IndonesiŽ

Travel Destination Awards 2022

Travel Destination Awards 2022Bezoekers van het land IndonesiŽ hebben 260 reviews op Reisgraag.nl geplaatst. Het land scoort gemiddeld bij reizigers een 8,5. Met dit zeer hoge cijfer wint IndonesiŽ de Golden Travel Destination Award!

sd

IndonesiŽ scoort op verschillende vlakken mooie cijfers. Het hoogste cijfer is voor 'gastvrijheid'; daarvoor krijgt het van de bezoekers een 8,8. Reizigers waarderen ook bezienswaardigheden (8,6) en cultuur (8,6) heel erg.

Categorie Cijfer
Uitgaan 7,2
Cultuur 8,6
Restaurants 8,2
Bezienswaardigheden 8,6
Ligging 8,5
Gastvrijheid 8,8

Populairste plaats voor IndonesiŽ is Bali. Deze krijgt een gemiddelde waardering van 8,6. Ook Java (8,4) & Sanur (8,1) & Sumatra (8,8) krijgen veel reviews op Reisgraag.nl van toeristen die dit land bezocht hebben.

Plaats Cijfer
Bali8,6
Java8,4
Sanur8,1
Sumatra8,8
Sulawesi8,8
Ulun Danu Tempel in Bali
Ulun Danu Tempel in Bali

Indonesië ligt in het zuidoosten van Azië, tussen het vaste land van Azië en Australië in. Indonesië grenst aan Oost-Timor, Maleisië en Nieuw-Guinea, is het land van zo veel verschillende culturen, mensen, dieren, planten, kunst en eten dat het lijkt alsof je in meerdere landen tegelijk bent. Het land strekt zich 5.000 kilometer uit, wat het een enorm veelzijdig land maakt. Het land is zelfs vijftig keer groter dan Nederland. Indonesië telt 17.508 eilanden waarvan er 6.000 bewoond zijn. Deze liggen in de Austraal-Aziatische Middelzee tussen de Grote en Indische Oceaan. Ieder eiland heeft zijn eigen natuur, cultuur en charme. Het land in Zuidoost-Azië wordt jaarlijks door 200.000 Nederlanders bezocht. Indonesië kan als een van de weinige democratische landen van Zuidoost-Azië worden beschouwd.

De hoofdstad van Indonesië is Jakarta en ligt op het eiland Java. Enkele andere grote steden zijn Medan en Padang op Sumatra en Denpasar op Bali. Java, Kalimantan, Sumatra, Bali, Lombok, Sulawesi, Flores en de Gili eilanden zijn de meest bezochte eilanden van Indonesië.

Indonesiërs roken bovengemiddeld veel en dit zorgt voor een typische geur. Zij zijn namelijk dol op kreteksigaretten en roken deze liever dan de gewone sigaretten zoals wij ze in Nederland kennen. Ongeveer 90% van de Indonesiërs rookt kretek. Bij kreteksigaretten is de tabak vermengd met specerijen en plantaardige oliën en is het filter vaak gezoet. Dit zorgt voor een zoete, kruidige geur. De naam kretek heeft de sigaret te danken aan het knetteren tijdens het roken, dat veroorzaakt wordt door de combinatie van kruidnagel en oliën.

Indonesië staat bekend om koffie met een aarde-achtige, kruidige smaak. Vooral op Java wordt veel koffie geproduceerd, waaronder de bekende Arabica koffie. Ook op Sulawesi en Sumatra wordt er veel koffie verbouwd. Leuk om te weten: de duurste koffie van de wereld komt uit Indonesië. Deze koffie heeft de naam Kopi Luwak, vernoemd naar de civetkat (Luwak). De koffiebonen gaan namelijk door het spijsverteringskanaal van dit dier. De kat verteert alleen het vruchtvlees en niet de bonen en de schil die om de boon zit. De koffiebonen worden verzameld door in de uitwerpselen te zoeken. De koffie heeft een unieke smaak door het bijzondere proces. Er is veel vraag naar de koffie, maar er wordt jaarlijks slechts 200 tot 500 kilo geoogst. Van origine werd dit op Sumatra gedaan, vanwege de vele vraag wordt de koffie tegenwoordig ook op Sulawesi en Java geproduceerd.

De Balinese schilderkunst heeft een eeuwenlange traditie: de oudste schilderijen dateren uit 1444 en 1458. Deze schilderijen werden traditioneel gebruikt ter illustratie van religieuze en mythologische voorstellingen. Sinds de westerse schilders op Bali kwamen, zijn de Balinese kunstenaars gaan experimenteren met een nieuwe, meer westerse stijl. Nog steeds komen in het werk van de schilders veel oude volksverhalen terug, maar ook het dagelijks leven op Bali wordt vaak als onderwerp gebruikt.

Indonesië kent een zeer gevarieerde muziekcultuur. De bekendste muzieksoort is Gamelan, een verzamelnaam voor verschillende soorten orkesten. De organisatie van het orkest is gebaseerd op een aantal instrumentgroepen met specifieke functies binnen het orkest. Vooral op Java en Bali is Gamelanmuziek populair bij voorstellingen en ceremonies. Popmuziek is ook een populaire genre op de eilanden. Deze muziek wordt gemaakt in de nationale taal (Indonesisch) of in de lokale talen. De regionale Pop Jawa, Pop Sunda en Pop Minang hebben elk een eigen geluid. Daarnaast zijn ook genres als Krontjong, Dangdut, Campursari en Jaipongan populair.

In Indonesië wordt Wayang gebruikt om epische verhalen uit India te vertellen. Het Javaanse woord 'wayang' betekent letterlijk schaduw of geest, maar refereert ook aan andere typen poppentheater. Hierbij worden schaduwbeelden van poppen of acteurs geprojecteerd voor een scherm. Een dans die hiervan afgeleid is, is de Wayang-dans. De meisjes in Java dansen met hele sierlijke bewegingen om zo verhalen uit te beelden.

Een traditioneel ambacht uit Indonesië is de houtsnijkunst, die vooral werd toegepast in de architectuur van tempels en paleizen. Maskers en beelden zijn bijzonder in de Indonesische cultuur en worden gezien als iets magisch. Op Bali worden de houtsnijwerken gebaseerd op het hindoeïstische geloof.

In Indonesë is vliegeren populair en er worden meerdere vliegfestivals gehouden, onder andere in Jakarta en op Bali. Door het hele land worden verschillende soorten vliegers gemaakt, in allerlei formaten. Vaak hebben de vliegers de vorm van dieren, zoals draken en kikkers.

Badminton is de volkssport van Indonesië sinds de Engelsen deze sport na de Eerste Wereldoorlog verspreid hebben over hun kolonie. Nog steeds is Indonesië een van de betere landen in het badminton. De topsporters verblijven het hele jaar door in een groot internaat waar ze overnachten, eten en badminton spelen.

Nog een sport die in Indonesië populair is, is Pencak Silat. Dit is de traditionele vechtsport van het land die nog steeds door miljoenen Indonesiërs beoefend wordt. De sierlijke vechtkunst heeft veel verschillende stijlen en er zijn verschillende soorten scholen voor deze vechtsport. De basis van Pencak Silat is zelfverdediging. Dit kan door middel van het lichaam (vuist, elleboog, knie, voet) en verschillende wapens (stok, zeis, mes, zwaard).

Heb je weinig kennis van IndonesiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag IndonesiŽ
Officiele naam:
Republiek IndonesiŽ
ISO:
ID
Ligging:
zuidoost
Hoofdstad:
Jakarta
Inwoners:
+/- 217077000
Taal:
Indonesisch
Godsdienst:
Islam
Tijdzone:
UTC +8
Munteenheid:
Rupiah
Klimaat:
Tropisch
Oppervlakte:
1904569 kmÔŅĹ
Beste reistijd:
mei - september

Op Bali heeft de schilderkunst een traditie. In het begin van de 20e eeuw kwam men met Europese kunst in aanraking die min of meer gekopieerd werd. Tegenwoordig experimenteren kunstenaars met westerse kunststijlen. De oeroude batiktechniek wordt bijvoorbeeld in Midden-Java steeds meer voor schilderijen toegepast.

De muziek is gevarieerd, het bekendste is de gamelanmuziek, de traditionele muziek van de Javaanse en Balinese hoven. Ook alle genres van popmuziek zijn vertegenwoordigd, in de nationale taal (Indonesisch) of in lokale talen. Daarnaast zijn er ook populaire genres zoals krontjong, dangdut, campursari, jaipongan en de regionale Pop Jawa, Pop Sunda en Pop Minang met elk een eigen geluid.

Al in het verre verleden werden belangrijke gebeurtenissen in het leven van mensen door ceremoniŽle dansen begeleid. Dit wordt ook wel de wayang-dans genoemd. De meisjes in Java dansen met hele sierlijke bewegingen.

Veel volken zijn meesters in de kunst van houtbewerking. Aan maskers en beelden wordt vaak magische kracht toegekend. De meeste uitgelezen objecten vervaardigen de Balinese houtsnijders, die hun thema's meestal aan het hindoeÔstische geloof ontlenen. Ook bekend is het houtsnijwerk van de Asmat van Papoea (voorheen Irian Jaya).

Er worden door het hele land verschillende soorten vliegers gemaakt. Dit kunnen kleine, maar ook grote vliegers zijn. Je kunt ze in allerlei verschillende dieren krijgen. Van draken tot aan kikkers.

Badminton is de volkssport van IndonesiŽ en heeft dezelfde status als voetbal in Europa. De Engelsen hebben deze sport over de wereld verspreid. Lange tijd waren het ook de Engelsen die de sport domineerden. In de jaren vijftig komen ook IndonesiŽ en Japan op als supermachten in de badmintonsport. Tegenwoordig is IndonesiŽ nog altijd een van de sterke badmintonlanden, samen met landen als Zuid-Korea, China en MaleisiŽ domineren zij de wereldtop.

Pencak Silat is de traditionele vechtsport van IndonesiŽ en kent daar nog altijd vele miljoenen beoefenaars. Deze sierlijke vechtkunst telt veel stijlen en vooral op de eilanden Sumatra en Java zijn er vele soorten scholen. De basis van Pencak Silat is zelfverdediging. Men moet zichzelf kunnen verdedigen met behulp van het eigen lichaam (vuist, elleboog, knie, voet) of met verschillende wapens (stok, zijs, mes, zwaard).

Een van de eerste dingen die je tegenkomt als je in IndonesiŽ aankomt is de typische geur van de Indonesische kreteksigaretten. De tabak in een kreteksigaret is vermengd met kruidnagel en vaak is het filter ook gezoet. De kreteksigaretten zijn zeer populair in IndonesiŽ, de meeste IndonesiŽrs roken liever kretek dan gewone westerse merksigaretten. Er zit alleen twee keer zoveel teer en nicotine in de kreteksigaretten dan in normale sigaretten.

Ervaringen

IndonesiŽ krijgt gemiddeld een 8,5 uit 10 op basis van 260 ervaringen.

8,5  260 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 26 met 260 resultaten

FH op 15 juli 2023 plaats: jakarta/jogja, reisperiode: mei 2023

Ik verbleef slechts 1 nacht in Jakarta om de volgende dag door te vliegen naar Jogja. Jogja is voor mij een echt thuiskomen (vanwege mijn Javaanse roots). Ik voel mij daar als een vis in het water. De mensen zijn vriendelijk, heel anders dan in Jakarta ! Ik logeer daar altijd in een eenvoudig logement waar ik iedereen ken.

 • Algemeen 8
 • Cultuur 8
 • Restaurants 8
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
Sofie lalmant op 4 mei 2023 plaats: Bali, reisperiode: april 2023

Bali is en blijft een prachtig eiland! Vol mooie plaatsen, rust afgewisseld met strand en cultuur! Prachtige mensen qua fysieke verschijning, maar nog prachtiger van karakter!

 • Algemeen 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
Ben op 16 december 2022 plaats: Bali, reisperiode: september 2022

Balie zelf is mooi, maar in september 2022 waren ze nog niet klaar om na Corona vakantiegangers te ontvangen.

 • Algemeen 5
 • Inwoners 4
 • Ligging 8
H.Allart op 30 november 2022 plaats: Bangung, reisperiode: juni 2016

Mooie stad om te bezoeken

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 9
 • Cultuur 10
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
H.Allart op 24 november 2022 plaats: Rondreis, reisperiode: juni 2016

De Indonesië’s bevolking is zeer gastvrij. De cultuur is divers en mooie landschappen

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 9
 • Cultuur 10
 • Restaurants 10
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
Esther en Koen Vriends op 6 november 2022 plaats: Ubud, reisperiode: oktober 2022

Indonesië is een prachtig land wat veel te bieden heeft! Wij hebben Bali en Lombok bezocht. Bali is wat drukker maar super mooi! Lombok is wat rustiger maar heeft prachtige natuur en watervallen en je kan er heel mooi snorkelen, ook zeker een aanrader!

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 10
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
Mieke de Vries op 28 oktober 2022 plaats: Sumatra, Java en Bali, reisperiode: oktober 2022

Heerlijke reis gehad, Sumatra, Java en Bali, 5 orang oetans gezien en nog veel meer moois beleefd. :-)

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 10
 • Restaurants 10
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 9
 • Ligging 10
Dirk-Jan op 21 augustus 2022 plaats: Bali, reisperiode: augustus 2022

Het is een adembenemend mooi land met geweldige mensen en een heerlijke cultuur. Ik heb een hoop nieuwe dingen geleerd en ontdekt. Uitgaan in gili was iets wat ik nog niet vaker meegemaakt hebt en ik heb geen seconde willen missen. En niet geheel onbelangrijk dankzij deze vakantie ben ik erachter gekomen hoeveel ik van cocktails houd 😋

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 9
 • Cultuur 10
 • Restaurants 10
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
Maaike op 17 augustus 2022 plaats: Bali, reisperiode: augustus 2022

Bali is een ontzettend mooi land met een bijzondere cultuur. Daarnaast is de gastvrijheid erg divers ondanks de armoede, dit vind ik mooi om te zien. Qua activiteiten is Bali ook echt divers en zeker een aanrader om te ontdekken

 • Algemeen 7
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 7
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 8
 • Ligging 7
Jessica burgerhout op 17 augustus 2022 plaats: Bali, reisperiode: augustus 2021

Deze plek is zo fantastisch Bali is zoooo mooi

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 9
 • Cultuur 10
 • Restaurants 10
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van IndonesiŽ

Sepak Takraw

Sepak Takraw
Sepak Takraw

In Indonesië wordt Sepak Takraw veel beoefend. Sepak Takraw is een soort voet-volleybal, je mag de bal met alles aanraken behalve met je handen. Verder heb je alleen maar een rotanballetje en een net nodig. De sport is zo populair dat er ook toernooien worden georganiseerd. Een team bestaat uit twee spelers en je wint als je twee van de drie punten hebt behaald. Als je Indonesië bezoekt zul je zien dat dit spel door veel verschillende mensen wordt gespeeld. Wil je het zelf proberen dan is het wel handig als je een beetje lenig bent.

Winkelen in IndonesiŽ

Het merendeel van de winkels is geopend van 09.00 uur 's ochtends tot 20.00 of 21.00 uur 's avonds. Ook op zaterdag en zondag. Banken zijn geopend van maandag tot vrijdag van 08.30 tot 14.00 uur. In Indonesië kun je prima winkelen. Bezoek ook zeker een van de grote shoppingmalls, met honderden winkels onder één dak.

In Jakarta kun je ook uitstekend winkelen. Er zijn veel kraampjes waar van alles en nog wat wordt verkocht. Vind je het buiten te warm ga dan in het zuiden van Jakarta naar Plaza Senayan. Dit is een prachtig winkelcentrum waar je bekende modeontwerpers en restaurants kunt vinden. Het hele winkelcentrum beschikt over airconditioning. Het winkelcentrum is dagelijks geopend van 10.00 tot 21.00 uur.

Manusela Nationaal Park

In het centrale gedeelte van het eiland Seram ligt het Manusela Nationaal Park. Het park is 189.000 hectare groot en omvat de natuurreservaten Wae Mual en Wae Nua. In deze natuurreservaten kun je de bosachtige ecosystemen van Seram vinden en leven er verscheidene diersoorten. Met name in de nacht produceren deze dieren veel geluid.

Artikelen

Nieuws

Eten en drinken

In Indonesië wordt al meer dan 2000 jaar voornamelijk rijst gegeten, onafhankelijk van de tijd van de dag of sociale rang.

In de keuken van Indonesië zie je dat vele volken hun sporen hebben achtergelaten. Zo getuigen de verschillende curry's van Indiase invloeden en door invloed van de moslims staat er vrijwel geen varkensvlees op het Indonesische menu.

Bir Bintang is het meest populaire biermerk in Indonesië. Het wordt gemaakt door Heineken en dat zie je aan de vorm van het flesje en de naam.

Vervoer

De afstand tussen Amsterdam en Jakarta is ongeveer 12.500 km. De vliegduur is ongeveer 13,5 uur bij een rechtstreekse vlucht. Deze worden door Garuda Indonesia aangeboden. Onder andere KLM, Lufthansa en Singapore Airlines bieden vluchten aan met een korte tussenstop.

Op de meeste eilanden, zoals Java, Bali, Sumatra, Kalimantan, Molukken, Papoea en de Kleine Soenda-eilanden, zijn diverse luchthavens te vinden. De vluchten tussen de eilanden worden uitgevoerd door Garuda Indonesia en dochtermaatschappij Merpati Nusantara Airlines.

Tussen de verschillende eilanden kun je ook per boot reizen. Er zijn namelijk vele soorten boten die een overtocht maken. Vervoer over water is voor Indonesië nog steeds heel belangrijk, vooral op plekken waar de infrastructuur niet voldoende ontwikkeld is of zelfs ontbreekt.

Op Java en Sumatra kun je ook de trein nemen om je te verplaatsen. Dit zijn de enige eilanden waar treinverkeer mogelijk is. Ondanks dat de (auto)bus een snellere optie is, zorgt een treinreis wel voor een unieke ervaring.

In de meeste steden kun je ook reizen per becak. Een becak is een fietstaxi, een klein voertuig voor een of twee passagiers met een bestuurder erachter. Deze voertuigen vallen goed op vanwege de felle kleuren en drukke beschilderingen.

Visum

Voor een korte reis van maximaal 30 dagen naar Indonesië heb je geen visum nodig. Wil je langer blijven dat 30 dagen? Bij aankomst op de luchthaven kun je een visum voor 30 dagen (Visum on Arrival) aanvragen, die je eenmalig kunt verlengen tot 60 dagen. Het is ook mogelijk om bij de Indonesische Ambassade in Den Haag een Visit Visum aan te vragen.

Prijsniveau

Het prijsniveau ligt in Indonesië veel lager dan in Nederland.

De munteenheid in Indonesië is de rupiah.

Veiligheid

De Indonesiërs staan bekend om hun vriendelijkheid. Maar zoals overal in de wereld heb je last van criminaliteit, zoals oplichters en zakkenrollers. Als je de normale voorzorgsmaatregelen in acht neemt hoef je nergens bang voor te zijn.

Medische informatie

Een reis door de tropische omgeving van Indonesië zal het nodige vergen van je lichaam. Een goede conditie is wel handig aangezien artsen en tandartsen niet altijd makkelijk te bereiken zijn. Je zult ook voorzichtig moeten zijn met schaaf- en snijwonden, in de tropen helen deze langzamer en kunnen deze makkelijker geïnfecteerd raken. Het is belangrijk dat je meerdere malen per dag je handen wast en met name voor het eten.

Op Bali en Java zijn goed uitgeruste dokterspraktijken en ziekenhuizen met soms een internationaal team van dokters aanwezig.

Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het kraanwater is niet drinkbaar op Indonesië.

Bevolking

Respect is enorm belangrijk in de Indonesische cultuur. Het wordt gewaardeerd als je je op de juiste wijze uit en daarbij dien je je emoties zoveel mogelijk onder controle te houden. Voor toeristen is dit vaak lastig, maar als je respect toont en je probeert aan te passen zal dit erg gewaardeerd worden.

Schilderkunst is op Bali een ware traditie. Toen men in het begin van de 20e eeuw voor het eerst met de Europese kunst in aanraking kwam werd deze eigenlijk gekopieerd. Maar vandaag de dag experimenteren de kunstenaars met de westerse kunststijlen. In Midden-Java wordt de oude batiktechniek steeds meer tijdens het schilderen toegepast.

Al eeuwen lang worden belangrijke gebeurtenissen in het leven door ceremoniële dansen begeleid. Dit noemt men de wayang-dans. Vooral de Javaanse meisjes dansen erg sierlijk.

De bekendste muziek van Indonesië is de traditionele muziek van de Balinese en Javaanse hoven, gamelanmuziek. De muziek is erg gevarieerd, zo zijn ook alle genres van popmuziek vertegenwoordigd, zowel in het Indonesisch als in lokale talen. Tevens zijn er populaire genres zoals campursari, jaipongan, dangdut, krontjong en de regionale Pop Sunda, Pop Minang en Pop Jawa, met elk een eigen geluid.

Vele volkeren zijn erg goed in het bewerken van hout. Aan beelden en maskers worden over het algemeen magische krachten toegekend. Het thema voor de houtsnijders uit Bali is vaak aan het hindoeïstische geloof te ontlenen. Het houtsnijwerk van de Asmat van Papoea is ook erg geliefd.

In heel Indonesië worden diverse soorten vliegers gemaakt, van klein tot groot. Je kunt ze in allerlei soorten krijgen zoals verschillende dieren, van kikkers tot draken.

Hoe belangrijk voetbal voor ons in Europa is, zo belangrijk is badminton in Indonesië. Het is namelijk de volkssport van het land. De voormalige kolonie van Engeland heeft kennisgemaakt met de sport in de koloniale tijd. Waar de sport voorheen gedomineerd werd door de Engelsen, zijn tegenwoordig Indonesië, Zuid-Korea, China en Maleisië dominant. De wereldtop bestaat al sinds de jaren '50 uit spelers uit deze landen.

De traditionele vechtsport van Indonesië is Pencak Silat. Deze sport wordt door vele miljoenen mensen uitgeoefend. Pencak Silat is een sierlijke vechtkunst die veel stijlen kent. Het wordt vooral op de eilanden Java en Sumatra gegeven in verschillende soorten scholen. Zelfverdediging is de basis van Pencak Silat. Je moet jezelf kunnen verdedigen met behulp van je eigen lichaam (knie, voet, elleboog, vuist) of met diverse wapens (zwaard, mes, zeis, stok).

De taal

Het Bahasa Indonesia is de officiële taal van de Republiek Indonesië. Maar wordt door slechts 7% van de bevolking gebruikt als moedertaal. De meeste Indonesische volkeren spreken het Bahasa Indonesia als tweede taal. Het lokale dialect is voor de meeste de moedertaal. Vooral in Papoea en Celebes kent men vele soorten dialecten. Op Bali en Java is de diversiteit een stukje kleiner.

Flora & Fauna

In Indonesië vind je een grote diversiteit aan planten- en dierensoorten. Er zijn talloze vogelsoorten zoals papegaaien, paradijsvogels, kaketoes, lori's, prieelvogels, ijsvogels, kasuarissen en neushoornvogels.

Geschiedenis

Tussen de 7e en de 14e eeuw waren er in Indonesië verschillende plaatsen met verschillende koninkrijken. Deze koninkrijken waren vooral gericht op het boeddhisme en het hindoeïsme. Via de handel deed later de islam zijn intrede en groeide uiteindelijk uit tot het belangrijkste geloof van Indonesië.

In het begin van de 16e eeuw vechten verschillende Europeanen voor monopolie op de handel in specerijen. In de 17e eeuw lukt het de Nederlanders bijna overal dit handelsmonopolie te verkrijgen boven de Portugezen en Britten.

Het zijn de Japanners die uiteindelijk een eind maakten aan Nederlands-Indië. Ze sloten de Nederlanders op in kampen en dwongen de Indonesiërs om met ze mee te helpen. Op 17 augustus 1945 wordt Indonesië onafhankelijk. In 1950 werd dat erkend door Nederland. In 1963 moest Nederland onder druk van de Verenigde Staten en Verenigde Naties Nederlands Nieuw-Guinea overdragen aan Indonesië.

Tot 2005 werd in Nederland enkel de onafhankelijkheidsdatum van 27-12-1949 gehanteerd. Vanaf 2005 erkend Nederland de officiële onafhankelijkheid van 17-08-1945. Hiermee is één van de laatste belemmeringen voor een gelijkwaardige relatie tussen de 2 landen uit de weg geruimd.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen

Wat zijn de beste hotels van IndonesiŽ?

Dit zijn enkele zeer goed gewaardeerde hotels in IndonesiŽ:
 • 8d PRR Centraal-&Oost Java (JI) (0.0 in 0)
 • 9d PRR Traditioneel Bali (0.0 in 0)
 • 6d PRR Sumatra - Toba Meer (JI) (0.0 in 0)
 • 5d PRR Sulawesi - Toraja Land (0.0 in 0)
 • 16d GRR Geheimen van IndonesiŽ (JI) (0.0 in 0)

  Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.