IJsland

Godafoss Waterval, Noord-IJsland
Godafoss Waterval, Noord-IJsland

IJsland is een eiland gelegen tussen Groenland en het vasteland van Europa. Het wordt omringd door de Atlantische Oceaan, de Straat van Denemarken en de Noordelijke IJszee. Naar IJsland ga je voor de geweldige natuur (fjorden, gletsjers en vulkanen), de flora en de unieke fauna (vogels en vissen). IJsland bestaat uit één groot en ontelbare kleine eilandjes. Het ligt net ten zuiden van de poolcirkel en wordt ook wel het 'land van ijs en vuur' genoemd. Natuurrampen hebben een hoge tol aan mensenlevens geëist en veel land en kapitaal vernietigd. Gemiddeld eens in de vijf jaar vindt er een vulkaanuitbarsting plaats. Karakteristiek voor het IJslandse landschap zijn de vele indrukwekkende watervallen. Ze zijn er in alle soorten en maten. Gullfoss, de gouden waterval, is de bekendste en Detifoss is de krachtigste van Europa. IJsland heeft geen leger maar een Viking Commando. Dit is een speciale poltie-eenheid van 15 man. Ieder seizoen heeft zijn eigen karakteristieke schoonheid en speciale dingen om te beleven. In het voorjaar is het gras groen en komen de trekvogels weer in het land. Er broeden meer dan 200 soorten vogels op IJsland. O.a. de papegaaiduiker is op vele plaatsen te zien. In de zomer gaat de zon nauwelijks onder en hebben de zomerdagen vrijwel geen einde. Je kunt allerlei verschillende activiteiten ondernemen in de zomer, zoals whale-watching, sneeuwscootertochten, duiken, vissen of kajakken. In de herfst krijgen de landschappen prachtige kleuren. De paarden en schapen die in de hooglanden hebben gegraasd worden weer naar de bewoonde wereld terug gebracht. De winter is een tijd van contrasten. Je ziet witte sneeuw en zwarte lavavelden en er jagen sneeuwstormen over het land.

Reisgraag.nl bestaat al 12,5 jaar. Onze klanten geven ons een 9+ in reviews. Voor de zekerheid van onze klant zijn we lid van ANVR & SGR.

Heel veel informatie over IJsland vind je op onze website. We hebben een ruim aanbod van vakanties naar IJsland. Hieronder zie je een overzicht met reizen die je online kunt boeken. Als je een reis op maat wilt naar IJsland, of je wilt hulp bij het zoeken dan kun je daarvoor gratis een offerte aanvragen.

Bekende plaatsen

Vlag IJsland
Officiele naam:
IJsland
ISO:
IS
Ligging:
noordwest
Hoofdstad:
ReykjavÝk
Inwoners:
+/- 281200
Taal:
IJslands
Godsdienst:
Luthers
Tijdzone:
UTC +0
Munteenheid:
IJslandse Kroon
Klimaat:
Gematigd klimaat
Oppervlakte:
103000 km▓
Beste reistijd:
mei - september
Hoogseizoen:
juni - augustus

Geisers - dit is een door aardwarmte verwarmde natuurlijke bron, die op min of meer gezette tijden een mengsel van heet water en stoom de lucht in spuit. Het is een vulkanisch verschijnsel.

Papegaaiduiker - Deze opvallende vogel komt uit de familie van alken (Alcidae). De papegaaiduiker is gemakkelijk te herkennen aan het zwartwitte verenkleed en de grote, tijdens het broedseizoen felgekleurde snavel. Hij wordt ook wel de clown der zeevogels genoemd.

Ervaringen

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

IJsland krijgt gemiddeld een 8,6 uit 10 op basis van 25 ervaringen:

8,6 25 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 9 met 25 resultaten

plaats: Akureyri, reisperiode: maart 2018

Mooie plaats, zeer vriendelijke mensen. Iedereen spreekt uitstekend Engels. Restaurants voldoende aanwezig. Voor ieder wat wils, ook voor vegatariers. Leuke winkeltjes en in de wijde omgeving genoeg te zien en te ondernemen.

 • Algemeen 9
 • Cultuur 8
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
plaats: Diverse, reisperiode: augustus 2017

Als je een keer in IJsland bent geweest ben je verliefd. Wij gaan voor de natuur, en de rust, al merk je wel dat het toerisme enorm toeneemt (eerste keer daar was in 2010 en toen alleen de Golden Circle en het ijsbergmeer gedaan). We hebben weinig ringweg gereden en hebben enorm genoten van de westfords en de binnenlanden. De laatste dagen waren we in het "golden circle" gebied, dit viel tegen gezien het aantal toeristen (niet de omgeving, die is prachtig), in vergelijk met de rest van de gebieden waar we geweest zijn. Buiten de groten steden is de menu kaart vaak beperkt, 3 gerechten met vis en een met lam. Beperkte keuze (vooral als je geen vis liefhebber bent) maar wel goed bereid! Maar als een dorp niet eens een supermarkt of benzinepomp heeft moet je ook geen uitgebreide kaart verwachten. Wij gaan zeker nog een keer terug!

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 8
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 9
 • Ligging 10
plaats: ReykjavÝk, reisperiode: november 2017

Reykjavik is een goede stad om te verblijven als je ijsland wil zien. Het is geen spannende stad in november. De supermarkten zijn beperkt open. Het is wel de beste positie om prachtige ijsland te verkennen.

 • Algemeen 8
 • Bezienswaardigheden 5
 • Inwoners 8
 • Ligging 10
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van IJsland

Midzomernachtzon Siglufjordur
Midzomernachtzon Siglufjordur

Het is mooi om vanuit deze plek de midzomernachtzon te bekijken. Tijdens de winter duren de dagen in deze stad slechts 3 uur, maar in de zomer schijnt de zon elke dag tussen de 20 en 24 uur. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan de midzomernachtzon worden ervaren. Deze zon verwarmt erg weinig.

Het Haringmuseum
Het Haringmuseum

Het Haringmuseum is gevestigd in het Sildarminjasafnio. Dit is een houten, rode gebouw aan de kade, waar met geluidsmateriaal en beeld de herinneringen worden bewaard aan de haringvangst. Siglufjordur was in de eerste helft van de 20e eeuw dan ook de belangrijkste vissersplaats op het land voor de haringvisserij. Duizenden mensen die in IJsland woonden vonden hier werk, maar in 1965 verdwenen de grote haringscholen. In het gebouw van Roaldsbrakki ligt nu dit haringmuseum.

Kleurrijke huizen
Kleurrijke huizen

In de IJslandse dorpen en stadjes zijn veel mooie huizen aanwezig. Dit kunnen typische landelijke gras huizen zijn. Deze oude architectuur heeft een dak wat met gras begroeid is. Daarnaast heb je ook huizen in IJsland die van golfplaten gebouwd zijn. Verder hebben vele woningen allerlei kleuren, zoals groen, rood en geel. In Siglufjordur zie je veel van deze traditionele huizen.

Meer bezienswaardigheden

Vakantiebestemmingen in IJsland

Artikelen

Eten en drinken

IJslandse vis heeft wereldwijd een grote reputatie door zijn overheerlijke smaak. Rendiervlees is een plaatselijke delicatesse, maar wordt op weinig plaatsen geserveerd. Hangikjöt - gerookte lam Lifrarpylsa - leverpudding Hardfiskur - stokvis Hákarl - haaienvlees Laufabraud - gefrituurde koekjes Skyr - soort hangop/uitgelekte yoghurt

Koffiehuizen vind je door het hele land. IJslanders drinken meer koffie dan de meeste andere naties en je struikelt over de koffiehuizen in Reykjavík, van alle soorten en maten. Oudere IJslanders drinken "molakaffi" (je doopt een suikerklontje in de koffie en zuigt daarop, terwijl je langzaam je koffie drinkt).

Vervoer

De vluchtduur van Schiphol naar Reykjavík is ongeveer 3,5 uur. Het vliegtuig is de meest voor de hand liggende mogelijkheid om naar IJsland te gaan. De nationale luchtvaartmaatschappij vliegmaatschappij Icelandair vliegt vrijwel dagelijks naar de internationale luchthaven Leifur Eiríksson bij Kevlavík. Een andere mogelijkheid is vanaf Denemarken met een luxueuze veerboot te reizen, waarbij onderweg de Faröer eilanden aangedaan worden. Je komt aan in het plaatsje Seydisfjördur in Oost-IJsland.

Het openbaar vervoer op IJsland beperkt zich tot het vervoer per bus en veerboot. Treinen kent men in IJsland niet. Gedurende het voor- en naseizoen zijn de busdiensten beperkt, maar gedurende het hoogseizoen kan je geheel IJsland per bus bezoeken. Wil je je sneller verplaatsen, dan zijn de binnenlandse vluchten een relatief goedkoop alternatief.

Visum

Voor een vakantie in IJsland dien je te beschikken over een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Er is geen visum nodig.

Prijsniveau

Het prijsniveau in IJsland ligt een stuk hoger dan in Nederland. De munteenheid van IJsland is de IJslandse kroon.

Veiligheid

In IJsland kan je goed en veilig reizen.

Medische informatie

Patiënten kunnen alleen in ziekenhuizen worden opgenomen als zij door een arts zijn doorverwezen. Bij spoedgevallen kunnen patiënten direct worden opgenomen in het ziekenhuis dat op dat moment als eerstehulpziekenhuis fungeert.

Voor een bezoek aan IJsland zijn geen inentingen vereist. Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het kraanwater in IJsland is drinkbaar.

Bevolking

De inwoners van IJsland zijn nakomelingen van de Vikingen, vermengd met Schotse en Ierse immigranten. De meeste buitenlanders zijn Denen. Meer dan de helft van de bevolking leeft in Reykjavík en omgeving. In IJsland kent men vrijheid van godsdienst. De Evangelisch Lutherse Kerk van IJsland is de staatskerk.

De taal

Op IJsland spreekt men een eigen taal: het (nieuw-)IJslands. Dit is een verbastering van het Oudnoors. Het IJslands is een Germaanse taal uit de Scandinavische groep. Het is een van de oudste levende talen in Europa.

Flora & Fauna

Een belangrijk kenmerk van IJsland is de afwezigheid van bomen. Geisers zijn een door aardwarmte verwarmde natuurlijke bron, die op min of meer gezette tijden een mengsel van heet water en stoom de lucht in spuit. Het is een vulkanisch verschijnsel. Hoewel het land beroemd is om zijn geisers, is de echte Geysir na een aardbeving een stuk minder actief geworden; de nabijgelegen Strokkur spuit zijn waterfontein echter om de 5-8 minuten omhoog. Andere werkende geisers zijn veel minder spectaculair om te zien of zijn ten behoeve van de warmwatervoorziening afgedopt. Het binnenland is vrijwel onbewoond; het dichtstbevolkte gebied ligt aan de zuidwestkust rond Reykjavík. In de schone en heldere wateren op en rondom IJsland komt zeer veel vis voor, zoals zalm, forel, platvis en kabeljauw. Rendieren zijn in de 18e eeuw ingevoerd en een aantal is verwilderd en leeft in de hoogvlakten in het oosten.

Geschiedenis

IJsland is zo`n 16 à 17 miljoen jaar geleden ontstaan door vulkaanuitbarstingen op de Noord-Atlantische zeebodem.

Heb je interesse in een reis naar IJsland? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar IJsland, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Zonder een budget zullen we in veel gevallen geen passend advies kunnen geven.
Jouw gegevens
* Velden met een sterretje zijn verplicht

Ons privacy beleid is van toepassing