrijf tegen kwade geesten. Pasgeborenen en kleine kinderen dragen een ketting met een rood-zwart zaadje dat bescherming biedt tegen het "boze oog".

De taal

Nederlands is de officiële taal maar men spreekt veel Papiaments. Papiamento is een zangerige en muzikale taal die is ontstaan uit het Spaans, Portugees, Nederlands, Frans, Engels en een beetje Afrikaans. De slaven ontwikkelden een eigen taal zodat ze de meester konden beledigen en bekritiseren zonder dat hij het door had. Langzamerhand werden steeds meer woorden opgenomen en werd het Papiamento een eigen taal.

Flora & Fauna

Aruba is de grootste producent van Aloë. Ten noorden van Oranjestad staat de Aruba Aloë Factory. De gel van de aloëplant staat bekend om zijn vermogen om brand- en snijwonden te genezen.

De onderwaterwereld in Aruba is prachtig. Je vindt er geweldige koraalriffen die als verblijfplaats dienen voor een groot aantal tropische zeebewoners.

Er zijn op Aruba nog 47 inheemse plantensoorten en 9 inheemse zoogdieren (vooral vleermuizen). Ook vind je er diverse vogelsoorten en een aantal reptielen en amfibieën die bedreigd en beschermd worden. De Arubaanse ratelslang komt alleen voor op Aruba. In het binnenland van Aruba bevinden zich vleermuizen en verschillende soorten vogels, leguanen, hagedissen, kikkers en padden.

Geschiedenis

De eerste bewoners op Aruba waren de Caquetios indianen, een stam van de Arowakken. Zij kwamen vanuit Venezuela om te ontkomen aan aanvallen door de Cariben. Resten van de vroegste bewoning op Aruba dateren van ongeveer 1000 na Chr.

Hoogstwaarschijnlijk was het Alonso de Ojeda, die het eiland als eerste bezocht in 1499. Hij stichtte een kolonie al was deze beperkt in opzet. In tegenstelling tot op veel andere Caribische eilanden ontstond er geen plantagecultuur op Aruba. De Spanjaarden stuurden veel Caquetios naar Hispaniola waar ze als slaven te werk werden gesteld in de mijnen. In 1636 werd Aruba overgenomen door de Nederlanders en bleef lange tijd onder Nederlands gezag. In de periode tussen 1805 en 1816 namen de Britten het gezag over. Dit was tijdens de Napoleontische Oorlogen. In 1824 werd bij Bushiribana goud gevonden. De hierop volgende goudkoorts werd gevolgd door welvaart die gebracht werd door de komst van een olieterminal voor de overslag van ruw olie in 1924 en in 1928 de opening van een olieraffinaderij. De Lago-raffinaderij bevond zich aan de oostzijde van het eiland. De laatste decennia van de 20e eeuw is er een enorme groei in de toeristenindustrie, wat de belangrijkste economische pijler werd toen de olieraffinaderij in 1985 werd gesloten. Door het toerisme is er een lage werkloosheid op het eiland. Op 1 januari 1986 kreeg Aruba de status aparte. Het eiland kwam los te staan van de overige vijf Antillen en werd een autonoom gebiedsdeel binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Nederland is nog steeds verantwoordelijk voor defensie en buitenlandse zaken maar er is geen bestuurlijke bemoeienis meer.

Heeft u interesse in een reis naar Aruba? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen

Wat is het huidige reisadvies / kleurcode voor Aruba?

Op dit moment zijn alle landen 'oranje'; ook Aruba. Lees meer over het reisadvies in Aruba

Wat zijn de beste hotels van Aruba?

Dit zijn enkele zeer goed gewaardeerde hotels in Aruba:
 • Barcelˇ Aruba***** (8.9 in 210)
 • Hyatt Regency Aruba Resort & Casino**** (8.8 in 33)
 • Bucuti & Tara Beach Resorts**** (8.8 in 70)
 • RIU Palace Aruba***** (8.6 in 153)
 • Amsterdam Manor Beach Resort**** (8.6 in 135)

  Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.
 • Kan ik een vakantie boeken naar Aruba i.v.m. Corona?

  Tot half maart 2021 kun je niet op vakantie. Je kunt echter al wel een vakantie boeken voor de periode daarna. Vraag gratis & vrijblijvend een offerte op voor jouw wensen