IndonesiŽ

Ulun Danu Tempel in Bali
Ulun Danu Tempel in Bali

Indonesië ligt tussen het vasteland van Zuid-Oost Azië en Australië, en tussen de Grote/Stille of de Indische Oceaan. In het noorden grenst Indonesië ook aan de Zuid-Chinese Zee. Indonesië is nog steeds bezig met de democratisering van de politiek. Enerzijds is dit moeilijk vanwege het feit dat corruptie diepgeworteld is in het land, anderzijds kan Indonesië als een van de weinige democratische landen van Zuidoost-Azië worden beschouwd, gezien het feit dat in Thailand in 2006 een militaire coup plaatsvond.

De hoofdstad van Indonesië is Jakarta en ligt op het eiland Java. Enkele andere grote steden zijn Medan en Padang op Sumatra en Denpasar op Bali.

In Indonesië zul je vaak de typische geur van de populaire Indonesische kreteksigaretten ruiken. De tabak is vermengd met kruidnagel en het filter is vaak gezoet. Indonesiërs roken meestal liever kreteksigaretten dan gewone merksigaretten uit de westerse wereld. Het grote nadeel van kreteksigaretten is dat er 2x zoveel nicotine en teer in de kreteksigaretten zitten.

In Indonesië vind je de duurste koffie van de wereld. De koffie, Luwak, is vernoemd naar een civetkat. Deze een kat struint `s nachts de koffieplantages van Sumatra af op zoek naar de rijpste en beste kersen. De civetkat Luwak poept deze bonen weer uit aangezien hij ze niet kan verteren. Vervolgens worden de koffiebonen verzameld door in de uitwerpselen te zoeken! Omdat deze bonen door het spijsverteringskanaal van de civetkat zijn gegaan heeft de koffie geen nasmaak, wat hem uniek maakt. Er wordt jaarlijks maar 500 kilo van deze bonen verzameld en dat maakt de koffie exclusief. In Nederland kun je de koffie in diverse koffiespeciaalzaken kopen.

Aanbieders van vakanties naar IndonesiŽ
Riksja Family (familiereizen) Klik
Sawadee Reizen (rondreizen) Klik
Kras (allround) Klik
Riksja IndonesiŽ (landenspecialist) Klik
Booking.com (hotel) Klik
Better Places (Lokale reisexperts) Klik
OutSight Travel (landenspecialist) Klik
PANGEA Travel (rondreizen) Klik

Vlag IndonesiŽ
Officiele naam:
Republiek IndonesiŽ
ISO:
ID
Ligging:
zuidoost
Hoofdstad:
Jakarta
Inwoners:
+/- 217077000
Taal:
Indonesisch
Godsdienst:
Islam
Tijdzone:
UTC +8
Munteenheid:
Rupiah
Klimaat:
Tropisch
Oppervlakte:
1904569 km≤
Beste reistijd:
mei - september

Op Bali heeft de schilderkunst een traditie. In het begin van de 20e eeuw kwam men met Europese kunst in aanraking die min of meer gekopieerd werd. Tegenwoordig experimenteren kunstenaars met westerse kunststijlen. De oeroude batiktechniek wordt bijvoorbeeld in Midden-Java steeds meer voor schilderijen toegepast.

De muziek is gevarieerd, het bekendste is de gamelanmuziek, de traditionele muziek van de Javaanse en Balinese hoven. Ook alle genres van popmuziek zijn vertegenwoordigd, in de nationale taal (Indonesisch) of in lokale talen. Daarnaast zijn er ook populaire genres zoals krontjong, dangdut, campursari, jaipongan en de regionale Pop Jawa, Pop Sunda en Pop Minang met elk een eigen geluid.

Al in het verre verleden werden belangrijke gebeurtenissen in het leven van mensen door ceremoniŽle dansen begeleid. Dit wordt ook wel de wayang-dans genoemd. De meisjes in Java dansen met hele sierlijke bewegingen.

Veel volken zijn meesters in de kunst van houtbewerking. Aan maskers en beelden wordt vaak magische kracht toegekend. De meeste uitgelezen objecten vervaardigen de Balinese houtsnijders, die hun thema's meestal aan het hindoeÔstische geloof ontlenen. Ook bekend is het houtsnijwerk van de Asmat van Papoea (voorheen Irian Jaya).

Er worden door het hele land verschillende soorten vliegers gemaakt. Dit kunnen kleine, maar ook grote vliegers zijn. Je kunt ze in allerlei verschillende dieren krijgen. Van draken tot aan kikkers.

Badminton is de volkssport van IndonesiŽ en heeft dezelfde status als voetbal in Europa. De Engelsen hebben deze sport over de wereld verspreid. Lange tijd waren het ook de Engelsen die de sport domineerden. In de jaren vijftig komen ook IndonesiŽ en Japan op als supermachten in de badmintonsport. Tegenwoordig is IndonesiŽ nog altijd een van de sterke badmintonlanden, samen met landen als Zuid-Korea, China en MaleisiŽ domineren zij de wereldtop.

Pencak Silat is de traditionele vechtsport van IndonesiŽ en kent daar nog altijd vele miljoenen beoefenaars. Deze sierlijke vechtkunst telt veel stijlen en vooral op de eilanden Sumatra en Java zijn er vele soorten scholen. De basis van Pencak Silat is zelfverdediging. Men moet zichzelf kunnen verdedigen met behulp van het eigen lichaam (vuist, elleboog, knie, voet) of met verschillende wapens (stok, zijs, mes, zwaard).

Een van de eerste dingen die je tegenkomt als je in IndonesiŽ aankomt is de typische geur van de Indonesische kreteksigaretten. De tabak in een kreteksigaret is vermengd met kruidnagel en vaak is het filter ook gezoet. De kreteksigaretten zijn zeer populair in IndonesiŽ, de meeste IndonesiŽrs roken liever kretek dan gewone westerse merksigaretten. Er zit alleen twee keer zoveel teer en nicotine in de kreteksigaretten dan in normale sigaretten.

Ervaringen

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

IndonesiŽ krijgt gemiddeld een 8,5 uit 10 op basis van 218 ervaringen:

8,5 218 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 73 met 218 resultaten

plaats: Java en Bali, reisperiode: april 2019

Prachtige natuur maar heel erg om geconfronteerd te worden met alle vuilnis en de bergen plastic! Java, slechte wegen en enorme drukte door de hoeveelheid brommers/motors die kriskras door verkeer gaan. Mensen in verkeer wel tolerant naar elkaar. De lange treinreis geeft een goede indruk van prachtige landschap. Bali t "Ibiza"van Indonesië.

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 8
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 9
 • Ligging 8
plaats: Eilandhoppen, reisperiode: april 2019

Erg leuke afwisseling qua omgeving, hotel en mensen. Hotels op mooie en rustiger plaatsen. Alle transport (overtochten/transfers) perfect geregeld.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 9
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
plaats: Bali/Java, reisperiode: april 2019

We zijn niet voor de stranden of het nachtleven naar Indonesië gegaan. Tijdens de festiviteiten rondom de bruiloft van onze dochter hebben we wat clubs bezocht alleszins de moeite waard waren, maar onze reis begon na de bruiloft en strand en uitgaan waren daar geen deel van. De natuur in Indonesië is overweldigend; we hebben nergens een mooier landschap getroffen. De rijstvelden, vulkanen, tropische regenwouden, overal waar je keek was het indrukwekkend. De bevolking was zo vriendelijk en hartelijk, schoolkinderen enorm geïnteresseerd in ons. Jong en oud, ze wilden allemaal met ons op de foto en onze handen schudden. De steden een drukte van jewelste, het verkeer chaotisch maar iedereen blijft kalm en met respect naar elkaar toe, dus geen getoeter en gefoeter! Het eten is fantastisch; of de chauffeur ons nou meenam naar een lokaal tentje ( op ons verzoek) of we aten in het hotel, het was altijd top! Prachtig land, Indonesië, waar we zeker naar terug gaan!

 • Algemeen 10
 • Cultuur 10
 • Restaurants 10
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van IndonesiŽ

Het Museum Pasifika in Nusa Dua, Bali, is een kunstmuseum waar kunst van verschillende kunstenaars uit heel Zuidoost-Azië en Polynesië wordt tentoongesteld. Dit zijn wel meer dan 200 kunstenaars uit 25 verschillende landen, met meer dan 350 schilderijen en 250 objecten. Er zijn elf kamers met elk een verschillende kunstvorm. De tentoonstellingen in kamer zes wisselen steeds, waardoor je altijd iets anders te zien krijgt. Je kunt alleen door het museum wandelen of een tour met een gids doen.

Water Blow
Water Blow

Water Blow is een populaire attractie op Bali. Het is een rif met een smalle opening, waar de golven woest tegenaan botsen. Dit geeft grote plonzen water die de rotsen uit geblazen worden. Je kunt hier prachtige foto's maken en wandelingen maken. Let op: je zou hier wel eens nat kunnen worden.

De Pura Dalem Ning Lan Taman Beji tempel is een prachtige tempel in Tanjung Benoa. Het is op loopafstand van de Caow Eng Bio tempel. Beide tempels zijn zeker een bezoekje waard bij je bezoek aan de badplaats. Let wel op dat deze tempel meestal alleen open is tijdens religieuze ceremonies of rituelen, maar je kunt altijd langsgaan voor een mooie foto aan de buitenkant.

Meer bezienswaardigheden

Video's

Artikelen

Nieuws

Eten en drinken

In Indonesië wordt al meer dan 2000 jaar voornamelijk rijst gegeten, onafhankelijk van de tijd van de dag of sociale rang.

In de keuken van Indonesië zie je dat vele volken hun sporen hebben achtergelaten. Zo getuigen de verschillende curry's van Indiase invloeden en door invloed van de moslims staat er vrijwel geen varkensvlees op het Indonesische menu.

Bir Bintang is het meest populaire biermerk in Indonesië. Het wordt gemaakt door Heineken en dat zie je aan de vorm van het flesje en de naam.

Vervoer

De afstand tussen Amsterdam en Jakarta is ongeveer 12.500 km. De vliegduur is zo`n 14 uur, als je rechtstreeks vliegt. Garuda, KLM, Lufthansa en Singapore Airlines bieden directe vluchten aan naar Indonesië.

Op Java, Bali, Sumatra, Kalimantan, Molukken, Papoea en de Kleine Soenda-eilanden vind je diverse luchthavens.

Via binnenlandse vluchten kun je tussen de diverse eilanden reizen. De vluchten worden uitgevoerd door Garuda International Airlines en dochtermaatschappij Merpati Nusantara Airlines.

In de stad kun je ook een van de bekende becaks nemen, de traditionele fiets-taxi's van Indonesië. Het zijn vaak kleurrijke, druk beschilderde wagentjes.

In Indonesië is alleen treinverkeer mogelijk op de eilanden Java en Sumatra. Met de trein reizen gaat een stuk trager dan met de bus maar zorgt wel voor een unieke ervaring.

Vervoer over water speelt in Indonesië net als in oude tijden nog altijd een belangrijke rol. Vooral daar waar de infrastructuur ontoereikend is of zelfs ontbreekt kun je per schip een heel eind komen. Tussen de verschillende eilanden zijn er vele soorten boten die een overtocht mogelijk maken.

Visum

Bij aankomst in Indonesië kun je op de luchthaven een visum aanschaffen. De kosten bedragen ongeveer €25,- of $35,- voor een visum tot 30 dagen. Dit dient contant afgerekend te worden. Het Visum On Arrival kan bij lokale immigratiekantoren eenmalig worden verlengd voor een periode van maximaal 30 dagen. Voor verblijf langer dan 60 dagen dien je een visum aan te vragen bij de Indonesische Ambassade in Den Haag.

Prijsniveau

Het prijsniveau ligt in Indonesië veel lager dan in Nederland.

De munteenheid in Indonesië is de rupiah.

Veiligheid

De Indonesiërs staan bekend om hun vriendelijkheid. Maar zoals overal in de wereld heb je last van criminaliteit, zoals oplichters en zakkenrollers. Als je de normale voorzorgsmaatregelen in acht neemt hoef je nergens bang voor te zijn.

Medische informatie

Een reis door de tropische omgeving van Indonesië zal het nodige vergen van je lichaam. Een goede conditie is wel handig aangezien artsen en tandartsen niet altijd makkelijk te bereiken zijn. Je zult ook voorzichtig moeten zijn met schaaf- en snijwonden, in de tropen helen deze langzamer en kunnen deze makkelijker geïnfecteerd raken. Het is belangrijk dat je meerdere malen per dag je handen wast en met name voor het eten.

Op Bali en Java zijn goed uitgeruste dokterspraktijken en ziekenhuizen met soms een internationaal team van dokters aanwezig.

Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het kraanwater is niet drinkbaar op Indonesië.

Bevolking

Respect is enorm belangrijk in de Indonesische cultuur. Het wordt gewaardeerd als je je op de juiste wijze uit en daarbij dien je je emoties zoveel mogelijk onder controle te houden. Voor toeristen is dit vaak lastig, maar als je respect toont en je probeert aan te passen zal dit erg gewaardeerd worden.

Schilderkunst is op Bali een ware traditie. Toen men in het begin van de 20e eeuw voor het eerst met de Europese kunst in aanraking kwam werd deze eigenlijk gekopieerd. Maar vandaag de dag experimenteren de kunstenaars met de westerse kunststijlen. In Midden-Java wordt de oude batiktechniek steeds meer tijdens het schilderen toegepast.

Al eeuwen lang worden belangrijke gebeurtenissen in het leven door ceremoniële dansen begeleid. Dit noemt men de wayang-dans. Vooral de Javaanse meisjes dansen erg sierlijk.

De bekendste muziek van Indonesië is de traditionele muziek van de Balinese en Javaanse hoven, gamelanmuziek. De muziek is erg gevarieerd, zo zijn ook alle genres van popmuziek vertegenwoordigd, zowel in het Indonesisch als in lokale talen. Tevens zijn er populaire genres zoals campursari, jaipongan, dangdut, krontjong en de regionale Pop Sunda, Pop Minang en Pop Jawa, met elk een eigen geluid.

Vele volkeren zijn erg goed in het bewerken van hout. Aan beelden en maskers worden over het algemeen magische krachten toegekend. Het thema voor de houtsnijders uit Bali is vaak aan het hindoeïstische geloof te ontlenen. Het houtsnijwerk van de Asmat van Papoea is ook erg geliefd.

In heel Indonesië worden diverse soorten vliegers gemaakt, van klein tot groot. Je kunt ze in allerlei soorten krijgen zoals verschillende dieren, van kikkers tot draken.

Badminton is de volkssport van Indonesië en heeft dezelfde status als voetbal in Europa. De Engelsen hebben deze sport over de wereld verspreid. Lange tijd waren het ook de Engelsen die de sport domineerden. In de jaren `50 van de vorige eeuw komen ook Indonesië en Japan op als supermachten in de badmintonsport. Tegenwoordig is Indonesië nog altijd een van de sterkste badmintonlanden, samen met landen als Zuid-Korea, China en Maleisië domineren zij de wereldtop.

De traditionele vechtsport van Indonesië is Pencak Silat. Deze sport wordt door vele miljoenen mensen uitgeoefend. Pencak Silat is een sierlijke vechtkunst die veel stijlen kent. Het wordt vooral op de eilanden Java en Sumatra gegeven in verschillende soorten scholen. Zelfverdediging is de basis van Pencak Silat. Je moet jezelf kunnen verdedigen met behulp van je eigen lichaam (knie, voet, elleboog, vuist) of met diverse wapens (zwaard, mes, zeis, stok).

De taal

Het Bahasa Indonesia is de officiële taal van de Republiek Indonesië. Maar wordt door slechts 7% van de bevolking gebruikt als moedertaal. De meeste Indonesische volkeren spreken het Bahasa Indonesia als tweede taal. Het lokale dialect is voor de meeste de moedertaal. Vooral in Papoea en Celebes kent men vele soorten dialecten. Op Bali en Java is de diversiteit een stukje kleiner.

Flora & Fauna

In Indonesië vind je een grote diversiteit aan planten- en dierensoorten. Er zijn talloze vogelsoorten zoals papegaaien, paradijsvogels, kaketoes, lori's, prieelvogels, ijsvogels, kasuarissen en neushoornvogels.

Geschiedenis

Tussen de 7e en de 14e eeuw waren er in Indonesië verschillende plaatsen met verschillende koninkrijken. Deze koninkrijken waren vooral gericht op het boeddhisme en het hindoeïsme. Via de handel deed later de islam zijn intrede en groeide uiteindelijk uit tot het belangrijkste geloof van Indonesië.

In het begin van de 16e eeuw vechten verschillende Europeanen voor monopolie op de handel in specerijen. In de 17e eeuw lukt het de Nederlanders bijna overal dit handelsmonopolie te verkrijgen boven de Portugezen en Britten.

Het zijn de Japanners die uiteindelijk een eind maakten aan Nederlands-Indië. Ze sloten de Nederlanders op in kampen en dwongen de Indonesiërs om met ze mee te helpen. Op 17 augustus 1945 wordt Indonesië onafhankelijk. In 1950 werd dat erkend door Nederland. In 1963 moest Nederland onder druk van de Verenigde Staten en Verenigde Naties Nederlands Nieuw-Guinea overdragen aan Indonesië.

Tot 2005 werd in Nederland enkel de onafhankelijkheidsdatum van 27-12-1949 gehanteerd. Vanaf 2005 erkend Nederland de officiële onafhankelijkheid van 17-08-1945. Hiermee is één van de laatste belemmeringen voor een gelijkwaardige relatie tussen de 2 landen uit de weg geruimd.

Heb je interesse in een reis naar IndonesiŽ? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar IndonesiŽ, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Jouw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing