Finland

Meertje omringd door bossen in Finland
Meertje omringd door bossen in Finland

Finland is gelegen tussen Rusland in het oosten, Noorwegen in het noorden en Zweden in het noordwesten. In het zuiden wordt het van Estland gescheiden door de Finse Golf. Finland wordt 'het land van de duizend meren' genoemd. In werkelijkheid zijn het er zelfs rond de 180.000. Vooral in het zuidoosten van het land zijn ontelbare meren en meertjes (dit als gevolg van de ijstijd). Finland kan worden onderverdeeld in drie belangrijke geografische streken; in het zuiden en het westen ligt een laagliggende kuststrook, hier bevinden zich de belangrijkste steden van het land. De kuststrook gaat verder in een enorm bebost binnenlands plateau (de Finse Meervlakte). In dit gebied liggen ongeveer 60.000 meren, waarvan velen door korte rivieren, beken en kanalen worden verbonden. De 3e streek van het land ligt in het noorden van de noordpoolcirkel en maakt deel uit van Lapland. Het gebied is dun bebost of onvruchtbaar. Traditioneel was Finland een landbouwland, maar het land besteedde na de Tweede Wereldoorlog veel aandacht aan zijn industrialisatie. Tegen het eind van de 20e eeuw waren de productie, de dienstensector, de handel en de vervoerssectoren de grootste segmenten van de economie, terwijl de landbouw (plus bosbouw en visserij) minder dan 10% van werkgelegenheid en het BBP vertegenwoordigde.

Heb je weinig kennis van Finland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Finland
Officiele naam:
Suomi
ISO:
FI
Ligging:
noord
Hoofdstad:
Helsinki
Inwoners:
+/- 5246000
Taal:
Fins
Godsdienst:
Protestants
Tijdzone:
UTC +2
Munteenheid:
Euro
Klimaat:
landklimaat
Oppervlakte:
338145 km²
Beste reistijd:
augustus - september
Hoogseizoen:
juli - augustus

Sauna - de sauna is al heel oud. In de oudheid al waren stoombaden zeer populair. Veel volkeren kenden wel één of andere vorm van sauna. In Finland bestaat hij al 2000 jaar. Finland heeft meer dan 1,7 miljoen sauna's op ongeveer 5,3 miljoen inwoners.

Nordic Walking - twee oervormen kunnen gevonden worden voor Nordic Walking. In de oudheid liepen herders en pelgrims met één of twee stokken om het wandelen in moeilijke terreinomstandigheden makkelijker te maken. Ontlasting van de gewrichten lag aan de basis van het lopen van stokken en wordt heden ten dage door de Nordic Walkers als zodanig herkend.

Kantele - dit is een traditioneel volksmuziekinstrument van Finse mensen wonende in Finland, Noord-West Rusland en sommige van de Baltische staten. De kantele is een traditioneel volksmuziekinstrument van Finse mensen wonende in Finland, Noord-West Rusland en sommige van de Baltische staten.

Ervaringen

Heb je ooit Finland bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Finland krijgt gemiddeld een 8,3 uit 10 op basis van 18 ervaringen:

8,3 18 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 6 met 18 resultaten

plaats: Lapland, reisperiode: januari 2020

Akaslompolo is een leuke plaats om te verblijven. Niet heel groot maar juist daardoor heel gemoedelijk en heerlijk rustig. In de omgeving is genoeg te doen aan excursies, wandelen, langlaufen en ook skiën is mogelijk. Restaurants zijn goed. Bij Kitchen Welll hebben ze de lekkerste hamburgers, bij Osto de beste pizza en bij Poro kun je heerlijk eten met mooie gerechten. De andere restaurants proberen we volgend jaar als we zeker weer terug gaan.

 • Algemeen 9
 • Restaurants 8
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
plaats: Lapland, reisperiode: februari 2018

Levi is een klein leuk wintersportdorp. De pistes beginnen/eindigen in het dorp. Er zijn diverse gezellige restaurantjes en er is een klein winkelaanbod in sportkleding en souvenirs. gezellig om er even in rond te lopen. Het is slechts een kwartier van de luchthaven in Kittala. Let op : Bij de skipassen zit nog geen busvervoer, daar moet je een aparte kaart voor kopen

 • Algemeen 8
 • Inwoners 8
 • Ligging 10
plaats: Lapland, reisperiode: februari 2019

Kittila is een klein plaatsje in Lapland en er is vooral veel sneeuw, verder is er weinig te beleven. Mensen zijn overigens heel vriendelijk.

 • Algemeen 6
 • Inwoners 8
 • Ligging 4
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Finland

Muumilaakso (Tampere)

Muumilaakso
Muumilaakso
Kaart met locatie Muumilaakso

De Moemins zijn wereldberoemde Finse cartoons ontsprongen aan het creatieve brein van schrijfster en illustrator Tove Jannson. De Moemins zijn Scandinavische trollen welke sterk lijken op nijlpaarden. In Tampere kun je het officiële Moeminmuseum bezoeken. Hier liggen onder andere de oorspronkelijke tekeningen van Jannson, een handvol miniaturen en een 2,5 meter hoog Moeminhuis. In het winkeltje kun je allerlei Moeminspulletjes kopen waaronder de originele stripverhalen in een groot aanbod aan verschillende talen.   

 

Särkänniemi (Tampere)

Särkänniemi
Särkänniemi
Kaart met locatie Särkänniemi

De grootste attractie van de stad (althans voor kinderen) is het amusementspark Särkänniemi. Hier vind je allerlei attracties van achtbanen tot draaimolens en van een wildwaterbaan tot schommelschip. Tot het park behoort ook een dolfinarium en de 168 meter hoge uitkijktoren (Näsinneula) met een ronddraaiend restaurant. Sinds kort is er binnen het park ook het 'Angry Birds land' te bezoeken, een uitgebreide speeltuin geheel in het thema van Angry Birds, de immens populaire Finse computerspelserie. 

 

Tuomiokirkko (Tampere)

Tuomiokirkko
Tuomiokirkko
Kaart met locatie Tuomiokirkko

De kathedraal van van Tampere, gebouwd onder leiding van bekende Finse architect Lars Sonck, is een van de highlights van de stad. De bouw van de kathedraal duurde maar vijf jaar, van 1902 tot 1907, wat opmerkelijk kort is voor een kathedraal. Het glas in lood en de fresco's komen van de hand van Hugo Simberg. De afbeeldingen die Simberg heeft getekend waren bij de bouw van de kerk tamelijk controversieel wegens de licht macabere figuren.  

 

Meer bezienswaardigheden

Artikelen

Eten en drinken

De Finse keuken kent zowel Russische als Scandinavische invloeden. In de eerste plaats heeft u meestal een ruime keuze aan visgerechten, waarvan zalm (lohi), meerforel (siika), regenboogforel (kirjolohi) en Baltische haring (silaka) de bekendste zijn. Rendier en ander wild zijn zeer geliefd, terwijl ook Fins paaslam of grote gekookte ham tot over de landsgrenzen bekend geworden zijn.

De Finnen staan bekend als drankorgels. Het is niet zozeer dat de Finnen veel alcohol nuttigen, maar ze kunnen er gewoon niet ze goed tegen. Beroemde dranksoorten zijn Koskenkorva (wodka), diverse Finse biersoorten en verschillende bessen-likeuren. Alcoholvrij-bier en lichtbier (pils) is in de supermarkt te krijgen; sterk bier en alle andere alcoholische producten koopt u in de Alko-staatswinkels.

Vervoer

Er zijn diverse manieren om naar Finland te reizen. Vliegen is een mogelijkheid. Ook kan je met de eigen auto naar Duitsland of Zweden en dan per boot verder naar Finland varen.

Finland heeft één van de dichtste- en goedkoopste luchtvaartnetwerken van Europa. Voor nationale vluchten zijn er verschillende soorten goedkopere tarieven te verkrijgen. Busdiensten in Finland vormen een totaalsysteem. Het Finse busroute netwerk is een van de meest uitgebreide van Europa en omvat meer dan 90% van de publieke wegen. Er zijn dagelijks meer dan 40.000 lange-afstand vertrekkende bussen.

Visum

Als je in het bezit bent van een Nederlands of Belgisch paspoort heb je geen visum nodig voor een vakantie in Finland.

Prijsniveau

Het gemiddelde prijsniveau in Finland ligt ongeveer gelijk met Nederland. Het nationale betaalmiddel is de euro.

Veiligheid

De criminaliteit in Finland (ook in de steden) ligt duidelijk onder het gemiddelde van bijv. de Benelux. Diefstal etc. komen beduidend minder voor.

Medische informatie

Finland kent een medische verzorging op hoog niveau, die bovendien voor bewoners van EU-landen vrijwel gratis is. De ambulante hulp in de overal aanwezige gezondheidscentra (‘terveyskeskus’) en poliklinieken is gratis. In de overige stedelijke, regionale en landelijke ziekenhuizen wordt een vergoeding gevraagd.

Als je naar Finland gaat heb je geen inentingen nodig. Voor actuele adviezen neem contact op met de GGD, TravelClinic of Tropendokter.

Het drinken van kraanwater in Finland wordt afgeraden.

Bevolking

De kerk is een belangrijk onderdeel van het openbare leven in Finland. Alle staatsplechtigheden gaan samen met een kerkelijke ceremonie. Bijna 90% van de bevolking behoort tot de Evangelisch Lutherse staatskerk. De Finse Lutherse kerk is op twee na de grootste ter wereld, met 600 parochies en 4,5 miljoen leden. De Finnen houden van muziek en vooral van opera. Elk jaar worden er honderden festivals georganiseerd, meestal in de zomer. Daar komen dan tienduizenden liefhebbers op af. Ze hebben zo'n goed reputatie dat Finnen uit het hele land toestromen. De sauna is al een heel oud gebruik in Finland. In de oudheid al waren stoombaden zeer populair. Veel volkeren kenden wel één of andere vorm van sauna. In Finland bestaat hij al 2000 jaar. Finland heeft meer dan 1,7 miljoen sauna's op ongeveer 5,3 miljoen inwoners. Twee oervormen kunnen gevonden worden voor Nordic Walking. In de oudheid liepen herders en pelgrims met één of twee stokken om het wandelen in moeilijke terreinomstandigheden makkelijker te maken. Ontlasting van de gewrichten lag aan de basis van het lopen van stokken en wordt heden ten dage door de Nordic Walkers als zodanig herkend. Kantele is een traditioneel volksmuziekinstrument van Finse mensen wonende in Finland, Noord-West Rusland en sommige van de Baltische staten.

De taal

Het Fins en het Zweeds zijn beide officiële talen in Finland. Ongeveer 6% van de bevolking spreekt Zweeds als eerste taal. Bovendien zijn er ongeveer 3000 Lappen die in Fins Lapland leven.

Flora & Fauna

Finland is een van de bosrijkste landen van Europa. Dennen en sparren gedijen goed in Finland vanwege de schrale, droge grond. In het noordelijkste gebied groeien geen naaldbomen meer. In Lapland bestaat de ondergroei van de bossen voor een groot deel uit rendiermos en er komen wat soorten poolbloemen voor. In de bossen groeien veel soorten bessen zoals frambozen, bosbessen en vossebessen tot aan de poolgrens. De meren in Finland zijn bedekt met waterlelies. Lapland heeft toendra- en bergbegroeiing. Op de vele rotsachtige eilandjes groeit niet veel, maar er zijn wel een aantal erg kleurrijke bloemen. Opmerkelijk zijn ook de vele soorten paddestoelen die door veel Finnen verzameld worden. De noordelijke ligging van Finland is er de oorzaak van dat de dierenwereld niet zoveel soorten telt. In het wild komen beren, wolven, lynxen, vossen en veelvraten (zeldzaam geworden) voor. De rendierkudden zijn minder talrijk geworden. Karakteristiek voor Lapland is de lemming, die op de hoge, vlakke bergen boven de boomgrens leeft. Arenden en uilensoorten worden streng beschermd. De bossen zijn vogelrijk, met o.a. korhoenders en auerhoenders. In de Finse wateren leven 77 soorten vis, waarvan ongeveer de helft uit zoetwatersoorten bestaat.

Geschiedenis

Het gebied dat nu bekend staat als Finland werd kort na de ijstijd, rond 8500 v.Chr., voor het eerst bewoond. Finland was een deel van het Zweedse Rijk van 1200 tot 1809. Het christendom bereikte Finland ongeveer 1000 jaar geleden, min of meer gelijktijdig vanuit het oosten en het westen. Als gevolg hiervan, hebben zowel de Evangelisch Lutherse als de Orthodoxe Kerk de status van een officiële religie. Ongeveer 86% van de bevolking behoort tot de eerstgenoemde en 1% tot de laatstgenoemde. De grondwet waarborgt vrijheid van Godsdienst. Finland kwam meer en meer onder de invloed van de Zweedse kroon, gedurende de periode dat kruistochten vanuit Zweden in de 12e en 13e eeuw, oostwaarts werden ondernomen. Het land werd een Hertogdom binnen het Zweedse Koninkrijk in de 16e eeuw. Als resultaat van de Napoleon "oorlogsregeling" werd Finland in 1809 een autonoom Groot Hertogdom van Rusland. De Zweedse wetgeving werd gehandhaafd en het land werd toegestaan zijn muntsoort, post- en treinsysteem voort te zetten. Helsinki werd hoofdstad in 1812 (in plaats van Turku). De officiële spreektalen waren het Fins en Zweeds. Na ineenstorting van het Russische rijk in 1917, verklaarde Finland zich op 6 december van dat zelfde jaar onafhankelijk en nu is Finland een welvarend land met goede sociale voorzieningen, hoge levensstandaard en een vergevorderde technologie.

Interesse in een reis naar Finland? We helpen u hier graag bij. Er is nog geen zekerheid wanneer we weer op vakantie kunnen gaan. Het reisvoorstel is gratis & vrijblijvend zodat u nergens aan vast zit.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.


Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen

Wat is het huidige reisadvies / kleurcode voor Finland?

Op dit moment zijn alle landen 'oranje'; ook Finland. Lees meer over het reisadvies in Finland

Wat zijn de beste hotels van Finland?

Dit zijn enkele zeer goed gewaardeerde hotels in Finland:
 • Autorondreis Finland op z'n best (0.0 in 0)
 • Autorondreis Finse meren, steden & cultuur (0.0 in 0)
 • Wildernis Avontuur Finland (0.0 in 0)
 • Land van duizend meren (0.0 in 0)
 • Finse meren, steden en cultuur (0.0 in 0)

  Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.
 • Kan ik een vakantie boeken naar Finland i.v.m. Corona?

  Tot half maart 2021 kun je niet op vakantie. Je kunt echter al wel een vakantie boeken voor de periode daarna. Vraag gratis & vrijblijvend een offerte op voor jouw wensen