IJsland

Godafoss Waterval, Noord-IJsland
Godafoss Waterval, Noord-IJsland

IJsland is een eiland gelegen tussen Groenland en het vasteland van Europa. Het wordt omringd door de Atlantische Oceaan, de Straat van Denemarken en de Noordelijke IJszee. Naar IJsland ga je voor de geweldige natuur (fjorden, gletsjers en vulkanen), de flora en de unieke fauna (vogels en vissen). IJsland bestaat uit één groot en ontelbare kleine eilandjes. Het ligt net ten zuiden van de poolcirkel en wordt ook wel het 'land van ijs en vuur' genoemd. Natuurrampen hebben een hoge tol aan mensenlevens geëist en veel land en kapitaal vernietigd. Gemiddeld eens in de vijf jaar vindt er een vulkaanuitbarsting plaats. Karakteristiek voor het IJslandse landschap zijn de vele indrukwekkende watervallen. Ze zijn er in alle soorten en maten. Gullfoss, de gouden waterval, is de bekendste en Detifoss is de krachtigste van Europa. IJsland heeft geen leger maar een Viking Commando. Dit is een speciale poltie-eenheid van 15 man. Ieder seizoen heeft zijn eigen karakteristieke schoonheid en speciale dingen om te beleven. In het voorjaar is het gras groen en komen de trekvogels weer in het land. Er broeden meer dan 200 soorten vogels op IJsland. O.a. de papegaaiduiker is op vele plaatsen te zien. In de zomer gaat de zon nauwelijks onder en hebben de zomerdagen vrijwel geen einde. Je kunt allerlei verschillende activiteiten ondernemen in de zomer, zoals whale-watching, sneeuwscootertochten, duiken, vissen of kajakken. In de herfst krijgen de landschappen prachtige kleuren. De paarden en schapen die in de hooglanden hebben gegraasd worden weer naar de bewoonde wereld terug gebracht. De winter is een tijd van contrasten. Je ziet witte sneeuw en zwarte lavavelden en er jagen sneeuwstormen over het land.

Sandra 'In de 20 jaar dat ik als reisspecialist werk heb ik veel reizen uitgestippeld in IJsland en gelukkig ook het voorrecht gehad om er zelf heen te gaan. IJsland moet je op je gemak bezoeken. Neem de tijd. De Golden Circle, uitgestrekte gletsjermeren en waanzinnige watervallen vind je er. Of ga snorkelen tussen twee continenten in de Silfra kloof, een onvergetelijke ervaring!', Sandra - reisexpert IJsland gratis reisvoorstel >>

Vlag IJsland
Officiele naam:
IJsland
ISO:
IS
Ligging:
noordwest
Hoofdstad:
ReykjavÝk
Inwoners:
+/- 281200
Taal:
IJslands
Godsdienst:
Luthers
Tijdzone:
UTC +0
Munteenheid:
IJslandse Kroon
Klimaat:
Gematigd klimaat
Oppervlakte:
103000 km▓
Beste reistijd:
mei - september
Hoogseizoen:
juni - augustus

Geisers - dit is een door aardwarmte verwarmde natuurlijke bron, die op min of meer gezette tijden een mengsel van heet water en stoom de lucht in spuit. Het is een vulkanisch verschijnsel.

Papegaaiduiker - Deze opvallende vogel komt uit de familie van alken (Alcidae). De papegaaiduiker is gemakkelijk te herkennen aan het zwartwitte verenkleed en de grote, tijdens het broedseizoen felgekleurde snavel. Hij wordt ook wel de clown der zeevogels genoemd.

Ervaringen

Heb je ooit IJsland bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

IJsland krijgt gemiddeld een 8,7 uit 10 op basis van 32 ervaringen:

8,7 32 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 11 met 32 resultaten

plaats: Het hele eiland, reisperiode: augustus 2019

Het is een heel mooi en gaaf land. We hebben veel mooie bezienswaardigheden gezien.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 10
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 8
plaats: ReykjavÝk, reisperiode: november 2019

Mooie stad waar we helaas niet veel van hebben kunnen zien omdat we een rondreis op IJsland hebben gehad.

 • Algemeen 9
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 10
 • Ligging 9
plaats: ReykjavÝk, reisperiode: februari 2018

Er is zoveel moois te zien op IJsland! De bevolking kijkt niet zo vriendelijk maar zijn dat wel, altijd praatje en uitleg. En een winterreis ga je natuurlijk niet voor het strand...

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 9
 • Cultuur 9
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van IJsland

Midzomernachtzon Siglufjordur (Siglufjordur)

Midzomernachtzon Siglufjordur
Midzomernachtzon Siglufjordur
Kaart met locatie Midzomernachtzon Siglufjordur

Het is mooi om vanuit deze plek de midzomernachtzon te bekijken. Tijdens de winter duren de dagen in deze stad slechts 3 uur, maar in de zomer schijnt de zon elke dag tussen de 20 en 24 uur. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan de midzomernachtzon worden ervaren. Deze zon verwarmt erg weinig.

Het Haringmuseum (Siglufjordur)

Het Haringmuseum
Het Haringmuseum
Kaart met locatie Het Haringmuseum

Het Haringmuseum is gevestigd in het Sildarminjasafnio. Dit is een houten, rode gebouw aan de kade, waar met geluidsmateriaal en beeld de herinneringen worden bewaard aan de haringvangst. Siglufjordur was in de eerste helft van de 20e eeuw dan ook de belangrijkste vissersplaats op het land voor de haringvisserij. Duizenden mensen die in IJsland woonden vonden hier werk, maar in 1965 verdwenen de grote haringscholen. In het gebouw van Roaldsbrakki ligt nu dit haringmuseum.

Kleurrijke huizen (Siglufjordur)

Kleurrijke huizen
Kleurrijke huizen
Kaart met locatie Kleurrijke huizen

In de IJslandse dorpen en stadjes zijn veel mooie huizen aanwezig. Dit kunnen typische landelijke gras huizen zijn. Deze oude architectuur heeft een dak wat met gras begroeid is. Daarnaast heb je ook huizen in IJsland die van golfplaten gebouwd zijn. Verder hebben vele woningen allerlei kleuren, zoals groen, rood en geel. In Siglufjordur zie je veel van deze traditionele huizen.

Meer bezienswaardigheden

Artikelen

Eten en drinken

IJslandse vis heeft wereldwijd een grote reputatie door zijn overheerlijke smaak. Rendiervlees is een plaatselijke delicatesse, maar wordt op weinig plaatsen geserveerd. Hangikjöt - gerookte lam Lifrarpylsa - leverpudding Hardfiskur - stokvis Hákarl - haaienvlees Laufabraud - gefrituurde koekjes Skyr - soort hangop/uitgelekte yoghurt

Koffiehuizen vind je door het hele land. IJslanders drinken meer koffie dan de meeste andere naties en je struikelt over de koffiehuizen in Reykjavík, van alle soorten en maten. Oudere IJslanders drinken "molakaffi" (je doopt een suikerklontje in de koffie en zuigt daarop, terwijl je langzaam je koffie drinkt).

Vervoer

De vluchtduur van Schiphol naar Reykjavík is ongeveer 3,5 uur. Het vliegtuig is de meest voor de hand liggende mogelijkheid om naar IJsland te gaan. De nationale luchtvaartmaatschappij vliegmaatschappij Icelandair vliegt vrijwel dagelijks naar de internationale luchthaven Leifur Eiríksson bij Kevlavík. Een andere mogelijkheid is vanaf Denemarken met een luxueuze veerboot te reizen, waarbij onderweg de Faröer eilanden aangedaan worden. Je komt aan in het plaatsje Seydisfjördur in Oost-IJsland.

Het openbaar vervoer op IJsland beperkt zich tot het vervoer per bus en veerboot. Treinen kent men in IJsland niet. Gedurende het voor- en naseizoen zijn de busdiensten beperkt, maar gedurende het hoogseizoen kan je geheel IJsland per bus bezoeken. Wil je je sneller verplaatsen, dan zijn de binnenlandse vluchten een relatief goedkoop alternatief.

Visum

Voor een vakantie in IJsland dien je te beschikken over een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Er is geen visum nodig.

Prijsniveau

Het prijsniveau in IJsland ligt een stuk hoger dan in Nederland. De munteenheid van IJsland is de IJslandse kroon.

Veiligheid

In IJsland kan je goed en veilig reizen.

Medische informatie

Patiënten kunnen alleen in ziekenhuizen worden opgenomen als zij door een arts zijn doorverwezen. Bij spoedgevallen kunnen patiënten direct worden opgenomen in het ziekenhuis dat op dat moment als eerstehulpziekenhuis fungeert.

Voor een bezoek aan IJsland zijn geen inentingen vereist. Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het kraanwater in IJsland is drinkbaar.

Bevolking

De inwoners van IJsland zijn nakomelingen van de Vikingen, vermengd met Schotse en Ierse immigranten. De meeste buitenlanders zijn Denen. Meer dan de helft van de bevolking leeft in Reykjavík en omgeving. In IJsland kent men vrijheid van godsdienst. De Evangelisch Lutherse Kerk van IJsland is de staatskerk.

De taal

Op IJsland spreekt men een eigen taal: het (nieuw-)IJslands. Dit is een verbastering van het Oudnoors. Het IJslands is een Germaanse taal uit de Scandinavische groep. Het is een van de oudste levende talen in Europa.

Flora & Fauna

Een belangrijk kenmerk van IJsland is de afwezigheid van bomen. Geisers zijn een door aardwarmte verwarmde natuurlijke bron, die op min of meer gezette tijden een mengsel van heet water en stoom de lucht in spuit. Het is een vulkanisch verschijnsel. Hoewel het land beroemd is om zijn geisers, is de echte Geysir na een aardbeving een stuk minder actief geworden; de nabijgelegen Strokkur spuit zijn waterfontein echter om de 5-8 minuten omhoog. Andere werkende geisers zijn veel minder spectaculair om te zien of zijn ten behoeve van de warmwatervoorziening afgedopt. Het binnenland is vrijwel onbewoond; het dichtstbevolkte gebied ligt aan de zuidwestkust rond Reykjavík. In de schone en heldere wateren op en rondom IJsland komt zeer veel vis voor, zoals zalm, forel, platvis en kabeljauw. Rendieren zijn in de 18e eeuw ingevoerd en een aantal is verwilderd en leeft in de hoogvlakten in het oosten.

Geschiedenis

IJsland is zo`n 16 à 17 miljoen jaar geleden ontstaan door vulkaanuitbarstingen op de Noord-Atlantische zeebodem.

Heeft u interesse in een reis naar IJsland? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen

Wat is het huidige reisadvies / kleurcode voor IJsland?

Op dit moment zijn alle landen 'oranje'; ook IJsland. Lees meer over het reisadvies in IJsland

Wat zijn de beste hotels van IJsland?

Dit zijn enkele zeer goed gewaardeerde hotels in IJsland:
 • Autorondreis Rondje IJsland (0.0 in 0)
 • Autorondreis Grand Tour IJsland (0.0 in 0)
 • Autorondreis Magisch IJsland (0.0 in 0)
 • Autorondreis Avontuurlijk IJsland (0.0 in 0)
 • Autorondreis Highlands & Lowlands (JI) (0.0 in 0)

  Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.
 • Kan ik een vakantie boeken naar IJsland i.v.m. Corona?

  Tot half maart 2021 kun je niet op vakantie. Je kunt echter al wel een vakantie boeken voor de periode daarna. Vraag gratis & vrijblijvend een offerte op voor jouw wensen