Griekenland

Kustlijn Mykonos - Griekenland
Kustlijn Mykonos - Griekenland

Griekenland is een republiek gelegen in Zuid-Europa en bestaat uit vasteland en ruim vijftienhonderd eilanden. Het land grenst aan Albanië, Bulgarije, Macedonië en Turkije en ligt aan de Ionische Zee, de Middellandse Zee en de Egeïsche Zee. Griekenland bestaat voor 70% uit bergen en heeft een kustlijn van vijftienduizend kilometer. De hoofdstad is Athene en de meest bekende eilanden zijn Kreta, Kos, Corfu, Lesbos en Rhodos.

Reisaanbod Griekenland
Bekende plaatsen
Bekende gebieden
 • Kreta (401)
 • Rhodos (146)
 • Kos (126)
 • Corfu (120)
 • Santorini (81)
 • Zakynthos (80)
 • Halkidiki (67)
 • >> Alle gebieden
 • Vlag Griekenland
  Officiele naam:
  EllŠda
  ISO:
  GR
  Ligging:
  zuid
  Hoofdstad:
  Athene
  Inwoners:
  +/- 11000000
  Taal:
  Grieks
  Godsdienst:
  Orthodox
  Tijdzone:
  UTC +2
  Munteenheid:
  Euro
  Klimaat:
  Mediterraans
  Oppervlakte:
  132000 km≤
  Beste reistijd:
  mei - september
  Hoogseizoen:
  juli - augustus

  Bouzouki-muziek: de bouzouki (een soort gitaar met zes snaren en een lange hals, lijkt op een mandoline) is bij het publiek geliefd om zijn wat melancholisch klinkende tonen. Vaak treden bouzouki-spelers op tijdens de avondmaaltijden in de duurdere tavernes en restaurants; in volkscafťs klinkt de bouzouki ook via cd`s of radio.

  De olijfoogst is nog steeds zeer belangrijk. Olijven en olijfolie zijn niet alleen belangrijke exportproducten, maar in Griekenland wordt bovendien per hoofd van de bevolking meer olijfolie gebruikt dan waar ook ter wereld. Olijfgaarden bepalen het landschap. Corfu heeft naar schatting 3.000.000 olijfbomen. Bijna elk huishouden heeft een paar productieve olijfbomen. De binnenplaatsen zijn vaak overdekt met wijnranken en zelfs het kleinste gezin slaagt erin om van zijn eigen druiven wijn te maken.

  Paijiria wordt gevierd ter ere van de patroonheilige van een dorpje. De festiviteiten beginnen met een religieuze viering en eindigen in de vroege uurtjes.

  Ervaringen

  * = verplicht veld

  Griekenland krijgt gemiddeld een 8,2 uit 10 op basis van 601 ervaringen:

  8,2 601 ervaringen + Ervaring delen

  Pagina 1 van 201 met 601 resultaten

  plaats: Kreta, reisperiode: september 2017

  Leuk eiland maar volgende keer weer een andere

  • Algemeen 9
  • Uitgaan 7
  • Cultuur 10
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 9
  • Inwoners 7
  • Ligging 7
  plaats: Rhodos, reisperiode: oktober 2018

  de jungle tour van nikos papas is onvergetelijk. lees eacties van anderen op tripadvisor of op fb . mis deze bijzondere dag niet als je op rhodos bent. 't is een dagje op stap met een gekke & happy griek! sinds twee jaren is er een mooi toy museum - ja ook voor volwassenen! 't ligt net buiten archipoli in het hartje van het eiland - gratis entree. gratis bordspelen, muur- en grondspelen. en . .flipperkasten in het souterrain! er wordt ook nederlands gesproken afgelopen jaar is de olijffabriek geopend. gelegen aan de grote weg nabij archangelos. gratis entree, rondleiding en proeven! en wil je eens wat lekkers drinken dan bestel je: cafee frappe.... koude koffie-met schuimkraag in een limonadeglas. Doen!

  • Algemeen 8
  • Uitgaan 6
  • Cultuur 9
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 7
  • Inwoners 10
  • Ligging 8
  plaats: Koss, reisperiode: september 2017

  Eiland Kos is in orde maar niet in september. Einde van het seizoen. Mensen hebben dan niet zoveel zin meer in toeristen.

  • Algemeen 8
  • Uitgaan 8
  • Cultuur 7
  • Restaurants 7
  • Bezienswaardigheden 7
  • Inwoners 5
  • Ligging 7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Volgende

  Vakantieverhalen / reisverslagen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Griekenland

  Olympos
  Olympos

  Olympos is het bekendste dorp van het Griekse eiland Karpathos. Je kunt het plaatsje met de boot bereiken, maar je kunt er ook naartoe rijden met de auto. Een klein stukje naar Olympos is niet geasfalteerd, maar het grootste gedeelte van de weg is onlangs nog vernieuwd. Olympos ligt midden in een prachtig berggebied met aan beide zijden oude windmolens. Het dorp is jarenlang geïsoleerd geweest en daardoor lopen enkele vrouwen nog in traditionele klederdracht. Ook de bouwstijl en het dialect is bewaard gebleven. Olympos is gebouwd tussen de 7e en 9e eeuw.

  Water Village
  Water Village

  Water Village in Sarakindo is een van de grootste waterparken van Europa. Het park heeft vele attracties en activiteiten en is geschikt voor het hele gezin. De kinderen kunnen zich prima vermaken en jij kunt zelf lekker ontspannen in de jacuzzi. Naast attracties met water zijn er ook attracties zonder water te vinden. Het park is goed bereikbaar en aan te raden voor een dagje waterpret. Water Village is open vanaf mei t/m oktober.

  Navaggio Beach
  Navaggio Beach

  Navaggio Beach is zonder twijfel het meest bekende strand van Zakynthos. Dit strand wordt door velen ook wel Shipwreck Beach genoemd. Navaggio Beach heeft deze bijnaam gekregen vanwege het scheepswrak dat hier is aangespoeld. Dit wrak ligt nog steeds midden op het strand. Het strand ligt in een baai en wordt beschut door hoge kalkstenen kliffen. Van bovenaf is de aanblik op het strand erg mooi. Navaggio Beach wordt dan ook vaak gefotografeerd en je zult dit strand vaak tegenkomen op ansichtkaarten. Je kunt Navaggio Beach alleen per boot bereiken.

  Meer bezienswaardigheden

  Vakantiebestemmingen in Griekenland

  Artikelen

  Nieuws

  Eten en drinken

  In de meeste Griekse restaurants worden in de ochtend de gerechten bereid. Deze gerechten houden ze warm voor de lunch en het avondeten. De meeste Grieken eten pas rond 21.00 uur. Er is vaak veel keuze in voorgerechten en hoofdgerechten, maar de dessertkaart is beperkt.

  De olijf is een van de belangrijkste exportproducten van Griekenland. Deze wordt dan ook in veel gerechten gebruikt, net zoals olijfolie. Veel gegeten groenten zijn paprika's, aubergines en pompoenen. Tomaten worden ook in veel gerechten gebruikt. In Griekenland vind je veel winkeltjes met gedroogde vruchten en kraampjes met verschillende Griekse kruiden. Van vlees wordt vaak gehakt gemaakt of het wordt in stukjes gesneden. Naast vlees, wordt er ook veel vis gegeten. Zo worden inktvis, calamaris, zwaardvis en kleine visjes vaak gefrituurd. De populairste zuivelproducten van Griekenland zijn fetakaas, weikaas Mizithra, dikke yoghurt en Tzatziki.

  Griekenland heeft verschillende wijnsoorten. Ongeveer 10% van de gebruikte landbouwgebieden bestaat uit wijngaarden. Typisch Griekse drankjes zijn Ouzo en Raki. Ouzo is een drankje op basis van anijs en Raki is de meest sterke drank die in Griekenland wordt gedronken. Daarnaast is er een Griekse cognac genaamd Metaxa. Deze is in verschillende sterktes te verkrijgen. Griekenland heeft ook een eigen bier, genaamd Mythos.

  Vervoer

  De afstand van Amsterdam naar Athene is ongeveer 3100 km. Het makkelijkste en snelste is om met het vliegtuig naar Griekenland te gaan. Bijna ieder eiland heeft een luchthaven. Kreta heeft maar liefst 3 internationale vliegvelden. Het grootste vliegveld ligt vlakbij Heraklion en de andere vliegvelden bij Chania en Sitia. De vliegtijd vanaf Schiphol bedraagt ongeveer 3 uur en 45 minuten.

  Het meest gebruikte openbaar vervoermiddel is de bus. De interlokale ICTEL-busmaatschappij brengt je tot in alle uithoeken van het land. Griekenland is geen treinland, het heeft amper 2500 km spoorweg. Tussen de eilanden vindt je wel veel bootverbindingen. Een ideaal vervoermiddel op de eilanden zijn scooters. Let er wel op dat je onder de 21 jaar niet verzekerd bent.

  Het openbaar vervoer is goedkoper dan in Nederland.

  Visum

  Als je in het bezit bent van een geldig Nederlands of Belgisch paspoort of identiteitskaart heb je geen visum nodig voor een vakantie in Griekenland.

  Prijsniveau

  Het prijsniveau in Griekenland is ongeveer gelijk met Nederland.

  De munteenheid in Griekenland is de euro.

  Veiligheid

  Over het algemeen is Griekenland een veilig land. Maar net als overal moet je ook in Griekenland rekening houden met zakenrollers.

  En in het verkeer moet je goed opletten. In Griekenland gebeuren erg vel verkeersongelukken. Vooral als je op pad gaat met een scooter, kijk dan goed uit en doe altijd een helm op.

  Medische informatie

  Voor medische hulp in Griekenland kan je terecht bij de eerste hulp van een ziekenhuis of bij een dienstdoende arts. Zorg er altijd voor dat je goed verzekerd bent en zorg er ook voor dat jou verzekering alle activiteiten die je onderneemt dekt. Ook voor eerste hulp kan je terecht in het ziekenhuis of bij een dienstdoende arts.

  Voor reizen naar Griekenland zijn geen verplichte vaccinaties nodig. Neem voor actuele adviezen altijd contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

  In Griekenland kun je slechts op enkele plaatsen kraanwater drinken. Aangeraden wordt om altijd flessen water te kopen.

  Bevolking

  Bouzouki-muziek: de bouzouki (een soort gitaar met zes snaren en een lange hals, lijkt op een mandoline) is bij het publiek geliefd om zijn wat melancholisch klinkende tonen. Vaak treden bouzouki-spelers op tijdens de avondmaaltijden in de duurdere tavernes en restaurants; in volkscafés klinkt de bouzouki ook via cd`s of radio.

  Paijiria wordt gevierd ter ere van de patroonheilige van een dorp. De festiviteiten beginnen met een religieuze viering en eindigen in de vroege uurtjes.

  Griekenland heeft een bruisende economie met een groeipercentage dat ligt boven het Europese gemiddelde. Ook heeft Griekenland een van de grootste handelsvloten ter wereld en twee Nobelprijswinnaars in de literatuur. Drie van de vier Grieken heeft een mobiele telefoon en Griekenland kent een van de hoogste levensverwachtingen in Europa (79 jaar).

  Een toerist is voor de Grieken automatisch een gast in hun land, hun dorp of in hun huis. Grieken zijn erg gastvrij. Als je tijdens een wandeling door het Griekse landschap een boer tegenkomt dan is de kans groot dat je wat fruit meekrijgt. Het kan zelfs gebeuren dat hij je bij hem thuis uitnodigt voor een drankje en een Griekse salade of stukje brood.

  Er bestaan een aantal typisch Griekse dansen waaronder:
  * de zeibekiko, deze dans wordt uitgevoerd door een man die steeds ingewikkelder acrobatische cirkelvormige bewegingen maakt
  * de chasapikos, dit wordt vaak gedanst door drie mannen die elkaar bij de schouders vasthouden
  * de tsifteteli betekent in het Turks 'twee snaren' en wordt begeleid door een viool met twee snaren. De dans wordt uitgevoerd door een vrouw en lijkt op buikdansen.

  De taal

  Alfabet is een Grieks woord en veel van onze huidige woorden zijn verwant aan de vroeg Griekse taal. Zonder twijfel is het Grieks de oudst betuigde taal in Europa. Het Grieks is een van de Indo-Europese talen.

  Flora & Fauna

  Griekenland heeft een mediterraan klimaat. Er bevinden zich veel licht ontvlambare planten waardoor er regelmatig bosbranden ontstaan. De planten bevatten veel etherische oliën en harsen. Verder zijn er veel pijnbomen en olijfbomen te vinden en in de hoger gelegen gebieden vind je eiken, beuken en essen.

  Het wild wordt steeds minder in Griekenland doordat de groei van planten wordt tegengegaan door de bevolking. Er leven veel geiten en verschillende vogelsoorten in Griekenland. Verder vind je er veel verschillende soorten vlinders, de Europese kameleon en in de bergen leven wilde zwijnen en herten. Ook dieren die op zoek zijn naar warmte leven in Griekenland zoals schildpadden en slangen.

  Geschiedenis

  In 40.000 voor Christus vond de sociale revolutie plaats in Griekenland. De mensen gingen op vaste plaatsen wonen en er ontstond een cultuur. In 7.000 voor Christus bereikte de landbouw Griekenland. Tussen 2.500 en 1.200 voor Christus ontstond de Griekse taal en sloeg de Griekse cultuur ook aan in het oosten, op Kreta en op Peloponnesos. De cultuur kreeg een terugslag toen de Doriërs uit het noorden kwamen. Zij hadden een goede krijgskunst door de ijzeren wapens die zij hadden overgenomen van de culturen uit het noorden. De cultuur was verwoest. Deze periode staat bekend als 'de donkere eeuwen'. Rond 900 voor Christus ging het beter. De grootste inkomsten kwamen nog steeds uit de landbouw, de veeteelt en de visserij. In 168 voor Christus werd Griekenland een Romeinse provincie met de naam Achaia.

  In de 11e eeuw begonnen de kruistochten. De Seltsjoeken uit Turkije namen een groot deel van Griekenland over en op 29 mei 1453 was heel Griekenland in handen van de Turken. In 1814 werd Filiki Eteria opgericht, een geheime genootschap die een opstand organiseerde. In 1832 werd Oud-Griekenland onafhankelijk, gevolgd door de rest van de delen van Griekenland. Nadat veel mensen op de macht hadden gehad, werd Griekenland in 1928 een republiek en kwam Venizelos op de troon. De economie werd beter, van primair agrarisch ging de economie naar industrieel-kapitalistisch. In 1952 werd Griekenland lid van de NAVO. In 1964 werd Constantijn koning en in 1981 werd Griekenland lid van de EEG.

  Jeugdjournaal filmpjes over Griekenland
  KNMI over Griekenland
  Kaart van Griekenland
  Links over Griekenland
  Historische kaart van Griekenland