Aruba

Witte stranden op Aruba
Witte stranden op Aruba

De Kleine Antillen worden onderverdeeld in de Windward Islands (Bovenwindse Eilanden) en de Leeward Islands (Benedenwindse Eilanden). Aruba hoort, samen met Bonaire en Curaçao tot de Benedenwindse Eilanden. Aruba ligt in de Caribische Zee ongeveer 40 kilometer ten noorden van Venezuela.

Aruba is een geweldige vakantiebestemming. Uiteraard door het mooie weer maar ook door de vriendelijke bevolking. Daarnaast heeft Aruba ook nog prachtige witte stranden en een bruisend uitgaansleven.

Aruba is het meest westelijke eiland van de Benedenwindse Eilanden. Curaçao ligt in het midden en Bonaire ligt aan de oostkant. Van oktober tot december valt de meeste regen. De gemiddelde jaartemperatuur is 27°C. Orkanen komen in Aruba gelukkig nauwelijks voor, omdat het land buiten de orkaanzone valt, dit in tegenstelling tot de Bovenwindse Eilanden. Aruba heeft twee gezichten. Aan de zuidwestkust liggen parelwitte stranden. Hier zijn ook de meeste hotels te vinden en wonen de meeste Arubanen. De noordoostkust heeft een rotsig en kaal landschap. De zee is ruw en er staat een harde wind. Behalve de zeevogels en geiten leeft hier verder niemand. De hoofdstad van het eiland, Oranjestad, ligt aan de westkust.

Aanbieders van vakanties naar Aruba
Corendon (strandvakantie) Klik
Crusj (singles reizen) Klik
Stip Reizen (allround) Klik
TUIfly (luchtvaartmaatschappij) Klik
Vliegwinkel.nl (vliegtickets) Klik
FOX, verre reizen van ANWB (rondreizen) Klik
TUI (allround) Klik
Kras (allround) Klik

Vlag Aruba
Officiele naam:
Aruba
ISO:
AW
Ligging:
zuid
Hoofdstad:
Oranjestad
Inwoners:
+/- 101000
Taal:
Nederlands en Papiamento
Godsdienst:
Katholiek
Tijdzone:
UTC -4
Munteenheid:
Arubaanse florin
Klimaat:
Tropisch
Oppervlakte:
180 km▓
Beste reistijd:
januari - augustus

AloŰ - Aruba is de grootste producent van AloŰ. Ten noorden van Oranjestad staat de Aruba AloŰ Factory.

Ervaringen

* = verplicht veld

Aruba krijgt gemiddeld een 8,2 uit 10 op basis van 15 ervaringen:

8,2 15 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 5 met 15 resultaten

plaats: Oranjestad, reisperiode: december 2012

One happy island! Dat is wat ze zeggen... Nou, ik ben het er mee eens! Een heerlijke ontspannen sfeer, prachtige witte stranden en lekker eten... Je vakantie zal hier aan niets ontbreken. Voor jong en oud genoeg om van te genieten.

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 9
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 8
 • Ligging 10
plaats: Noord, reisperiode: oktober 2015

Heerlijk relexte sfeer. Goede prijs / kwaliteitverhouding

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 6
 • Cultuur 8
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
plaats: Oranjestad, reisperiode: juli 2014

Oranjestad zelf is niet zo bijzonder. Veel gebouwen zijn vervallen en er zijn weinig leuke winkels. Aruba is erg op Amerikanen gericht, in vergelijking met Bonaire en Curaçao. Er zijn daarom veel casino's op het eiland. Natuurliefhebbers kunnen naar Arikok National Park gaan. Verder zijn er mooie witte zandstranden te vinden. Veel van deze stranden horen wel bij een hotel. Op het strand en op het water zijn een aantal romantische en lekkere restaurants te vinden. Voor de rest is er op het eiland niet zo heel veel te doen.

 • Algemeen 7
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 7
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 7
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • `
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Aruba

Zeerover bar
Zeerover bar

Ook leuk om eens te bezoeken is de bar genaamd ‘Zeerover’, die zich achter het blauwgeschilderde keetje naast het beeld van Betico Croes bevindt. ’s Nachts varen vissers in kleine bootjes uit om tegen zonsopgang weer terug te keren en dan brengen ze ’s morgens aan de achterkant van de bar hun vangst aan wal. Daarna drinken ze in het café een biertje en spelen ze een potje biljart.

Het centrum van Savaneta
Het centrum van Savaneta

Echte bezienswaardigheden zijn er niet in Savaneta, maar het plaatsje is dan ook al een bezienswaardigheid op zich. Volg de kustweg van het dorp en stop op een aantal plekken waar je schitterend uitzicht hebt over de helderblauwe zee. Bovendien kom je op deze weg langs een aantal goede (vis)restaurants, waar je heerlijk kunt eten. In 1970 was Savaneta de hoofdstad van het Caribische eiland maar uiteindelijk bleek Oranjestad toch beter te bereiken zijn voor de schepen. Oranjestad werd daarom de nieuwe hoofdstad.

Aruban Donkey Sanctuary
Aruban Donkey Sanctuary

Bijna 13,9 km vanaf Saventa is de Aruban Donkey Sanctuary te vinden. Dit is een ezel opvang voor verschillende soorten verwaarloosde ezels die hier hun oude dag kunnen doorbrengen. De opvang word volledig gerund door vrijwilligers en de toegang is gratis. Natuurlijk is er altijd een donatie welkom. Aruban Donkey Sanctuary is een beschermd natuurgebied, waar de vrijwilligers zorgen dat de ezels niet worden aangereden en voldoende te eten hebben. De enthousiaste vrijwilligers vertellen je veel over de eigenwijze maar ook grappige ezels. De kinderen mogen helpen met voeren en soms een klein ritje maken op een ezel.

Meer bezienswaardigheden

Vakantiebestemmingen in Aruba

Artikelen

Nieuws

Eten en drinken

Typische gerechten zijn stobá`s en gestoofde cactus. Er wordt meer vis gegeten dan vlees. Stobá`s zijn stoofpotten van kip, vis, groenten of geitenvlees.

Sneks - deze snackbars zijn gevestigd bij huizen, in houten keten of in voertuigen. Je kunt er heerlijke snacks krijgen, maar dit is niet de belangrijkste reden waarom de Arubanen hier komen. Ze hangen hier vaak omheen om hun sociale contacten te onderhouden.

Wie Aruba bezoekt zal zeker een cocktailtje drinken. Cocktails kan je bijna overal krijgen. De Arubanen zelf drinken over het algemeen liever bier. Op Aruba staan al een tijdje eigen bierbrouwerijen. De merken zijn Rubano en Balashi.

Als je geen zin hebt in alcohol, probeer eens een vers vruchtensapje. Deze bestaan uit heerlijke tropische vruchten vaak gemixed met kokosmelk.

Vervoer

Het vliegveld van Aruba (Aeropuerto Internacional Reina Beatrix) ligt vlakbij Oranjestad en is een van de beste van de Caribbean. Vanuit de hele wereld landen er vliegtuigen, Amerikanen hebben zelfs hun eigen terminalgebouw.

Aruba is geen groot eiland maar beschikt wel over een supermoderne luchthaven. Eenmaal op het eiland aangekomen zijn er diverse manieren om het eiland te verkennen.

De bus is een goedkope en betrouwbare oplossing, deze rijden frequent. Om het eiland zelf te verkennen kan je ook een auto huren, de meeste wegen zijn goed begaanbaar. Wil je echt alles ontdekken op Aruba neem dan een Jeep dan kan je ook op de wat slechtere wegen rijden. Vooral aan de noordoostkust kun je een Jeep goed gebruiken.

Visum

Iedereen met een Nederlands paspoort die voor vakantie of zaken- of familiebezoek naar de zogenaamde Koninkrijksdelen in het Caribisch gebied gaan, hebben geen Caribisch visum nodig. De Koninkrijksdelen in het Caribisch gebied zijn de landen Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en Caribisch Nederland (dit zijn de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba).

Prijsniveau

Het prijsniveau van Aruba is ongeveer gelijk met Nederland.

In de toeristische gebieden liggen de gemiddelde prijzen zelfs iets hoger dan in Nederland.

De officiële munteenheid is de Arubaanse florin.

Veiligheid

Aruba is over het algemeen veiliger dan de meeste andere plaatsen ter wereld. Let wel altijd op en neem, zoals overal, de normale veiligheidsmaatregelen in acht.

Medische informatie

Aruba heeft goede medische voorzieningen. Apotheken zijn er voldoende en ook in de supermarkt vind je bijv. mugwerende middelen. De tandheelkundige voorzieningen zijn ook erg goed.

Inentingen worden niet aanbevolen.

Voor actuele adviezen neem contact op met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.

Het kraanwater op Aruba is een van de schoonste en zuiverste van de wereld.

Bevolking

De cultuur op de Benedenwindse Eilanden is een mengelmoes van Afrikaanse, Noord-Amerikaanse, Europese en Latijns-Amerikaanse invloeden.

De Arubaanse muziek en dans is voornamelijk beïnvloed door Latijns-Amerika. De traditionele Antilliaanse muziek- en dansvormen worden op Aruba beoefend. Traditionele Antilliaanse muziek en dansen zijn de Antilliaanse wals, de danza, de tambú, de seú en de simadan.

Antillianen hechten veel waarde aan uiterlijkheden. Mooie kleding, sieraden en grote auto`s willen ze allemaal. Er worden veel miss-verkiezingen, zang- en bodybuildwedstrijden en dansfeesten gehouden.

Een mysterieus gebruik is om een takkenbezem ondersteboven tegen een buitenmuur te zetten om van een ongewenste gast af te komen. Het schijnt dat dit echt werkt. Een rood lint boven de deur beschermt een huis of bedrijf tegen kwade geesten. Pasgeborenen en kleine kinderen dragen een ketting met een rood-zwart zaadje dat bescherming biedt tegen het "boze oog".

De taal

Nederlands is de officiële taal maar men spreekt veel Papiaments. Papiamento is een zangerige en muzikale taal die is ontstaan uit het Spaans, Portugees, Nederlands, Frans, Engels en een beetje Afrikaans. De slaven ontwikkelden een eigen taal zodat ze de meester konden beledigen en bekritiseren zonder dat hij het door had. Langzamerhand werden steeds meer woorden opgenomen en werd het Papiamento een eigen taal.

Flora & Fauna

Aruba is de grootste producent van Aloë. Ten noorden van Oranjestad staat de Aruba Aloë Factory. De gel van de aloëplant staat bekend om zijn vermogen om brand- en snijwonden te genezen.

De onderwaterwereld in Aruba is prachtig. Je vindt er geweldige koraalriffen die als verblijfplaats dienen voor een groot aantal tropische zeebewoners.

Er zijn op Aruba nog 47 inheemse plantensoorten en 9 inheemse zoogdieren (vooral vleermuizen). Ook vind je er diverse vogelsoorten en een aantal reptielen en amfibieën die bedreigd en beschermd worden. De Arubaanse ratelslang komt alleen voor op Aruba. In het binnenland van Aruba bevinden zich vleermuizen en verschillende soorten vogels, leguanen, hagedissen, kikkers en padden.

Geschiedenis

De eerste bewoners op Aruba waren de Caquetios indianen, een stam van de Arowakken. Zij kwamen vanuit Venezuela om te ontkomen aan aanvallen door de Cariben. Resten van de vroegste bewoning op Aruba dateren van ongeveer 1000 na Chr.

Hoogstwaarschijnlijk was het Alonso de Ojeda, die het eiland als eerste bezocht in 1499. Hij stichtte een kolonie al was deze beperkt in opzet. In tegenstelling tot op veel andere Caribische eilanden ontstond er geen plantagecultuur op Aruba. De Spanjaarden stuurden veel Caquetios naar Hispaniola waar ze als slaven te werk werden gesteld in de mijnen. In 1636 werd Aruba overgenomen door de Nederlanders en bleef lange tijd onder Nederlands gezag. In de periode tussen 1805 en 1816 namen de Britten het gezag over. Dit was tijdens de Napoleontische Oorlogen. In 1824 werd bij Bushiribana goud gevonden. De hierop volgende goudkoorts werd gevolgd door welvaart die gebracht werd door de komst van een olieterminal voor de overslag van ruw olie in 1924 en in 1928 de opening van een olieraffinaderij. De Lago-raffinaderij bevond zich aan de oostzijde van het eiland. De laatste decennia van de 20e eeuw is er een enorme groei in de toeristenindustrie, wat de belangrijkste economische pijler werd toen de olieraffinaderij in 1985 werd gesloten. Door het toerisme is er een lage werkloosheid op het eiland. Op 1 januari 1986 kreeg Aruba de status aparte. Het eiland kwam los te staan van de overige vijf Antillen en werd een autonoom gebiedsdeel binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Nederland is nog steeds verantwoordelijk voor defensie en buitenlandse zaken maar er is geen bestuurlijke bemoeienis meer.