Bulgarije

Bulgarije grenst - van het noorden naar het westen - aan Roemenië, de Zwarte Zee, Turkije, Griekenland, Macedonië en Servië. Het Balkangebergte is Bulgarije in te delen in drie verschillende gebieden namelijk Hoog-Balkan, West-Balkan en Oost-Balkan. Een van de hoogste bergen van Bulgarije ligt in de Hoog-Balkan. Dit is de Botev en is ruim 2.300 meter hoog. Bulgaarse rozenolie is een van de bekendste exportproducten van Bulgarije. De olie wordt geproduceerd in de regio Kazanlik en wordt wereldwijd gebruikt in parfums.
Bulgarije is een parlementaire republiek met een rechtstreeks gekozen president. De president staat aan het hoofd van het land en wordt iedere vijf jaar gekozen. De 28 provincies hebben hun eigen bestuur die om de vier jaar wordt gekozen.
Bulgarije is een perfecte vakantiebestemming door de verschillende mogelijkheden die je kan doen. Zo kun je onder andere bergbeklimmen, wandelen, skiën, paardrijden maar ook heerlijk relaxen op de prachtige stranden.
gratis reisadvies

- Officiele naam:
- Republiek Bulgarije
- ISO:
- BG
- Ligging:
- oost Europa
- Hoofdstad:
- Sofia
- Inwoners:
- +/- 8300000
- Taal:
- Bulgaars
- Godsdienst:
- Oosters-Orthodox
- Tijdzone:
- UTC +2
- Munteenheid:
- Lev
- Klimaat:
- landklimaat
- Oppervlakte:
- 110994 kmē
- Beste reistijd:
- mei - juni
- Hoogseizoen:
- juli - augustus
Vuurdansen - Een bekend Bulgaars fenomeen is het vuurdansen, op 21 mei (de dag van de heilige Constantine en Elene) lopen de beoefenaars blootvoets over hete kolen.
Bulgarije kent een kleurrijke folklore traditie met volksdansen, muziek, klederdracht en speciale rituelen. Ambachten als houtbewerking, borduren, pottenbakken en weven zijn ook typisch Bulgaars.
Baba Marta - een unieke Bulgaarse feestdag. Op 1 maart vieren de Bulgaren het begin van de lente. Op deze dag geeft iedereen een Martenitsa aan een speciaal iemand. Een Martenitsa is rood en wit en bestaat uit draad.
De vlag van Bulgarije bestaat uit wit, groen en rood. Wit staat voor vrijheid en vrede, rood voor dapperheid en groen voor de wouden en de landbouw.
Ervaringen
Pagina 1 van 16 met 77 resultaten
Als er 0 om te beoordelen, heb ik al gedaan. Maar er is geen 0 Nummer één is ook goed voor dit slecht land.
- Algemeen 1
- Uitgaan 1
- Cultuur 1
- Restaurants 1
- Bezienswaardigheden 1
- Inwoners 1
- Ligging 1
Het is een mooie reis geweest.
- Algemeen 8
- Uitgaan 6
- Cultuur 8
- Restaurants 7
- Bezienswaardigheden 7
- Inwoners 8
- Ligging 8
Geweldige steden en wat er tussen deze twee steden allemaal te zien is geweldig!
- Algemeen 10
- Cultuur 10
- Restaurants 10
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 10
- Ligging 10
Bulgarije is een land dat je niet omverblaast maar wel af en toe versteld doet staan. Het is een land dat je niet meteen als ideale vakantiebestemming bestempeld en juist daardoor is het zo bijzonder. Ik ben heel aangenaam verrast door de mooie natuur en cultuur. Qua bezienswaardigheden is het niet ontzettend spectaculair maar dat vond ik zelf helemaal niet erg want dat zorgt er ook voor dat het niet super touristisch is overal. Het eten en de mensen zijn ook echt helemaal super. Je wordt overal heel gastvrij ontvangen en te woord gestaan. Het eten is ook heel smakelijk en maakt daarmee Bulgarije een super vakantieland!
- Algemeen 10
- Uitgaan 8
- Cultuur 8
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 7
- Inwoners 10
- Ligging 8
We zijn niet aan zee geweest, dus over stranden kan ik geen oordeel geven. Het zwembad van het hotel zal daar zeker niet onder vallen. Gastvrijheid is wat moeilijk te beoordelen, ik ben niet spontaan bij mensen thuis geweest en de mensen die in de toeristenindustrie werken hebben een andere agenda. De afwisseling in de reis is voorbeeldig, bus, boot, trein. Mooie landschappen kent het land Bulgarije. Maar de cultuur met zijn folklore vooral te zien bij het Rozenfestival is uniek. Prachtige klederdracht is te aanschouwen. Het land kent een rijke geschiedenis, heel mooi tentoongesteld in het Nationale Museum. Er zijn sowieso veel musea in de plaatsen. En wat kunnen we nog veel zien van de Romeinse tijd. De bevolking is de grote steden maar ook op het platte land oogt modern. Over het voedsel wil ik het eigenlijk maar niet meer hebben, het is er overdadig veel. Een aanrader!
- Algemeen 10
- Uitgaan 9
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 9
- Ligging 9
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- Volgende
Vakantieverhalen / reisverslagen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Bulgarije
Natuurpark Sreburna
In het noorden van Bulgarije, bij de delta van de rivier de Donau, ligt het natuurpark Sreburna. Dichtbij het natuurpark ligt de delta van de rivier de Donau. Het meer wat in het park ligt, is 1,5 meter diep en wordt gevoed door water uit de Donau. In de winter is het water steenkoud, maar in de zomer kan het oplopen tot 28°C. Er leven vele planten en dieren in het natuurpark, omdat het een ideale leefomgeving kent. Meer dan 160 soorten vogels, waarvan er 90 broeden, komt jaarlijks naar Sreburna toe om een tussenstop te maken. In 1977 werd het natuurpark Sreburna opgenomen in de lijst van beschermde biosfeer natuurgebieden van de UNESCO. In 1983 werd het tevens toegevoegd aan de lijst van werelderfgoed.
Botanische Tuin van Balchik


Dicht bij Varna ligt de Botanische Tuin van Balchik en is een van de grootste publiekstrekkers in dit gebied. De tuin is zo'n 10 hectare groot en ligt om het kleine zomerpaleis van Koningin Marie heen, de Roemeense Koningin. Er zijn in het park meer dan 3.000 soorten planten en bloemen te vinden. Verder is het park bijzonder door haar enorme verzameling aan cactussen. Er leven wel meer dan 250 soorten!
Bronnen
Er zijn in Bulgarije wel meer dan 500 reservoirs van mineraalwater te vinden die uit meer dan 1.600 bronnen komen. De bronnen zijn vooral te vinden aan de voeten van de gebergtes. Ook de spa resorts bevinden zich hier. De meeste spa resorts vind je in Velingrad, Bankya, Narechen, Sandanski, Kyustendil, in de mineraalbaden van Sta Zagora en in Varshets. De natuur rondom de reservoirs is prachtig.
Rozenvallei
De Rozenvallei ligt in het midden van Bulgarije en wordt omgeven door de uitlopers van het Sredma Gora gebergte en het Balkan gebergte. Het is een enorme bloemenvallei, waar je gelijk vrolijk wordt als je de vallei binnenkomt. De geur is er heerlijk en het landschap is prachtig. Van de rozen wordt een zeer bekende rozenolie gemaakt. Dit is een populair exportproduct van Bulgarije, dat in veel parfums over heel de wereld wordt gebruikt.
Winkelen in Bulgarije

In Bulgarije kun je goed winkelen. De openingstijden zijn ruim en bovendien zijn de winkels meestal ook op zondag open. Een groot overdekt warenhuis Sofia, Tzum, is erg populair. Het heeft 5 verdiepingen waar je van alles kunt kopen. Op de begane grond bevindt zich de grootste supermarkt van Sofia. Ook de winkelstraat Vitosha is interessant voor winkelliefhebbers. Dit is een brede straat met aan beide kanten winkels. Als laatst is de markthal een goede plek om te winkelen. Er zijn wel meer dan 100 winkels met huishoudelijke artikelen maar ook luxe goederen en andere dingen.
Kloosters in Bulgarije

Kloosters spelen al eeuwen lang een grote rol in de geschiedenis van Bulgarije. Zo waren ze in de perioden van overheersing de hoop en toevlucht in bangere dagen. Tegenwoordig fungeren ze meer als symbool voor hoop en nationale eenheid. De kloosters die in het land staan zijn allemaal prachtig versierd met fresco's, iconen en indrukwekkend houtsnijwerk. Er zijn in totaal bijna 160 kloosters in het land die overal verborgen liggen in de ongerepte natuur. Nog steeds fascineren de kloosters de bezoekers met hun harmonieuze en pure gebouwen.
Een zeer heilige plaats voor Bulgaren is het Rila Klooster. Het is een gedeelte van hun nationale identiteit en geloof. In de 10e eeuw kwamen aanhangers van Bulgaarse kluizenaar en heilige Ivan Rilski op het idee om dit klooster op te richten. Het Rila klooster is een keer volledig afgebrand, maar in de 19e eeuw is het weer herbouwd. Tot nu toe is het Rila klooster het grootste renaissancemonument van Bulgarije. Nog steeds wordt het klooster gebruikt. Ze hebben een eigen bibliotheek, een historisch museum en een museumtentoonstellingen met een paar onderwerpen. De mooie schilderingen die in de kerk aanwezig zijn, zijn geschilderd door de beroemdste vertegenwoordigers van de Bulgaarse renaissance artistieke school.
Markt in Bulgarije

Door heel Bulgarije zijn in de steden wel markten te vinden. Zo is er bijvoorbeeld in de stad Sofia elke dag wel ergens een markt. De vrouwenmarkt (Zhenski Pazar) is de grootste markt in Sofia waar je van alles kunt kopen. Fruit, groenten, potten, pannen maar ook schoenen en kleding. Een voordeel is dat een deel van de markt overdekt is. In Sofia zijn verder ook leuke boekenmarkten en marktjes waar ze souvenirs verkopen.
National Park Pirin
National Park Pirin ligt in het zuidwesten van Bulgarije en heeft een oppervlakte van 42 km². Het park is erg bergachtig met hoogtes die variëren van 1.008 meter tot 2.914 meter hoog, dit komt doordat het in het Piringebergte ligt. In 1983 is het park op de Werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst en in 1998 werd het pas een nationaal park met de huidige naam. Vooral de natuur in het park is fascinerend. Het landschap wordt gedomineerd door meren, watervallen, holen, pijnboombossen en bergen.
Vakantiebestemmingen in Bulgarije
Artikelen
Eten en drinken
Bulgaren eten eigenlijk de hele dag door. Op straat vind je veel snackkraampjes. Het ontbijt stelt vaak niet zo veel voor. Vaak drinken ze een kopje koffie en eten ze een klein broodje. Het middag- en avondeten is altijd warm. De keuken is erg divers en vers en er wordt veel gebruik gemaakt van producten van eigen land.
Het voorgerecht bestaat meestal uit kleine hapjes of een salade. Het hoofdgerecht bestaat meestal uit een stoofschotel, vis of gegrild vlees. Er wordt veel gebruik gemaakt van verschillende verse kruiden, yoghurt en kaas.
Bulgarije heeft verschillende eigen wijnen. Zo hebben ze verschillende witte wijnen, rode wijnen, kruidenwijnen, een harswijn en een brandewijn. Een ander Bulgaars drankje is muntlikeur. Ook bier wordt veel gedronken. Deze verkopen ze in verschillende formaten, zelfs in plastic flessen van twee liter. Verder drinken Bulgaren Turkse koffie, verschillende soorten thee en een typisch Bulgaars yoghurtdrankje, genaamd Ayran.
Vervoer
Er zijn verschillende luchtvaartmaatschappijen die dagelijkse lijnvluchten onderhouden met Bulgarije. In de zomer komen er nog diverse campingvluchten en chartervluchten bij. Sofia is de hoofdstad en heeft tevens de belangrijkste aanvlieghaven. Er zijn dagelijkse vluchten naar Sofia vanaf Amsterdam en Brussel. In de zomer vliegt Transavia ook naar Varna en Burgas.
Het openbaar vervoer in Bulgarije is een stuk goedkoper dan in Nederland. De bussen zijn redelijk comfortabel. De bussen die gebruikt worden voor lange afstanden, bijvoorbeeld van stad naar stad, zijn erg comfortabel. Voor korte afstanden kun je het beste een taxi nemen. Deze kun je aanhouden op straat of je kunt instappen bij een taxistandplaats. Er geldt een instaptarief en de kosten worden berekend door middel van een meter. De trein daarentegen is een wat minder goed vervoersmiddel. Ze zijn vaak erg vies en bijna nooit op tijd. Je kunt daarom dus het beste met de taxi of de bus reizen.
Visum
Duurt de vakantie niet langer dan 30 dagen dan heb je geen visum nodig voor een bezoek aan Bulgarije. Wil je langer blijven dan dien je wel bij de ambassade van Bulgarije een visum aan te vragen.
Prijsniveau
Het prijsniveau in Bulgarije is lager dan in Nederland.
De Bulgaarse munteenheid is de lev.
Veiligheid
Bulgarije is een relatief veilig vakantieland. Maar net als in vele andere wereldsteden, moet je ook in Sofia attent zijn op zakkenrollers.
Medische informatie
Het niveau van de gezondheidszorg is redelijk laag in Bulgarije tegenover het niveau in Nederland. In veel openbare ziekenhuizen ontbreken moderne voorzieningen. Mocht er iets gebeuren tijdens je verblijf in Bulgarije, kies dan voor een privékliniek. Verder zijn er voldoende apotheken aanwezig en de eerste hulp is gratis.
Op dit moment worden geen inentingen voor Bulgarije aanbevolen. Voor actuele adviezen kun je contact opnemen met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.
Het is niet verstandig om kraanwater te drinken. Kies er daarom voor om flesjes mineraalwater te kopen in een supermarkt.
Bevolking
Het platteland van Bulgarije is dun bevolkt, 73% van de bevolking woont namelijk in de steden. 77% van de bevolking bestaat uit Bulgaren. Verder bestaat de bevolking uit Turken, zigeuners en kleine groepen Macedoniërs, Armeniërs, Roemen en Russen.
84% van de bevolking van Bulgarije is orthodox-christelijk. De bevolking van Bulgarije heeft gewoonten die vreemd kunnen zijn voor de Nederlandse bevolking. Zo bedoelen ze als ze hun hoofd schudden 'ja', en als ze met hun hoofd knikken 'nee'. Ook praten Bulgaren graag en veel met luide stemmen en grote handgebaren. Dit betekent dus niet direct dat er een conflict plaatsvindt, maar dit doen ze uit enthousiasme.
De taal
Bulgaars wordt door de overgrote meerderheid van de bevolking gesproken en is de officiële taal van het land. Het Bulgaars is een Zuid-Slavische taal die ook gesproken wordt door minderheden in het Griekse Thracië, het Roemeense deel van Dobroedsja en in Moldavië.
Flora & Fauna
Bulgarije kent een aantal dicht beboste gebieden; het Balkangebergte in Centraal-Bulgarije, Rila en Pirin in het zuidwesten en de Rodopen in het zuiden.
De plantengroei en de dierenwereld zijn erg divers. Dat komt mede doordat Bulgarije een overgangsgebied is tussen een landklimaat en mediterraan klimaat. Op de laagvlakten groeien vrijwel alle gewassen, maar er wordt vooral graan verbouwd.
Bulgarije heeft een schitterend landschap met wel meer dan 2000 grotten. In veel Bulgaarse grotten zijn tekeningen van de eerste bewoners te vinden.
Geschiedenis
Archeologische vondsten tonen aan dat er al 50.000 tot 100.000 jaar geleden mensen in Bulgarije gewoond hebben. Ze leefden van de jacht, de visserij en het verzamelen van kruiden en wortelen.
In de 7e eeuw wordt de eerste Bulgaarse staat gevormd door de Donau-Bulgaren (een Turkse stam uit Centraal-Azië) en de lokale Slavische bevolking. Halverwege de 14e eeuw hadden de Bulgaren veel te lijden onder aanvallen van de Mongolen en eind 14e eeuw werd geheel Bulgarije door het Ottomaanse rijk veroverd. Tussen 1762 en de onafhankelijkheid in 1878 was er sprake van de Bulgaarse Renaissance.
Offerteformulier
Veelgestelde vragen
Wat zijn de beste hotels van Bulgarije?
Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.