GeorgiŽ

Uitgestrekt landschap van GeorgiŽ
Uitgestrekt landschap van GeorgiŽ

Georgië is bijna 2 keer zo groot als Nederland en heeft maar 4,7 miljoen inwoners. Al deze 4,7 miljoen Georgiërs zijn vriendelijk en enorm gastvrij. Een bekend gezegde in Georgië is 'iedere gast komt van God' en zo wordt je als toerist ook echt behandeld. Georgiërs zijn trots op hun land en willen dit graag aan iedereen laten zien. Er zijn 12 deelgebieden in Georgië, waarvan er 2 een autonome status hebben; Abchazië en Adzjarië. Beide gebieden liggen aan de Zwarte Zee. Georgië ligt in de zuidelijke Kaukasus, ten zuiden van Rusland en grenst aan Turkije, Armenië en Azerbeidzjan. Hoewel het land geografisch gezien bij Azië hoort, beschouwen de bewoners hun land als Europees. En lijkt Europa ook zo te zien aangezien ze zijn toegelaten tot de Raad van Europa en het mag meedoen met het EK Voetbal en Europees Songfestival. Het Hoge Kaukasusgebergte vormt in het noorden van Georgië de grotendeels natuurlijke grens met Rusland. Dit is een populair skigebied. Wegens politieke onenigheid zijn de grenzen met Rusland al een aantal jaren gesloten. Een andere natuurlijke grens is de Zwarte Zee, wat enorm geliefd is voor een strandvakantie. Georgië kent een afwisselend landschap en je kunt op één dag skiën in de bergen in het noorden en zwemmen in de Zwarte Zee in het zuiden. Nabij de Azerbeidzjaanse grens bevindt zich nog op woestijn lijkend steppegebied. Meer dan 30% van het land bestaat uit bos. De Zwarte Zeekust bestaat uit zwart magnetisch zand, kiezelstenen of wit zand. Het zwarte zand schijnt goed te zijn voor kinderen in de groei vanwege de magnetische werking. Er zijn 8 Nationale Parken waar je veel prachtige natuur kunt aanschouwen. Ten tijden van de Russische overheersing was Georgië het symbool voor het goede leven, zang, dans en poëzie, wijn, tabak, citrusvruchten en de paradijselijke Zwarte Zeekust.

Heb je weinig kennis van GeorgiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag GeorgiŽ
Officiele naam:
Sakartvelo
ISO:
GE
Ligging:
oost
Hoofdstad:
Tbilisi
Inwoners:
+/- 4700000
Taal:
Georgisch
Godsdienst:
Christendom
Tijdzone:
UTC +4
Munteenheid:
lari
Klimaat:
Subtropisch
Oppervlakte:
69700 km≤
Beste reistijd:
april - juni

Ervaringen

Heb je ooit GeorgiŽ bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

GeorgiŽ krijgt gemiddeld een 7,9 uit 10 op basis van 26 ervaringen:

7,9 26 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 9 met 26 resultaten

plaats: Tbilisi, reisperiode: juli 2020

Prachtige stad. Altijd iets nieuws te zien.

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 6
 • Cultuur 8
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 8
 • Ligging 10
plaats: Tbilisi, reisperiode: juli 2019

Tbilisi is een mooie stad met veel bezienswaardigheden. Het is gezellig en ook erg veilig. Tusheti is een prachtig (wandel)gebied met adembenemende uitzichten.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 8
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
plaats: Tbilisi, reisperiode: juli 2019

Georgië is een schitterend land dat nog niet echt gekend is door de Westerse toeristen. Wel door Russen en Arabieren, dus toeristische voorzieningen (hotels, restaurants) zijn er voldoende. De bergen zijn het mooist, vooral de regio rond Mestia. Het is een hele rit om daar te geraken, maar uiteindelijk enorm de moeite waard. Kazbeghi is ook een aanrader, zeker onze wandeling in de Juta vallei. Op dit moment is het nog aangeraden om met lokale mensen te werken om alles te organizeren (bvb 4x4 vervoer) want via internet is dat nog moeilijk. Qua cultuur zijn er veel kerken en kloosters, maar de meeste lijken wel erg op elkaar. Gelati in Kutaisi is wel zeker een aanrader. Vardzia is de moeite, Borjomi viel wat tegen, Batumi is apart (heel hip) en Tbilisi is een leuke stad (maar na 1, max 2 dagen heb je die wel gezien).

 • Algemeen 9
 • Cultuur 9
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 9
 • Ligging 10
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van GeorgiŽ

Kolkheti National Park (Poti)

Kolkheti National Park
Kolkheti National Park
Kaart met locatie Kolkheti National Park

Het Kolkheti National Park is een nationaal park dat in de historische regio Colchis ligt. Het ligt zo'n 10 minuten rijden van Poti. Het park werd geopend in 1998 en heeft een oppervlakte van 28.940 hectare. Het voormalige Kolkhete State Nature reserve uit 1947 was slechts 500 hectare groot en maakt nu onderdeel uit van het nieuwe park. Het park ligt vlak aan de kust en tussen de mondingen van de Tikori en de Supsa rivier. De moerassen en waterrijke bossen van het park bevatten een aantal bedreigde diersoorten, zoals reeën, wilde zwijnen, otters en beverratten.

Poti Kathedraal (Poti)

Poti Kathedraal
Poti Kathedraal
Kaart met locatie Poti Kathedraal

De Poti Kathedraal is een Georgisch-Orthodoxe kerk in het centrum van Poti. De kathedraal is een imitatie van de Hagia Sofia in Istanbul (Constantinopel). Het werd gebouwd in 1906, met grote inbreng van de burgemeester van Poti: Niko Nikoladze. De capaciteit van de kerk is 20.000 mensen, de ornamenten en de decoraties die te zien zijn in de kerk zijn afkomstig uit middeleeuwse, christelijke kathedralen in de Trabzon bergen.

Gelatiklooster (Kutaisi)

Gelatiklooster
Gelatiklooster
Kaart met locatie Gelatiklooster

Het Klooster van Gelati staat in de buurt van de stad Kutaisi. Dit klooster is oosters-orthodox en werd in 1106 gebouwd door de koning van Georgië: David de Bouwer. Het Gelatiklooster was een van de beroemdste onderwijskundige en culturele centra van het oude Georgië. De beste wetenschappers, theologen en filosofen werkten aan de academie, uit deze tijd stammen de vele muurschilderingen en manuscripten in het klooster die uit de middeleeuwen bewaard zijn gebleven. In 1994 werd het klooster aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO toegevoegd.


Meer bezienswaardigheden

Vakantiebestemmingen in GeorgiŽ

Artikelen

Eten en drinken

De Georgische keuken kent veel lekkernijen en tropische gerechten. De bekendste lekkernij is tsjoertskhela, een mengsel van verdikt druivensap met aan de binnenkant walnoten/hazelnoten, geregen aan een touwtje. Dit wordt in de zon gedroogd. Kozinakhi is een andere lekkernij die bij de meeste gezinnen thuis wordt gemaakt. Kozinakhi is een klein ruitvormig gesneden koekje van walnoten en honing. Khatsjapoeri is traditionele kaaskoek en wordt bij iedere Georgische maaltijd geserveerd, dit wordt ook wel Georgische pizza genoemd. Satsivi is een hoofdgerecht van kip/kalkoen in gekruide walnotensaus. De bijna oranje-achtige kleur komt door de fijngestampte saffraanblaadjes. Khinkali zijn klokvormige deegkussentjes gevuld met gekruid gehakt die met de handen gegeten dient te worden. Daarnaast zijn er in Georgië veel verschillende koude voorgerechten te verkrijgen zoals aubergineplakken in knoflooknotensaus en pastei-achtige bonensalade. De minste of geringste gelegenheid wordt aangegrepen om een feestmaal op tafel te zetten waarbij te allen tijde wijn wordt geschonken. Het hoogtepunt van het Georgische Bourgondische leven is de soepra. Deze rijke maaltijd verloopt volgens een vast patroon o.l.v. tamada, tafelheer. Bij iemand thuis is dit meestal het hoofd van het gezin, bij grotere feesten kan het zijn dat hier iemand voor uitgenodigd wordt.

Behalve wijn en Turkse koffie drinken veel Georgiërs mineraalwater wat in eigen land gewonnen wordt. Een geliefde lokale frisdrank is Logidze.

Vervoer

Er wordt vanaf Schiphol een aantal keer per week rechtstreeks naar de hoofdstad van Georgië, Tbilisi, gevlogen. Vluchtduur is ongeveer 4 uur. Gezien de geïsoleerde ligging van het land is dit ook de meest voor de hand liggende vervoermiddel.

Georgië kent een redelijk uitgebreid spoorwegennetwerk, maar de treinen rijden behoorlijk langzaam. Het meest gebruikte vervoermiddel is de (mini)bus maar je kunt je ook goed met de taxi reizen. Houdt er wel rekening mee dat de Georgiërs aardig roekeloos rijden. Huur je zelf een auto, neem er dan wel één met vierwielaandrijving.

Visum

Je hebt geen visum nodig voor een vakantie in Georgië, wel dient je paspoort nog 6 maanden geldig te zijn. En moet je in het bezit zijn van een bewijs van retourvlucht of vlucht naar andere bestemming.

Prijsniveau

Het prijsniveau ligt in Georgië aanzienlijk lager dan in Nederland. De nationale munteenheid is de lari.

Veiligheid

Bij de westerse landen roept Georgië het beeld op van onveilig land waar vaak oorlog heerst. Ondanks dat het in het begin van de jaren `90 nog onveilig was is dat vandaag de dag niet meer aan de orde. Er zijn een aantal gebieden, zoals Zuid-Ossetië en Abchazië, waar je niet moet komen, maar de hoofdstad Tbilisi en de Zwarte Zee-kust zijn goed begaanbaar en niet meer of minder veilig dan Nederland. Tip: maak een digitaal dossier aan. Scan je paspoort en andere belangrijke bescheiden en email dit naar jezelf. Zo heb je altijd kopieën van belangrijke papieren, in het geval van verlies of diefstal.

Medische informatie

Het grootste deel van de gezondheidszorg in Georgië is in handen van de overheid en die staat er economisch gezien slecht voor. Voor vele basisvoorzieningen ontbreekt het geld. Gezondheidszorg, laat staan geestelijke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg, heeft geen prioriteit. De laatste jaren zit hier wel verbetering in maar het niveau van gezondheidszorg is (nog) zeker niet hetzelfde als in Nederland.

Er zijn geen verplichte inentingen nodig maar er worden wel een aantal inentingen aangeraden. Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Buiten de grote steden wordt het afgeraden water uit de kraan te drinken.

Bevolking

De meeste Georgiërs hechten veel waarde aan tradities en het gezin. Zo schept het peter- of meterschap naar Georgische traditie een familieband die 7 generaties blijft voortbestaan. Ook is de bevolking van Georgië enorm bijgelovig. Zij zeggen dat fluiten in huis geen rijkdom brengt, je elkaar geen hand mag geven boven de tafel of als je in de deurpost staat, een stuk zeep aan elkaar doorgeven kan de vriendschap wegwassen, als je bestek laat vallen betekent dat dat er een gast op komst is, als de precies op de hoek van de tafel gaat zitten zul je de eerste 7 jaar niet trouwen en de eerste verjaardag van een kind behoor je niet te vieren. Men wordt niet begraven op maandag, woensdag, vrijdag of zondag omdat Jezus op deze dagen werd verraden of gekruisigd. 40 dagen na het overlijden komt de naaste familie bij elkaar om te gedenken dat de ziel het lichaam verlaat en na exact 1 jaar wordt er wederom een bijeenkomst georganiseerd waarna rouwkleding niet meer verplicht is. Naar eigen zeggen is Georgië het oudste wijnbouwland ter wereld, al 8000 jaar worden druiven verbouwd om deze drank te produceren. De ultieme omstandigheden als brandende zon, rijke grond en hardwerkende inwoners zorgen voor 500 verschillende druivensoorten. Tsinandali, moekoezani en sapheravi zijn de meest bekende wijnen uit Georgië, die vooral in het oosten van het land worden gemaakt.

De taal

De landstaal is het Georgisch en wordt door 80% van de bevolking gesproken. Ook veel inwoners spreken Russisch. Het Georgisch is een Indo-Europese taal die al meer dan 2500 jaar bestaat. Het is voor ons een lastige taal om te leren.

Flora & Fauna

Geen enkel land in Europa kent zo`n rijke flora en fauna als Georgië. Het is een mix van Europese en Aziatische dieren. Je vindt er o.a. de lynx, wilde beren en bruine beren, wolven, wilde geiten, vlinders en jakhalzen. Ook zijn er meer dan 360 geregistreerde vogelsoorten. In de hoge bergen komt een groot aantal zeldzame roofvogelsoorten voor, zoals de lammergier en de gouden arend. Er zijn in totaal 8 nationale parken in Georgië. Georgië staat bekend om haar botanische rijkdom met tussen de 4000 en 4500 verschillende plantensoorten.

Geschiedenis

Nabij het plaatsje Dmanisi in het zuiden van Georgië is in 2001 een hominidenschedel gevonden van ongeveer 1,8 miljoen jaar oud, samen met werktuigen en dierlijke resten. Hierdoor wordt aangenomen dat er destijds al sprake was van een sociaal leven. In de hoge Middeleeuwen kende het land zijn grootste bloei. Het land werd geleidt door Koning David de Bouwer en koningin Tamar. Het grondgebied breidde zich uit van de Zwarte Zee in het westen tot de Kaspische Zee in het oosten. Georgië was destijds een multi-etnisch rijk waar Georgiërs, Turken, Osseten, Armeniërs en Abchazen woonden. Door Mongoolse invallen, de pestepidemie aan het eind van de 13e eeuw en een inval van Timoer (1386) verzwakte het land. De val van het Byzantijnse Rijk in 1453 zorgde ervoor dat Georgië niet meer bij Europa hoorde maar bij Azië ging horen. In de 15e eeuw, na de dood van de laatste koning, viel het land uiteen in verschillende staatjes. In de 18e eeuw zocht het land bescherming bij Rusland maar kreeg weining hulp. In 1795 maakten de Perzen de stad Tbilisi met de grond gelijk. Uiteindelijk werd het kleine koninkrijk in 1800 toch geannexeerd, dit duurde tot 1991. In 2011 wordt de 20-jarige onafhankelijkheid gevierd. Ten tijde van president Sjevardnadze heerste er in Georgië veel corruptie, zo voldeden de verkiezingen niet aan internationale standaarden. De vermeende verkiezingsfraude in 2003 deed hem de das om. De oppositie organiseerde wekenlang protesten waardoor Sjevardnadze uiteindelijk aftrad. De oppositie nam de macht over en de geweldloze Rozenrevolutie was een feit. Mikheil Saakasjvili werd president en zijn Nederlandse vrouw, Sandra Roelofs, first lady.

Heeft u interesse in een reis naar GeorgiŽ? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen

Wat is het huidige reisadvies / kleurcode voor GeorgiŽ?

Op dit moment zijn alle landen 'oranje'; ook GeorgiŽ. Lees meer over het reisadvies in GeorgiŽ

Kan ik een vakantie boeken naar GeorgiŽ i.v.m. Corona?

Tot half maart 2021 kun je niet op vakantie. Je kunt echter al wel een vakantie boeken voor de periode daarna. Vraag gratis & vrijblijvend een offerte op voor jouw wensen