Bonaire

Travel Destination Awards

Travel Destination AwardsBezoekers van het land Bonaire hebben 17 reviews op Reisgraag.nl geplaatst. Het land scoort gemiddeld bij reizigers een 7,9. Met dit zeer hoge cijfer wint Bonaire de Golden Travel Destination Award! Bonaire scoort op verschillende vlakken mooie cijfers. Het hoogste cijfer is voor 'ligging'; daarvoor krijgt het van de bezoekers een 8,4. Reizigers waarderen ook gastvrijheid (8,3) en restaurants (7,7) heel erg.

Categorie Cijfer
Cultuur 6,4
Restaurants 7,7
Bezienswaardigheden 6,2
Ligging 8,4
Gastvrijheid 8,3

Populairste plaats voor Bonaire is Kralendijk. Deze krijgt een gemiddelde waardering van 8,2.

Plaats Cijfer
Kralendijk8,2
Hagelwitte stranden in Bonaire
Hagelwitte stranden in Bonaire

De Kleine Antillen worden onderverdeeld in de Windward Islands (Bovenwindse Eilanden) en de Leeward Islands (Benedenwindse Eilanden). Bonaire hoort, samen met Aruba en Curaçao tot de Benedenwindse Eilanden. Bonaire is met haar 288km2 het op een na grootste eiland van de Nederlandse Antillen. De vorm van het eiland lijkt een beetje op een boemerang. Met ongeveer 14.500 inwoners is Bonaire het dunbevolkste eiland van de Nederlandse Antillen.

Bonaire heeft een prachtige natuur en je kunt er in alle rust van genieten. Ook duikers kunnen hier hun hart ophalen. De onderwaterwereld is er fantastisch.


Bekijk alle reizen Vraag een offerte aan

Vlag Bonaire
Officiele naam:
Boneiru
ISO:
BQ
Ligging:
zuid
Hoofdstad:
Kralendijk
Inwoners:
+/- 12000
Taal:
Nederlands en Papiamento
Godsdienst:
Rooms-Katholiek
Tijdzone:
UTC -4
Munteenheid:
Dollar
Klimaat:
Tropisch
Oppervlakte:
288 km▓
Beste reistijd:
januari - september

Sali˝as - zoutmeren of inhammen die door een dam van dood koraal zijn afgesloten van de zee. Ze hebben een belangrijke functie doordat ze zorgen voor de opvang en filtratie van (regen)water. Zo wordt voorkomen dat voedingsstoffen en gronddeeltjes het rif in spoelen en daar tot schade aan de koralen leiden. Deze functie is vooral cruciaal bij hevige regenval. Sali˝as zijn verder een belangrijk voedselgebied voor tal van watervogels.

Ervaringen

Heb je ooit Bonaire bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

Bonaire krijgt gemiddeld een 7,9 uit 10 op basis van 17 ervaringen:

7,9 17 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 4 met 17 resultaten

plaats: Sorobon beach, reisperiode: november 2019

Prachtige ligging...huis op het strand. Wel afgelegen, maar goed te doen met scooter

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 6
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 6
 • Inwoners 9
 • Ligging 10
plaats: Kralendijk, reisperiode: januari 2020

Heerlijk relaxed eiland met fantastische onderwater wereld.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 9
 • Cultuur 7
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
plaats: Kralendijk, reisperiode: oktober 2018

Leuk plekje om je vakantie te vieren, echter niet heel spannend of enorm veel te doen.

 • Algemeen 7
 • Inwoners 9
 • Ligging 8
plaats: Kralendijk, reisperiode: november 2017

Heerlijke plaats op het bon bini eiland Bonaire.ken t eiland goed .rustiger dan curacao en super vriendelijke mensen

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 7
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 7
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
plaats: Bonaire, reisperiode: september 2017

Bonaire is een mooi eiland met veel potentie en mooie natuur!

 • Algemeen 7
 • Inwoners 7
 • Ligging 7
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • Volgende

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Bonaire

Donkey Sanctuary Bonaire

Donkey Sanctuary Bonaire
Donkey Sanctuary Bonaire
Kaart met locatie Donkey Sanctuary Bonaire

Toen de Nederlandse Marina Melis en haar man Ed Koopman in 1993 een opvanghuis voor zieke, gewonde of wees geworden ezels begonnen hadden ze niet kunnen vermoeden dat het zo`n succes zou worden. Vandaag de dag biedt het opvanghuis onderdak en verzorging aan voor alle wilde ezels op Bonaire. De ervaringen en informatie van het ezelopvanghuis over het gedrag van de wilde ezels wordt ook verspreid onder de lokale bevolking waaronder schoolkinderen. Op die manier leren de mensen op Bonaire om te gaan met deze dieren. Donkey Sanctuary Bonaire ligt ten zuiden van Kralendijk.

Winkelen op Bonaire

Bonaire heeft een gevarieerd winkelbestand. Van (grote) supermarkten tot (kleine) speciaalzaken. De meeste winkels zijn geopend op maandag t/m zaterdag van 09.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 18.00 uur. Sommige supermarkten zijn ook op zondagochtend open.

Duiken op Bonaire

Duiken op Bonaire
Duiken op Bonaire

Bonaire wordt gezien als een van de mooiste plekken ter wereld om te duiken. Met meer dan 80 verschillende locaties om te duiken rondom het eiland is het de meest uitgevoerde sport die er te vinden is. Jaarlijks komen er dan ook honderdduizenden mensen naar Bonaire om de schitterende onderwaterwereld te zien. In het water kom je de mooiste vissen tegen en het prachtigste koraal. Het is ook mogelijk om te gaan wrakduiken. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij de resten van de HMS Barham dat al sinds 1829 op de zeebodem ligt. Deze plek is alleen geschikt voor ervaren duikers.

Bijna alle duikscholen hebben een boot waarmee ze duikers naar minder bekende duikstekken brengen. De meeste duikstekken liggen slechts 15-20 minuten varen vanaf de kust. In totaliteit ben je wel een paar uur meer kwijt dan wanneer je een duik vanaf de kant zou maken, maar je krijgt er absoluut iets voor terug!

Willemstoren

Op het zuidelijkste puntje van Bonaire staat de Willemstoren, de eerste en oudste vuurtoren van Bonaire. Deze vuurtoren is gebouwd in 1837 en 1838 en heeft de vorm van een Dorische zuil. Op 24 augustus 1838, de verjaardag van Koning Willem I, werd de lamp van de nieuwe vuurtoren voor het eerst ontstoken en vernoemd naar de jarige koning.

Rotstekeningen Boca Onima

Bij de grotten van Boca Onima zijn meer dan 500 jaar oude rotstekeningen te bekijken. Het zijn de rotstekeningen van de Caiquetio-indianen, de eerste bewoners van Bonaire. De betekenis van deze tekeningen lijken verwant aan die van indianen langs de Orinocorivier (Venezuela). De indiaanse rotstekeningen bij Boca Onima zijn de best bewaarde en meest intacte van Bonaire. Boca Omima is een inham aan de oostkust van het Caribische eiland, niet ver van Rincon.

Vlooienmarkt Rincon

In Rincon wordt in het Parke Publiko maandelijks een grote vlooienmarkt gehouden. Op deze markt worden vooral tweedehands spullen aangeboden. Als je goed zoekt kun je hier voor weinig geld hele leuke dingen kopen. De markt wordt meestal in de middag gehouden.

Klein Bonaire

Klein Bonaire
Klein Bonaire
Kaart met locatie Klein Bonaire

Klein Bonaire is een prachtig eiland van 700 ha groot. Op het eiland groeit niet echt veel, een paar struiken en een aantal cactussen en dat was het. Maar om het eiland liggen een aantal prachtige riffen die zeker het bekijken waard zijn. Tegenwoordig hoort Klein Bonaire bij Bonaire. Bonaire heeft Klein Bonaire gekocht omdat projectontwikkelaars er grote hotels neer wilde zetten om de toeristen aan te trekken. Dit kon voorkomen worden en sinds 2001 is Klein Bonaire een beschermd natuurgebied. Op het eiland komen zeker 76 plantensoorten en ongeveer 55 diersoorten voor.

Washington Slagbaai Nationaal Park

Washington Slagbaai Nationaal Park
Washington Slagbaai Nationaal Park
Kaart met locatie Washington Slagbaai Nationaal Park

Vlakbij Rincon ligt het Washington Slagbaai Nationaal Park dat zich uitstrekt over het noordelijk gedeelte van het eiland. In het park is een klein museum met plaatselijke historische objecten en een vertrek met geologische uitleg, vogelfoto's en een schelpencollectie. Het park bestaat sinds 1969 en is 6.000 ha groot. Het nationale park is opgericht om de prachtige natuur en de dieren te beschermen. Er leven veel flamingo`s en leguanen in het park. Bij de toegang is het mogelijk een speciale gids te kopen met uitgebreide informatie over het park.

Vakantiebestemmingen in Bonaire

Artikelen

Eten en drinken

De Antilliaanse keuken in ontstaan door Latijns-Amerikaanse, Afrikaanse en Europese invloeden. Typische gerechten zijn stobá`s en gestoofde cactus. Er wordt meer vis gegeten dan vlees. Stobá`s zijn stoofpotten van kip, vis, groenten of geitenvlees.

Vruchten vormen vaak de basis voor lokale drankjes. Populair is bijvoorbeeld awa di sorsaka, een drank samengesteld uit het vocht van de vrucht zuurzak (soursop: een vrucht met een donkergroene schil en zachte stekels, met wit vruchtvlees een zwarte pitten), ijsblokjes, suiker, melk en vanille. Op warme dagen is dit een overheerlijke dorstlesser!

Vervoer

Bonaire International Airport is sinds een aantal jaren zelfstandig en heeft de nodige baanverlengingen en uitbreiding achter de rug. Naast KLM verzorgt ook American Airlines dochter American Eagle een dagelijkse verbinding tussen Puerto Rico en Bonaire.

Als je naar Bonaire gaat wil je natuurlijk wat meer van het eiland zien dan de luchthaven en de accommodatie. Er is alleen geen openbaar vervoer op het eiland. Ook de beschikbaarheid van taxi's is beperkt. Wil je dus iets zien dan ben je aangewezen op tijdelijk eigen vervoer en zal je een auto of een scooter moeten huren. Als je een taxi neemt, spreek dan altijd van te voren met de chauffeur een prijs af. Houdt er rekening mee dat je voor het huren van een scooter een rijbewijs nodig hebt.

Visum

Iedereen met een Nederlands paspoort die voor vakantie of zaken- of familiebezoek naar de zogenaamde Koninkrijksdelen in het Caribisch gebied gaan, hebben geen Caribisch visum nodig. De Koninkrijksdelen in het Caribisch gebied zijn de landen Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en Caribisch Nederland (dit zijn de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba).

Prijsniveau

Het prijsniveau in Bonaire ligt hoger dan in Nederland. De munteenheid is de Antilliaanse gulden.

Veiligheid

In vergelijking met de andere landen van de Nederlandse Antillen is er een zeer laag criminaliteitsgehalte op Bonaire. Dit komt mede doordat er weinig werklozen zijn en de opleiding van inwoners van Bonaire hoger is dan die van de andere eilanden. Natuurlijk is er wel criminaliteit, oppassen zal je moeten blijven doen. Laat je spullen dus niet onbeheerd achter.

Medische informatie

In Kralendijk is een ziekenhuis met gekwalificeerd personeel. Mocht dit ziekenhuis niet kunnen helpen dat staat er altijd een ambulance-vliegtuig klaar om je naar Curaçao te brengen.

Inentingen worden niet aanbevolen. Voor actuele adviezen neem contact op met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.

Het drinkwater is van uitstekende kwaliteit en kan zonder enig probleem gedronken worden.

Bevolking

De cultuur op de Benedenwindse Eilanden is een mengelmoes van Afrikaanse, Noord-Amerikaanse, Europese en Latijns-Amerikaanse invloeden. De Antilliaanse folklore is ontstaan uit een samengaan van Caribische, West-Europese, Afrikaanse, Noord-Amerikaanse en Latijns-Amerikaanse invloeden. Vooral in diverse dansen zijn deze invloeden nog goed zichtbaar. Van Afrikaanse origine zijn de tambú en de tumba. West-Europese invloeden zien we o.a. in de mazurka, de wals en de polka. Van Latijns-Amerikaanse oorsprong zijn de danza en de joropo en de Caribische en internationale invloeden herkennen we in de rumba, de carioca en de merengue. Tijdens veel folkloristische evenementen staan deze dansen op het programma. De inwoners van Bonaire wonen voornamelijk in de hoofdstad Kralendijk en in het dorp Rincón. Het leven op Bonaire is een stuk rustiger en alles gaat wat langzamer dan op de andere eilanden. Je vindt naast rust ook een prachtige natuur. In de wateren rondom Bonaire kun je kennis maken met vrijwel alle koraalsoorten en rifvissen die het Caribisch gebied rijk is.

De taal

Nederlands is de officiële taal maar men spreekt veel Papiamento. Papiamento is een zangerige en muzikale taal die is ontstaan uit het Spaans, Portugees, Nederlands, Frans, Engels en een beetje Afrikaans. De slaven ontwikkelde een eigen taal zodat ze de meester konden beledigen en bekritiseren zonder dat hij het door had. Langzamerhand werden steeds meer woorden opgenomen het werd het Papiamento een eigen taal.

Flora & Fauna

Saliñas zijn zoutmeren of inhammen die door een dam van dood koraal zijn afgesloten van de zee. De Saliñas hebben een belangrijke functie omdat zij zorgen voor de opvang en filtratie van (regen)water. Hiermee wordt voorkomen dat voedingsstoffen en gronddeeltjes het rif in spoelen en schade aanbrengen aan het koraal. Vooral bij hevige regenval is dit erg belangrijk. Saliñas zijn tevens een belangrijk voedselgebied voor diverse soorten watervogels.

Geschiedenis

Voordat de Spanjaarden in 1499 Bonaire ontdekten, werd het eiland bewoond door Arawaks en de Caiquetio-indianen. De Caiquetio-indianen kwamen van oorsprong van het Zuid-Amerikaanse continent en leefden hier voornamelijk van de visvangst. In 1513 was het eiland de Spanjaarden niet meer tot nut en ze haalden bijna de hele indiaanse bevolking van het eiland. Vanaf 1526 kwam een deel van de oorspronkelijke bevolking weer terug naar Bonaire om voor de Spanjaarden veeteelt te houden op het eiland. De rest van de 16e eeuw deed het eiland tevens dienst als een soort ballingsoord voor Spanjaarden. In 1634 werd Bonaire door Nederland veroverd onder leiding van Johan van Walbeeck. Vanaf deze tijd werd de winning van zout en verfhout, de veeteelt en de maïscultuur verder tot ontwikkeling gebracht. Er werden veel slaven naar het eiland gebracht om het zware werk te doen. In het begin van de 19e eeuw werd Bonaire tweemaal voor een korte periode door de Engelsen bezet, maar in 1816 werd het eiland definitief aan de Hollanders teruggegeven. In 1863 kregen alle slaven op Bonaire hun vrijheid terug. In 1954 is het Statuut tot stand gekomen. Dit betekende dat Nederland de Nederlandse Antillen een vrijwel volledige zelfstandigheid van bestuur gaf.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?á

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen

Wat is het huidige reisadvies / kleurcode voor Bonaire?

Op dit moment zijn alle landen 'oranje'; ook Bonaire. Lees meer over het reisadvies in Bonaire

Wat zijn de beste hotels van Bonaire?

Dit zijn enkele zeer goed gewaardeerde hotels in Bonaire:
 • Buddy Dive Resort*** (8.4 in 9)
 • Harbour Village Beach Club**** (8.4 in 9)
 • Windsock**** (8.3 in 3)
 • Captain Don's Habitat*** (8.0 in 29)
 • Bonaire Fun*** (7.8 in 5)

  Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.
 • Kan ik een vakantie boeken naar Bonaire i.v.m. Corona?

  Per 15 mei 2021 is het generieke reisadvies vervangen. Het reisadvies veranderd per dag. Neem contact met ons op voor de huidige status.