Bezienswaardigheden EthiopiŽ

Simien Mountains National Park

Simien Mountains National Park
Simien Mountains National Park
Kaart met locatie Simien Mountains National Park

Ethiopië heeft 9 nationale parken. Een van die parken is Simien Mountains Nationaal Park. Dit is een van de grootste bergketens van Afrika. Het park ligt 100 kilometer ten noorden van Gondar, een historische plaats. Het park is opgericht in 1969 en heeft een oppervlakte van ongeveer 220 km². In 1978 werd het Simien Mountains National Park uitgeroepen tot Werelderfgoed door UNESCO. Doordat het gebied wordt bedreigd door boeren die het land omploegen heeft UNESCO het ook op de lijst gezet van "World Heritages Sites in Danger".

Bale Mountains Nationaal Park

Het Bale Mountains Nationaal Park ligt ten zuidoosten van de fantastische bergketen Grote Slenk. In dit nationale park komen veel verschillende soorten bloemen voor, soms is de ene nog mooier dan de andere. Ook komt de reuzen Lobelia-bloem hier voor. Je vindt in dit gebied een groot aantal spectaculaire vulkanische toppen maar ook prachtige bergmeren en kabbelende bergbeekjes. Naast de overweldigende natuur leven er ook veel wilde dieren zoals de Simien vos en een grote antilope-soort.

Abijata en Shalla National Park

Het Nationale Park van de meren Abijata en Shalla ligt tegenover het Laganomeer, midden in het Riftdal op 1.750 m hoogte. Het park heeft 2 schitterende zoutwatermeren: Abijata en Shalla. Aan de oevers van het Shallameer komt kokend water en stoom uit de vele warmwaterbronnen. De grootste van deze bronnen levert dagelijks ruim 50.000 liter kokend water. Bij de meren komen flamingo's vaak in grote getalen voor.

De heuvels van Entoto

De heuvels van Entoto
De heuvels van Entoto

De heuvels van Entoto liggen ten noorden van Addis Abeba, op 3.200 m hoogte. Hier staan de Heilige Maagd Mariakerk, waar Menelik II in 1882 werd gekroond, en de Rafaëlkerk, opgedragen aan de aartsengel. De kerk is in tegenstelling tot de meeste religieuze gebouwen achthoekig en niet rond.

Klooster Debre Libanos

Het klooster Debre Libanos is een van de heiligste plekken van heel Ethiopië. Dankzij een bron met geneeskrachtige werkingen is deze plek zo heilig. Het klooster ligt op de rand van een kloof tussen Addis Abeba en Dejen in. Het is een pelgrimsoord en tevens een school voor jonge kloosterleerlingen. Als je het klooster hebt bezocht, kom je na een afdaling met bochten in de kloof van de Blauwe Nijl. Hier kan je het klassieke Ethiopische brood injera proberen.

Bahar

In het noordwesten van Ethiopië lig het Tanameer. Aan dit prachtige meer ligt het stadje Bahar. Langs de brede lanen van het stadje staan overal palmbomen. Het is een heel karakteristiek stadje, mede door de vele barretjes die er te vinden zijn. Ook het Ethiopische brood injera is hier in veel verschillende varianten te koop. Daarnaast zal je hier niet veel auto's zien, de ezel is een favoriet vervoersmiddel. In het Tanameer liggen verschillende eilandjes, vanuit Bahar kan je daar boottochtjes naar maken.

Tisoha waterval

De waterval in de Blauwe Nijl heeft meerdere namen. Door de lokale bevolking wordt hij Tisoha genoemd. Degene die hem ontdekt heeft in 1770, een Britse ontdekkingsreiziger, noemde hem Tis Isat, wat ook wel 'Smoking water' betekent. Het is een waterval van wel 400 meter breed en ongeveer 50 meter hoog. Als de zon er op schijnt krijg je echt een spectaculair spel van kleine regenboogjes. De Gelada apen leven in het gebied rondom de waterval, ze laten zich meestal in de verte wel zien.

Bati-markt

Bati-markt
Bati-markt
Kaart met locatie Bati-markt

Bati-markt is dé grootste vee- en kamelenmarkt van Ethiopië. Uiteraard is het ook dé ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking. De markt in Bati wordt iedere maandag gehouden en duizenden inwoners van Ethiopië komen hier samen. Het is gebruikelijk dat de mannen een mes bij zich dragen en de vrouwen zijn vaak uitgedost met opvallende sieraden en een prachtige haardracht.

Nationaal Museum Addis Abeba (Addis Abeba)

Het Nationaal Museum, gelegen in Addis Abeba, bevat het skelet van Lucy, die in 1974 gevonden werd. Het is een skelet van ongeveer 3.500.000 jaar oud. Toen ze het vonden was het skelet nog helemaal in tact, onderzoek heeft daarna uitgewezen dat de herseninhoud van Lucy net zo groot was als dat van een chimpansee. Naast Lucy vind je er ook gebruiksvoorwerpen als kleding, sieraden, muziekinstrumenten en religieuze attributen. Dit alles schetst een goed beeld van de geschiedenis van Ethiopië.

Etnologisch Museum (Addis Abeba)

Het Instituut voor Ethiopische Studies is samen met de bibliotheek, de kunstgalerij en het Etnologisch Museum gevestigd in een vroeger paleis van Haile Selassie I. Het paleis ligt in Addis Abeba. Er is op de etnografische afdeling een expositie van ambachten en werktuigen. Die geven een goed beeld van de etnische groepen en diverse streken van Ethiopië.

Merkato markt in Addis Abeba (Addis Abeba)

Merkato markt in Addis Abeba
Merkato markt in Addis Abeba
Kaart met locatie Merkato markt in Addis Abeba

De Merkato markt in Addis Abeba is de grootste markt van heel Ethiopië. Op deze markt vind je veel koopjes en souvenirs, maar als je verder kijkt dan dat vind je ook de echte cultuur van Ethiopië. Op de markt kun je heel goed afdingen! Pas wel goed op want er zijn veel zakkenrollers actief op de markt. De meest bekende en toegepaste truc is, dat iemand je aan je arm trekt terwijl weer iemand anders je portemonnee steelt. Omdat het prijsniveau in Ethiopië veel lager ligt dan in Nederland kun je er voor een klein prijsje prachtige souvenirs kopen.

De Sint Joriskerk (Addis Abeba)

De Sint Joriskerk staat symbool voor de overwinning van de Ethiopiërs op de Italianen en heeft een bijzondere achthoekige vorm. Deze kerk bezit bijzondere muurschilderingen en er wordt een vaste expositie gehouden in de klokkentoren.

Holy Trinity Cathedral (Addis Abeba)

Holy Trinity Cathedral
Holy Trinity Cathedral
Kaart met locatie Holy Trinity Cathedral

De Holy Trinity Cathedral in Addis Abeba is de hoogste Orthodoxe kathedraal van de stad en werd gebouwd om te vieren dat Ethiopië niet meer onder de Italiaanse bezetting viel. In de kathedraal ligt de oude keizer Haile Selassie begraven, samen met Keizerin Menen Asfaw. Andere leden van de keizerlijke familie zijn begraven in de crypte onder de kerk. Ook hangt er in de kerk een schilderij met Haile Selassie, waarop hij een toespraak houdt naar aanleiding van de Italiaanse bezetting.

Centrum van Axum (Axum)

Centrum van Axum
Centrum van Axum
Kaart met locatie Centrum van Axum

Axum is de oudste stad van Ethiopië en was heel vroeger de hoofdstad van het Koninkrijk van Axum. Het is de heiligste stad van de Ethiopische orthodoxe kerk. In Axum staat de kerk van Onze Lieve Vrouwe van Zion. Hier werden veel Ethiopische vorsten gekroond. Het centrum van Axum is zeer interessant om te bezoeken, mede doordat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO is geplaatst. Er zijn diverse plekken om souvenirs en andere lokale spullen te kopen.

Northern Stealae Park (Axum)

Northern Stealae Park
Northern Stealae Park
Kaart met locatie Northern Stealae Park

Northern Stealae Park is een interessant park. Vele obelisken kun je in en rondom Axum vinden. Deze zijn van graniet gemaakt. De graven van belangrijkste personen worden zo gemarkeerd. Per obelisk wordt aangegeven, hoeveel personen zijn begraven in een tombe. In het Northern Stealae Park staat het grootste aantal obelisken. De 2000 jaar oude, reusachtige Obelisken zijn uit één stuk gebouwd. De hoogste die nog overeind staat is 23 meter hoog.

Kerk van de Heilige Maria van Zion (Axum)

Kerk van de Heilige Maria van Zion
Kerk van de Heilige Maria van Zion
Kaart met locatie Kerk van de Heilige Maria van Zion

De oude kerk van de Heilige Maria van Zion is tevens een klooster. Hiernaast staat een nieuwe kerk met dezelfde naam, die continu bewaakt blijft. De legende zegt dat de 'Ark van het Verbond' wordt bewaard in de kapel van de kerk, dit was het allerheiligste voorwerp in het Jodendom. De oude kathedraal zou al gebouwd zijn in de 4e eeuw, in opdracht van koning Ezana. Hier mogen alleen mannen in. In de nieuwe kerk, die in de jaren 50 werd gebouwd, is toegankelijk voor iedereen.

Tombe van koning Kaleb & Gebre Meskel (Axum)

Op een kleine heuvel en in de buurt van Axum, liggen de tombes waar de uit de 6e-eeuwse koning Kaleb en zijn zoon koning Gebre Meskel liggen. De 19e-eeuwse Britse reiziger Theodore Bent riep uit dat de graven werden gebouwd met een regelmaat, zodat indien men de graven zou vinden, gelijk herkend zou worden dat het uit deze periode komt. Het graf van Gebre Meskel is nog het meest verfijnd. De precisie tussen de voegen en de stenen is op een zeer ander niveau gedaan dan bij andere tombes in Axum. Het graf bestaat uit een hal en vijf kamers, waar je via een rijk versierde ingang bij komt. Binnen de ruimte zijn drie sarcofagen te zien.

Het Yangudi Rassa National Park (Dire Dawa)

Het Yangudi Rassa National Park
Het Yangudi Rassa National Park
Kaart met locatie Het Yangudi Rassa National Park

Het Yangudi Rassa National Park is een enorm groot natuurreservaat met heuvels, bossen, meertjes en graslanden. Er leven hier meer dan 250 vogelsoorten en vele wilde dieren als zebra's, gazelles en cheeta's. Ook leeft hier de zeldzame wilde ezel die beschermd wordt.

Centrum van Dirre Dawa (Dire Dawa)

Centrum van Dirre Dawa
Centrum van Dirre Dawa
Kaart met locatie Centrum van Dirre Dawa

In Dire Dawa liggen verschillende bezienswaardigheden. Een daar van zijn de prehistorische grottekeningen van Dire Dawa. Ze zijn 4000 jaar oud en absoluut een aanrader om naar toe te gaan. Ook de Italiaanse Moskee, een van de grootste moskeeën in Dire Dawa, is de moeite waard. De traditionele markten in het centrum zijn ook erg leuk om te bezoeken, je kan hier leuke souvenirs kopen.

The Babile Elephant Sanctuary (Dire Dawa)

The Babile Elephant Sanctuary
The Babile Elephant Sanctuary
Kaart met locatie The Babile Elephant Sanctuary

Het Babile Elephant Sanctuary is bijna 7.000 vierkante meter groot en een reservaat voor olifanten. Naast olifanten vind je er leeuwen, antilopen en andere wilde dieren. In het reservaat werd opgericht voor het behoud van een inheemse olifant soort, De instandigheden in het park zijn redelijk primitief, er zijn dus maar weinig voorzieningen voor toeristen.

Badhuis van Fasiladas (Gondar)

Badhuis van Fasiladas
Badhuis van Fasiladas
Kaart met locatie Badhuis van Fasiladas

Door het badhuis van Koning Fasiladas is Gondar bekend geworden. Het badhuis werd vroeger voornamelijk gebruikt door de Keizerlijke families. Daarnaast gebruikten ze het ook regelmatig voor religieuze vieringen. Elk jaar weer wordt het badhuis gebruikt voor de Timkat Ceremonie. Dit is een viering waarbij de doop van Jezus zal worden herdacht.

Debre Birhan Selassie kerk (Gondar)

Debre Birhan Selassie kerk
Debre Birhan Selassie kerk
Kaart met locatie Debre Birhan Selassie kerk

De Debre Birhan Selassie kerk in Gondar is beroemd geworden door de prachtige plafond- en wandschilderingen. Daarnaast zijn er vele voorbeelden van de Ethiopische kerkkunst te zien. De kerk is gebouwd door een keizer. De buitenkant van de kerk is nog niet zo bijzonder maar als je binnen komt zie je pas waarom het zo bijzonder is. Op de muren zie je allerlei Bijbelse scenes van heiligen. Het plafond is versierd met de gezichten van vele engelen.

Keizerlijke deel van Gondar (Gondar)

Keizerlijke deel van Gondar
Keizerlijke deel van Gondar

Het keizerlijke deel van de stad is erg indrukwekkend om te zien. In dit deel van de stad (Fassil Gebi) kun je het indrukwekkende en prachtige kasteel van Fasiladas bewonderen. Ook staat er het kasteel van Iyasu I, die leefde van 1682 to 1706. De eeuwenoude bibliotheek (166 – 1682) ligt hier vlakbij en er zijn daarnaast nog vele andere gebouwen te bezichtigen die een Portugese stempel hebben. In deze wijk ligt ook het badhuis van Fasiladas.

Simien Mountains National Park (Gondar)

Simien Mountains National Park
Simien Mountains National Park
Kaart met locatie Simien Mountains National Park

Het Simien Mountains National Park ligt in de buurt van Gondar en bestaat sinds 1969. Het staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO (1978) en heeft werkelijk een prachtig berglandschap met brede rivieren en diepe ravijnen. Je kunt hier perfect wandelen en genieten van de mooie natuur. Er leven daarnaast ook een aantal wilde dieren, zoals bijvoorbeeld de Simien Wolf die een bedreigde diersoort is.

Het Koka Reservoir (Adama)

Het Koka Reservoir
Het Koka Reservoir
Kaart met locatie Het Koka Reservoir

Het Koka Reservoir, dicht bij Adama, wordt ook wel Lake Gelila genoemd. Het is gecreëerd na de constructie van de Koka dam tegenover de Awash River. Het reservoir is populair bij stedelingen en toeristen en heeft een oppervlakte van 180 km². Er komen zeer veel verschillende wilde dieren en vogels voor rondom het reservoir. Ook zitten er veel vissen. De Koka dam bestaat uit beton en heeft een lengte van 458 meter. De dam en het reservoir worden helaas bedreigd door de toenemende sedimentatie.

Kuuroord Sodere (Adama)

Adama ligt op ongeveer 25 kilomter afstand van het kuuroord Sodere. Minibussen brengen naar de stad toe, waar de warmwaterbronnen bezocht kunnen worden. Een van de resorts heeft twee zwembaden gevuld met het warme water. Een hiervan is geopend in de weekenden, de andere doordeweeks. Dit wordt gedaan om de baden wekelijks bij te kunnen vullen met thermisch verwarmd water.

Mount Zuqualla (Adama)

Mount Zuqualla
Mount Zuqualla
Kaart met locatie Mount Zuqualla

Mount Zuqualla is een uitgedoofde vulkaan in Ethiopië en ligt op ongeveer een uur rijden van Adama. De berg heeft een hoogte van 2.989 meter en staat bekend om het kratermeer Dembel. Rondom het elliptische kratermeer, met een maximale diameter van ongeveer een kilometer, zijn diverse heilige sites te vinden. Zo vind je er kloosters en twee kerken. Rondom de krater is een parcours van ongeveer 6 kilometer.

Het Rimbaud Museum (Harar)

Het Rimbaud Museum
Het Rimbaud Museum
Kaart met locatie Het Rimbaud Museum

In de buurt van de ommuurde stad ligt het museum van Rimbaud. Dit museum is gewijd aan de dichter Arthur Rimbaud met een reeks geïllustreerde wandpanelen (voornamelijk in het Frans) over zijn leven. Het is in een aantrekkelijk huis van een Indiase handelaar gebouwd, op de plaats waar het vroegere huis van Rimbaud zou hebben gestaan. Er is een uitstekende fototentoonstelling, met een aantal foto's genomen door Rimbaud zelf.

99 moskeeŽn van Harar (Harar)

99 moskeeŽn van Harar
99 moskeeŽn van Harar
Kaart met locatie 99 moskeeŽn van Harar

In deze stad ligt het aantal moskeeën per vierkante meter het hoogst van de hele wereld. Er zijn dan ook 99 moskeeën in Harar, dit is één voor elk van de 99 Schone Namen van God. De stad wordt hierdoor door de Afrikaanse moslims gezien als de vierde heilige stad van de Islam. Je zal er dus zeker veel tegen komen tijdens je verblijf in Harar.

Hyena's voeren (Harar)

Hyena's voeren
Hyena's voeren
Kaart met locatie Hyena's voeren

Als de avond valt, ongeveer rond 19.00 uur, maken twee 'hyena mannen' zich klaar voor het voeren van hyena's. Net buiten de stadsmuren, een bij het heiligdom van Sjeik Aw Anser en een man bij Fallana Gate, wachten ze de hyena's op. Als toerist kan je dit spektakel bijwonen, onder leiding van een gids. De eerste aanblik van de grootste roofdieren in Afrika doen je zeker even schrikken. De mannen hebben vertrouwen gekweekt bij de beesten, waardoor ze zeer vriendelijk zijn. Ze klimmen letterlijk boven op de mannen en maken er een echte show van. Zelf mag je, met behulp van een stok, als je durf ook de beesten nog voeren.