Groenland

Hotel Arctic, Groenland
Hotel Arctic, Groenland

Groenland is een eiland in de noordelijke Atlantische Oceaan, ten noordoosten van Canada. Groenland maakt deel uit van het koninkrijk Denemarken. Het heeft sinds 1979 een onafhankelijke positie ten opzichte van Denemarken (status aparte) en het behoort sinds 1985 niet meer tot de Europese Unie, waarmee het land het eerste land is dat uit de unie trad. Nuuk is de hoofdstad en veruit de grootste stad van Groenland. Bij Groenland denkt men als snel aan; eskimo`s, kou en ijsbergen. Maar Groenland is meer dan dat. Het is een modern land met e-mail, flats, pizzeria`s, een universiteit en 4*-hotels. Groenland is het grootste eiland ter wereld. De afstand tot Canada bedraagt ter hoogte van het Robeson Kanaal slechts 26 km. Een kolossaal grote ijskap bedekt 85% van het eiland. De randen en eilanden voor de kust zijn niet bedekt. De ijskap heeft een grote invloed op het leven van de Groenlanders. Het belemmert o.a. normaal vervoer en transport. Groenland heeft veel bergen. De hoogste berg is Gunnbjorn Fjeld (3700 m). Er zijn 3 soorten ijs in Groenland; drijf- en pakijs (zout), ijsbergen (zoet) en de ijskap (zoet).

Heb je weinig kennis van Groenland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Groenland
Officiele naam:
Kalaallit Nunaat
ISO:
GL
Ligging:
noordwest
Hoofdstad:
Nuuk
Inwoners:
+/- 57000
Taal:
Groenlands en Deens
Godsdienst:
Luthers
Tijdzone:
UTC -3
Munteenheid:
Deense Kroon
Klimaat:
poolklimaat
Oppervlakte:
2175600 km²
Beste reistijd:
maart - april
Hoogseizoen:
juli - augustus

Ervaringen

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Groenland krijgt gemiddeld een uit 10 op basis van 0 ervaringen:

0 ervaringen + Ervaring delen

Er is geen resultaat gevonden

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Groenland

Ullortuneq (Frederikshab)

Ullortuneq
Ullortuneq

De nationale feestdag op 21 juni wordt groots gevierd met feestelijke en culturele activiteiten zoals kajakdemonstraties, eten in feesttenten en koorgezangen. De feestdag heet Ullortuneq en is de Vlagdag en de nationale feestdag van het land. Er wordt gevierd dat voor het eerst een eigen vlag werd gepresenteerd in 1985. Bij een bezoek aan Groenland is het zeker een aanrader rond deze dag de festiviteiten te bezoeken.

Frederikshab (Frederikshab)

Het historisch museum, ook wel Paamiut Museum genoemd, is ook in deze plaats gelegen. Deze bevat een oude geitenstal, een vroegere timmerwerkplaats, een oud woonhuis en ga zo maar door. Hier zijn allerlei aspecten te zien die met de geschiedenis van Groenland te maken hebben. Ook kun je hier kennis opdoen en kom je meer te weten over hoe Groenland in het verleden was. Zo is de walvisvangst een belangrijk onderwerp.

Walvissafari (Frederikshab)

Walvissafari
Walvissafari

In Frederikshab is het mogelijk om een georganiseerd walvissafari te maken. In een kleine of iets grotere boot vaar je rond onder begeleiding van een schipper, op zoek naar de reuzen van het water. Je wacht op het moment dat er uit het water een reusachtig lijf tevoorschijn komt en weer snel in de diepte verdwijnt. Om te ademen komen walvissen vaak snel na elkaar aan de oppervlakte.

Meer bezienswaardigheden

Vakantiebestemmingen in Groenland

Artikelen

Eten en drinken

Groenlanders eten voornamelijk vlees. Vooral spek is favoriet. Ze eten het vlees liefst gekookt, rauw, gedroogd of bevroren. Het nationale gerecht is suaasat, een sterke soep van zeehondenvlees met rijst en uien. In restaurants vind je vaker walvis- en zeehondgerechten op de kaart.

Vervoer

Groenland is een eiland en de enige manier om er te komen is met het vliegtuig. Passagiersboten vanuit het buitenland varen er niet, met uitzondering van enkele cruiseboten. Greenlandair is de nationale luchtvaartmaatschappij. Vanuit Nederland vlieg je, via Denemarken of IJsland, meestal naar het vliegveld Kangerlussauq.

Auto`s, bussen en taxi`s vind je alleen binnen de bebouwde kom. Buiten de bebouwde kom zijn nauwelijks berijdbare wegen. Personen en goederen worden vervoerd per helikopter, schip of vliegtuig. Vervoer per schip is het handigst aangezien alle dorpen en steden aan zee liggen. `s Winters is er geen scheepvaart mogelijk in het noorden en oosten. Het gebruik van hondensleeën behoort tot de traditionele transportmiddelen. In het noorden en aan de oostkust wordt het nog steeds als vervoermiddel gebruikt.

Visum

Als je vakantie niet langer dan 3 maanden duurt in Groenland heb je geen visum nodig.

Prijsniveau

Het gemiddelde prijsniveau in Groenland ligt hoger dan in Nederland. De munteenheid is de Deense kroon.

Veiligheid

Medische informatie

In alle grotere plaatsen zijn artsen, tandartsen en (kleine) ziekenhuizen. In de kleine nederzettingen werkt vaak een verpleegkundige of gezondheidswerker. In Nuuk zit het nationale ziekenhuis.

Voor een bezoek aan Groenland heb je geen vaccinaties nodig. Voor actuele adviezen neem contact op met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.

Het kraanwater is drinkbaar.

Bevolking

In Groenland wordt al eeuwen gejaagd. Vroeger leefden de hele Inuitsamenleving van de jacht en de visserij. Ze joegen voornamelijk op ijsberen, walvissen en zeehonden. Het verdwijnen of verminderen van populaties dieren deed ook Inuitdorpen verdwijnen. Het leven van de Inuit is veranderd. Tegenwoordig leven ze in huizen i.p.v. hutten en tenten. En maken zij gebruik van geweren, motorboten en sneeuwscooters i.p.v. harpoenen, kajaks en speren. Maar nog steeds nemen jacht en visserij economisch een belangrijke plaats in. Ongeveer 40% van de Groenlandse bevolking is jonger dan 24 jaar. Doordat de bevolkingsgroepen op grote afstand van elkaar liggen, is er sprake van culturele regiovorming. Tussen Oost-, West-, en Noord-Groenland bestaan flinke verschillen in taal, bronnen van bestaan en levenswijze. De trommeldans is een typisch Groenlandse dans. De lichte trommels bestaan uit een houten frame overspannen met een vel van de blaas van een ijsbeer. Met een korte stok wordt op de trommel geslagen. De trommeldans wordt uitgevoerd door 2 personen. De muziekteksten zijn vaak ballades. Traditionele trommeldansen vind je alleen nog in het oosten en noorden van het land. Je ziet veel gekleurde huizen in Groenland. De Denen hebben dat geïntroduceerd. De kleuren van de huizen gaven vroeger de eigendomsverhoudingen weer. Blauwe gebouwen hadden te maken met post en telefonie, gele met gezondheidszorg, groen met onderwijs en kerkelijke zaken en rode met de handel. Tegenwoordig zit er geen betekenis meer aan de kleuren.

De taal

De Groenlandse taal (Kalaallisut) is een polysyntetische taal. Dat betekent dat één woord is opgebouwd uit een stam en vele voor- en achtervoegsels. Een woord bestaat daardoor uit veel lettergrepen. Het Groenlands maakt deel uit van een groep van Inuittalen. Die worden gesproken door Inuit in Alaska, Canada en Siberië. Het officiële Groenlands is eigenlijk West-Groenlands.

Flora & Fauna

Groenland heeft een relatief rijke fauna. Vooral de visfauna met meer dan 200 soorten is goed vertegenwoordigd. Daarnaast komen er verschillende robbensoorten, de walrus en diverse walvissoorten voor. Onder de zoogdieren bevinden zich o.a. de muskusos en de ijsbeer. Ook komen er meer dan 200 vogelsoorten voor. Rendieren zijn een beschermde diersoort in Groenland.

Geschiedenis

Ongeveer 2600 jaar v.Chr. kwamen de eerste Inuit in het noorden van Groenland aan. Het waren jagers, die op de muskusos joegen. Ongeveer 900 na Chr. raakte de viking Gunnbjorn Ulffson uit de koers op weg naar IJsland en overwinterde in een fjord in de buurt van Ammassalik aan de oostkust van Groenland. Hij was daarmee de eerste Europeaan op Groenland. In 982 werd de Noor Erik de Rode (Eiríkur Raude Porvaldsson) verbannen naar IJsland na een bloedwraak kwestie. Hij zeilde echter door naar Groenland waar hij landde op een klein eiland en daar ook overwinterde. De volgende zomer zeilde hij verder en bouwde een boerderij op een geschikt stuk land. In 986 keerde Erik terug naar IJsland en prees Groenland aan als een uitstekend land om zich te vestigen. Dit was uiteraard alleen bedoeld om mensen naar Groenland te lokken. Niet lang daarna vertrok hij dan ook met 30 schepen naar Groenland, waarvan er maar 14 aankwamen. Er werden 2 nederzettingen gesticht, allebei aan de westkust: de Oostkolonie (Østerbygd) en de Westkolonie (Vesterbygd) in het gebied van de tegenwoordige hoofdstad Nuuk. Op het hoogtepunt van de vikingtijd waren er 300 boerderijen op Groenland en woonden er ongeveer 5.000 vikingen. In 1261 werd Groenland geannexeerd door Noorwegen en er werd een handelsmonopolie afgekondigd. Eind 13e eeuw werd het kouder op Groenland waardoor de gletsjers oprukten, dieren stierven en de zee bezaaid was met ijs waardoor scheepvaart niet meer mogelijk was. De toestand werd nog verergerd doordat de haven van Bergen in Noorwegen vernietigd was door oorlog. Hierdoor was er geen aanvoer van goederen en voorraden naar Groenland mogelijk. Rond 1400 was er geen enkel contact meer mogelijk met Groenland en een eeuw later waren alle Europeanen verdwenen. Er doen verschillende verhalen de ronde wat er met ze gebeurd is. Onwaarschijnlijk is dat ze door de Inuit uitgeroeid zijn omdat die daar de middelen niet voor hadden. Andere theorieën waren dramatische klimatologische veranderingen, een rupsenplaag, massale emigratie naar Noord-Amerika, totale vermenging met de Inuit of gekidnapt door Engelse piraten. Deze laatste theorie wordt enigszins ondersteund door op schrift gestelde documenten, maar verklaard nog steeds niet waarom alle inwoners op een gegeven moment verdwenen waren. De verdwijning van de Groenlandse kolonie blijft een van de grootste mysteries in de geschiedenis. Na de verovering door Denemarken van Noorwegen in 1380 en het verdwijnen van de Groenlandse kolonie duurde het een hele tijd voordat geprobeerd werd om van Groenland weer een kolonie te maken.

Heeft u interesse in een reis naar Groenland? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing