IJsland

Godafoss Waterval, Noord-IJsland
Godafoss Waterval, Noord-IJsland

IJsland is een eiland gelegen tussen Groenland en het vasteland van Europa. Het wordt omringd door de Atlantische Oceaan, de Straat van Denemarken en de Noordelijke IJszee. Naar IJsland ga je voor de geweldige natuur (fjorden, gletsjers en vulkanen), de flora en de unieke fauna (vogels en vissen). IJsland bestaat uit één groot en ontelbare kleine eilandjes. Het ligt net ten zuiden van de poolcirkel en wordt ook wel het 'land van ijs en vuur' genoemd.

Natuurrampen hebben een hoge tol aan mensenlevens geëist en veel land en kapitaal vernietigd. Gemiddeld eens in de vijf jaar vindt er een vulkaanuitbarsting plaats.

Karakteristiek voor het IJslandse landschap zijn de vele indrukwekkende watervallen. Ze zijn er in alle soorten en maten. Gullfoss, de gouden waterval, is de bekendste en Detifoss is de krachtigste van Europa.

IJsland heeft geen leger maar een Viking Commando. Dit is een speciale poltie-eenheid van 15 man.

Ieder seizoen heeft zijn eigen karakteristieke schoonheid en speciale dingen om te beleven. In het voorjaar is het gras groen en komen de trekvogels weer in het land. Er broeden meer dan 200 soorten vogels op IJsland. O.a. de papegaaiduiker is op vele plaatsen te zien. In de zomer gaat de zon nauwelijks onder en hebben de zomerdagen vrijwel geen einde. Je kunt allerlei verschillende activiteiten ondernemen in de zomer, zoals whale-watching, sneeuwscootertochten, duiken, vissen of kajakken. In de herfst krijgen de landschappen prachtige kleuren. De paarden en schapen die in de hooglanden hebben gegraasd worden weer naar de bewoonde wereld terug gebracht. De winter is een tijd van contrasten. Je ziet witte sneeuw en zwarte lavavelden en er jagen sneeuwstormen over het land.

Vlag IJsland
Officiele naam:
IJsland
ISO:
IS
Ligging:
noordwest
Hoofdstad:
Reykjavík
Inwoners:
+/- 281200
Taal:
IJslands
Godsdienst:
Luthers
Tijdzone:
UTC +0
Munteenheid:
IJslandse Kroon
Klimaat:
Gematigd klimaat
Oppervlakte:
103000 km˛
Beste reistijd:
mei - september
Hoogseizoen:
juni - augustus

Geisers - dit is een door aardwarmte verwarmde natuurlijke bron, die op min of meer gezette tijden een mengsel van heet water en stoom de lucht in spuit. Het is een vulkanisch verschijnsel.

Papegaaiduiker - Deze opvallende vogel komt uit de familie van alken (Alcidae). De papegaaiduiker is gemakkelijk te herkennen aan het zwartwitte verenkleed en de grote, tijdens het broedseizoen felgekleurde snavel. Hij wordt ook wel de clown der zeevogels genoemd.

Ervaringen

Heb je ooit IJsland bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

IJsland krijgt gemiddeld een 8,7 uit 10 op basis van 33 ervaringen:

8,7 33 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 7 met 33 resultaten

plaats: , reisperiode: september 2021

Bizar mooie bestemming. Ruige natuur. Van de gletsjers tot de schilderachtige bergen van Landmannalaugar. Het Noorderlicht, de walvissen en de uitbarstende Falgradalsfjall. Het kan van ons lijst af. Twee weken met een kleine 4x4 met daktent. Een waanzinnig avontuur.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 6
 • Cultuur 7
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 8
 • Ligging 9
plaats: Het hele eiland, reisperiode: augustus 2019

Het is een heel mooi en gaaf land. We hebben veel mooie bezienswaardigheden gezien.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 10
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 8
plaats: Reykjavík, reisperiode: november 2019

Mooie stad waar we helaas niet veel van hebben kunnen zien omdat we een rondreis op IJsland hebben gehad.

 • Algemeen 9
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 10
 • Ligging 9
plaats: Reykjavík, reisperiode: februari 2018

Er is zoveel moois te zien op IJsland! De bevolking kijkt niet zo vriendelijk maar zijn dat wel, altijd praatje en uitleg. En een winterreis ga je natuurlijk niet voor het strand...

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 9
 • Cultuur 9
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
plaats: Reykjavík, reisperiode: maart 2019

Reykjavik is een gezellige stad; ook al is het geen grote hoofdstad, er is van alles te zien en te doen op loopafstand. Mede door de informatie van de gids tijdens een korte tour door de stad vonden we snel de weg naar de highlights en de bezichtingswaardige plekken in de stad; van winkels tot cullinair en van museum tot historisch monument. Al met al; in Reykjavik is van alles te ontdekken.

 • Algemeen 8
 • Cultuur 8
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van IJsland

Walvissen spotten in IJsland

Walvissen spotten in IJsland
Walvissen spotten in IJsland

Wat ook erg bijzonder is om te doen tijdens een vakantie in IJsland is het spotten van walvissen. In de ijskoude wateren zwemt een groot aantal walvissen rond en het is dan ook een populaire excursie. Tijdens een vaartocht is de kans groter dan 90% dat je daadwerkelijk walvissen spot. De walvisexcursie duurt circa 3 uur en Mývatn is een prima startpunt.

Paardrijden in IJsland

Paardrijden in IJsland
Paardrijden in IJsland

In IJsland was paardrijden door de eeuwen heen een noodzakelijke vaardigheid. Vandaag de dag is het een erg populaire vrijetijdsbesteding onder inwoners. Een bekend IJslands paard is de IJslander en staat bekend om het vriendelijke karakter. Dit paard is naast stap, draf en galop ook bekend met de telgang en tölt. De laatste 2 manieren van voortbewegen zijn voor de meeste mensen onbekend.

Blue Lagoon

Blue Lagoon
Blue Lagoon
Kaart met locatie Blue Lagoon

Erg leuk is het om een bezoekje te brengen aan de Blue Lagoon. Het is een kunstmatig zwembad en wordt op temperatuur gehouden door warme bronnen. Blue Lagoon ligt in een gebied dat wordt omgeven door lava. De gemiddelde temperatuur van het water is standaard 37°C. Het is ook mogelijk om het kunstmatige zwembad 's nachts te bezoeken.

Skaftafell National Park

Skaftafell National Park
Skaftafell National Park
Kaart met locatie Skaftafell National Park

Het Skaftafell National Park is het grootste nationale park van heel IJsland. Het park was bij de oprichting nog erg klein, maar is in de loop der jaren flink uitgebreid en heeft tegenwoordig een oppervlakte van 1.700 km². In het park is onder andere een groot bos te vinden, wat nogal zeldzaam is voor IJsland. De bomen trekken veel vogelsoorten aan en deze vind je er dan ook in overvloed. Het park beschikt tevens over de prachtige waterval Svartifoss.

Jökulsárgljúfur National Park

Jökulsárgljúfur National Park
Jökulsárgljúfur National Park
Kaart met locatie Jökulsárgljúfur National Park

Het Jökulsárgljúfur National Park ligt in de buurt van het bekende meer Mývatn. Het park is erg bijzonder omdat het is ontstaan door een vulkaan die duizenden jaren geleden uitbarstte en het gebergte eromheen voor een groot deel heeft weggeblazen. In het park ligt ook de Ásbyrgi, een lange kloof. Volgens de legende is het een hoefafdruk van het achtbenige paard van oppergod Odin.

Artikelen

Eten en drinken

IJslandse vis heeft wereldwijd een grote reputatie door zijn overheerlijke smaak. Rendiervlees is een plaatselijke delicatesse, maar wordt op weinig plaatsen geserveerd. Hangikjöt - gerookte lam Lifrarpylsa - leverpudding Hardfiskur - stokvis Hákarl - haaienvlees Laufabraud - gefrituurde koekjes Skyr - soort hangop/uitgelekte yoghurt

Koffiehuizen vind je door het hele land. IJslanders drinken meer koffie dan de meeste andere naties en je struikelt over de koffiehuizen in Reykjavík, van alle soorten en maten. Oudere IJslanders drinken "molakaffi" (je doopt een suikerklontje in de koffie en zuigt daarop, terwijl je langzaam je koffie drinkt).

Vervoer

De vluchtduur van Schiphol naar Reykjavík is ongeveer 3,5 uur. Het vliegtuig is de meest voor de hand liggende mogelijkheid om naar IJsland te gaan. De nationale luchtvaartmaatschappij vliegmaatschappij Icelandair vliegt vrijwel dagelijks naar de internationale luchthaven Leifur Eiríksson bij Kevlavík. Een andere mogelijkheid is vanaf Denemarken met een luxueuze veerboot te reizen, waarbij onderweg de Faröer eilanden aangedaan worden. Je komt aan in het plaatsje Seydisfjördur in Oost-IJsland.

Het openbaar vervoer op IJsland beperkt zich tot het vervoer per bus en veerboot. Treinen kent men in IJsland niet. Gedurende het voor- en naseizoen zijn de busdiensten beperkt, maar gedurende het hoogseizoen kan je geheel IJsland per bus bezoeken. Wil je je sneller verplaatsen, dan zijn de binnenlandse vluchten een relatief goedkoop alternatief.

Visum

Voor een vakantie in IJsland dien je te beschikken over een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Er is geen visum nodig.

Prijsniveau

Het prijsniveau in IJsland ligt een stuk hoger dan in Nederland. De munteenheid van IJsland is de IJslandse kroon.

Veiligheid

In IJsland kan je goed en veilig reizen.

Medische informatie

Patiënten kunnen alleen in ziekenhuizen worden opgenomen als zij door een arts zijn doorverwezen. Bij spoedgevallen kunnen patiënten direct worden opgenomen in het ziekenhuis dat op dat moment als eerstehulpziekenhuis fungeert.

Voor een bezoek aan IJsland zijn geen inentingen vereist. Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het kraanwater in IJsland is drinkbaar.

Bevolking

De inwoners van IJsland zijn nakomelingen van de Vikingen, vermengd met Schotse en Ierse immigranten. De meeste buitenlanders zijn Denen. Meer dan de helft van de bevolking leeft in Reykjavík en omgeving. In IJsland kent men vrijheid van godsdienst. De Evangelisch Lutherse Kerk van IJsland is de staatskerk.

De taal

Op IJsland spreekt men een eigen taal: het (nieuw-)IJslands. Dit is een verbastering van het Oudnoors. Het IJslands is een Germaanse taal uit de Scandinavische groep. Het is een van de oudste levende talen in Europa.

Flora & Fauna

Een belangrijk kenmerk van IJsland is de afwezigheid van bomen. Geisers zijn een door aardwarmte verwarmde natuurlijke bron, die op min of meer gezette tijden een mengsel van heet water en stoom de lucht in spuit. Het is een vulkanisch verschijnsel. Hoewel het land beroemd is om zijn geisers, is de echte Geysir na een aardbeving een stuk minder actief geworden; de nabijgelegen Strokkur spuit zijn waterfontein echter om de 5-8 minuten omhoog. Andere werkende geisers zijn veel minder spectaculair om te zien of zijn ten behoeve van de warmwatervoorziening afgedopt. Het binnenland is vrijwel onbewoond; het dichtstbevolkte gebied ligt aan de zuidwestkust rond Reykjavík. In de schone en heldere wateren op en rondom IJsland komt zeer veel vis voor, zoals zalm, forel, platvis en kabeljauw. Rendieren zijn in de 18e eeuw ingevoerd en een aantal is verwilderd en leeft in de hoogvlakten in het oosten.

Geschiedenis

IJsland is zo`n 16 à 17 miljoen jaar geleden ontstaan door vulkaanuitbarstingen op de Noord-Atlantische zeebodem.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie? 

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen

Wat is het huidige reisadvies / kleurcode voor IJsland?

Op dit moment zijn alle landen 'oranje'; ook IJsland.

Wat zijn de beste hotels van IJsland?

Dit zijn enkele zeer goed gewaardeerde hotels in IJsland:
 • IJsland en de Faeroer Eilanden (JI) (0.0 in 0)
 • Compleet IJsland (0.0 in 0)
 • Parels van de IJslandse kust (0.0 in 0)
 • Autorondreis Rondje IJsland (JI) (0.0 in 0)
 • Autorondreis Grand Tour IJsland (JI) (0.0 in 0)

  Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.
 • Kan ik een vakantie boeken naar IJsland i.v.m. Corona?

  Per 15 mei 2021 is het generieke reisadvies vervangen. Het reisadvies veranderd per dag. Neem contact met ons op voor de huidige status.