Gambia

Strand in Gambia
Strand in Gambia

Gambia ligt op de uiterste westpunt van Afrika aan de Atlantische Oceaan en grenst aan Senegal. Het land is ongeveer 250 km lang en slechts enkele tientallen kilometers breed. De hoofdstad van Gambia isBanjul. Banjul ligt in het westen van het land. Gambia heeft geen mineralen of andere natuurlijke rijkdommen. 75% van de bevolking leeft van landbouw en veeteelt. Daarnaast is er wat kleine industrie, hoofdzakelijk het verwerken van pinda's, vis en huiden. Het toerisme neemt snel in belang toe. De toeristen komen hier voor de voor zon, zee en seks. Ook komen veel Amerikanen, die afstammen van Afrikaanse slaven, hier hun afkomst zoeken. De temperatuur in Gambia is redelijk constant. Het hele jaar door variëert de temperatuur aan de kust van 25°C tot 30°C. Gambia wordt aan drie kanten ingesloten door Senegal. Senegal is 17x zo groot dan Gambia. Er bestaan nauwe banden tussen de twee landen.

Vlag Gambia
Officiele naam:
Republic of The Gambia
ISO:
GM
Ligging:
west
Hoofdstad:
Banjul
Inwoners:
+/- 1850000
Taal:
Engels
Godsdienst:
Islam
Tijdzone:
UTC +0
Munteenheid:
Dalasi
Klimaat:
Tropisch
Oppervlakte:
11295 km²
Beste reistijd:
november - april
Hoogseizoen:
januari - april

Baobab/Apenbroodboom- deze boom wordt ongeveer 20 meter hoog en kan meer dan 1000 jaar oud worden. De boom speelt een rol in vele Afrikaanse mythen en legenden.

Ervaringen

* = verplicht veld

Gambia krijgt gemiddeld een 8,5 uit 10 op basis van 35ervaringen:

8,5 35 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 12 met 35 resultaten

plaats: Kololi Beach, reisperiode: mei 2017

Een heel mooi land met veel arme mensen, veel mensen (op de strip) vragen om geld maar doe dit gedoseerd anders ben je snel veel geld kwijt. Wil je een excursie boeken, doe dit niet bij de reisorganisatie maar bezoek de website van Yaya Menneh. Een hele fijne en betrouwbare gids die zijn afspraken nakomt.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 10
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
plaats: Kololi, reisperiode: februari 2017

Gezellig, veilig, goede restaurant, leuk uitgaan

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 9
 • Cultuur 9
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
plaats: Cape Point (Bakau), reisperiode: januari 2017

Het was slechter dan slecht,echt alles vanaf het hotel tot aan het strand.

 • Algemeen 2
 • Uitgaan 1
 • Cultuur 2
 • Restaurants 2
 • Bezienswaardigheden 2
 • Inwoners 2
 • Ligging 3
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • `
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Gambia

Fajara
Fajara

Een populaire plek voor zowel Gambianen als toeristen is Fajara. Fajara ligt tussen Kotu enBakauin en heeft een aantal zeer goede restaurants. Waar men het echter voor doet zijn de afgelegen stranden, soms met wat rotsen. Dit maakt de kust een beetje ruig. Pas daarom wel op met zwemmen. De golfbaan is ook een geliefde plek onder toeristen, het is namelijk maar op een paar honderd meter afstand gelegen van het strand. Daarnaast kan je er tennissen, squashen en is er een zwembad.

Vogelspotten
Vogelspotten

Vogelspotten is een perfecte activiteit om te beoefenen in Gambia. In de mangroven en aan de kust bevinden zich namelijk enorm veel soorten vogels. De meeste toeristenhotels in Kotu bevinden zich zeer dicht bij de gebieden waar de vogels te spotten zijn, waardoor de plaats een ideale plek is voor vogelaars. Er is een overvloed aan vogelsoorten te vinden, mede doordat hier bijna geen menselijke bewoning is.

Toeristenmarkt Kotu
Toeristenmarkt Kotu

De toeristenmarkt vanKotu Beachis zeker een bezoekje waard. Hier kun je van alles kopen, van groenten en fruit tot lokaal geproduceerde artikelen. Ook typische producten uit Gambia en souvenirs zijn hier te koop. Er zijn ongeveer 42 winkeltjes te vinden. Naast etenswaren vind je er ook sieraden, Afrikaanse kleding, zandschilderijen, lederen schoenen, tassen, drums en nog veel meer. Na het bezoek aan de markt kan je wat eten of drinken bij een van de bars of restaurants.

Meer bezienswaardigheden

Vakantiebestemmingen in Gambia

Artikelen

Nieuws

Eten en drinken

De traditionele Gambiaanse keuken bestaat uit gerechten, die op één of andere manier iets te maken hebben met de belangrijkste producten van het land: pinda's, rijst, couscous, kip en vis. Het meeste eten wordt klaargemaakt boven een open vuur.

Banyul bier is het lokale bier en is goed te drinken, net als de palmwijn. Ook zoete thee is een populaire drank.

Vervoer

Vanuit Nederland vertrekken uitsluitend charterdiensten naar Gambia. De rechtstreekse vluchten duren ongeveer 6 uur. Gambia heeft een modern vliegveld, Banjul International Airport.

Minibusjes, ook bushtaxi's genoemd, onderhouden geregelde diensten tussen diverse plaatsen. Voor een lage prijs kun je veel van het land zien en vooral kennismaken met de lokale bevolking. Het is een weinig comfortabele manier van reizen, maar voor een dagje avontuur een aanrader. De meest aangewezen manier van vervoeren is het gebruik van taxi's. Vlakbij de hotels tref je er altijd wel een aantal. De prijs wordt vooraf afgesproken. De taxi's hebben geen meters.

Visum

Voor een vakantie in Gambia korter dan 90 dagen heb je geen visum nodig. Wel dient je paspoort nog 6 maanden geldig te zijn.

Prijsniveau

Het prijsniveau van Gambia ligt een stuk lager dan in Nederland. De munteenheid van Gambia is de Dalasi.

Veiligheid

Gambia is een veilig land met lage criminaliteitscijfers. De sfeer is er ontspannen, toch is het verstandig altijd je bagage in de gaten te houden en extra op te letten voor zakkenrollers, met name op drukke plaatsen zoals markten, veerboten etc. Ga niet met mensen mee naar donkere plaatsen, om het zekere voor het onzekere te nemen. Gambia staat bekend om de zogenaamde hustlers en bumsters. Dit zijn mannen die jong en werkloos zijn en graag profiteren van toeristen, die in hun ogen rijk zijn. Ze zullen je regelmatig hun diensten aanbieden, bijvoorbeeld als gids. De beste manier om ermee om te gaan is door ze vriendelijk maar zeer duidelijk af te wimpelen.

Medische informatie

In Gambia zijn de medische faciliteiten niet erg goed. In de meeste hotels komt wel regelmatig een arts op spreekuur. Verder zijn er 3 ziekenhuizen en een aantal gezondheidscentra.

Vaccinaties voor DTP, Hepatitis A worden aanbevolen. Voor actuele adviezen neem contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het drinken van kraanwater wordt afgeraden.

Bevolking

De samenleving in Gambia wordt gevormd door een aantal stammen die in goede harmonie met elkaar leven. De belangrijkste zijn: Mandinka, Wolof, Jola en Fula. De Gambianen beweren van zichzelf dat ze het vriendelijkste volk ter wereld zijn en dat in Gambia niets een probleem is. In grote lijnen kloppen deze beweringen. In de toeristengebieden heeft de vriendelijkheid wel vaak een commerciële bijbedoeling. Maar als eenmaal duidelijk is dat er niets te verdienen is dan blijft de vriendelijkheid en de oprechte belangstelling (meestal) bestaan. Iets meer dan een kwart van de bevolking heeft een school afgemaakt. Een veel groter percentage kan lezen en schrijven. Er bestaat geen leerplicht, en het staat ook niet vast wanneer kinderen voor het eerst naar school moeten. Meestal gaan ze op vijf- of zesjarige leeftijd. Een vervolgopleiding wordt maar door een kwart van de kinderen op het platteland gevolgd. Het 6 jaar durende lager onderwijs is gratis. Het is verplicht om een schooluniform te dragen, waarvan de kosten betaald moeten worden door de ouders. Er zijn zowel particuliere scholen als scholen die gefinancierd worden door de overheid. Op de veelal islamitische scholen wordt de koran onderwezen, en daarom is het volgen van Arabische lessen verplicht. Namen worden vaak voorafgegaan door het woord Alhaji. Dit betekent dat degene die achter de naam schuilgaat een pelgrimstocht naar Mekka heeft gemaakt. Volgens de islam mag een man 4 vrouwen hebben en in Gambia is dit dan ook heel gewoon. Polygamie maakt de familieverhoudingen ingewikkeld. Men is niet alleen elkaars halfbroer, maar ook neef, oom of zoon. Gambianen groeien op in zogenaamde compounds. Dit zijn meerdere woningen of hutjes binnen één omheining, van één familie.

De taal

De officiële taal in Gambia is Engels. Het wordt gesproken in het parlement, bij de rechtspraak en bij alle officiële gebeurtenissen. Ook op de scholen is Engels de voertaal. Vrijwel iedereen kan zich in de Engelse taal uitdrukken. De stamtaal wordt door iedereen beheerst, terwijl Wolof door velen als tweede taal wordt gesproken.

Flora & Fauna

Gambia ligt in de subtropen, hierdoor groeit en bloeit er van alles. Er is een grote verscheidenheid aan vegetatie. Palmbomen, kapokzijde- of katoenbomen en de opvallende apenbroodbomen (Baobab) vind je in het gehele land. Langs de rivier komen uitgestrekte mangrovemoerassen voor. Bij de lagere gewassen valt vooral het olifantsgras op. Je ziet onmiddellijk waardoor het zijn naam heeft. Het is een enorm hoge grassoort die overal groeit waar je het niet kunt gebruiken. Je vindt vrijwel alle bekende bamboesoorten in Gambia. De loten ervan zijn een delicatesse voor veel diersoorten. Het bamboe zelf wordt, behalve als basismateriaal voor huizenbouw, ook gebruikt om houtskool van te maken. Gambia is een paradijs voor vogelliefhebbers en je komt er de meest exotische vogelsoorten tegen. Regelmatig worden er nieuwe soorten ontdekt. Vandaag de dag telt het land meer dan 450 verschillende soorten vogels. Sommige komen alleen in Gambia voor. Voor het bekijken van groot wild ben je aangewezen op de Nationale Parken. De laatste in het wild levende giraffe verdween uit Gambia aan het eind van de vorige eeuw. De laatste olifant verdween aan het begin van deze eeuw. Diverse buffelsoorten en antilopen zijn ooit aanwezig geweest, maar grotendeels door de mens verdreven of uitgeroeid. Er komt nog enig groot wild voor in Gambia, maar deze zie je slechts bij hoge uitzondering in zijn natuurlijke omgeving. Uitzonderingen zijn krokodillen en nijlpaarden. Aan de zeekant en in de riviermonding komen dolfijnen voor, die zich over het algemeen gemakkelijk vertonen. Het ontdekken van apen is nog eenvoudiger. Er leven verschillende kleinere aapsoorten in Gambia en ze bevinden zich letterlijk overal. Lager bij de grond kan je met slangen en hagedissen kennismaken. Ook in het water komen slangen voor. Sommige hebben een dodelijke beet. De Baobab/Apenbroodboom wordt ongeveer 20 m hoog en kan meer dan 1000 jaar oud worden. De boom speelt een rol in vele Afrikaanse mythen en legenden.

Geschiedenis

Aan het eind van de 17e eeuw en gedurende de 18e eeuw streden Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk om de macht in Senegal en Gambia. Bij de Vrede van Versailles van 1783 ging het gebied naar het Verenigd Koninkrijk. Frankrijk behield een kleine enclave die in 1857 alsnog werd overgedragen. In 1889 werd overeenstemming bereikt over de grenzen en werd Gambia een Britse Kroonkolonie. Gedurende de periode van de transatlantische slavenhandel werden 3 miljoen mensen uit de regio als slaaf naar Amerika gebracht. Hoeveel slaven door Arabieren zijn verhandeld via de route door de Sahara is onbekend. De slaven werden door Afrikanen aan Europeanen verkocht. Sommigen waren gevangen genomen in stammenoorlogen, anderen werden verkocht wegens schulden, of waren ontvoerd. Aanvankelijk kwamen de slaven in Europa terecht als bedienden. Later werden ze naar Amerika vervoerd. In 1807 werd de slavenhandel door de Britten afgeschaft. Zij probeerden ook een eind te maken aan de slavenhandel in Gambia zelf, aanvankelijk tevergeefs. De slavernij werd uiteindelijk pas in 1906 afgeschaft.