Bezienswaardigheden Bulgarije

Bulgarije is een land in het oosten van Europa, dat grenst aan de Zwarte Zee. Het land heeft een fijn klimaat en trekt onder andere veel toeristen door het lage prijspeil. In het land vind je authentieke steden, geweldige gebergtes, fijne stranden en de bevolking van Bulgarije is ontzettend vriendelijk. Om je vakantie naar Bulgarije compleet te maken, moet je zeker een van de bezienswaardigheden van het land bezocht hebben. Je kunt hierbij denken aan de vele interessante musea, prachtige kloosters, levendige markten, groene natuurparken, oude grotten en leuke themaparken. De beste bezienswaardigheden van Bulgarije vind je in de lijst hieronder.

Belasitsa Nature Park
Belasitsa Nature Park

Pagina 1 van 5 met 43 resultaten

National Park Pirin

National Park Pirin ligt in het zuidwesten van Bulgarije en heeft een oppervlakte van 42 km². Het park is erg bergachtig met hoogtes die variëren van 1.008 meter tot 2.914 meter hoog, dit komt doordat het in het Piringebergte ligt. In 1983 is het park op de Werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst en in 1998 werd het pas een nationaal park met de huidige naam. Vooral de natuur in het park is fascinerend. Het landschap wordt gedomineerd door meren, watervallen, holen, pijnboombossen en bergen.

Markt in Bulgarije

Markt in Bulgarije
Markt in Bulgarije

Door heel Bulgarije zijn in de steden wel markten te vinden. Zo is er bijvoorbeeld in de stad Sofia elke dag wel ergens een markt. De vrouwenmarkt (Zhenski Pazar) is de grootste markt in Sofia waar je van alles kunt kopen. Fruit, groenten, potten, pannen maar ook schoenen en kleding. Een voordeel is dat een deel van de markt overdekt is. In Sofia zijn verder ook leuke boekenmarkten en marktjes waar ze souvenirs verkopen.

Kloosters in Bulgarije

Kloosters in Bulgarije
Kloosters in Bulgarije

Kloosters spelen al eeuwen lang een grote rol in de geschiedenis van Bulgarije. Zo waren ze in de perioden van overheersing de hoop en toevlucht in bangere dagen. Tegenwoordig fungeren ze meer als symbool voor hoop en nationale eenheid. De kloosters die in het land staan zijn allemaal prachtig versierd met fresco's, iconen en indrukwekkend houtsnijwerk. Er zijn in totaal bijna 160 kloosters in het land die overal verborgen liggen in de ongerepte natuur. Nog steeds fascineren de kloosters de bezoekers met hun harmonieuze en pure gebouwen.

Een zeer heilige plaats voor Bulgaren is het Rila Klooster. Het is een gedeelte van hun nationale identiteit en geloof. In de 10e eeuw kwamen aanhangers van Bulgaarse kluizenaar en heilige Ivan Rilski op het idee om dit klooster op te richten. Het Rila klooster is een keer volledig afgebrand, maar in de 19e eeuw is het weer herbouwd. Tot nu toe is het Rila klooster het grootste renaissancemonument van Bulgarije. Nog steeds wordt het klooster gebruikt. Ze hebben een eigen bibliotheek, een historisch museum en een museumtentoonstellingen met een paar onderwerpen. De mooie schilderingen die in de kerk aanwezig zijn, zijn geschilderd door de beroemdste vertegenwoordigers van de Bulgaarse renaissance artistieke school.

Winkelen in Bulgarije

Winkelen in Bulgarije
Winkelen in Bulgarije

In Bulgarije kun je goed winkelen. De openingstijden zijn ruim en bovendien zijn de winkels meestal ook op zondag open. Een groot overdekt warenhuis Sofia, Tzum, is erg populair. Het heeft 5 verdiepingen waar je van alles kunt kopen. Op de begane grond bevindt zich de grootste supermarkt van Sofia. Ook de winkelstraat Vitosha is interessant voor winkelliefhebbers. Dit is een brede straat met aan beide kanten winkels. Als laatst is de markthal een goede plek om te winkelen. Er zijn wel meer dan 100 winkels met huishoudelijke artikelen maar ook luxe goederen en andere dingen.

Rozenvallei

De Rozenvallei ligt in het midden van Bulgarije en wordt omgeven door de uitlopers van het Sredma Gora gebergte en het Balkan gebergte. Het is een enorme bloemenvallei, waar je gelijk vrolijk wordt als je de vallei binnenkomt. De geur is er heerlijk en het landschap is prachtig. Van de rozen wordt een zeer bekende rozenolie gemaakt. Dit is een populair exportproduct van Bulgarije, dat in veel parfums over heel de wereld wordt gebruikt.

Bronnen

Er zijn in Bulgarije wel meer dan 500 reservoirs van mineraalwater te vinden die uit meer dan 1.600 bronnen komen. De bronnen zijn vooral te vinden aan de voeten van de gebergtes. Ook de spa resorts bevinden zich hier. De meeste spa resorts vind je in Velingrad, Bankya, Narechen, Sandanski, Kyustendil, in de mineraalbaden van Sta Zagora en in Varshets. De natuur rondom de reservoirs is prachtig.

Botanische Tuin van Balchik

Botanische Tuin van Balchik
Botanische Tuin van Balchik
Kaart met locatie Botanische Tuin van Balchik

Dicht bij Varna ligt de Botanische Tuin van Balchik en is een van de grootste publiekstrekkers in dit gebied. De tuin is zo'n 10 hectare groot en ligt om het kleine zomerpaleis van Koningin Marie heen, de Roemeense Koningin. Er zijn in het park meer dan 3.000 soorten planten en bloemen te vinden. Verder is het park bijzonder door haar enorme verzameling aan cactussen. Er leven wel meer dan 250 soorten!

Natuurpark Sreburna

In het noorden van Bulgarije, bij de delta van de rivier de Donau, ligt het natuurpark Sreburna. Dichtbij het natuurpark ligt de delta van de rivier de Donau. Het meer wat in het park ligt, is 1,5 meter diep en wordt gevoed door water uit de Donau. In de winter is het water steenkoud, maar in de zomer kan het oplopen tot 28°C. Er leven vele planten en dieren in het natuurpark, omdat het een ideale leefomgeving kent. Meer dan 160 soorten vogels, waarvan er 90 broeden, komt jaarlijks naar Sreburna toe om een tussenstop te maken. In 1977 werd het natuurpark Sreburna opgenomen in de lijst van beschermde biosfeer natuurgebieden van de UNESCO. In 1983 werd het tevens toegevoegd aan de lijst van werelderfgoed.

Action Aquapark (Zonnestrand (Sunny Beach))

Action Aquapark
Action Aquapark
Kaart met locatie Action Aquapark

In het westen van Sunny Beach bevindt zich het Action Aquapark. Als je zin hebt in een dag vol waterpret moet je dit park zeker bezoeken. Het park heeft veel spannende glijbanen geschikt voor kinderen van verschillende leeftijden, een zwembad en een kleine dierentuin. In totaal beschikt het park over 30 verschillende waterattracties, omgeven door een prachtige park met fonteinen, palmbomen en houten bruggen.

Off Road Adventure (Zonnestrand (Sunny Beach))

Off Road Adventure
Off Road Adventure
Kaart met locatie Off Road Adventure

Hoewel het strand van Sunny Beach vooral bekend staat om de strandfeesten is op het strand veel meer beleven. Vanaf het strand kun je deelnemen aan 'Off Road Eventure'. Met jeeps verlaat je het strand van Sunny Beach om vervolgens te genieten van een avontuurlijke dag. Je gaat o.a. op quads rijden, boogschieten en paardrijden. Daarnaast zijn er een aantal leuke verrassingsactiviteiten voor de deelnemers. Later op de dag breng je ook nog een bezoek aan de kaai en een vuurtoren. Na een zeer uitgebreide picknick bezoek je nog een kleine orthodoxe kerk. De gidsen die je vergezellen, kunnen veel vertellen over de geschiedenis van Bulgarije en Sunny Beach. Tot slot bezoek je nog het strand van Irakli. Hier krijg je een uur vrije tijd om te genieten van het strand en de zee. Na dit volle dagprogramma keer je vervolgens weer terug naar Sunny Beach.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Volgende