Bezienswaardigheden Bonaire

Washington Slagbaai Nationaal Park

Washington Slagbaai Nationaal Park
Washington Slagbaai Nationaal Park
Kaart met locatie Washington Slagbaai Nationaal Park

Vlakbij Rincon ligt het Washington Slagbaai Nationaal Park dat zich uitstrekt over het noordelijk gedeelte van het eiland. In het park is een klein museum met plaatselijke historische objecten en een vertrek met geologische uitleg, vogelfoto's en een schelpencollectie. Het park bestaat sinds 1969 en is 6.000 ha groot. Het nationale park is opgericht om de prachtige natuur en de dieren te beschermen. Er leven veel flamingo`s en leguanen in het park. Bij de toegang is het mogelijk een speciale gids te kopen met uitgebreide informatie over het park.

Klein Bonaire

Klein Bonaire
Klein Bonaire
Kaart met locatie Klein Bonaire

Klein Bonaire is een prachtig eiland van 700 ha groot. Op het eiland groeit niet echt veel, een paar struiken en een aantal cactussen en dat was het. Maar om het eiland liggen een aantal prachtige riffen die zeker het bekijken waard zijn. Tegenwoordig hoort Klein Bonaire bij Bonaire. Bonaire heeft Klein Bonaire gekocht omdat projectontwikkelaars er grote hotels neer wilde zetten om de toeristen aan te trekken. Dit kon voorkomen worden en sinds 2001 is Klein Bonaire een beschermd natuurgebied. Op het eiland komen zeker 76 plantensoorten en ongeveer 55 diersoorten voor.

Vlooienmarkt Rincon

In Rincon wordt in het Parke Publiko maandelijks een grote vlooienmarkt gehouden. Op deze markt worden vooral tweedehands spullen aangeboden. Als je goed zoekt kun je hier voor weinig geld hele leuke dingen kopen. De markt wordt meestal in de middag gehouden.

Rotstekeningen Boca Onima

Bij de grotten van Boca Onima zijn meer dan 500 jaar oude rotstekeningen te bekijken. Het zijn de rotstekeningen van de Caiquetio-indianen, de eerste bewoners van Bonaire. De betekenis van deze tekeningen lijken verwant aan die van indianen langs de Orinocorivier (Venezuela). De indiaanse rotstekeningen bij Boca Onima zijn de best bewaarde en meest intacte van Bonaire. Boca Omima is een inham aan de oostkust van het Caribische eiland, niet ver van Rincon.

Willemstoren

Op het zuidelijkste puntje van Bonaire staat de Willemstoren, de eerste en oudste vuurtoren van Bonaire. Deze vuurtoren is gebouwd in 1837 en 1838 en heeft de vorm van een Dorische zuil. Op 24 augustus 1838, de verjaardag van Koning Willem I, werd de lamp van de nieuwe vuurtoren voor het eerst ontstoken en vernoemd naar de jarige koning.

Duiken op Bonaire

Duiken op Bonaire
Duiken op Bonaire

Bonaire wordt gezien als een van de mooiste plekken ter wereld om te duiken. Met meer dan 80 verschillende locaties om te duiken rondom het eiland is het de meest uitgevoerde sport die er te vinden is. Jaarlijks komen er dan ook honderdduizenden mensen naar Bonaire om de schitterende onderwaterwereld te zien. In het water kom je de mooiste vissen tegen en het prachtigste koraal. Het is ook mogelijk om te gaan wrakduiken. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij de resten van de HMS Barham dat al sinds 1829 op de zeebodem ligt. Deze plek is alleen geschikt voor ervaren duikers.

Bijna alle duikscholen hebben een boot waarmee ze duikers naar minder bekende duikstekken brengen. De meeste duikstekken liggen slechts 15-20 minuten varen vanaf de kust. In totaliteit ben je wel een paar uur meer kwijt dan wanneer je een duik vanaf de kant zou maken, maar je krijgt er absoluut iets voor terug!

Winkelen op Bonaire

Bonaire heeft een gevarieerd winkelbestand. Van (grote) supermarkten tot (kleine) speciaalzaken. De meeste winkels zijn geopend op maandag t/m zaterdag van 09.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 18.00 uur. Sommige supermarkten zijn ook op zondagochtend open.

Donkey Sanctuary Bonaire

Donkey Sanctuary Bonaire
Donkey Sanctuary Bonaire
Kaart met locatie Donkey Sanctuary Bonaire

Toen de Nederlandse Marina Melis en haar man Ed Koopman in 1993 een opvanghuis voor zieke, gewonde of wees geworden ezels begonnen hadden ze niet kunnen vermoeden dat het zo`n succes zou worden. Vandaag de dag biedt het opvanghuis onderdak en verzorging aan voor alle wilde ezels op Bonaire. De ervaringen en informatie van het ezelopvanghuis over het gedrag van de wilde ezels wordt ook verspreid onder de lokale bevolking waaronder schoolkinderen. Op die manier leren de mensen op Bonaire om te gaan met deze dieren. Donkey Sanctuary Bonaire ligt ten zuiden van Kralendijk.

Fort Oranje (Kralendijk)

Fort Oranje
Fort Oranje
Kaart met locatie Fort Oranje

Het 17e eeuwse Fort Oranje is een fort dat in de 17e eeuw werd gebruikt door Nederlanders als bescherming van het Huis van Oranje. Het is het eerste stenen bouwwerk dat op Bonaire werd gebouwd en komt uit het jaar 1639. Dit fort heeft zijn naam te danken aan het Nederlandse koningshuis. In totaal zijn er zo'n tien forten over de hele wereld naar het huis van Oranje vernoemd. Om het fort staan muren die wel vier meter hoog zijn en zijn voorzien van vier kanonnen. De kanonnen zijn door de Hollanders achter de fortmuren geplaatst om het fort beter uit te rusten tegen mogelijke vijanden. De kanonnen zijn echter nooit gebruikt behalve voor saluutschoten. In 1886 kreeg het fort een houten vuurtoren, deze werd in 1932 vervangen oor een stenen vuurtoren van 10 meter hoog die er nu nog steeds staat. In de loop der tijd heeft het fort verschillende functies gehad. Het heeft enige tijd gediend als opslagplaats voor goederen, als gevangenis, politiebureau, brandweerkazerne en museum. Nu zijn in het Fort de kantoren van de reinigingsdienst en havendienst gevestigd.

De markten van Kralendijk (Kralendijk)

De markten van Kralendijk
De markten van Kralendijk
Kaart met locatie De markten van Kralendijk

In Kralendijk zijn er vele verschillende soorten markten te bezoeken. Vaak worden er op deze markt levensmiddelen verkocht, maar er zijn vaak ook non-food producten te verkrijgen zoals souvenirs. Zo is er een vismarkt genaamd 'De Plasa Machi Mimi'. Dit is een vismarkt gebouwtje met een Romeinse stijl uit 1935 en is gelegen aan de haven van Kralendijk. Tegenwoordig wordt er iedere dag vooral groente en fruit verkocht. In Kralendijk is ook de 'Go Green Farmers Market' te vinden waar ze, zoals de naam al verklapt, natuurproducten verkopen. Ook hier vind je dus veel groente en fruit. Op de markt 'Kriabon Marshe di Kunukero' zijn er naast groenten en fruit ook koppen en konijnen te koop. De markt vindt iedere eerste zaterdag van de maand plaats. Kunstliefhebbers mogen zeker niet de Art & Craft Market overslaan. Hier is er namelijk de mogelijkheid om mooie hand en kunstwerk objecten te kopen. Er zijn zo'n 40 marktsandjes waar je onder andere schilderijen, natuurlijke zeepjes en juwelen kunt kopen. Op de markten kun je tevens genieten van lokale snacks met typische Caribische muziek op de achtergrond.

Museum Bonaire (Kralendijk)

Museum Bonaire bestaat sinds 1978 en heeft een uitgebreide collectie mede omdat een aantal Bonairiaanse burgers een donatie uit hun privécollectie hebben gedaan. Je vindt hier kunstvoorwerpen uit verschillende periodes van de Bonairiaanse geschiedenis. Het museum is gevestigd in een landhuisgebouw dat dateert uit 1885 en staat in de wijk Sabana in Kralendijk.

Sint-Bernarduskerk (Kralendijk)

Sint-Bernarduskerk
Sint-Bernarduskerk
Kaart met locatie Sint-Bernarduskerk

Al aan het begin van de 19e eeuw stond er een houten kerkje in Kralendijk op de plaats waar nu de Sint-Bernarduskerk staat. Naast deze houten kerk werd in 1829 een stenen katholieke kerk gebouwd en de oude kerk werd een pastorie. Zowel de kerk als de pastorie zijn uiteindelijk afgebroken om plaats te maken voor de huidige Sint-Bernarduskerk. Tijdens de bouw kreeg de kerk een aantal schenkingen, zo komen de kerkklokken uit Curaçao en het orgel werd geschonken door op Aruba woonachtige Bonairianen. De Sint-Bernarduskerk is meestal de plaats waar door de katholieke Bonairianen traditioneel wordt getrouwd. In de ‘Parokia San Bernardo’ wordt het huwelijk feestelijk voltrokken.