Bezienswaardigheden IndonesiŽ

Manusela Nationaal Park

In het centrale gedeelte van het eiland Seram ligt het Manusela Nationaal Park. Het park is 189.000 hectare groot en omvat de natuurreservaten Wae Mual en Wae Nua. In deze natuurreservaten kun je de bosachtige ecosystemen van Seram vinden en leven er verscheidene diersoorten. Met name in de nacht produceren deze dieren veel geluid.

Winkelen in IndonesiŽ

Het merendeel van de winkels is geopend van 09.00 uur 's ochtends tot 20.00 of 21.00 uur 's avonds. Ook op zaterdag en zondag. Banken zijn geopend van maandag tot vrijdag van 08.30 tot 14.00 uur. In Indonesië kun je prima winkelen. Bezoek ook zeker een van de grote shoppingmalls, met honderden winkels onder één dak.

In Jakarta kun je ook uitstekend winkelen. Er zijn veel kraampjes waar van alles en nog wat wordt verkocht. Vind je het buiten te warm ga dan in het zuiden van Jakarta naar Plaza Senayan. Dit is een prachtig winkelcentrum waar je bekende modeontwerpers en restaurants kunt vinden. Het hele winkelcentrum beschikt over airconditioning. Het winkelcentrum is dagelijks geopend van 10.00 tot 21.00 uur.

Sepak Takraw

Sepak Takraw
Sepak Takraw

In Indonesië wordt Sepak Takraw veel beoefend. Sepak Takraw is een soort voet-volleybal, je mag de bal met alles aanraken behalve met je handen. Verder heb je alleen maar een rotanballetje en een net nodig. De sport is zo populair dat er ook toernooien worden georganiseerd. Een team bestaat uit twee spelers en je wint als je twee van de drie punten hebt behaald. Als je Indonesië bezoekt zul je zien dat dit spel door veel verschillende mensen wordt gespeeld. Wil je het zelf proberen dan is het wel handig als je een beetje lenig bent.

Nationaal Park Baili Barat (Bali)

Nationaal Park Baili Barat
Nationaal Park Baili Barat
Kaart met locatie Nationaal Park Baili Barat

Nationaal Park Baili Barat (Taman Nasional Bali Barat) is gelegen op het eiland Bali. Je vindt hier onder andere het meest zeldzame vogeltje ter wereld. In het park kun je van alles doen, zoals snorkelen en het prachtige koraal bekijken. Ook kun je er kanoën of gewoon lekker genieten van de rust om je heen.

Goa Gajah (Bali)

Goa Gajah
Goa Gajah
Kaart met locatie Goa Gajah

Goa Gajah ligt in het midden van Bali, ten oosten van Peliatan vlakbij Ubud. De grot wordt ook wel de Olifantsgrot genoemd. Hij is ontdekt in 1922 en dateert uit de 11e eeuw. In de grot staat een standbeeld van Ganesha, de hindoegod met 4 armen en een olifantenkop. Ganesha is niet de enige god die er wordt afgebeeld, ook het standbeeld van de boeddhistische godin Hariti is er te vinden. Het meest opvallende is de mengelmoes van boeddhistische en hindoeïstische elementen.

Pura Besakih (Bali)

Pura Besakih
Pura Besakih
Kaart met locatie Pura Besakih

De Pura Besakih wordt ook wel Moedertempel genoemd en is de grootste tempel van Bali. Pura Besakih ligt aan de rand van vulkaan Gunung Agung. De Moedertempel is in werkelijkheid een heilig tempelcomplex en telt ongeveer 200 bouwwerken die verdeeld zijn over 30 complexen. In maart/april vindt er het meest belangrijke offerfeest plaats. Om dit feest bij te wonen komen mensen vanuit alle delen van het eiland en iedereen draagt een sarong en een selendang.

Negeri Propinsi Bali (Denpasar)

Negeri Propinsi Bali
Negeri Propinsi Bali
Kaart met locatie Negeri Propinsi Bali

Het Museum Negeri Propinsi Bali is in 1910 opgericht door een Nederlander. Het is uitgegroeid tot het meest vooraanstaande museum van Bali. Het museum heeft een totale oppervlakte van 6.000 vierkante meter. In het museum vind je diverse Balinese objecten die je alles vertellen over het eiland. Helaas werd in 1917 het gebouw vernietigd door een uitbarsting van de Gunung Batur vulkaan, maar daarna is alles weer in ere hersteld.

Het Puri Pemecutan Palace (Denpasar)

Het Puri Pemecutan Palace stamt origineel uit de 16e eeuw en is ter nagedachtenis aan het koninkrijk van Badung. In het begin van de 19e eeuw werd het paleis door de Nederlanders vernietigd. Daarna is het paleis gelukkig weer in de originele stijl herbouwd. Tegenwoordig kun je hier een interessante collectie van eeuwenoude Balinese voorwerpen bekijken, zoals wapens en manuscripten. Op sommige dagen vinden hier Balinese dansvoorstellingen plaats, als je hier interesse in hebt kun je je hier over laten informeren.  Jagatnatha tempel (Denpasar)

Jagatnatha tempel
Jagatnatha tempel
Kaart met locatie Jagatnatha tempel

De Jagatnatha tempel bevindt zich in het centrum van de hoofdstad Denpasar. Deze Hindoetempel is gebouwd ter ere van de god Sanghyang Widi. In de tempel staat het beeld van de god van het Balinees hindoeïsme op een hoge troon van wit koraal met twee slangen en een schildpad. Het beeld is helemaal van goud. De tempel wordt veel bezocht door de Hindoe mensen, maar ook door veel toeristen.

Prambanan (Java)

Prambanan
Prambanan
Kaart met locatie Prambanan

Het grootste Javaanse Hindoe tempelcomplex van Indonesië is de Prambanan. De naam Prambanan betekent: ''veel priesters''. Het ligt op zo'n 18 kilometer ten oosten van Jogjakarta. Lara Jonggrang is de belangrijkste tempel, deze tempel wordt veelal verkeerd aangeduid als 'de Prambanan'. De tempels zijn o.a. door Rakai Pikatan, een Shivaïtische koning uit de tweede Mataram-dynastie gebouwd. Dit tempelcomplex staat ook op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO.

De Bromo (Java)

De Bromo
De Bromo
Kaart met locatie De Bromo

De Bromo is de bekendste vulkaan van het Indonesische eiland Java. De ligging van deze 2.392 meter hoge vulkaan is erg bijzonder, hij is namelijk gevestigd in het Nationaal Park Bromo Tengger Semeru in het oosten van Java. Samen met twee andere vulkanen ligt de Bromo in een zandzee.  Een bekende activiteit die je hier kan ondernemen is de zonsopgang bekijken. Dit avontuur begint 's nachts en binnen een paar uur wandel je naar de rand van de krater van de Bromo vulkaan. Borobudur (Java)

Borobudur
Borobudur
Kaart met locatie Borobudur

Een van de bekendste bezienswaardigheden van Java is de Borobudur. De Borobudur is het belangrijkste boeddhistische heiligdom van Java. Je vindt dit boeddhistisch heiligdom op 40 kilometer afstand van Jogjakarta, in de provincie Midden-Java. Het boeddhistisch complex is gelegen bij de actiefste vulkaan van Indonesië, genaamd de Merapi. Naast dat het een toeristische trekpleister is, wordt het 's ochtends nog gebruikt als gebedsoord voor de lokale bevolking.

Nationale Museum van IndonesiŽ (Jakarta)

Nationale Museum van IndonesiŽ
Nationale Museum van IndonesiŽ
Kaart met locatie Nationale Museum van IndonesiŽ

Het Nationale Museum van Indonesië bevindt zich in Jakarta en is een museum wat niet overgeslagen mag worden als je Java bezoekt. Het museum bestaat uit twee delen, een nieuw en een oud gedeelte. In het oude gedeelte van het museum zijn de leukste en ook de meest interessante dingen te zien. In het hele museum vind je veel schilderijen en sculpturen. In het oude gedeelte is geen airconditioning, ga dus niet naar dit gedeelte op de warmste uren van de dag. In het nieuwe gedeelte vind je hedendaagse kunst.

Maritiem Museum IndonesiŽ (Jakarta)

Het Maritiem Museum Indonesië is gelegen in Sunda Kelapa (de oude haven van de Indonesische hoofdstad Jakarta) en is een zeer indrukwekkend museum. Het museum is gevestigd in een aantal oude gebouwen van de VOC. In dit museum probeert men met behulp van foto's en schaalmodellen het verhaal te vertellen over Jakarta en Indonesië. In het museum vind je veel verschillende kunstwerken en wordt er verteld over het leven van de bevolking voor de VOC zich er vestigde.

Dierenmarkt Pramuka (Jakarta)

Dierenmarkt Pramuka
Dierenmarkt Pramuka
Kaart met locatie Dierenmarkt Pramuka

Op de dierenmarkt Pramuka in Jakarta kun je veel verschillende dieren zien zoals slangen en vogels. De markt is aardig om te bezoeken als je van vogels houdt. Op de markt word je vaak verrast door de meest uiteenlopende vogelgeluiden. Er wordt aangeraden om geen dieren te kopen, veel dieren zijn uit het wild gehaald ook al zegt men dat ze gefokt zijn.

Jalan Surabaya (Jakarta)

Jalan Surabaya
Jalan Surabaya
Kaart met locatie Jalan Surabaya

De markt van Jalan Surabaya is gelegen in Jakarta en neemt een hele straat in beslag. Het is dan ook de plek om naartoe te gaan als je de typische Indonesische sfeer wilt proeven. Op de markt worden verschillende dingen verkocht, van antiek, muziekinstrumenten en porselein tot Wayang poppen. Afdingen is hier zeker mogelijk.

Surabaya Zoo (Surabaya)

Surabaya Zoo
Surabaya Zoo
Kaart met locatie Surabaya Zoo

In 1916 werd de dierentuin van Surabaya opgericht onder de naam: Soerabaiasche Planten en Dierentuin. In het instituut worden beschermde diersoorten verzorgd en in stand worden gehouden. Zo zijn ze erin geslaagd een fokprogramma te ontwikkelen voor bedreigde diersoorten als de anoa, Sumatraanse tijger, varaan, komodo etc. Er wonen in totaal ongeveer 200 verschillende diersoorten in de dierentuin.State Mpu Tantular Museum (Surabaya)

Het State Mpu Tantular Museum is gevestigd in een oud koloniaal gebouw in de wijk Buduran. De oorspronkelijke naam van het museum was het Stedelijk Historisch Museum Surabaya. Je kunt in het museum de collectie van Von Faber vinden, de in Surabaya geboren Duitser. Na de dood van Von Faber is het museum slecht onderhouden, een deel van de collectie ontbreekt of is gebroken. In 1964 kreeg het museum financiële steun en is het weer toegankelijk voor toeristen. Het museum werd al in 1933 opgericht maar na verschillende moeilijkheden pas in 1972 officieel geopend.
House of Sampoerna (Surabaya)

House of Sampoerna
House of Sampoerna
Kaart met locatie House of Sampoerna

In het noorden van Surabaya bevindt zich het museum House of Sampoerna. Het is een oud en prachtig gebouw met Nederlandse karakteristieken, dat zeer goed onderhouden is. Vroeger werd het gebruikt als weeshuis, daarna als een sigarettenfabriek. Het gebouw dient nog steeds als sigarettenfabriek en is toegankelijk voor toeristen. In de fabriek zie je hoe de lokale bevolking sigaretten rolt, maar naast dat is er ook een kunstgalerie. Het museum is dagelijks te bezoeken tussen 9.00 uur en 22.00 uur.

Het Mulawarman Museum (Kalimantan)

Het Mulawarman Museum
Het Mulawarman Museum
Kaart met locatie Het Mulawarman Museum

Kalimantan bevinden zich diverse musea waar veel kunt leren over de geschiedenis en cultuur van deze regio. Het Mulawarman Museum ligt in Tenggarong, gelegen bij de rivier Mahakam. Dit museum bevindt zich in het voormalige paleis v/h Kutai sultanaat. In het museum bevinden zich historische beelden, antieke meubels en een Balinees poppentheater. Tot aan 1959 was Tenggarong de hoofdstad v/h sultanaat.Tanjung Puting National Park (Kalimantan)

Tanjung Puting National Park
Tanjung Puting National Park
Kaart met locatie Tanjung Puting National Park

Het bekendste nationale park van Kalimantan is Tanjung Puting National Park. Het park omvat een gebied van 400.000 ha. Zo zijn er verschillende gebieden, zoals laaglandregenwouden, verswatermoerassen en langs de kust bevinden zich mangrovebossen. Ook is dit nationaal park de thuishaven voor vele dieren. Er leven orang-oetans, civetkatten, luipaarden, neusapen en meerdere reptielen. Naast deze diersoorten leven hier nog veel andere prachtdieren. Helaas wordt het leefgebied van deze diersoorten steeds kleiner door de illegale houtkap.


Banjarmasin (Kalimantan)

Banjarmasin
Banjarmasin
Kaart met locatie Banjarmasin

Banjarmasin is de levendige stad van het eiland Kalimantan. De stad staat ook wel bekend als het ''Venetië'' van Kalimantan, omdat een groot gedeelte van de stad op het water is. Je kunt ervoor kiezen om zelf een bootje te huren of iemand in te huren die jouw alle bezienswaardigheden van de stad laat zien. Een bijzondere bezienswaardigheid is de drijvende markt, hier kun je met je bootje doorheen varen. Ook kun je met een boottocht langs de apeneilanden varen, hier heb je kans om de bijzondere bewoner van Kalimantan te bekijken en voeren, namelijk de neusaap.

Masjid Islamic Center (Samarinda)

Masjid Islamic Center is een van de prachtigste en tegelijkertijd een van de grootste moskee in Zuidoost-Azië. Het hoofdgebouw van de moskee heeft een oppervlakte van 43.500 vierkante meter. Je herkent de moskee door de hogen toren en een grote koepel die rechtop staat. Daarnaast zijn er nog zes andere torens. De belangrijkste toren heeft een hoogte van 99 meter heeft. Deze toren bestaat uit 15 verdiepingen en hebben een gemiddelde hoogte van zes meter. 


Mahakam River (Samarinda)

Mahakam River
Mahakam River
Kaart met locatie Mahakam River

De Mahakam River is een van de grootste rivieren van Indonesië en de grootste van Oost-Kalimantan. In totaal heeft de rivier een lengte van 980 kilometer en een stroomgebied van circa 77.100 vierkante kilometer. Hij begint bij de hooglanden van Borneo tot aan de monding in de Straat Makassar. Naast de rivier vinden diverse sociale activiteiten plaats door de lokale bevolking, zoals het vervoer van goederen, de visserij en de verkoop van vis.


Pampang (Samarinda)

Pampang dorp is een cultureel dorp en toeristische attractie in Samarinda. De bewoners van dit dorp zijn de Dayak Kenyah stam, zij kwamen hier wonen nadat ze geëmigreerd waren vanuit Apokayan in Malinau. Zij verhuisde omdat ze dichter bij een stedelijk gebied wilde wonen, zodat ze meer onderwijs en luxere basisbehoeftes kregen. In totaal leven er nog zo'n 800 leden van de Dayak Kenyah stam. Iedere zondagmiddag kun je hier een Dayak ceremonie bijwonen. De rest van de dagen is het niet toegankelijk voor toeristen.

De Banda-archipel (Molukken)

De Banda-archipel
De Banda-archipel
Kaart met locatie De Banda-archipel

De Banda-archipel is van groot belang voor vele schildpadden, zeevogels en vissoorten. Het is een groep van negen vulkanische eilanden die zijn omringd door prachtige koraalriffen. De Gunung Api Banda (676 m) is een actieve vulkaan en de grootste attractie van het park. De vulkaan is in 1988 voor het laatst uitgebarsten. Je kunt Gunung Api Banda per kano bereiken vanaf het eiland Banda Neira.


Manusela National Park (Molukken)

Manusela National Park
Manusela National Park
Kaart met locatie Manusela National Park

In het midden van het eiland Seram ligt het Manusela National Park. Het nationale park is 189.000 ha groot en o.a. de natuurreservaten van Wae Mual en Wae Nua maken deel uit van dit park. In deze natuurreservaten vind je alle bosachtige ecosystemen van Seram terug, zoals moerasbos, laagland, regenwoud en een bos aan de kust. Daarnaast leven hier 118 verschillende vogelsoorten. Maar naast deze flora en fauna omvat het park ook schitterende karst landschappen.


Fort Tolukko (Molukken)

Fort Tolukko
Fort Tolukko
Kaart met locatie Fort Tolukko

Op het eiland Ternate, bij het eiland Halmahera, staan nog verschillende Europese forten. Een daarvan is Fort Tolukko, dit was vroeger een Nederlands en Portugees fort. Eerst heeft het fort in het jaar 1512 gediend als steun voor de Portugezen. Zo wilde de Portugezen meer macht hebben in de handel van kruidnagel dan andere Europese landen. In 1960 werd het fort overgenomen door de Nederlanders. Zij hadden de macht over de Portugezen in dit gebied overgenomen. Tegenwoordig kun je als toerist zijnde het fort bezichtigen.  


Rumah Adat Bandjuang Museum (Sumatra)

In Bukittingi bevindt zich het Rumah Adat Bandjuang Museum. Dit museum is geopend in 1844 en gevestigd in een typisch klassiek Minangkabaus bouwwerk dat zich bevindt op het hoogste punt van Bukittingi, net als de dierentuin van Bukittingi. Je kunt hier kennismaken met de rijke Minangkabause cultuur door de vele soorten wapens, klederdracht, werktuigen, beeldhouwkunst en houtsnijwerk die er worden tentoongesteld.

Het Gunung Leuser National Park (Sumatra)

Het Gunung Leuser National Park
Het Gunung Leuser National Park
Kaart met locatie Het Gunung Leuser National Park

Wanneer je in Sumatra bent, moet je zeker een bezoek brengen aan het Gunung Leuser National Park. Het park omvat 950.000 hectare en is hiermee het grootste nationale park van Indonesië. Een toeristische trekpleister van het park is de orang oetans voederplaats in het rehabilitatiecentrum. Maar wil je een echt bijzondere ervaring? Kies dan voor een jungle toch met een lokale gids. Tijdens deze tour zie je de orang oetans in het wild. Daarnaast heb je ook nog kans om andere apen, slangen en vele vogels te spotten. En als je echt gelukt hebt zie je beren en tijgers. Maar deze kans is minimaal.

Danau Toba (Sumatra)

Danau Toba
Danau Toba
Kaart met locatie Danau Toba

De Danau Toba is een meer dat ontstaan is door grote vulkaanuitbarsting zo'n 75.000 jaar geleden. Dit was de grootste en laatste uitbarsting van de Toba vulkaan. Ze zeggen dat eens in de 400.000 jaar deze vulkaan uitbarst. De Danau Toba ligt op een schiereiland en is 100 kilometer lang. De totale oppervlakte is ongeveer 1.146 km². Met deze oppervlakte is de Danau Toba het grootste verswatermeer van Zuidoost-Azië. Tevens staat het met zijn 450 meter bekend om het diepste meer te wereld.

Het Provinciaal Museum (Padang)

Het Provinciaal Museum bevindt zich in een park in het centrum van Padang. Je kunt er kennis maken met de West-Sumatraanse Minangkabause cultuur. Het gebouw is gebouwd in een traditionele Minangkabause stijl. Je vindt er diverse prehistorische objecten, geïmporteerde keramiek, postzegels, moderne kunst, manuscripten en etnografische informatie over de bevolking van de Mentawai-eilanden en de Minagkabau.

Kampung Cina (Padang)

Kampung Cina
Kampung Cina
Kaart met locatie Kampung Cina

Op verschillende plekken in de stad vind je nog oude architectuur van rond de eeuwwisseling. Vooral het chinatown van Padang (Kampung Cina) heeft een aantal mooie voorbeelden. De oude huizen zijn eigendom van Chinese koffieshophouders en kruidenverkopers. Binnen bevinden zich houten vloeren, prachtige tegels en meubels van djatihout. In de haven van Padang bevinden zich nog altijd diverse koloniale Nederlandse pakhuizen en warenhuizen.

Kerinci Seblat National Park (Padang)

Kerinci Seblat National Park
Kerinci Seblat National Park
Kaart met locatie Kerinci Seblat National Park

Ten zuiden van Padang ligt het grootste nationale park van Sumatra, genaamd Kerinci Seblat National Park. Het park staat bekend om de belangrijkste natuurlijke reservaten van Indonesië. Dat het enorm groot is blijkt wel doordat het reservaat over vier provincies is verdeeld; Jambi, Bengkulu, West-Sumatra en Zuid-Sumatra. In totaal beslaat het een oppervlakte van 1.375.000 hectare. Bovendien woont er in het park bijzonder bewoner, namelijk de zeldzame Sumatraanse neushoorn. Helaas is deze neushoorn erg bedreigd, er leven er nog maar 200 in het reservaat.


Mesjid Raya (Medan)

Mesjid Raya
Mesjid Raya
Kaart met locatie Mesjid Raya

De grootste moskee van Sumatra is de Mesjid Raya. De Amsterdamse architect A.J. Dingemans heeft het ontwerp van deze moskee bedacht. A.J. Dingemans heeft het ontworpen naar Turkse en Marokkaanse voorbeelden. De moskee beschikt over schitterend gebrandschilderd glas en zwarte koepels. De staande klok is cadeau gedaan door toentertijd koningin Wilhelmina. In het jaar 1906 werd de moskee gebouwd.


Istana Maimoon (Medan)

Op ongeveer 200 meter afstand van de moskee Mesjid Raya staat het voormalige paleis van de sultan van Deli, Istana Maimoon. Het paleis werd ontworpen door een Italiaans architect en is gebouwd in 1888. In het ontwerp zijn invloeden van de Maleisische oostkust terug te vinden, terwijl de elegante Moorse gewelven en decoratieve tegels weer typisch uit het Midden-Oosten zijn.

Berastagi (Medan)

Berastagi
Berastagi
Kaart met locatie Berastagi

In de omgeving van Medan ligt het bergstadje Berastagi. Dit kleine stadje bevindt zich op 1.300 meter boven zeeniveau en ligt tussen twee vulkanen, de Gunung Sibayak en de Gunung Sinabung. Deze vulkanen domineren het landschap. Er heerst een aangenaam en koel klimaat. Berastagi wordt vaak gebruikt als uitvalsbasis om het Gunung Leuser National Park te bezoeken of om een van de twee actieve vulkanen te beklimmen.

National Park Bunaken (Sulawesi)

National Park Bunaken
National Park Bunaken
Kaart met locatie National Park Bunaken

In het noorden van Sulawesi ligt het National Park Bunaken Manado Tua Marine. Het park omvat een gebied van ruim 75.000 hectare en bestaat uit zes eilanden met de daaromheen koraalriffen. De koraalriffen zijn een van de mooiste koraalriffen van Indonesië. De naam van het park is een combinatie van de twee meest bezochte eilanden: het vulkanische eiland Manado Tua en het eiland Bunaken. Vanuit Menado zijn deze twee eilanden makkelijk te bereiken. De andere vier eilanden zijn: Nig Nain, Siladen, Mantehage en Big Nain.


Taman Purbakala Waruga (Sulawesi)

Op vijfentwintig kilometer afstand van Menado, in Sawangan, ligt het kerkhof Taman Purbakala Waruga. Hier liggen 144 megalitische sarcofagen uit de tiende eeuw. Het is een bijzondere begraafplaats afkomstig van de Minahassers, dat ontstond tijdens de christelijke missie in het noorden van Sulawesi.  In 1977 is het kerkhof officieel als monument uitgesproken en sinds die tijd is het met klein museum uitgebreid.


Taka Bonerate Marine National park (Sulawesi)

In de Flores Zee, ten zuiden van Sulawesi ligt het Taka Bonerate Marine National park. Dit is een keten van 21 kleine eilandjes waaronder het derde grootste ringvormige koraaleiland, Taka Bonerate. In totaal heeft het een oppervlakte van 2.220 vierkante kilometer. Naast dat de eilandjes omringt zijn met prachtige stranden, heeft het ook kraakhelder water met soms zicht tot 25 meter. In het water bevinden zich tropische vissen en kleurrijke koraalriffen. 

Museum Negeri Sulawesi Utara (Menado)

Als je een bezoek brengt aan het Provinciemuseum van Noord-Sulawesi, ook wel Museum Negeri Sulawesi Utara genoemd, kom je meer te weten over de geschiedenis en cultuur van de regio van Menado. In het Provinciemuseum vind je o.a. regionale kunst en kleding. Er worden diverse oude voorwerpen tentoongesteld, zoals kleine kanonnen, wapens en koperen blaasinstrumenten.

Ban Hin Kiong temple (Menado)

De boeddhistische Ban Hin Kiong temple is in 1819 gebouwd door volgelingen van Kong Hu Chu. De kleurrijke tempel staat in de Chinese wijk van Menado in de Jalan Panjaitan straat. Het is een van de oudste Chinese tempels van Indonesië. Voor de ingang van de tempel staan twee Nederlandse kanonnen die stammen uit de koloniale tijd. Binnen in de tempel zijn verschillende oude Portugese voorwerpen tentoongesteld.

Taman Anggrek Clara Bundt (Menado)

Taman Anggrek Clara Bundt
Taman Anggrek Clara Bundt
Kaart met locatie Taman Anggrek Clara Bundt

Op tien kilometer afstand van Menado bevindt zich het dorp Kairagi. Kairagi staat bekend om zijn in 1988 opgerichte orchideeëntuin. De kleurrijke tuin, Taman Anggrek Clara Bundt, is in het regenseizoen van september tot april het mooist. In deze tijd bloeien er meer dan tachtig orchideeën waaronder de zeldzame zwarte orchidee. Sommige orchideeën worden zelfs vijf meter hoog. In de andere maanden heeft het weinig zin om de tuin te bezoeken, aangezien er dan weinig kleur te vinden is.

Markt Rantepao (Rantepao)

Markt Rantepao
Markt Rantepao
Kaart met locatie Markt Rantepao

De souvenirwinkeltjes in Rantepao zijn erg leuk om te bezoeken. Ze verkopen hier namelijk allerlei traditionele voorwerpen die de bevolking zelf ook gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn houtsnijwerken, bamboekokers, sieraden, ikats, kleine tongkonans en andere leuke souvenirs. In sommige winkeltjes verkopen ze zelfs schedels van de beschermde en zeldzame babiroesa, wat een hertenzwijn is. Pas dus op met het kopen van souvenirs dat je geen beschermde diersoorten mee naar huis neemt.

Pasar Bolu (Rantepao)

Pasar Bolu
Pasar Bolu
Kaart met locatie Pasar Bolu

De kleurrijke en traditionele markt ‘Pasar Bolu’ in Rantepao is voor toeristen erg leuk. Het is een markt waar je onder andere Toraja koffiebonen kunt krijgen zoals de Arabica en de Robusta. Bovendien zijn er ook prachtige kettingen van antieke kralen te koop. Tijdens de weekmarkt worden er zelfs buffels en varkens geveild, wat een erg bijzondere ervaring is. Ook al is het niet zo praktisch om een buffel of varken te kopen, het is zeker een interessant gebeuren om hier te gaan kijken.


Kete Kesu Village (Rantepao)

Kete Kesu Village
Kete Kesu Village
Kaart met locatie Kete Kesu Village

Op zo'n vijf kilometer afstand van Rantepao ligt het Kete Kesu Village. Het dorp, gelegen in Bonoran, staat bekend om zijn geweldige houtsnijwerken, schilderkunsten en beeldhouwkunsten gemaakt met de hand. Het dorp geeft je een perfect beeld van de leeftradities van de Tana Toraja bevolking. Het dorp staat volgebouwd met vele Tongkonan huizen. Deze huizen zijn van de Tana Toraja bevolking. Je herkent de huizen door de omgekeerde deur, het dak bedekt met zwarte palmen en de vorm lijkt op een naar beneden gericht schip. Daarnaast moet een Tongkonan gebouwd worden op het noorden. Van juni tot december zijn hier diverse traditionele ceremonies die je kunt bezoeken. Wel is het belangrijk om de regels en de lokale bevolking te respecteren. 


Fort Rotterdam (Makassar)

Fort Rotterdam
Fort Rotterdam
Kaart met locatie Fort Rotterdam

In het westen van Makassar staat Fort Rotterdam met aan de zuidkant diverse koloniale gebouwen. Fort Rotterdam is een historisch gebouw uit de Nederlandse Kolioniale tijdperk. Onder andere het Museum La Galigo I is in een van deze gebouwen gevestigd. Vroeger lag hier al de handelswaar uit Oost-Indonesië opgeslagen, tegenwoordig worden er verschillende muziekinstrumenten, prehistorische vondsten, kledingstukken, keramiek en schaalmodellen van traditionele boten en huizen tentoongesteld.

Jalan Sulawesi (Makassar)

Een bekende straat in Makassar is de Jalan Sulawesi. Aan deze straat bevinden zich verschillende Chinese tempels. Vroeger heette deze straat dan ook de tempelstraat. De Ibu Agung Bahari was de meest interessante tempel, maar is helaas afgebrand in 1997 tijdens de anti-Chinese rellen. De moderne tempels Long Kwak Gong met zes verdiepingen, de Vihara Dharma Loka en de Istana naga sakti staan er nog wel.

Balla Lompoa Museum (Makassar)

Het Balla Lompoa Museum is een houten paleis met een ijzeren dak op ongeveer elf kilometer afstand van Makassar. Het was vroeger de zetel van de vorsten van Gowa. In het museum vind je kostuums en koninklijke wapens, maar je kunt ook diverse ruimtes bezichtigen. Op speciale dagen kun je ook de gouden kroon van Gowa zien. Verder is het paleis omringd met torenhoge muren.


Pura Blanjong (Sanur)

Pura Blanjong
Pura Blanjong
Kaart met locatie Pura Blanjong

De tempel Pura Blanjong staat bekend om het oudste artefact wat ooit op een tempel in Bali is gevonden. Dit bekende Balinese artefact, de Prasati Blanjong, is een grote stenen pilaar met een inscriptie. Met deze inscriptie wordt het verhaal van een Javaanse koning verteld. De koning bezocht in de 10e eeuw voor het eerst Bali en hij was de eerste die de regering op Bali uiteindelijk vormden. De tempel is gelegen in het zuiden van Sanur en is makkelijk te bereiken.

International Kite Festival (Sanur)

International Kite Festival
International Kite Festival
Kaart met locatie International Kite Festival

Op de stranden van Sanur vindt jaarlijks het International Kite Festival plaats. In de maand juni vliegen traditionele Balinese vliegers in de lucht boven de stranden van Sanur, maar ook in de dorpjes eromheen. De vliegers bestaan uit diverse vormen, maten en kleuren tot in de details afgewerkt. Verschillende teams uit dorpen in Bali strijden tegen elkaar tijdens het Kite Festival. Het ontstaan van het festival gaat jaren terug. Het was toen bedoeld om de Hindoegoden om een goed oogst te vragen. Daarnaast zijn buiten het festival in de maanden juni, juli en augustus ook veel vliegers aan de horizon te zien.

Mangrove Information Center (Sanur)

Mangrove Information Center
Mangrove Information Center
Kaart met locatie Mangrove Information Center

Op een korte afstand van Sanur ligt het Mangrove Information Centre. Dit mangrovebos beslaat 600 hectare van de oostkust van Bali. Je kunt dit park met of zonder een gids bezoeken. Er is een keuze uit twee wandelroutes: een korte route van één uur en een lange route van twee uur. Het centrum is niet alleen voor toeristen, ook de lokale bevolking, met name schoolkinderen, leren hier alles over het mangrovebos. Naast deze prachtige groene bossen is dit ook het leefgebied voor 70 vogelsoorten.

Gili-eilanden (Lombok)

Gili-eilanden
Gili-eilanden
Kaart met locatie Gili-eilanden

De Gili-eilanden zijn drie kleine tropische eilanden ten noordwesten van Lombok. De drie eilanden: Gili Trawangan, Gili Meno en Gili Air staan bekend om de prachtige stranden en beroemde blauwe koraalriffen. De eilanden zijn onwijs populair bij toeristen en zijn makkelijk te bereiken per snelboot vanuit Lombok en Bali. Gili Trawangan is het grootste eiland van de drie, hier vind je de meeste hotels, uitgaansgelegenheden en (souvenir)winkeltjes. De kleinere eilanden Gili Air en Gili Meno, zijn een stuk rustiger dan Gili Trawangan, maar zeker net zo mooi. Bovendien hebben alle eilanden een gezellig sfeertje door de vele backpackers en leuke bars. En dat de eilanden iets ouderwets hebben blijkt wel aan hun vervoermiddel, namelijk een paard en wagen. Daarnaast zou je altijd fietsen kunnen huren om de eilanden te verkennen. Op het grootste eiland Gili Trawangan fiets je binnen 30 minuten een heel rondje om het eiland.

Gunung Rinjan (Lombok)

Gunung Rinjan
Gunung Rinjan
Kaart met locatie Gunung Rinjan

In het noorden van Lombok ligt de 3.726 meter hoge actieve vulkaan: Gunung Rinjan. De Rinjani is de op één na hoogste vulkaan van Indonesië en de hoogste van Lombok. Een echte activiteit voor avonturieren is het beklimmen naar de top van de vulkaan. De tocht naar boven duurt normaal zo'n drie dagen, maar er kan ook gekozen worden voor een langer durende tocht. Vaak begint de tocht naar de rand van de krater en badderen in warmwaterbronnen van het kratermeer. Op de laatste dag bereik je de top en als je vroeg op bent kun je op het hoogste punt de zonsopgang zien. Naast deze prachtige zonsopgang heb je ook een adembenemend uitzicht over Lombok en met geluk ook over Bali en de Gili-eilanden. Het is wel een aanrader om de vulkaan altijd onder begeleiding te beklimmen. Tiu Teja waterval (Lombok)

Tiu Teja waterval
Tiu Teja waterval
Kaart met locatie Tiu Teja waterval

Een van de bekendste watervallen van Lombok is de Tiu Teja waterval. Deze waterval heeft een hoogte van 40 meter en ligt midden in de jungle van Lombok. Doordat de waterval verborgen is tussen de bossen is het een hele tocht om ze te bereiken. Het gevoel van uitputting zal worden beloond door de prachtige natuur en de bijzondere hoogte van de waterval. Midden uit het tropische regenwoud komen liters water naar beneden gestroomd. Je kunt de waterval het best bezoeken bij helder weer, want dan heb je kans om onderaan de waterval een schitterende regenboog te zien.

Tanah Lot (Kuta)

Tanah Lot
Tanah Lot
Kaart met locatie Tanah Lot

Er zijn veel zeetempels te vinden langs de hele zuidkust van Bali, maar Tanah Lot is de belangrijkste hiervan. Tanah Lot is gebouwd op een rots, waar de golven op een magische wijze tegenaan botsen. Het is daarmee een van de meest karakteristieke tempels van Bali en een populaire toeristische attractie. In de late namiddag kun je Tanah Lot het best gaan bekijken.

Waterbom Bali (Kuta)

Waterbom Bali
Waterbom Bali
Kaart met locatie Waterbom Bali

Waterbom Bali is het beste waterpretpark van Azië en de op één na beste van de wereld. Het park is geschikt voor het hele gezin. Er zijn heel veel verschillende waterglijbanen, van groot tot klein. Je kunt er ook dineren in een van de hippe restaurants en drankjes drinken in een swim-up bar. Er zijn kluisjes aanwezig en je kunt er speciale, luxe bedden (Gazebos) huren. Kom je om te relaxen? Ze bieden massages aan, nagelverzorging en zelfs een echte Fish Spa.


Water Blow (Nusa Dua)

Water Blow
Water Blow
Kaart met locatie Water Blow

Water Blow is een populaire attractie op Bali. Het is een rif met een smalle opening, waar de golven woest tegenaan botsen. Dit geeft grote plonzen water die de rotsen uit geblazen worden. Je kunt hier prachtige foto's maken en wandelingen maken. Let op: je zou hier wel eens nat kunnen worden.

Museum Pasifika (Nusa Dua)

Het Museum Pasifika in Nusa Dua, Bali, is een kunstmuseum waar kunst van verschillende kunstenaars uit heel Zuidoost-Azië en Polynesië wordt tentoongesteld. Dit zijn wel meer dan 200 kunstenaars uit 25 verschillende landen, met meer dan 350 schilderijen en 250 objecten. Er zijn elf kamers met elk een verschillende kunstvorm. De tentoonstellingen in kamer zes wisselen steeds, waardoor je altijd iets anders te zien krijgt. Je kunt alleen door het museum wandelen of een tour met een gids doen.

Caow Eng Bio (Tanjung Benoa)

Caow Eng Bio
Caow Eng Bio
Kaart met locatie Caow Eng Bio

Caow Eng Bio is een Chinese tempel in Tanjung Benoa. Het is een van Bali's oudste Chinese tempels en zeker een bezoekje waard. Het is een opvallende verschijning met de felrode muren en gekleurde Chinees-boeddhistische versieringen. De tempel is elke dag open, maar de beste tijd om Caow Eng Bio te bezoeken is rondom het Chinese nieuwjaar tussen februari en april.

Tanjung BenoaPura Dalem Ning Lan Taman Beji tempel (Tanjung Benoa)

De Pura Dalem Ning Lan Taman Beji tempel is een prachtige tempel in Tanjung Benoa. Het is op loopafstand van de Caow Eng Bio tempel. Beide tempels zijn zeker een bezoekje waard bij je bezoek aan de badplaats. Let wel op dat deze tempel meestal alleen open is tijdens religieuze ceremonies of rituelen, maar je kunt altijd langsgaan voor een mooie foto aan de buitenkant.