Estland

Landschap Estland, kerkje
Landschap Estland, kerkje

Estland is een Oost-Europees land en hoort bij de Baltische staten. De Baltische staten bestaat uit drie landen, Estland zelf, Litouwen en Letland. De Golf van Finland grenst noordelijk aan Estland, in het westen is dit de Baltische Zee. De zuiderburen van Estland is Letland, in het oosten vormt de rivier de Narva en het Peipusmeer de grens. Estland is het meest noordelijk en dunbevolkste land van de drie Baltische staten. Tallinn is de hoofdstad van het land, daarnaast heeft Estland ongeveer 1,3 miljoen inwoners en een oppervlakte van 45.000 km2. Het is hiermee iets groter dan Nederland.

Estland bestaat voor zo'n 20 procent uit moerasgebied. De langste rivier van Estland is de Vohandu. Geografisch gezien bestaat Estland uit de de regio aan de kust in het westen en noorden, waarbij veel meren, eilandjes en moerassen te vinden zijn. Wist je dat er meer dan 1.400 meren te vinden zijn en meer dan 1.500 eilandjes? Het oosten en zuiden bestaat juist weer uit een zandsteenplateau. Estland heeft niet veel bergen of heuvels, het hoogste punt is namelijk de 318 meter hoge Suur Munamagi.

Estland is een democratische republiek met een president. De regering staat onder leiding van een premier. In Estland heeft de president relatief veel macht. Sinds 1 mei 2004 is Estland, samen met Letland en Litouwen, toegetreden tot de Europese Unie.

Er zijn veel veeteeltbedrijven in Estland en in totaal werken ongeveer 70.000 Esten in de agrarische sector. De voedingsindustrie voorziet voor het grootste gedeelte in eigen behoefte.

Heb je weinig kennis van Estland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Estland
Officiele naam:
ISO:
EE
Ligging:
oost
Hoofdstad:
Tallinn
Inwoners:
+/- 1400000
Taal:
Estisch
Godsdienst:
Protestants
Tijdzone:
UTC 0
Munteenheid:
Euro
Klimaat:
zeeklimaat
Oppervlakte:
45100 km²
Beste reistijd:
juni - augustus
Hoogseizoen:
juli - juli

Ervaringen

\

Estland krijgt gemiddeld een 8,0 uit 10 op basis van 6 ervaringen:

8,0 6 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 2 met 6 resultaten

Annemarie op 8 augustus 2018 plaats: Tallinn, reisperiode: juli 2018

Via een poort met aan beide kanten een torentje kom je de gezellige historische binnenstad in met veel mooie gevels, leuke restaurantjes, nauwe straatjes, aparte winkeltjes. De drankjes zijn duur op het marktplein! Zeer de moeite waard om deze plaats te bezoeken.

 • Algemeen 9
 • Cultuur 9
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 8
 • Ligging 9
Onbekend op 27 oktober 2016 plaats: Tallinn, reisperiode: oktober 2016

Mooie plaats met gezellige restaurants.

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 8
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 7
 • Inwoners 8
 • Ligging 6
Elsemiek Gerritzen op 11 oktober 2015 plaats: Tallinn, reisperiode: augustus 2015

Tallin is prachtig, in het mooie oude centrum lijkt het alsof de middeleeuwen er heeft stilgestaan. Geweldige verrasende bestemming, nooit gedacht dat het er zo mooi zou zijn!

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 10
 • Restaurants 10
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 8
 • Ligging 10
Isabel op 29 september 2014 plaats: Tallinn, reisperiode: augustus 2014

Een gezellige stad met interessante bezienswaardigheden.

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 8
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 7
 • Ligging 8
Isabel op 12 augustus 2014 plaats: Tallinn, reisperiode: mei 2014

Een gezellige, mooie stad. Veel te zien. Terrasjes in overvloed. Een leuke sfeer. Ik heb er genoten. Ik was er één volle dag. We kwamen in de namiddag aan uit Riga en gingen na twee overnachtingen door naar St. Petersburg,

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 10
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 7
 • Ligging 8
 • 1
 • 2
 • Volgende

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Estland

Wandelen in Estland

Wandelen in Estland
Wandelen in Estland

Wandelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Estland. Er zijn veel bossen omgeven door een prachtige natuur. Met een beetje geluk kom je elanden of wilde zwijnen tegen. Op veel plekken in Estland zijn speciale wandelroutes aangelegd. De routebeschrijving hiervan kun je halen bij de lokale VVV kantoren. Veel van de routes lopen door het eeuwenoude oerbos van Estland. Een gids kan je veel uitleg geven over dit bos.

Langlaufen in Estland

Langlaufen in Estland
Langlaufen in Estland

Langlaufen is een van de meest populaire buitensporten van de Esten. Er ligt zo'n 4 tot 5 maanden sneeuw in Estland en daarom kun je er perfect langlaufen. Er zijn verschillende langlaufroutes door heel het land die door de prachtige natuur heen gaan. Het populairste langlaufcentrum van Estland is Nomme. Vooral bij de inwoners van Tallinn is dit een populaire plek. Hier is ook een speciale langlaufroute van 4 kilometer aangelegd.

Winkelen in Estland

Winkelen in Estland
Winkelen in Estland

Vooral in de hoofdstad Tallinn zijn veel warenhuizen en winkelcentra. Ook zijn er veel souvenirswinkels met leuke lokale producten. In Tallinn aan de Raekoja Plats liggen de meeste winkels met de grotere warenhuizen. In de kleine en smalle straatjes vind je vooral sfeervolle winkeltjes met bijvoorbeeld meubels en kleding van Zweedse en Deense ontwerpers. In de kleinere dorpen in Estland koop je vooral lokale producten en souvenirs.

Markt in Estland

Markt in Estland
Markt in Estland

In heel Estland worden verschillende markten georganiseerd. Deze markten zijn erg gezellig en je kunt er vaak typische Estlandse spulletjes kopen. Ook kun je er levensmiddelen kopen zoals fruit en vis. In december vindt de kerstmarkt in Tallinn vaak plaats op het stadshuisplein. Doordat dit plein het geestelijke en culturele centrum van Tallinn is, past de kerstmarkt daar perfect bij. Er hangt tijdens de kerst altijd een gemoedelijke en gezellige sfeer in het centrum.

Soomaa Nationaal Park

Soomaa Nationaal Park
Soomaa Nationaal Park
Kaart met locatie Soomaa Nationaal Park

Soomaa Nationaal Park is in 1993 opgericht en is 37.117 hectare groot. Hiermee is het park het op één na grootste van Estland. In het park lopen verschillende wandelpaden die alleen de mooiste plekjes van het park laten zien. In het park heb je onder andere ooibossen en hoogveenmoerassen. Er leven beren, lynxen, hazen, reeën en wolven in het park. Er zijn ook bevers uitgezet. In totaal leven er 45 zoogdiersoorten.

Lahemaa Park

Lahemaa Park
Lahemaa Park
Kaart met locatie Lahemaa Park

Op ongeveer 1,5 uur reizen van Tallinn ligt het Lahemaa Park. Dit natuurpark is zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen. In het park staan een aantal zeer indrukwekkende Duitse landhuizen. Je kunt deze huizen ook van binnen bezichtigen. Ook de natuur in het park is bijzonder. Het park omvat namelijk een aantal schiereilanden met baaien. Hieraan heeft het gebied en het park zijn naam te danken.

Artikelen

Eten en drinken

De keuken in Estland lijkt op de Scandinavische keuken. Er wordt veel varkensvlees, roomsaus, aardappelen en stevig roggebrood gegeten. Gerookte vis, met name forel, is een echte Estlandse specialiteit. Ook bloedworsten en bloedpannenkoeken worden er veel gegeten.

De stroperige likeur Vana Tallinn is erg zoet en wordt traditioneel bij de maaltijd geserveerd.

Vervoer

De belangrijkste internationale luchthaven bevindt zich bij de hoofdstad Tallinn.
Een vlucht van Schiphol naar Tallinn duurt ongeveer 2,5 uur.

Estonian Air is de nationale luchtvaartmaatschappij.

Estland heeft een goed wegennet. Let er wel op dat het gebruik van winterbanden is verplicht tussen 1 december en 1 maart. Ook rijden er veel bussen, dit is een ideale manier van vervoer tussen de wat grotere plaatsen.

De havens van Estland zijn vooral belangrijk voor het landelijke transportsysteem, maar ook voor overtochten naar nabij gelegen landen/plaatsen.

Visum

Als je in het bezit bent van een Nederlands paspoort heb je geen visum nodig voor een vakantie in Estland.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Estland ligt iets lager dan in Nederland.

De nationale munteenheid is Euro.

Veiligheid

Criminaliteit komt in Estland niet meer voor dan in andere landen. Maar zoals overal ter wereld heb je ook hier last van kleinschalige criminaliteit, zoals zakkenrollers. Neem de normale voorzorgsmaatregelen in acht.

Medische informatie

De situatie in de gezondheidszorg is de laatste jaren flink verbeterd. In Tallinn en andere grotere steden zijn verschillende (privé-)klinieken waar men geholpen wordt door goed opgeleid personeel.

Inentingen worden aangeraden, neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.

Het kraanwater is niet drinkbaar.

Bevolking

Bijna 70% van de bevolkking van Estland bestaat uit de Esten. Ook leeft er een redelijk grote groep Russen, namelijk ruim 25%. De overige nationaliteiten bestaan vooral uit de Oekarïners, Wit-Russen en de Finnen. 

Er geldt een schoolplicht in Estland voor kinderen vanaf 7 jaar. Deze plicht geldt tot 17 jaar, leerlingen zijn namelijk verplicht een opleiding af te ronden tot die leeftijd. Er zijn meer dan 700 middelbare scholen te vinden, waarbij de lessen voornamelijk worden gegeven in het Estisch en ook in het Russisch.

Oude Estse tradities zijn houtsnijwerk en het maken van sculpturen. Het houtsnijwerk kwam tot bloei gedurende de Barok. De oudste niet-religieuze steenhouwwerken zijn de zetels in het stadhuis van Tallinn.

De taal

Estisch is de nationale taal van Estland. Het Estisch behoort tot de Finoegrische taalfamilie en is zelfs voor de Letten en Litouwen onverstaanbaar. De taal is verwant aan Hongaars, Laps en Fins.

Er zijn twee belangrijke dialecten, een landelijk zuidelijk dialect en een noordelijk Tallinn`s dialect. Door de Russiche overheersing spreken nog veel inwoners van Estland Russisch.

Flora & Fauna

In Estland komen zeldzame orchideeën voor, voornamelijk in de westelijke graslanden. In totaal telt Estland bijna 1500 inheemse plantensoorten. De pijnboom en de grove den zijn de meest voorkomende bomen. De nationale bloem is de blauwe korenbloem.

De vliegende eekhoorn is een aparte verschijning. De Europese mink komt ook voor in Estland maar is bijzonder zeldzaam. Er leven zo`n 60 soorten zoogdieren waaronder dassen, elanden, vossen en wilde zwijnen.

Geschiedenis

Al 7000 jaar geleden werd Estland bewoond. Deze bewoners hebben zich eeuwenlang bezig gehouden met jacht, landbouw en visserij. In de 5e eeuw na Chr. bouwden de Esten omheiningen om hun dorpen om zich te beschermen. In de 11e en 12e eeuw werd het gebied vaak ingevallen door Slavische volken. Zij slaagden er niet in de Esten aan zich te onderwerpen.

In de 13e eeuw probeerden de Duitsers legers Estland te veroveren. Deze strijd duurde bijna 12 jaar maar in 1220 moesten de Esten zich toch gewonnen geven. De Duitsers namen samen met de Denen de leiding in het gebied. Noord-Estland was voor de Denen en de rest van het land, wat destijds Lijfland heette, was voor de Duitsers. In 1346 verkocht Denemarken Noord-Estland aan de Lijflanders, onderdeel van de Duitse Orde.

In 1558 probeerden de Russen het gebied in te lijfen. Zij verwoestten het land en verzwakten de macht van de Lijflanders. Ook Zweden en Polen-Litouwen hebben om het gebied gevochten. Met als gevolg dat Zweden het gebied in 1584 overnam.

Aan het eind van de 17e eeuw probeerden Rusland samen met Denemarken en Polen een einde te maken aan de Zweedse heerschappij. Bij de vrede van Nystad in 1721 werd Zweden gedwongen het gebied te verlaten en Estland kwam onder Russische controle.

In 1921 werd Estland voor het eerst een onafhankelijk land. In 1941 Estland alweer onderdeel van de Sovjet-Unie. Maar 50 jaar later, in 1991, verklaarde Estland zich opnieuw onafhankelijk. Alle banden met de Sovjet-Unie werden verbroken.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen

Wat zijn de beste hotels van Estland?

Dit zijn enkele zeer goed gewaardeerde hotels in Estland:
 • The Three Sisters (9.0 in 1)
 • Kreutzwald*** (8.6 in 11)
 • Radisson Blu Olümpia**** (8.1 in 10)
 • Go Shnelli*** (7.0 in 5)
 • Hestia Barons**** (0.0 in 0)

  Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.