Bezienswaardigheden Cambodja

Bokor National Park

Bokor National Park
Bokor National Park
Kaart met locatie Bokor National Park

Het gebied rondom Bokor is sinds kort tot nationaal park benoemd. Er leven pythons, luipaarden, tijgers en olifanten. De kans dat je deze dieren tegenkomt is echter erg klein. In het park ligt ook de prachtige Popokvil waterval die via een smal paadje goed te bereiken is. De waterval bestaat uit 2 verdiepingen, waarvan de eerste verdieping 14 meter hoog is en de tweede 18 meter hoog.

Virachey National Park

Het Virachey National Park in het noordoosten van Cambodja wordt ernstig bedreigd door illegale houtkap ondanks dat het gedeeltelijk beschemd is. Het park is één van de twee Cambodjaanse ASEAN Heritage Parken. Omdat het park is gelegen in de diepe, afgelegen jungle van Cambodja vind je er veel wilde dieren maar ook prachtige watervallen en bergen.

Markt in Cambodja

Markt in Cambodja
Markt in Cambodja
Kaart met locatie Markt in Cambodja

Een bezoek aan een van de markten in Cambodja is een must. Hier proef je het echt Cambodjaanse leven en maak je kennis met de producten van het land. Op de meeste markten kun je goedkoop kleding, textiel, antiek, goud en zilver kopen.

Tempelcomplex Angkor Wat

Tempelcomplex Angkor Wat
Tempelcomplex Angkor Wat
Kaart met locatie Tempelcomplex Angkor Wat

Angkor Wat was vroeger een van de hoofdsteden van het Khmer-rijk. Tegenwoordig bevindt er zich het Angkor Wat tempelcomplex. Dit tempelcomplex is de grootste van de hele wereld. Angkor betekent in het Nederlands 'heilige stad' en Wat betekent 'tempel'. Angkor Wat wordt dus gezien als de Heilige tempelstad. De Angkor Wat wordt niet alleen geroemd om zijn schoonheid, maar ook vanwege de enorme omvang van de tempel. De buitenste muur heeft een omtrek van 3,6 kilometer en is geheel omgeven door een slotgracht.

Winkelen in Cambodja

De beste winkelcentra in Cambodja zijn Sovanna en Sorya. Beide winkelcentra worden ieder weekend druk bezocht door zowel lokale bewoners als toeristen en zijn redelijk te vergelijken met westerse winkelcentra. Cambodjanen vinden Sovanna en Sorya een grote vooruitgang voor het land. Door de grote hoeveelheid goederen die in de winkelcentra worden aangeboden, komen de winkelcentra van binnen erg rommelig over op veel mensen. De echte schoenverslaafden kunnen het best naar het winkelcentrum Sovanna gaan, daar is namelijk de grootste verscheidenheid aan schoenen te vinden.

Kep

Kep
Kep
Kaart met locatie Kep

Kep is een badplaats gelegen aan de Golf van Thailand waar toeristen zandstranden, kokospalmen en decoratief geschilderde huisjes kunnen bewonderen. Helaas is de natuur van de badplaats inmiddels al flink aangetast door de vele toeristen die er komen. Wel worden er op iedere zaterdagavond traditionele dans- en zangvoorstellingen gegeven in het Especa Orphanage, om toch nog te kunnen genieten van het authentieke Kep. Een aanrader is om te gaan eten in de plaatselijke Crab Market Restaurant.

Nationale Museum Cambodja (Phnom Penh)

Nationale Museum Cambodja
Nationale Museum Cambodja
Kaart met locatie Nationale Museum Cambodja

In de stad Phnom Penh is het Cambodjaanse Nationale Museum gevestigd. Het door Fransen ontworpen gebouw laat veel restanten zien uit de historie van Cambodja. Op het dak is er in de loop der jaren de grootste kolonie vleermuizen van de wereld ontstaan. In het museum is het mogelijk om een rondleiding te krijgen van een professionele gids.

Tuol Sleng Museum (Phnom Penh)

Tuol Sleng Museum
Tuol Sleng Museum
Kaart met locatie Tuol Sleng Museum

In Phnom Penh kun je tevens het Tuol Sleng Museum bezoeken, dat ook wel het Museum van Volkerenmoord genoemd wordt. Het museum diende vroeger als de gevangenis van de Rode Khmer, waar de gevangenen werden gemarteld en vermoord. In het museum hangt de landkaart van Cambodja met daarop de schedels van de slachtoffers. Naast de schedels tref je er ook duizenden foto's aan van alle slachtoffers. Dit museum laat een indrukwekkend, emotioneel beeld zien van hoe het er destijds aan toe ging.

Russian Market (Phnom Penh)

Russian Market
Russian Market
Kaart met locatie Russian Market

De Russian Market in Phnom Penh is een populaire attractie voor zowel toeristen, expats als voor lokale inwoners. De naam van de markt is te danken aan Russische emigranten in de jaren '80, zij bezochten deze markt in grote getale. Op de markt kun je werkelijk van alles kopen. Zo worden er hardwaregoederen, dranken, gekookt voedsel, antieke meubelen, traditioneel houtsnijwerk en handwerk, handgeweven zijde, muziek, films, computers, cd's, zilverwerk, juwelen, boeken, kaarten, rugzakken, tassen, schoenen en kleding te koop aangeboden. Het is er dan ook altijd druk.

Centrale markt Phnom Penh (Phnom Penh)

Centrale markt Phnom Penh
Centrale markt Phnom Penh
Kaart met locatie Centrale markt Phnom Penh

De grootste en drukste markt van Phnom-Penh is de Centrale Markt, dat ook wel de Nieuwe Markt wordt genoemd. Het gebouw is in het jaar 1937 gebouwd en is donkergeel van kleur. De Centrale Markt is ideaal om te bezoeken op een super warme dag. Het gebouw is namelijk op een dusdanige manier ontworpen dat het er – ondanks hoge temperaturen – altijd koel blijft.

Angkor Wat (Siem Reap)

Angkor Wat
Angkor Wat
Kaart met locatie Angkor Wat

Ten noorden van de stad liggen de tempels van Angkor. De grootste en bekendste tempel, Angkor Wat, ligt op ongeveer 6 kilometer afstand van het centrum van Siem Reap en is een hindoeïstische tempel. De tempel wordt ook wel beschouwd als het grootste religieuze bouwwerk van de wereld. Angkor Wat is een van de vele overblijfselen uit het Khmer rijk en wordt ook wel beschouwd als de belangrijkste daarvan. De tempel staat dan ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Rondom de tempel lag vroeger de stad Angkor Wat.

Boottocht Tonlé Sap meer (Siem Reap)

Boottocht Tonlé Sap meer
Boottocht Tonlé Sap meer
Kaart met locatie Boottocht Tonlé Sap meer

Een boottocht over het Tonlé Sap meer is erg aan te raden. Het Tonlé Sap meer is het grootste meer van Cambodja en beslaat 7.5 procent van het land. Tijdens het droogseizoen is het meer 2.590 vierkante kilometer en tijdens het regenseizoen zelfs 24.605 vierkante kilometer. Het is dan tijdelijk het grootste zoetwatermeer van Zuidoost-Azië. Gigantisch dus. Op en rondom het meer vind je vele 'drijvende' vissersdorpjes en het is er dus een drukte van jewelste. Tijdens het regenseizoen paren de vissen in het meer waardoor er een gigantische populatie ontstaat. Dit is goed voor de bewoners van de vissersdorpen.

Angkor Nationaal Museum (Siem Reap)

Angkor Nationaal Museum
Angkor Nationaal Museum
Kaart met locatie Angkor Nationaal Museum

Voor de echte cultuurliefhebbers is er het Angkor Nationaal Museum. Dit museum, dat meer dan 20.000 vierkante meter groot is, is geopend in november 2007. Het museum heeft 8 gallerijen met onderwerpen zoals Buddha, Religie en Geloof, de Grote Khmer Koningen en Ankow Wat. Er is genoeg te beleven in het museum aangezien er vele oude artefacten liggen. Het museum is echt prachtig om te zien.

Havenstad Sihanoukville (Sihanoukville)

Havenstad Sihanoukville
Havenstad Sihanoukville
Kaart met locatie Havenstad Sihanoukville

De havenstad Sihanoukville is een echte badplaats en met haar 4 mooie stranden een ideale locatie om je vakantie door te brengen. Door de tot nu toe weinige toeristen is de natuur rondom de stranden nog ongerept en groen. Wel hebben de Cambodjanen door dat dit per uitstek een toeristische hotspot zal zijn en veel ondernemers zijn dan ook al druk bezig met het bouwen van hotels, resorts, winkels, restaurants en discotheken.

Kbal Chhay waterval (Sihanoukville)

Kbal Chhay waterval
Kbal Chhay waterval
Kaart met locatie Kbal Chhay waterval

De Kbal Chhay Waterfall is een schitterende waterval die op ongeveer 7 kilometer afstand van Sihanoukville ligt in het westen van Cambodja. Deze waterval leverde tot 1963 schoon water naar Sihanoukville. In 1998 werd er een weg in het gebied van de waterval aangelegd zodat de waterval beter bereikbaar werd voor toeristen. Vandaag de dag wordt de waterval weer als bron voor schoon water voor de dichtbij gelegen steden gebruikt.

locatie

Ream National Park (Sihanoukville)

Ream National Park
Ream National Park
Kaart met locatie Ream National Park

Op ongeveer 17 kilometer afstand van Sihanoukville ligt het Ream National Park. Dit is een van de zeven nationale parken in Cambodja. Je kunt er een safari of een tocht over de rivieren maken. Tijdens deze activiteiten zie je dan de mangroves, watervalletjes, kleine zoogdieren zoals de zeldzame aap de ‘krabetende makaak’ en schitterende vogels zoals de kraanvogel. Ook kun je in het park de ‘Wat Ream’ bezoeken, dit is een mooie Boeddhistische tempel.

Tempels in Battambang (Battambang)

Tempels in Battambang
Tempels in Battambang
Kaart met locatie Tempels in Battambang

Rondom Battambang vind je verschillende tempels, maar de stad zelf bezit ook een aantal oude tempels. Zo is er de Wat Kandal, met een bijzondere boog als entree. Verder vind je er binnen een model van de beroemde tempel Ankor Wat. Ook is er in Battambang de Wat Kampheng, een nog grotere tempel. Vooral bijzonder vanwege de oude sculpturen die voor de ingang van de tempel staan.

Wat Ek Phnom (Battambang)

Wat Ek Phnom
Wat Ek Phnom
Kaart met locatie Wat Ek Phnom

Buiten Battambang vind je een andere, grotere en nog mooiere tempel: de Wat Ek Phnom. Deze tempel ligt ongeveer 10 kilometer buiten Battambang en is heel goed bewaard gebleven. De tempel dateert uit de 11e eeuw en je vindt er prachtige decoraties in het steen. Wat Ek Phnom is vooral erg pittoresk tijdens zonsondergang. Een perfecte plek om even tot rust te komen en te kalmeren. Tevens vind je bij de oude tempel een nieuwe tempel die gebruikt wordt met festiviteiten en religieuze evenementen.

Battambang Museum (Battambang)

Battambang Museum
Battambang Museum
Kaart met locatie Battambang Museum

Kun je geen genoeg krijgen van de Cambodjaanse cultuur? Neem dan eens een kijkje in het Battambang Museum. In dit museum vind je vele oude relieken die uit verschillende tempels van Cambodja zijn gehaald. Er zijn verschillende prachtige zandsteensculpturen en beelden die de moeite waard zijn om te zien. De entree voor het museum is erg goedkoop. Verwacht niet dat er veel informatie wordt gegeven over de stukken in het museum, maar ze zijn in ieder geval erg mooi en bijzonder om te zien.