Bezienswaardigheden Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse Republiek bezoeken veel mensen om het tropische klimaat, de witte stranden en de prachtige Caribische Zee. Toch kun je in dit land nog veel meer doen tijdens je vakantie! Wat dacht je van de bijzondere watervallen, de verschillende musea en de watersporten die je er kunt beoefenen? Daarnaast is dit land ook een paradijs voor golfers, rondom Punta Cana liggen bijvoorbeeld uitstekende golflocaties. Dit is ook nog goed te combineren met een strandvakantie. Ben je meer van de cultuur? Ga dan naar het Alcázar de Colón, wat ooit een van de paleizen van Columbus was. Een lijst van de beste bezienswaardigheden van de Dominicaanse Republiek vind je hieronder.  

Landschap
Landschap

Parque Nacional del Este

Parque Nacional del Este
Parque Nacional del Este
Kaart met locatie Parque Nacional del Este

In Parque Nacional del Este vind je meer dan 3.000 orchideeënsoorten, maar in het park komen meer dan 300 vogelsoorten voor en de ene vogel is nog mooier dan de andere. De stranden van dit fantastische park worden gebruikt door 4 verschillende soorten zeeschildpadden, die op deze stranden hun eieren leggen. Verder vind je in de zee rond het park zeekoeien, tuimelaars en prachtige vissen. De meeste vissen leven rond het koraalrif voor de kust.

Damajague

Damajague
Damajague

Een van de mooiste bezienswaardigheden van de Dominicaanse Republiek zijn de 27 watervallen die gelegen zijn in Damajague. Dit stukje aangrijpende natuur is een koppeling van kloven, waterbekkens en watervallen die genesteld zijn in heuvels in een bergketen in de Noordelijke Corridor, achter het suikerriet. Ze bestaan al duizenden jaren, maar zijn nog niet zo lang bekend bij de buitenwereld en toeristen.

Uitgaan op de Dominicaanse Republiek

Uitgaan op de Dominicaanse Republiek
Uitgaan op de Dominicaanse Republiek

De meeste uitgaansgelegenheden op de Dominicaanse Republiek bevinden zich in Cabarete (vooral populair bij windsurfers) en Sosúa. Maar ook Santo Domingo kent een uitgebreid nachtleven. Dansclubs en cafés zijn in Santo Domingo te vinden in de Zona Colonial en verder langs de kustlijn. In Puerto Plata zijn de uitgaansgelegenheden verspreid door de stad. De meeste hotels hebben een bar of club waar je ook prima kunt vertoeven.

Golfen op de Dominicaanse Republiek

Golfen op de Dominicaanse Republiek
Golfen op de Dominicaanse Republiek

De Domincaanse Republiek is een golfersparadijs met topbanen ontworpen door internationaal erkende architecten. Vooral in de omgeving van La Romana en Punta Cana bevinden zich uitstekende golflocaties. Combineer een strandvakantie met het golfen, een ideale combinatie op dit tropische eiland.

Walvissen spotten bij Samana

Walvissen spotten bij Samana
Walvissen spotten bij Samana
Kaart met locatie Walvissen spotten bij Samana

Vanuit Samana gaan er boottochten het water op om walvissen te spotten. In lage boten vaar je naar de uitgang van de baai waar de walvissen te zien zijn. Tussen januari en maart komen de walvissen hier om te paren en te baren, een unieke belevenis om te mogen aanschouwen.

Cayo Paraiso

Cayo Paraiso
Cayo Paraiso
Kaart met locatie Cayo Paraiso

Cayo Paraiso is te bereiken vanuit Punta Rusia, met de speedboot vaar je naar deze zandbank midden op zee. Dit kleine eilandje is omringt door azuurblauw water en is uitemate geschikt op te snorkelen.

ChocoMuseo Punta Cana (Punta Cana)

ChocoMuseo Punta Cana
ChocoMuseo Punta Cana
Kaart met locatie ChocoMuseo Punta Cana

In het ChocoMuseo kun je kennis maken met het overheerlijke product chocolade. Dit museum heeft verschillende vestigingen in Midden-Amerika waaronder in Granada, Nicaragua, Cusco en Lima in Peru en in Antigua, Guatemala. In Punta Cana is het museum gelegen op hetzelfde terrein als Don Lucas 'sigarenfabriek in Bávaro. Leer hier alles over de cacaoboom en zijn ecosysteem en cacao als gezond superfood. Ook kun je verschillende chocoladeworkshops volgen.

Manatí Park (Punta Cana)

Manatí Park
Manatí Park
Kaart met locatie Manatí Park

Van de allereerste bewoners van de Dominicaanse Republiek lopen nog veel nazaten rond in Punta Cana. Ben je echt nieuwsgierig naar de indianencultuur? Ga dan naar Manatí Park, waar een levensecht dorpje van de Taíno-indianen is nagebouwd. In dit nagebouwde dorpje worden ook dansshows gegeven, waarin de traditionele dans van de Taíno-indianen wordt getoond. Naast de dansshows in het dorpje worden er in het park ook shows met dieren gegeven. Het themapark heeft namelijk prachtige tuinen met een rijke flora en fauna. Voor een echte unieke ervaring kun je er eveneens met dolfijnen zwemmen.

Scape Park Cap Cana (Punta Cana)

Scape Park Cap Cana
Scape Park Cap Cana
Kaart met locatie Scape Park Cap Cana

Houd je van avontuur en een flinke adrenalinestoot? Bezoek dan het Scape Park Cap Cana. In dit avontuurlijke park kun je allerlei spannende activiteiten doen. Zo kun je er ziplinen, waarbij je je met een katrol via een kabel van boomtop tot boomtop verplaatst. Verder kun je er duiken, snorkelen, catamaran zeilen, langs het strand paardrijden of offroad rijden in een buggy. Dit is nog niet alles, je kunt er namelijk ook nog kajakken, windsurfen, peddelboarden en vissen. Je kunt er eveneens de lagunes en grotten ontdekken. Bij Scape Park Cap Cana is dus voor jong en oud wel iets te doen.

Amber Museum (Santo Domingo)

Het Amber Museum in Santo Domingo is zeker een bezoekje waard. In dit museum worden veel verschillende voorwerpen van amber tentoongesteld, voornamelijk sieraden. Er wordt ook uitgelegd hoe amber ontstaat en hoe het precies gewonnen wordt.

Acuario Nacional (Santo Domingo)

Het Acuario Nacional in Santo Domingo is een fantastische plek om met kinderen naar toe te gaan. Het aquarium is geopend in 1990 en sindsdien vaak uitgebreid. De hoofdattractie is een grote tunnel waarbij het lijkt of je in het aquarium staat. Je vindt in deze ruimte haaien en roggen. Verder zijn er nog veel andere aquariums waar de mooiste vissen rond zwemmen.

Markt in Santo Domingo (Santo Domingo)

Markt in Santo Domingo
Markt in Santo Domingo
Kaart met locatie Markt in Santo Domingo

In Santo Domingo zijn een aantal markten, vooral gericht op toeristen. Je kunt er allerlei verschillende souvenirs kopen. De lokale markten zijn weer zeer geschikt als je de lokale specialiteiten wilt proeven. Ook wordt er op deze markten veel vis en fruit verkocht.

Instramuros (Santo Domingo)

Instramuros ligt in de koloniale zone van Santo Domingo. Dit gedeelte van de stad was in het verleden ommuurd en hier zijn reeds nog veel mooie gebouwen te bezichtigen die in de eerste jaren van de Spaanse overheersing ontstaan zijn. Hier kun je de belangrijkste historische bezienswaardigheden uit het begin van het Spaanse koloniale tijdperk van de Dominicaanse Republiek bezichtigen.

Alcázar de Colón (Santo Domingo)

Alcázar de Colón
Alcázar de Colón
Kaart met locatie Alcázar de Colón

De meer dan 500 jaar oude Alcázar de Colón, ook wel bekend als het Paleis van Columbus, is de oudste woning van het voormalig Spaanse rijk. Diego Columbus, de zoon van Columbus, resideerde hier als onderkoning. Zo’n 1.500 werklieden droegen hun steentje bij aan de bouw van het Alcázar, waarbij ze enkel en alleen zagen, hamers en beitels gebruikten. Bij een rondleiding door het museum krijg je een goede indruk van de verschillende kamers, die grotendeels nog met de authentieke meubels gedecoreerd zijn.

Museo de las Casas Reales (Santo Domingo)

Museo de las Casas Reales
Museo de las Casas Reales
Kaart met locatie Museo de las Casas Reales

Bij Museo de las Casas Reales kun je een overzicht zien van het begin van de koloniale periode tot het begin van de 19e eeuw. Het museum bevindt zich in een prachtig complex uit de koloniale tijd en is gebouwd in de Renaissance stijl. Dit gebouw was de oude zetel van de Spaanse autoriteit voor het hele Caribische gebied en was tevens de huisvesting van het kantoor van de gouverneur. In het museum vind je het beroemde wapenschild van Koningin Juana de La Castilla hier. Het hele complex op zich is al een museum. Zo ook de Puerta de San Diego, die werd gebouwd rond 1540 en als toegang tot de ommuurde stad diende. Elke kamer is gerestaureerd volgens de oorspronkelijke stijl en er zijn onder andere schatten uit de Spaanse tijd en antieke wapens.

Los Tres Ojos (Santo Domingo)

Los Tres Ojos
Los Tres Ojos
Kaart met locatie Los Tres Ojos

Op zo'n 5 kilometer afstand van het centrum ligt de grottenformatie Los Tres Ojos. Dit zijn drie meren die zijn ontstaan door het instorten van het grottensysteem. De meren liggen in het Mirador del Este Park en is een van de meest bezochte toeristische attracties van het land. De meren liggen in een kalkstenen grot en worden 's avonds prachtig verlicht met gekleurde lichten. Deze grotten werden door Taino-indianen gebruikt voor religieuze ceremonies.

Fortaleza de San Felipe (Puerto Plata)

Fortaleza de San Felipe
Fortaleza de San Felipe
Kaart met locatie Fortaleza de San Felipe

Fortaleze de San Felipe is het fort dat je in Puerto Plata vindt. In de periode van 1564 tot 1577 beschermden de Spanjaarden zich met dit fort tegen de piraten. Vanuit het fort kun je genieten van een prachtig uitzicht op de zee, de haven en de berg Pico Isabel de Torres. Vandaag de dag is er een museum gehuisvest in het fort, welke het belang van het fort in de geschiedenis van Puerto Plata en de Dominicaanse Republiek vertelt. 

Pico Isabel de Torres (Puerto Plata)

Pico Isabel de Torres
Pico Isabel de Torres
Kaart met locatie Pico Isabel de Torres

Pico Isabel de Torres is een berg, die te midden van de stad ligt. De berg is 793 meter hoog. Boven op de berg vind je een botanische tuin. Daarnaast staat er op deze berg het 16 meter hoge standbeeld van Jezus Christus. Dit beeld van Jezus Christus is een replica van het beeld in Rio de Janeiro. Je kunt de top van Pico Isabel de Torres bereiken met een kabelbaan.

Parque Central (Puerto Plata)

Parque Central
Parque Central
Kaart met locatie Parque Central

Parque Central is een erg mooi park dat gelegen is in het centrum van Puerto Plata. In en rond dit mooie park vind je allerlei Victoriaanse bouwwerken met de kenmerkende vrolijke Caribische kleuren. Het paviljoen La Glorieta, daterend uit 1872, is hiervan een heel fraai voorbeeld. Dit is het idyllische en ronde tuinhuisje dat open is door het gebruik van een soort veranda's. Tijdens een bezoek aan Puerto Plata is het centrale punt Parque Central zeker een bezoek waard. 

Museo de Ambar Dominicano (Puerto Plata)

Museo de Ambar Dominicano
Museo de Ambar Dominicano
Kaart met locatie Museo de Ambar Dominicano

Museo de Ambar Dominicano, het Amber Musuem, is een museum waar onder andere echte dinosaurusresten tentoongesteld worden. Het museum is gehuisvest in een prachtig Victoriaans herenhuis, dat op zichzelf al een rijke geschiedenis kent. In het museum kun je heerlijk ronddwalen en de grote collectie fossielen en dinosaurusresten bewonderen. Je kunt er ook voor kiezen om het museum met een gids te ontdekken. Rondleidingen worden in het Engels en in het Spaans gehouden.

Rumfabriek van Brugal (Puerto Plata)

Rumfabriek van Brugal
Rumfabriek van Brugal
Kaart met locatie Rumfabriek van Brugal

In Puerto Plata bevindt zich een van de drie rumfabrieken van Brugal. Brugal is een wereldwijd bekend merk van rum. Jaarlijks produceert de rumfabriek in Brugal in Puerto Plata maar liefst 1,5 miljoen liter witte en bruine rum. De rumfabriek is op werkdagen open voor bezoekers en de toegang is gratis. De fabriek biedt eveneens rondleidingen aan. De fabriek is van 9.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 17.00 uur geopend. Je kunt er rum tegen een kleine korting kopen. Daarnaast zijn er souvenirs te koop.

Golfen (Playa Dorada)

Golfen
Golfen
Kaart met locatie Golfen

Playa Dorada heeft een 18-hole golfbaan waar golfliefhebbers zich uren kunnen vermaken. De Playa Dorada Golf Course ligt bij het Playa Dorada resort, ongeveer op 15 minuten afstand van de luchthaven van Puerto Plata. De golfbaan heeft een winkel waar je materialen, golfkleding en souvenirs kunt kopen. Het is ook mogelijk om materialen te huren en om lessen te nemen. Beginners kunnen deelnemen aan de gratis workshops die twee keer per week gegeven worden. Voor de kinderen is er een gratis golf school. Na een middag golfen kunt u genieten van een drankje en een hapje eten bij het restaurant dat de golfbaan heeft.

Winkelen (Playa Dorada)

Winkelen
Winkelen
Kaart met locatie Winkelen

Wie van winkelen houdt zal zich niet vervelen in het grote winkelcentrum, 'El Mall de la Costa Norte', met twee verdiepingen en meer dan 60 winkels. In het winkelcentrum vind je onder andere kledingwinkels, restaurants, touroperators, banken, sigarenwinkels en drie bioscopen. Het winkelcentrum is te vinden op het Playa Dorada Plaza complex en is open van 08.00 uur tot 22.00 uur.

Museo Judio Sosúa (Sosúa)

Sosúa was oorspronkelijk de thuisbasis van ongeveer 600 joodse vluchtelingen die op de vlucht waren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het merendeel van deze migranten zijn er niet meer, maar er is een museum opgericht ter ere van de migranten die aan de verschrikkingen van de oorlog in Europa als gevolg van de Duitse nazi's zijn ontsnapt. Het museum vertelt bezoekers van alle leeftijden over het joodse leven voor, tijdens en na de holocaust. Dit word gedaan aan de hand van foto's, artefacten, oude documenten en andere memorabilia.

Playa Sosúa (Sosúa)

Playa Sosúa
Playa Sosúa
Kaart met locatie Playa Sosúa

Sosúa is een populair vakantieoord waar je een perfecte zonvakantie kunt hebben. De stranden van Sosúa zijn dan ook prachtig. Playa Sosúa is het grootste en meest bezochte strand onder toeristen en ook de lokale bevolking komt er graag in het weekend. Het strand is ongeveer een kilometer lang en heeft veel kioskjes, restaurants en souvenirwinkeltjes. Er zijn ook een aantal verhuurbedrijven waar je jetski's en duikmaterialen kunt huren.

Duiken en snorkelen (Sosúa)

Duiken en snorkelen
Duiken en snorkelen
Kaart met locatie Duiken en snorkelen

De Dominicaanse republiek is een heerlijk plek om te duiken en te snorkelen. De watertemperatuur is aangenaam en er is veel te zien in het mooie blauwe water. In Sosúa zijn er veel mogelijkheden om de onderwaterwereld te verkennen. Sosúa is namelijk centraal gelegen aan de kustlijn en heeft veel mooie riffen in de omgeving. Het is mogelijk om bij verschillende duikscholen lessen te nemen om een Open Water Certificaat te halen.

Stranden van Cabarete (Cabarete)

Stranden van Cabarete
Stranden van Cabarete
Kaart met locatie Stranden van Cabarete

Cabarete staat bekend om zijn mooie stranden waar je heerlijk een middag kunt relaxen en waar veel actieve watersporters te vinden zijn. Playa Cabarete grenst direct aan Cabarete en is tevens het hoofdstrand. Dit strand is ideaal voor kite- en windsurfers. Naast Playa Cabarete zijn er nog een aantal kleinere stranden met ieder een eigen 'specialiteit'. Zo vind je ten westen van Playa Cabarete het strand Bozo Beach dat vaak als oefenterrein wordt gebruikt door onervaren watersporters. Ten oosten van Playa Cabarete vind je La Boca, dit strand is zeer geschikt om te wakeboarden. Daarnaast heb je ook nog Kite Beach, zoals de naam al aangeeft, is dit de ideale locatie om te kitesurfen. Ook Playa Encuentro is een mooi strand om te gaan surfen.

El Choco National Park (Cabarete)

El Choco National Park is populair bij toeristen vanwege de 5 miljoen jaar oude grotten die je in het park kunt vinden. De grotten van Cabarete, ook wel bekend als Cuevas de Cabarete, zijn erg bijzonder en hebben een ondergronds watersysteem. Hierdoor zijn er als het ware ondergrondse zwembaden gevormd. Het is mogelijk om de grotten met een gids te bezoeken en ook om een duik te nemen in het natuurlijke zwembad. Het nationaal park heeft ook een mooie lagune, tropische planten, exotische vogels, zoetwaterbronnen en prachtige heuvels. Houd er wel rekening mee dat hoewel de grotten vanuit het park te bereiken is, je er wel apart entree voor moet betalen.

Paardrijden (Cabarete)

Paardrijden
Paardrijden
Kaart met locatie Paardrijden

Cabarete heeft een prachtige natuur en het is leuk om hier te gaan paardrijden. Diverse ranches in Cabarete organiseren tripjes die geschikt zijn voor mensen die al jaren ervaring hebben, maar ook voor mensen die nog nooit op een paard hebben gezeten. De ranches hebben verschillende routes en vertellen vaak ook veel over het land en de omgeving. In sommige gevallen is het ook mogelijk om samen te gaan picknicken.

Pomier Caves (San Cristóbal)

Pomier Caves
Pomier Caves
Kaart met locatie Pomier Caves

Als je in San Cristóbal bent is een uitje naar de grotten van El Pomier een aanrader. De Pomier Caves bestaan uit 55 grotten in het noorden van San Cristóbal in het Nationale Park Cuevas de Borbon o del Pomier. In deze grotten vind je duizenden afbeeldingen en symbolen, maar ook bijzondere rotstekeningen die het leven van de Taino-indianen vertellen. De indianen leefden niet in de grotten, maar gebruikte ze wel voor het uitvoeren van ceremonies. Er wordt geschat dat deze grotten meer dan 1000 jaar oud zijn. De grotten kun je dagelijks bezoeken tussen 09.30 uur tot 17.00 uur. Het wordt aangeraden om goed schoeisel mee te nemen. De gids zorgt voor helmen, klimgordels, touw en zaklampen. Je wordt door de gids meegenomen naar de eerste drie kamers van de grotten.

Museo Jamas El Olvido Será tu Recuerdo (San Cristóbal)

Een bijzonder museum is Museo Jamas Olvido tu Recuerdo zeker. Het is namelijk in het huis van een lokale bewoner. José Miguel Ventura Medina heeft in zijn huis een klein en informeel museum gemaakt ter ere van zijn favoriete wereldleider Generalísimo Trujillo. De naam van het museum betekent namelijk 'Je zal nooit vergeten worden'. In zijn huis is een een uitgebreide collectie van foto's en andere memorabilia te zien. Verder heeft Ventura ook veel antieke voorwerpen zoals koffiemolens en typemachines. Het museum is open wanneer Ventura thuis is. Is hij er niet? Dan kun je hem altijd bellen. De eigenaar van de museum spreekt Spaans en Engels.

La Toma Balneario (San Cristóbal)

Het huis waar dicator Rafeal Leonidas Trujillo woonde is tegenwoordig een ruïne. Zijn zwembad is echter nog wel te bezoeken. Het voormalige privé-natuurzwembad van dictator Rafael Leonidas Trujillo is namelijk dagelijks voor het publiek geopend. De zwembaden zijn gevuld met vers zoetwater uit de Haina rivier. La Toma Balneario is te bereiken met een lokale taxi en is open van 8.30 uur tot 19.30 uur.