Bezienswaardigheden Griekenland

Griekenland is een fijne zonbestemming in het zuidoosten van Europa. Het staat bekend om de vele eilanden, het prettige klimaat en de fijne stranden. Daarnaast zijn er ook prachtige natuurgebieden en culturele bezienswaardigheden te vinden in het land. Zo kun je een wandeling maken door de bijzondere Samariakloof op het eiland Kreta of de musea en de Akropolis in Athene bezichtigen. Verder vind je er ook de romantische eilanden Santorini en Mykonos met de bekende witte met blauwe huizen. En wat dacht je van de prachtige eilanden Corfu en Zakynthos? De beste bezienswaardigheden van het land Griekenland vind je in het overzicht hieronder.

De Akropolis in Athene
De Akropolis in Athene

Parnitha Nationaal Park

Parnitha Nationaal Park
Parnitha Nationaal Park

Op 30 kilometer afstand van Athene ligt het Parnitha Nationaal Park. Dit park is geschikt voor iedereen die van de wonderen van de natuur wilt genieten. In het park kun je met een kabelbaan naar de top van de berg Parnitha. Daar staat een groot hotel waarvan je een fantastisch uitzicht hebt. Voor de echte wandelliefhebbers lopen er mooie wandelroutes door het park heen.

In 2007 heeft er een grote brand gewoed in dit park en veel van de natuur is hierdoor verwoest. 

Markt in Griekenland

Markt in Griekenland
Markt in Griekenland

De meeste plaatsen in Griekenland hebben hun wekelijkse straatmarkt (laïkí agorá), waar een kleurrijke selectie van vers fruit en groenten, kruiden, vis, vlees en gevogelte wordt aangeboden.

De centrale markt van Athene is gevestigd in een groot metalen gebouw, in de buurt van het Omonoiaplein. Hier kun je echt alles krijgen wat je in een supermarkt aan eten ook kan kopen. Voor iedere productsoort (bijv. vlees) is er een speciale afdeling met mooie en schone stalletjes.

Fietsen in Griekenland

Fietsen in Griekenland
Fietsen in Griekenland

Fietsen door de mooie gebieden van Griekenland is heerlijk. Je komt er meest indrukwekkende natuur tegen. Doordat Griekenland een mediterraan klimaat heeft, kan er het gehele jaar door prima gefietst worden. Er zijn geen fietspaden, dus je deelt de drukke of minder drukke wegen met het gemotoriseerde verkeer, dat niet zo gewend is aan fietsers. Kijk dus altijd goed uit. In de onbekende gebieden rijden echter minder auto's, waardoor het hier heerlijk fietsen is.

Asklepieion (Kos)

Asklepieion
Asklepieion
Kaart met locatie Asklepieion

Het Asklepieion is een Grieks sanatorium, dat wil zeggen dat het een geneesplaats is. Asklepieions vind je op een aantal locaties in Griekenland. Dankzij Hippokrates is op het eiland Kos de Asklepieion gebouwd. Hij was een geneeskundige arts die de inwoners op Kos het belang in liet zien van de geneeskunde. Het theater van Asklepieion op Kos is nog goed bewaard gebleven en zeker de moeite waard om een bezoek aan te brengen. Ook is er nog een klein museum in Asklepieion, hier kom je alles te weten over de geneeskunde aan de hand van medische instrumenten, inscripties en ex voto’s (smeekbedes).

Kalymnos (Kos)

Kalymnos
Kalymnos
Kaart met locatie Kalymnos

Per boot kun je naar het kleine Griekse eiland Kalymnos dat op ongeveer 1,5 uur afstand van het eiland Kos ligt. Op Kalymnos kun je in de hoofdstad Pothia het fort Chrsochera bezichtigen of de Nymfengrot verkennen. Verder kun je er ook sponsduiken, dit is het zoeken naar sponsdieren in de Egeïsche Zee. Daarnaast zijn er zijn nog veel kleine sponsfabrieken die je kunt bekijken.

Atimachia Castle (Kos)

Atimachia Castle
Atimachia Castle
Kaart met locatie Atimachia Castle

Atimachia Castle is een oud middeleeuws kasteel in de buurt van de stad Antimachia. Het kasteel is omgeven door een aantal ravijnen en door ruig terrein. Ook heb je vanaf het kasteel een schitterend uitzicht op de kust van Kardamena. Verder diende het kasteel vroeger als een toevluchtsoord voor de inheemse bevolking tijdens de pirateninvallen en in de Ottomaanse tijd in de 15e en 16e eeuw.


Neratzia (Kos-stad)

Neratzia
Neratzia
Kaart met locatie Neratzia

Neratzia is een kasteel in Kos-stad, gelegen op het eiland met dezelfde naam, Kos. Johannieter Orde heeft dit kasteel gebouwd. Verder groeien in de buurt van het kasteel veel sinaasappels, die een erg zure smaak hebben. Ook bevindt het kasteel zich tussen de havens van Mandraki en de boulevards Leoforos ton Finkon. Deze ligging is ideaal, het kasteel heeft namelijk als doel het verdedigen van de haven van Kos-stad.

Plataan van Hippocrates (Kos-stad)

Plataan van Hippocrates
Plataan van Hippocrates
Kaart met locatie Plataan van Hippocrates

De plataan van Hippocrates is een boom die zijn naam te danken heeft aan de Hippocrates. Hij was een Griekse arts in Kos. De legende gaat dat Hippocrates zijn leerlingen onder deze boom les gaf in de geneeskunde. Verder is de plataan al heel erg oud, maar liefst 500 jaar. Je vindt de plataan op het plein Platía Platanou net naast de moskee Gazi Hassan en tegenover Neratzia, het kasteel van Kos.

Agia Paraskevi (Kos-stad)

Agia Paraskevi
Agia Paraskevi
Kaart met locatie Agia Paraskevi

Agia Paraskevi is een kerk in Kos-stad. De kerk is erg groot en staat in hartje centrum. Van de buitenkant valt de kerk meteen op. Hij is namelijk beige met blauwe koepeldaken. Ieder jaar komen er veel pelgrims vanuit alle uithoeken van het eiland Kos naar deze schitterende kerk toe. Aan de binnenkant van de kerk vind je verder mooie Byzantijnse schilderingen van de Bijbelse verhalen, zoals van Jezus die naar de hel afdaalt.


Musea op Kreta (Kreta)

Op Kreta kun je ook een groot aantal musea bezoeken. Het merendeel van de musea heeft een archeologische insteek. Kreta is door de eeuwen heen bewoond door verschillende volkeren en dat heeft zijn sporen nagelaten die je vandaag de dag kunt bewonderen. Zo staat Kreta bekend om haar vroegere Minoïsche beschaving. In de ruïnes van het paleis Knossos is dit duidelijk te zien. De ruïnes liggen dichtbij Heraklion en is één van de belangrijkste toeristische attracties van het eiland.

Samariakloof (Kreta)

Samariakloof
Samariakloof
Kaart met locatie Samariakloof

De Samariakloof is gelegen op Kreta en is 16 kilometer lang. De wanden van deze kloof zijn zeer indrukwekkend, zeker omdat ze op sommige plaatsen wel 500 meter hoog zijn. Het smalste punt in de kloof is slechts 4 meter breed. Sinds 1962 is de kloof een Nationaal Park, omdat er zeldzame dieren en planten leven. De Kri-Kri-geit leeft er bijvoorbeeld. Er worden verschillende wandelingen door de kloof georganiseerd, met een goede conditie is deze binnen 4 á 6 uur te doorlopen.

Klooster Gonias (Kreta)

Het klooster Gonias ligt bij het dorp Kolimvari. Tussen 1618 en 1634 werd dit prachtige Venetiaanse klooster gebouwd. Er is een bijzondere iconenverzameling aanwezig. Het is tegenwoordig de zetel van de Grieks-orthodoxe academie.

Musea in Athene (Athene)

Musea in Athene
Musea in Athene
Kaart met locatie Musea in Athene

In Athene zijn talloze musea te vinden die te maken hebben met de Klassieke Oudheid. Zo kun je een bezoekje brengen aan het Museum voor Griekse Volkskunst. In dit museum krijg je door middel van mooie voorwerpen een duidelijk beeld van het dagelijks leven van de Grieken en hun volkskunst. Ook in het vroegere parlementsgebouw vind je een museum: het Nationaal Historisch Museum. De geschiedenis van Griekenland wordt hier uitvoerig besproken, van de Byzantijnse tijd tot aan de Tweede Wereldoorlog.

Nationaal Archeologisch Museum Athene (Athene)

Nationaal Archeologisch Museum Athene
Nationaal Archeologisch Museum Athene
Kaart met locatie Nationaal Archeologisch Museum Athene

Het Nationaal Archeologisch Museum in Athene is een fantastisch museum voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Griekenland. Verdeeld over 2 verdiepingen vind je 60 zalen, met ieder een eigen onderwerp. Het museum stelt voor het grootste deel archeologische vondsten tentoon. In het museum zijn er ook veel mysterieuze vondsten te bewonderen. De bouw van het museum werd in 1889 voltooid, mede dankzij een fonds van de Griekse regering en nog een aantal andere verenigingen.

Dierentuin in Spata (Athene)

Dierentuin in Spata
Dierentuin in Spata
Kaart met locatie Dierentuin in Spata

Spata is een van de buitenwijken van Athene, in deze buitenwijk is een grote dierentuin gevestigd. De dierentuin bestaat pas sinds 2000 en is leuk om met kinderen te bezoeken. In de dierentuin leven onder andere tijgers, zebra's, zwarte panters en wolven. In de dierentuin vind je ook een prachtige verzameling exotische vogels. Er worden ook verschillende shows gegeven die erg leuk zijn om te bezoeken.

Nationale Tuin in Athene (Athene)

Nationale Tuin in Athene
Nationale Tuin in Athene
Kaart met locatie Nationale Tuin in Athene

Wil je even bijkomen van de drukte van de stad Athene? Bezoek dan de Nationale Tuin achter het parlementsgebouw in Athene. De tuin is 15 hectare groot en bestaat uit veel verschillende delen, je vindt er een eendenvijver, een kleine dierentuin, een botanisch museum en een speeltuin voor de kinderen. De tuin was in het bezit van de koninklijke familie en is ontworpen door koningin Amalia.

Athene (Athene)

Athene
Athene
Kaart met locatie Athene

De hoofdstad van Griekenland is Athene, de naam heeft ze te danken aan een godin genaamd Pallas Athena. Zij was vroeger ook de patroonheilige van deze indrukwekkende stad. Athene is het economische middelpunt van het land. Je vindt hier ook de Akropolis. Dat is ongetwijfeld het meest bekende plaatje uit Griekenland en Athene. De Akropolis werd gebouwd in de 5e eeuw voor Christus, wat de bloeitijd van Athene was.

Winkelen in Athene (Athene)

Winkelen in Athene
Winkelen in Athene
Kaart met locatie Winkelen in Athene

Athene is een zeer leuke stad om eens een dagje te gaan shoppen. Er zijn veel verschillende wijken waar allemaal leuke winkeltjes zijn gevestigd. Een gebied wat zeker bezocht moet worden is Ermou. Dit is een autovrije winkelstraat waar de wat betere winkels zitten. Ook zitten hier bekende modezaken zoals de Zara. De duurste winkelstraat van heel Athene is Kolonáki. In deze winkelstraat hebben bekende Griekse en internationale ontwerpers zich gevestigd. In deze wijk ligt ook Tsakalof dit is de duurste winkelstraat van de wereld. Gelukkig zijn er ook nog wat goedkopere winkels te vinden in Athene.

Monastiraki (Athene)

Monastiraki
Monastiraki
Kaart met locatie Monastiraki

De Atheense wijk Monastiraki, wat letterlijk 'klein klooster' betekent, ligt in Athene ten noorden van de Akropolis. Het is ten noordoosten gelegen van de oude volkswijk Plaka. Straathandel is waar het hier om draait, voornamelijk op zondag als er een rommelmarkt is. Het middelpunt van de markt ligt op het Avyssiniasplein. Voor toeristen in de omgeving rondom de markt erg leuk. Er zijn diverse winkeltjes waar zowel souvenirs als antiek, meubels en speelgoed te koop zijn. Ook kan er keramiek, kleding en sierraden gekocht worden. Afdingen hoort erbij als je tot een goede koop over wilt gaan. De pilaren van de bibliotheek Hadrianus zijn mooi om te zien, wat hoort bij de Tzistaraki moskee. Ook bevinden zich diverse restaurants en taverna's op de markt.

Lindos (Rhodos)

Lindos
Lindos
Kaart met locatie Lindos

Een dagje naar Lindos is een leuke excursie. Lindos ligt ongeveer 55 kilometer afstand van Rhodos-stad. Lindos was in de oudheid een van de drie belangrijkste steden van Rhodos. Vroeger was Lindos namelijk een handelsstad waar veel schepen aanmeerden. Het mooi gelegen strand, de pittoreske witte huisjes en de Akropolis in Lindos zijn erg geliefd bij toeristen. De Akropolis van Lindos werd versterkt door de Ottomanen, de Ridders van Sint Jan, de Byzantijnen, de Romeinen en de Grieken. Op een grote driehoekige rots staat het kasteel van Lindos. Als je goed te been bent kun je hierheen lopen. Je kunt eventueel ook met een ezel naar boven en beneden gebracht worden.

Vlindervallei Petaloúdes (Rhodos)

Vlindervallei Petaloúdes
Vlindervallei Petaloúdes
Kaart met locatie Vlindervallei Petaloúdes

Er zijn van juni tot augustus duizenden vlinders in de vlindervallei Petaloúdes. De vlinders worden aangetrokken door de bomen die hier staan. Deze bomen scheiden een soort vanilleachtige hars uit. Je moet wel goed te been zijn om de vallei te bezichtigen. Er zijn veel trappetjes, stenen, boomstronken en bruggetjes. De Panaxia Quadripunctaria is de meest voorkomende vlinder hier. De vlinder is zwart en heeft gele strepen, maar zodra hij wegvliegt wordt hij knalrood. De vlindervallei ligt op zeven kilometer ten zuidwesten van Parikia.

Symi (Rhodos)

Symi
Symi
Kaart met locatie Symi

Als je op Rhodos bent is het echt een aanrader om naar het eiland Symi te gaan. Op het eiland ligt namelijk het belangrijkste bedevaartsoord van het Egeïsche gebied. Symi is een bergachtig eiland met een rotsachtige kust met stranden er tussenin. Het eiland heeft de mooiste haven van Griekenland. Aan beide zijden van de steile fjord staan prachtige huizen. Sommige zijn pastelgeel andere wit maar ze hebben allemaal met neoklassieke gevels. Er zijn bijna geen moderne huizen te vinden op Symi. De boottocht van Rhodos naar Symi duurt ongeveer 1,5 uur. De tochten zijn te boeken bij verschillende excursiebureaus in Rhodos-stad.

Rhodos Stad (Rhodos)

Rhodos Stad
Rhodos Stad
Kaart met locatie Rhodos Stad

Een vakantie op Rhodos is niet compleet zonder een bezoekje aan Rhodos Stad, de hoofdstad van het eiland. Rhodos Stad bestaat eigenlijk uit drie delen. Zo heb je de oude binnenstad die wordt omringt door muren. Het historische centrum heeft veel gezellige straatjes, leuke winkels en restaurants. De stad blijft je verbazen en het is zeker een aanrader om hier even rond te dwalen. Rondom het oude gedeelte van de stad zijn moderne wijken gebouwd. Het oostelijke gedeelte van de stad kan gezien worden als een grote toeristenwijk. Het hoogtepunt van Rhodos Stad is de Akropolis van Rhodos. Andere bijzondere bezienswaardigheden zijn het Paleis van de Grootmeesters en de Mandraki-haven.

Paleokastritsa (Corfu)

Paleokastritsa
Paleokastritsa
Kaart met locatie Paleokastritsa

De badplaats Paleokastritsa is gelegen aan inhammen en zandstranden. Daarnaast wordt deze plek omgeven door schitterende groene bergen. Je kunt in Paleokastritsa uitstekend wateractiviteiten uitvoeren zoals zwemmen en snorkelen. De zee is namelijk zo helder dat je de vele mooie vissen goed kunt zien. Als je niet van zwemmen of snorkelen houdt, kun je de vissen ook nog bekijken via een boot met een glazen bodem.

Wijn proeven (Corfu)

Wijn proeven
Wijn proeven
Kaart met locatie Wijn proeven

Op een berg in de stad Sinarades ligt de wijnbrouwerij van de familie Grammenos. Zij maken als sinds 1972 hun eigen wijnen. Dit zijn de rosé wijn, de droge rode wijn en de droge witte wijn. De wijnen zijn zo populair, dat ze naast op Corfu, ook op het vasteland van Griekenland worden verkocht. Als je een wijntje drink op de brouwerij kun je genieten van een prachtig uitzicht over de Agios Gordis baai. Van mei tot en met september kun je iedere dag een bezoek brengen aan de wijnbrouwerij.

Achilleion (Corfu)

Achilleion
Achilleion
Kaart met locatie Achilleion

Achilleion is het paleis van de keizerin Elisabeth, zij was van Oostenrijkse afkomst en ze staat ook wel bekend als Sissi. De bouw is in een klassieke stijl zo vind je er veel neo-klassieke beelden. Sissi had als held de klassieke Achilles en vernoemde daarom het paleis naar hem. Nu dient het paleis als museum en kun je er nog overblijfselen zien van toen Elisabeth er woonde.

Zakynthos-stad (Zakynthos)

Zakynthos-stad
Zakynthos-stad
Kaart met locatie Zakynthos-stad

De hoofdstad van Zakynthos is Zakynthos-stad en hier kun je je prima een dag vermaken. De stad is in 1953 bijna volledig vernield door de aardbeving, maar het heeft nog altijd een gezellige en prachtige uitstraling. Op het Solomosplein kun je het museum met Post-Byzantijnse kunst vinden. Het meeste van deze kunst is gered uit verschillende plaatsen op het eiland. Op het plein San Marco is het museum van Solomos en Kalvos te bezichtigen. Vlakbij is de grootste winkelstraat van Alexander Roma te vinden. Aan de waterkant is een mooie kerk te vinden, de Agios Dionísios kerk.

Blue Caves (Zakynthos)

Blue Caves
Blue Caves
Kaart met locatie Blue Caves

Zakynthos heeft op veel plekken op het eiland een rotsachtige kustlijn. In de loop van de jaren zijn er veel grotten ontstaan die je kunt gaan bezoeken. Vooral de blauwe grotten zijn aan te raden. De weerkaatsing van de zon op de zee geeft een bijzonder mooie blauwe gloed over de verschillende rotsen. De kleuren zijn vooral in de ochtend het mooist om te zien. De grotten zijn te vinden nabij Agios Nikolaos en Skinàri.

Navaggio Beach
Navaggio Beach
Kaart met locatie Navaggio Beach

Navaggio Beach is zonder twijfel het meest bekende strand van Zakynthos. Dit strand wordt door velen ook wel Shipwreck Beach genoemd. Navaggio Beach heeft deze bijnaam gekregen vanwege het scheepswrak dat hier is aangespoeld. Dit wrak ligt nog steeds midden op het strand. Het strand ligt in een baai en wordt beschut door hoge kalkstenen kliffen. Van bovenaf is de aanblik op het strand erg mooi. Navaggio Beach wordt dan ook vaak gefotografeerd en je zult dit strand vaak tegenkomen op ansichtkaarten. Je kunt Navaggio Beach alleen per boot bereiken.

Water Village (Zakynthos)

Water Village
Water Village
Kaart met locatie Water Village

Water Village in Sarakindo is een van de grootste waterparken van Europa. Het park heeft vele attracties en activiteiten en is geschikt voor het hele gezin. De kinderen kunnen zich prima vermaken en jij kunt zelf lekker ontspannen in de jacuzzi. Naast attracties met water zijn er ook attracties zonder water te vinden. Het park is goed bereikbaar en aan te raden voor een dagje waterpret. Water Village is open vanaf mei t/m oktober.

Oude centrum Molyvos (Lesbos)

Oude centrum Molyvos
Oude centrum Molyvos
Kaart met locatie Oude centrum Molyvos

Molyvos is een plaatsje op Lesbos en is werelderfgoed. Eeuwen lang hebben ambachtslieden, boeren, vissers, kooplieden, zeilers en reizigers gewoond in het dorp en een groot deel van hen doen dat nog steeds, wat ervoor zorgt dat Molyvos nog zeer authentiek is. Het stadje is gebouwd tegen een heuvel, waardoor het centrum veel steile en smalle weggetjes bevat. Hierdoor heb je echter wel een mooi uitzicht over de omgeving. De haven van Molyvos is erg gezellig, met vele restaurantjes en terrasjes. Iets dat gelijk opvalt is de Byzantijnse burcht, wat zeker een bezoek waard is. Het oude centrum van Molyvos ademt een en al historie uit, het is net alsof je jaren terug in de tijd gaat.

Moni Limonos (Lesbos)

Moni Limonos
Moni Limonos
Kaart met locatie Moni Limonos

Moni Limonos is een oud klooster, gelegen in het prachtige landschap van Lesbos en op een aantal kilometers afstand van Kalloni. Het is het grootste klooster van het eiland en wordt bewoond door monniken. Er zijn 60 kapelletjes te vinden bij het klooster. Vanaf de weg zie je het klooster al liggen, wat een prachtig gezicht is. Het klooster kan bezocht worden, waarbij de grote bibliotheek met meer dan 2.500 boeken zeker een aanrader is. In 1462 werd het na de Turkse verwoestingen weer tot leven gebracht door Heilige Ignatius. Dit is ook de persoon in het klooster die er vereerd wordt.

Versteende Woud (Lesbos)

Versteende Woud
Versteende Woud
Kaart met locatie Versteende Woud

Door een intense vulkanische activiteit op het noorden van het eiland, zo'n twintig miljoen jaar geleden, is het Versteende Woud ontstaan. Het toen nog dichtbeboste deel van het eiland werd bedolven onder lava en as, wat zorgde voor het verstenen van de bomen. Het bos op Lesbos is het grootste versteende woud en is een beschermd natuurmonument. Er zijn in totaal 72 versteende bomen te zien, van groot tot klein en van liggend tot staand. De hoogste boom is 22 meter hoog en is een sequoia boom. Er zijn vier verschillende wandelingen te volgen door het park, variërend van 25 minuten lopen tot ruim anderhalf uur.

Museum van het Versteende Woud (Lesbos)

Museum van het Versteende Woud
Museum van het Versteende Woud
Kaart met locatie Museum van het Versteende Woud

Het Natural History Museum of the Lesvos Petrified Forest gaat over het ontstaan van het Versteende Woud op Lesbos. Tevens kom je alles te weten over de evolutie van het plantaardig leven en de vulkanische activiteit vroeger op het eiland. Het is een nieuw en modern museum met zeer goede uitleg. Het is tevens een interactief museum en erg leuk voor kinderen.

Taxiarchis monastery (Lesbos)

Taxiarchis monastery
Taxiarchis monastery
Kaart met locatie Taxiarchis monastery

Het Taxiarchis monastery, wat ook wel het Mandamados klooster wordt genoemd omdat het bij dit plaatsje ligt, is een mooie bezienswaardigheid op Lesbos. Het ligt in een naaldbomenbos en is rond 1700 gesticht. Het is gebouwd in Byzantijnse bouwstijl, wat een veel gebruikte stijl vroeger was op Lesbos. Aartsengel Michaël is de beschermheilige van het eiland, hij wordt dan ook geëerd hier. Jaarlijks komen duizenden pelgrims hierheen om de afbeelding van de aartsengel te bekijken.

Skala Eressos (Lesbos)

Skala Eressos
Skala Eressos
Kaart met locatie Skala Eressos

In het zuidwesten ligt de plaats Skala Eressos. Het is een leuke en kleine badplaats met een lang zandstrand van drie kilometer lang en een azuurblauwe zee. Maar bovenal is het de geboorteplaats van een van de grootste dichters aller tijden en de tiende Muze van Plato: Sappho. Het was de eerste vrouw die het aandurfde om haar persoonlijke gevoelens te uiten, in plaats van het prijzen van de goden. Al eeuwenlang is haar naam onlosmakelijk verbonden met vrouwen die verlangen naar andere vrouwen. Hieruit volgt dat vanaf de vroege jaren '70, homoseksuele vrouwen uit de hele wereld een bezoek brengen aan het kleine dorpje. Hedendaags is dit nog precies hetzelfde. Lesbische vrouwen voelen zich hier op hun gemak en zijn meer dan welkom. Er zijn enorm veel restaurantjes, terrasjes en leuke winkeltjes.

The Museum of Industrial Olive Oil Production (Lesbos)

The Museum of Industrial Olive Oil Production
The Museum of Industrial Olive Oil Production
Kaart met locatie The Museum of Industrial Olive Oil Production

In The Museum of Industrial Olive Oil Production in Agia Paraskevi staat de productie van olijfolie centraal. Je komt precies te weten hoe het hele proces verloopt, van olijf aan de boom tot aan de olijfolie. Ook leer je meer over de geschiedenis van de olijfolie. De oude machines en materialen zijn allemaal prachtig gerestaureerd en weer in oude staat teruggebracht. De machines werken zelfs nog, waardoor er demonstraties kunnen worden gegeven. De opslagplaatsen van de olijven worden nu gebruikt voor tentoonstellingen.

Vareltzidaina Mansion (Lesbos)

Vareltzidaina Mansion
Vareltzidaina Mansion
Kaart met locatie Vareltzidaina Mansion

Vareltzidaina's Mansion is een van de weinige Balkan herenhuizen uit de 18e eeuw, die nog geheel intact is. Het vormt een karakteristiek voorbeeld van de herenhuizen van die periode, waarin de typische kenmerken van de lokale architectuur worden gecombineerd met invloeden uit het Oosten en uit Noord-Griekenland. Het gebouw staat in het centrum van het plaatsje Petra. Vroeger leefde als laatste de Bardaktsoglou familie in het huis, zij waren wijnhandelaren. Het onderste gedeelte van het huis was voor de opslag van goederen, boven leefde men. De inrichting van hoe het toe geweest zou zijn is nog deels te bewonderen. 

Skala Sikamineas (Lesbos)

Skala Sikamineas
Skala Sikamineas
Kaart met locatie Skala Sikamineas

Skala Sikamineas is een zeer klein vissersplaatsje, maar ontzettend pittoresk. Er leven zo'n 150 inwoners in het dorpje, die hun brood verdienen met voornamelijk vissen en toerisme. In het kleine haventje liggen typische en kleurrijke Griekse bootjes. Aan het water liggen diverse restaurantjes waar je zowel in de middag als in de avond erg leuk kan eten, met als specialiteit natuurlijk verse vis. Het witte kapelletje dat op een rots ligt valt gelijk op als je de haven binnenkomt, het is dan ook nog te bezoeken. Via een trappetje naar boven heb je een mooi uitzicht op de haven en de zee.

Samos-stad (Samos)

Samos-stad
Samos-stad
Kaart met locatie Samos-stad

De hoofdstad van Samos is Samos-stad, gelegen in een diepe baai genaamd Vathy. De stad is grotendeels tegen de hellingen van een heuvel gebouwd. Je ziet hier vooral veel mooie kerken, smalle straatjes en gezellige pleintjes. Ook de huizen die typerend zijn voor het Griekse straatbeeld zul je hier aantreffen. In de avond is de haven 'the place to be'. Hier vind je leuke terrasjes en restaurants.

Pythagorion (Samos)

Pythagorion
Pythagorion
Kaart met locatie Pythagorion

Pythagorion is een geliefde badplaats in het zuidoosten van Samos. De stad is vernoemd naar Pythagoras, een Griekse wiskundige en filosoof. Hij is hier geboren en in de haven staat dan ook zijn standbeeld. Pythagorion heeft een gezellige haven. De haven is waarschijnlijk de oudste kunstmatig aangelegde haven in de Middellandse zee. In de omgeving van Pythagorion zijn veel stranden te vinden. Interessante bezienswaardigheden in Pythagorion zijn het klooster van Panagia Spiliani, het kasteel van Logothetis, de Romeinse baden en de overblijfselen van de muur van Polikratis.

Kerkis berg (Samos)

Kerkis berg
Kerkis berg
Kaart met locatie Kerkis berg

De hoogste berg van Samos is de Kerkis. Dit is een vulkaanberg van 1.440 meter hoog in het westen van het eiland. De berg is geliefd onder wandelaars, omdat je hier mooie wandeltochten kunt maken. Een wandelroute van leidt je van de plek Votsalakia naar de top van de berg. Tijdens deze wandeltocht kom je ook nog eens mooie bezienswaardigheden tegen. Denk hierbij aan grotten en kloosters.

Kástro (Naxos)

Kástro
Kástro
Kaart met locatie Kástro

In Naxos-stad staat een Venetiaans kasteel genaamd Kástro (ook wel bekend als 'The Castle of Naxos'). Dit kasteel had een vijfhoekige vorm en drie poorten. Twee van de drie poorten van het kasteel zijn behouden. Je kunt het kasteel tegenwoordig bezoeken. Wie door de poorten loopt, komt terecht in een wereld van rust. Je zult hier veel smalle steegjes en binnenplaatsen met prachtige bloemen.

Apóllonas (Naxos)

Apóllonas is een sfeervolle kustplaats op het eiland Naxos. Het dorp staat bekend om het marmer dat hier gedolven wordt. Je kunt hier marmergroeven bezoeken en het half afgemaakte Kouros-beeld uit de 6e eeuw bewonderen. Alleen de contouren van dit eeuwenoude marmeren beeld zijn voltooid. Er wordt gezegd dat het beeld de god Dionysos moet voorstellen. Aangezien het beeld niet af is, is het moeilijk te zeggen of dit daadwerkelijk het geval is.

Portára (Naxos)

Portára
Portára
Kaart met locatie Portára

Portára is een bijzondere poort. Het wordt gezien als een van de belangrijkste bezienswaardigheden op Naxos.  Er wordt gezegd dat tiran Lygdamis rond 522 voor Christus een marmeren tempel liet bouwen. Experts vermoeden dat het een tempel moest worden ter ere van de god Apollon. De tempel is echter nooit helemaal afgemaakt nadat het bewind van Lygdamis viel. In plaats van alles te slopen werden delen van de tempel door de jaren heen ontmanteld en hergebruikt. De poort van 6 meter lang was echter te groot en te zwaar om te verplaatsen. Dit had als gevolg dat de poort overbleef en er vandaag de dag nog steeds staat.

Mastiek Museum (Chios)

Mastiek Museum
Mastiek Museum
Kaart met locatie Mastiek Museum

Het Mastiek Museum is een thematisch museum, waar je alles te weten kunt komen over het duurzame teelt- en productieproces van de mastiek. Dit is het hars van de mastiekboom. Mastiek is het typische product van Chios, het is namelijk afkomstig van het zuiden van het eiland. Vandaar dat dit gedeelte van Chios ook wel wordt aangeduid als Mastichora. Het telen en kweken van mastiek is een zeldzaam proces dat alleen plaatsvindt in de mastiekdorpen. In het museum kun je tentoonstellingen, archieffoto’s, diorama’s, modellen, productiemachines en meer zien. Deze staan allemaal in het teken van de mastiekproductie. Daarnaast is er een expositie ruimte in de buitenlucht. Daar kun je de mastiekboom bewonderen.

Nea Moni (Chios)

Nea Moni
Nea Moni
Kaart met locatie Nea Moni

Nea Moni is een schitterend klooster dat op ongeveer 11 kilometer afstand ten westen van Chios-Stad ligt. De bouw van het klooster is een Byzantijnse stijl, met ronde gevels en koepels. Binnen in het klooster vind je de meeste mooie mozaïeken werken en schildertechnieken die dateren uit de renaissance periode van de 11e eeuw. Verder is het klooster omgeven door een beboste vallei.

Byzantijns Museum (Chios)

Byzantijns Museum
Byzantijns Museum
Kaart met locatie Byzantijns Museum

Het Byzantijns Museum bevindt zich in Chios-stad. De locatie van het museum is een prachtige 19e-eeuwse Ottomaanse moskee. In het museum kun je relieken van voor en na de Byzantijnse tijd bekijken. Daarnaast zijn er nog objecten uit de Genuese en islamitische periodes. Enkele voorbeelden hiervan zijn oude kanonnen en joodse, moslim en Armeense grafstenen.

Delos (Mykonos)

Delos
Delos
Kaart met locatie Delos

Delos is een klein onbewoond eiland op 2,5 km ten zuidwesten van Chora. Het is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Griekenland. Je vindt hier o.a. het Heiligdom van Dionysus, het Heilige Meer (nu droog) was getuige van de geboorte van Apollo en het Leeuwenterras. In het Archeologisch Museum staan de meeste vondsten van het eiland tentoongesteld. De bootjes naar Delos hebben een eigen pier in de haven van Mykonos-stad bij Karaoli Dimitrou en het gemeentehuis en vertrekken vrijwel dagelijks.

Ano Mera (Mykonos)

Ano Mera is een traditioneel dorp met het Panaija Toerliani Klooster uit de 16e eeuw. De fraaie toren is vervaardigd door marmerbewerkers uit Tinos. In de kerk vind je oude fresco's, kleding en borduurwerk. Vlakbij ligt nog een ander klooster Moni Palaiokastrou uit de 17e eeuw.

Mykonos-stad (Mykonos)

Mykonos-stad
Mykonos-stad
Kaart met locatie Mykonos-stad

Mykonos-stad, ook wel Chora genoemd, is het schilderachtige hoofdstadje van Mykonos. De stad heeft een typisch Cycladisch uiterlijk door de mooie witte huizen met blauwe en rode kozijnen. In de vele smalle straatjes van Mykonos-stad vind je leuke winkeltjes. Een aanrader om te bezoeken is Panagia Paraportiani, de beroemdste kerk van het hele eiland. Ook de romantische wijk Mikra Enetia (Klein Venetië) is zeker de moeite waard. Deze wijk is pal naast de zee gebouwd waardoor de balkons van de huizen boven de zee zweven. Vanuit deze wijk kun je de bekende windmolens van Mykonos bezoeken.

Parikía (Paros)

Parikía
Parikía
Kaart met locatie Parikía

Parikía is de hoofdstad van Paros. De havenstad ligt in het westen van het eiland in een grote baai. Bijna alle toeristen die naar Paros reizen, komen hier met de ferryboot aan. Parikía kan gezien worden als een typische Cycladische stad. Het is namelijk een stad met smalle paden, oude kerken en kleine winkeltjes. Daarnaast tref je ook hier de typische blauwe en witte huizen aan. Het is de veelbezochte plek vanwege het nachtleven en de vele restaurantjes langs het water. Een bekende bezienswaardigheid in Parikía is de Byzantijnse Katapolianí-kerk (in het Grieks: Ekatontapylianí), een van de belangrijkste Grieks-Orthodoxe heiligdommen van de Cycladen.

Naoussa (Paros)

Naoussa
Naoussa
Kaart met locatie Naoussa

Een van de mooiste dorpen op het Paros is Naoussa. Dit sfeervolle vissersdorp heeft alles wat je verwacht van een Cycladisch dorp. Je kunt hier ronddwalen de talloze smalle steegjes, een dagje naar het strand, de leuke winkeltjes afgaan of genieten van een heerlijk maaltijd in de vele restaurants. Er is ook genoeg te zien in het dorp. Denk bijvoorbeeld aan de historische kerken en de musea. In de haven van Naoussa kun je tevens de overblijfselen van een Venetiaans kasteel aantreffen. Hier staan ook de typische watermolens. In Naoussa kun je ook goed uitgaan.

Antiparos (Paros)

Antiparos
Antiparos
Kaart met locatie Antiparos

Op ongeveer 5 minuten afstand van Paros ligt het kleine eiland Antiparos. Experts denken dat Antiparos ooit aan Paros heeft vastgezeten. Het is leuk om tijdens je verblijf op Paros een boottochtje te maken naar dit eiland. Antiparos staat bekend als een zeer rustig eiland. Er wonen hier namelijk maar een paar honderd mensen en het eiland heeft maar 1 dorp. Toeristen komen hier vooral voor de mooie stranden. Een must-see op Antiparos is de grot met stalagmieten en stalagtieten. De grot kan te voet worden afgedaald. 

Akrotiri (Santorini)

Akrotiri
Akrotiri
Kaart met locatie Akrotiri

Akrotiri was in de Griekse Oudheid een belangrijke stad voor de Minoïsche beschaving. De stad werd echter verwoest door een vulkaanuitbarsting. Door deze ramp werden veel gebouwen en voorwerpen bedolven onder het puin. De overblijfselen zijn daardoor echter goed bewaard gebleven. Er zijn hier geen lichamen gevonden waardoor men ervan uit gaat dat de oorspronkelijke bewoners op tijd zijn gevlucht. De nederzetting is in 1967 opgegraven en heeft een oppervlakte van ongeveer 20 hectare. De archeologische site was een lange tijd gesloten, maar is sinds 2012 weer geopend voor het publiek. Je kunt de overblijfselen van Akrotiri op eigen gelegenheid bekijken of in het gezelschap van een gids.

Oia (Santorini)

Oia
Oia
Kaart met locatie Oia

Het dorp Oia heeft veel plekjes met mooie uitzichten. Vooral met zonsondergang is het uitzicht op de zee en de krater prachtig om te zien. Oia is waarschijnlijk een van de meest gefotografeerde plaatsen op Santorini vanwege dit uitzicht. Je hebt hier ook een mooi uitzicht op Fira. Het dorp trekt daarnaast ook veel toeristen vanwege het traditionele uiterlijk. Een opvallend kenmerk is dat in Oia veel huizen in de rotsen zijn gegraven. In dit fotogenieke dorpje kun je heerlijk rondstruinen en leuke straatjes met tavernes ontdekken.

Red Beach (Santorini)

Red Beach
Red Beach
Kaart met locatie Red Beach

Red Beach is een van de meest bekende stranden van Santorini. Zoals de naam al aangeeft, is dit een zandstrand met een roodachtige kleur. Het contrast tussen de roodbruine rotsen op de achtergrond en het blauwe water is bijzonder om te zien. Het landschap is hier spectaculair! Het strand is niet ver gelegen van de archeologische site Akrotiri. Je kunt een bezoekje aan beide bezienswaardigheden dus goed combineren. De laatste jaren is er sprake van instortingsgevaar. De meeste toeristen stoppen hier dus alleen voor een foto en gaan vervolgens verder.

Olympos (Karpathos)

Olympos
Olympos
Kaart met locatie Olympos

Olympos is het bekendste dorp van het Griekse eiland Karpathos. Je kunt het plaatsje met de boot bereiken, maar je kunt er ook naartoe rijden met de auto. Een klein stukje naar Olympos is niet geasfalteerd, maar het grootste gedeelte van de weg is onlangs nog vernieuwd. Olympos ligt midden in een prachtig berggebied met aan beide zijden oude windmolens. Het dorp is jarenlang geïsoleerd geweest en daardoor lopen enkele vrouwen nog in traditionele klederdracht. Ook de bouwstijl en het dialect is bewaard gebleven. Olympos is gebouwd tussen de 7e en 9e eeuw.