Bulgarije

Oude Turkse Brug in de bergen in Bulgarije
Oude Turkse Brug in de bergen in Bulgarije

Bulgarije grenst in het oosten aan de Zwarte Zee, in het noorden aan Roemenië, in het westen aan Servië en Macedonië, in het zuiden aan Griekenland en in het zuidoosten aan Turkije. Geografisch is Bulgarije in te delen in drie gebieden. Dat komt door het Balkan-gebergte (Stara Planina), dit gebergte deelt het land van west naar oost doormidden en is verdeeld in Hoog-Balkan, West-Balkan en Oost-Balkan. In de Hoog-Balkan ligt een van de hoogste bergen van Bulgarije, de Botev (2.376 m). Door de authentieke steden, de imposante gebergtes, de vriendelijke bevolking en de prachtige stranden heeft Bulgarije alles in huis voor een geweldige vakantie. Ook op actief gebied is er veel te doen. Je kunt er o.a. bergbeklimmen, wandelen, skiën en paardrijden. Bulgaarse rozenolie is een van de bekendste exportproducten van Bulgarije. De olie wordt geproduceerd in de regio Kazanlak en wordt wereldwijd gebruikt in parfums. Bulgarije is een parlementaire republiek met een rechtstreeks gekozen president. De president staat aan het hoofd van het land en wordt iedere 5 jaar gekozen. De 28 provincies hebben hun eigen bestuur die om de 4 jaar wordt gekozen.

Vlag Bulgarije
Officiele naam:
Republiek Bulgarije
ISO:
BG
Ligging:
oost
Hoofdstad:
Sofia
Inwoners:
+/- 8300000
Taal:
Bulgaars
Godsdienst:
Oosters-Orthodox
Tijdzone:
UTC +2
Munteenheid:
Lev
Klimaat:
landklimaat
Oppervlakte:
110994 km≤
Beste reistijd:
mei - juni
Hoogseizoen:
juli - augustus

Vuurdansen - Een bekend Bulgaars fenomeen is het vuurdansen, op 21 mei (de dag van de heilige Constantine en Elene) lopen de beoefenaars blootvoets over hete kolen.

Bulgarije kent een kleurrijke folklore traditie met volksdansen, muziek, klederdracht en speciale rituelen. Ambachten als houtbewerking, borduren, pottenbakken en weven zijn ook typisch Bulgaars.

Baba Marta - een unieke Bulgaarse feestdag. Op 1 maart vieren de Bulgaren het begin van de lente. Op deze dag geeft iedereen een Martenitsa aan een speciaal iemand. Een Martenitsa is rood en wit en bestaat uit draad.

De vlag van Bulgarije bestaat uit wit, groen en rood. Wit staat voor vrijheid en vrede, rood voor dapperheid en groen voor de wouden en de landbouw.

Ervaringen

* = verplicht veld

Bulgarije krijgt gemiddeld een 7,9 uit 10 op basis van 41 ervaringen:

7,9 41 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 14 met 41 resultaten

plaats: Zonnestrand (Sunny Beach), reisperiode: juli 2016

goede vakantie bestemming zowel als groep jongeren als stelletje

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 10
 • Cultuur 6
 • Restaurants 10
 • Bezienswaardigheden 5
 • Inwoners 8
 • Ligging 10
plaats: Zonnestrand (Sunny Beach), reisperiode: augustus 2017

Sunny Beach is ansich al een bezienswaardigheid. Met kermis en al. Heel veel barretjes en discotheken. Echter is het eten vaak van "slechtere" kwaliteit.

 • Algemeen 6
 • Uitgaan 9
 • Cultuur 3
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 6
 • Inwoners 6
 • Ligging 7
plaats: Zonnestrand (Sunny Beach), reisperiode: juli 2017

Sunny Beach was echt een top bestemming! Heerlijk weer, mooie stranden, goede zee om in te zwemmen en alles heel goedkoop maar toch goed! Altijd happy hour is ook mooi meegenomen.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 9
 • Cultuur 7
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 7
 • Inwoners 9
 • Ligging 8
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Bulgarije

Sveta Bogoroditsa
Sveta Bogoroditsa

De kerk van de Heilige maagd (Sveta Bogoroditsa) is een van de vele interessante plaatsen en culturele monumenten van Sozopol. De kerk is gelegen in het oude deel van de stad. De Sveta Bogoroditsa werd gebouwd in de Ottomaanse tijd. De kerk is een houten constructie en versierd met opmerkelijke iconen, dit fijne houtwerk is gemaakt door lokale meesters. Twee van de iconen in de kerk bewijzen het grootste belang: 'Jezus Christus' en de 'Heilige Maagd'. De kerk is op de UNESCO lijst gezet onder belangrijke en kostbare monumenten van de wereldcultuur.

In het dorpje Ravadinovo dat ongeveer 8 km van Sozopol ligt vind je een prachtige kasteel. Als je aankomst zou je denken dat het kasteel uit Duitsland of Hongarije komt vanwege zijn hoge torens. De muren zijn op veel plaatsen bedekt met klimop. Als je door de grote boog van het kasteel loopt merk je opeens dat je in een gebied van schoonheid en rust bent. De tuin met de grote vijvers en bruggen lijkt een beetje op een Chinese tuin. Hier groeien prachtige bloemen en struiken. Tussen de vijvers kun je naar een ondergrondse ruimte waarin een kunstgalerij en een prachtige wijnkelder zit. De kunstgalerij bezit veel oude schilderijen.

Monument gesneuvelde Sovjet-marinier
Monument gesneuvelde Sovjet-marinier

Het monument voor de gesneuvelde Sovjet-mariniers in Sozopol is opgedragen aan alle 237 mariniers van de 5 onderzeeërs die omkwamen in de Bulgaarse Zwarte Zee tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het monument werd op 11 februari 1969 geopend. Het eerste monument was van graniet en werd gemaakt door architect Alyosha Kafedzhiyski. Het monument is gebouwd op de plaats waar in 1941 de lichamen werden gevonden van 2 Sovjet-mariniers Violet Lamrentievich en Frol Dimitrovich Terehov. De onderzeeër waar deze mariniers inzaten vaarde op een mijn en werd volledig verwoest. Na de politieke veranderingen in 1989 moest het monument verwijderd worden. In 2007 werd het monument volledig gerestaureerd en kwam weer op zijn oude plek te staan. Elk jaar op 9 mei (de dag van de overwinning tegen Nazi-Duitsland en de dag van Europa) legt de bevolking van Sozopol kransen ter ere van de gesneuvelde soldaten.

Meer bezienswaardigheden

Vakantiebestemmingen in Bulgarije

Artikelen

Eten en drinken

De Bulgaarse keuken bestaat vooral uit vlees- en visgerechten. Vooral in de kustgebieden is de keuze aan visgerechten zeer uitgebreid. De Bulgaarse keuken kent veel Turkse, Griekse en Westerse invloeden. Enkele gerechten: · Tarator: koude yoghurt en komkommersoep · Kavarma: stoofpot van vlees met groenten · Gyuvech: gestoofde groenten met lamsvlees · Kyufteta: kruidige gehaktballen of hamburgers · Schapenkaas: tijdens vrijwel alle maaltijden in hotels en restaurants komt schapenkaas voor. · Kyopulo: een salade van gegrilde aubergines, paprika, knoflook en peterselie.

Rakia is de bekendste Bulgaarse drank. Het wordt op ambachtelijke wijze gemaakt. Elk dorp heeft een eigen stokerij. Rakia wordt gemaakt van druiven of pruimen. Bulgarije telt 28 herkomstgebieden met kwaliteitswijn. Een van de bekendste is Cabernet-Sauvignon. De Bulgaren zelf drinken veel rode Mavrud, een sterke wijn die 5 tot 7 jaar vatrust krijgt.

Vervoer

Er zijn verschillende luchtvaartmaatschappijen die dagelijkse lijnvluchten onderhouden met Bulgarije. In de zomer komen er nog diverse campingvluchten en chartervluchten bij. Sofia is de hoofdstad en tevens de belangrijkste aanvlieghaven. Er zijn dagelijkse vluchten naar Sofia vanaf Amsterdam en Brussel. In de zomer vliegt Transavia ook naar Varna en Burgas.

Het openbaar vervoer in Bulgarije is van uitstekende kwaliteit en zelfs qua stiptheid en betrouwbaarheid beter dan veel westerse landen. Ook is het openbaar vervoer erg goedkoop. In bijna alle steden in Bulgarije rijden trams, bussen en trolleybussen. Het busnetwerk in Bulgarije is erg goed geregeld. Je kunt met de bus in Bulgarije echt overal komen, zelfs in de kleinste dorpjes. Er zijn verschillende soorten bussen: de stads- en buurtbus en de interregionale bus. Bulgarije heeft ook een goed netwerk van treinen. De treinen rijden frequent en op tijd. Op de nieuwe lijn Sofia - Varna rijden moderne treinen die de afstand snel overbruggen.

Visum

Duurt de vakantie niet langer dan 30 dagen dan heb je geen visum nodig voor een bezoek aan Bulgarije. Wil je langer blijven dan dien je wel bij de ambassade van Bulgarije een visum aan te vragen.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Bulgarije is lager dan in Nederland. De Bulgaarse munteenheid is de lev.

Veiligheid

Bulgarije is een relatief veilig vakantieland. Maar net als in vele andere wereldsteden, moet je ook in Sofia attent zijn op zakkenrollers.

Medische informatie

Hoewel de gezondheidszorg niet te vergelijken is met die in Nederland, is de kwaliteit zeker niet minder. Sinds 1999 werkt Bulgarije aan een hervorming van de gezondheidszorg. De belangrijkste peilers daarvan zijn een ziektekostenverzekering en een landelijk netwerk van huisartsen. Op voldoende plaatsen in het land bevinden zich goed uitgeruste apotheken.

Inentingen worden niet aanbevolen. Voor actuele adviezen neem contact op met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.

Het kraanwater uit Bulgarije is niet drinkbaar. Koop dus flessen met mineraalwater.

Bevolking

Nederlanders moeten vaak erg wennen aan het feit dat als de Bulgaren 'ja' bedoelen, ze met het hoofd schudden. Terwijl ze knikken bij 'nee'. Als je dit niet weet kunnen er vreemde situaties ontstaan. Bulgarije kent een kleurrijke folklore traditie met volksdansen, muziek, klederdracht en speciale rituelen. Ambachten als houtbewerking, borduren, pottenbakken en weven zijn ook typisch Bulgaars. Een bekend Bulgaars fenomeen is het vuurdansen. Op 21 mei (de dag van de heilige Constantine en Elene) lopen de beoefenaars blootvoets over hete kolen. Baba Marta is een unieke Bulgaarse feestdag. Op 1 maart vieren de Bulgaren het begin van de lente. Op deze dag geeft iedereen een Martenitsa cadeau aan een speciaal iemand. Een Martenitsa is rood en wit en bestaat uit draad. De vlag van Bulgarije bestaat uit wit, groen en rood. Wit staat voor vrijheid en vrede, rood voor dapperheid en groen voor de wouden en de landbouw.

De taal

Bulgaars wordt door de overgrote meerderheid van de bevolking gesproken en is de officiële taal van het land. Het Bulgaars is een Zuid-Slavische taal die ook gesproken wordt door minderheden in het Griekse Thracië, het Roemeense deel van Dobroedsja en in Moldavië.

Flora & Fauna

Bulgarije kent een aantal dicht beboste gebieden; het Balkangebergte in Centraal-Bulgarije, Rila en Pirin in het zuidwesten en de Rodopen in het zuiden. De plantengroei en de dierenwereld zijn erg divers. Dat komt mede doordat Bulgarije een overgangsgebied is tussen een landklimaat en mediterraan klimaat. Op de laagvlakten groeien vrijwel alle gewassen, maar er wordt vooral graan verbouwd. Bulgarije heeft een schitterend landschap met wel meer dan 2000 grotten. In veel Bulgaarse grotten zijn tekeningen van de eerste bewoners te vinden.

Geschiedenis

Archeologische vondsten tonen aan dat er al 50.000 tot 100.000 jaar geleden mensen in Bulgarije gewoond hebben. Ze leefden van de jacht, de visserij en het verzamelen van kruiden en wortelen. In de 7e eeuw wordt de eerste Bulgaarse staat gevormd door de Donau-Bulgaren (een Turkse stam uit Centraal-Azië) en de lokale Slavische bevolking. Halverwege de 14e eeuw hadden de Bulgaren veel te lijden onder aanvallen van de Mongolen en eind 14e eeuw werd geheel Bulgarije door het Ottomaanse rijk veroverd. Tussen 1762 en de onafhankelijkheid in 1878 was er sprake van de Bulgaarse Renaissance.