Bezienswaardigheden Bulgarije

Bulgarije is een land in het oosten van Europa, dat grenst aan de Zwarte Zee. Het land heeft een fijn klimaat en trekt onder andere veel toeristen door het lage prijspeil. In het land vind je authentieke steden, geweldige gebergtes, fijne stranden en de bevolking van Bulgarije is ontzettend vriendelijk. Om je vakantie naar Bulgarije compleet te maken, moet je zeker een van de bezienswaardigheden van het land bezocht hebben. Je kunt hierbij denken aan de vele interessante musea, prachtige kloosters, levendige markten, groene natuurparken, oude grotten en leuke themaparken. De beste bezienswaardigheden van Bulgarije vind je in de lijst hieronder.

Belasitsa Nature Park
Belasitsa Nature Park

National Park Pirin

National Park Pirin ligt in het zuidwesten van Bulgarije en heeft een oppervlakte van 42 km². Het park is erg bergachtig met hoogtes die variëren van 1.008 meter tot 2.914 meter hoog, dit komt doordat het in het Piringebergte ligt. In 1983 is het park op de Werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst en in 1998 werd het pas een nationaal park met de huidige naam. Vooral de natuur in het park is fascinerend. Het landschap wordt gedomineerd door meren, watervallen, holen, pijnboombossen en bergen.

Markt in Bulgarije

Markt in Bulgarije
Markt in Bulgarije

Door heel Bulgarije zijn in de steden wel markten te vinden. Zo is er bijvoorbeeld in de stad Sofia elke dag wel ergens een markt. De vrouwenmarkt (Zhenski Pazar) is de grootste markt in Sofia waar je van alles kunt kopen. Fruit, groenten, potten, pannen maar ook schoenen en kleding. Een voordeel is dat een deel van de markt overdekt is. In Sofia zijn verder ook leuke boekenmarkten en marktjes waar ze souvenirs verkopen.

Kloosters in Bulgarije

Kloosters in Bulgarije
Kloosters in Bulgarije

Kloosters spelen al eeuwen lang een grote rol in de geschiedenis van Bulgarije. Zo waren ze in de perioden van overheersing de hoop en toevlucht in bangere dagen. Tegenwoordig fungeren ze meer als symbool voor hoop en nationale eenheid. De kloosters die in het land staan zijn allemaal prachtig versierd met fresco's, iconen en indrukwekkend houtsnijwerk. Er zijn in totaal bijna 160 kloosters in het land die overal verborgen liggen in de ongerepte natuur. Nog steeds fascineren de kloosters de bezoekers met hun harmonieuze en pure gebouwen.

Een zeer heilige plaats voor Bulgaren is het Rila Klooster. Het is een gedeelte van hun nationale identiteit en geloof. In de 10e eeuw kwamen aanhangers van Bulgaarse kluizenaar en heilige Ivan Rilski op het idee om dit klooster op te richten. Het Rila klooster is een keer volledig afgebrand, maar in de 19e eeuw is het weer herbouwd. Tot nu toe is het Rila klooster het grootste renaissancemonument van Bulgarije. Nog steeds wordt het klooster gebruikt. Ze hebben een eigen bibliotheek, een historisch museum en een museumtentoonstellingen met een paar onderwerpen. De mooie schilderingen die in de kerk aanwezig zijn, zijn geschilderd door de beroemdste vertegenwoordigers van de Bulgaarse renaissance artistieke school.

Winkelen in Bulgarije

Winkelen in Bulgarije
Winkelen in Bulgarije

In Bulgarije kun je goed winkelen. De openingstijden zijn ruim en bovendien zijn de winkels meestal ook op zondag open. Een groot overdekt warenhuis Sofia, Tzum, is erg populair. Het heeft 5 verdiepingen waar je van alles kunt kopen. Op de begane grond bevindt zich de grootste supermarkt van Sofia. Ook de winkelstraat Vitosha is interessant voor winkelliefhebbers. Dit is een brede straat met aan beide kanten winkels. Als laatst is de markthal een goede plek om te winkelen. Er zijn wel meer dan 100 winkels met huishoudelijke artikelen maar ook luxe goederen en andere dingen.

Rozenvallei

De Rozenvallei ligt in het midden van Bulgarije en wordt omgeven door de uitlopers van het Sredma Gora gebergte en het Balkan gebergte. Het is een enorme bloemenvallei, waar je gelijk vrolijk wordt als je de vallei binnenkomt. De geur is er heerlijk en het landschap is prachtig. Van de rozen wordt een zeer bekende rozenolie gemaakt. Dit is een populair exportproduct van Bulgarije, dat in veel parfums over heel de wereld wordt gebruikt.

Bronnen

Er zijn in Bulgarije wel meer dan 500 reservoirs van mineraalwater te vinden die uit meer dan 1.600 bronnen komen. De bronnen zijn vooral te vinden aan de voeten van de gebergtes. Ook de spa resorts bevinden zich hier. De meeste spa resorts vind je in Velingrad, Bankya, Narechen, Sandanski, Kyustendil, in de mineraalbaden van Sta Zagora en in Varshets. De natuur rondom de reservoirs is prachtig.

Botanische Tuin van Balchik

Botanische Tuin van Balchik
Botanische Tuin van Balchik
Kaart met locatie Botanische Tuin van Balchik

Dicht bij Varna ligt de Botanische Tuin van Balchik en is een van de grootste publiekstrekkers in dit gebied. De tuin is zo'n 10 hectare groot en ligt om het kleine zomerpaleis van Koningin Marie heen, de Roemeense Koningin. Er zijn in het park meer dan 3.000 soorten planten en bloemen te vinden. Verder is het park bijzonder door haar enorme verzameling aan cactussen. Er leven wel meer dan 250 soorten!

Natuurpark Sreburna

In het noorden van Bulgarije, bij de delta van de rivier de Donau, ligt het natuurpark Sreburna. Dichtbij het natuurpark ligt de delta van de rivier de Donau. Het meer wat in het park ligt, is 1,5 meter diep en wordt gevoed door water uit de Donau. In de winter is het water steenkoud, maar in de zomer kan het oplopen tot 28°C. Er leven vele planten en dieren in het natuurpark, omdat het een ideale leefomgeving kent. Meer dan 160 soorten vogels, waarvan er 90 broeden, komt jaarlijks naar Sreburna toe om een tussenstop te maken. In 1977 werd het natuurpark Sreburna opgenomen in de lijst van beschermde biosfeer natuurgebieden van de UNESCO. In 1983 werd het tevens toegevoegd aan de lijst van werelderfgoed.

Action Aquapark (Zonnestrand (Sunny Beach))

Action Aquapark
Action Aquapark
Kaart met locatie Action Aquapark

In het westen van Sunny Beach bevindt zich het Action Aquapark. Als je zin hebt in een dag vol waterpret moet je dit park zeker bezoeken. Het park heeft veel spannende glijbanen geschikt voor kinderen van verschillende leeftijden, een zwembad en een kleine dierentuin. In totaal beschikt het park over 30 verschillende waterattracties, omgeven door een prachtige park met fonteinen, palmbomen en houten bruggen.

Off Road Adventure (Zonnestrand (Sunny Beach))

Off Road Adventure
Off Road Adventure
Kaart met locatie Off Road Adventure

Hoewel het strand van Sunny Beach vooral bekend staat om de strandfeesten is op het strand veel meer beleven. Vanaf het strand kun je deelnemen aan 'Off Road Eventure'. Met jeeps verlaat je het strand van Sunny Beach om vervolgens te genieten van een avontuurlijke dag. Je gaat o.a. op quads rijden, boogschieten en paardrijden. Daarnaast zijn er een aantal leuke verrassingsactiviteiten voor de deelnemers. Later op de dag breng je ook nog een bezoek aan de kaai en een vuurtoren. Na een zeer uitgebreide picknick bezoek je nog een kleine orthodoxe kerk. De gidsen die je vergezellen, kunnen veel vertellen over de geschiedenis van Bulgarije en Sunny Beach. Tot slot bezoek je nog het strand van Irakli. Hier krijg je een uur vrije tijd om te genieten van het strand en de zee. Na dit volle dagprogramma keer je vervolgens weer terug naar Sunny Beach.

De boulevard (Zonnestrand (Sunny Beach))

De boulevard
De boulevard
Kaart met locatie De boulevard

Parallel aan het lange strand van Sunny Beach ligt de boulevard van Sunny Beach. Hier zijn veel winkels, restaurants, terrasjes en bars. De boulevard is geschikt voor shopaholics want net als het strand strekt de boulevard zich 8 kilometer uit. Er zijn dus genoeg winkels om meerdere dagen zoet mee te zijn. In de middag kun je hier heerlijk shoppen en 's avonds openen de vele restaurants en bars ook hun deuren.

Aquapolis (Goudstrand (Golden Sands))

Aquapolis
Aquapolis
Kaart met locatie Aquapolis

In Goustrand vind je het mooiste waterpretpark van Oost-Europa, Aquapolis. Dit waterpretpark ligt in het noorden van Goudstrand en wordt omgeven door een prachtig bos. Het was het allereerste waterpretpark dat in Bulgarije gebouwd werd. Het waterpark is gebouwd in een mooie mediterrane stijl. Iedere waterrat is hier op de juiste plek. Aquapolis heeft verschillende attracties voor alle leeftijden: zwembaden, glijbanen en een wildwaterbaan.

Goudstrand (Goudstrand (Golden Sands))

Goudstrand
Goudstrand
Kaart met locatie Goudstrand

De naam Goudstrand doet dit prachtige strand zeker eer aan. Op dit strand ligt goudkleurig zand en de zee is helderblauw. Je kunt hier heerlijk zwemmen en zonnen, maar ook enkele watersporten beoefenen. Als het op een zomerse dag vloed wordt, hangt hier een zwarte vlag uit. Het is dan verboden om te gaan zwemmen in de zee, maar je kunt wel kijken naar de hoge en felle golven. Aan het strand vind je (wellness) resorts, clubs, winkels, attracties en nog veel meer.

Aladža Manastir (Goudstrand (Golden Sands))

Aladža Manastir
Aladža Manastir
Kaart met locatie Aladža Manastir

Aladža Manastir (klooster van de grotten Aladžža) is een van de bekendste kloosters van Bulgarije. Het klooster is uitgehouwen in de rotsen. Sommige delen van dit klooster zijn dan ook ondergebracht in natuurlijke grotten. In het verleden woonden holbewoners in de grotten van het klooster. Later dienden de grotten als gevangenis. Bij de ingang van het klooster ligt een museum waar je kunt zien hoe het klooster er oorspronkelijk uit heeft gezien. Daarnaast zijn in het museum gevonden artefacten van het klooster tentoongesteld. De naam van het klooster betekent in het Turks veelkleurig. Het klooster heeft haar naam te danken aan de kleurrijke schilderingen die de monniken er gemaakt hebben.

Nationaal Theater Ivan Vazov (Sofia)

Nationaal Theater Ivan Vazov
Nationaal Theater Ivan Vazov
Kaart met locatie Nationaal Theater Ivan Vazov

Het Nationaal Theater Ivan Vazov biedt plaats aan 900 personen en is een van de mooiste gebouwen van Sofia. Het gebouw werd ontworpen door de beroemde Weense architecten Helmer en Felner en is dan ook zeker een aanrader om te bezoeken. Ook is het mogelijk om een voorstelling bij te wonen.

Vitosha Nationaal Park (Sofia)

Vitosha Nationaal Park
Vitosha Nationaal Park
Kaart met locatie Vitosha Nationaal Park

Op zo'n 7 km afstand van Sofia ligt het Vitosha Nationaal Park. In de winter kan je hier skieën en langlaufen en in de zomer kan je er genieten van de frisse berglucht. De 'zwarte top' van Vitosha ligt op 2.290 meter en is voor (de geoefende) bergwandelaars goed te doen. Trek hiervoor wel goede schoenen aan.

Historisch Museum in Sofia (Sofia)

Bulgarije is een land met vele musea, gelegen door heel het land. Het grootste museum van het land is het Historisch Museum in Sofia. Dit museum is geopend in 1905 en heeft tegenwoordig al 5 zalen; een grote centrale hal, een prehistoriezaal, een schattenzaal, de middeleeuwenzaal en een zaal speciaal voor tijdelijke tentoonstellingen. Het is echt een museum dat de moeite waard is, zeker als je in de buurt van Sofia bent. Het gebouw waar het museum huisvest is bovendien ook erg indrukwekkend. Het bevindt zich namelijk in de grote moskee van Sofia.

Dierentuin van Sofia (Sofia)

Dierentuin van Sofia
Dierentuin van Sofia
Kaart met locatie Dierentuin van Sofia

De oudste dierentuin van Bulgarije en één van de oudste van Europa, is gelegen in Sofia, de hoofdstad van Bulgarije. De dierentuin werd in 1888 opgericht en heeft tegenwoordig een oppervlakte van 36 hectare. Er leven meer dan 1.100 dieren in de dierentuin en wel 244 verschillende diersoorten. Hier zitten ook een aantal bedreigde diersoorten bij. Oorspronkelijk was de dierentuin gevestigd in de tuinen van het voormalig Paleis maar in 1984 verhuisde het naar een andere locatie. Je kunt er naast de dieren die in Bulgarije voorkomen ook panters, leeuwen, aapjes, nijlpaarden, neushoorns en zebra's bewonderen.

Alexander Nevski-kathedraal (Sofia)

Alexander Nevski-kathedraal
Alexander Nevski-kathedraal
Kaart met locatie Alexander Nevski-kathedraal

Tussen 1892 en 1912 is de heilige Alexander Nevski-kathedraal gebouwd ter ere van de omgekomen soldaten tijdens de oorlog. Het is zeker een kathedraal die je gezien zou moeten hebben als je een bezoek brengt aan Sofia. Het is een van de beroemdste monumenten van Sofia en is in Neo-Byzantijnse stijl gebouwd. In de crypte van de kathedraal is een tentoonstellingsruimte waar onder andere iconen worden getoond van de 9e tot en met de 19e eeuw.

Memorial Temple St. Petka (Sandanski)

Memorial Temple St. Petka
Memorial Temple St. Petka
Kaart met locatie Memorial Temple St. Petka

Ongeveer 33 km van Sandanski ligt de Memorial Temple St. Petka van Bulgarije. De kerk werd gebouwd in de buurt van de tempel waarin Baba Vanga leefde. De tempel werd gebouwd op 14 oktober 1994 met het geld wat Vanga gedoneerd had. De muurschilderingen en de foto's zijn gemaakt door een grote Bulgaarse kunstenaar, Svetlin Rusev, hij was een goede kennis van Vanga. De tempel trekt veel aandacht vanwege de ligging en de architectuur. Ondanks het feit dat de tempel niet gebouwd is volgens de regels van de orthodoxe kerk trekt de tempel duizenden toeristen en gelovigen aan. Vanga is erg bekend bij de Bulgaren maar ook in andere landen. Ze werd beschouwd als een fenomeen. Haar echte naam was Vangeliya Gushterova.

Belasitsa Nature Park (Sandanski)

Belasitsa Nature Park
Belasitsa Nature Park

Het Belasitsa Nature Park ligt vlakbij de gelijknamige berg. In het park zijn ongeveer 1.200 plantensoorten, waarvan een paar beschermde soorten zijn. Er zijn ongeveer 1.680 diersoorten hier gevonden en 120 vogelsoorten. Het gebied is tot beschermd gebied verklaard omdat er beschermde plant- en diersoorten leven. Er zijn veel wandelroutes door het park. Langs de routes staan informatieborden die je informatie geven over interessante feiten en kennis laten maken met de planten en dieren die hier leven. Vlakbij het park is een punt waar Griekenland, Macedonië en Bulgarije bij elkaar komen, dit is de Tumba piek. Het park ligt ongeveer 20 km van Sandanski af.

Oude centrum van Nessebar (Pomorie)

Oude centrum van Nessebar
Oude centrum van Nessebar
Kaart met locatie Oude centrum van Nessebar

Nessebar is een mooie, maar erg toeristische plaats. Het ligt op ongeveer 20 km afstand van Pomorie. De stad is omringt door oude stadsmuren die een Byzantijnse stijl hebben en bij de stadsmuur is een oude molen te vinden. In de stad zijn verschillende Byzantijnse kerken te vinden. Bijvoorbeeld de Sveti Ivan Krastitel en de Carkvata Vsedarzatel, deze kerken zijn erg goed bewaard gebleven. Op de pleinen voor de kerken verkopen ze aquarellen van de stad en er hangt een gezellige sfeer. In de stad zijn ook typische houten huizen te vinden met mooie balkonnetjes. Zelfs een deel van het ziekenhuis is van hout. Het strand bij Nessebar is erg mooi en schoon, het is de ideale plek om lekker uit te rusten.

Het klooster van St. George (Pomorie)

Het klooster van St. George
Het klooster van St. George
Kaart met locatie Het klooster van St. George

Het klooster van St. George is door Griekse kolonisten in de 17e eeuw gebouwd, maar werd later tijdens de Ottomaanse invasie verwoest. Aan het einde van de 17e eeuw kreeg het klooster een Turkse beheerder; Selim Bey. Volgens een legende was hij ongeneeslijk ziek en bouwde het klooster om tot boerderij. Op een nacht droomde Selim Bey dat hij geneeskrachtig water had gevonden in zijn tuin. Toen hij de volgende ochtend wakker werd begon hij met zoeken naar de plaats. Selim vond een marmeren bas-reliëf van St. George. Het water uit zijn droom sprong naar buiten, daarna begon hij er van te drinken en genas. De legende zegt dat Selim Bey en zijn hele familie zich daarna tot het Christendom bekeerde. De bas-reliëf die in de tuin gevonden werd kan nog steeds bezocht worden. Selim Bey bouwde ook een klein kapel in de buurt van de heilige bron. Nadat hij weduwnaar was geworden werd hij eerste overste van het klooster. De huidige kerk werd in 1856 gebouwd op de fundamenten van de vorige kerk. De kerk bewaart tevens waardevolle beelden en kunst uit de 18e en 19e eeuw.

Pomorie Lake (Pomorie)

Pomorie Lake
Pomorie Lake
Kaart met locatie Pomorie Lake

Pomorie Lake is door een zandstrook gescheiden van de zee. Het meer is ongeveer 7 km lang en 2 km breed. Pomorie Lake is verdeeld in één groot meer en een aantal kleine meertjes. De kleine meertjes hebben verschillende dieptes en zoutgehaltes. Ze worden van elkaar gescheiden door grote en kleine zanddijken. Door het hoge zoutgehalte op de bodem van de meertjes leven er onderwater unieke planten- en diersoorten. Bij de meertjes kun je ook verschillende vogels zien. Er zijn veel zeldzame vogels te vinden bij het meer.

Tsarevets fort (Veliko Turnovo)

Tsarevets fort
Tsarevets fort
Kaart met locatie Tsarevets fort

In het oosten van Veliko Turnovo ligt op de gelijknamige berg het fort Tsravets (de koningsheuvel). Dit fort was het paleis van de koningen van het Tweede Bulgaarse Rijk, tijdens de jaren 1185-1395. Bulgarije was toen een van de grootste staten van het zuidoosten van Europa en hierdoor was Tsarevets een belangrijke vesting. Tegenwoordig is het fort nog te bezoeken en heb je prachtig uitzicht vanaf het fort. 

Het oude Tsravets (Veliko Turnovo)

Het oude Tsravets
Het oude Tsravets
Kaart met locatie Het oude Tsravets

De oude stad Tsarevets geeft een schitterend beeld van hetgeen waartoe men in de 12e eeuw in staat was. Je bent even honderden jaren terug in de tijd als je door het oude centrum loopt. Het Architectuur Museum geeft je nog wat extra informatie over het verleden van Bulgarije. Ook staan er bij alle belangrijke punten informatieborden met daarop beschreven van de functie is en de geschiedenis van het object. Bezoekers kunnen tevens een klim maken naar de top van de klokkentoren, waardoor je een panoramisch uitzicht hebt over de stad.

Veliko Turnovo (Veliko Turnovo)

Veliko Turnovo
Veliko Turnovo
Kaart met locatie Veliko Turnovo

Veliko Turnovo (ook wel Veliko Tŭrnovo) is een typische Bulgaarse stad waar je de rijke geschiedenis van het land perfect kunt proeven. Het is van 1186 tot 1396 zelfs de hoofdstad van Bulgarije geweest. De stad is gelegen aan de rivier de Jantra en staat bekend om zijn befaamde architectuur. In de omgeving zijn bijvoorbeeld een aantal goedbewaarde middeleeuwse kerken. Ook is het fort Tsarevets, wat het paleis van de koningin van het Tweede Bulgaarse Rijk was, erg mooi om te bezoeken.

Art Gallery Plovdiv
Art Gallery Plovdiv
Kaart met locatie Art Gallery Plovdiv

De Art Gallery van Plovdiv werd opgericht in de late 19e eeuw. Het bezit 5.000 kunstwerken in vier gebouwen. Sinds 1981 heeft de Art Gallery een collectie Mexicaanse kunst, die geschonken werd door Mexicaanse schilders ter ere van het 1300-jarige bestaan van de Bulgaarse stad. De stad heeft tegenwoordig ruim dertig kunstgalerijen. Voor kunstliefhebbers is dit dus een zeer geschikte stad.

Romeins theater van Plovdiv (Plovdiv)

Romeins theater van Plovdiv
Romeins theater van Plovdiv
Kaart met locatie Romeins theater van Plovdiv

Het theater van Plovdiv is een veel bezocht theater dat gebouwd is aan het begin van de tweede eeuw. Het theater heeft een diameter van 82 meter en bestaat uit 28 rijen van marmer. Er kunnen in totaal 7.000 toeschouwers in, waardoor men goed zicht had op het podium. Hier werden gladiatorengevechten gehouden, theatervoorstellingen maar het werd ook gebruikt als ruimte voor bijeenkomsten van het toenmalige provinciale bestuur.

Djumaya moskee (Plovdiv)

Djumaya moskee
Djumaya moskee
Kaart met locatie Djumaya moskee

De Djumaya moskee is een kostbaar architectonisch monument in het centrum van Plovdiv. Het is een van de oudste en grootste moskeeën in Bulgarije. De moskee is al meerdere malen hersteld na een aardbeving, eerst in 1785 en later in 1818. Toch is de moskee uiterst solide gebouwd. De 23 meter hoge minaret is versierd en bevat een oude zonnewijzer. Ook is de moskee aan de binnenkant versierd met muurschilderingen die dateren uit de negentiende eeuw.

Maritieme tuin van Varna (Varna)

Maritieme tuin van Varna
Maritieme tuin van Varna
Kaart met locatie Maritieme tuin van Varna

Het park, de Maritieme tuin van Varna, is een prachtige omgeving met o.a. een dolfinarium en aquarium. Het aquarium is in een prachtig gebouw gelegen en laat je zien hoe de waterdieren leven en welke flora en fauna er in de Zwarte Zee te vinden is. In het dolfinarium, wat een van de weinige is in de Balkan, kan je diverse shows met dolfijnen bezoeken.


Maria Hemelvaart kathedraal (Varna)

Maria Hemelvaart kathedraal
Maria Hemelvaart kathedraal
Kaart met locatie Maria Hemelvaart kathedraal

In de kathedraal gewijd aan Maria bevindt zich een van de mooiste altaarmuren van Bulgarije. Ook de muurschilderingen zijn prachtig, hoewel ze dateren van na de Tweede Wereldoorlog. De kathedraal is ook van buiten zeer mooi om te zien. Bovendien wordt er iedere zondag een kerkdienst gehouden, waarbij een beroemd Bulgaars kerkkoor de dienst begeleidt.

Stenen woud Varna (Varna)

Stenen woud Varna
Stenen woud Varna
Kaart met locatie Stenen woud Varna

Op ongeveer 20 kilometer afstand van Varna ligt 'het Stenen Woud'. Dit is een stuk land vol met stenen pilaren tot 12 meter hoogte. Deze stenen zouden er al miljoenen jaren staan. Vroeger zou dit de zeebodem zijn geweest. Nadat de zee zich teruggetrokken had, bleven er pilaren van kalk over.

Tsarevets fort (Varna)

Tsarevets fort
Tsarevets fort
Kaart met locatie Tsarevets fort

In het oosten van Veliko Turnovo ligt op de gelijknamige berg het fort Tsravets (de koningsheuvel). Dit fort was het paleis van de koningen van het Tweede Bulgaarse Rijk, tijdens de jaren 1185-1395. Bulgarije was toen een van de grootste staten van het zuidoosten van Europa en hierdoor was Tsarevets een belangrijke vesting. Tegenwoordig is het fort nog te bezoeken en heb je prachtig uitzicht vanaf het fort. 

Strandja National Park (Burgas)

Strandja National Park
Strandja National Park
Kaart met locatie Strandja National Park

Vlakbij Burgas ligt het Strandja (Strandzha) National Park. De naam komt van het Bulgaarse woord 'stran', dit betekent mystiek. Dit natuurpark is het grootste beschermde natuurgebied van Bulgarije. In dit park ligt de Strandja berg, een grote berg die prachtig uitzicht biedt over het hele gebied. Op het hoogste punt is de Strandja berg 710 meter hoog. In het Strandja National Park vind je een grote verscheidenheid aan bomen, planten en dieren. Door het park kun je heerlijk wandelen, alleen of met een gids. Tijdens je wandeltocht kun je genieten van de rustige, prachtige natuur. Het enige geluid dat je hier hoort, is dat van het water van watervallen en andere geluiden uit de natuur.

St Anastasia Island (Burgas)

St Anastasia Island
St Anastasia Island
Kaart met locatie St Anastasia Island

St Anastasia Island is een prachtig vulkanisch klein eiland in de buurt van Burgas. Het eiland wordt steeds populairder onder toeristen sinds het compleet is gerenoveerd. Vanaf dit eiland heb je een prachtig uitzicht over de Black Sea. Het eiland zelf bekijken is ook de moeite waard. Op het eiland zijn ambachtelijke winkels, een vuurtoren en een prachtige kerk die is gebouwd tussen de 12de en de 14de eeuw. Je kunt op eigen houtje reizen naar het eiland of deelnemen aan een georganiseerde tour.

Regional Historical Museum (Burgas)

Regional Historical Museum
Regional Historical Museum
Kaart met locatie Regional Historical Museum

Het Regional Historical Museum is het grootste museum in het zuidoosten van Bulgarije. Het museum is gebouwd in 1912 als een archeologisch museum dat alleen toegankelijk was voor een groep geleerden. Sinds 2000 is het museum ook open voor het grote publiek. In het Regional Historical Museum kun je het archeologisch en cultureel erfgoed van Burgas bewonderen. De tentoonstellingen van dit museum zijn verspreid over vier gebouwen. In ieder gebouw hebben de tentoonstellingen een ander thema: etnografie, geschiedenis, natuur of geschiedenis.

Church of Christ Pantocrator (Nessebar)

Church of Christ Pantocrator
Church of Christ Pantocrator
Kaart met locatie Church of Christ Pantocrator

De Church of Christ Pantocrator, of de Pantokratorkerk, is de hoofdkerk van Nessebar. Het stamt uit de 13e eeuw en is rijkelijk versierd. De kerk is een middeleeuwse en Oosters-orthodoxe kerk en staat bekend om zijn uitbundige buitendecoratie en opvallende verschijning. Vandaag de dag is er een kunstgalerie in gevestigd. De kerk is nog grotendeels intact en is een van Bulgarije's best bewaarde kerken uit de middeleeuwen. 

Slantsjev Brjag (Nessebar)

Slantsjev Brjag
Slantsjev Brjag
Kaart met locatie Slantsjev Brjag

Een erg leuk uit vanuit de Bulgaarse stad Nessebar is Slantsjev Brjag, in het Engels ook wel Sunny Beach genoemd. De Bulgaarse badplaats ligt aan de Zwarte Zee en heeft prachtige stranden. Het is voornamelijk erg populair onder jongeren, het is er dan ook in het hoogseizoen erg druk. Buiten dit seizoen op is het er heerlijk vertoeven. Er zijn veel gerenoveerde hotels en restaurants en het is er niet duur.

Etnografisch Museum (Nessebar)

Etnografisch Museum
Etnografisch Museum
Kaart met locatie Etnografisch Museum

In Nessebar staat het Etnografisch Museum, dat is gevestigd in een oud huis uit de 19e eeuw. In het museum zijn verschillende tentoonstellingen te bewonderen met sieraden, artisanale kunst en ook kan je er oude klederdracht bewonderen. Je werpt een blik op het heden van Nessebar en hoe ze hier leefden in de 18e eeuw. Je waant je even een paar eeuwen terug in de tijd en het is als je in de buurt bent erg leuk om te bezoeken.Monument gesneuvelde Sovjet-marinier (Sozopol)

Monument gesneuvelde Sovjet-marinier
Monument gesneuvelde Sovjet-marinier
Kaart met locatie Monument gesneuvelde Sovjet-marinier

Het monument voor de gesneuvelde Sovjet-mariniers in Sozopol is opgedragen aan alle 237 mariniers van de 5 onderzeeërs die omkwamen in de Bulgaarse Zwarte Zee tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het monument werd op 11 februari 1969 geopend. Het eerste monument was van graniet en werd gemaakt door architect Alyosha Kafedzhiyski. Het monument is gebouwd op de plaats waar in 1941 de lichamen werden gevonden van 2 Sovjet-mariniers Violet Lamrentievich en Frol Dimitrovich Terehov. De onderzeeër waar deze mariniers inzaten vaarde op een mijn en werd volledig verwoest. Na de politieke veranderingen in 1989 moest het monument verwijderd worden. In 2007 werd het monument volledig gerestaureerd en kwam weer op zijn oude plek te staan. Elk jaar op 9 mei (de dag van de overwinning tegen Nazi-Duitsland en de dag van Europa) legt de bevolking van Sozopol kransen ter ere van de gesneuvelde soldaten.

Ravadinovo (Sozopol)

In het dorpje Ravadinovo dat ongeveer 8 km van Sozopol ligt vind je een prachtige kasteel. Als je aankomst zou je denken dat het kasteel uit Duitsland of Hongarije komt vanwege zijn hoge torens. De muren zijn op veel plaatsen bedekt met klimop. Als je door de grote boog van het kasteel loopt merk je opeens dat je in een gebied van schoonheid en rust bent. De tuin met de grote vijvers en bruggen lijkt een beetje op een Chinese tuin. Hier groeien prachtige bloemen en struiken. Tussen de vijvers kun je naar een ondergrondse ruimte waarin een kunstgalerij en een prachtige wijnkelder zit. De kunstgalerij bezit veel oude schilderijen.

Sveta Bogoroditsa (Sozopol)

Sveta Bogoroditsa
Sveta Bogoroditsa
Kaart met locatie Sveta Bogoroditsa

De kerk van de Heilige maagd (Sveta Bogoroditsa) is een van de vele interessante plaatsen en culturele monumenten van Sozopol. De kerk is gelegen in het oude deel van de stad. De Sveta Bogoroditsa werd gebouwd in de Ottomaanse tijd. De kerk is een houten constructie en versierd met opmerkelijke iconen, dit fijne houtwerk is gemaakt door lokale meesters. Twee van de iconen in de kerk bewijzen het grootste belang: 'Jezus Christus' en de 'Heilige Maagd'. De kerk is op de UNESCO lijst gezet onder belangrijke en kostbare monumenten van de wereldcultuur.