Bezienswaardigheden GeorgiŽ

Etnografisch en Archeologisch Museum

Etnografisch en Archeologisch Museum
Etnografisch en Archeologisch Museum
Kaart met locatie Etnografisch en Archeologisch Museum

In het Etnografisch en Archeologisch Museum in Sighnaghi, in het oosten van Georgië, vind je een interessante collectie schilderijen van Niko Pirosmani (1862-1918). Zijn schilderijen zijn in Georgië net zo belangrijk als Rembrandt en van Gogh voor Nederland zijn. Het museum dateert uit de jaren '50 en heeft sinds 2007 standaardtentoontoonstellingen.

Vashlovani National Park

Vashlovani National Park
Vashlovani National Park
Kaart met locatie Vashlovani National Park

Vashlovani National Park ligt in de steppe van het uiterste zuidoosten van Kachetië. Het is het droogste gebied van Georgië en je vindt er unieke diersoorten zoals de gestreepte hyena en gazellen. Het park is ontstaan in 1935 en heeft ondiepe maar unieke bossen. In 2003 is het gebied van het park ver uitgebreid naar 25.114 km². Kenmerkend voor het gebied is het droge en vlakke landschap.

Kerken en kloosters

Kerken en kloosters
Kerken en kloosters

In Georgië vind je vele Byzantijns aandoende kerken en kloosters die meestal hoog boven de rest van de omgeving uitsteken. Veel van deze kerken en kloosters zijn een bezoekje waard door hun indrukwekkende historie. Rondom Kutaisi vind je er bijvoorbeeld veel. Ook staan er veel standbeelden en gedenkstenen door het hele land. Meestal van beroemde en culturele figuren en soms van een koning.

Kathedraal van Svetitskhoveli

Kathedraal van Svetitskhoveli
Kathedraal van Svetitskhoveli
Kaart met locatie Kathedraal van Svetitskhoveli

In de historische stad Mtskheta ligt de kathedraal van Svetitskhoveli. Vanaf Tbilisi is het ongeveer 20 kilometer rijden naar deze interessante kathedraal. Het is voor een lange tijd de belangrijkste kerk van het land geweest. De kathedraal werd gebouwd in de 11e eeuw door Arsukisdze, een Georgische architect. De Svetitskhoveli is de op één na grootste kerk van heel het land en staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Tijdens het jaarlijkse Mtschetoba-feest op 14 oktober komen inwoners uit het hele land naar Mtskheta om de speciale mis bij te wonen in de Svetitskhoveli-kathedraal. En om mee te doen met het volksfeest wat enigszins carnavalesk aandoet. 

Winkelen in GeorgiŽ

Georgië staat niet bekend als winkelparadijs maar in de grote plaatsen is alles te kopen wat je nodig. De winkels in Georgië gaan wat later open dan in Nederland. De meeste winkels zijn van maandag t/m zaterdag geopend van 9.30 uur of 10.00 uur tot 19.00 uur. De supermarkten zijn echter vaak al eerder geopend. Ook het verkopen van groenten en fruit langs de weg lijkt bijna 24 uur per dag door te gaan.

Wintersport in GeorgiŽ

Wintersport in GeorgiŽ
Wintersport in GeorgiŽ

Georgië heeft 3 goede ski-gebieden; Mestia, Gudauri en Bakuriani. In de Kaukasus kun je heli-skiën, wat maar op een paar plaatsen ter wereld is toegestaan. Georgië is niet het eerste land waar je bij wintersport aan zou denken. Toch heeft het land veel te bieden voor de wintersportliefhebbers. Zo zijn er sneeuwzekere en steile hellingen en is er voor ieder niveau wintersporter wel wat. Je kunt er onder andere langlaufen, skiën en snowboarden. Wintersporten is mogelijk van half november tot eind april.

Georgische wijnen

Georgische wijnen
Georgische wijnen

Georgië wordt door deskundigen wel het oudste wijnland ter wereld genoemd, het land waar de oorsprong van de wijncultuur zou liggen. Ook vandaag de dag wordt er nog wijn verbouwd in Georgië, voornamelijk in het oosten van het land. De vele inheemse druivenrassen en de vruchtbare bodem zorgen, in combinatie met het zonnige klimaat, voor ideale omstandigheden om er unieke wijn te maken. Tijdens diverse excursies kun je kennis maken met deze eeuwenoude traditie en de heerlijke wijnen proeven.

Tbilisi Historisch Museum (Tbilisi)

Het Tbilisi Historisch Museum is gevestigd in een oude karavanserai en werd opgericht in 1910. In het museum zijn meer dan 50.000 museumstukken te zien. Hierin is onder andere van alles te zien over de geschiedenis van de hoofdstad Tbilisi zoals archeologisch, schriftelijk en etnologisch materiaal. Het museum kent onder andere een prachtige collectie vooroorlogse foto's van de stad. Sinds 1986 zijn er vele exposities van Georgische en buitenlandse kunstenaars te zien.

Botanische tuinen van Tbilisi (Tbilisi)

Botanische tuinen van Tbilisi
Botanische tuinen van Tbilisi
Kaart met locatie Botanische tuinen van Tbilisi

In de hoofdstad Tbilisi vind je prachtige botanische tuinen. Officieel heeft het de naam 'Koninklijke Tuinen'. Op de 161 hectare grond zijn meer dan 4.500 plantensoorten te zien. Men denkt dat de tuinen stammen uit 1625. In 1671 werden de tuinen namelijk voor het eerst beschreven door Jean Chardin, een Franse reiziger. In de tuinen kun je prachtige wandelingen maken en ondertussen de planten en bloemen bewonderen.

Markt in Tbilisi (Tbilisi)

Markt in Tbilisi
Markt in Tbilisi
Kaart met locatie Markt in Tbilisi

Ten noordwesten van het Centraal Station in Tbilisi ligt de belangrijkste markt van de stad. De markt is deels buiten en deels binnen. Het geheel heeft veel weg van een oosterse bazaar en je kunt er van alles kopen en proeven. Er lopen vrouwen rond met grote strohoeden en je kunt er allerlei verse etenswaren kopen als groenten en broden. Ook de overdekte delen van de markt zijn erg interessant.

Monument van Vrijheid en Overwinning (Tbilisi)

Het Monument van Vrijheid en Overwinning staat op het Vrijheidsplein in de hoofdstad Tbilisi. Op de top van het monument staat een bronzen beeldje van Sint-Joris en de draak. Tot 1990 stond hier een standbeeld van Sovjetleider Vladimir Lenin. Vlakbij het plein zijn naast het monument ook verschillende winkeltjes, terrasjes, theaters, musea en oude paleizen te vinden. Deze liggen aan de elegante Rustaveli Prospek.

Het Europaplein (Batumi)

Het Europaplein
Het Europaplein
Kaart met locatie Het Europaplein

Het Europaplein is het belangrijkste plein van de stad. In het midden staat het standbeeld van Medea die het Gulden Vlies in haar handen houdt. Het Gulden Vlies staat symbool voor de gouden schapenvacht van de god Chrysomallos. Jason had opdracht gekregen van zijn oom om het Gulden Vlies te bemachtigen, dat op dat moment in het bezit was van koning Aietes. Deze koning gaf Jason verschillende opdrachten om het vlies te verkrijgen, bij het uitvoeren van deze opdrachten kreeg Jason de hulp van Medea, zijn geliefde en dochter van Aietes.

De boulevard (Batumi)

De boulevard
De boulevard
Kaart met locatie De boulevard

De boulevard van Batumi is kilometers lang en loopt langs een kiezelstrand. Langs deze weg vind je overal restaurants en bars waar je een tussenstop kunt maken. De stranden waren ooit de zuidelijkste en dus warmste stranden van de Sovjet-Unie. Voor de communistische jeugd was dit dan ook de belangrijkste zon-, zee-, strandbestemming. Sinds de grens met Rusland gesloten is is het een stuk rustiger op de stranden van Batumi.


Archeologisch Museum (Batumi)

Archeologisch Museum
Archeologisch Museum
Kaart met locatie Archeologisch Museum

In het Archeologisch Museum vind je een grote collectie Grieks aardewerk. Ook herbergt het kunstmuseum werken van de bekende Georgische schilder Pirosmani. In het museum vind je materialen uit de middeleeuwen en uit de tijd van Ajaristskali Gorge. De materialen zijn afkomstig uit Georgische of Britse expedities, of ze zijn in de loop van de tijd toevallig gevonden. Het museum bezit unieke exemplaren van Georgische en buitenlandse munten en keramiek.

Kathedraal Poti (Poti)

Kathedraal Poti
Kathedraal Poti
Kaart met locatie Kathedraal Poti

Poti is een havenstad in Georgië met een prachtige kathedraal. Deze werd in dezelfde stijl gebouwd als de Haghia Sophia, wat een eeuwenoude kathedraal in Istanbul is. De kathedraal is in 1907 gebouwd en is een Georgische Orthodoxe kerk. De toenmalige burgemeester van Poti leverde voor de bouw een grote bijdrage. De Neo-byzantijnse kathedraal is ontworpen door de architecten Zelenko en Marfeld. Op de kerk zijn drie iconostases (een muur met godsdienstige schilderijen en pictogrammen) te zien.

Poti Kathedraal (Poti)

Poti Kathedraal
Poti Kathedraal
Kaart met locatie Poti Kathedraal

De Poti Kathedraal is een Georgisch-Orthodoxe kerk in het centrum van Poti. De kathedraal is een imitatie van de Hagia Sofia in Istanbul (Constantinopel). Het werd gebouwd in 1906, met grote inbreng van de burgemeester van Poti: Niko Nikoladze. De capaciteit van de kerk is 20.000 mensen, de ornamenten en de decoraties die te zien zijn in de kerk zijn afkomstig uit middeleeuwse, christelijke kathedralen in de Trabzon bergen.

Kolkheti National Park (Poti)

Kolkheti National Park
Kolkheti National Park
Kaart met locatie Kolkheti National Park

Het Kolkheti National Park is een nationaal park dat in de historische regio Colchis ligt. Het ligt zo'n 10 minuten rijden van Poti. Het park werd geopend in 1998 en heeft een oppervlakte van 28.940 hectare. Het voormalige Kolkhete State Nature reserve uit 1947 was slechts 500 hectare groot en maakt nu onderdeel uit van het nieuwe park. Het park ligt vlak aan de kust en tussen de mondingen van de Tikori en de Supsa rivier. De moerassen en waterrijke bossen van het park bevatten een aantal bedreigde diersoorten, zoals reeën, wilde zwijnen, otters en beverratten.

Bagratikathedraal (Kutaisi)

Bagratikathedraal
Bagratikathedraal
Kaart met locatie Bagratikathedraal

De ruïnes van de Bagratikathedraal zijn de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad Kutaisi. De kathedraal werd in de eerste jaren van de 11e eeuw gebouwd door koning Bagrat III. De kathedraal werd verwoest door Ottomaanse troepen in de 17e eeuw. Nadat de kathedraal deels gerestaureerd was werd hij samen met het Gelatiklooster door UNESCO op de Werelderfgoedlijst gezet. Nog steeds wordt het gebouw door veel pelgrims en toeristen bezocht en worden er af en toe erediensten gehouden.

Museum voor Geschiedenis en Etnografie (Kutaisi)

Museum voor Geschiedenis en Etnografie
Museum voor Geschiedenis en Etnografie
Kaart met locatie Museum voor Geschiedenis en Etnografie

In het centrum van Kutaisi bevindt zich het Museum voor Geschiedenis en Etnografie. Hier vind je een grote collectie van voorwerpen uit het stenen, bronzen en ijzeren tijdperk. Een schedel en klauwen van de uitgestorven holenbeer beschermt de toegang tot het museum. Zalen met sieraden, wapens en kleding uit verschillende tijdperken vormen een indrukwekkend geheel. Het pronkstuk van het museum is een zaal met bewerkte zilveren en gouden voorwerpen.


Gelatiklooster (Kutaisi)

Gelatiklooster
Gelatiklooster
Kaart met locatie Gelatiklooster

Het Klooster van Gelati staat in de buurt van de stad Kutaisi. Dit klooster is oosters-orthodox en werd in 1106 gebouwd door de koning van Georgië: David de Bouwer. Het Gelatiklooster was een van de beroemdste onderwijskundige en culturele centra van het oude Georgië. De beste wetenschappers, theologen en filosofen werkten aan de academie, uit deze tijd stammen de vele muurschilderingen en manuscripten in het klooster die uit de middeleeuwen bewaard zijn gebleven. In 1994 werd het klooster aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO toegevoegd.