Bezienswaardigheden Finland

Nationaal Park Archipel

Het Nationaal Park Archipel bestaat sinds 1983 en is 500 km² groot. Het park is gelegen in de provincie West-Finland in de Archipel Zee. In het park komen veel verschillende diersoorten voor, namelijk de Amerikaanse nerts, zeearend, zwarte apollovlinder en de reuzenstern. Vroeger waren er echter veel meer (broedende) vogels. Dit aantal is helaas verminderd sinds er nertsen leven in het gebied. Unesco heeft sinds 1994 dit gebied uitgeroepen tot Archipelago Sea Biosphere Reserve.

Linnanmäkipretpark

Linnanmäkipretpark
Linnanmäkipretpark
Kaart met locatie Linnanmäkipretpark

Het Linnanmäkipretpark in de buurt van Helsinki is echt fantastisch. Het park bestaat sinds 1950 en is sindsdien flink groter geworden. Er zijn veel attracties maar de topattractie is wel de oude houten achtbaan. Ook zijn er speelhallen, waterglijbanen en een wildwaterbaan. De kraampjes met snoep en reusachtige teddyberen vallen ook bij veel kinderen in de smaak. Je kunt ook naar het lunapark waar je uren kunt gamen.

Markt in Finland

Markt in Finland
Markt in Finland

In heel Finland worden verschillende markten gehouden. De Kauppatori markt in Helsinki is een typische buitenmarkten. Vooral in de zomer is er veel bedrijvigheid op de markt. Je kunt er echt van alles kopen en de lokale bevolking gebruikt de markt voor de dagelijkse boodschappen. Zo verkopen ze er groenten, maar ook zalm en rendiervlees. De markt is gevestigd op het marktplein en biedt de bezoekers geweldig eten en prachtige uitzichten in een mooi centrum.

Amusement en theater

Finnen zijn gek op amusement en theater. Daarom zie je in heel Finland veel concerten, tentoonstellingen, theatervoorstellingen en culturele manifestaties. Doordat de Finnen een stijlvolle smaak hebben voor architectuur en praktisch design, zie je dit overal terug in het culturele Finse plaatje. Een mooi voorbeeld hiervan is de Finse Nationale Opera aan de baai van Töölönlahti. Dit gebouw komt uit 1986 en heeft een prachtige glazen hoofdfoyer. Hierdoor heb je een schitterend uitzicht over het Hesperiapark en de baai. Er vinden hier jaarlijks zo'n 110 balletvoorstellingen en 140 operavoorstellingen plaats.

Winkelen in Finland

Winkelen in Finland
Winkelen in Finland

Je kunt in Finland waarschijnlijk het beste winkelen in Helsinki. Hier heb je bekende warenhuizen als Aleksi 13, Stockmann en Sokos. Je vind hier onder andere dure merken maar ook in de kleinere winkels zijn leuke dingen te koop. Zo zijn er veel enthousiaste en jonge designers aan het werk in Helsinki met een eigen winkeltje. Er zijn ook verschillende winkelcentra in Helsinki en in de rest van het land.

De openingstijden van de meeste winkels zijn van 9.00 uur tot 20.00 uur. Hier kunnen sommige winkels iets van afwijken. Op zaterdag zijn de winkels vaak open van 9.00 uur tot 15.00 uur of 18.00 uur. Ook zijn er winkels die elke zondag open zijn. In grote steden en winkelcentra zijn de winkels doorgaans geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 – 20.00 uur en op zaterdagen van 09.00 tot 18.00 uur.

Wintersport in Finland

Wintersport in Finland
Wintersport in Finland

Finland is een perfect land voor wintersporters. Doordat het land een goede ligging heeft en strenge winters ligt er vaak veel sneeuw. Er zijn verschillende winterse activiteiten die je kunt ondernemen in Finland. Zo kun je er skiën, snowboarden, een rit met de hondenslee of op een sneeuwscooter maken. De pistes in Finland zijn al prachtig maar met het Noorderlicht erbij is het helemaal een plaatje.

Kamperen in Finland

Kamperen in Finland
Kamperen in Finland

In Finland kun je perfect kamperen, doordat er meer dan 350 campings zijn. Al deze campings zijn prachtig gelegen aan zee, beekjes, rivieren of bossen. Activiteiten als vissen en kanoën zijn hier zeer populair. Ook is het aan te raden om tijdens je kampeervakantie een wandeling of fietstocht te maken door de prachtige natuur. De campings in Finland zijn minder luxe dan die in Duitsland of Denemarken. Hier gaat de natuur boven perfectionisme en hoogstaande technieken.

Fins Nationaal Museum (Helsinki)

In het Nationaal Museum in Helsinki wordt de geschiedenis van Finland beschreven vanaf het begin tot aan nu. Dit is allemaal verzameld in verschillende collecties. Er zijn 5 departementen met iedere een eigen onderwerp uit de geschiedenis van Finland. Ook zijn er een aantal tijdelijke tentoonstellingen en archeologische vondsten die erg interessant zijn. In het museum vind je verder een restaurant en een souvenirwinkel waar je leuke souvenirs kunt kopen.

Schoolmuseum (Helsinki)

Het Schoolmuseum in Helsinki is een leuk museum, gevestigd in 3 houten huizen. Het is een museum waar je niet gelijk aan zou denken als je op reis gaat, maar toch is het erg interessant. De gebouwen zijn in 1998 voor het laatst gerenoveerd. Deze huizen staan, als een van de weinige, nog op hun oorspronkelijke plaats. In het museum wordt er ook echt les gegeven op de manier van vroeger.

Korkeasaari Zoo (Helsinki)

Korkeasaari Zoo
Korkeasaari Zoo
Kaart met locatie Korkeasaari Zoo

De Korkeasaari Zoo in Helsinki is een van de oudste dierentuinen ter wereld. De dierentuin bestaat sinds 1889 en herbergt ongeveer 200 verschillende diersoorten. De dierentuin is gevestigd op een eiland. Verder vind je in het park meer dan 1.000 verschillende soorten planten en is de hele dierentuin omringd door water. De dierentuin is te bereiken via een brug of per motorboot.

Pohjois-Karlajan museum (Joensuu)

Pohjois-Karlajan museum
Pohjois-Karlajan museum
Kaart met locatie Pohjois-Karlajan museum

In het Pohjois-Karlajan museum kun je allerlei voorwerpen vinden welke wat vertellen over de geschiedenis van dit gebied. De stad Joensuu is gesticht in 1848. De geschiedenis sinds deze oprichting is dus rijkelijk aanwezig. Echter zijn er ook vele voorwerpen te aanschouwen uit de vroegere geschiedenis van dit bosrijke gebied. Zelfs voorwerpen uit de prehistorie zijn in het Pohjois-Karlajan gebied gevonden en nu in het gelijknamige museum te bezichtigen. 

Botanische tuin Joensuu (Joensuu)

Botanische tuin Joensuu
Botanische tuin Joensuu
Kaart met locatie Botanische tuin Joensuu

Joensuu is een bruisende studentenstad en de universiteit staat prima aangeschreven. Naast allerlei onderzoeksfaciliteiten heeft de universiteit ook een botanische tuin waar veel uiteenlopende plantensoorten te zien zijn. Deze botanische tuin is veelal voor onderzoeksdoeleinden gebouwd maar is open voor algemeen publiek. De tuin is op te delen in drie delen: de reguliere tuin, het arboretum en de vlindertuin. In het arboretum vind je de verschillende boom- en struik soorten. In de vlindertuin kun je genieten van de meest bijzondere vlinders die op aarde rond vliegen. 

Stadhuis Joensuu (Joensuu)

Stadhuis Joensuu
Stadhuis Joensuu
Kaart met locatie Stadhuis Joensuu

Het stadhuis van Joensuu is een van de meest in het oog springende gebouwen van de stad. Het artdeco gebouw is ontworpen door Eliel Saarinen, een beroemde Fins architect. Uit de pen van Saarinen zijn meerdere bekende Finse gebouwen ontsprongen, waaronder het station van Helsinki. Het stadhuis van Joensuu is al meer dan honderd jaar oud heeft momenteel naast haar functie als stadhuis nu ook een theater en een restaurant.

Turku (Turku)

Turku
Turku
Kaart met locatie Turku

Turku is de tweede stad van Finland en schitterend om te zien. Het is tevens de oudste stad van heel Finland en was tot 1812 de hoofdstad van het land. De markt vormt het middelpunt van de stad. Hier vind je diverse winkeltjes maar ook zijn er veel kooplieden die je van alles aanbieden. De traditie is om in Turku een Oostzee-haring te proeven. Dit is namelijk de beste specialiteit van de stad. Als je in geschiedenis en kunst geïnteresseerd bent zit je hier ook goed. Zo kun je bijvoorbeeld het Aboa Vetus Ars Nova museum bezoeken.

Turun Linna (Turku)

Turun Linna
Turun Linna
Kaart met locatie Turun Linna

In de dertiende eeuw was Turku de eerste stad van Finland. In die eeuw werden grote delen van Finland overheerst door de Zweden welke Turku als hoofdstad van hun Finse deelgebied beschouwden. Het kasteel Turun Linna herinnert nog steeds aan de Zweedse overheersing. Het werd gebouwd aan het einde van de 13e eeuw maar werd volledig verwoest door een grote brand in 1614. In 1961 hebben de Finnen het fraai gerestaureerd en is het een historisch museum geworden.

Tuomiokirkko (Turku)

Tuomiokirkko
Tuomiokirkko
Kaart met locatie Tuomiokirkko

De kathedraal van Turku stamt uit het begin van de veertiende eeuw en is een van de bekendste symbolen van Turku. Het gigantische gotische gebouw is meerdere malen door branden verwoest maar is telkens in volle glorie hersteld. In de kathedraal worden nu orgelconcerten gegeven en is er een kleine expositie over de bouw van de kerk te vinden. Verder kun je er de graftombe van Karin Månsdotter bezoeken. Deze Zweedse koningin heerste nog geen drie maanden over het Zweedse rijk. Na haar dood in 1612 is ze hier begraven. 

Middeleeuwse markt (Turku)

Middeleeuwse markt
Middeleeuwse markt
Kaart met locatie Middeleeuwse markt

Het historische centrum van Turku is aan de grote brand van 1827 ontsnapt. De oude huisjes vormen nu het ambachtsmuseum van Turku. In de zomer worden de straten van dit oude centrum omgetoverd tot een middeleeuwse markt.  Het re-enactment evenement bestaat uit een markt met allerlei middeleeuwse ambachten uitgevoerd door mensen in middeleeuwse kledij. Denk aan ambachten als een zilversmit, pottenbakkers, schoenmakers en boekdrukkers. 

Tuomiokirkko (Tampere)

Tuomiokirkko
Tuomiokirkko
Kaart met locatie Tuomiokirkko

De kathedraal van van Tampere, gebouwd onder leiding van bekende Finse architect Lars Sonck, is een van de highlights van de stad. De bouw van de kathedraal duurde maar vijf jaar, van 1902 tot 1907, wat opmerkelijk kort is voor een kathedraal. Het glas in lood en de fresco's komen van de hand van Hugo Simberg. De afbeeldingen die Simberg heeft getekend waren bij de bouw van de kerk tamelijk controversieel wegens de licht macabere figuren.  

 

Särkänniemi (Tampere)

Särkänniemi
Särkänniemi
Kaart met locatie Särkänniemi

De grootste attractie van de stad (althans voor kinderen) is het amusementspark Särkänniemi. Hier vind je allerlei attracties van achtbanen tot draaimolens en van een wildwaterbaan tot schommelschip. Tot het park behoort ook een dolfinarium en de 168 meter hoge uitkijktoren (Näsinneula) met een ronddraaiend restaurant. Sinds kort is er binnen het park ook het 'Angry Birds land' te bezoeken, een uitgebreide speeltuin geheel in het thema van Angry Birds, de immens populaire Finse computerspelserie. 

 

Muumilaakso (Tampere)

Muumilaakso
Muumilaakso
Kaart met locatie Muumilaakso

De Moemins zijn wereldberoemde Finse cartoons ontsprongen aan het creatieve brein van schrijfster en illustrator Tove Jannson. De Moemins zijn Scandinavische trollen welke sterk lijken op nijlpaarden. In Tampere kun je het officiële Moeminmuseum bezoeken. Hier liggen onder andere de oorspronkelijke tekeningen van Jannson, een handvol miniaturen en een 2,5 meter hoog Moeminhuis. In het winkeltje kun je allerlei Moeminspulletjes kopen waaronder de originele stripverhalen in een groot aanbod aan verschillende talen.   

 

Puijo Toren (Kuopio)

Puijo Toren
Puijo Toren
Kaart met locatie Puijo Toren

De stad Kuopio ligt aan de voet van de Puijo heuvel. Deze heuvel zelf biedt al mooi uitzicht over de stad maar de Finnen hebben er een grote 75 meter hoge toren bovenop gezet. Vanaf deze toren is er een prachtig uitzicht te zien over zowel de stad Kuopio als over enkele van de spreekwoordelijke duizend meren die Finland rijk is. De donkergroene naaldbossen rondom de meren leveren een prachtig groen blauw mozaïek op. Van de bijzondere omgeving kan genoten worden met een hapje en een drankje want bovenin de toren bevindt zich een prima restaurant met lokale specialiteiten.

Kallavesimeer (Kuopio)

Kallavesimeer
Kallavesimeer
Kaart met locatie Kallavesimeer

Het Kallavesi meer is een van de vele meren van Finland. Samen met de meren Susasvesi, Juurusvesi-Akonvesi, Muuruvesi, Melasvesi en Riistavesi vormt het Kallavesi het zogeheten Iso-Kalla, een enorm meer met een labyrinth van kleine inhammen, eilandjes en rotsuitlopers. Kuopio ligt aan het Kallavesi en dit biedt de mogelijkheid tot boottochtjes over het meer. Zo'n boottochtje biedt de unieke kans om het meer en al haar eilandjes te verkennen. Naast het natuurpracht biedt Kallavesi ook een gigantische hoeveelheid vis. De hengelsportenthousiasteling komt dus zeer goed aan zijn trekken.

Pikku Pietari (Kuopio)

Het marktgebouw van Pikku Pietari wordt gezien als een nog onbekende parel binnen Kuopio. De markt is gesitueerd in een authentiek boomstammen gebouw, een paar honderd meter van het centrale plein van de stad. Op de markt van Pikku Pietari vind je onder andere een gezellig café met terras en veel liefelijke winkeltjes met allerlei bijzondere koopwaren. Veelal handgemaakt en typisch Fins. 

Ristin Kirkko (Lahti)

Ristin Kirkko
Ristin Kirkko
Kaart met locatie Ristin Kirkko

De Ristin Kirkko is een kerk ontworpen door de bekende Finse, modernistische ontwerper Alvar Aalto. De bakstenen buitenkant staat in sterk contrast met de kraakwitte, ruimtelijke binnenkant. Zowel binnen als buiten overheersen simplisme en strakke vormen, kenmerken van de stijl van Aalto. In het park rondom de kerk vind je meerdere sculpturen van Finse ontwerpers, onder andere van Wäinö Aaltonen, de beroemde Finse beeldhouwer.  

Skischansen van Lahti (Lahti)

Skischansen van Lahti
Skischansen van Lahti
Kaart met locatie Skischansen van Lahti

Lahti is een van de vele wintersportoorden van Finland. De stad biedt uitstekende gelegenheden tot langlaufen en skiën. In Lahti zijn ook een drietal grote skischansen te vinden welke behoren tot de belangrijkste en bekendste van heel Finland. Deze schansen hebben in de loop der tijd de status van stadssymbool verworven. In de zomer kun je met een lift bovenop de schans komen om te genieten van een adembenemend uitzicht. Bij deze schansen bevindt zich een skimuseum waar je de schansen virtueel kunt bespringen.   

Radio- en televisietoren (Lahti)

Radio- en televisietoren
Radio- en televisietoren
Kaart met locatie Radio- en televisietoren

Kenmerkend voor de skyline van Lahti zijn de twee zendmasten op de heuvels. Deze zendmasten zijn al op leeftijd maar nemen nog steeds radio en televisie voor de gehele regio voor hun rekening. Onderin de radiotoren bij het stadion is een klein museum gevestigd. In de kelder van dit museum kun je uitgebreid lezen hoe de zendmasten gebouwd zijn en hun functie binnenin Lahti en Finland. In de rest van het museum zijn veel interactieve exposities te vinden, verschillend van onderwerp maar allemaal gerelateerd aan radio en televisie.

Wintersport in Lapland (Lapland)

Wintersport in Lapland
Wintersport in Lapland
Kaart met locatie Wintersport in Lapland

Levi, Saariselkä, Ruka en Olos (om maar enkele voorbeelden te noemen) zijn in de winter levendige wintersportcentra. Dit zijn niet alleen centra voor crosscountry en alpineskiën. De variatie in wintersportactiviteiten is in Finland groot en er is dus voor ieder wat wils. Naast de traditionele skisport zijn er overal mogelijkheden om rendier- of husky-safari’s te maken door de bossen en over de vlakten. Ook tochtjes per sneeuwscooter zijn er de orde van de dag. Om een perfect dagje Lapland af te sluiten kun je en iglo boeken om de nacht in door te brengen 

Ranua dierentuin (Lapland)

Ranua dierentuin
Ranua dierentuin
Kaart met locatie Ranua dierentuin

Het Ranua Wildlife Park in Ranua, nabij Rovaniemi, is gespecialiseerd in wilde dieren welke je in ijzige vlaktes van Lapland en de rest van het hoge noorden kunt aantreffen. Ongeveer 60 soorten arctische dieren waaronder de lynx, wolven, ijsberen en rendieren zijn er hier te bekijken. Deze dierentuin is de meest noordelijk gelegen dierentuin ter wereld. Bij het park ligt een hotel. Eenmaal ingecheckt krijg je onbeperkt toegang tot het dierenpark en de mogelijkheid te ontbijten met de ijsberen. 

Siida (Lapland)

Siida
Siida
Kaart met locatie Siida

In Inari ligt Siida, een groot museum dat is opgesplitst in een binnen- en buitengedeelte. In het museum wordt de cultuur van Sami, de oorspronkelijke bewoners van Lapland, tentoongesteld. Binnenin wordt de manier van leven uit de doeken gedaan terwijl buiten allerlei traditionele Sami bouwwerken staan. Dergelijke bouwsels zijn de oorspronkelijke huizen maar ook boten en berenvallen. Verder is ook de inheemse flora en fauna van Lapland uitbundig aanwezig en onderdeel van het museum.  

SantaPark (Rovaniemi)

SantaPark
SantaPark
Kaart met locatie SantaPark

Even buiten de stad, pal op de poolcirkel, ligt het SantaPark. Dit pretpark heeft de kerstman als thema en alles over deze bebaarde kindervriend kan hier geleerd en gezien worden. Zo ligt er Santa Clause Village met het kantoor van de kerstman en het postkantoor. Naar dit postkantoor worden jaarlijks miljoenen brieven gezonden, geadresseerd aan de kerstman. Je kunt hier ook brieven posten. De brieven die in dit postkantoor gepost worden krijgen een unieke postzegel die nergens ter wereld te verkrijgen is. Het pretpark is een van de meest toeristische plekken van Finland en is zodoende snel te herkennen aan de massa's toeristen. Ook in de zomer zijn er vele toeristen op weg naar de Noordkaap.

Artikum (Rovaniemi)

Artikum
Artikum
Kaart met locatie Artikum

Het Artikum is een onderzoekcentrum over de natuur en cultuur van Lapland en andere omliggende zones. Naast het onderzoekcentrum is het Artikum ook een museum waar je van alles kunt leren over Lapland en de Sami, de oorspronkelijke bewoners van Lapland. Zowel de cultuur van de Sami in de moderne tijd als de geschiedenis van de Sami en Lapland worden uitgebreid uit de doeken gedaan in het Artikum. 

 

Devil's Chruns (Rovaniemi)

Nabij Rautiosaari, een dorpje niet ver van Rovaniemi, liggen de zogenaamde Devil's churns. Dit zijn veertien grote diepe gaten welke in de ijstijd in het gesteente zijn gevormd. Door het smeltende gletsjerijs heeft het smeltwater grote rotsen met zich meegesleurd en een diepe tunnel in het smeltende ijs gevormd. De grootste gaten hebben een diameter van acht meter. In diepte kunnen ze ook variëren van een relatief ondiepe drie meter tot wel vijftien meter onder het aardoppervlakte. De grootste Devil's churn is zelfs het grootste gat van Finland.