Bezienswaardigheden Estland

Lahemaa Park

Lahemaa Park
Lahemaa Park
Kaart met locatie Lahemaa Park

Op ongeveer 1,5 uur reizen van Tallinn ligt het Lahemaa Park. Dit natuurpark is zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen. In het park staan een aantal zeer indrukwekkende Duitse landhuizen. Je kunt deze huizen ook van binnen bezichtigen. Ook de natuur in het park is bijzonder. Het park omvat namelijk een aantal schiereilanden met baaien. Hieraan heeft het gebied en het park zijn naam te danken.

Soomaa Nationaal Park

Soomaa Nationaal Park
Soomaa Nationaal Park
Kaart met locatie Soomaa Nationaal Park

Soomaa Nationaal Park is in 1993 opgericht en is 37.117 hectare groot. Hiermee is het park het op één na grootste van Estland. In het park lopen verschillende wandelpaden die alleen de mooiste plekjes van het park laten zien. In het park heb je onder andere ooibossen en hoogveenmoerassen. Er leven beren, lynxen, hazen, reeën en wolven in het park. Er zijn ook bevers uitgezet. In totaal leven er 45 zoogdiersoorten.

Markt in Estland

Markt in Estland
Markt in Estland

In heel Estland worden verschillende markten georganiseerd. Deze markten zijn erg gezellig en je kunt er vaak typische Estlandse spulletjes kopen. Ook kun je er levensmiddelen kopen zoals fruit en vis. In december vindt de kerstmarkt in Tallinn vaak plaats op het stadshuisplein. Doordat dit plein het geestelijke en culturele centrum van Tallinn is, past de kerstmarkt daar perfect bij. Er hangt tijdens de kerst altijd een gemoedelijke en gezellige sfeer in het centrum.

Winkelen in Estland

Winkelen in Estland
Winkelen in Estland

Vooral in de hoofdstad Tallinn zijn veel warenhuizen en winkelcentra. Ook zijn er veel souvenirswinkels met leuke lokale producten. In Tallinn aan de Raekoja Plats liggen de meeste winkels met de grotere warenhuizen. In de kleine en smalle straatjes vind je vooral sfeervolle winkeltjes met bijvoorbeeld meubels en kleding van Zweedse en Deense ontwerpers. In de kleinere dorpen in Estland koop je vooral lokale producten en souvenirs.

Langlaufen in Estland

Langlaufen in Estland
Langlaufen in Estland

Langlaufen is een van de meest populaire buitensporten van de Esten. Er ligt zo'n 4 tot 5 maanden sneeuw in Estland en daarom kun je er perfect langlaufen. Er zijn verschillende langlaufroutes door heel het land die door de prachtige natuur heen gaan. Het populairste langlaufcentrum van Estland is Nomme. Vooral bij de inwoners van Tallinn is dit een populaire plek. Hier is ook een speciale langlaufroute van 4 kilometer aangelegd.

Wandelen in Estland

Wandelen in Estland
Wandelen in Estland

Wandelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Estland. Er zijn veel bossen omgeven door een prachtige natuur. Met een beetje geluk kom je elanden of wilde zwijnen tegen. Op veel plekken in Estland zijn speciale wandelroutes aangelegd. De routebeschrijving hiervan kun je halen bij de lokale VVV kantoren. Veel van de routes lopen door het eeuwenoude oerbos van Estland. Een gids kan je veel uitleg geven over dit bos.

Stadsmuseum Tallinn (Tallinn)

In de hoofdstad Tallinn bevinden zich veel musea waaronder het stadsmuseum. Dit museum is gevestigd in een prachtige Hanzewoning. Je krijgt hier uitleg over de geschiedenis van de stad en over de Russische overheersing. De overheersing heeft tot 1991 geduurd en heeft zeker zijn stempel op de stad gedrukt. In het museum worden ook de mooie plekjes van Tallin toegelicht. Een mooi museum in een prachtige stad.

Vabaohumuuseum (Tallinn)

Het Vabaohumuuseum in de buurt van de baai van Kopii, ligt een kwartier bij het stadscentrum van Tallinn vandaan. Het Vabaohumuuseum is een groot openluchtmuseum van 64 hectare groot. In dit museum kun je oude boerderijen, een herberg, een school, een kerk, een aantal woningen en molens bekijken. Ook leer je er meer over 150 jaar boerenbedrijf in Estland. Het museum ligt in een prachtige bosrijke omgeving.

Zoo van Tallinn (Tallinn)

Zoo van Tallinn
Zoo van Tallinn
Kaart met locatie Zoo van Tallinn

De Zoo van Tallinn is echt een belevenis. In de dierentuin vind je veel verschillende diersoorten, waaronder een grote verzameling berggeiten en schapen en een indrukwekkende collectie vogels, met veel arenden, kraanvogels en uilen. In het park leven ook olifanten en krokodillen. De Zoo van Tallinn is echt een park voor jong en oud. De dierentuin bestaat sinds 1939 en is de enige dierentuin in Estland.

Het centrum van Tallinn (Tallinn)

Het centrum van Tallinn
Het centrum van Tallinn
Kaart met locatie Het centrum van Tallinn

De hoofdstad van Estland is Tallinn en was vroeger één van de Hanzesteden in dit gebied. Daardoor heeft de stad een zeer charmant centrum met veel bezienswaardigheden, leuke winkeltjes en middeleeuwse gebouwen. Het is tijdens je wandeling door het centrum net alsof je door een openluchtmuseum loopt. Daarnaast is het ook een hele moderne stad met trendy cafés, modieuze winkels en leuke restaurants.

Botanische tuinen van Tallinn (Tallinn)

Botanische tuinen van Tallinn
Botanische tuinen van Tallinn
Kaart met locatie Botanische tuinen van Tallinn

De botanische tuinen van Tallinn liggen ongeveer 9 km van Tallinn vandaan. De tuin is onderverdeeld in verschillende delen en is 110 hectare groot. De voornaamste vegetatie die je terug zult vinden is van Estlandse oorsprong. Verder groeien er in de kassen kleurrijke bloemen van over de hele wereld. Deze zijn onder te verdelen in 5 grote collecties. Je hebt de rozentuin, een arboretum, vetplanten, vaste planten en zomerbloemen.

Öllesummer (Tallinn)

Öllesummer
Öllesummer
Kaart met locatie Öllesummer

Het grootste en meest populaire zomerfestival is Öllesummer. Het festival duurt 5 dagen en je kunt er meer dan 100 verschillende soorten bier proeven. Jaarlijks genieten hier duizenden mensen van verschillende live optredens op allerlei podia. Ook zijn er genoeg eettentjes waar je iets lekkers kunt halen. Het festival wordt gehouden op het terrein van het Estse Zangfestival in Tallin. Öllesummer is het grootste bierevenement van de Baltische Staten.

Narva Hermanni Linnus (Narva)

Narva Hermanni Linnus
Narva Hermanni Linnus
Kaart met locatie Narva Hermanni Linnus

Het Narva Knights' Fortress of Narva Hermanni Linnus is een kasteel in Narva. Het kasteel is in de 13e eeuw gebouwd door de Denen. Het werd gebouwd omdat het land moest worden beschermd tegen de aanvallen van de Russen. Het kasteel ligt dan ook aan de grens met Rusland. Aan de overkant van de rivier, al over de grens, ligt een Russisch fort gebouwd in dezelfde stijl. Het kasteel is nu omgebouwd tot een museum welke momenteel een toeristische trekpleister is.

Narva Linnavalitsus (Narva)

Town Hall is het stadhuis van Narva, wat werd gebouwd aan het einde van de jaren '60 van de 17e eeuw. De Zweedse Koning Karel XI gaf het bevel dit stadhuis te bouwen. Opvallend aan het gebouw is de donkere klokkentoren die ver boven de rest van het gebouw uitsteekt. Deze toren vormt een bijzonder contrast met het verder lichtkleurde gebouw. Het stadhuis heeft een interessante geschiedenis en is tegenwoordig een museum.

The dark gardens (Narva)

The dark gardens
The dark gardens
Kaart met locatie The dark gardens

The Dark Garden is het oudste park van Narva en is gebouwd op de oude verdedigingsmuur. Toen halverwege de negentiende eeuw de verdedigingsmuren rondom Narva van weinig nut waren wist men niet wat ze er mee aan moesten. Mede hierom is er een deel ingericht tot park waar het nu heerlijk ontspannen is. Vanaf de verdedigingsmuur heb je een mooi uitzicht over de Narvarivier en Rusland. In het park ligt ook een belangrijk monument ter herdenking aan de Naziperiode. 


Toomemägi (Tartu)

Toomemägi
Toomemägi
Kaart met locatie Toomemägi

Op de rechteroever van de rivier en aan de voet van de heuvel Toomemägi ligt het kleine stadscentrum van Tartu. Op deze plek liggen de oudste wortels van heel Tartu. Al in de 5e eeuw na Christus vestigden hier de eerste mensen zich. De Toomemägi, ook wel Domberg genoemd, is nu de ondergrond voor een indrukwekkende ruïne. Op de berg staan de resten van de indrukwekkende baksteengotische Domkerk. Hoewel er dus nog weinig van over is blijft het een bijzonder bouwwerk. Binnenin is er tevens een museum gevestigd. 

Raekoja Plats (Tartu)

Raekoja Plats
Raekoja Plats
Kaart met locatie Raekoja Plats

Direct onder de Domberg staat het 18e-eeuwse raadhuis, herkenbaar aan de roze kleur, op een plein. Dit raadhuisplein is het hoofdplein van Tartu genaamd Raekoja Plats. Er staat hier een bijzondere fontein; twee kussende studenten onder een paraplu waarlangs het water naar beneden stroomt. Tartu is dé studentenstad van Estland en veel van de hoogopgeleide Esten hebben hier gewoond. De stad wordt ook wel de geestelijke hoofdstad van Estland genoemd.

Jaanikirik (Tartu)

Jaanikirik
Jaanikirik
Kaart met locatie Jaanikirik

De Lutherse Janskerk of Jaanikirik ligt aan het Raekoja Plats en is volledig opgetrokken uit rode bakstenen. De kerk werd tijdens de tweede wereld oorlog door de Nazi's bijna volledig verwoest. Gelukkig hebben de Esten naderhand niet stilgezeten en is de kerk weer volledig in ere hersteld. Zowel aan de binnen- als de buitenkant zijn er meer dan honderd terracottabeeldjes te vinden. Bovenin de toren heb je een mooi uitzicht over Tartu.

Kuresaare Episcopal (Saaremaa)

Kuresaare Episcopal
Kuresaare Episcopal
Kaart met locatie Kuresaare Episcopal

Kuresaare Episcopal Kasteel is een belangrijke bezienswaardigheid in de hoofdstad van het eiland. Dit middeleeuwse kasteel is het best bewaarde kasteel van de drie Baltische staten samen. Dit komt vermoedelijk omdat het kasteel de afgelopen paar eeuwen weinig strategische betekenis had. Het werd weinig gebruikt. Het kasteel is tot op heden nog niet heel uitgebreid gerestaureerd. Naast de indrukwekkende middeleeuwse architectuur is er binnenin een museum te vinden.

Kaali kraters (Saaremaa)

Kaali kraters
Kaali kraters
Kaart met locatie Kaali kraters

De Kaali-kraters zijn ontstaan door een meteorietinslag, enkele eeuwen voor Christus. In de atmosfeer brokkelde de meteoriet af in negen grote stukken waarvan de grootste een doorsnee had van 110 meter. Bij inslag hadden de meteorieten een kracht vergelijkbaar met de atoombom van Hiroshima, en verwoestten al het leven in een straal van zes kilometer. Tegenwoordig staan de kraters bekend als de best bereikbare meteorietkraters in Europa.

Windmolens van Angla (Saaremaa)

Windmolens van Angla
Windmolens van Angla
Kaart met locatie Windmolens van Angla

Op de heuvel bij Angla zijn nog vier authentieke typisch Letse windmolens te vinden, uniek voor Saaremaa. Deze houten windmolens waren essentieel voor het boerenleven en bijzonder: ze konden immers met de richting van de wind meedraaien. Vroeger stonden er negen molens maar helaas zijn er nog maar vier over. Deze vier molens worden wel vergezelt door een iets grotere houten windmolen naar Nederlands ontwerp.

Het Estse Vlagmuseum (Otepää)

Het Estse Vlagmuseum
Het Estse Vlagmuseum
Kaart met locatie Het Estse Vlagmuseum

In dit museum kun je alles te weten komen over de huidige nationale vlag van Estland. Het idee voor dit museum was afkomstig van Jüri Stepanov, de dominee van de Otepää Maarja Congregatie van de Estse Evangelisch-Lutherse Kerk. Hij was dus ook verantwoordelijk voor de oprichting ervan. Het museum, ook wel de zogenaamde ‘vlaggenkamer’ genoemd, werd op 23 december 1996 geopend en is gevestigd in de Otepää Pastorie. Hier wordt dus het verhaal geïllustreerd van de zwart, blauw, witte vlag, die voor de Esten zo belangrijk is.

Het meer van Pühajärv (Otepää)

Het meer van Pühajärv
Het meer van Pühajärv
Kaart met locatie Het meer van Pühajärv

Dit prachtige natuurverschijnsel is het grootste en mooiste meer in de buurt van Otepää. Rondom het meer ligt een groot park met een strand, gezellige rustplekken, speelveldjes en een pier op het noordelijkste puntje van het meer van Pühajärv. Langs het meer loopt bovendien een wandelpad van ongeveer 12 kilometer, dat je langs de mooiste plekken voert. Verder zijn er veel rivierbronnen in het meer en de meest beroemde daarvan is toch wel ‘de bron van de Liefde’.

De energiepilaar (Otepää)

Otepää straalt goede energie uit! Daarom is er hier op 1 oktober 1992 een monument opgericht dat het bestaan ​​van positieve energievelden viert. Over het hele veld verspreid staan banken en de plaats daarvan werd, net als de plaats van de pilaar zelf, bepaald door mediums. De energiepilaar is het symbool dat ons eraan helpt herinneren dat, in deze snel veranderende wereld, mensen een deel van de natuur zijn en alles gebaseerd is op de regels van de natuur die vertrouwen op evenwicht en mede-afhankelijkheid.

Pärnu (Pärnu)

Pärnu
Pärnu
Kaart met locatie Pärnu

In de kustplaats Pärnu kun je o.a. fietsen, skaten en surfen. Ook is een bezoek aan een van de vele spa's aan te raden. Pärnu is de 5e stad van Estland en ligt niet ver van Riga en Tallinn af. De stad staat vooral bekend om haar mooie stranden en de vele zomerfestivals die er gehouden worden. Het staat echter nog het meest bekend om de kuuroorden en spa's, het kuurdistrict bevindt zich ten zuiden van het historische centrum aan zee.

Punane Torn (Pärnu)

Rondom Pärnu lag vroeger de oude stadsmuur, waarvan helaas weinig meer over is. Het enige dat nog wel overeind staat is de rode toren (Punane Torn). Dit ronde witte torentje met haar karakteristieke rode dak staat in het centrum van de stad. Het is toentertijd gebouwd in de vijftiende eeuw en diende als gevangenis. De toren is het oudste gebouw van de stad en staat symbool voor Pärnu. 

Eliisabeti kirik (Pärnu)

Eliisabeti kirik
Eliisabeti kirik
Kaart met locatie Eliisabeti kirik

De Elizabethkerk of Eliisabeti kirik in Pärnu is een van de hoogtepunten van de stad. Gebouwd in 1747 en vernoemd naar de Russiche Tsarin Elizabeth, is de Elizabethkerk een van de belangrijkste barokkerken van heel Estland. De kerk heeft een prachtige oranjerode kleur. Binnenin vind je een indrukwekkende gotische preekstoel, laaghangende kandelaren en een van de best klinkende orgels van Estland. Het altaarstuk is van Nederlandse makelij en komt uit Rotterdam