Bezienswaardigheden Groenland

Nationaal Park Noordoost-Groenland

Nationaal Park Noordoost-Groenland
Nationaal Park Noordoost-Groenland
Kaart met locatie Nationaal Park Noordoost-Groenland

De gemeentes Qaasuitsup in het westen en Sermersooq in het zuiden vormen samen het nationale park van Groenland. Nationaal Park Noordoost-Groenland is het grootste nationale park van de hele wereld (972.000 km²) en tevens ook het meest noordelijk gelegen park van de hele wereld. Het is het enige nationale park van Groenland en er leven onder andere ijsberen, poolvossen en hermelijnen. Ook zijn de walrussen, ringelrobben en klapmutsen goed vertegenwoordigd in dit park.

Markt in Nuuk

Een interessante lokale markt in Groenland is in Nuuk. De markt is tamelijk klein van omvang. De lokale mensen die er zijn vertegenwoordigd verkopen dingen als boeken, schoenen, kunstwerken en gebreide producten. Het opmerkelijke is dat niet alleen de verkopers achter de kraampjes staan, maar ook de hele gezinnen van deze verkopers. De opbrengst van de markt is vaak de enige bron van inkomsten voor deze Groenlandse gezinnen.

Ru´nes van de Vikingen

In Groenland zijn veel ruïnes te vinden, waaronder die van de Vikingen. De meeste middeleeuwse ruïnes van de Vikingen zijn te vinden in het zuiden van Groenland. De talrijke resten van Osterbygden liggen hier langs de fjorden, op schiereilanden of langs waterstromen. Aan de hand van deze middeleeuwse overblijfselen kun je een goed beeld vormen van de tijd van de Vikingen. Natuurlijk is het ook het maken van foto's voor in het fotoboek een interessante bezigheid.

Hondensleetocht

Hondensleetocht
Hondensleetocht
Kaart met locatie Hondensleetocht

Groenland staat mede bekend om de hondensleetochten die er plaatsvinden. Voor deze hondensleetochten moet je absoluut in de regio Sismiut zijn. De maanden maart en april zijn hier uitermate geschikt voor. Op Disko Eiland worden het hele jaar door hondensleetochten georganiseerd. De tochten trekken niet alleen veel toeristen aan, maar ook lokale inwoners. Het is erg leuk om eens meegemaakt en gezien te hebben.

Wandelen in Groenland

Wandelen in Groenland
Wandelen in Groenland

Groenland is tevens een erg geschikt land voor de echte wandelliefhebbers. Groenland biedt vele mogelijkheden voor lange wandelingen en trektochten. De wandelfaciliteiten zijn nog niet overal even goed ontwikkeld. In Groenland hoef je niet overal uitgezette wandelroutes, eetvoorzieningen en voorbewandelde paden te verwachten. Het lezen van kaarten en het gebruik van een kompas is vaak noodzakelijk. Ook het inschakelen van een gids is geen slecht plan.

Bergbeklimmen in Nanortalik

Bergbeklimmen in Nanortalik
Bergbeklimmen in Nanortalik
Kaart met locatie Bergbeklimmen in Nanortalik

Hoewel bergbeklimmen praktisch overal mogelijk is in Groenland, is Nanortalik in het uiterste zuiden het meest indrukwekkend. Nanortalik biedt uitstekende mogelijkheden om bergen te beklimmen waarvan de Ketil en de Ulamertorssuaq de meest bekende pieken zijn. De Ketil heeft een hoogte van 2.012 meter en de Ulamertorssuag van 1.825 tot 1.858 meter. Het is een uitdaging voor bergbeklimmers van over de hele wereld. De meeste mensen klimmen in Groenland liever omlaag in de ijskap.

Arctic Circle Race

Arctic Circle Race
Arctic Circle Race

Ieder jaar wordt de zware Arctic Circle Race gehouden in Groenland. Het is een 160 kilometer lange langlaufrace onder zware omstandigheden. De wedstrijd duurt 3 dagen. De tocht is erg zwaar en gevaarlijk. Met een temperatuur die gemiddeld onder de -40°C ligt, is de race een echte beproeving. Desondanks nemen jaarlijks vele mensen deel aan de langlaufrace en zijn er ook veel toeschouwers te vinden.

Nationaal Museum Nuuk (Nuuk)

In de Groenlandse hoofdstad Nuuk is het Nationaal Museum te vinden. Het museum heeft een uitgebreide collectie cultuurvoorwerpen. Ook archeologische, geologische en historische objecten vind je hier. In dit museum kun je tevens een grote en interessante verzameling wandtapijten bekijken. Verder is er veel Groenlandse kunst dat je kunt bezichtigen. Dit is een ideaal museum om meer te leren over de cultuur en historie van Groenland.

Katuaq (Nuuk)

In de hoofdstad Nuuk is het culturele centrum van het land gevestigd, genaamd Katuaq. Hier vinden zeer regelmatig filmpremières, concerten en theatervoorstellingen plaats. Ook is er een bioscoopzaal gevestigd. Het is een erg opvallend gebouw. Zo is de voorkant van het gebouw bedekt met geelbruine houten platen in golvende vormen en is de achterkant opvallend zwart. Aan de binnenkant van het cultuurcentrum is het erg licht.

Brugsen (Nuuk)

Brugsen is wat betreft winkelen het middelpunt van Nuuk. Het is eigenlijk een combinatie van onder andere kledingwinkels, een bakkerij, een supermarkt, een muziekwinkel en een speelgoedwinkel. De winkel heeft 2 verdiepingen: een voedselafdeling op de begane grond en overige diensten op de bovenste verdieping. De winkel is iedere dag geopend vanaf 09.00 uur 's ochtends, alleen de bakkerij is al vanaf 06.30 uur geopend.

Walvissafari (Frederikshab)

Walvissafari
Walvissafari
Kaart met locatie Walvissafari

In Frederikshab is het mogelijk om een georganiseerd walvissafari te maken. In een kleine of iets grotere boot vaar je rond onder begeleiding van een schipper, op zoek naar de reuzen van het water. Je wacht op het moment dat er uit het water een reusachtig lijf tevoorschijn komt en weer snel in de diepte verdwijnt. Om te ademen komen walvissen vaak snel na elkaar aan de oppervlakte.

Frederikshab (Frederikshab)

Het historisch museum, ook wel Paamiut Museum genoemd, is ook in deze plaats gelegen. Deze bevat een oude geitenstal, een vroegere timmerwerkplaats, een oud woonhuis en ga zo maar door. Hier zijn allerlei aspecten te zien die met de geschiedenis van Groenland te maken hebben. Ook kun je hier kennis opdoen en kom je meer te weten over hoe Groenland in het verleden was. Zo is de walvisvangst een belangrijk onderwerp.

Ullortuneq (Frederikshab)

Ullortuneq
Ullortuneq
Kaart met locatie Ullortuneq

De nationale feestdag op 21 juni wordt groots gevierd met feestelijke en culturele activiteiten zoals kajakdemonstraties, eten in feesttenten en koorgezangen. De feestdag heet Ullortuneq en is de Vlagdag en de nationale feestdag van het land. Er wordt gevierd dat voor het eerst een eigen vlag werd gepresenteerd in 1985. Bij een bezoek aan Groenland is het zeker een aanrader rond deze dag de festiviteiten te bezoeken.