Oude Turkse Brug in de bergen in BulgarijeOude Turkse Brug in de bergen in Bulgarije

Bulgarije grenst in het oosten aan de Zwarte Zee, in het noorden aan RoemeniŽ, in het westen aan ServiŽ en MacedoniŽ, in het zuiden aan Griekenland en in het zuidoosten aan Turkije. Geografisch is Bulgarije in te delen in drie gebieden. Dat komt door het Balkan-gebergte (Stara Planina), dit gebergte deelt het land van west naar oost doormidden en is verdeeld in Hoog-Balkan, West-Balkan en Oost-Balkan. In de Hoog-Balkan ligt een van de hoogste bergen van Bulgarije, de Botev (2.376 m).

Door de authentieke steden, de imposante gebergtes, de vriendelijke bevolking en de prachtige stranden heeft Bulgarije alles in huis voor een geweldige vakantie. Ook op actief gebied is er veel te doen. Je kunt er o.a. bergbeklimmen, wandelen, skiŽn en paardrijden.

Bulgaarse rozenolie is een van de bekendste exportproducten van Bulgarije. De olie wordt geproduceerd in de regio Kazanlak en wordt wereldwijd gebruikt in parfums.

Bulgarije is een parlementaire republiek met een rechtstreeks gekozen president. De president staat aan het hoofd van het land en wordt iedere 5 jaar gekozen. De 28 provincies hebben hun eigen bestuur die om de 4 jaar wordt gekozen.

Ervaringen

Er zijn 18 ervaringen ingevuld; Bulgarije krijgt een 7 uit 10 .
Hieronder vind je de laatste 10.

bezocht dit land in augustus 2014

Sunnybeach is niet alleen voor jongeren, maar voor alle leeftijden echt leuk! Ben je niet zo'n strandliefhebber? Dan vindt je het vast wel leuk om door het centrum te wandelen en de honderden winkeltjes te bezoeken. Het eten is echt heerlijk in de restaurants en bovendien spotgoedkoop. Bulgarije heeft ons echt verrast! Het nabijgelegen Nessebar is ook leuk voor een dagje (mooie kerken) maar als je op zoek bent naar ťchte bezienswaardigheden dan zit je hier op de verkeerde plek. Sunnybeach is lekker voor: strand, zwemmen, winkelen, uit eten, uitgaan (en natuurlijk heerlijk bij het zwembad in je hotel liggen :-)

bezocht dit land in augustus 2014

Nessebar is een plaats met veel bezienswaardigheden gezellige winkels en restaurants en zeer goedkoop

bezocht dit land in juli 2014

Plovdiv is een topstad!!! Er zijn zoveel leuke en betaalbare dingen te doen! De clubs zijn erg mooi en chic. Iedereen is altijd netjes gekleed en bemoeit zich niet met onbekenden. Het eten is heel lekker, heerlijke pizza's van Verdi (ItaliŽ) en smakelijke taarten. De ijs Rafaelo is super. De scala aan waterpret en zwembaden is breed, de strand wordt vervangen. Veel cafťs in de woonwijken, kledingwinkels en veel NON STOP winkels! Zelfs supermarkten

bezocht dit land in juli 2014

Wij zijn 8 dagen naar sunny beach geweest. We doen dit niet weer! Eten in het resort is niet lekker, je wordt overspoeld met irritante proppers en als je bij een kraampje ergens naar kijkt wordt je zowat gedwongen om het te kopen. De mensen zijn heel onvriendelijk en je struikelt zowat over de toeristen. 1 dag een auto gehuurd om wat van de omgeving te bekijken maar ook dat is de moeite niet waard! Alleen maar opbouwende resorts en droge rommel!

bezocht dit land in juni 2014

Sunny Beach is een goede plaats voor vakantie

bezocht dit land in mei 2014

Bruisende uitgaansstad met op 15 minuten rijden het prachtige dorp Nessebar wat op de UNESCO lijst staat.

bezocht dit land in augustus 2013

Veel criminaliteit. Zie ook SPITS! van maandag 19 augustus. Er moet je niets overkomen want de politie spreekt geen engels en wil geen aangifte opnemen van verlies of diefstal. Zo houd je de criminaliteitscijfers wel laag....... Nooit meer.

bezocht dit land in juli 2013

Ik ben met 5 vrienden op vakantie geweest in Sunny Beach. Het weer was heerlijk en je kon er goed uitgaan! De restaurants waren vrij goedkoop dus het was een ideale bestemming voor een jongerenvakantie! In de plaats zelf waren niet veel bezienswaardigheden te zien.

bezocht dit land in mei 2013

Ben hier al vele jaren (ongeveer 30 keer) geweest, met heel veel genoegen, alhoewel ik het nu steeds meer een jongerenplek vind, kies ik ervoor om nu vroeg in het seizoen te gaan. De laatste jaren worden er steeds meer hotels uit de grond gestampt, heel jammer. Het is nu echt supertoeristisch.

bezocht dit land in oktober 2012

Sunnybeach is een top bestemming voor jongeren. Qua uitgaan geef ik een 10. Mocht je als gezin komen of cultuur willen snuiven zal ik Sunnybeach overslaan. Er is niets te bekijken. De inwoners zijn overigens erg onbeleefd. Zelf bijna overvallen twee keer.

Vervoer

Vervoer naar het land

Er zijn verschillende luchtvaartmaatschappijen die dagelijkse lijnvluchten onderhouden met Bulgarije. In de zomer komen er nog diverse campingvluchten en chartervluchten bij. Sofia is de hoofdstad en tevens de belangrijkste aanvlieghaven. Er zijn dagelijkse vluchten naar Sofia vanaf Amsterdam en Brussel. In de zomer vliegt Transavia ook naar Varna en Burgas.

Vervoer in het land

Het openbaar vervoer in Bulgarije is van uitstekende kwaliteit en zelfs qua stiptheid en betrouwbaarheid beter dan veel westerse landen. Ook is het openbaar vervoer erg goedkoop. In bijna alle steden in Bulgarije rijden trams, bussen en trolleybussen. Het busnetwerk in Bulgarije is erg goed geregeld. Je kunt met de bus in Bulgarije echt overal komen, zelfs in de kleinste dorpjes. Er zijn verschillende soorten bussen: de stads- en buurtbus en de interregionale bus.

Bulgarije heeft ook een goed netwerk van treinen. De treinen rijden frequent en op tijd. Op de nieuwe lijn Sofia - Varna rijden moderne treinen die de afstand snel overbruggen.

Artikelen

Het klimaat van Bulgarije
Top 5 luxe hotels Sofia
Top 5 excursies Sunny Beach
Uitgaan in Sunny Beach
Stedentrip Sofia
Rondreizen Bulgarije
Bulgarije: Wist je dat?
Zonvakantie Bulgarije
Bulgarije van A tot Z
Cultureel erfgoed van Bulgarije
Top 5 all-inclusive hotels Bulgarije
Reizen in... Bulgarije
Populair Sunny Beach in Bulgarije

Visum

Duurt de vakantie niet langer dan 30 dagen dan heb je geen visum nodig voor een bezoek aan Bulgarije. Wil je langer blijven dan dien je wel bij de ambassade van Bulgarije een visum aan te vragen.

Prijzen

Het prijsniveau in Bulgarije is lager dan in Nederland.

De Bulgaarse munteenheid is de lev.

Veiligheid

Bulgarije is een relatief veilig vakantieland. Maar net als in vele andere wereldsteden, moet je ook in Sofia attent zijn op zakkenrollers.

Bevolking & cultuur

Nederlanders moeten vaak erg wennen aan het feit dat als de Bulgaren 'ja' bedoelen, ze met het hoofd schudden. Terwijl ze knikken bij 'nee'. Als je dit niet weet kunnen er vreemde situaties ontstaan.

Bulgarije kent een kleurrijke folklore traditie met volksdansen, muziek, klederdracht en speciale rituelen. Ambachten als houtbewerking, borduren, pottenbakken en weven zijn ook typisch Bulgaars.

Een bekend Bulgaars fenomeen is het vuurdansen. Op 21 mei (de dag van de heilige Constantine en Elene) lopen de beoefenaars blootvoets over hete kolen.

Baba Marta is een unieke Bulgaarse feestdag. Op 1 maart vieren de Bulgaren het begin van de lente. Op deze dag geeft iedereen een Martenitsa cadeau aan een speciaal iemand. Een Martenitsa is rood en wit en bestaat uit draad.

De vlag van Bulgarije bestaat uit wit, groen en rood. Wit staat voor vrijheid en vrede, rood voor dapperheid en groen voor de wouden en de landbouw.

Landkaart

Hieronder staat de kaart van Bulgarije (Republiek Bulgarije); met als hoofdstad Sofia. Het land ligt in oost Europa en heeft een oppervlakte van ongeveer 110994 km≤. Het klimaat wat er heerst is landklimaat. Het merendeel van de 8300000 inwoners heeft als geloofsovertuiging Oosters-Orthodox. De meest gesproken taal in Bulgarije is Bulgaars. De tijdzone van het land is +2. De munteenheid van Bulgarije is de Lev.

Plaatsen Bezienswaardigheden

Flora & Fauna

Bulgarije kent een aantal dicht beboste gebieden; het Balkangebergte in Centraal-Bulgarije, Rila en Pirin in het zuidwesten en de Rodopen in het zuiden.

De plantengroei en de dierenwereld zijn erg divers. Dat komt mede doordat Bulgarije een overgangsgebied is tussen een landklimaat en mediterraan klimaat. Op de laagvlakten groeien vrijwel alle gewassen, maar er wordt vooral graan verbouwd.

Bulgarije heeft een schitterend landschap met wel meer dan 2000 grotten. In veel Bulgaarse grotten zijn tekeningen van de eerste bewoners te vinden.

Medische informatie

Hoewel de gezondheidszorg niet te vergelijken is met die in Nederland, is de kwaliteit zeker niet minder. Sinds 1999 werkt Bulgarije aan een hervorming van de gezondheidszorg. De belangrijkste peilers daarvan zijn een ziektekostenverzekering en een landelijk netwerk van huisartsen. Op voldoende plaatsen in het land bevinden zich goed uitgeruste apotheken.

Inentingen

Inentingen worden niet aanbevolen. Voor actuele adviezen neem contact op met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.

De taal

Bulgaars wordt door de overgrote meerderheid van de bevolking gesproken en is de officiŽle taal van het land. Het Bulgaars is een Zuid-Slavische taal die ook gesproken wordt door minderheden in het Griekse ThraciŽ, het Roemeense deel van Dobroedsja en in MoldaviŽ.

Geschiedenis

Archeologische vondsten tonen aan dat er al 50.000 tot 100.000 jaar geleden mensen in Bulgarije gewoond hebben. Ze leefden van de jacht, de visserij en het verzamelen van kruiden en wortelen.

In de 7e eeuw wordt de eerste Bulgaarse staat gevormd door de Donau-Bulgaren (een Turkse stam uit Centraal-AziŽ) en de lokale Slavische bevolking. Halverwege de 14e eeuw hadden de Bulgaren veel te lijden onder aanvallen van de Mongolen en eind 14e eeuw werd geheel Bulgarije door het Ottomaanse rijk veroverd. Tussen 1762 en de onafhankelijkheid in 1878 was er sprake van de Bulgaarse Renaissance.

Bestemmingen in Bulgarije