Bezienswaardigheden Fiji

Arts Village Cultural Centre

Een wat meer bijzondere beleving van de Fijische cultuur kun je ondervinden in het Arts Village Cultural Centre op Viti Levu. Het is op een Disneyland-manier uitgewerkt, en het verleden van het indrukwekkende land is deels met fantasie gemixt. Bezoekers komen in contact met de lokale bevolking in een vriendelijke omgeving en leren over hun kunsten en gebruiken.

Markt op Fiji

Markt op Fiji
Markt op Fiji

Vrijwel elk dorp heeft zijn eigen lokale markt, welke stuk voor stuk uniek en de moeite waard zijn; er is bovendien zelfs de mogelijkheid om met een bustour langs de vele markten te gaan als dagtrip!

Een van de meest bekende en grootste markten is de Suva Market, gelegen nabij het busstation. Het is hier zeer kleurrijk en indrukwekkend – hier leer je de lokale bevolking kennen die altijd voor je klaar staat met een brede glimlach en vriendelijke uitleg over hetgeen wat ze verkopen.

Monuriki

Voor de kust van Viti Levu ligt Monuriki, een onbewoond eiland dat tot de Mamanuca eilanden behoort. Het eiland is zo'n 500 bij 1000 meter groot en wordt geheel omringd door prachtig koraalrif. Het eiland is hierdoor erg geliefd onder duikers. Het hoogste punt van het eiland ligt om 125 meter hoog en het gehele eiland is verder dicht begroeid. Op het eiland komt de karetschildpad om te broeden en leeft de bijna uitgestorven Brachylophus vitiensis (gekamde fijileguaan) voor. Door de prachtige natuur en het feit dat het eiland onbewoond is werd de film Cast Away met Tom Hanks hier opgenomen.

Vita Levu

Bijna 75% van alle inwoners van Fiji wonen op het hoofdeiland Vita Levu. Het eiland is ovaal van vorm en bestaat volledig uit vulkanisch gebergte. Aan de westkust van het 150 kilometer lange eiland bevindt zich de stad Nadi. De stad wordt vooral bewoond door Indiërs die hier tijdens de kolonisatie van Engeland naartoe werden verscheept. Nadi is het toeristische centrum van Fiji, vanuit hier gaan toeristen het land bekijken en vertrekken veel dagtours. Ook zijn in het centrum de meeste hotels te vinden op het eiland

Op het hoofdeiland van Fiji ligt in Nadi de hindoetempel Sri Siva Subramaniya. Deze tempel staat bekend als de grootste hindoetempel van het zuidelijk halfrond. De eerste tempel die op de plek kwam te staan werd gebouwd in 1926, pas veel later namelijk in 1976 werd de basis voor de nieuwe tempel gelegd. Nog veel later werd de nationale tempel pas geopend, dat was namelijk 15 juni 1994. Je mag ook als niet hindoe de tempel bezoeken, wel moet je aan de voorwaarden voldoen. Zo mag je geen alcohol of vlees genuttigd hebben.

Winkelen op Fiji

Naast de lokale markten is er genoeg te winkelen in Fiji. Met name in Nadi Town is een groot aanbod winkels en boetieks te vinden. Ook de hoofdstad Suva staat bekend om het grote, veelzijdige aanbod, en met name de omgeving van Victoria Parade. Winkelen kan over het algemeen overal in Fiji van maandag t/m vrijdag tussen 8 uur 's ochtends tot 5 uur 's avonds, en zaterdag van 8 uur in de ochtend tot 3 in de middag. De kleine, lokale winkels zijn gesloten op zondagen.

Buitensporten op Fiji

Buitensporten op Fiji
Buitensporten op Fiji

Buitensporten op Fiji is meer dan de moeite waard met het grote aanbod! Duiken, surfen, snorkelen, fietsen, raften, kajakken. Noem het maar op en het is er mogelijk! Qua duiken en snorkelen is Fiji een van de mooiste en veiligste locaties. De ondiepe zee, rustige wateren, het goede zicht onderwater en de vele kwalitatieve duikscholen maken het mogelijk om eenvoudig te leren duiken. Er zijn echter genoeg rivieren die juist zeer geschikt zijn om voor een spannende raft-trip te zorgen en schitterende kajakroutes om de eilanden heen. Hou je het liever droog, dan is fietsen ook een goede bezigheid, de wegen zijn wel erg ruig, dus over het algemeen worden er vrijwel alleen mountainbikes verhuurd.

Natadola Beach

Natadola Beach
Natadola Beach

Het strand Natadola Beach van het eiland Viti Levu wordt het mooiste strand van Fiji genoemd. De zee is niet te ruig, maar wel goed om te (wind)surfen, zwemmen of snorkelen. Wel moet je voor al deze wateractiviteiten je eigen spullen meebrengen. Bij het strand is maar één resort en dus moeten de meeste reizigers van ver komen. Hierdoor is het 's ochtends vaak nog rustig op het strand. De lokale bewoners bieden veel dingen aan op het strand, zo kun je tassen, sieraden of kokosnoten kopen. Maar daarnaast kun je ook een paardrijdtocht over het strand maken met een van de lokale bewoners.

Namosi Highlands

Namosi Highlands bestaat naast een prachtig berglandschap ook uit een tropisch regenwoud, watervallen, verlaten dorpen en diepe rivieren. Hierdoor is het landschap onder veel toeristen erg geliefd. Als bezoeker kun je het landschap op verschillende manieren gaan ontdekken, zo worden er verschillende trips gemaakt door de natuur. De Pacific Harbour organiseert bijvoorbeeld een 7 uur durende auto- en raft-tocht. Bij alle tours heb je de mogelijkheid om een nacht door te brengen in een van de traditionele dorpjes.

Fiji Museum (Suva)

Fiji kent een lange, gruwelijke maar ook mooie veelzijdige geschiedenis. Er zijn dan ook veel indrukwekkende musea te vinden door het hele land. Een van de meest belangrijke musea is het Fiji Museum, gelegen in het hart van de botanische tuinen van Suva. Het museum bezit een opmerkelijke collectie met culturele objecten van de vroegere bevolking van de eilandengroep, maar ook een prachtige archeologische collectie die 3.700 jaar terug gaat in de tijd. Het museum werd in 1955 geopend door Sir Ronald Garvey, die gouverneur van Fiji was in die tijd. Door de jaren heen is er wel het een en ander verander aan het museum. Zo heeft het museum tegenwoordig nog twee aangrenzende gebouwen in gebruik genomen, de eerste in 1972 en de tweede in 1978.

Thurston Gardens (Suva)

Thurston Gardens
Thurston Gardens
Kaart met locatie Thurston Gardens

Thurston Gardens zijn botanische tuinen in Fiji. Voorheen stonden deze bekend als Suva Botanical Gardens, maar de naam werd veranderd ter ere van de vijfde gouverneur van Fiji. Thurston Gardens is gelegen tussen het Parlementsgebouw en Albert Park. De tuinen bevinden zich op de originele plaats waar Suva ooit diens meest bloederige gevechten meemaakte uit de geschiedenis; toen Suva werd aangevallen door Qaraniqio in 1843. In 1913 werd Thurston Gardens geopend en heeft flora van over de hele Stille Oceaan.

Albert Park (Suva)

Albert Park
Albert Park
Kaart met locatie Albert Park

In het zuiden van de stad Suva bevindt zich, in een modderig moeras, het Albert Park. Dit park wordt voornamelijk als sportgebied gebruikt, waar normaal gesproken vrijwel altijd een rugby- of cricketwedstrijd gaande is. Er kunnen zelfs twee rugbywedstrijden tegelijkertijd gespeeld worden en er is een groot hockeyveld in het midden gelegen. Ook het jaarlijkse Hibiscus Festival wordt hier gehouden.

Suva Central (Suva)

Suva Central
Suva Central
Kaart met locatie Suva Central

Suva is een waar shopparadijs en heeft een van de beste winkelgebieden van de Stille Oceaan. De winkels zijn voornamelijk gevestigd in Suva Central. Hier bevinden zich de straten Cumming street en Marks street, waar je kleding, sieraden, eten, elektronica, farmaceutische middelen en nog veel meer producten vindt. Ook wordt er jaarlijks in oktober het Fiji Fashion Week gehouden in het Albert Park.

Koroyanitu National Heritage Park (Lautoka)

Koroyanitu National Heritage Park bevindt zich in een schitterende omgeving met wandelpaden door inheemse Dakua bossen en graslanden, waar ook vogels gespot kunnen worden en archeologische plaatsen bezocht kunnen worden. Het park is zo'n 10 kilometer van Lautoka gelegen.

Sri Krishna Kaliya Tempel (Lautoka)

Sri Krishna Kaliya Tempel
Sri Krishna Kaliya Tempel
Kaart met locatie Sri Krishna Kaliya Tempel

In het hart van het centrum van Lautoka bevindt zich deze bijzondere tempel. De Sri Krishna Kaliya Tempel is sinds 1900 dagelijks geopend en is de grootste tempel van de Stille Oceaan. De tempel vult de aantrekkingskracht van de stad Lautoka aan, waarin zich veel gevarieerde bevolkingsgroepen bevinden. Fiji heeft het hoogste percentage Hare Krishna aanhangers van alle landen in de wereld.

Koroyanitu National Heritage Park (Lautoka)

Koroyanitu National Heritage Park
Koroyanitu National Heritage Park
Kaart met locatie Koroyanitu National Heritage Park

Het Koroyanitu National Heritage Park is een schitterende plek met inheemse Dakua bossen en graslanden. Via wandelpaden kun je de omgeving verkennen, waar ook veel vogels te spotten zijn. Ook kun je in het park vele archeologische plaatsen bezoeken. De wandelroute loopt langs verleidelijke waterpoelen, kleine dorpjes en panoramische boomtoppen. Het park is op ongeveer 10 kilometer van Lautoka gelegen.

Lautoka Markets (Lautoka)

Lautoka Markets
Lautoka Markets
Kaart met locatie Lautoka Markets

Bekend zijn de Lautoka Markets, een van de meest populaire toeristische attracties van Lautoka. De markten zijn te vinden achter het zakelijk district en de belangrijkste markt wordt ook gebruikt als busstation, waardoor deze onmisbaar is. Aan de voorzijde van de markt vind je geweldige ambachtelijke handgemaakte spullen zoals aardewerk, geweven spullen, kruiden en andere natuurlijke middelen. Ook in de rest van de stad vind je kleine winkels waarin schitterende spullen en souvenirs te vinden zijn.

Sri Suva Subramaniya Swami Tempel (Nadi)

Sri Suva Subramaniya Swami Tempel
Sri Suva Subramaniya Swami Tempel
Kaart met locatie Sri Suva Subramaniya Swami Tempel

De bijzondere, gigantische en kleurige tempel Sri Suva Subramaniya Swami is gelegen in het centrum van de stad en is een must-see als je Nadi bezoekt. De Swami Tempel trekt toeristen vanuit alle hoeken van over de hele wereld. Deze tempel, toegewijd aan de Hindoestaanse goddelijkheid Lord Murugan, is geopend voor toeristen. Let wel, het is een vereiste om net en bedekt de tempel te bezoeken en het is verboden om foto's te maken in de tempel.

Garden of the Sleeping Giant (Nadi)

Garden of the Sleeping Giant
Garden of the Sleeping Giant
Kaart met locatie Garden of the Sleeping Giant

Om even een dag rustig aan te doen tijdens de vakantie op Fiji, is een bezoek aan de Garden of the Sleeping Giant zeker de moeite waard. Het park is zo'n 10 minuten van het vliegveld van Nadi gelegen. Het is een schitterende tropische tuin met een variatie van 2.000 Aziatische mooie orchideeën. Deze plek is geweldig om een dag door te brengen en een heerlijke picknick te houden in de namiddag.

Stranden van Nadi (Nadi)

Stranden van Nadi
Stranden van Nadi
Kaart met locatie Stranden van Nadi

Het Wailoaloa strand is gelegen in het noorden van Nadi en is ruim 1 kilometer lang. Er is hier een groot aanbod van hotels, clubs en resorts en bijbehorende faciliteiten te vinden waardoor het tot een van de meest relaxte stranden van Fiji behoort. Een ander bekend strand van Fiji is het Newtown strand. Dit is een rustig strand met een mooie omgeving en mooi uitzicht op de bergen overal om je heen. Het is de ideale stek voor budget-reizigers met zijn vele resorts en motels.