El Salvador

Zonsondergang in El Salvador
Zonsondergang in El Salvador

El Salvador is een land in Midden-Amerika en grenst aan Honduras, Guatemala en de Stille Oceaan. Het land telt ongeveer 6,5 miljoen inwoners en is het het meest dichtbevolkte land van Midden-Amerika. De hoofdstad van het land is San Salvador, gelegen in het centrum van El Salvador. De naam 'El Salvador' betekent letterlijk 'De verlosser'.

Veel mensen die aan het land El Salvador denken, denken vaak aan de burgeroorlog van de jaren '90 van de vorige eeuw. Deze is echter al lang voorbij en steeds meer toeristen ontdekken dit prachtige land in Midden-Amerika. Het heeft mooie, kleurrijke landschappen met vulkanen, tropische nevelwouden, vruchtbare valleien, schitterende hooglanden, groene koffieplantages, beschermde natuurgebieden en ook nog erg mooie stranden.

Vlag El Salvador
Officiele naam:
Republiek El Salvador
ISO:
SV
Ligging:
midden
Hoofdstad:
San Salvador
Inwoners:
+/- 6500000
Taal:
spaans
Godsdienst:
Katholiek
Tijdzone:
UTC -6
Munteenheid:
Dollar
Klimaat:
Tropisch
Oppervlakte:
21041 km²

Ervaringen

El Salvador krijgt gemiddeld een 8,6 uit 10 op basis van 5 ervaringen.

8,6  5 ervaringen + Ervaring delen

Wim op 12 maart 2019 plaats: San Salvador, reisperiode: januari 2017

El Salvador heeft een hoop te bieden, strand, vulkanen en bossen wisselen elkaar in hoog tempo af. Naast de vele outdoor activiteiten bieden de wijken San Benito en Escalon (San Salvador) of El Zonte en El Tunco (la Libertad) genoeg vertier voor de nacht. Eten en drinken is relatief goedkoop maar overnachten in een knap hotel of airbnb aan de kust moet je tussen de s120 en s250 dollar rekenen. Veel hotels bieden overigens wel een daypass wat in de praktijk betekent dat je voor ong. s25 moet verteren en daarvoor heel de dag aan de infinity pool mag liggen. Gewoon even van te voren bellen. Salvadorianen gaan vooral op zondag naar het strand daardoor heb je zelfs op zaterdag vaak het resort voor jezelf. ES is in de ‘toeristische’ gebieden niet gevaarlijker dan andere latijns amerikaanse landen maar ik raad het niet aan om een auto te huren en het land te gaan verkennen als je geen duidelijke bestemming hebt. Op facebook en instagram kun je tal van kleine lokale reisbureau’s vinden (veelal gerund door studenten/jonge ondernemers) die je voor een klein bedrag naar de mooiste plekjes brengen al dan niet met een afsluitende maaltijd in de eigen finca waar de pollo a la plancha uit de eigen achtertuin komt. Wij wonen nu al een paar jaar in dit mooie land en gaan er nog regelmatige met zo’n groep op uit. Omdat het samen veiliger is dan alleen maar vooral ook omdat we er altijd leuke contacten op doen. Al met al is ES een super leuke ervaring voor de ervaren reiziger zonder al te strak budget.

  • Algemeen 8
  • Uitgaan 8
  • Cultuur 8
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 7
  • Inwoners 9
  • Ligging 8
Francine Avonds op 11 januari 2018 plaats: tour + kust, reisperiode: december 2017

Tijdens de tour hebben we het land leren kennen, zowel cultureel als de natuur die divers en mooi is. Aan de kust hebben we kunnen relaxen en genieten van water en strand.

  • Algemeen 9
  • Cultuur 8
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 9
  • Ligging 8
John op 8 december 2016 plaats: San Salvador, reisperiode: november 2016

Extreem mooi land, veel vulkanen, groen, natuur. opgravingen ofwel veel te bewonderen, nog weinig toerisme, dus overal de ruimte. tijdafspraak met wie dan ook, ze zijn voor tijd aanwezig.

  • Algemeen 9
  • Uitgaan 8
  • Cultuur 8
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 9
  • Inwoners 10
  • Ligging 9
Lies op 1 september 2016 plaats: sonsonate, reisperiode: juli 2010

sonsonate was zeer de moeite waard.

  • Algemeen 9
  • Uitgaan 6
  • Cultuur 8
  • Restaurants 9
  • Bezienswaardigheden 10
  • Inwoners 10
  • Ligging 8
Melanie op 15 september 2015 plaats: Santa Ana, reisperiode: augustus 2015

Hele omgeving Santa Ana en kust, is het erg goed toeven! De mensen vallen je niet lastig. Ze vinden het wel erg leuk om te kletsen en fijn om je te helpen. Het eten op straat is erg lekker (verse patat, puza's op de plaat, belegde broodjes) en we zijn er niet ziek van geworden. Over het algemeen veel gezellige charmante ho(s)tels, sommigen erg oud maar schoon. Geen last gehad van bendes e.d. niet veel van gemerkt. San Salvador centrum is wel een beetje een zootje.. Wij hadden een huurauto en hebben vooraf geen hotels vastgelegd, ging prima.

  • Algemeen 8
  • Uitgaan 7
  • Cultuur 7
  • Restaurants 7
  • Bezienswaardigheden 7
  • Inwoners 8
  • Ligging 8

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van El Salvador

David J. Guzmán Museum of Anthropology (San Salvador)

David J. Guzmán Museum of Anthropology
David J. Guzmán Museum of Anthropology
Kaart met locatie David J. Guzmán Museum of Anthropology

Het David J. Guzmán Museum of Anthropology is de perfecte plek om te beginnen met een culturele tour van El Salvador. Het museum is gevestigd in de hoofdstad San Salvador en is waarschijnlijk het meest bezochte museum van de stad. Je leert er van alles over de vroege geschiedenis van El Salvador. Zo vind je er artefacten van de Maya's en de Pipil. Een tour door het museum duurt ongeveer anderhalf uur en moet van tevoren gepland worden. Het museum is van dinsdag t/m zondag van 09.00 uur tot 17.00 uur geopend.

Museum of the Revolution in Perquín

Het Museum of the Revolution is een museum ter herdenking aan de gebeurtenissen rond de burgeroorlog van El Salvador die ongeveer duurde van 1980 tot 1992. Het museum vind je in Perquín in het noordoosten van het land. In het gebouw vind je onder andere wapens die tijdens de oorlog gebruikt zijn en een neergehaalde helikopter waar de militaire leider in zat. Buiten vind je een bom van 500 pond naast de krater die zo'n zelfde bom heeft veroorzaakt. Het personeel bestaat uit oud-leden van de guerilla en beantwoorden vragen van de bezoekers.

Museum of Art in San Salvador (San Salvador)

Museum of Art in San Salvador
Museum of Art in San Salvador
Kaart met locatie Museum of Art in San Salvador

Het Museum of Art in San Salvador toont allerlei kunst van kunstenaars uit El Salvador. Het museum bestaat uit drie hallen waarvan er twee bedoeld zijn voor tijdelijke tentoonstellingen en waarvan er eentje helemaal gewijd is aan Salvadoraanse schilderijen. Als je het museum bezoekt, wordt je begroet met een nationaal monument, het 'Monumento a la Revolución', door de bewoners ook wel 'El Chulon' of 'Naakte Man' genoemd. Het museum ligt in de buurt van het Museum of Anthropology en is van dinsdag t/m zondag van 10.00 uur tot 18.00 uur geopend.

Bekijk alle 25 excursies en bezienswaardigheden.

Vakantiebestemmingen in El Salvador

Artikelen

Eten en drinken

Een van de meest bekende gerechten van El Salvador is de Pupusa, een maïs tortilla gevuld met een of meer van het volgende: kaas, chicharrón (gefrituurd varkensvlees) of gebakken bonen, maar eigenlijk zijn bijna alle vullingen en varianten mogelijk. Twee andere typische gerechten zijn yuca frita en panes con pollo. Yuca frita is gefrituurde wortel van de cassave geserveerd met curtido (een topping van zuurkool, uien en wortels) en varkensvlees met pescaditas (gefrituurde babysardines). Panes con pollo (letterlijk brood met kip) is een sandwich met warme kalkoen. De kalkoen wordt gemarineerd en vervolgens geroosterd met Pipil-kruiden. De sandwich wordt geserveerd met kip, tomaat, waterkers en tomaat, ui, sla, mayonaise en mosterd. Een typisch ontbijt is gebakken banaan, doorgaans geserveerd met room. Een dessert is Maria Luisa, een gelaagde taart gedrenkt in sinaasappeljam en bestrooid met poedersuiker.

Een populair drankje dat Salvadoranen graag drinken is horchata. Dit is een drankje gemaakt van gemalen zaden van de morro (een soort fruit), toegevoegd aan water of melk en suiker. Het kan elk moment van de dag gedronken worden. Ook koffie wordt veel gedronken. Andere populaire drankjes zijn ensalada, een drankje gemaakt van gesneden fruit dat in fruitsap zwemt en kolachampan, een koolzuurhoudend drankje dat naar suikerriet smaakt.

Vervoer

Bezoekers die met het vliegtuig het land binnenkomen, zullen op het El Salvador International Airport landen. Dit vliegveld ligt ongeveer 45 minuten rijden van de hoofdstad San Salvador af. De nationale luchtvaartmaatschappij is TACA Airlines. Deze maatschappij vliegt onder andere naar Costa Rica, Honduras, Nicaragua en Guatemala. Ook kun je met de auto naar El Salvador reizen. Dit gaat via de Pan-Amerikaanse snelweg. Deze veilige snelweg loopt van Antarctica naar Vuurland en verbindt hiermee de continenten Noord- en Zuid-Amerika met elkaar. De snelweg loopt ook door El Salvador heen. Tevens kun je met de bus het land bezoeken. Er rijden enkele busmaatschappijen naar het land.

Het land verkennen kun je met een huurauto doen. De verkeersregels worden alleen niet altijd even goed opgevolgd. Je mag gebruikmaken van een internationaal rijbewijs, maar na 30 dagen rijden, moet je in het bezit zijn van een Salvadoraans rijbewijs. De wegen zijn niet allemaal even goed, maar het gaat de goede richting op. De wegen rond de steden zijn redelijk goed en in de landelijke gebieden iets minder. Ook rijden er taxi's en bussen rond, maar deze zijn slecht onderhouden en het is tijdrovend om op deze manier te reizen. Wel is het de goedkoopste manier, de bussen hebben echter vaak geen vaste dienstregeling. Tussen San Salvador en Apopa rijdt er ook elke ochtend en avond een trein op en neer.

Visum

Als je niet langer dan 90 dagen in El Salvador verblijft, heb je geen visum nodig. Wel moet je paspoort nog minstens 6 maanden na aankomst geldig zijn en moet je in het bezit zijn van het bewijs van een retourvlucht of van een ticket naar je volgende bestemming.

Prijsniveau

In El Salvador wordt sinds 2001 de Amerikaanse dollar als betaalmiddel gebruikt. De colón, de oude munteenheid, kom je ook nog af en toe tegen. In vergelijking met andere Midden-Amerikaanse landen is El Salvador, wat betreft eten en verblijfplaats, iets duurder. Openbaar vervoer is dan weer wel goedkoper. Het prijsniveau ligt er lager dan in Nederland. Zorg er wel voor dat je geen grote biljetten (van $50,- en $100,-) bij je hebt. Deze worden namelijk niet overal aangenomen in verband met beperkt wisselgeld. Vraag bij de bank dus om kleinere biljetten van maximaal $20,-.

Veiligheid

Er komt erg veel criminaliteit in El Salvador voor en er wordt zelfs gezegd dat het land het meest gevaarlijke en gewelddadige land van heel Midden-Amerika is. Toch kun je zonder problemen door het land reizen als je enkele dingen in je achterhoofd houdt: Wees altijd waakzaam. Als je iets niet vertrouwt, ga dan meteen weg. Het wordt aangeraden om op de grote wegen te blijven en het is niet verstandig om als vrouw alleen te reizen. Verder moet je geen tekenen van rijkdom, zoals juwelen, een camera en een horloge, laten zien. In sommige steden zijn criminele bendes en drugskartels actief. Let hier ook altijd voor op. Als je oplettend en waakzaam bent, kun je toch genieten van een leuke vakantie.

Medische informatie

Overdag is het verstandig om je te beschermen tegen muggensteken. Er komt namelijk denque (knokkelkoorts) voor. Ook wordt het aangeraden om preventieve maatregelen wat betreft malaria te nemen. Draag, om het risico van muggensteken zo laag mogelijk te houden, kleding met lange mouwen of lange broekspijpen, slaap 's nachts onder een klamboe en gebruik een insecten werend middel met DEET.

Bij een bezoek aan El Salvador is een inenting tegen gele koorts verplicht als je uit een gebied komt waar de ziekte voorkomt. Andere inentingen die ongeacht de verblijfsduur worden aangeraden, zijn: - Vaccinatie tegen DTP - Vaccinatie tegen hepatitis A Bij een verblijf langer dan drie maanden worden de volgende inentingen aangeraden: - Vaccinatie tegen buiktyfus - Vaccinatie tegen hepatitis B - Vaccinatie tegen rabiës Voor actuele adviezen is het echter verstand om contact op te nemen met GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.

Als je iets eet, moet je er zeker van zijn dat het heel heet gekookt is. Soms is het daarom veiliger om eten van straatverkopers te kopen waarbij je kan zien dat het gekookt wordt, dan in restaurants waar je dit niet kan zien.

Het kraanwater in El Salvador is niet schoon. Drink dus gekookt water of water uit flessen.

Bevolking

In El Salvador wonen ongeveer 6,5 miljoen inwoners. Hiervan bestaat ongeveer 90% uit mestiezen (Ladinos). De rest van de bevolking bestaat uit blanken, waarvan de meesten afkomstig zijn uit Spanje en uit indianen. In het westen van het land leven de Pipil en in het noordoosten de Lenca-indianen. 37,2% van de bewoners van El Salvador leeft onder de armoedegrens. Er zijn verschillende religieuze en etnische groepen in El Salvador. De meerderheid van de bevolking is christelijk, waarvan de meesten rooms-katholiek zijn (52,6%). 27,9% is protestants. Verder zijn er nog kleinere religies, zoals de islam, het jodendom en jehova's getuigen. Hoewel de Salvadoranen veel hebben meegemaakt, staan ze bekend om hun gastvrijheid. Ze behoren tot de aardigste mensen ter wereld. Het zijn vriendelijke, ijverige mensen die altijd bereid zijn om iemand te helpen. Deze mensen hebben gezorgd voor de bijnaam van El Salvador 'het land met een glimlach'. Als je met onbekende inwoners van El Salvador praat, is het gebruikelijk om ze op een formele wijze aan te spreken door señor en señora te zeggen.

De taal

De officiële taal van El Salvador is het Spaans. Een grote populatie spreekt ook Engels. Ongeveer 1% van de bevolking spreekt Izalco of Nahuat, de taal die de Pipil-bevolking spreekt.

Flora & Fauna

Ondanks dat El Salvador een klein land is, heeft het een grote diversiteit aan flora en fauna. De flora van El Salvador wordt gekenmerkt door tropische vegetatie. In het land vind je onder andere mangrove bossen, zoetwater lagunes, moerasbossen, tropische loofbossen en nevelwouden. 17% van het land bestaat uit bos en 9% uit koffieplantages. De boom- en plantensoorten van El Salvador bestaan onder andere uit mahoniebomen, cederbomen, walnootbomen, mangrove, rubberbomen, balsembomen, eikenbomen en tropische fruitbomen. Ook vind je er 400 verschillende soorten orchideeën. De fauna van El Salvador beslaat 1000 soorten vlinders, 500 soorten vogels, 200 soorten zoogdieren en 800 soorten vissen. Enkele vogels die in El Salvador voorkomen zijn de Pacifische parkiet, het gestreepte winterkoninkje en de grasmus. Enkele zoogdieren die er voorkomen zijn de jaguar, de tapir, de coyote, verschillende soorten apen en gordeldieren. De reptielen die je in het land vindt, zijn onder andere de alligator, de krokodil, de schildpad, de leguaan en de boa constrictor.

Geschiedenis

De Spaanse admiraal Andrés Niño leidde een expeditie naar Midden-Amerika en ging op 31 mei 1522 aan land op het eiland Meanguera, in de Golf van Fonseca. Dit was de eerste keer dat Spanjaarden het Salvadoraanse territorium bezochten. Na een bloederige oorlog met de oorspronkelijke bewoners, stond El Salvador onder het bewind van Spanje. In 1810 kregen de inwoners echter de behoefte aan vrijheid. Op 5 november 1811 luidde de Salvadoraanse priester Jose Matías Delgado de bel om de mensen aan te sporen tot een opstand. Na een aantal gevechten werd de Acta de Indepedencia op 15 november 1821 getekend en was El Salvador een vrij land en op papier een democratie. In de werkelijkheid werd het land bestuurd door de 'Veertien Families'. De dictator Maximiliano Hernández Martínez kwam in 1931 aan de macht en sloeg opstanden hardhandig neer. Toen de regering Hernández was gevallen, werd het land om beurten bestuurd door dictatoriale en democratische regeringen. Er was echter nooit sprake van een burgerregering. In de jaren '60 van de vorige eeuw verslechterden de relaties met Honduras. In 1969 raakten ze met elkaar in conflict wat resulteerde in een zogenaamde voetbaloorlog, zoals het werd genoemd door internationale media. Deze vier dagen durende oorlog eindigde door druk van de Verenigde Staten met een staakt-het-vuren. De Salvadoraanse troepen, die bijna in de hoofdstad van Honduras waren, trokken zich terug en de vrede keerde terug. In 1979 ontstond een burgeroorlog tussen marxistische rebellen en de junta, omdat de inwoners het niet eens waren met het de regering. Ze hadden geen persoonlijke vrijheden en de verkiezingen gingen ook niet eerlijk. De strijd was erg bloedig en er vielen 75.000 slachtoffers, waaronder de aartsbisschop Óscar Romero. In 1980 kwam de christendemocraat Napoléon Duarte aan de macht. In 1992, na 12 jaren bloederige strijd, werd eindelijk de vrede getekend. Vandaag de dag is El Salvador stabiel en probeert het zijn pijnlijke geschiedenis achter zich te laten.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing