Bezienswaardigheden IJsland

Jökulsárgljúfur National Park

Jökulsárgljúfur National Park
Jökulsárgljúfur National Park
Kaart met locatie Jökulsárgljúfur National Park

Het Jökulsárgljúfur National Park ligt in de buurt van het bekende meer Mývatn. Het park is erg bijzonder omdat het is ontstaan door een vulkaan die duizenden jaren geleden uitbarstte en het gebergte eromheen voor een groot deel heeft weggeblazen. In het park ligt ook de Ásbyrgi, een lange kloof. Volgens de legende is het een hoefafdruk van het achtbenige paard van oppergod Odin.

Skaftafell National Park

Skaftafell National Park
Skaftafell National Park
Kaart met locatie Skaftafell National Park

Het Skaftafell National Park is het grootste nationale park van heel IJsland. Het park was bij de oprichting nog erg klein, maar is in de loop der jaren flink uitgebreid en heeft tegenwoordig een oppervlakte van 1.700 km². In het park is onder andere een groot bos te vinden, wat nogal zeldzaam is voor IJsland. De bomen trekken veel vogelsoorten aan en deze vind je er dan ook in overvloed. Het park beschikt tevens over de prachtige waterval Svartifoss.

Blue Lagoon

Blue Lagoon
Blue Lagoon
Kaart met locatie Blue Lagoon

Erg leuk is het om een bezoekje te brengen aan de Blue Lagoon. Het is een kunstmatig zwembad en wordt op temperatuur gehouden door warme bronnen. Blue Lagoon ligt in een gebied dat wordt omgeven door lava. De gemiddelde temperatuur van het water is standaard 37°C. Het is ook mogelijk om het kunstmatige zwembad 's nachts te bezoeken.

Paardrijden in IJsland

Paardrijden in IJsland
Paardrijden in IJsland

In IJsland was paardrijden door de eeuwen heen een noodzakelijke vaardigheid. Vandaag de dag is het een erg populaire vrijetijdsbesteding onder inwoners. Een bekend IJslands paard is de IJslander en staat bekend om het vriendelijke karakter. Dit paard is naast stap, draf en galop ook bekend met de telgang en tölt. De laatste 2 manieren van voortbewegen zijn voor de meeste mensen onbekend.

Walvissen spotten in IJsland

Walvissen spotten in IJsland
Walvissen spotten in IJsland

Wat ook erg bijzonder is om te doen tijdens een vakantie in IJsland is het spotten van walvissen. In de ijskoude wateren zwemt een groot aantal walvissen rond en het is dan ook een populaire excursie. Tijdens een vaartocht is de kans groter dan 90% dat je daadwerkelijk walvissen spot. De walvisexcursie duurt circa 3 uur en Mývatn is een prima startpunt.

Árbaejarsafn (Reykjavík)

Het Árbaejarsafn in Reykjavík is een prachtig openluchtmuseum. In werkelijkheid is het een grootschalig dorp, waarin enkel historische gebouwen staan. Toen de IJslanders begonnen met het bouwen van nieuwe huizen zijn de oude huizen naar dit museum gebracht. Het belangrijkste gebouw is een oude boerderij, ook vind je er één van de twee locomotieven die IJsland rijk is. Deze locomotief werd gebruikt bij de aanleg van de haven. Je kunt er heerlijke traditionele lekkernijen proeven die door ambachtslieden zijn gemaakt. Het museum is alleen in de zomermaanden geopend omdat het anders te koud is.

Nationaal Museum van IJsland (Reykjavík)

IJsland werd in 1944 onafhankelijk en heeft toen als symbool van zelfstandigheid het Nationaal Museum van IJsland gebouwd in Reykjavík. In het museum worden veel voorwerpen van de Vikingen tentoongesteld. Dit interessante museum geeft een goede kijk op de geschiedenis van IJsland.

Laugardalur (Reykjavík)

Een groot sport- en recreatiepark in IJsland is Laugardalur. Het park beschikt naast een jeugdherberg en een camping ook over het allergrootste thermale zwembad van heel Reykjavík, genaamd Laugarsdalslaug. Daarnaast zijn er bossen, wilde vogels, meertjes en een botanische tuin te vinden. Alsof dat nog niet genoeg is bevat het park ook nog een dierentuin, het grootste sportstadion van de stad en een schaatsbaan.

Rommelmarkt Kolaportio (Reykjavík)

In een oude havenloods in Reykjavík is de uitgebreide rommelmarkt Kolaportio te vinden. Hier stuit je niet alleen op oude producten, maar ook op typische IJslandse specialiteiten die er te koop worden aangeboden. Elke zaterdag en zondag is deze rommelmarkt geopend. De prijzen van de producten op deze rommelmarkt zijn voor IJslandse begrippen relatief laag.

Hallgrímskirkja (Reykjavík)

Hallgrímskirkja
Hallgrímskirkja
Kaart met locatie Hallgrímskirkja

Met een hoogte van 74,5 meter is Hallgrímskirkja de grootste kerk van IJsland. De kerk is het ontwerp van de staatsarchitect Gudjon Samúelsson en is gelegen op een heuvel. Wanneer je de kerk bezoekt is het interessant om helemaal naar boven te gaan. Vanaf de toren van de kerk heb je namelijk een prachtig uitzicht over de hoofdstad Reykjavík.

Winkelen in IJsland (Reykjavík)

Als je wilt winkelen in IJsland kun je het beste naar Reykjavík gaan. Zo is er het grote winkelcentrum Kringlan en de winkelstraat Laugarvegur met internationale designers te vinden en zijn er vele typische IJslandse winkeltjes. In IJsland is het over het algemeen gebruikelijk om 25% BTW te betalen over goederen. Het is echter wel zo dat wanneer je minimaal 4.000 kronen (circa 45 euro) uitgeeft, je in de winkeltjes met een taxfree sticker op de ruit 15% van het aankoopbedrag terug krijgt betaald.

Imagine Peace Tower (Reykjavík)

Als je op vakantie gaat naar de hoofdstad van IJsland, dan is een bezoekje aan de Imagine Peace Tower echt de moeite waard. Deze toren heeft als functie het herdenken van John Lennon. John was een beroemde vredesactivist, maar is bij de meeste mensen beter bekend als de leadzanger van The Beatles. Van 9 oktober tot 8 december wordt de toren verlicht aamgezien 9 oktober zijn geboortedag was en 8 december zijn sterfdag.

Reykjavik (Reykjavík)

Reykjavik
Reykjavik
Kaart met locatie Reykjavik

Maak een dagtocht naar de hoofdstad Reykjavik. Deze hippe stad heeft een bruisend nachtleven, dat populair is om de grote kroegentochten die in het weekend worden gehouden. Winkelen doe je hier in de lange winkelstraat Lagarvegur. Maar ook op cultureel gebied heeft Reykjavik genoeg te bieden. Bezoek bijvoorbeeld het Nationaal Volksmuseum, met vondsten uit de Vikingtijd en het Parlementsgebouw, of het openluchtmuseum Árbaejarsafn. In werkelijkheid is dit een grootschalig dorp, waar enkel historische gebouwen staan.

Akureyrarkirkja (Akureyri)

Akureyrarkirkja
Akureyrarkirkja
Kaart met locatie Akureyrarkirkja

Akureyrarkirkja is een prominente Evangelisch-Lutherse kerk in Akureyri en wordt ook wel de IJskerk genoemd. De kerk ligt in het centrum van de stad, hoog op een heuvel, en werd ontworpen door Guðjón Samúelsson. De kerk werd afgerond in 1940. Bijzonder aan het gebouw is de enorme pijporgel. Ook de grote ramen, die ooit toebehoorden aan de Coventry Cathedral in Engeland, zijn prachtig om te zien.

Nonnahús (Akureyri)

Nonnahús
Nonnahús
Kaart met locatie Nonnahús

Nonnahús is het huis en museum van de schrijver Jón Sveinsson. Hij woonde er in zijn jonge jaren, waardoor het huis nu bekend is geworden. Het is daarnaast een van de oudste gebouwen van de stad. Het werd door een goudsmid gebouwd in 1850, die er daarna 8 jaar heeft gewoond. Het huis dient tegenwoordig als verzamelplaats waar de boeken van Jón bewaard worden. Diverse boeken kunnen worden gekocht in verschillende talen in dit museum.

Akureyri Botanical Gardens (Akureyri)

Akureyri Botanical Gardens
Akureyri Botanical Gardens
Kaart met locatie Akureyri Botanical Gardens

De Akureyri Botanical Garden is een botanische tuin in de stad. Listagarour Akureyrar, zoals de botanische tuin ook wel wordt genoemd, is bijzonder vanwege de zeer noordelijke locatie. In 1910 werd het park opgericht door vrouwen uit de stad om de stad wat te verfraaien. Het was tevens het eerste openbare park in IJsland. De tuin is een plaats van rust en stilte en tevens een belangrijke plek voor wetenschappelijk onderzoek. Het is namelijk bewezen dat deze struiken, planten en bomen kunnen overleven op de rand van het noordpoolgebied. Er zijn ongeveer 400 soorten IJslandse planten in het zuidoostelijke deel van de tuin. Er zijn nu meer dan 7.000 soorten planten te vinden. Toegang tot het park is gratis, het is altijd geopend. 

De Aldeyjarfoss (Akureyri)

De Aldeyjarfoss
De Aldeyjarfoss
Kaart met locatie De Aldeyjarfoss

De Aldeyjarfoss is een waterval in het noorden van IJsland, op ongeveer 70 minuten rijden van Akureyri. De waterval is zo’n 20 meter hoog en is erg geliefd bij toeristen vanwege het contrast tussen de zware rotsen van basalt en het witte water wat erdoorheen stroomt. De waterval is in de zomer te bezoeken en aangeraden wordt deze met een 4WD te bezoeken, omdat de wegen onverhard zijn. Heb je de weg eenmaal afgelegd dan kun je wel de prachtige waterval aanschouwen. 

Godafoss waterval (Akureyri)

Godafoss waterval
Godafoss waterval
Kaart met locatie Godafoss waterval

De Godafoss waterval is een van de grootste watervallen van het land en ligt op ongeveer drie kwartier rijden van Akureyri. De waterval is zo’n 30 meter breed en is gelegen in het gebied rondom het Myvatn meer. De waterval kreeg in 2020 een beschermde status en is zowel in de zomer als in de winter te bezoeken. Je kunt de waterval van twee verschillende plekken aanschouwen, namelijk de oost- en de westzijde. De meeste mensen bekijken de waterval vanaf de westzijde, waardoor het hier ook het drukste is. Wil je een wat rustigere plek? Rijd dan door naar de oostelijke kant, zo’n 300 meter verder dan de westelijke afrit.

Geisers van Hverir (Akureyri)

Geisers van Hverir
Geisers van Hverir
Kaart met locatie Geisers van Hverir

Op ongeveer 6 kilometer afstand van het Myvatn meer liggen de geisers van Hverir. Dit geometrische gebied bestaat uit verschillende soorten landschappen, met onder andere spuitende stoomgaten, velden met bubbelende modderpoelen en fumarolen. Er loopt een wandelpaden over een van de bergen en weer terug naar de parkeerplaats. Vanaf hier heb je goed zicht op het bijzondere landschap. De zwavel die aan het oppervlak komt zorgt ervoor dat het landschap mooi gekleurd word, maar ook dat het er behoorlijk kan stinken. 

Hlidarendi Golf (Saudarkrokur)

Hlidarendi Golf heeft de langste 9-holes golfbaan van IJsland. Vanaf de baan heb je een prachtig uitzicht over de nabijgelegen stadjes en het landschap rondom de golfbaan. Golfliefhebbers kunnen zich in IJsland goed vermaken op een van de vele golfbanen.

Vogeleiland Drangey (Saudarkrokur)

Vogeleiland Drangey
Vogeleiland Drangey
Kaart met locatie Vogeleiland Drangey

De excursie naar het vogeleiland Drangey is gemakkelijk te maken vanuit Saudarkrokur. Vanuit de haven van het plaatsje vaar je met een boot naar het eiland. Dragey is het restant van wat 700.000 jaar geleden eens een vulkaan is geweest, en bestaat vrijwel geheel uit tufsteen. Het is een waar paradijs voor vogelspotters, het is namelijk de broedkolonie voor duizenden zeevogels, waarbij de papegaaiduiker een van de belangrijkste is. Dit vogeltje is typisch voor IJsland en veel mensen willen de vogeltjes zien als ze een bezoek brengen aan het land. Via een wandeling naar de top kun je genieten van al het moois van het eilandje. Je gaat met een gids naar het eiland, waardoor je alles te weten komt over het verleden van het eiland. De excursie wordt alleen aangeboden in de zomermaanden en duurt ongeveer een uur of 4. 

Paardrijden (Saudarkrokur)

Paardrijden
Paardrijden
Kaart met locatie Paardrijden

Je kunt erg goed paardrijden in de omgeving. Er zijn paardrijtochten van enkele uren tot enkele dagen. Een uitstekende manier om de natuur te ontdekken. Ook worden er vaak paardenshows gegeven.

Kleurrijke huizen (Siglufjordur)

Kleurrijke huizen
Kleurrijke huizen
Kaart met locatie Kleurrijke huizen

In de IJslandse dorpen en stadjes zijn veel mooie huizen aanwezig. Dit kunnen typische landelijke gras huizen zijn. Deze oude architectuur heeft een dak wat met gras begroeid is. Daarnaast heb je ook huizen in IJsland die van golfplaten gebouwd zijn. Verder hebben vele woningen allerlei kleuren, zoals groen, rood en geel. In Siglufjordur zie je veel van deze traditionele huizen.

Het Haringmuseum (Siglufjordur)

Het Haringmuseum
Het Haringmuseum
Kaart met locatie Het Haringmuseum

Het Haringmuseum is gevestigd in het Sildarminjasafnio. Dit is een houten, rode gebouw aan de kade, waar met geluidsmateriaal en beeld de herinneringen worden bewaard aan de haringvangst. Siglufjordur was in de eerste helft van de 20e eeuw dan ook de belangrijkste vissersplaats op het land voor de haringvisserij. Duizenden mensen die in IJsland woonden vonden hier werk, maar in 1965 verdwenen de grote haringscholen. In het gebouw van Roaldsbrakki ligt nu dit haringmuseum.

Midzomernachtzon Siglufjordur (Siglufjordur)

Midzomernachtzon Siglufjordur
Midzomernachtzon Siglufjordur
Kaart met locatie Midzomernachtzon Siglufjordur

Het is mooi om vanuit deze plek de midzomernachtzon te bekijken. Tijdens de winter duren de dagen in deze stad slechts 3 uur, maar in de zomer schijnt de zon elke dag tussen de 20 en 24 uur. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan de midzomernachtzon worden ervaren. Deze zon verwarmt erg weinig.

Folk Music Festival (Siglufjordur)

Folk Music Festival
Folk Music Festival
Kaart met locatie Folk Music Festival

Begin juli organiseert Siglufjordur het jaarlijkse Folk Music Festival, waar veel mensen op af komen. Tijdens het muziekfestival hoor je volksmuziek uit diverse landen, maar er is wel een speciale focus op de IJslandse volksmuziek. Oude volksliederen komen weer tot leven en je kunt opnames horen die de ouderwetse kwintliederen zingen. Dit is het zingen van epische rijmpjes en IJslandse kinderliedjes. Daarnaast vinder er verschillende evenementen plaats waaronder cursussen en lezingen over muziek, maar ook feesten en concerten. 

Boottocht naar Mjóifjörđur (Neskaupstadur)

Vanuit Neskaupstadur worden boottochten georganiseerd naar Mjóifjörður, een langgerekt fjord met verschillende watervallen. Daar is tevens een natuurhistorisch museum in het kleine plaatsje te vinden, waar slechts 42 mensen wonen. Hiermee is het het kleinste dorp van het land. De oudste vuurtoren van IJsland vind je aan de ingang bij het fjord.


Grćnanes golfbaan (Neskaupstadur)

Grćnanes golfbaan
Grćnanes golfbaan
Kaart met locatie Grćnanes golfbaan

Neskaupstadur bezit een 9-holes golfbaan genaamd Grænanes. De betekenis hiervan is eigenlijk 'groene landtong'. Het ligt iets hoger dan de vallei van het fjord. Door de prachtige omgeving en goed onderhouden golfbaan is een spelletje golf spelen hier geen straf.

Eyjafjallajokull Visitor Centre (Hvolsvöllur)

Eyjafjallajokull Visitor Centre
Eyjafjallajokull Visitor Centre
Kaart met locatie Eyjafjallajokull Visitor Centre

Precies een jaar nadat de vulkaan Eyjafjallajökull in 2010 uitbarstte werd het bezoekerscentrum geopend. Dit centrum, gelegen op 40 kilometer ten oosten van Hvolsvöllur, is een familiebedrijf. Het wil bezoekers een persoonlijke kijk geven hoe het is om een vulkaan in je achtertuin te hebben. Een korte film portretteert de uitbarsting en de hectische tijden en uitdagingen waar de familie voor kwam te staan.

Njál Saga (Hvolsvöllur)

Njál Saga
Njál Saga
Kaart met locatie Njál Saga

Vanuit Hvolsvöllur kun je met een georganiseerde bustocht belangrijke plaatsen uit de Njál's saga, een van de bekendste IJslandse saga's, bezoeken. Ook kun je in Hvolsvöllur het Saga Center bezoeken. Hier kom je alles te weten over de sagen. Ontdek de wereld van de mythologie en ontmoet de karakters uit de beroemde Brennu-Njal sage. In de Co-op expositie maak je een reis door de tijd en wandel je door honderd jaar handel in Zuid-IJsland.

Skógafoss (Hvolsvöllur)

Skógafoss
Skógafoss
Kaart met locatie Skógafoss

Skógafoss is vanuit de plaats heel goed te bezoeken, in ongeveer 40 minuten rijd je ernaar toe. Deze waterval van 60m hoog en 25m breed is een van de bekendere watervallen van het land. Aan de voet van de waterval ligt een camping, wat erg bijzonder kamperen is. Naast dat de waterval zelf een bezoekje waard is, loopt er bij de waterval ook een wandelpad omhoog. Hier kun je een wandelroute lopen door het prachtige IJslandse landschap.

Seljalandsfoss (Hvolsvöllur)

Seljalandsfoss
Seljalandsfoss
Kaart met locatie Seljalandsfoss

De Seljalandsfoss is een geweldige waterval, gelegen in het zuiden van IJsland en op korte afstand van Hvolsvöllur. Het is een van de grootste attracties van het land en niet te missen als je een bezoek aan het zuiden brengt. De Seljalandsfoss is 60 meter hoog en extra bijzonder doordat je achter de waterval door kunt lopen. Het is een geweldig gezicht om een waterval ook eens vanaf een andere kant te zien,. Houd er wel rekening mee dat je waterdichte kleding aan trekt, door het opstuivende water kan je goed nat worden en zijn de paden glibberig. 

Laugaskard zwembad (Hveragerdi)

Laugaskard zwembad
Laugaskard zwembad
Kaart met locatie Laugaskard zwembad

Een van de grootste en mooiste zwembaden van IJsland vind je in Laugaskard, wat een onderdeel is van Hveragerdi. Het zwembad heet het Hveragerdi Zwembad en ligt 45 kilometer van Reykjavik af. Dit openbare zwembad ligt buiten en wordt warm gehouden met de nabijgelegen hete bronnen, zodat deze het gehele jaar open kan zijn.

Wandelen in de valleien (Hveragerdi)

Wandelen in de valleien
Wandelen in de valleien
Kaart met locatie Wandelen in de valleien

De prachtige valleien ten noorden van Hveragerdi zijn ideaal om te wandelen. Voornamelijk een wandeling maken naar de Varma rivier en de warmwaterbronnen in deze rivier is een aanrader. Doordat het kokende water zich mengt met het koude gletsjerwater heeft het de perfecte temperatuur om in te baden. Je kan dit het hele jaar door doen. Tijdens een wandeling door de valleien heb je prachtige uitzichten op het dorpje en de achtergelegen heuvels.

Hveragerdi Hot Spring River Trail (Hveragerdi)

Hveragerdi Hot Spring River Trail
Hveragerdi Hot Spring River Trail
Kaart met locatie Hveragerdi Hot Spring River Trail

Een prachtige wandeltocht is de Hveragerdi Hot Spring River Trail. Deze wandeling brengt je naar de bekende warmwaterbronnen van de stad, maar is eigenlijk ook al een activiteit op zich. De wandeling is zo'n 4 kilometer enkele reis en op de heenweg bijna alleen maar omhoog. De heenweg is daardoor een stukje langer dan op de terugweg. De wandeling is niet geschikt voor mensen die wat slechter ter been zijn. Belangrijk is om wandelschoenen aan te doen tijdens de wandeling, in de winter kan er namelijk sneeuw liggen en het is er vaak drassig en modderig. Wijk daarnaast niet af van de paden, dit kan gevaarlijk zijn omdat erop sommige plekken stoom uit de grond komt.

Selfosskirkja kerk (Selfoss)

Selfosskirkja kerk
Selfosskirkja kerk
Kaart met locatie Selfosskirkja kerk

De kerk Selfosskirkja die aan de rivier Ölfusá gelegen is, is in de jaren 1952 tot 1956 gebouwd. Hij is ontworpen door Bjarni Palsson, het hoofd van het Technische College in deze stad. Tussen 1978 en 1984 werd het gebouw uitgebreid met een toren en veranda en later werd een gemeentelijke hal met een keuken en faciliteiten toegevoegd die nu dient als congresruimte.

Kerk van Laugardćlir (Selfoss)

Het kerkje van Laugardælir is gelegen in het het noorden van de stad Selfoss. Bobby Fischer is in 2008 bij het kerkhof wat erbij hoort begraven. Hij is geboren in Chicago op 9 maart 1943 en was de voormalig wereldkampioen schaken van 1972 tot 1975. Door velen wordt hij beschouwd als grootste schaker aller tijden.

Kunstgalerij Slunkariki (Isafjordur)

In de kunstgalerij Slunkariki worden zowel werken van internationale als IJslandse artiesten getoond. De galerij begon met het tentoonstellen van kunst in 1985 en heeft in de afgelopen jaren meer dan 270 tentoonstellingen gehad. De galerie komt aan zijn naam dankzij Solo Slunkariki, die een autodidact was en de eerste helft van de vorige eeuw leefde. Hij bouwde hier een huis.

Aldrei fór ég sudur Festival (Isafjordur)

Aldrei fór ég sudur Festival
Aldrei fór ég sudur Festival
Kaart met locatie Aldrei fór ég sudur Festival

Het jaarlijks festival Aldrei fór ég sudur trekt veel bezoekers. De naam van het festival betekent zoiets als; 'Nooit ging ik weg' (naar het zuiden c.q. Reykjavík). Tijdens het festival komen diverse lokale artiesten naar de plaats, maar ook de grootste namen in IJsland spelen er. Het duurt in totaal drie dagen. De entree van het festival is gratis


Isafjordur Maritiem Museum (Isafjordur)

Isafjordur Maritiem Museum
Isafjordur Maritiem Museum
Kaart met locatie Isafjordur Maritiem Museum

Het Isafjordur Maritiem Museum is een museum in een 18e eeuws gebouw. In het museum leer je meer over de visserij, wat een zeer belangrijke inkomstenbron was en is voor het plaatsje Isafjordur. In het museum zelf, maar ook in het gebied eromheen, vind je allerlei productieapparatuur, schepen en benodigdheden voor het vissen.