Dominicaanse Republiek

Witte stranden op de Dominicaanse Republiek
Witte stranden op de Dominicaanse Republiek

In 1492 landt Columbus op een eiland en noemt dit Hispaniola. Tegenwoordig bestaat dit eiland uit de Dominicaanse Republiek en Haïti. Het hele eiland is 76.192 km2, waarvan 48.442 km2 grondgebied is van de Dominicaanse Republiek. Het eiland ligt in het centrum van het Caribisch gebied, ten oosten van Cuba en ten westen van Puerto Rico. De noordkust grenst aan de Atlantische Oceaan en de zuidkust grenst aan de onstuimige Caribische Zee. De Dominicaanse Republiek heeft een kustlijn van 1576 km. Veel baaien en lagunes langs deze kustlijn worden alleen gebruikt door de Dominicanen. Playa Bavaro en Playa Juanilla zijn de mooiste stranden van het land. Deze zijn kilometers lang, hebben sneeuwwit koraalzand met een prachtige turkooizen zee en op het strand staan veel kokospalmen.

Het toerisme is een belangrijke bron van inkomsten maar daarnaast is ook het suikerriet belangrijk voor de economie van de Dominicaanse Republiek. Sowieso speelt de landbouw nog steeds een grote rol in het land. Naast suikerriet wordt er ook rijst, maïs, tarwe, cacao, koffie, bananen en andere exotische vruchten verbouwd.

Er bestaat een leerplicht van 6 jaar in het land maar toch is bijna 25% van de inwoners analfabeet. Vooral op het platteland gaan de kinderen niet naar school omdat ze mee moeten helpen op het land. Het niveau van de basisscholen is zeer laag en er is een gebrek aan goede leerkrachten.

Heb je weinig kennis van Dominicaanse Republiek? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Dominicaanse Republiek
Officiele naam:
ISO:
DO
Ligging:
zuid
Hoofdstad:
Santo Domingo
Inwoners:
+/- 8730000
Taal:
spaans
Godsdienst:
Rooms-Katholiek
Tijdzone:
UTC -6
Munteenheid:
Dominicaanse Peso
Klimaat:
Tropisch
Oppervlakte:
48500 km˛
Beste reistijd:
januari - april
Hoogseizoen:
januari - april

Een typisch aandenken is de lime-kleipop. Dit is een kleurig, geglazuurd vrouwenfiguurtje in Creoolse klederdracht.

Uniek voor de Dominicaanse Republiek is de larimar. Het is een mineraal dat er na polijsten uitziet als felblauw marmer. Larimar wordt alleen op de Dominicaanse Republiek gewonnen.

Hanenvechten: hanen nemen symbolisch het archaische gevecht tussen twee mannen om een vrouw of een gebied over. De hanen worden fit gehouden met vitaminen en calcium. Het gaat hierbij om leven en dood, want alleen de haan die blijft leven heeft gewonnen. Veel Dominicanen hebben hierbij hun weekloon verspeeld...

Ervaringen

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Dominicaanse Republiek krijgt gemiddeld een 8,3 uit 10 op basis van 33 ervaringen:

8,3 33 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 11 met 33 resultaten

plaats: Puerto Plata, reisperiode: februari 2019

Zeer mooi en gastvrij land.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 6
 • Cultuur 9
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
plaats: Bavaro, reisperiode: september 2018

ben er 2 maal geweest tof alles de bediening dekamers personeel een echte familie gaan zeker terug maar niet meer met vip denk ik .

 • Algemeen 9
 • Cultuur 8
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 6
 • Inwoners 10
 • Ligging 9
plaats: Punta Cana, reisperiode: oktober 2017

Dominicaanse republiek was echt AMAZING! Prachtige stranden, mensen zijn super aardig en willen het naar je zin maken. Heerlijk weer en prachtige plaatsjes. Wat wil een mens nog meer.

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 1
 • Cultuur 6
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 7
 • Inwoners 9
 • Ligging 8
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Dominicaanse Republiek

Duiken en snorkelen (Sosúa)

Duiken en snorkelen
Duiken en snorkelen

De Dominicaanse republiek is een heerlijk plek om te duiken en te snorkelen. De watertemperatuur is aangenaam en er is veel te zien in het mooie blauwe water. In Sosúa zijn er veel mogelijkheden om de onderwaterwereld te verkennen. Sosúa is namelijk centraal gelegen aan de kustlijn en heeft veel mooie riffen in de omgeving. Het is mogelijk om bij verschillende duikscholen lessen te nemen om een Open Water Certificaat te halen.

Playa Sosúa (Sosúa)

Playa Sosúa
Playa Sosúa

Sosúa is een populair vakantieoord waar je een perfecte zonvakantie kunt hebben. De stranden van Sosúa zijn dan ook prachtig. Playa Sosúa is het grootste en meest bezochte strand onder toeristen en ook de lokale bevolking komt er graag in het weekend. Het strand is ongeveer een kilometer lang en heeft veel kioskjes, restaurants en souvenirwinkeltjes. Er zijn ook een aantal verhuurbedrijven waar je jetski's en duikmaterialen kunt huren.

Museo Judio Sosúa (Sosúa)

Sosúa was oorspronkelijk de thuisbasis van ongeveer 600 joodse vluchtelingen die op de vlucht waren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het merendeel van deze migranten zijn er niet meer, maar er is een museum opgericht ter ere van de migranten die aan de verschrikkingen van de oorlog in Europa als gevolg van de Duitse nazi's zijn ontsnapt. Het museum vertelt bezoekers van alle leeftijden over het joodse leven voor, tijdens en na de holocaust. Dit word gedaan aan de hand van foto's, artefacten, oude documenten en andere memorabilia.

Meer bezienswaardigheden

Accommodaties

Artikelen

Eten en drinken

Freidurias: soort snackbar waar je stukjes kip, morcilla (bloedworst) of longanzias (zongedroogde varkensworstjes) kan krijgen.

Casabe-brood: dit wordt van maniok gemaakt en ingesmeerd met ananasjam.

Comedores: eenvoudige restaurants die voornamelijk door de Dominicanen zelf worden bezocht.

La Bandera: gerecht van witte rijst, rode bonen en gesmoord vlees.

Frito Verde: gefrituurde groene bananen.

Pina Colada: kokosnootachtige cocktail.

Vervoer

De vliegtijd naar de Dominicaanse Republiek is ongeveer 9 uur. Er zijn rechtstreekse vluchten vanaf Schiphol naar Puerto Plata.

Het openbaar vervoer in de Dominicaanse Republiek is slecht georganiseerd. Er rijden geen treinen en de diverse busverbindingen zijn in handen van privé-ondernemingen die veelal op onregelmatige tijden rijden. Er zijn ook nog de zogeheten “guaguas”, dit zijn kleine minibusjes die vaak eigendom zijn van de chauffeur zelf. Opstapplaatsen vind je aan de rand van de grotere steden en in het centrum van de kleine dorpjes. Tussen de grote steden rijden bussen of minibusjes.

In Santo Domingo en Puerto Plata rijden metrobussen die voorzien zijn van airconditioning.

Taxi’s zijn over het algemeen niet voorzien van een meter. Spreek daarom van tevoren een prijs voor de rit af. Vraag in de hotels of bij de reisleiding naar de gangbare tarieven.

Visum

Als je op vakantie gaat naar de Dominicaanse Republiek dien je in het bezit te zijn van een paspoort met een geldigheid van nog minimaal 6 maanden. In het vliegtuig krijg je een toeristenkaart die ingevuld moet worden. Vanaf de dag van aankomst is de toeristenkaart 2 weken geldig is. Bewaar deze goed. Bij aankomst en vertrek dien je bovendien US $15 toeristenbelasting te betalen. Blijf je langer dan 2 weken dan moet je bij vertrek wederom een bedrag betalen.

Prijsniveau

Het gemiddelde prijsniveau van de Dominicaanse Republiek ligt lager dan in Nederland.

De munteenheid is de Dominicaanse peso.

Veiligheid

Er zijn geen specifiek onveilige plaatsen in de Dominicaanse Republiek. Wel is het verstandig om geen waardevolle spullen mee te nemen en geen opvallende sieraden te dragen als je op pad gaat. Het komt namelijk regelmatig voor dat waardevolle spullen uit rugzakken gehaald worden door motorrijders. Ook wordt er veel drugs gehandeld in de Dominicaanse Republiek. Zorg dat je nooit iets van vreemden aanneemt en pas op dat er niks in je tas gedaan wordt. Mochten ze tijdens een controle iets vinden, ligt hier een hoge straf op. Het alarmnummer in de Dominicaanse Republiek is 911.

Medische informatie

In de grote resorts zijn vaak dokters op bepaalde tijden aanwezig. Ook kun je er voor kiezen om langs een lokale arts te gaan, mocht je ergens last van hebben. Daarnaast zijn in veel apotheken artsen aanwezig die je kunnen adviseren. Voor spoedgevallen kun je natuurlijk altijd direct terecht bij een kliniek of een ziekenhuis. Wel kun je beter voor een particulier ziekenhuis of een kliniek kiezen. Deze zijn namelijk vergelijkbaar met de zorg in ziekenhuizen in Nederland.

Inentingen zijn officieel niet noodzakelijk. Voor actuele adviezen kun je contact opnemen met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.

Het kraanwater op de Dominicaanse Republiek is niet drinkbaar.

Bevolking

De bevolking is een kleurrijke mix van Taíno indianen, Spaanse kolonialen en slaven uit Afrika. Zelfs de Amerikaanse troepen die er even waren hebben er hun sporen achtergelaten.

De Dominicanen zijn sympathiek en gastvrij. Ze geven de gasten echt het gevoel welkom te zijn. Typerend voor de Dominicanen is hun temperament, dit is net zo swingend als hun lievelingsdans; de merengue.

Een typisch aandenken is de lime-kleipop. Dit is een kleurig, geglazuurd vrouwenfiguurtje in Creoolse klederdracht.

Uniek voor de Dominicaanse Republiek is de larimar. Het is een mineraal dat er na polijsten uitziet als felblauw marmer. Larimar wordt alleen op de Dominicaanse Republiek gewonnen.

Hanenvechten: hanen nemen symbolisch het gevecht tussen twee mannen om een vrouw of een gebied over. De hanen worden fit gehouden met vitaminen en calcium. Het gaat hierbij om leven en dood, want alleen de haan die blijft leven heeft gewonnen. Veel Dominicanen hebben verspelen hierbij hun weekloon.

Op de Dominicaanse Republiek wordt godsdienstvrijheid gegarandeerd en beschermd door de grondwet. Volgens onderzoek is ongeveer 95% van de bevolking rooms-katholiek.

De taal

Op de Dominicaanse Republiek is Spaans de officiële taal, maar in de toeristische gebieden wordt ook o.a. Engels, Duits, Frans en soms zelfs Nederlands gesproken.

Het Spaans op de Dominicaanse Republiek wordt uitgesproken met een rustiek accent en heeft zijn eigen manier van spreken. Ook zijn er een aantal eigen uitdrukkingen.

Flora & Fauna

De Dominicaanse Republiek kent alle klimaatzones (behalve eeuwige sneeuw), hierdoor is er een grote variatie aan vegetatie. Er zijn mangrovebossen, regenwouden en dennebossen te vinden op het eiland. In Parque Nacional del Este zijn meer dan 3000 orchideeënsoorten. Ongeveer 11% van het landoppervlakte is beschermd natuurgebied, bestaande uit 13 Nationale Parken en 5 Reservas Cientificas Naturales, die alleen met een vergunning bezocht mogen worden. In totaal zijn er 5600 plantensoorten geteld.

Geschiedenis

Er is niet veel bekend over de oorspronkelijke bewoners van Hispaniola, de Taíno`s. Wel is bekend dat zij deel uit maakten van de grotere Arawakan-cultuur, die waarschijnlijk uit tropisch Zuid-Amerika komen. Het was een vreedzaam volk maar ze verdedigden hun familie, land en vrijheid dapper toen de Spanjaarden hen tot slaven wilden maken. Het mocht niet baten, want binnen 13 jaar werd het volk volledig uitgeroeid.

In 1508 gaf koning Ferdinand van Spanje de opdracht het eiland de naam Eiland van Santo Domingo te noemen. De oorspronkelijke naam, Quisqueya, betekent 'moeder van alle landen' in de taal van de Taíno`s.

Op 22 augustus 1791 kwamen de slaven op Hispaniola in opstand tegen de Fransen. De troepen die Napoleon naar het eiland stuurde werden in januari 1804 verslagen. Vervolgens werd het eiland onafhankelijk onder de naam Haïti. Op 27 februari 1844 maakte het oostelijk deel van Hispaniola zich los van Haïti, en riep de Dominicaanse Republiek zich uit als vrije en soevereine staat.

Heeft u interesse in een reis naar Dominicaanse Republiek? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing