Fiji

Fiji staat bekend om z'n stranden
Fiji staat bekend om z'n stranden

Fiji, officieel de Republiek Fiji Eilanden, is een eilandstaat bestaande uit ruim 300 vulkanische eilanden, waarvan circa 110 bewoond zijn. Het is gelegen in Melanesië in de Grote Oceaan, circa 2000 kilometer noordoostelijk van Nieuw-Zeelands Noordereiland. Meer directe buren zijn onder meer Vanuatu, Nieuw-Caledonië, de Kermadeceilanden, Wallis en Futuna en Tonga. De grootste eilanden van Fiji zijn Viti Levu en Vanua Levu. Op Viti Levu is bovendien de hoofdstad Suva gelegen. Andere belangrijke steden op Viti Levu zijn Nadi en Lautoka. In Nadi bevindt zich het internationale vliegveld en in Lautoka de grootste haven van Fiji. Fiji is opgedeeld in vier divisies, namelijk: – Centraal – Oost – Noord – West Deze vier divisies zijn daarnaast weer onderverdeeld in 14 provincies. Op dit moment beslaan de eilanden ruim 18.274m², en heeft Fiji naar schatting ongeveer 860.000 inwoners, waarvan zo'n 87% op de belangrijkste twee eilanden Viti Levu en Vanua Levu wonen. Fiji is een parlementaire representatieve democratische republiek, met de Minister President aan het hoofd van de regering en de President als hoofd van de staat en het meerpartijenstelsel. De uitvoerende macht wordt door de regering uitgevoerd, terwijl de wetgevende macht aan zowel de overheid als het Parlement van Fiji overgelaten wordt. De huidige president van Fiji is Brigadier-Generaal Ratu Epeli Nailatikau.

Heb je weinig kennis van Fiji? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Fiji
Officiele naam:
Republiek Fiji-eilanden
ISO:
FJ
Ligging:
zuid
Hoofdstad:
Suva
Inwoners:
+/- 945000
Taal:
Fijisch en Engels
Godsdienst:
Christendom
Tijdzone:
UTC +12
Munteenheid:
Fiji-dollar
Klimaat:
Tropisch
Oppervlakte:
18274 km≤

Ervaringen

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Fiji krijgt gemiddeld een uit 10 op basis van 0 ervaringen:

0 ervaringen + Ervaring delen

Er is geen resultaat gevonden

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Fiji

Stranden van Nadi (Nadi)

Stranden van Nadi
Stranden van Nadi

Het Wailoaloa strand is gelegen in het noorden van Nadi en is ruim 1 kilometer lang. Er is hier een groot aanbod van hotels, clubs en resorts en bijbehorende faciliteiten te vinden waardoor het tot een van de meest relaxte stranden van Fiji behoort. Een ander bekend strand van Fiji is het Newtown strand. Dit is een rustig strand met een mooie omgeving en mooi uitzicht op de bergen overal om je heen. Het is de ideale stek voor budget-reizigers met zijn vele resorts en motels.

Garden of the Sleeping Giant (Nadi)

Garden of the Sleeping Giant
Garden of the Sleeping Giant

Om even een dag rustig aan te doen tijdens de vakantie op Fiji, is een bezoek aan de Garden of the Sleeping Giant zeker de moeite waard. Het park is zo'n 10 minuten van het vliegveld van Nadi gelegen. Het is een schitterende tropische tuin met een variatie van 2.000 Aziatische mooie orchideeën. Deze plek is geweldig om een dag door te brengen en een heerlijke picknick te houden in de namiddag.

Sri Suva Subramaniya Swami Tempel (Nadi)

Sri Suva Subramaniya Swami Tempel
Sri Suva Subramaniya Swami Tempel

De bijzondere, gigantische en kleurige tempel Sri Suva Subramaniya Swami is gelegen in het centrum van de stad en is een must-see als je Nadi bezoekt. De Swami Tempel trekt toeristen vanuit alle hoeken van over de hele wereld. Deze tempel, toegewijd aan de Hindoestaanse goddelijkheid Lord Murugan, is geopend voor toeristen. Let wel, het is een vereiste om net en bedekt de tempel te bezoeken en het is verboden om foto's te maken in de tempel.

Meer bezienswaardigheden

Vakantiebestemmingen in Fiji

Artikelen

Eten en drinken

Al het eten op Fiji wordt zowat door de bevolking verbouwd, en is dus erg vers. Er is nauwelijks langer houdbaar eten te koop op de markten en in de supermarkten. Het eten op Fiji is vrij goedkoop, en gezien Fiji's verleden is de typische Fijische keuken onder te verdelen in een inheemse keuken en een Indisch-Fijische keuken. Deze laatstgenoemde is kenmerkend vanwege de vele curry's in combinatie met rijst en roti, een traditioneel brood. Deze gerechten worden bereid in kokosmelk, lolo genaamd. Er wordt over het algemeen veel vis en groenten gegeten.

Kava is de nationale drank van Fiji, en wordt in Fiji Yagona genoemd. Kava wordt gemaakt van de kavawortel, en is een geestverruimend drankje, zonder alcohol. Het speciale drankje wordt veelal voor of na ceremonies en plechtigheden genuttigd. Het is zeker een aanrader om dit drankje eens uit te proberen tijdens een verblijf in Fiji.

Vervoer

Fiji is alleen bereikbaar met het vliegtuig. De afstand vanaf Nederland (Schiphol) is ongeveer 16.300 kilometer en de vlucht duurt circa 26 uur. De duur van de vlucht in totaal kan verschillen, mede door overstaptijden, locaties en weersinvloeden.

Auto Op de wegen in Fiji wordt er rechts gereden. Het is op de eilanden Viti Levu, Vanua Levu en Taveuni mogelijk om een auto te huren, maar omdat er nauwelijks verharde wegen zijn worden er veelal terreinwagens verhuurd. Om een auto te mogen huren is de minimumleeftijd 21 jaar en een geldig rijbewijs verplicht. Openbaar vervoer Ook is er op Vitu Levu busvervoer mogelijk en zijn vrijwel overal taxi's te vinden. Pas op dat er van tevoren een prijs afgesproken wordt, want er zijn geen meters aanwezig. Boot Om van het ene eiland naar het andere eiland vervoerd te worden, zijn er boten in alle soorten en maten; van veerboten tot particuliere boten tot catamarans. Vliegtuig Vliegen is ook een zeer veel voorkomend vervoersmiddel, deze transporteren je vaak middels een binnenlandse vlucht van het ene eiland naar het andere. Er zijn ook speciale vliegpassen te koop, waarmee je een aantal keer per maand kunt vliegen in combinatie met je eigen (internationale) vliegticket.

Visum

Heb je een Nederlands paspoort dan hoef je geen visum aan te vragen voor een vakantie in Fiji. Bij aankomst in het land krijg je een visum voor vier maanden. Dat kan je eventueel verlengen tot een verblijf van maximaal 6 maanden. Hiervoor dien je wel een geldig paspoort te hebben en moet je bovendien een retourticket laten zien. Tevens dien je te bewijzen dat je voldoende geld hebt voor een langer verblijf.

Prijsniveau

De munteenheid van Fiji is de Fiji-Dollar (FJD). Het prijsniveau van de Fiji-Dollar is vergelijkbaar met Nederland. Let wel, er zijn vrij weinig pinautomaten te vinden, en alleen op de grote eilanden.

Veiligheid

Er wordt vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken gewaarschuwd voor de toename van criminaliteit, zoals diefstal en beroving. Dit met name op het grootste eiland Viti Levu. Daarnaast wordt ook aangeraden om uit de buurt te blijven van protesten en opstootjes. Bovendien is het van belang om rekening te houden met de negatieve houding tegenover homoseksuelen. Neem voor de zekerheid altijd een taxi, vooral 's avonds; loop niet 's nachts rond.

Medische informatie

De gezondheidsinstellingen in stedelijke gebieden van Fiji zijn adequaat voor standaard problemen, maar in de landelijke gebieden zijn de medewerkers minder opgeleid en is er vaak tekort aan medicijnen. Aangeraden wordt om geen water uit de kraan te drinken en je te laten informeren over vaccinaties van tevoren.

Er worden diverse inentingen aangeraden. Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Bevolking

De circa 860.000 bewoners van de Fiji eilanden zijn grotendeels afstammelingen van de oorspronkelijke bewoners van Melanesische, Polynesische en later Indische afkomst. Een zeer klein aantal is van oorsprong van Europese of Aziatische afkomst. Helaas is er tussen de inheemse bevolking en de Indiërs nog regelmatig sprake van opstootjes, wat ontstaan is door het snel groeiende aantal Indiërs. Dit werd als de inheemse bevolking als bedreigend ervaren. Echter, Fijiërs staan juist bekend om hun onbegrensde vriendelijkheid, gastvrijheid en hun lage, relaxte (werk)tempo. Vroeger stond Fiji daarentegen bekend als de “Kannibaaleilanden”. Dit omdat kannibalisme niet onregelmatig voorkwam tijdens de oorlogen tussen verschillende stammen op Fiji. Hoewel het kannibalisme tegenwoordig alleen nog in musea te bezichtigen is, leeft veelal de verdeeldheid tussen de stammen tot op heden nog wel. De inwoners zijn zeer trots op hun land en cultuur, en de meeste inwoners leven nog volgens eeuwenoude tradities en gebruiken. Ook de Indische gemeenschap is zeer herkenbaar in het dagelijks leven, met hun vele winkels met kleurige kleding en heerlijk geurende etenswaren.

De taal

Sinds 1997 is het Fijisch vastgelegd als officiële taal van Fiji. Daarnaast wordt er ook Engels en Hindoestaans gesproken. Engels is de algemene voertaal.

Flora & Fauna

Fiji bezit een schitterend gevarieerd aanbod aan flora en fauna. Alsof je in een reclame voor Bounty terecht bent gekomen; schitterende oneindig lange witte zandstranden met wuivende, schaduwrijke palmbomen, glasheldere zee en lagunes. Op Fiji bevindt zich bijvoorbeeld veel hardhout, mangrovebomen, bamboe, palmbomen en ontelbare exotische bloemen. Zo is de tagimaucia de nationale bloem, die vrij zeldzaam vrijwel alleen op Taveuni te vinden is. Orchideeën daarentegen zijn in overvloed. Vrijwel elk eiland heeft zo zijn eigen specialiteiten op het gebied van flora. Zoals vrijwel altijd op eilanden, is de onderwaterwereld meer gevarieerd dan hetgeen wat zich boven water bevindt. Er bevinden zich overal om het eiland ontzettend veel koraalriffen waar je al duikende kennis kunt maken met de meest prachtige vissen, koralen en zelfs haaien en dolfijnen. Op het land zijn echter ook een groot aantal dieren te vinden, zoals papegaaien, slangen en mangoesten.

Geschiedenis

De meerderheid van de eilanden van Fiji zijn gevormd door vulkanische activiteit, ruim 150 miljoen jaar geleden. De eerste sporen van onder meer aardewerken overblijfselen wijzen uit dat Fiji waarschijnlijk rond 1500 v. Christus bewoond werd door Polynesiërs. Eeuwen daaropvolgend arriveerde de Melanesische bevolking, die zich met de Polynesische vermengde, waardoor ook de gebruiken van de twee bevolkingsgroepen vermengd werden. Tot op heden is de destijdse stammenstructuur te herkennen op de eilanden. In 1643 kwam de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman als eerste Europeaan terecht op Taveuni, een eiland van Fiji. De eilanden werden ook wel de Kannibaaleilanden genoemd, aangezien er vijandige kannibalenstammen leefden. In 1874 werd Fiji pas een Britse kolonie, en werd Fiji in 1970 weer onafhankelijk. In de periode 1879 tot 1916 zijn grote aantallen Indiërs naar de eilanden overgebracht voor het werk op de plantages. Fiji heeft door de jaren heen te maken gehad met veel internationaal negatieve publiciteit, mede dankzij de coups die gepleegd zijn in 1986 en 1987. Hierdoor had met name het toerisme erg veel onder te lijden. Inmiddels is de politieke en economische situatie bijgetrokken en stabiel.

Heeft u interesse in een reis naar Fiji? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing