Kustlijn Mykonos - GriekenlandKustlijn Mykonos - Griekenland

Griekenland ligt in Zuid-Europa en bestaat uit het vasteland met het schiereiland Peloponnesos en circa 1500 eilanden, waarvan er 160 zijn bewoond. Griekenland grenst in het noorden aan Albanië, Macedonië, Bulgarije en Turkije. Het vasteland van Griekenland is omgeven door de Middellandse Zee (in het zuiden), de Ionische Zee (in het westen) en de Egeïsche Zee (in het oosten). De eilanden van Griekenland vormen samen ongeveer 20% van het landoppervlakte. De Griekse eilanden zijn verdeeld in een aantal regio`s, waaronder de Ionische eilanden. De grootste eilanden zijn Kreta, Evia, Lesbos en Rhodos. De kustlijn van het vasteland van Griekenland is bijna 4000 km lang, als je alle eilanden meerekend dan is de kustlijn bijna 15.000 km.

Ervaringen

Er zijn 197 ervaringen ingevuld; Griekenland krijgt een 8 uit 10 .
Hieronder vind je de laatste 10.

bezocht dit land in juni 2015

Zaten 5 minuten fietsen van Kos stad. Hier geweldige eetgelegenheden met enorm vriendelijke mensen. Ook een prachtig strand waar je bij Artemis heaven gratis steiger houten strand bedden hebt. Ook hier bij lounge vriendelijke mensen. In een woord een aanrader voor Griekenland liefhebbers of die het nog gaan worden.

bezocht dit land in juni 2015

Karpathos is een mooi eiland met mooie stranden en leuke restaurantjes. ook erg aardige bevolking

bezocht dit land in juni 2015

Glyfada Beach is een ideaal gelegen bestemming aan de westzijde van Corfu met een lang zandstrand. Er zijn twee restaurants waarvan n zeer goed. Er is n mini-markt en n toeristenshop. De bebouwing bestaat voornamelijk uit de vakantiehuisjes van Menigos Resort. Een ideale bestemming voor mensen die van een rustige strandvakantie houden. Als je niet iedere dag op het strand wilt liggen is een huurauto noodzakelijk om ook andere dingen te doen, zoals het eiland Corfu te verkennen of een bezoek aan de hoofdstad Kerkyra te brengen.

bezocht dit land in juni 2015

Athene is mooi voor een paar dagen. Boek een Griekse gids die Griekse eettentjes voor je opzoekt.

bezocht dit land in juni 2015

Mirtos op Kreta is een fantastische plek voor mensen die niet van het uitgaansleven houden. Een lieflijk dorp met een ongekende rust. Een dorp waar je je thuis voelt. Een plek om terug tekeren!!

bezocht dit land in juni 2015

Op Lesbos is van alles te beleven, rustgevend, echt Griekenland gevoel, leuke tripjes te maken op scooter of auto, lieve mensen met een groot hart. genoeg keuzes in restaurants en kleinere eetgelegenheden voor een klein hapje.

bezocht dit land in juni 2015

Kokkari op Samos ie een klein gezellig plaatsje aan een haventje met veel taverna's en terrassen. Vooral geschikt voor ouder publiek.Geen muziek op de terrassen of alleen rustig op de achtergrond. Er kan in de omgeving flink gewandeld worden,bergschoenen aan. De mensen zijn zo enorm vriendelijk en ze doen het echt niet voor de fooi,maar omdat ze super gastvrij zijn. Ik heb er enorm genoten!

bezocht dit land in mei 2015

Santorini is zeer fotogeniek door de hagelwitte huisjes en de felblauwe kerkkoepeltjes die je overal op het eiland vindt. Slenteren door de smalle straatjes en de vele trappen met een grote verscheidenheid aan winkeltjes en terrasjes in plaatsjes als Oia en Fira is geweldig. Vooral door hun ligging op de hoge kraterrand met telkens weer prachtige vergezichten. Vanaf die hoogte is het uitzicht op de met zeewater gevulde krater (caldera) waar veerboten en cruiseschepen en zeilschepen modelbootjes lijken, adembenemend. Tel daar het uitzicht op de Egesche Zee en de prachtige zonsondergangen bij op en je geluk is compleet. Voor de liefhebbers is er ook voldoende strand te vinden dat door de vulkanische oorsprong in kleuren als rood, wit en zwart beschikbaar is. Archeologische opgravingen in Akrotiri, thans overdekt museum, leggen een beschaving bloot van een voor die tijd (vr de grote uitbarsting van de vulkaan, ca 1600 v.Chr), zeer hoog peil, die de verhalen over het verzonken Atlantis voeden. Verblijven op dit eiland is een feest, de bevolking is aardig en behulpzaam en de restaurants zijn niet duur.

bezocht dit land in mei 2015

Athene is een compacte stad, gezellig toeristisch oud centrum, De historische plekken bestaan veelal uit overblijfselen (geen complete of herbouwde tempels etc.), met daarbij een museum met opgegraven stukken.

bezocht dit land in mei 2015

Plati ligt vlakbij Myrina, dat laatste stadje is waar je vanzelf naar toe gaat als je in Plati verblijft. Het strand bij Plati zelf is wel helemaal goed! Myrina heeft een leuk haventje met veel, echt Griekse, restaurantjes. De bevolking is zeer vriendelijk en behulpzaam. Je voelt je 100 % welkom.

Vervoer

Vervoer naar het land

De afstand van Amsterdam naar Athene is ongeveer 3100 km. Het makkelijkste en snelste is om met het vliegtuig naar Griekenland te gaan. Bijna ieder eiland heeft een luchthaven. Kreta heeft maar liefst 3 internationale vliegvelden. Het grootste vliegveld ligt vlakbij Heraklion en de andere vliegvelden bij Chania en Sitia. De vliegtijd vanaf Schiphol bedraagt ongeveer 3 uur en 45 minuten.

Vervoer in het land

Het meest gebruikte openbaar vervoermiddel is de bus. De interlokale ICTEL-busmaatschappij brengt je tot in alle uithoeken van het land. Griekenland is geen treinland, het heeft amper 2500 km spoorweg. Tussen de eilanden vindt je wel veel bootverbindingen. Een ideaal vervoermiddel op de eilanden zijn scooters. Let er wel op dat je onder de 21 jaar niet verzekerd bent.

Het openbaar vervoer is goedkoper dan in Nederland.

Artikelen

De Noord-Egesche eilanden
Onontdekt Lesbos
Ontdek Lesbos met Corendon
Culturele festivals in Griekenland
Eilandhoppen Griekse Cycladen
De eilandgroepen van Griekenland
Top 5 bezienswaardigheden Rhodos
Top 5 bezienswaardigheden Corfu
Top 5 appartementen Kos, Griekenland
Top 5 bezienswaardigheden Kreta
Stedentrip Athene
Griekenland van A tot Z
Duiken in Chersonissos
Asklepion, antiek Grieks ziekenhuis op Kos
Griekse Cycladen
Gastronomisch Griekenland
Het verdwenen wonder van Rhodos
Vakantie op de Griekse Eilanden
Kreta van A tot Z

Visum

Als je in het bezit bent van een geldig Nederlands of Belgisch paspoort of identiteitskaart heb je geen visum nodig voor een vakantie in Griekenland.

Prijzen

Het prijsniveau in Griekenland is ongeveer gelijk met Nederland.

De munteenheid in Griekenland is de euro.

Veiligheid

Over het algemeen is Griekenland een veilig land. Maar net als overal moet je ook in Griekenland rekening houden met zakenrollers.

En in het verkeer moet je goed opletten. In Griekenland gebeuren erg vel verkeersongelukken. Vooral als je op pad gaat met een scooter, kijk dan goed uit en doe altijd een helm op.

Bevolking & cultuur

Bouzouki-muziek: de bouzouki (een soort gitaar met zes snaren en een lange hals, lijkt op een mandoline) is bij het publiek geliefd om zijn wat melancholisch klinkende tonen. Vaak treden bouzouki-spelers op tijdens de avondmaaltijden in de duurdere tavernes en restaurants; in volkscafés klinkt de bouzouki ook via cd`s of radio.

Paijiria wordt gevierd ter ere van de patroonheilige van een dorp. De festiviteiten beginnen met een religieuze viering en eindigen in de vroege uurtjes.

Griekenland heeft een bruisende economie met een groeipercentage dat ligt boven het Europese gemiddelde. Ook heeft Griekenland een van de grootste handelsvloten ter wereld en twee Nobelprijswinnaars in de literatuur. Drie van de vier Grieken heeft een mobiele telefoon en Griekenland kent een van de hoogste levensverwachtingen in Europa (79 jaar).

Een toerist is voor de Grieken automatisch een gast in hun land, hun dorp of in hun huis. Grieken zijn erg gastvrij. Als je tijdens een wandeling door het Griekse landschap een boer tegenkomt dan is de kans groot dat je wat fruit meekrijgt. Het kan zelfs gebeuren dat hij je bij hem thuis uitnodigt voor een drankje en een Griekse salade of stukje brood.

Er bestaan een aantal typisch Griekse dansen waaronder:
* de zeibekiko, deze dans wordt uitgevoerd door een man die steeds ingewikkelder acrobatische cirkelvormige bewegingen maakt
* de chasapikos, dit wordt vaak gedanst door drie mannen die elkaar bij de schouders vasthouden
* de tsifteteli betekent in het Turks 'twee snaren' en wordt begeleid door een viool met twee snaren. De dans wordt uitgevoerd door een vrouw en lijkt op buikdansen.

Landkaart

Hieronder staat de kaart van Griekenland (Ellda); met als hoofdstad Athene. Het land ligt in zuid Europa en heeft een oppervlakte van ongeveer 132000 km. Het klimaat wat er heerst is Mediterraans. Het merendeel van de 11000000 inwoners heeft als geloofsovertuiging Orthodox. De meest gesproken taal in Griekenland is Grieks. De tijdzone van het land is +2. De munteenheid van Griekenland is de Euro.

Plaatsen Bezienswaardigheden

Flora & Fauna

Door het gebrek aan bossen zijn er maar weinig grote zoogdieren in Griekenland. Bijzondere dieren zijn de Griekse landschildpad, de Moorse landschildpad en de alleen in Griekenland voorkomende landschildpad Testudo marginata; helaas komen er van deze soorten steeds minder voor. Kikkers, padden en niet-giftige slangen komen overal voor, evenals gekko's, kameleons en andere hagedisachtigen.

De olijfoogst is nog steeds zeer belangrijk. Olijven en olijfolie zijn niet alleen belangrijke exportproducten, maar in Griekenland wordt bovendien per hoofd van de bevolking meer olijfolie gebruikt dan waar ook ter wereld. Olijfgaarden bepalen het landschap. Alleen Corfu heeft naar schatting al 3 miljoen olijfbomen! Bijna elk huishouden heeft een paar productieve olijfbomen. De binnenplaatsen zijn vaak overdekt met wijnranken en zelfs het kleinste gezin slaagt erin om van zijn eigen druiven wijn te maken.

Medische informatie

Voor medische hulp in Griekenland kan je terecht bij de eerste hulp van een ziekenhuis of bij een dienstdoende arts. Zorg er altijd voor dat je goed verzekerd bent en zorg er ook voor dat jou verzekering alle activiteiten die je onderneemt dekt. Ook voor eerste hulp kan je terecht in het ziekenhuis of bij een dienstdoende arts.

Inentingen

Voor reizen naar Griekenland zijn geen verplichte vaccinaties nodig. Neem voor actuele adviezen altijd contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

De taal

Alfabet is een Grieks woord en veel van onze huidige woorden zijn verwant aan de vroeg Griekse taal. Zonder twijfel is het Grieks de oudst betuigde taal in Europa. Het Grieks is een van de Indo-Europese talen.

Jeugdjournaal filmpjes over Griekenland
KNMI over Griekenland
Kaart van Griekenland
Links over Griekenland
Historische kaart van Griekenland

Geschiedenis

In 40.000 v.Chr. woonden er al mensen in Epirus (Epirus ligt tussen de Albanese grens en Macedonië). De mensen leefden toen vooral van de jacht en het verzamelen van vruchten. De landbouw kwam uit het Midden-Oosten en bereikte Griekenland in ongeveer 7.000 v.Chr. Opvallende vondsten uit deze tijd zijn idolen (weelderige vrouwenfiguren van moedergodinnen die de vruchtbaarheid symboliseerden). Tot 1000 v.Chr. werd Griekenland geregeerd door veel verschillende leiders van diverse afkomst. Het gebied groeide uit tot een mengsel van onafhankelijke stadsstaten, waarvan vele kolonies in het Middellandse-Zeegebied vestigden. In 168 v. Chr. versloeg Rome de Macedoniërs en werd Griekenland een Romeinse provincie onder de naam Achaia. De haat tussen de Christenen in oost en west zorgde in de 11e eeuw voor kruistochten. De grootste ramp voltrok zich echter in het Oosten van het rijk. De Seldsjoek-Turken namen in een sneltreinvaart een groot deel van Griekenland in. Noord-Griekenland en Thessalië waren al aan het einde van de 14e eeuw in Turkse handen. Na de verovering van Constantinopel op dinsdag 29 mei 1453 werd de rest van Griekenland aan het domein van de Turken toegevoegd (29 mei is nog steeds een dag die vele Grieken met onheil associëren). De Ionische eilanden en de kust van Epirus kwamen nooit in de handen van de Turken. In 1814 richtten Grieken in Odessa de Filiki Eteria op, een geheim genootschap dat overal cellen organiseerde om een opstand voor te bereiden.

De volgorde van onafhankelijkheid:
1832 - Oud-Griekenland
1864 - Ionische Eilanden
1881 - Thessalië
1913 - Epirus, Macedonië, Kreta, Noord-Egeïsche zee
1920 - West-Thracië
1947 - Dodekanesos

De bestijging van de troon door Yorgos I, een Deense prins, ging gepaard met het uitvaardigen van een nieuwe grondwet. In 1920 kwam Yorgos II aan de macht, die een jaar later op zijn beurt weer verjaagd werd. In 1928 werd Griekenland een republiek en nam Venizelos het roer over. In 1932 verloor Venizelos zijn meerderheid van stemmen. Na een referendum keerde Yorgos II in 1935 weer terug. In 1952 kwam een grondwetswijziging tot stand en de verkiezingen leverden onder het toeziend oog van Uncle Sam een rechtse meerderheid op. In hetzelfde jaar trad Griekenland toe tot de NAVO. Op 21 april 1967 greep een groep kolonels de macht en kwam een einde aan de monarchie. Op 1 januari 1981 is Griekenland toegetreden tot de EEG.

Bestemmingen in Griekenland