Estland

Landschap Estland, kerkje
Landschap Estland, kerkje

Estland ligt in oost-Europa en is een van de Baltische staten. De Baltische staten bestaan uit Estland, Letland en Litouwen. Estland grenst in het noorden aan de Golf van Finland en in het westen aan de Baltische Zee. In het zuiden grenst Estland aan Letland en de oostelijke grens is rivier de Narva en het Peipusmeer. Estland is het meest noordelijk en dunbevolkste land van de Baltische staten. De hoofdstad van Estland is Tallinn. Het oppervlak van Estland is iets meer dan 45.000 km2, hiermee is het iets groter dan Nederland. Het landschap van Estland bestaat voor ongeveer 20% uit moerassen. Deze gecompliceerde ecosystemen hebben een aparte flora en fauna. De Vohandu is de langste rivier van het land. Geografisch gezien bestaat Estland uit de kustregio in het noorden en westen met veel eilandjes, meren en moerassen. Het zuiden en oosten bestaan uit een zandsteenplateau. Suur Munamagi is met 317 m het hoogste punt. In Estland zijn ongeveer 1400 meren en 1500 eilandjes. Saaremaa is het grootste eiland (2670km2) en hier bevindt zich de Kali-krater. Estland is een democratische republiek met een president. De regering staat onder leiding van een premier. In Estland heeft de president relatief veel macht. Sinds 1 mei 2004 is Estland, samen met Letland en Litouwen, toegetreden tot de Europese Unie. Er zijn veel veeteeltbedrijven in Estland en in totaal werken ongeveer 70.000 Esten in de agrarische sector. De voedingsindustrie voorziet voor het grootste gedeelte in eigen behoefte.

Heb je weinig kennis van Estland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Estland
Officiele naam:
ISO:
EE
Ligging:
oost
Hoofdstad:
Tallinn
Inwoners:
+/- 1400000
Taal:
Estisch
Godsdienst:
Protestants
Tijdzone:
UTC 0
Munteenheid:
Euro
Klimaat:
zeeklimaat
Oppervlakte:
45100 km²
Beste reistijd:
juni - augustus
Hoogseizoen:
juli - juli

Ervaringen

Heb je ooit Estland bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Estland krijgt gemiddeld een 8,0 uit 10 op basis van 6 ervaringen:

8,0 6 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 2 met 6 resultaten

plaats: Tallinn, reisperiode: juli 2018

Via een poort met aan beide kanten een torentje kom je de gezellige historische binnenstad in met veel mooie gevels, leuke restaurantjes, nauwe straatjes, aparte winkeltjes. De drankjes zijn duur op het marktplein! Zeer de moeite waard om deze plaats te bezoeken.

 • Algemeen 9
 • Cultuur 9
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 8
 • Ligging 9
plaats: Tallinn, reisperiode: oktober 2016

Mooie plaats met gezellige restaurants.

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 8
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 7
 • Inwoners 8
 • Ligging 6
plaats: Tallinn, reisperiode: augustus 2015

Tallin is prachtig, in het mooie oude centrum lijkt het alsof de middeleeuwen er heeft stilgestaan. Geweldige verrasende bestemming, nooit gedacht dat het er zo mooi zou zijn!

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 10
 • Restaurants 10
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 8
 • Ligging 10
 • 1
 • 2
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Estland

The dark gardens (Narva)

The dark gardens
The dark gardens
Kaart met locatie The dark gardens

The Dark Garden is het oudste park van Narva en is gebouwd op de oude verdedigingsmuur. Toen halverwege de negentiende eeuw de verdedigingsmuren rondom Narva van weinig nut waren wist men niet wat ze er mee aan moesten. Mede hierom is er een deel ingericht tot park waar het nu heerlijk ontspannen is. Vanaf de verdedigingsmuur heb je een mooi uitzicht over de Narvarivier en Rusland. In het park ligt ook een belangrijk monument ter herdenking aan de Naziperiode. 


Narva Linnavalitsus (Narva)

Town Hall is het stadhuis van Narva, wat werd gebouwd aan het einde van de jaren '60 van de 17e eeuw. De Zweedse Koning Karel XI gaf het bevel dit stadhuis te bouwen. Opvallend aan het gebouw is de donkere klokkentoren die ver boven de rest van het gebouw uitsteekt. Deze toren vormt een bijzonder contrast met het verder lichtkleurde gebouw. Het stadhuis heeft een interessante geschiedenis en is tegenwoordig een museum.

De energiepilaar (Otepää)

Otepää straalt goede energie uit! Daarom is er hier op 1 oktober 1992 een monument opgericht dat het bestaan ​​van positieve energievelden viert. Over het hele veld verspreid staan banken en de plaats daarvan werd, net als de plaats van de pilaar zelf, bepaald door mediums. De energiepilaar is het symbool dat ons eraan helpt herinneren dat, in deze snel veranderende wereld, mensen een deel van de natuur zijn en alles gebaseerd is op de regels van de natuur die vertrouwen op evenwicht en mede-afhankelijkheid.

Meer bezienswaardigheden

Artikelen

Eten en drinken

De keuken in Estland lijkt op de Scandinavische keuken. Er wordt veel varkensvlees, roomsaus, aardappelen en stevig roggebrood gegeten. Gerookte vis, met name forel, is een echte Estlandse specialiteit. Ook bloedworsten en bloedpannenkoeken worden er veel gegeten.

De stroperige likeur Vana Tallinn is erg zoet en wordt traditioneel bij de maaltijd geserveerd.

Vervoer

De belangrijkste internationale luchthaven bevindt zich bij de hoofdstad Tallinn. Een vlucht van Schiphol naar Tallinn duurt ongeveer 2,5 uur. Estonian Air is de nationale luchtvaartmaatschappij.

Estland heeft een goed wegennet. Let er wel op dat het gebruik van winterbanden is verplicht tussen 1 december en 1 maart. Ook rijden er veel bussen, dit is een ideale manier van vervoer tussen de wat grotere plaatsen. De havens van Estland zijn vooral belangrijk voor het landelijke transportsysteem, maar ook voor overtochten naar nabij gelegen landen/plaatsen.

Visum

Als je in het bezit bent van een Nederlands paspoort heb je geen visum nodig voor een vakantie in Estland.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Estland ligt iets lager dan in Nederland. De nationale munteenheid is Euro.

Veiligheid

Criminaliteit komt in Estland niet meer voor dan in andere landen. Maar zoals overal ter wereld heb je ook hier last van kleinschalige criminaliteit, zoals zakkenrollers. Neem de normale voorzorgsmaatregelen in acht.

Medische informatie

De situatie in de gezondheidszorg is de laatste jaren flink verbeterd. In Tallinn en andere grotere steden zijn verschillende (privé-)klinieken waar men geholpen wordt door goed opgeleid personeel.

Inentingen worden aangeraden, neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.

Het kraanwater is niet drinkbaar.

Bevolking

De Esten vormen met bijna 70% de meerderheid van de bevolking. Daarnaast bevindt zich er een grote Russische minderheid (25,7%) en kleinere minderheden van Oekraïners (2,1%), Wit-Russen (1,2%) en Finnen (0,8%). De belangrijkste godsdienst van de Esten is het Lutheranisme. Vanaf dat de kinderen 7 jaar zijn bestaat er schoolplicht in Estland. Leerlingen zijn verplicht een opleiding af te maken tot hun 17e jaar. Er zijn meer dan 700 scholen voor voortgezet onderwijs. De lessen worden gegeven in het Estisch (ca. 70%) en het Russisch. Oude Estse tradities zijn houtsnijwerk en het maken van sculpturen. Het houtsnijwerk kwam tot bloei gedurende de Barok. De oudste niet-religieuze steenhouwwerken zijn de zetels in het stadhuis van Tallinn.

De taal

Estisch is de nationale taal van Estland. Het Estisch behoort tot de Finoegrische taalfamilie en is zelfs voor de Letten en Litouwen onverstaanbaar. De taal is verwant aan Hongaars, Laps en Fins. Er zijn twee belangrijke dialecten, een landelijk zuidelijk dialect en een noordelijk Tallinn`s dialect. Door de Russiche overheersing spreken nog veel inwoners van Estland Russisch.

Flora & Fauna

In Estland komen zeldzame orchideeën voor, voornamelijk in de westelijke graslanden. In totaal telt Estland bijna 1500 inheemse plantensoorten. De pijnboom en de grove den zijn de meest voorkomende bomen. De nationale bloem is de blauwe korenbloem. De vliegende eekhoorn is een aparte verschijning. De Europese mink komt ook voor in Estland maar is bijzonder zeldzaam. Er leven zo`n 60 soorten zoogdieren waaronder dassen, elanden, vossen en wilde zwijnen.

Geschiedenis

Al 7000 jaar geleden werd Estland bewoond. Deze bewoners hebben zich eeuwenlang bezig gehouden met jacht, landbouw en visserij. In de 5e eeuw na Chr. bouwden de Esten omheiningen om hun dorpen om zich te beschermen. In de 11e en 12e eeuw werd het gebied vaak ingevallen door Slavische volken. Zij slaagden er niet in de Esten aan zich te onderwerpen. In de 13e eeuw probeerden de Duitsers legers Estland te veroveren. Deze strijd duurde bijna 12 jaar maar in 1220 moesten de Esten zich toch gewonnen geven. De Duitsers namen samen met de Denen de leiding in het gebied. Noord-Estland was voor de Denen en de rest van het land, wat destijds Lijfland heette, was voor de Duitsers. In 1346 verkocht Denemarken Noord-Estland aan de Lijflanders, onderdeel van de Duitse Orde. In 1558 probeerden de Russen het gebied in te lijfen. Zij verwoestten het land en verzwakten de macht van de Lijflanders. Ook Zweden en Polen-Litouwen hebben om het gebied gevochten. Met als gevolg dat Zweden het gebied in 1584 overnam. Aan het eind van de 17e eeuw probeerden Rusland samen met Denemarken en Polen een einde te maken aan de Zweedse heerschappij. Bij de vrede van Nystad in 1721 werd Zweden gedwongen het gebied te verlaten en Estland kwam onder Russische controle. In 1921 werd Estland voor het eerst een onafhankelijk land. In 1941 Estland alweer onderdeel van de Sovjet-Unie. Maar 50 jaar later, in 1991, verklaarde Estland zich opnieuw onafhankelijk. Alle banden met de Sovjet-Unie werden verbroken.

Heeft u interesse in een reis naar Estland? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen

Wat is het huidige reisadvies / kleurcode voor Estland?

Op dit moment zijn alle landen 'oranje'; ook Estland. Lees meer over het reisadvies in Estland

Wat zijn de beste hotels van Estland?

Dit zijn enkele zeer goed gewaardeerde hotels in Estland:
 • The Three Sisters (9.0 in 1)
 • Kreutzwald*** (8.6 in 11)
 • Radisson Blu Olümpia**** (8.1 in 10)
 • Go Shnelli*** (7.0 in 5)
 • Hestia Barons**** (0.0 in 0)

  Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.
 • Kan ik een vakantie boeken naar Estland i.v.m. Corona?

  Tot half maart 2021 kun je niet op vakantie. Je kunt echter al wel een vakantie boeken voor de periode daarna. Vraag gratis & vrijblijvend een offerte op voor jouw wensen