Cambodja

Mooi gebouw in Cambodja
Mooi gebouw in Cambodja

Cambodja ligt in Zuidoost-Azië en grenst aan de landen Laos, Thailand en Vietnam. Daarnaast grenst Cambodja ook aan de Golf van Thailand en de Zuid-Chinese Zee. Cambodja is een arm land, en mede door alle oorlogen heeft de economie een flinke klap gehad. Voor 1970 kon het land nog in eigen behoefte voorzien, maar er is zoveel landbouw vernield dat dat niet meer mogelijk is. Landbouw is nog steeds de belangrijkste activiteit en rijst, rubber en maïs zijn de belangrijkste gewassen. Er is bijna geen industrie en de industrieën die er zijn produceren voornamelijk voor binnenlandse consumptie. Het toerisme is de laatste jaren de snelst groeiende sector in de Cambodjaanse economie. De naam van het land is zo vaak veranderd dat het af en toe een beetje verwarrend is. De Cambodjanen zelf noemen hun land Kampuchea, deze naam is afgeleid van het woord Kambu-ja. Dat betekent letterlijk: zij die geboren zijn door Kambu. Kambu is volgens een mythe de grondlegger van Cambodja. Deze mythe gaat zover terug als de 10e eeuw. Het Portugese woord Camboxa en het Franse Cambodge, waarvan wij de naam Cambodja hebben overgenomen, stammen direct af van Kambu-ja.

Heb je weinig kennis van Cambodja? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Cambodja
Officiele naam:
ISO:
KH
Ligging:
zuidoost
Hoofdstad:
Phnom Penh
Inwoners:
+/- 13700000
Taal:
Khmer, Thai
Godsdienst:
Boeddhisme
Tijdzone:
UTC +7
Munteenheid:
Riel
Klimaat:
moessonklimaat
Oppervlakte:
181035 km≤
Beste reistijd:
november - februari

Handwerkkunst - in Cambodja vindt je veel verfijnde handwerkkunst zoals weven, het smeden van goud en zilver, ceramiek en het maken van beelden in marmer, hout en steen.

Krama - de traditionele hoofddoek.

Apsara-dans - deze dans is ter ere van Indra (de oppergod). Waarschijnlijk is deze dans een van de oudste dansvormen ter wereld. Het is afkomstig uit de eerste helft van de 9de eeuw. De dansers ontstaan uit het schuim dat vrijkomt bij het draaien of karnen van de wereldzee, een legende van Vishnu. Demonen draaien een reuzenslang in het rond. De apsara`s zijn de hemelse boodschappers tussen de vorst en de goden.

Kleng Ek - een Cambodjaanse vlieger die lijkt op een menselijke insect en is voorzien van een muzikale zoemer. Bij festivals is de Kleng Ek vaak te zien.

Angkor Wat - is het meest geliefde symbool van de culturele identiteit van de Khmers. Het koninkrijk Angkor en het daarbij behorende tempelcomplex ontstonden in de periode van de 9de tot de 12e eeuw.

De vlag van Cambodja is voornamelijk rood met blauw. Blauw is de kleur van de koning, rood staat vor het volk en zijn vastberadenheid om voor de koning te vechten. De tempel Angkor Wat is het symbool voor de grootheid en de traditie van het land. De huidige vlag werd in 1993 ingevoerd.

Ervaringen

Heb je ooit Cambodja bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Cambodja krijgt gemiddeld een 8,6 uit 10 op basis van 16 ervaringen:

8,6 16 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 6 met 16 resultaten

plaats: Siem Reap, reisperiode: augustus 2019

We gingen voor Angkor Wat. Super! En goed georganiseerd via Riksja Travel. Hotel (met prachtig zwembad) was plezierig. De mensen zijn heel aardig. We hebben bovendien nog meer gezien (drijvend/paal dorp). De reis overtrof onze verwachtingen.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 9
 • Cultuur 9
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 9
 • Ligging 8
plaats: rondreis, reisperiode: april 2018

De rondreis was keurig verzorgd, mooie hotels en mooie ligging met rondom goed verzorgde mooie tuinen. Het personeel was erg gastvrij en vriendelijk, zoals ook de bevolking. Respect voor de bevolking: als je ziet wat ze in het verleden allemaal hebben meegemaakt ( Pol Pot) en dan nog zo vriendelijk en opgeruimd: Petje af !!! Ook onze gidsen en chauffeurs voelden onze Brabantse humor goed aan....... We hebben een super mooie reis gehad met indrukwekkende indrukken!!

 • Algemeen 9
 • Cultuur 10
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
plaats: Phnom Penh, reisperiode: oktober 2018

Een heerlijke stad waar " go with the flow" zeker van toepassing is. Deels luxe maar deels armoe en de contrasten zijn soms enorm. Heel veel cultuur. Voor de waaghalzen veel lokaal voedsel van insecten to vogelspinnen maar ook burger king. Ontzettend vriendelijk volk die als je wil met alles bereid zijn je te helpen. Een trots volk waar ik graag mee omga

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 9
 • Cultuur 9
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 9
 • Ligging 8
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Cambodja

Ream National Park (Sihanoukville)

Ream National Park
Ream National Park
Kaart met locatie Ream National Park

Op ongeveer 17 kilometer afstand van Sihanoukville ligt het Ream National Park. Dit is een van de zeven nationale parken in Cambodja. Je kunt er een safari of een tocht over de rivieren maken. Tijdens deze activiteiten zie je dan de mangroves, watervalletjes, kleine zoogdieren zoals de zeldzame aap de ‘krabetende makaak’ en schitterende vogels zoals de kraanvogel. Ook kun je in het park de ‘Wat Ream’ bezoeken, dit is een mooie Boeddhistische tempel.

Kbal Chhay waterval (Sihanoukville)

Kbal Chhay waterval
Kbal Chhay waterval
Kaart met locatie Kbal Chhay waterval

De Kbal Chhay Waterfall is een schitterende waterval die op ongeveer 7 kilometer afstand van Sihanoukville ligt in het westen van Cambodja. Deze waterval leverde tot 1963 schoon water naar Sihanoukville. In 1998 werd er een weg in het gebied van de waterval aangelegd zodat de waterval beter bereikbaar werd voor toeristen. Vandaag de dag wordt de waterval weer als bron voor schoon water voor de dichtbij gelegen steden gebruikt.

locatie

Angkor Nationaal Museum (Siem Reap)

Angkor Nationaal Museum
Angkor Nationaal Museum
Kaart met locatie Angkor Nationaal Museum

Voor de echte cultuurliefhebbers is er het Angkor Nationaal Museum. Dit museum, dat meer dan 20.000 vierkante meter groot is, is geopend in november 2007. Het museum heeft 8 gallerijen met onderwerpen zoals Buddha, Religie en Geloof, de Grote Khmer Koningen en Ankow Wat. Er is genoeg te beleven in het museum aangezien er vele oude artefacten liggen. Het museum is echt prachtig om te zien.

Meer bezienswaardigheden

Artikelen

Nieuws

Eten en drinken

De Cambodjaanse keuken kent invloeden uit Laos en Thailand. Het eten is er wel minder pittig dan in Thailand. Rijst is het hoofdbestanddeel van veel maaltijden. Door de Franse koloniale invloed eet men er ook veel brood (baguettes). Er wordt in Cambodja ook veel vis gegeten.

Thee is de nationale drank van Cambodja. Voordat je bent gaan zitten staat er al een grote pot op tafel. Verder drinken Cambodjanen ijsthee, fruitsappen en sodawater met limoen. Exotisch én gezond is het drinken van kokosmelk, direct uit de noot. De wijn is vaak rijstwijn of suikerpalmwijn. Het lokale bier is Angkor, maar er zijn ook internationale merken als Heineken en Fosters verkrijgbaar.

Vervoer

Het internationale vliegveld van Cambodja is Pochentong Airport. Pochentong Airport ligt 12 km buiten Phnom Penh.

De wegen in Cambodja zijn erg slecht, ze zitten vol kuilen en gaten. Het verbeteren hiervan heeft hoge prioriteit. Je kunt op veel plaatsen een auto mét chauffeur huren, zelf de weg op gaan wordt namelijk sterk afgeraden. Binnenlandse vluchten verbinden vrijwel alle grote steden in Cambodja. In de regentijd (als de wegen echt onbegaanbaar zijn) is vliegen de enige mogelijkheid. Voor korte ritten wordt veel gebruik gemaakt van motortaxi`s. Spreek wel altijd van te voren een prijs af. Er zijn spoorwegen in Cambodja maar dit is een oncomfortabele manier van reizen. Treinen rijden langzaam en niet op tijd.

Visum

Voor een bezoek aan Cambodja heb je een visum nodig, deze is te krijgen op de luchthaven van Siem Reap en Phnom Penh of aan een van de grensovergangen met Thailand of Vietnam. Voor het verkrijgen van een visum moet je paspoort na terugkomst nog minimaal zes maanden geldig zijn. De kosten van een visum bedragen tussen de 20 en 25 dollar per persoon.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Cambodja ligt lager dan in Nederland. Er is een verschil met het platteland en de steden, op het platteland is namelijk alles nog goedkoper.

Veiligheid

Cambodja is in principe een veilig land om in te reizen. Natuurlijk moet je ook hier op je spullen letten. Op het platteland zijn de wegen van slechte conditie en er wordt afgeraden om na zonsondergang in deze regio’s te reizen.

Medische informatie

De medische kennis in Cambodja is zeker niet van hetzelfde niveau als in Nederland.

Inentingen worden aanbevolen. Voor actuele adviezen neem contact op met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.

Het kraanwater kan je niet drinken. Koop dus altijd flessen bronwater.

Bevolking

Het grootste deel van de bevolking is aangewezen op de rijstbouw. De boeren heten rijstbouwers. Mannen en vrouwen werken dagenlang op het land, met hun bontgekleurde hoofddoeken (Krama) die hen tegen de hitte en het stof beschermt. In de oogsttijd worden de boeren vaak geholpen door de buren. Naast hard werken wordt het dagelijkse leven ook beheerst door diverse facetten van het Boeddhisme. Het geloof in geesten vormt een essentiële aanvulling. Muziek en dans vergezellen vrijwel alle sociale en religieuze ceremonies variërend van huwelijksrituelen, boeddhistische herdenkingen en volkscultuur tot hofdansen en voorstellingen van het Koninklijke Ballet. In Cambodja vindt je veel verfijnde handwerkkunst zoals weven, het smeden van goud en zilver, keramiek en het maken van beelden in marmer, hout en steen. Krama is de traditionele hoofddoek. De Apsara-dans is ter ere van Indra (de oppergod). Waarschijnlijk is deze dans een van de oudste dansvormen ter wereld. Het is afkomstig uit de eerste helft van de 9de eeuw. De dansers ontstaan uit het schuim dat vrijkomt bij het draaien of karnen van de wereldzee, een legende van Vishnu. Demonen draaien een reuzenslang in het rond. De apsara`s zijn de hemelse boodschappers tussen de vorst en de goden. Kleng Ek is een Cambodjaanse vlieger die lijkt op een menselijke insect en is voorzien van een muzikale zoemer. Bij festivals is de Kleng Ek vaak te zien. Angkor Wat is het meest geliefde symbool van de culturele identiteit van de Khmers. Het koninkrijk Angkor en het daarbij behorende tempelcomplex ontstonden in de periode van de 9e tot de 12e eeuw. De vlag van Cambodja is voornamelijk rood met blauw. Blauw is de kleur van de koning, rood staat voor het volk en zijn vastberadenheid om voor de koning te vechten. De tempel Angkor Wat is het symbool voor de grootheid en de traditie van het land. De huidige vlag werd in 1993 ingevoerd.

De taal

Het Khmer hoort bij de Austro-Aziatische talen. Het Khmer is geen toontaal met verschillende betekenissen per klank. Je hebt voorvoegsels nodig om de verschillende grondvormen van betekenis te voorzien, en in een context te plaatsen. Het schrift is afkomstig uit het zuiden van India aangevuld met elementen uit het Sanskriet en het Pali.

Flora & Fauna

Cambodja bestond vroeger voor een groot gedeelte uit regenwoud. Door de massale houtkap in de afgelopen jaren is dat nu nog maar 52% van het oppervlak van het land. Aan de kust komt ook veel mangrovebegroeiing voor. De rest is in gebruik als akkerland.

Geschiedenis

Cambodja kent een gewelddadige geschiedenis. Het is een land waar georganiseerd geweld op grote schaal voorkomt en een land waar alledaags geweld tussen burgers onderling voorkomt. Vooral ten tijde van de Rode Khmer was er veel geweld in het land.

Heeft u interesse in een reis naar Cambodja? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen

Wat is het huidige reisadvies / kleurcode voor Cambodja?

Op dit moment zijn alle landen 'oranje'; ook Cambodja.

Kan ik een vakantie boeken naar Cambodja i.v.m. Corona?

Tot half maart 2021 kun je niet op vakantie. Je kunt echter al wel een vakantie boeken voor de periode daarna. Vraag gratis & vrijblijvend een offerte op voor jouw wensen