Bezienswaardigheden Gambia

Veel mensen bezoeken Gambia voor het lekkere weer en de fijne zandstranden. Dat is terecht natuurlijk, want in dit Afrikaanse land is het altijd warm en zonnig. Wat veel mensen niet weten is dat Gambia ook veel leuke bezienswaardigheden heeft die je vakantie naar het land compleet maken. Je kunt hierbij denken aan de kleurrijke markten, groene nationale parken, wilde dieren en interessante musea. De beste bezienswaardigheden van Gambia vind je hieronder.

De jungle van Gambia
De jungle van Gambia

Baboon Island National Park

Het Baboon Island National Park, oostelijk gelegen van Georgetown, is gesloten voor publiek. Er leven hier namelijk de enig overgebleven chimpansees in heel Gambia, die beschermd moeten worden. Naast de chimpansee leven hier nijlpaarden, bavianen en krokodillen. Het park staat ook bekend om de vele slangen en vogels die er leven.

Kiang West National Park

Kiang West National Park
Kiang West National Park
Kaart met locatie Kiang West National Park

Het grootste nationale park van Gambia is het Kiang West National Park. Het is 11.000 hectare groot en is in 1987 opgericht door de regering van Gambia. Er leven meer dan 300 verschillende soorten vogels in het park en ook diverse soorten apen. In het park zijn veel verschillende soorten landschappen te bewonderen. Je hebt er het tropisch woud, savannen en mangrove moerassen. In elk gebied leven weer andere diersoorten. Zo komen er ook aardvarkens, tientallen soorten slangen en ander klein wild voor. Vroeger waren er ook antilopen te zien, maar na de grote bosbrand in 1974 zijn deze niet meer gezien.

Bijilo Park

Bijilo Park
Bijilo Park
Kaart met locatie Bijilo Park

Het Bijilo Park, dat dichtbij Kololi gelegen is, is perfect voor vogelliefhebbers. Er zijn namelijk heel veel verschillende soorten vogels te vinden in het park. Naast vogels vertegenwoordigen de apen zich ook heel goed hier. Het park is wandelend bereikbaar vanuit Kololi, waarbij je onderweg apennootjes verkocht zullen worden. Trap hier niet in, je mag de dieren niet voeren in het park. Ook vind je enorme termietenheuvels in het park, ga hier niet op staan want dit zijn vaak de slaapplaatsen voor slangen.

Winkelen in Gambia

De winkels in Gambia zijn meestal vrij klein. Ze hebben bijna geen grote winkelcentra of warenhuizen. In de supermarkten en normale winkels zijn de prijzen allemaal vastgesteld, op de markt is het normaal om af te dingen. In Gambia kun je prachtige souvenirs kopen, denk daarbij aan tassen, schoenen, houtsnijwerk en batikproducten. Zilveren sieraden verkopen ze ook heel veel, kijk wel altijd even of het echt zilver is.

De openingstijden van de winkels: maandag t/m donderdag van 8.30 tot 12.00 uur en van 14.30 tot 17.30 uur. Vrijdag en zaterdag van 8.00 tot 12.00 uur. In toeristische gebieden wijken de openingstijden af.

Paardrijden

Paardrijden
Paardrijden

Bij sommige hotels en in de omgeving ervan zijn maneges te vinden. Ook op sommige stranden worden paarden verhuurd. Het wordt namelijk steeds populairder om in Gambia een tochtje te paard te maken, over het strand of door de bush. Je kan bij maneges vaak excursies boeken, waarbij er dan een instructeur mee gaat, die je langs bezienswaardigheden leidt. Vaak vertelt hij er dan ook nog iets over. Een erg leuke manier om Gambia te verkennen.

Makasutu Culture Forest

Een mooie eco-toeristische bestemming in Gambia is het Makasutu Culture Forest. Het ligt midden in de jungle, maar wel weer dicht bij de kust. Het is een 1.000 hectare groot gebied dat aan de Mandina Bolong rivier grenst. Onder leiding van een gids ontdek je de prachtige natuur, wandelend of per boot. Je kunt hier leguanen, vogels en bavianen zien. Daarnaast kan je kennismaken met de lokale ambachten van Gambia. Zo kan je er pottenbakken, koken en houtsnijden. Als laatste breng je vaak een bezoek aan de lokale medicijnman.

Triomfboof Banjul (Banjul)

De triomfboog in Banjul is het eerste wat je opvalt als je de stad binnenrijd. Het is een monument ter ere van de machtsovername door president Jammeh. Hij deed dit op 22 juli 1994 op de corrupte president Dawda Jawara. Je kunt ook een bezoekje brengen binnen in de 35 meter hoge boog. Zo heb je een prachtig uitzicht over Banjul. In de boog zit een bar en nog een klein museum.

Abuko National Reserve (Banjul)

Het Abuko National Reserve is zeker een bezoekje waard. Het reservaat ligt 23 kilometer van Banjul af en is 102 hectare groot. Vroeger was dit 73 hectare maar het gebied is uitgebreid in 1978. Het is er dicht bebost en sommige delen van het park zijn bijna ondoordringbare jungles. Het Abuko National Reserve laat je zien hoe de natuur en de dieren eruit zagen voor de slavenhandel. Van de 500 vogelsoorten die er in heel Gambia leven, leven er in dit reservaat al 200 permanent. Ook apen (bavianen), antilope en krokodillen leven er. Naast dat het een prachtig natuurreservaat is, bevindt het 'Apen-rehabiliteitsproject' zich ook hier. Gorilla's en chimpansees die in de dierentuinen van Amerika en Europa zijn geboren, worden hier geholpen met het vertrouwd maken van de wilde natuur. Als ze het hele leerproces hebben doorlopen, worden ze weer vrijgelaten op het Baboon Island.

Albert Market in Banjul (Banjul)

De Albert Market in Banjul is de grootste markt van Banjul. Je kunt hier echt van alles krijgen, hele typische producten maar ook lokale producten. Afdingen wordt min of meer van je verwacht (helemaal als je een toerist bent). Op de markt wordt alles verkocht in houten stalletjes. Sommige goederen die op de markt worden verkocht worden geïmporteerd vanuit de buurlanden. In de buurt van de markt vind je diverse restaurantjes en bars.

Arch 22 (Banjul)

Arch 22 is een boogvormige toegangspoort naar de stad en met 35 m hoog veruit het hoogste gebouw van het land. Vanaf hier is er een mooi uitzicht over de stad, de Gambiarivier en de oceaan. Op het verkeersplein voor de boog staat een standbeeld van de onbekende soldaat, die een baby draagt.

Nationaal Museum Gambia (Banjul)

Nationaal Museum Gambia
Nationaal Museum Gambia
Kaart met locatie Nationaal Museum Gambia

Het Nationaal Museum van Gambia ligt op de Independence Drive in Banjul, dependances ervan liggen in Bakau. In dit museum kom je meer te weten over het traditionele leven, de geschiedenis en de kunst van Gambia. Je ziet hier bijvoorbeeld veel van de tijd dat Gambia een machtig imperium was, van de 5e tot de 12e eeuw. Doordat het pand in Banjul te klein geworden is, zijn er verschillende dependances geopend in Bakau, aan de oostzijde van het Independence Stadion. In Bakau is een afdeling over Afrikaanse kunst en historie. Het museum is speciaal ingericht voor toeristen maar ook voor de Gambiaanse scholen is het een plek om kennis te kunnen maken met hun geschiedenis.

Grote Moskee Banjul (Banjul)

De Grote Moskee staat in de hoofdstad Banjul. Eigenlijk zijn er twee 'grote moskeeën' in de stad te vinden. De oudste staat bij het nationale museum en de nieuwe Grote Moskee aan de Wallace Cole Road. Beide zijn een bezoekje waard. In het land land is het grootste deel van de bevolking Islamitisch.

Toeristenmarkt Kotu (Kotu Beach)

Toeristenmarkt Kotu
Toeristenmarkt Kotu

De toeristenmarkt van Kotu Beach is zeker een bezoekje waard. Hier kun je van alles kopen, van groenten en fruit tot lokaal geproduceerde artikelen. Ook typische producten uit Gambia en souvenirs zijn hier te koop. Er zijn ongeveer 42 winkeltjes te vinden. Naast etenswaren vind je er sieraden, Afrikaanse kleding, zandschilderijen, lederen schoenen, tassen, drums en nog veel meer. Na het bezoek aan de markt kan je wat eten of drinken bij een van de bars of restaurants.

Vogelspotten (Kotu Beach)

Vogelspotten
Vogelspotten
Kaart met locatie Vogelspotten

Vogelspotten is een perfecte activiteit om te beoefenen in Gambia. In de mangroven en aan de kust bevinden zich namelijk enorm veel soorten vogels. De meeste toeristenhotels in Kotu bevinden zich zeer dicht bij de gebieden waar de vogels te spotten zijn, waardoor de plaats een ideale plek is voor vogelaars. Er is een overvloed aan vogelsoorten te vinden, mede doordat hier bijna geen menselijke bewoning is.

Fajara (Kotu Beach)

Fajara
Fajara
Kaart met locatie Fajara

Fajara is een gebied dat ligt tussen Bakau en Kololi. Het is een populaire plek voor zowel toeristen als Gambianen. In dit deel van het land wonen invloedrijke inwoners van Gambia. Vroeger leefden de inwoners van Fajara vooral van de visserij maar tegenwoordig staan er ongeveer twintig hotels in dit gebied en zijn juist hier de goede restaurants te vinden. Fajara heeft ook een eigen golfbaan met achttien holes, genaamd Fajara Golf Club. Je kunt hier naast het golfen ook tennissen, squashen en zwemmen. Naast de resorts, restaurants en de golfbaan heeft Fajara nog meer bezienswaardigheden. Zo vind je hier een militaire erebegraafplaats, de Fajara War Cemetery. Dit is een parkje waar ruim tweehonderd militairen zijn begraven die omkwamen tijdens de tweede wereldoorlog.

Bushtrack (Kololi Beach)

Bushtrack
Bushtrack
Kaart met locatie Bushtrack

Een leuke manier om kennis te maken met het zuidwesten van Gambia, is door middel van een bushtrack. Op deze manier maak je kennis met het platteland van Gambia en leer je meer over de bevolking. Ook stop je tijdens de bushtrack regelmatig om verschillende dorpjes te bezoeken. Hierbij bezoek je ook een lokale markt met lokale producten en lekkernijen.

Bijilo National Park (Kololi Beach)

Bijilo National Park
Bijilo National Park
Kaart met locatie Bijilo National Park

Het Bijilo National Park in Kololi is een klein regenwoud natuurreservaat dat gelegen is op een klif aan het strand, direct naast Kololi. Dit natuurreservaat is een ideale plek voor eco-toeristen en vogelliefhebbers. Het natuurpark is een oud bos met een oppervlakte van 126 hectare. In 1991 werd het park opengesteld voor toeristen en sindsdien ontvangt het 23.000 bezoekers per jaar. In het park vind je meer dan 133 vogelsoorten en verschillende apensoorten. De huzaaraap, de galago en de rode colobus leven hier allemaal. Het park geeft aanwijzingen dat het slim is om de apen niet te voeren. Hierdoor wordt de angst voor mensen namelijk minder en brengt dat hun in gevaar.

Adventure Tour (Kololi Beach)

Adventure Tour
Adventure Tour
Kaart met locatie Adventure Tour

Tijdens de Adventure Tour kom je de andere kant van Gambia te zien. Want naast mooie stranden heeft Gambia nog veel meer te bieden. Je gaat het binnenland ontdekken, met de prachtige rivieren en kleine dorpjes. De tour wordt voornamelijk per boot afgelegd. De dichtbegroeide oevers van de Gambiarivier zijn vanaf de boot zeer goed te zien. Ook leer je hier meer over de diverse volgesoorten en kan je nijlpaarden zien. Het einddoel van de reis in Georgetown.

Kachikally Crocodile pool (Cape Point (Bakau))

Kachikally Crocodile pool
Kachikally Crocodile pool
Kaart met locatie Kachikally Crocodile pool

De Kachikally Crocodile pool is zeker een bezienswaardigheid die je gezien moet hebben. Het ligt in het centrum van Bakau en is een heilige poel. Over de poel heen hangen groene waterplanten en in de poel leven krokodillen. Deze heilige plek werd ooit eens ontdekt door een Gambiaanse palmwijn tapper: Chomping Bojang. Men gaat naar deze plek toe om offer te brengen en te bidden. De krokodillen lopen vrij rond bij de poel, je kan zelfs een krokodil aaien.

Botanische tuin Bakau (Cape Point (Bakau))

Botanische tuin Bakau
Botanische tuin Bakau
Kaart met locatie Botanische tuin Bakau

Het strand van Cape Point bevat ook een botanische tuin. In deze botanische tuin kun je vele verschillende inheemse planten en vogels bewonderen. De perfecte plek om even lekker tot rust te komen en te genieten van de natuur.

Markt in Cape Point (Cape Point (Bakau))

Markt in Cape Point
Markt in Cape Point
Kaart met locatie Markt in Cape Point

Breng eens een bezoekje aan de markt. Er zijn 2 markten die je kunt bezoeken en die dicht bij elkaar liggen. Hier vind je verschillende kraampjes waar je producten zoals houtsnijwerk, kralen en Afrikaanse doeken kunt bekijken en kopen. Ook kun je hier lokale etenswaren kopen. Zeker de moeite waard om te bezoeken.