Finland

Meertje omringd door bossen in Finland
Meertje omringd door bossen in Finland

Finland is gelegen tussen Rusland in het oosten, Noorwegen in het noorden en Zweden in het noordwesten. In het zuiden wordt het van Estland gescheiden door de Finse Golf. Finland wordt 'het land van de duizend meren' genoemd. In werkelijkheid zijn het er zelfs rond de 180.000. Vooral in het zuidoosten van het land zijn ontelbare meren en meertjes (dit als gevolg van de ijstijd). Finland kan worden onderverdeeld in drie belangrijke geografische streken; in het zuiden en het westen ligt een laagliggende kuststrook, hier bevinden zich de belangrijkste steden van het land. De kuststrook gaat verder in een enorm bebost binnenlands plateau (de Finse Meervlakte). In dit gebied liggen ongeveer 60.000 meren, waarvan velen door korte rivieren, beken en kanalen worden verbonden. De 3e streek van het land ligt in het noorden van de noordpoolcirkel en maakt deel uit van Lapland. Het gebied is dun bebost of onvruchtbaar. Traditioneel was Finland een landbouwland, maar het land besteedde na de Tweede Wereldoorlog veel aandacht aan zijn industrialisatie. Tegen het eind van de 20e eeuw waren de productie, de dienstensector, de handel en de vervoerssectoren de grootste segmenten van de economie, terwijl de landbouw (plus bosbouw en visserij) minder dan 10% van werkgelegenheid en het BBP vertegenwoordigde.

Reisgraag.nl bestaat al 12,5 jaar. Onze klanten geven ons een 9+ in reviews. Voor de zekerheid van onze klant zijn we lid van ANVR & SGR.

We zijn nu geopend (tot 17.00). Heb je een vraag? Bel ons meteen op 0486-412199

Heel veel informatie over Finland vind je op onze website. We hebben een ruim aanbod van vakanties naar Finland. Hieronder zie je een overzicht met reizen die je online kunt boeken. Als je een reis op maat wilt naar Finland, of je wilt hulp bij het zoeken dan kun je daarvoor gratis een offerte aanvragen.

Vlag Finland
Officiele naam:
Suomi
ISO:
FI
Ligging:
noord
Hoofdstad:
Helsinki
Inwoners:
+/- 5246000
Taal:
Fins
Godsdienst:
Protestants
Tijdzone:
UTC +2
Munteenheid:
Euro
Klimaat:
landklimaat
Oppervlakte:
338145 km²
Beste reistijd:
augustus - september
Hoogseizoen:
juli - augustus

Sauna - de sauna is al heel oud. In de oudheid al waren stoombaden zeer populair. Veel volkeren kenden wel één of andere vorm van sauna. In Finland bestaat hij al 2000 jaar. Finland heeft meer dan 1,7 miljoen sauna's op ongeveer 5,3 miljoen inwoners.

Nordic Walking - twee oervormen kunnen gevonden worden voor Nordic Walking. In de oudheid liepen herders en pelgrims met één of twee stokken om het wandelen in moeilijke terreinomstandigheden makkelijker te maken. Ontlasting van de gewrichten lag aan de basis van het lopen van stokken en wordt heden ten dage door de Nordic Walkers als zodanig herkend.

Kantele - dit is een traditioneel volksmuziekinstrument van Finse mensen wonende in Finland, Noord-West Rusland en sommige van de Baltische staten. De kantele is een traditioneel volksmuziekinstrument van Finse mensen wonende in Finland, Noord-West Rusland en sommige van de Baltische staten.

Ervaringen

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Finland krijgt gemiddeld een 8,1 uit 10 op basis van 12 ervaringen:

8,1 12 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 4 met 12 resultaten

plaats: Rovaniemi, reisperiode: februari 2018

Rovaniemi is een klein stadje(=1winkelstraat groot), maar net genoeg om er 1week te zijn .Veel kun je er niet doen maar door de talrijke excursie's , waarom we daar zijn,is het plaatje perfect!!

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 6
 • Cultuur 1
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 4
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
plaats: Rukatunturi, reisperiode: februari 2017

In een woord : GEWELDIG . We hebben het reuze naar de zin gehad. De tripjes waren goed gepland en we hadden tijd genoeg om andere dingen te doen en er was geen tijd om ons te vervelen. Voor ons een reis die we zeker nog een keer gaan doen.

 • Algemeen 10
 • Cultuur 10
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 9
 • Ligging 10
plaats: Helsinki, reisperiode: juli 2017

Mooie stad, veel Russische invloeden, prachtige gebouwen en parken.

 • Algemeen 8
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Finland

Muumilaakso
Muumilaakso

De Moemins zijn wereldberoemde Finse cartoons ontsprongen aan het creatieve brein van schrijfster en illustrator Tove Jannson. De Moemins zijn Scandinavische trollen welke sterk lijken op nijlpaarden. In Tampere kun je het officiële Moeminmuseum bezoeken. Hier liggen onder andere de oorspronkelijke tekeningen van Jannson, een handvol miniaturen en een 2,5 meter hoog Moeminhuis. In het winkeltje kun je allerlei Moeminspulletjes kopen waaronder de originele stripverhalen in een groot aanbod aan verschillende talen.   

 

Särkänniemi
Särkänniemi

De grootste attractie van de stad (althans voor kinderen) is het amusementspark Särkänniemi. Hier vind je allerlei attracties van achtbanen tot draaimolens en van een wildwaterbaan tot schommelschip. Tot het park behoort ook een dolfinarium en de 168 meter hoge uitkijktoren (Näsinneula) met een ronddraaiend restaurant. Sinds kort is er binnen het park ook het 'Angry Birds land' te bezoeken, een uitgebreide speeltuin geheel in het thema van Angry Birds, de immens populaire Finse computerspelserie. 

 

Tuomiokirkko
Tuomiokirkko

De kathedraal van van Tampere, gebouwd onder leiding van bekende Finse architect Lars Sonck, is een van de highlights van de stad. De bouw van de kathedraal duurde maar vijf jaar, van 1902 tot 1907, wat opmerkelijk kort is voor een kathedraal. Het glas in lood en de fresco's komen van de hand van Hugo Simberg. De afbeeldingen die Simberg heeft getekend waren bij de bouw van de kerk tamelijk controversieel wegens de licht macabere figuren.  

 

Meer bezienswaardigheden

Vakantiebestemmingen in Finland

Artikelen

Eten en drinken

De Finse keuken kent zowel Russische als Scandinavische invloeden. In de eerste plaats heeft u meestal een ruime keuze aan visgerechten, waarvan zalm (lohi), meerforel (siika), regenboogforel (kirjolohi) en Baltische haring (silaka) de bekendste zijn. Rendier en ander wild zijn zeer geliefd, terwijl ook Fins paaslam of grote gekookte ham tot over de landsgrenzen bekend geworden zijn.

De Finnen staan bekend als drankorgels. Het is niet zozeer dat de Finnen veel alcohol nuttigen, maar ze kunnen er gewoon niet ze goed tegen. Beroemde dranksoorten zijn Koskenkorva (wodka), diverse Finse biersoorten en verschillende bessen-likeuren. Alcoholvrij-bier en lichtbier (pils) is in de supermarkt te krijgen; sterk bier en alle andere alcoholische producten koopt u in de Alko-staatswinkels.

Vervoer

Er zijn diverse manieren om naar Finland te reizen. Vliegen is een mogelijkheid. Ook kan je met de eigen auto naar Duitsland of Zweden en dan per boot verder naar Finland varen.

Finland heeft één van de dichtste- en goedkoopste luchtvaartnetwerken van Europa. Voor nationale vluchten zijn er verschillende soorten goedkopere tarieven te verkrijgen. Busdiensten in Finland vormen een totaalsysteem. Het Finse busroute netwerk is een van de meest uitgebreide van Europa en omvat meer dan 90% van de publieke wegen. Er zijn dagelijks meer dan 40.000 lange-afstand vertrekkende bussen.

Visum

Als je in het bezit bent van een Nederlands of Belgisch paspoort heb je geen visum nodig voor een vakantie in Finland.

Prijsniveau

Het gemiddelde prijsniveau in Finland ligt ongeveer gelijk met Nederland. Het nationale betaalmiddel is de euro.

Veiligheid

De criminaliteit in Finland (ook in de steden) ligt duidelijk onder het gemiddelde van bijv. de Benelux. Diefstal etc. komen beduidend minder voor.

Medische informatie

Finland kent een medische verzorging op hoog niveau, die bovendien voor bewoners van EU-landen vrijwel gratis is. De ambulante hulp in de overal aanwezige gezondheidscentra (‘terveyskeskus’) en poliklinieken is gratis. In de overige stedelijke, regionale en landelijke ziekenhuizen wordt een vergoeding gevraagd.

Als je naar Finland gaat heb je geen inentingen nodig. Voor actuele adviezen neem contact op met de GGD, TravelClinic of Tropendokter.

Het drinken van kraanwater in Finland wordt afgeraden.

Bevolking

De kerk is een belangrijk onderdeel van het openbare leven in Finland. Alle staatsplechtigheden gaan samen met een kerkelijke ceremonie. Bijna 90% van de bevolking behoort tot de Evangelisch Lutherse staatskerk. De Finse Lutherse kerk is op twee na de grootste ter wereld, met 600 parochies en 4,5 miljoen leden. De Finnen houden van muziek en vooral van opera. Elk jaar worden er honderden festivals georganiseerd, meestal in de zomer. Daar komen dan tienduizenden liefhebbers op af. Ze hebben zo'n goed reputatie dat Finnen uit het hele land toestromen. De sauna is al een heel oud gebruik in Finland. In de oudheid al waren stoombaden zeer populair. Veel volkeren kenden wel één of andere vorm van sauna. In Finland bestaat hij al 2000 jaar. Finland heeft meer dan 1,7 miljoen sauna's op ongeveer 5,3 miljoen inwoners. Twee oervormen kunnen gevonden worden voor Nordic Walking. In de oudheid liepen herders en pelgrims met één of twee stokken om het wandelen in moeilijke terreinomstandigheden makkelijker te maken. Ontlasting van de gewrichten lag aan de basis van het lopen van stokken en wordt heden ten dage door de Nordic Walkers als zodanig herkend. Kantele is een traditioneel volksmuziekinstrument van Finse mensen wonende in Finland, Noord-West Rusland en sommige van de Baltische staten.

De taal

Het Fins en het Zweeds zijn beide officiële talen in Finland. Ongeveer 6% van de bevolking spreekt Zweeds als eerste taal. Bovendien zijn er ongeveer 3000 Lappen die in Fins Lapland leven.

Flora & Fauna

Finland is een van de bosrijkste landen van Europa. Dennen en sparren gedijen goed in Finland vanwege de schrale, droge grond. In het noordelijkste gebied groeien geen naaldbomen meer. In Lapland bestaat de ondergroei van de bossen voor een groot deel uit rendiermos en er komen wat soorten poolbloemen voor. In de bossen groeien veel soorten bessen zoals frambozen, bosbessen en vossebessen tot aan de poolgrens. De meren in Finland zijn bedekt met waterlelies. Lapland heeft toendra- en bergbegroeiing. Op de vele rotsachtige eilandjes groeit niet veel, maar er zijn wel een aantal erg kleurrijke bloemen. Opmerkelijk zijn ook de vele soorten paddestoelen die door veel Finnen verzameld worden. De noordelijke ligging van Finland is er de oorzaak van dat de dierenwereld niet zoveel soorten telt. In het wild komen beren, wolven, lynxen, vossen en veelvraten (zeldzaam geworden) voor. De rendierkudden zijn minder talrijk geworden. Karakteristiek voor Lapland is de lemming, die op de hoge, vlakke bergen boven de boomgrens leeft. Arenden en uilensoorten worden streng beschermd. De bossen zijn vogelrijk, met o.a. korhoenders en auerhoenders. In de Finse wateren leven 77 soorten vis, waarvan ongeveer de helft uit zoetwatersoorten bestaat.

Geschiedenis

Het gebied dat nu bekend staat als Finland werd kort na de ijstijd, rond 8500 v.Chr., voor het eerst bewoond. Finland was een deel van het Zweedse Rijk van 1200 tot 1809. Het christendom bereikte Finland ongeveer 1000 jaar geleden, min of meer gelijktijdig vanuit het oosten en het westen. Als gevolg hiervan, hebben zowel de Evangelisch Lutherse als de Orthodoxe Kerk de status van een officiële religie. Ongeveer 86% van de bevolking behoort tot de eerstgenoemde en 1% tot de laatstgenoemde. De grondwet waarborgt vrijheid van Godsdienst. Finland kwam meer en meer onder de invloed van de Zweedse kroon, gedurende de periode dat kruistochten vanuit Zweden in de 12e en 13e eeuw, oostwaarts werden ondernomen. Het land werd een Hertogdom binnen het Zweedse Koninkrijk in de 16e eeuw. Als resultaat van de Napoleon "oorlogsregeling" werd Finland in 1809 een autonoom Groot Hertogdom van Rusland. De Zweedse wetgeving werd gehandhaafd en het land werd toegestaan zijn muntsoort, post- en treinsysteem voort te zetten. Helsinki werd hoofdstad in 1812 (in plaats van Turku). De officiële spreektalen waren het Fins en Zweeds. Na ineenstorting van het Russische rijk in 1917, verklaarde Finland zich op 6 december van dat zelfde jaar onafhankelijk en nu is Finland een welvarend land met goede sociale voorzieningen, hoge levensstandaard en een vergevorderde technologie.

Heb je interesse in een reis naar Finland? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Finland, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Zonder een budget zullen we in veel gevallen geen passend advies kunnen geven.
Jouw gegevens
* Velden met een sterretje zijn verplicht

Ons privacy beleid is van toepassing