Bonaire

Travel Destination Awards

Travel Destination AwardsBezoekers van het land Bonaire hebben 16 reviews op Reisgraag.nl geplaatst. Het land scoort gemiddeld bij reizigers een 7,9. Met dit zeer hoge cijfer wint Bonaire de Silver Travel Destination Award!

Bonaire scoort op verschillende vlakken mooie cijfers. Het hoogste cijfer is voor 'ligging'; daarvoor krijgt het van de bezoekers een 8,3. Reizigers waarderen ook gastvrijheid (8,3) en restaurants (7,7) heel erg.

Categorie Cijfer
Uitgaan 6,2
Cultuur 6,4
Restaurants 7,7
Bezienswaardigheden 6,2
Ligging 8,3
Gastvrijheid 8,3

Populairste plaats voor Bonaire is Kralendijk. Deze krijgt een gemiddelde waardering van 8,2.

Plaats Cijfer
Kralendijk8,2
Hagelwitte stranden in Bonaire
Hagelwitte stranden in Bonaire

De Kleine Antillen worden onderverdeeld in de Windward Islands (Bovenwindse Eilanden) en de Leeward Islands (Benedenwindse Eilanden). Bonaire hoort, samen met Aruba en Curaçao tot de Benedenwindse Eilanden. Bonaire is met haar 288km2 het op een na grootste eiland van de Nederlandse Antillen. De vorm van het eiland lijkt een beetje op een boemerang. Met ongeveer 14.500 inwoners is Bonaire het dunbevolkste eiland van de Nederlandse Antillen. Bonaire heeft een prachtige natuur en je kunt er in alle rust van genieten. Ook duikers kunnen hier hun hart ophalen. De onderwaterwereld is er fantastisch.

Heb je weinig kennis van Bonaire? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Bonaire
Officiele naam:
Boneiru
ISO:
BQ
Ligging:
zuid
Hoofdstad:
Kralendijk
Inwoners:
+/- 12000
Taal:
Nederlands en Papiamento
Godsdienst:
Rooms-Katholiek
Tijdzone:
UTC -4
Munteenheid:
Dollar
Klimaat:
Tropisch
Oppervlakte:
288 km²
Beste reistijd:
januari - september

Saliñas - zoutmeren of inhammen die door een dam van dood koraal zijn afgesloten van de zee. Ze hebben een belangrijke functie doordat ze zorgen voor de opvang en filtratie van (regen)water. Zo wordt voorkomen dat voedingsstoffen en gronddeeltjes het rif in spoelen en daar tot schade aan de koralen leiden. Deze functie is vooral cruciaal bij hevige regenval. Saliñas zijn verder een belangrijk voedselgebied voor tal van watervogels.

Ervaringen

Heb je ooit Bonaire bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Bonaire krijgt gemiddeld een 7,9 uit 10 op basis van 16 ervaringen:

7,9 16 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 6 met 16 resultaten

plaats: Kralendijk, reisperiode: januari 2020

Heerlijk relaxed eiland met fantastische onderwater wereld.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 9
 • Cultuur 7
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
plaats: Kralendijk, reisperiode: oktober 2018

Leuk plekje om je vakantie te vieren, echter niet heel spannend of enorm veel te doen.

 • Algemeen 7
 • Inwoners 9
 • Ligging 8
plaats: Kralendijk, reisperiode: november 2017

Heerlijke plaats op het bon bini eiland Bonaire.ken t eiland goed .rustiger dan curacao en super vriendelijke mensen

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 7
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 7
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Bonaire

De markten van Kralendijk (Kralendijk)

De markten van Kralendijk
De markten van Kralendijk
Kaart met locatie De markten van Kralendijk

In Kralendijk zijn er vele verschillende soorten markten te bezoeken. Vaak worden er op deze markt levensmiddelen verkocht, maar er zijn vaak ook non-food producten te verkrijgen zoals souvenirs. Zo is er een vismarkt genaamd 'De Plasa Machi Mimi'. Dit is een vismarkt gebouwtje met een Romeinse stijl uit 1935 en is gelegen aan de haven van Kralendijk. Tegenwoordig wordt er iedere dag vooral groente en fruit verkocht. In Kralendijk is ook de 'Go Green Farmers Market' te vinden waar ze, zoals de naam al verklapt, natuurproducten verkopen. Ook hier vind je dus veel groente en fruit. Op de markt 'Kriabon Marshe di Kunukero' zijn er naast groenten en fruit ook koppen en konijnen te koop. De markt vindt iedere eerste zaterdag van de maand plaats. Kunstliefhebbers mogen zeker niet de Art & Craft Market overslaan. Hier is er namelijk de mogelijkheid om mooie hand en kunstwerk objecten te kopen. Er zijn zo'n 40 marktsandjes waar je onder andere schilderijen, natuurlijke zeepjes en juwelen kunt kopen. Op de markten kun je tevens genieten van lokale snacks met typische Caribische muziek op de achtergrond.

Fort Oranje (Kralendijk)

Fort Oranje
Fort Oranje
Kaart met locatie Fort Oranje

Het 17e eeuwse Fort Oranje is een fort dat in de 17e eeuw werd gebruikt door Nederlanders als bescherming van het Huis van Oranje. Het is het eerste stenen bouwwerk dat op Bonaire werd gebouwd en komt uit het jaar 1639. Dit fort heeft zijn naam te danken aan het Nederlandse koningshuis. In totaal zijn er zo'n tien forten over de hele wereld naar het huis van Oranje vernoemd. Om het fort staan muren die wel vier meter hoog zijn en zijn voorzien van vier kanonnen. De kanonnen zijn door de Hollanders achter de fortmuren geplaatst om het fort beter uit te rusten tegen mogelijke vijanden. De kanonnen zijn echter nooit gebruikt behalve voor saluutschoten. In 1886 kreeg het fort een houten vuurtoren, deze werd in 1932 vervangen oor een stenen vuurtoren van 10 meter hoog die er nu nog steeds staat. In de loop der tijd heeft het fort verschillende functies gehad. Het heeft enige tijd gediend als opslagplaats voor goederen, als gevangenis, politiebureau, brandweerkazerne en museum. Nu zijn in het Fort de kantoren van de reinigingsdienst en havendienst gevestigd.

Sint-Bernarduskerk (Kralendijk)

Sint-Bernarduskerk
Sint-Bernarduskerk
Kaart met locatie Sint-Bernarduskerk

Al aan het begin van de 19e eeuw stond er een houten kerkje in Kralendijk op de plaats waar nu de Sint-Bernarduskerk staat. Naast deze houten kerk werd in 1829 een stenen katholieke kerk gebouwd en de oude kerk werd een pastorie. Zowel de kerk als de pastorie zijn uiteindelijk afgebroken om plaats te maken voor de huidige Sint-Bernarduskerk. Tijdens de bouw kreeg de kerk een aantal schenkingen, zo komen de kerkklokken uit Curaçao en het orgel werd geschonken door op Aruba woonachtige Bonairianen. De Sint-Bernarduskerk is meestal de plaats waar door de katholieke Bonairianen traditioneel wordt getrouwd. In de ‘Parokia San Bernardo’ wordt het huwelijk feestelijk voltrokken.

Meer bezienswaardigheden

Vakantiebestemmingen in Bonaire

Artikelen

Eten en drinken

De Antilliaanse keuken in ontstaan door Latijns-Amerikaanse, Afrikaanse en Europese invloeden. Typische gerechten zijn stobá`s en gestoofde cactus. Er wordt meer vis gegeten dan vlees. Stobá`s zijn stoofpotten van kip, vis, groenten of geitenvlees.

Vruchten vormen vaak de basis voor lokale drankjes. Populair is bijvoorbeeld awa di sorsaka, een drank samengesteld uit het vocht van de vrucht zuurzak (soursop: een vrucht met een donkergroene schil en zachte stekels, met wit vruchtvlees een zwarte pitten), ijsblokjes, suiker, melk en vanille. Op warme dagen is dit een overheerlijke dorstlesser!

Vervoer

Bonaire International Airport is sinds een aantal jaren zelfstandig en heeft de nodige baanverlengingen en uitbreiding achter de rug. Naast KLM verzorgt ook American Airlines dochter American Eagle een dagelijkse verbinding tussen Puerto Rico en Bonaire.

Als je naar Bonaire gaat wil je natuurlijk wat meer van het eiland zien dan de luchthaven en de accommodatie. Er is alleen geen openbaar vervoer op het eiland. Ook de beschikbaarheid van taxi's is beperkt. Wil je dus iets zien dan ben je aangewezen op tijdelijk eigen vervoer en zal je een auto of een scooter moeten huren. Als je een taxi neemt, spreek dan altijd van te voren met de chauffeur een prijs af. Houdt er rekening mee dat je voor het huren van een scooter een rijbewijs nodig hebt.

Visum

Iedereen met een Nederlands paspoort die voor vakantie of zaken- of familiebezoek naar de zogenaamde Koninkrijksdelen in het Caribisch gebied gaan, hebben geen Caribisch visum nodig. De Koninkrijksdelen in het Caribisch gebied zijn de landen Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en Caribisch Nederland (dit zijn de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba).

Prijsniveau

Het prijsniveau in Bonaire ligt hoger dan in Nederland. De munteenheid is de Antilliaanse gulden.

Veiligheid

In vergelijking met de andere landen van de Nederlandse Antillen is er een zeer laag criminaliteitsgehalte op Bonaire. Dit komt mede doordat er weinig werklozen zijn en de opleiding van inwoners van Bonaire hoger is dan die van de andere eilanden. Natuurlijk is er wel criminaliteit, oppassen zal je moeten blijven doen. Laat je spullen dus niet onbeheerd achter.

Medische informatie

In Kralendijk is een ziekenhuis met gekwalificeerd personeel. Mocht dit ziekenhuis niet kunnen helpen dat staat er altijd een ambulance-vliegtuig klaar om je naar Curaçao te brengen.

Inentingen worden niet aanbevolen. Voor actuele adviezen neem contact op met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.

Het drinkwater is van uitstekende kwaliteit en kan zonder enig probleem gedronken worden.

Bevolking

De cultuur op de Benedenwindse Eilanden is een mengelmoes van Afrikaanse, Noord-Amerikaanse, Europese en Latijns-Amerikaanse invloeden. De Antilliaanse folklore is ontstaan uit een samengaan van Caribische, West-Europese, Afrikaanse, Noord-Amerikaanse en Latijns-Amerikaanse invloeden. Vooral in diverse dansen zijn deze invloeden nog goed zichtbaar. Van Afrikaanse origine zijn de tambú en de tumba. West-Europese invloeden zien we o.a. in de mazurka, de wals en de polka. Van Latijns-Amerikaanse oorsprong zijn de danza en de joropo en de Caribische en internationale invloeden herkennen we in de rumba, de carioca en de merengue. Tijdens veel folkloristische evenementen staan deze dansen op het programma. De inwoners van Bonaire wonen voornamelijk in de hoofdstad Kralendijk en in het dorp Rincón. Het leven op Bonaire is een stuk rustiger en alles gaat wat langzamer dan op de andere eilanden. Je vindt naast rust ook een prachtige natuur. In de wateren rondom Bonaire kun je kennis maken met vrijwel alle koraalsoorten en rifvissen die het Caribisch gebied rijk is.

De taal

Nederlands is de officiële taal maar men spreekt veel Papiamento. Papiamento is een zangerige en muzikale taal die is ontstaan uit het Spaans, Portugees, Nederlands, Frans, Engels en een beetje Afrikaans. De slaven ontwikkelde een eigen taal zodat ze de meester konden beledigen en bekritiseren zonder dat hij het door had. Langzamerhand werden steeds meer woorden opgenomen het werd het Papiamento een eigen taal.

Flora & Fauna

Saliñas zijn zoutmeren of inhammen die door een dam van dood koraal zijn afgesloten van de zee. De Saliñas hebben een belangrijke functie omdat zij zorgen voor de opvang en filtratie van (regen)water. Hiermee wordt voorkomen dat voedingsstoffen en gronddeeltjes het rif in spoelen en schade aanbrengen aan het koraal. Vooral bij hevige regenval is dit erg belangrijk. Saliñas zijn tevens een belangrijk voedselgebied voor diverse soorten watervogels.

Geschiedenis

Voordat de Spanjaarden in 1499 Bonaire ontdekten, werd het eiland bewoond door Arawaks en de Caiquetio-indianen. De Caiquetio-indianen kwamen van oorsprong van het Zuid-Amerikaanse continent en leefden hier voornamelijk van de visvangst. In 1513 was het eiland de Spanjaarden niet meer tot nut en ze haalden bijna de hele indiaanse bevolking van het eiland. Vanaf 1526 kwam een deel van de oorspronkelijke bevolking weer terug naar Bonaire om voor de Spanjaarden veeteelt te houden op het eiland. De rest van de 16e eeuw deed het eiland tevens dienst als een soort ballingsoord voor Spanjaarden. In 1634 werd Bonaire door Nederland veroverd onder leiding van Johan van Walbeeck. Vanaf deze tijd werd de winning van zout en verfhout, de veeteelt en de maïscultuur verder tot ontwikkeling gebracht. Er werden veel slaven naar het eiland gebracht om het zware werk te doen. In het begin van de 19e eeuw werd Bonaire tweemaal voor een korte periode door de Engelsen bezet, maar in 1816 werd het eiland definitief aan de Hollanders teruggegeven. In 1863 kregen alle slaven op Bonaire hun vrijheid terug. In 1954 is het Statuut tot stand gekomen. Dit betekende dat Nederland de Nederlandse Antillen een vrijwel volledige zelfstandigheid van bestuur gaf.

Heeft u interesse in een reis naar Bonaire? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen

Wat is het huidige reisadvies / kleurcode voor Bonaire?

Op dit moment zijn alle landen 'oranje'; ook Bonaire. Lees meer over het reisadvies in Bonaire

Wat zijn de beste hotels van Bonaire?

Dit zijn enkele zeer goed gewaardeerde hotels in Bonaire:
 • Buddy Dive Resort*** (8.4 in 9)
 • Harbour Village Beach Club**** (8.4 in 9)
 • Windsock**** (8.3 in 3)
 • Bonaire Fun*** (7.8 in 5)
 • Divi Flamingo Beach Resort & Casino**** (7.8 in 47)

  Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.
 • Kan ik een vakantie boeken naar Bonaire i.v.m. Corona?

  Tot half maart 2021 kun je niet op vakantie. Je kunt echter al wel een vakantie boeken voor de periode daarna. Vraag gratis & vrijblijvend een offerte op voor jouw wensen