Bezienswaardigheden El Salvador

Museum of the Revolution in Perquín

Het Museum of the Revolution is een museum ter herdenking aan de gebeurtenissen rond de burgeroorlog van El Salvador die ongeveer duurde van 1980 tot 1992. Het museum vind je in Perquín in het noordoosten van het land. In het gebouw vind je onder andere wapens die tijdens de oorlog gebruikt zijn en een neergehaalde helikopter waar de militaire leider in zat. Buiten vind je een bom van 500 pond naast de krater die zo'n zelfde bom heeft veroorzaakt. Het personeel bestaat uit oud-leden van de guerilla en beantwoorden vragen van de bezoekers.

Bosque El Impossible National Park

Bosque El Impossible National Park
Bosque El Impossible National Park
Kaart met locatie Bosque El Impossible National Park

Het Bosque El Impossible National Park wordt door zijn grootte en biologische diversiteit gezien als het belangrijkste natuurgebied van El Salvador. Het park ligt in het departement Ahuachapan en bevat een beschermd, droog tropisch oerwoud dat deel uit maakt van het kust-gebergte Apaneca Ilmatepec. Het gebied beslaat 9.000 hectare en varieert in hoogte van 300 tot 1.400 meter boven zeeniveau. Er leven meer dan 500 soorten vogels in het park, waaronder de motmot, de grote curassow en de koningsgier. Ook kun je er Ocelots vinden. Het park is aan de naam 'El Impossible' gekomen door handelaars uit Guatemala die door het bos heen moesten om bij de markten te komen. Zij leidden voorzichtig hun muilezels door de steile 'Impossible Pass'.

Cerro Verde National Park

Cerro Verde National Park
Cerro Verde National Park
Kaart met locatie Cerro Verde National Park

Een ander mooi park is het Cerro Verde National Park in het westen van El Salvador. Het park ligt tussen drie vulkanen in; de Izalco vulkaan, de Cerro Verde en de Santa Ana vulkaan en heeft weelderige bossen met veel bloemen, flora en fauna. Er zijn wandelpaden naar de top van vulkanen te vinden, waar je fantastische uitzichten over het gebied hebt. Voor vogelliefhebbers is het ook een perfect park. Je vindt er namelijk soorten als de specht, de gaai, de toucanet en 17 soorten kolibries. Ook vind je er een orchideeënkwekerij met prachtige bloemen.

Montecristo-El Trifinio National Park

Montecristo-El Trifinio National Park
Montecristo-El Trifinio National Park
Kaart met locatie Montecristo-El Trifinio National Park

In het Montecristo-El Trifinio National Park vind je het Montecristo nevelwoud. Het nevelwoud ligt op het gebied waar de grenzen van El Salvador, Guatemala en Honduras elkaar treffen. Het bos heeft vele micro-klimaten en een grote variëteit aan flora en fauna. Enkele soorten die in het nevelwoud voorkomen zijn varens, orchideeën, mossen, slingerapen, miereneters, toekans, de gestreepte uil en nog veel meer. Ook vind je er veel verschillende vogelsoorten waaronder een paar bedreigde.

Tazumal

Tazumal
Tazumal
Kaart met locatie Tazumal

Tazumal in Chalchuapa is een archeologische plek van de Maya's. Tazumal betekent 'de plek waar de slachtoffers werden verbrand' in het K'iche. In Tazumal vind je verschillende Maya-ruïnes, waaronder ceremoniële architectuur. De gebouwen dateren uit 100 tot 1200 na Christus. Ook kun je er een ingewikkeld waterafvoersysteem, enkele tombes, kleine piramides, paleizen en opgegraven rituele objecten vinden.

Winkelen El Salvador

Winkelen kun je in El Salvador en dan vooral in de hoofdstad San Salvador erg goed. Het grootste winkelcentrum van Midden-Amerika vind je in San Salvador: Multiplaza Mall. Je vindt meer dan 400 winkels, restaurants en een theater in het gebouw. Bekende merken en ketens die je er kunt vinden zijn Nautica, Nine West, Kenneth Cole, Benetton, Tony Roma's en nog veel meer. Er zijn ook vaak muziekuitvoeringen in het winkelcentrum.

Een ander winkelcentrum in San Salvador is Galerías Mall. Je vindt er meer dan 138 winkels en restaurants. Winkels en restaurants die je er kunt vinden zijn onder andere MAC store, Levi's, Polo Club, Pizza Hut, Puma, Benneton, Subway, Hallmark, Wendy's en McDonalds. Het is een goede plek om te stoppen en wat tijd door te brengen wanneer je door de stad aan het touren bent.

La Gran Via is het nieuwste winkelcentrum en ligt ook in San Salvador. Het winkelcentrum heeft meer dan 60 winkels en 8 bioscopen en theaters. Buiten het winkelcentrum, aan de promenade, vind je verschillende restaurantjes. Er is een actief nachtleven met openluchtpodia en live muziek. Net om de hoek kun je een bezoekje brengen aan GrupoQ. Hier vind je de nieuwste modellen Maserati's, Ferrari's en Porsches.

Surfen in El Salvador

Surfen in El Salvador
Surfen in El Salvador

Voor (wind)surfen ben je in El Salvador aan het juiste adres. De golven aan de kust zijn perfect om deze sporten te beoefenen. Aan de kust vind je tal van shops waar je surfplanken en pakken kunt huren. Er zijn gemiddeld 300 dagen per jaar golven, het water ligt rond de 27ºC en er zijn bijna geen mensen te vinden. De kusten zijn een paradijs voor surfers. De hoogste golven van het land vind je in Punta Mango. Ook El Sunzal is een goede plaats om te surfen.

Duiken in El Salvador

Duiken in El Salvador
Duiken in El Salvador

In El Salvador kun je ook goed duiken. Punta Mango is een bekende plaats om deze sport of hobby te beoefenen. Je vindt er veel plekken waar je je uitrusting kunt huren of je certificaat kunt halen. Een van de populairste duikgebieden is Los Cobanos. Tijdens de zomer kun je hier onder andere murenen, engelvissen, reuzenmanta's, schildpadden en kreeften zien. Wil je liever in de winter duiken? Dan kun je dit in een van de kratermeren doen die het land heeft, bijvoorbeeld in Lake Coatepeque of Lake Ilopango.

David J. Guzmán Museum of Anthropology (San Salvador)

David J. Guzmán Museum of Anthropology
David J. Guzmán Museum of Anthropology
Kaart met locatie David J. Guzmán Museum of Anthropology

Het David J. Guzmán Museum of Anthropology is de perfecte plek om te beginnen met een culturele tour van El Salvador. Het museum is gevestigd in de hoofdstad San Salvador en is waarschijnlijk het meest bezochte museum van de stad. Je leert er van alles over de vroege geschiedenis van El Salvador. Zo vind je er artefacten van de Maya's en de Pipil. Een tour door het museum duurt ongeveer anderhalf uur en moet van tevoren gepland worden. Het museum is van dinsdag t/m zondag van 09.00 uur tot 17.00 uur geopend.

Museum of Art in San Salvador (San Salvador)

Museum of Art in San Salvador
Museum of Art in San Salvador
Kaart met locatie Museum of Art in San Salvador

Het Museum of Art in San Salvador toont allerlei kunst van kunstenaars uit El Salvador. Het museum bestaat uit drie hallen waarvan er twee bedoeld zijn voor tijdelijke tentoonstellingen en waarvan er eentje helemaal gewijd is aan Salvadoraanse schilderijen. Als je het museum bezoekt, wordt je begroet met een nationaal monument, het 'Monumento a la Revolución', door de bewoners ook wel 'El Chulon' of 'Naakte Man' genoemd. Het museum ligt in de buurt van het Museum of Anthropology en is van dinsdag t/m zondag van 10.00 uur tot 18.00 uur geopend.

Mercado Central in San Salvador (San Salvador)

Wil je naar een authentieke Salvadoraanse markt, ga dan naar de Mercado Central in San Salvador. De markt is niet gericht op toeristen, maar juist op de lokale inwoners. Mercado Central is een uitgestrekte, chaotische markt vol met schetterende hoorns, schreeuwende koopmannen, oude vrouwen in traditionele kleding die groente aan het snijden zijn en levende kippen die ruzie met elkaar maken. Het is dé plek waar lokale inwoners naartoe gaan om inkopen te doen voor hun avondeten of om elektronische gadgets te halen.

Joya de Cerén (San Salvador)

Een archeologische plek in de buurt van San Salvador is Joya de Cerén, ook wel het Pompeï van de Amerika's genoemd. Joya de Cerén was een oud boerendorpje uit de tijd van de Maya's. Rond 590 na Christus barstte de nabijgelegen vulkaan Loma Caldera uit, waardoor de stad onder 14 lagen as werd begraven. Waarschijnlijk konden de inwoners op tijd vluchten, want er zijn geen lichamen gevonden. Wel lieten de mensen allerlei gereedschap, keramiek, meubels en zelfs half opgegeten voedsel achter. In 1976 werd de stad door een Amerikaanse professor ontdekt en sindsdien zijn er al 70 gebouwen tevoorschijn gehaald.

Laguna de Alegría (San Salvador)

Laguna de Alegría
Laguna de Alegría
Kaart met locatie Laguna de Alegría

Alegría is een klein authentiek dorpje hoog in de bergen va El Salvador. Het dorpje is momenteel bloeiende, steeds meer kleine bedrijfjes en kunstenaars zien hun heil in het schattige bergdorpje. Het dorpje ligt in een natuurpark dat de Laguna de Alegría huisvest. Deze volgelopen krater is een van de mooiste plekjes van heel El Salvador. Door de vulkanische activiteit in dit gebied liggen er nog enkele thermische bronnen, welke het bezichtigen waard zijn. In het toeristencentrum kan voor weinig geld een hike met gids geboekt worden, om zo het kleurrijke en prachtige gebied te verkennen en de mooiste vergezichten waar te nemen. Vergeet niet de trappen van ´Mirador de las Cien Grados´ te beklimmen voor een niet te evenaren uitzicht.

Iglesia El Rosario (San Salvador)

Iglesia El Rosario
Iglesia El Rosario
Kaart met locatie Iglesia El Rosario

Van buiten ziet deze kerk er weinig bijzonder uit. Eerlijk lelijk dan indrukwekkend. Het lijkt immers op een vergane vliegtuighangar. Laat je niet door het uiterlijk misleiden en zet een stap binnen in de kerk, dan zal de vergane vliegtuighangar zijn prijs vrijgeven. De kerk is ontworpen in 1971 door architect Rubén Martinez en hij heeft zijn uiterste best gedaan om buiten de traditionele normen te treden. Zo is de kerk boogvormig en is er geen toren aanwezig. De ramen van de kerk zijn ontworpen door de vensters willekeurig te vullen met glas in lood. Dit levert een prachtig regenboogspektakel op dat elk kerkbankje op een unieke manier verlicht.

Graf van aartsbisschop Oscar Romero (San Salvador)

Graf van aartsbisschop Oscar Romero
Graf van aartsbisschop Oscar Romero
Kaart met locatie Graf van aartsbisschop Oscar Romero

Onder de Cathedral Metropolitana in San Salvador ligt aartsbisschop Oscar Arnulfo Romero y Goldamez begraven. De sociaal betrokken aartsbisschop kwam op voor de armen en uitte kritiek op de toenmalige regering. Oscar Romero werd vermoord, maar symboliseert vandaag de dag nog steeds de strijd tegen onrecht in het huidige El Salvador. Een bezoek brengen aan zijn graf zal je altijd bijblijven.

Museo de la Palabra y la Imagen (San Salvador)

Museo de la Palabra y la Imagen
Museo de la Palabra y la Imagen
Kaart met locatie Museo de la Palabra y la Imagen

Het Museo de la Palabra y la Imagen (Museum van het Woord en het Beeld) werd in de jaren '90 opgericht en is gewijd aan het verzamelen en bewaren van herinneringen aan de geschiedenis en burgeroorlog. Je vindt er een collectie van foto's, films, objecten en geschriften over de geschiedenis en cultuur van El Salvador.

Tin Marín Museo de los Niños (San Salvador)

Tin Marín Museo de los Niños
Tin Marín Museo de los Niños
Kaart met locatie Tin Marín Museo de los Niños

Het Tin Marín Museo de los Niños is speciaal bedoeld voor kinderen. De kinderen leren hier interessante dingen op een leuke manier. Het museum is ingedeeld in vier gebieden: cultuur, omgeving, technologie en gezondheid. Kinderen kunnen er papier maken, hun evenwicht oefenen, in een cockpit zitten en nog veel meer. De enige regel in het museum is: geen volwassen toegestaan zonder kinderen.

Teatro Nacional de El Salvador (San Salvador)

Teatro Nacional de El Salvador
Teatro Nacional de El Salvador
Kaart met locatie Teatro Nacional de El Salvador

Het Teatro Nacional de El Salvador is het oudste theater van Midden-Amerika en opende zijn deuren in 1917. Het gebouw bevindt zich in de hoofdstad San Salvador en is in een Franse renaissance-stijl gebouwd met hier en daar moderne kenmerken. De Grand Hall in het theater wordt gezien als een van de mooiste en meest elegante hallen van Midden-Amerika. Er kunnen in totaal 650 mensen in de Grand Hall zitten en het heeft balkons op drie niveaus. In 1979 werd het uitgeroepen als nationaal monument en is nu open voor toeristen.

Monumento al Divino Salvador del Mundo (San Salvador)

Monumento al Divino Salvador del Mundo
Monumento al Divino Salvador del Mundo
Kaart met locatie Monumento al Divino Salvador del Mundo

Het Monumento al Divino Salvador del Mundo (Monument van de Redder van de Wereld) is een monument gelegen op het Plaza Salvador del Mundo in San Salvador. Het monument is een standbeeld van Jezus Christus die op een grote wereldbol staat. Het steekt hoog boven het plein uit en wordt vaak gebruikt als herkenningspunt.

Carnaval in San Miguel (San Miguel)

Als je in november in El Salvador bent, is het een must om naar de carnaval in San Miguel te gaan. Het feest wordt gegeven ter ere van Nusetra Señora de la Paz (Onze Lieve Vrouwe van de Vrede) en vindt plaats op de laatste zaterdag van de maand. Er komen veel mensen van binnen en buiten de stad en het land naar toe om te kijken. Het festival wordt gezien als het grootste van El Salvador en een van de grootste van Midden-Amerika. Er wordt gedaan aan entertainment, er wordt muziek gespeeld en er zijn kraampjes waar je eten kunt kopen.

Roosevelt Avenue (San Miguel)

Roosevelt Avenue
Roosevelt Avenue
Kaart met locatie Roosevelt Avenue

Roosevelt Avenue in San Miguel staat bekend om zijn nachtleven. Je vindt er vele barretjes, clubs en restaurantjes waar je je 's avonds goed kunt vermaken. De straat verdeelt de stad in tweeën met aan de ene kant het oude en aan de andere kant het nieuwe gedeelte van San Miguel. 's Avonds is het altijd druk in de straat en er is altijd wat te doen. Voor een bruisend nachtleven moet je dus naar Roosevelt Avenue in San Miguel.

Historisch centrum San Miguel (San Miguel)

In het oude gedeelte van San Miguel vind je prachtige koloniale architectuur. Je vindt er onder andere het Municipal Palace, waarin nu het stadhuis gevestigd zit. Ook het Francisco Gavidia Theater is een bezoekje waard. Het bevat neoklassieke sporen en veel Franse architectuur. In het oude gedeelte van de stad kun je uren rondlopen en alle mooie, oude gebouwen ontdekken die de stad herbergt.

Lake Coatepeque (Santa Ana)

Lake Coatepeque
Lake Coatepeque
Kaart met locatie Lake Coatepeque

Op een half uurtje rijden van Santa Ana vind je Lake Coatepeque. Dit is een groot meer in een krater van de Coatepeque vulkaan. Naast het meer vind je er warmwaterbronnen. In het meer ligt het eiland Teopan, wat een plek was waar de Maya's leefden. Het meer is een populaire bestemming voor de elite van El Salvador en je vindt er een aantal hotels. Ook is het meer zeer geschikt om te duiken.

Teatro de Santa Ana (Santa Ana)

Het Teatro de Santa Ana is ook een bezoekje waard. Het nationale theater is gebouwd in een renaissance-stijl uit de 19e eeuw. Toeristen komen naar de plek toe om de prachtige kunstwerken, de marmeren trappen en de mooie glas-in-loodramen te bekijken. Het is de ideale plek voor mensen die van verschillende soorten kunst houden.

Kathedraal van Santa Ana (Santa Ana)

Kathedraal van Santa Ana
Kathedraal van Santa Ana
Kaart met locatie Kathedraal van Santa Ana

De Kathedraal van Santa Ana is het meest indrukwekkende gebouw van Santa Ana. De kathedraal is in neo-gothische stijl in 1905 gebouwd. In eerste instantie was het een kerk, maar 8 jaar later kreeg het de status van kathedraal. In 1913 opende de kathedraal voor het eerst zijn deuren en werd de 'Cathedral de la Nueva Diocesis' genoemd. De kathedraal verschilt van andere koloniale gebouwd, omdat het gebouwd is in de vorm van een kruis die wijst naar het oosten.