Indonesië
Travel Destination Awards 2022
Bezoekers van het land Indonesië hebben 266 reviews op Reisgraag.nl geplaatst. Het land scoort gemiddeld bij reizigers een 8,5. Met dit zeer hoge cijfer wint Indonesië de Golden Travel Destination Award!sd
Indonesië scoort op verschillende vlakken mooie cijfers. Het hoogste cijfer is voor 'gastvrijheid'; daarvoor krijgt het van de bezoekers een 8,8. Reizigers waarderen ook bezienswaardigheden (8,6) en cultuur (8,6) heel erg.Categorie | Cijfer |
---|---|
Uitgaan | 7,2 |
Cultuur | 8,6 |
Restaurants | 8,2 |
Bezienswaardigheden | 8,6 |
Ligging | 8,5 |
Gastvrijheid | 8,8 |
Populairste plaats voor Indonesië is Bali. Deze krijgt een gemiddelde waardering van 8,6. Ook Java (8,4) & Sanur (8,1) & Sumatra (8,8) krijgen veel reviews op Reisgraag.nl van toeristen die dit land bezocht hebben.
Plaats | Cijfer |
Bali | 8,6 |
Java | 8,4 |
Sanur | 8,1 |
Sumatra | 8,8 |
Sulawesi | 8,8 |
Indonesië ligt in het zuidoosten van Azië, tussen het vaste land van Azië en Australië in. Indonesië grenst aan Oost-Timor, Maleisië en Nieuw-Guinea, is het land van zo veel verschillende culturen, mensen, dieren, planten, kunst en eten dat het lijkt alsof je in meerdere landen tegelijk bent. Het land strekt zich 5.000 kilometer uit, wat het een enorm veelzijdig land maakt. Het land is zelfs vijftig keer groter dan Nederland. Indonesië telt 17.508 eilanden waarvan er 6.000 bewoond zijn. Deze liggen in de Austraal-Aziatische Middelzee tussen de Grote en Indische Oceaan. Ieder eiland heeft zijn eigen natuur, cultuur en charme. Het land in Zuidoost-Azië wordt jaarlijks door 200.000 Nederlanders bezocht. Indonesië kan als een van de weinige democratische landen van Zuidoost-Azië worden beschouwd.
De hoofdstad van Indonesië is Jakarta en ligt op het eiland Java. Enkele andere grote steden zijn Medan en Padang op Sumatra en Denpasar op Bali. Java, Kalimantan, Sumatra, Bali, Lombok, Sulawesi, Flores en de Gili eilanden zijn de meest bezochte eilanden van Indonesië.
Indonesiërs roken bovengemiddeld veel en dit zorgt voor een typische geur. Zij zijn namelijk dol op kreteksigaretten en roken deze liever dan de gewone sigaretten zoals wij ze in Nederland kennen. Ongeveer 90% van de Indonesiërs rookt kretek. Bij kreteksigaretten is de tabak vermengd met specerijen en plantaardige oliën en is het filter vaak gezoet. Dit zorgt voor een zoete, kruidige geur. De naam kretek heeft de sigaret te danken aan het knetteren tijdens het roken, dat veroorzaakt wordt door de combinatie van kruidnagel en oliën.
Indonesië staat bekend om koffie met een aarde-achtige, kruidige smaak. Vooral op Java wordt veel koffie geproduceerd, waaronder de bekende Arabica koffie. Ook op Sulawesi en Sumatra wordt er veel koffie verbouwd. Leuk om te weten: de duurste koffie van de wereld komt uit Indonesië. Deze koffie heeft de naam Kopi Luwak, vernoemd naar de civetkat (Luwak). De koffiebonen gaan namelijk door het spijsverteringskanaal van dit dier. De kat verteert alleen het vruchtvlees en niet de bonen en de schil die om de boon zit. De koffiebonen worden verzameld door in de uitwerpselen te zoeken. De koffie heeft een unieke smaak door het bijzondere proces. Er is veel vraag naar de koffie, maar er wordt jaarlijks slechts 200 tot 500 kilo geoogst. Van origine werd dit op Sumatra gedaan, vanwege de vele vraag wordt de koffie tegenwoordig ook op Sulawesi en Java geproduceerd.
De Balinese schilderkunst heeft een eeuwenlange traditie: de oudste schilderijen dateren uit 1444 en 1458. Deze schilderijen werden traditioneel gebruikt ter illustratie van religieuze en mythologische voorstellingen. Sinds de westerse schilders op Bali kwamen, zijn de Balinese kunstenaars gaan experimenteren met een nieuwe, meer westerse stijl. Nog steeds komen in het werk van de schilders veel oude volksverhalen terug, maar ook het dagelijks leven op Bali wordt vaak als onderwerp gebruikt.
Indonesië kent een zeer gevarieerde muziekcultuur. De bekendste muzieksoort is Gamelan, een verzamelnaam voor verschillende soorten orkesten. De organisatie van het orkest is gebaseerd op een aantal instrumentgroepen met specifieke functies binnen het orkest. Vooral op Java en Bali is Gamelanmuziek populair bij voorstellingen en ceremonies. Popmuziek is ook een populaire genre op de eilanden. Deze muziek wordt gemaakt in de nationale taal (Indonesisch) of in de lokale talen. De regionale Pop Jawa, Pop Sunda en Pop Minang hebben elk een eigen geluid. Daarnaast zijn ook genres als Krontjong, Dangdut, Campursari en Jaipongan populair.
In Indonesië wordt Wayang gebruikt om epische verhalen uit India te vertellen. Het Javaanse woord 'wayang' betekent letterlijk schaduw of geest, maar refereert ook aan andere typen poppentheater. Hierbij worden schaduwbeelden van poppen of acteurs geprojecteerd voor een scherm. Een dans die hiervan afgeleid is, is de Wayang-dans. De meisjes in Java dansen met hele sierlijke bewegingen om zo verhalen uit te beelden.
Een traditioneel ambacht uit Indonesië is de houtsnijkunst, die vooral werd toegepast in de architectuur van tempels en paleizen. Maskers en beelden zijn bijzonder in de Indonesische cultuur en worden gezien als iets magisch. Op Bali worden de houtsnijwerken gebaseerd op het hindoeïstische geloof.
In Indonesë is vliegeren populair en er worden meerdere vliegfestivals gehouden, onder andere in Jakarta en op Bali. Door het hele land worden verschillende soorten vliegers gemaakt, in allerlei formaten. Vaak hebben de vliegers de vorm van dieren, zoals draken en kikkers.
Badminton is de volkssport van Indonesië sinds de Engelsen deze sport na de Eerste Wereldoorlog verspreid hebben over hun kolonie. Nog steeds is Indonesië een van de betere landen in het badminton. De topsporters verblijven het hele jaar door in een groot internaat waar ze overnachten, eten en badminton spelen.
Nog een sport die in Indonesië populair is, is Pencak Silat. Dit is de traditionele vechtsport van het land die nog steeds door miljoenen Indonesiërs beoefend wordt. De sierlijke vechtkunst heeft veel verschillende stijlen en er zijn verschillende soorten scholen voor deze vechtsport. De basis van Pencak Silat is zelfverdediging. Dit kan door middel van het lichaam (vuist, elleboog, knie, voet) en verschillende wapens (stok, zeis, mes, zwaard).
'Wil je op vakantie naar deze bestemming? Vraag dan een gratis reisvoorstel aan en ik help je graag!', Patricia - reisexpert Indonesië
gratis reisvoorstel >>
- Officiele naam:
- Republiek Indonesië
- ISO:
- ID
- Ligging:
- zuidoost Azië
- Hoofdstad:
- Jakarta
- Inwoners:
- +/- 217077000
- Taal:
- Indonesisch
- Godsdienst:
- Islam
- Tijdzone:
- UTC +8
- Munteenheid:
- Rupiah
- Klimaat:
- Tropisch
- Oppervlakte:
- 1904569 km²
- Beste reistijd:
- mei - september
Op Bali heeft de schilderkunst een traditie. In het begin van de 20e eeuw kwam men met Europese kunst in aanraking die min of meer gekopieerd werd. Tegenwoordig experimenteren kunstenaars met westerse kunststijlen. De oeroude batiktechniek wordt bijvoorbeeld in Midden-Java steeds meer voor schilderijen toegepast.
De muziek is gevarieerd, het bekendste is de gamelanmuziek, de traditionele muziek van de Javaanse en Balinese hoven. Ook alle genres van popmuziek zijn vertegenwoordigd, in de nationale taal (Indonesisch) of in lokale talen. Daarnaast zijn er ook populaire genres zoals krontjong, dangdut, campursari, jaipongan en de regionale Pop Jawa, Pop Sunda en Pop Minang met elk een eigen geluid.
Al in het verre verleden werden belangrijke gebeurtenissen in het leven van mensen door ceremoniële dansen begeleid. Dit wordt ook wel de wayang-dans genoemd. De meisjes in Java dansen met hele sierlijke bewegingen.
Veel volken zijn meesters in de kunst van houtbewerking. Aan maskers en beelden wordt vaak magische kracht toegekend. De meeste uitgelezen objecten vervaardigen de Balinese houtsnijders, die hun thema's meestal aan het hindoeïstische geloof ontlenen. Ook bekend is het houtsnijwerk van de Asmat van Papoea (voorheen Irian Jaya).
Er worden door het hele land verschillende soorten vliegers gemaakt. Dit kunnen kleine, maar ook grote vliegers zijn. Je kunt ze in allerlei verschillende dieren krijgen. Van draken tot aan kikkers.
Badminton is de volkssport van Indonesië en heeft dezelfde status als voetbal in Europa. De Engelsen hebben deze sport over de wereld verspreid. Lange tijd waren het ook de Engelsen die de sport domineerden. In de jaren vijftig komen ook Indonesië en Japan op als supermachten in de badmintonsport. Tegenwoordig is Indonesië nog altijd een van de sterke badmintonlanden, samen met landen als Zuid-Korea, China en Maleisië domineren zij de wereldtop.
Pencak Silat is de traditionele vechtsport van Indonesië en kent daar nog altijd vele miljoenen beoefenaars. Deze sierlijke vechtkunst telt veel stijlen en vooral op de eilanden Sumatra en Java zijn er vele soorten scholen. De basis van Pencak Silat is zelfverdediging. Men moet zichzelf kunnen verdedigen met behulp van het eigen lichaam (vuist, elleboog, knie, voet) of met verschillende wapens (stok, zijs, mes, zwaard).
Een van de eerste dingen die je tegenkomt als je in Indonesië aankomt is de typische geur van de Indonesische kreteksigaretten. De tabak in een kreteksigaret is vermengd met kruidnagel en vaak is het filter ook gezoet. De kreteksigaretten zijn zeer populair in Indonesië, de meeste Indonesiërs roken liever kretek dan gewone westerse merksigaretten. Er zit alleen twee keer zoveel teer en nicotine in de kreteksigaretten dan in normale sigaretten.
Ervaringen
Pagina 1 van 27 met 266 resultaten
Veel gezien, cultuur top, zowel jungle tochten als steden bezoek. Borobodour top.
- Algemeen 9
- Cultuur 9
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 10
- Ligging 9
Op alle fronten was de afwisseling bij de rondreis, de goede begeleiding door een gids het een oerfecte lokatie om rond te reizen.
- Algemeen 9
- Uitgaan 4
- Cultuur 9
- Restaurants 7
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 9
- Ligging 9
Bali en Gili-eilanden zijn gewoon fantastisch......andere cultuur dan Europa.
- Algemeen 10
- Uitgaan 8
- Cultuur 10
- Restaurants 10
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 10
- Ligging 10
Heerlijk eiland voor vakantie, alles is er, zon, zee, strand, natuur en cultuur.
- Algemeen 9
- Uitgaan 7
- Cultuur 9
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 10
- Ligging 9
Veel gezien en beleefd met een gevarieerd programma
- Algemeen 9
- Cultuur 9
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 8
- Ligging 8
Alle hotels hadden uitzicht ( dat hadden we vooraf gevraagd...) Alle chauffeurs verschenen op tijd mbt de excursies. De excursies waren op maat gemaakt; geen ongevraagde toeristische opgeleukte toestanden. We hebben het pure Bali ervaren dus.
- Algemeen 10
- Inwoners 10
- Ligging 10
Ik verbleef slechts 1 nacht in Jakarta om de volgende dag door te vliegen naar Jogja. Jogja is voor mij een echt thuiskomen (vanwege mijn Javaanse roots). Ik voel mij daar als een vis in het water. De mensen zijn vriendelijk, heel anders dan in Jakarta ! Ik logeer daar altijd in een eenvoudig logement waar ik iedereen ken.
- Algemeen 8
- Cultuur 8
- Restaurants 8
- Inwoners 8
- Ligging 8
Bali is en blijft een prachtig eiland! Vol mooie plaatsen, rust afgewisseld met strand en cultuur! Prachtige mensen qua fysieke verschijning, maar nog prachtiger van karakter!
- Algemeen 10
- Inwoners 10
- Ligging 10
Balie zelf is mooi, maar in september 2022 waren ze nog niet klaar om na Corona vakantiegangers te ontvangen.
- Algemeen 5
- Inwoners 4
- Ligging 8
Mooie stad om te bezoeken
- Algemeen 10
- Uitgaan 9
- Cultuur 10
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 10
- Ligging 10
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- Volgende
Vakantieverhalen / reisverslagen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Indonesië
Museum Pasifika (Nusa Dua)
Het Museum Pasifika in Nusa Dua, Bali, is een kunstmuseum waar kunst van verschillende kunstenaars uit heel Zuidoost-Azië en Polynesië wordt tentoongesteld. Dit zijn wel meer dan 200 kunstenaars uit 25 verschillende landen, met meer dan 350 schilderijen en 250 objecten. Er zijn elf kamers met elk een verschillende kunstvorm. De tentoonstellingen in kamer zes wisselen steeds, waardoor je altijd iets anders te zien krijgt. Je kunt alleen door het museum wandelen of een tour met een gids doen.
Water Blow (Nusa Dua)
Water Blow is een populaire attractie op Bali. Het is een rif met een smalle opening, waar de golven woest tegenaan botsen. Dit geeft grote plonzen water die de rotsen uit geblazen worden. Je kunt hier prachtige foto's maken en wandelingen maken. Let op: je zou hier wel eens nat kunnen worden.
Tanjung BenoaPura Dalem Ning Lan Taman Beji tempel (Tanjung Benoa)
De Pura Dalem Ning Lan Taman Beji tempel is een prachtige tempel in Tanjung Benoa. Het is op loopafstand van de Caow Eng Bio tempel. Beide tempels zijn zeker een bezoekje waard bij je bezoek aan de badplaats. Let wel op dat deze tempel meestal alleen open is tijdens religieuze ceremonies of rituelen, maar je kunt altijd langsgaan voor een mooie foto aan de buitenkant.
Caow Eng Bio (Tanjung Benoa)
Caow Eng Bio is een Chinese tempel in Tanjung Benoa. Het is een van Bali's oudste Chinese tempels en zeker een bezoekje waard. Het is een opvallende verschijning met de felrode muren en gekleurde Chinees-boeddhistische versieringen. De tempel is elke dag open, maar de beste tijd om Caow Eng Bio te bezoeken is rondom het Chinese nieuwjaar tussen februari en april.
Waterbom Bali (Kuta)
Waterbom Bali is het beste waterpretpark van Azië en de op één na beste van de wereld. Het park is geschikt voor het hele gezin. Er zijn heel veel verschillende waterglijbanen, van groot tot klein. Je kunt er ook dineren in een van de hippe restaurants en drankjes drinken in een swim-up bar. Er zijn kluisjes aanwezig en je kunt er speciale, luxe bedden (Gazebos) huren. Kom je om te relaxen? Ze bieden massages aan, nagelverzorging en zelfs een echte Fish Spa.
Tanah Lot (Kuta)
Er zijn veel zeetempels te vinden langs de hele zuidkust van Bali, maar Tanah Lot is de belangrijkste hiervan. Tanah Lot is gebouwd op een rots, waar de golven op een magische wijze tegenaan botsen. Het is daarmee een van de meest karakteristieke tempels van Bali en een populaire toeristische attractie. In de late namiddag kun je Tanah Lot het best gaan bekijken.
Tiu Teja waterval (Lombok)
Een van de bekendste watervallen van Lombok is de Tiu Teja waterval. Deze waterval heeft een hoogte van 40 meter en ligt midden in de jungle van Lombok. Doordat de waterval verborgen is tussen de bossen is het een hele tocht om ze te bereiken. Het gevoel van uitputting zal worden beloond door de prachtige natuur en de bijzondere hoogte van de waterval. Midden uit het tropische regenwoud komen liters water naar beneden gestroomd. Je kunt de waterval het best bezoeken bij helder weer, want dan heb je kans om onderaan de waterval een schitterende regenboog te zien.
Gunung Rinjan (Lombok)
In het noorden van Lombok ligt de 3.726 meter hoge actieve vulkaan: Gunung Rinjan. De Rinjani is de op één na hoogste vulkaan van Indonesië en de hoogste van Lombok. Een echte activiteit voor avonturieren is het beklimmen naar de top van de vulkaan. De tocht naar boven duurt normaal zo'n drie dagen, maar er kan ook gekozen worden voor een langer durende tocht. Vaak begint de tocht naar de rand van de krater en badderen in warmwaterbronnen van het kratermeer. Op de laatste dag bereik je de top en als je vroeg op bent kun je op het hoogste punt de zonsopgang zien. Naast deze prachtige zonsopgang heb je ook een adembenemend uitzicht over Lombok en met geluk ook over Bali en de Gili-eilanden. Het is wel een aanrader om de vulkaan altijd onder begeleiding te beklimmen.
Gili-eilanden (Lombok)
De Gili-eilanden zijn drie kleine tropische eilanden ten noordwesten van Lombok. De drie eilanden: Gili Trawangan, Gili Meno en Gili Air staan bekend om de prachtige stranden en beroemde blauwe koraalriffen. De eilanden zijn onwijs populair bij toeristen en zijn makkelijk te bereiken per snelboot vanuit Lombok en Bali. Gili Trawangan is het grootste eiland van de drie, hier vind je de meeste hotels, uitgaansgelegenheden en (souvenir)winkeltjes. De kleinere eilanden Gili Air en Gili Meno, zijn een stuk rustiger dan Gili Trawangan, maar zeker net zo mooi. Bovendien hebben alle eilanden een gezellig sfeertje door de vele backpackers en leuke bars. En dat de eilanden iets ouderwets hebben blijkt wel aan hun vervoermiddel, namelijk een paard en wagen. Daarnaast zou je altijd fietsen kunnen huren om de eilanden te verkennen. Op het grootste eiland Gili Trawangan fiets je binnen 30 minuten een heel rondje om het eiland.
House of Sampoerna (Surabaya)
In het noorden van Surabaya bevindt zich het museum House of Sampoerna. Het is een oud en prachtig gebouw met Nederlandse karakteristieken, dat zeer goed onderhouden is. Vroeger werd het gebruikt als weeshuis, daarna als een sigarettenfabriek. Het gebouw dient nog steeds als sigarettenfabriek en is toegankelijk voor toeristen. In de fabriek zie je hoe de lokale bevolking sigaretten rolt, maar naast dat is er ook een kunstgalerie. Het museum is dagelijks te bezoeken tussen 9.00 uur en 22.00 uur.
State Mpu Tantular Museum (Surabaya)
Het State Mpu Tantular Museum is gevestigd in een oud koloniaal gebouw in de wijk Buduran. De oorspronkelijke naam van het museum was het Stedelijk Historisch Museum Surabaya. Je kunt in het museum de collectie van Von Faber vinden, de in Surabaya geboren Duitser. Na de dood van Von Faber is het museum slecht onderhouden, een deel van de collectie ontbreekt of is gebroken. In 1964 kreeg het museum financiële steun en is het weer toegankelijk voor toeristen. Het museum werd al in 1933 opgericht maar na verschillende moeilijkheden pas in 1972 officieel geopend.
Surabaya Zoo (Surabaya)
In 1916 werd de dierentuin van Surabaya opgericht onder de naam: Soerabaiasche Planten en Dierentuin. In het instituut worden beschermde diersoorten verzorgd en in stand worden gehouden. Zo zijn ze erin geslaagd een fokprogramma te ontwikkelen voor bedreigde diersoorten als de anoa, Sumatraanse tijger, varaan, komodo etc. Er wonen in totaal ongeveer 200 verschillende diersoorten in de dierentuin.
Pampang (Samarinda)
Pampang dorp is een cultureel dorp en toeristische attractie in Samarinda. De bewoners van dit dorp zijn de Dayak Kenyah stam, zij kwamen hier wonen nadat ze geëmigreerd waren vanuit Apokayan in Malinau. Zij verhuisde omdat ze dichter bij een stedelijk gebied wilde wonen, zodat ze meer onderwijs en luxere basisbehoeftes kregen. In totaal leven er nog zo'n 800 leden van de Dayak Kenyah stam. Iedere zondagmiddag kun je hier een Dayak ceremonie bijwonen. De rest van de dagen is het niet toegankelijk voor toeristen.
Mahakam River (Samarinda)
De Mahakam River is een van de grootste rivieren van Indonesië en de grootste van Oost-Kalimantan. In totaal heeft de rivier een lengte van 980 kilometer en een stroomgebied van circa 77.100 vierkante kilometer. Hij begint bij de hooglanden van Borneo tot aan de monding in de Straat Makassar. Naast de rivier vinden diverse sociale activiteiten plaats door de lokale bevolking, zoals het vervoer van goederen, de visserij en de verkoop van vis.
Masjid Islamic Center (Samarinda)
Masjid Islamic Center is een van de prachtigste en tegelijkertijd een van de grootste moskee in Zuidoost-Azië. Het hoofdgebouw van de moskee heeft een oppervlakte van 43.500 vierkante meter. Je herkent de moskee door de hogen toren en een grote koepel die rechtop staat. Daarnaast zijn er nog zes andere torens. De belangrijkste toren heeft een hoogte van 99 meter heeft. Deze toren bestaat uit 15 verdiepingen en hebben een gemiddelde hoogte van zes meter.
Taka Bonerate Marine National park (Sulawesi)
In de Flores Zee, ten zuiden van Sulawesi ligt het Taka Bonerate Marine National park. Dit is een keten van 21 kleine eilandjes waaronder het derde grootste ringvormige koraaleiland, Taka Bonerate. In totaal heeft het een oppervlakte van 2.220 vierkante kilometer. Naast dat de eilandjes omringt zijn met prachtige stranden, heeft het ook kraakhelder water met soms zicht tot 25 meter. In het water bevinden zich tropische vissen en kleurrijke koraalriffen.
Taman Purbakala Waruga (Sulawesi)
Op vijfentwintig kilometer afstand van Menado, in Sawangan, ligt het kerkhof Taman Purbakala Waruga. Hier liggen 144 megalitische sarcofagen uit de tiende eeuw. Het is een bijzondere begraafplaats afkomstig van de Minahassers, dat ontstond tijdens de christelijke missie in het noorden van Sulawesi. In 1977 is het kerkhof officieel als monument uitgesproken en sinds die tijd is het met klein museum uitgebreid.
National Park Bunaken (Sulawesi)
In het noorden van Sulawesi ligt het National Park Bunaken Manado Tua Marine. Het park omvat een gebied van ruim 75.000 hectare en bestaat uit zes eilanden met de daaromheen koraalriffen. De koraalriffen zijn een van de mooiste koraalriffen van Indonesië. De naam van het park is een combinatie van de twee meest bezochte eilanden: het vulkanische eiland Manado Tua en het eiland Bunaken. Vanuit Menado zijn deze twee eilanden makkelijk te bereiken. De andere vier eilanden zijn: Nig Nain, Siladen, Mantehage en Big Nain.
Kerinci Seblat National Park (Padang)
Ten zuiden van Padang ligt het grootste nationale park van Sumatra, genaamd Kerinci Seblat National Park. Het park staat bekend om de belangrijkste natuurlijke reservaten van Indonesië. Dat het enorm groot is blijkt wel doordat het reservaat over vier provincies is verdeeld; Jambi, Bengkulu, West-Sumatra en Zuid-Sumatra. In totaal beslaat het een oppervlakte van 1.375.000 hectare. Bovendien woont er in het park bijzonder bewoner, namelijk de zeldzame Sumatraanse neushoorn. Helaas is deze neushoorn erg bedreigd, er leven er nog maar 200 in het reservaat.
Kampung Cina (Padang)
Op verschillende plekken in de stad vind je nog oude architectuur van rond de eeuwwisseling. Vooral het chinatown van Padang (Kampung Cina) heeft een aantal mooie voorbeelden. De oude huizen zijn eigendom van Chinese koffieshophouders en kruidenverkopers. Binnen bevinden zich houten vloeren, prachtige tegels en meubels van djatihout. In de haven van Padang bevinden zich nog altijd diverse koloniale Nederlandse pakhuizen en warenhuizen.
Het Provinciaal Museum (Padang)
Het Provinciaal Museum bevindt zich in een park in het centrum van Padang. Je kunt er kennis maken met de West-Sumatraanse Minangkabause cultuur. Het gebouw is gebouwd in een traditionele Minangkabause stijl. Je vindt er diverse prehistorische objecten, geïmporteerde keramiek, postzegels, moderne kunst, manuscripten en etnografische informatie over de bevolking van de Mentawai-eilanden en de Minagkabau.
Taman Anggrek Clara Bundt (Menado)
Op tien kilometer afstand van Menado bevindt zich het dorp Kairagi. Kairagi staat bekend om zijn in 1988 opgerichte orchideeëntuin. De kleurrijke tuin, Taman Anggrek Clara Bundt, is in het regenseizoen van september tot april het mooist. In deze tijd bloeien er meer dan tachtig orchideeën waaronder de zeldzame zwarte orchidee. Sommige orchideeën worden zelfs vijf meter hoog. In de andere maanden heeft het weinig zin om de tuin te bezoeken, aangezien er dan weinig kleur te vinden is.
Ban Hin Kiong temple (Menado)
De boeddhistische Ban Hin Kiong temple is in 1819 gebouwd door volgelingen van Kong Hu Chu. De kleurrijke tempel staat in de Chinese wijk van Menado in de Jalan Panjaitan straat. Het is een van de oudste Chinese tempels van Indonesië. Voor de ingang van de tempel staan twee Nederlandse kanonnen die stammen uit de koloniale tijd. Binnen in de tempel zijn verschillende oude Portugese voorwerpen tentoongesteld.
Museum Negeri Sulawesi Utara (Menado)
Als je een bezoek brengt aan het Provinciemuseum van Noord-Sulawesi, ook wel Museum Negeri Sulawesi Utara genoemd, kom je meer te weten over de geschiedenis en cultuur van de regio van Menado. In het Provinciemuseum vind je o.a. regionale kunst en kleding. Er worden diverse oude voorwerpen tentoongesteld, zoals kleine kanonnen, wapens en koperen blaasinstrumenten.
Balla Lompoa Museum (Makassar)
Het Balla Lompoa Museum is een houten paleis met een ijzeren dak op ongeveer elf kilometer afstand van Makassar. Het was vroeger de zetel van de vorsten van Gowa. In het museum vind je kostuums en koninklijke wapens, maar je kunt ook diverse ruimtes bezichtigen. Op speciale dagen kun je ook de gouden kroon van Gowa zien. Verder is het paleis omringd met torenhoge muren.
Jalan Sulawesi (Makassar)
Een bekende straat in Makassar is de Jalan Sulawesi. Aan deze straat bevinden zich verschillende Chinese tempels. Vroeger heette deze straat dan ook de tempelstraat. De Ibu Agung Bahari was de meest interessante tempel, maar is helaas afgebrand in 1997 tijdens de anti-Chinese rellen. De moderne tempels Long Kwak Gong met zes verdiepingen, de Vihara Dharma Loka en de Istana naga sakti staan er nog wel.
Fort Rotterdam (Makassar)
In het westen van Makassar staat Fort Rotterdam met aan de zuidkant diverse koloniale gebouwen. Fort Rotterdam is een historisch gebouw uit de Nederlandse Kolioniale tijdperk. Onder andere het Museum La Galigo I is in een van deze gebouwen gevestigd. Vroeger lag hier al de handelswaar uit Oost-Indonesië opgeslagen, tegenwoordig worden er verschillende muziekinstrumenten, prehistorische vondsten, kledingstukken, keramiek en schaalmodellen van traditionele boten en huizen tentoongesteld.
Borobudur (Java)
Een van de bekendste bezienswaardigheden van Java is de Borobudur. De Borobudur is het belangrijkste boeddhistische heiligdom van Java. Je vindt dit boeddhistisch heiligdom op 40 kilometer afstand van Jogjakarta, in de provincie Midden-Java. Het boeddhistisch complex is gelegen bij de actiefste vulkaan van Indonesië, genaamd de Merapi. Naast dat het een toeristische trekpleister is, wordt het 's ochtends nog gebruikt als gebedsoord voor de lokale bevolking.
De Bromo (Java)
De Bromo is de bekendste vulkaan van het Indonesische eiland Java. De ligging van deze 2.392 meter hoge vulkaan is erg bijzonder, hij is namelijk gevestigd in het Nationaal Park Bromo Tengger Semeru in het oosten van Java. Samen met twee andere vulkanen ligt de Bromo in een zandzee. Een bekende activiteit die je hier kan ondernemen is de zonsopgang bekijken. Dit avontuur begint 's nachts en binnen een paar uur wandel je naar de rand van de krater van de Bromo vulkaan.
Prambanan (Java)
Het grootste Javaanse Hindoe tempelcomplex van Indonesië is de Prambanan. De naam Prambanan betekent: ''veel priesters''. Het ligt op zo'n 18 kilometer ten oosten van Jogjakarta. Lara Jonggrang is de belangrijkste tempel, deze tempel wordt veelal verkeerd aangeduid als 'de Prambanan'. De tempels zijn o.a. door Rakai Pikatan, een Shivaïtische koning uit de tweede Mataram-dynastie gebouwd. Dit tempelcomplex staat ook op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO.
Jagatnatha tempel (Denpasar)
De Jagatnatha tempel bevindt zich in het centrum van de hoofdstad Denpasar. Deze Hindoetempel is gebouwd ter ere van de god Sanghyang Widi. In de tempel staat het beeld van de god van het Balinees hindoeïsme op een hoge troon van wit koraal met twee slangen en een schildpad. Het beeld is helemaal van goud. De tempel wordt veel bezocht door de Hindoe mensen, maar ook door veel toeristen.
Het Puri Pemecutan Palace (Denpasar)
Het Puri Pemecutan Palace stamt origineel uit de 16e eeuw en is ter nagedachtenis aan het koninkrijk van Badung. In het begin van de 19e eeuw werd het paleis door de Nederlanders vernietigd. Daarna is het paleis gelukkig weer in de originele stijl herbouwd. Tegenwoordig kun je hier een interessante collectie van eeuwenoude Balinese voorwerpen bekijken, zoals wapens en manuscripten. Op sommige dagen vinden hier Balinese dansvoorstellingen plaats, als je hier interesse in hebt kun je je hier over laten informeren.
Negeri Propinsi Bali (Denpasar)
Het Museum Negeri Propinsi Bali is in 1910 opgericht door een Nederlander. Het is uitgegroeid tot het meest vooraanstaande museum van Bali. Het museum heeft een totale oppervlakte van 6.000 vierkante meter. In het museum vind je diverse Balinese objecten die je alles vertellen over het eiland. Helaas werd in 1917 het gebouw vernietigd door een uitbarsting van de Gunung Batur vulkaan, maar daarna is alles weer in ere hersteld.
Danau Toba (Sumatra)
De Danau Toba is een meer dat ontstaan is door grote vulkaanuitbarsting zo'n 75.000 jaar geleden. Dit was de grootste en laatste uitbarsting van de Toba vulkaan. Ze zeggen dat eens in de 400.000 jaar deze vulkaan uitbarst. De Danau Toba ligt op een schiereiland en is 100 kilometer lang. De totale oppervlakte is ongeveer 1.146 km². Met deze oppervlakte is de Danau Toba het grootste verswatermeer van Zuidoost-Azië. Tevens staat het met zijn 450 meter bekend om het diepste meer te wereld.
Het Gunung Leuser National Park (Sumatra)
Wanneer je in Sumatra bent, moet je zeker een bezoek brengen aan het Gunung Leuser National Park. Het park omvat 950.000 hectare en is hiermee het grootste nationale park van Indonesië. Een toeristische trekpleister van het park is de orang oetans voederplaats in het rehabilitatiecentrum. Maar wil je een echt bijzondere ervaring? Kies dan voor een jungle toch met een lokale gids. Tijdens deze tour zie je de orang oetans in het wild. Daarnaast heb je ook nog kans om andere apen, slangen en vele vogels te spotten. En als je echt gelukt hebt zie je beren en tijgers. Maar deze kans is minimaal.
Rumah Adat Bandjuang Museum (Sumatra)
In Bukittingi bevindt zich het Rumah Adat Bandjuang Museum. Dit museum is geopend in 1844 en gevestigd in een typisch klassiek Minangkabaus bouwwerk dat zich bevindt op het hoogste punt van Bukittingi, net als de dierentuin van Bukittingi. Je kunt hier kennismaken met de rijke Minangkabause cultuur door de vele soorten wapens, klederdracht, werktuigen, beeldhouwkunst en houtsnijwerk die er worden tentoongesteld.
Mangrove Information Center (Sanur)
Op een korte afstand van Sanur ligt het Mangrove Information Centre. Dit mangrovebos beslaat 600 hectare van de oostkust van Bali. Je kunt dit park met of zonder een gids bezoeken. Er is een keuze uit twee wandelroutes: een korte route van één uur en een lange route van twee uur. Het centrum is niet alleen voor toeristen, ook de lokale bevolking, met name schoolkinderen, leren hier alles over het mangrovebos. Naast deze prachtige groene bossen is dit ook het leefgebied voor 70 vogelsoorten.
International Kite Festival (Sanur)
Op de stranden van Sanur vindt jaarlijks het International Kite Festival plaats. In de maand juni vliegen traditionele Balinese vliegers in de lucht boven de stranden van Sanur, maar ook in de dorpjes eromheen. De vliegers bestaan uit diverse vormen, maten en kleuren tot in de details afgewerkt. Verschillende teams uit dorpen in Bali strijden tegen elkaar tijdens het Kite Festival. Het ontstaan van het festival gaat jaren terug. Het was toen bedoeld om de Hindoegoden om een goed oogst te vragen. Daarnaast zijn buiten het festival in de maanden juni, juli en augustus ook veel vliegers aan de horizon te zien.
Pura Blanjong (Sanur)
De tempel Pura Blanjong staat bekend om het oudste artefact wat ooit op een tempel in Bali is gevonden. Dit bekende Balinese artefact, de Prasati Blanjong, is een grote stenen pilaar met een inscriptie. Met deze inscriptie wordt het verhaal van een Javaanse koning verteld. De koning bezocht in de 10e eeuw voor het eerst Bali en hij was de eerste die de regering op Bali uiteindelijk vormden. De tempel is gelegen in het zuiden van Sanur en is makkelijk te bereiken.
Kete Kesu Village (Rantepao)
Op zo'n vijf kilometer afstand van Rantepao ligt het Kete Kesu Village. Het dorp, gelegen in Bonoran, staat bekend om zijn geweldige houtsnijwerken, schilderkunsten en beeldhouwkunsten gemaakt met de hand. Het dorp geeft je een perfect beeld van de leeftradities van de Tana Toraja bevolking. Het dorp staat volgebouwd met vele Tongkonan huizen. Deze huizen zijn van de Tana Toraja bevolking. Je herkent de huizen door de omgekeerde deur, het dak bedekt met zwarte palmen en de vorm lijkt op een naar beneden gericht schip. Daarnaast moet een Tongkonan gebouwd worden op het noorden. Van juni tot december zijn hier diverse traditionele ceremonies die je kunt bezoeken. Wel is het belangrijk om de regels en de lokale bevolking te respecteren.
Pasar Bolu (Rantepao)
De kleurrijke en traditionele markt ‘Pasar Bolu’ in Rantepao is voor toeristen erg leuk. Het is een markt waar je onder andere Toraja koffiebonen kunt krijgen zoals de Arabica en de Robusta. Bovendien zijn er ook prachtige kettingen van antieke kralen te koop. Tijdens de weekmarkt worden er zelfs buffels en varkens geveild, wat een erg bijzondere ervaring is. Ook al is het niet zo praktisch om een buffel of varken te kopen, het is zeker een interessant gebeuren om hier te gaan kijken.
Markt Rantepao (Rantepao)
De souvenirwinkeltjes in Rantepao zijn erg leuk om te bezoeken. Ze verkopen hier namelijk allerlei traditionele voorwerpen die de bevolking zelf ook gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn houtsnijwerken, bamboekokers, sieraden, ikats, kleine tongkonans en andere leuke souvenirs. In sommige winkeltjes verkopen ze zelfs schedels van de beschermde en zeldzame babiroesa, wat een hertenzwijn is. Pas dus op met het kopen van souvenirs dat je geen beschermde diersoorten mee naar huis neemt.
Fort Tolukko (Molukken)
Op het eiland Ternate, bij het eiland Halmahera, staan nog verschillende Europese forten. Een daarvan is Fort Tolukko, dit was vroeger een Nederlands en Portugees fort. Eerst heeft het fort in het jaar 1512 gediend als steun voor de Portugezen. Zo wilde de Portugezen meer macht hebben in de handel van kruidnagel dan andere Europese landen. In 1960 werd het fort overgenomen door de Nederlanders. Zij hadden de macht over de Portugezen in dit gebied overgenomen. Tegenwoordig kun je als toerist zijnde het fort bezichtigen.
Manusela National Park (Molukken)
In het midden van het eiland Seram ligt het Manusela National Park. Het nationale park is 189.000 ha groot en o.a. de natuurreservaten van Wae Mual en Wae Nua maken deel uit van dit park. In deze natuurreservaten vind je alle bosachtige ecosystemen van Seram terug, zoals moerasbos, laagland, regenwoud en een bos aan de kust. Daarnaast leven hier 118 verschillende vogelsoorten. Maar naast deze flora en fauna omvat het park ook schitterende karst landschappen.
De Banda-archipel (Molukken)
De Banda-archipel is van groot belang voor vele schildpadden, zeevogels en vissoorten. Het is een groep van negen vulkanische eilanden die zijn omringd door prachtige koraalriffen. De Gunung Api Banda (676 m) is een actieve vulkaan en de grootste attractie van het park. De vulkaan is in 1988 voor het laatst uitgebarsten. Je kunt Gunung Api Banda per kano bereiken vanaf het eiland Banda Neira.
Berastagi (Medan)
In de omgeving van Medan ligt het bergstadje Berastagi. Dit kleine stadje bevindt zich op 1.300 meter boven zeeniveau en ligt tussen twee vulkanen, de Gunung Sibayak en de Gunung Sinabung. Deze vulkanen domineren het landschap. Er heerst een aangenaam en koel klimaat. Berastagi wordt vaak gebruikt als uitvalsbasis om het Gunung Leuser National Park te bezoeken of om een van de twee actieve vulkanen te beklimmen.
Istana Maimoon (Medan)
Op ongeveer 200 meter afstand van de moskee Mesjid Raya staat het voormalige paleis van de sultan van Deli, Istana Maimoon. Het paleis werd ontworpen door een Italiaans architect en is gebouwd in 1888. In het ontwerp zijn invloeden van de Maleisische oostkust terug te vinden, terwijl de elegante Moorse gewelven en decoratieve tegels weer typisch uit het Midden-Oosten zijn.
Mesjid Raya (Medan)
De grootste moskee van Sumatra is de Mesjid Raya. De Amsterdamse architect A.J. Dingemans heeft het ontwerp van deze moskee bedacht. A.J. Dingemans heeft het ontworpen naar Turkse en Marokkaanse voorbeelden. De moskee beschikt over schitterend gebrandschilderd glas en zwarte koepels. De staande klok is cadeau gedaan door toentertijd koningin Wilhelmina. In het jaar 1906 werd de moskee gebouwd.
Banjarmasin (Kalimantan)
Banjarmasin is de levendige stad van het eiland Kalimantan. De stad staat ook wel bekend als het ''Venetië'' van Kalimantan, omdat een groot gedeelte van de stad op het water is. Je kunt ervoor kiezen om zelf een bootje te huren of iemand in te huren die jouw alle bezienswaardigheden van de stad laat zien. Een bijzondere bezienswaardigheid is de drijvende markt, hier kun je met je bootje doorheen varen. Ook kun je met een boottocht langs de apeneilanden varen, hier heb je kans om de bijzondere bewoner van Kalimantan te bekijken en voeren, namelijk de neusaap.
Tanjung Puting National Park (Kalimantan)
Het bekendste nationale park van Kalimantan is Tanjung Puting National Park. Het park omvat een gebied van 400.000 ha. Zo zijn er verschillende gebieden, zoals laaglandregenwouden, verswatermoerassen en langs de kust bevinden zich mangrovebossen. Ook is dit nationaal park de thuishaven voor vele dieren. Er leven orang-oetans, civetkatten, luipaarden, neusapen en meerdere reptielen. Naast deze diersoorten leven hier nog veel andere prachtdieren. Helaas wordt het leefgebied van deze diersoorten steeds kleiner door de illegale houtkap.
Het Mulawarman Museum (Kalimantan)
Kalimantan bevinden zich diverse musea waar veel kunt leren over de geschiedenis en cultuur van deze regio. Het Mulawarman Museum ligt in Tenggarong, gelegen bij de rivier Mahakam. Dit museum bevindt zich in het voormalige paleis v/h Kutai sultanaat. In het museum bevinden zich historische beelden, antieke meubels en een Balinees poppentheater. Tot aan 1959 was Tenggarong de hoofdstad v/h sultanaat.
Sepak Takraw
In Indonesië wordt Sepak Takraw veel beoefend. Sepak Takraw is een soort voet-volleybal, je mag de bal met alles aanraken behalve met je handen. Verder heb je alleen maar een rotanballetje en een net nodig. De sport is zo populair dat er ook toernooien worden georganiseerd. Een team bestaat uit twee spelers en je wint als je twee van de drie punten hebt behaald. Als je Indonesië bezoekt zul je zien dat dit spel door veel verschillende mensen wordt gespeeld. Wil je het zelf proberen dan is het wel handig als je een beetje lenig bent.
Winkelen in Indonesië
Het merendeel van de winkels is geopend van 09.00 uur 's ochtends tot 20.00 of 21.00 uur 's avonds. Ook op zaterdag en zondag. Banken zijn geopend van maandag tot vrijdag van 08.30 tot 14.00 uur. In Indonesië kun je prima winkelen. Bezoek ook zeker een van de grote shoppingmalls, met honderden winkels onder één dak.
In Jakarta kun je ook uitstekend winkelen. Er zijn veel kraampjes waar van alles en nog wat wordt verkocht. Vind je het buiten te warm ga dan in het zuiden van Jakarta naar Plaza Senayan. Dit is een prachtig winkelcentrum waar je bekende modeontwerpers en restaurants kunt vinden. Het hele winkelcentrum beschikt over airconditioning. Het winkelcentrum is dagelijks geopend van 10.00 tot 21.00 uur.
Pura Besakih (Bali)
De Pura Besakih wordt ook wel Moedertempel genoemd en is de grootste tempel van Bali. Pura Besakih ligt aan de rand van vulkaan Gunung Agung. De Moedertempel is in werkelijkheid een heilig tempelcomplex en telt ongeveer 200 bouwwerken die verdeeld zijn over 30 complexen. In maart/april vindt er het meest belangrijke offerfeest plaats. Om dit feest bij te wonen komen mensen vanuit alle delen van het eiland en iedereen draagt een sarong en een selendang.
Goa Gajah (Bali)
Goa Gajah ligt in het midden van Bali, ten oosten van Peliatan vlakbij Ubud. De grot wordt ook wel de Olifantsgrot genoemd. Hij is ontdekt in 1922 en dateert uit de 11e eeuw. In de grot staat een standbeeld van Ganesha, de hindoegod met 4 armen en een olifantenkop. Ganesha is niet de enige god die er wordt afgebeeld, ook het standbeeld van de boeddhistische godin Hariti is er te vinden. Het meest opvallende is de mengelmoes van boeddhistische en hindoeïstische elementen.
Jalan Surabaya (Jakarta)
De markt van Jalan Surabaya is gelegen in Jakarta en neemt een hele straat in beslag. Het is dan ook de plek om naartoe te gaan als je de typische Indonesische sfeer wilt proeven. Op de markt worden verschillende dingen verkocht, van antiek, muziekinstrumenten en porselein tot Wayang poppen. Afdingen is hier zeker mogelijk.
Dierenmarkt Pramuka (Jakarta)
Op de dierenmarkt Pramuka in Jakarta kun je veel verschillende dieren zien zoals slangen en vogels. De markt is aardig om te bezoeken als je van vogels houdt. Op de markt word je vaak verrast door de meest uiteenlopende vogelgeluiden. Er wordt aangeraden om geen dieren te kopen, veel dieren zijn uit het wild gehaald ook al zegt men dat ze gefokt zijn.
Manusela Nationaal Park
In het centrale gedeelte van het eiland Seram ligt het Manusela Nationaal Park. Het park is 189.000 hectare groot en omvat de natuurreservaten Wae Mual en Wae Nua. In deze natuurreservaten kun je de bosachtige ecosystemen van Seram vinden en leven er verscheidene diersoorten. Met name in de nacht produceren deze dieren veel geluid.
Nationaal Park Baili Barat (Bali)
Nationaal Park Baili Barat (Taman Nasional Bali Barat) is gelegen op het eiland Bali. Je vindt hier onder andere het meest zeldzame vogeltje ter wereld. In het park kun je van alles doen, zoals snorkelen en het prachtige koraal bekijken. Ook kun je er kanoën of gewoon lekker genieten van de rust om je heen.
Maritiem Museum Indonesië (Jakarta)
Het Maritiem Museum Indonesië is gelegen in Sunda Kelapa (de oude haven van de Indonesische hoofdstad Jakarta) en is een zeer indrukwekkend museum. Het museum is gevestigd in een aantal oude gebouwen van de VOC. In dit museum probeert men met behulp van foto's en schaalmodellen het verhaal te vertellen over Jakarta en Indonesië. In het museum vind je veel verschillende kunstwerken en wordt er verteld over het leven van de bevolking voor de VOC zich er vestigde.
Nationale Museum van Indonesië (Jakarta)
Het Nationale Museum van Indonesië bevindt zich in Jakarta en is een museum wat niet overgeslagen mag worden als je Java bezoekt. Het museum bestaat uit twee delen, een nieuw en een oud gedeelte. In het oude gedeelte van het museum zijn de leukste en ook de meest interessante dingen te zien. In het hele museum vind je veel schilderijen en sculpturen. In het oude gedeelte is geen airconditioning, ga dus niet naar dit gedeelte op de warmste uren van de dag. In het nieuwe gedeelte vind je hedendaagse kunst.
Vakantiebestemmingen in Indonesië
Artikelen
Nieuws
Eten en drinken
In Indonesië wordt al meer dan 2000 jaar voornamelijk rijst gegeten, onafhankelijk van de tijd van de dag of sociale rang.
In de keuken van Indonesië zie je dat vele volken hun sporen hebben achtergelaten. Zo getuigen de verschillende curry's van Indiase invloeden en door invloed van de moslims staat er vrijwel geen varkensvlees op het Indonesische menu.
Bir Bintang is het meest populaire biermerk in Indonesië. Het wordt gemaakt door Heineken en dat zie je aan de vorm van het flesje en de naam.
Vervoer
De afstand tussen Amsterdam en Jakarta is ongeveer 12.500 km. De vliegduur is ongeveer 13,5 uur bij een rechtstreekse vlucht. Deze worden door Garuda Indonesia aangeboden. Onder andere KLM, Lufthansa en Singapore Airlines bieden vluchten aan met een korte tussenstop.
Op de meeste eilanden, zoals Java, Bali, Sumatra, Kalimantan, Molukken, Papoea en de Kleine Soenda-eilanden, zijn diverse luchthavens te vinden. De vluchten tussen de eilanden worden uitgevoerd door Garuda Indonesia en dochtermaatschappij Merpati Nusantara Airlines.
Tussen de verschillende eilanden kun je ook per boot reizen. Er zijn namelijk vele soorten boten die een overtocht maken. Vervoer over water is voor Indonesië nog steeds heel belangrijk, vooral op plekken waar de infrastructuur niet voldoende ontwikkeld is of zelfs ontbreekt.
Op Java en Sumatra kun je ook de trein nemen om je te verplaatsen. Dit zijn de enige eilanden waar treinverkeer mogelijk is. Ondanks dat de (auto)bus een snellere optie is, zorgt een treinreis wel voor een unieke ervaring.
In de meeste steden kun je ook reizen per becak. Een becak is een fietstaxi, een klein voertuig voor een of twee passagiers met een bestuurder erachter. Deze voertuigen vallen goed op vanwege de felle kleuren en drukke beschilderingen.
Visum
Voor een korte reis van maximaal 30 dagen naar Indonesië heb je geen visum nodig. Wil je langer blijven dat 30 dagen? Bij aankomst op de luchthaven kun je een visum voor 30 dagen (Visum on Arrival) aanvragen, die je eenmalig kunt verlengen tot 60 dagen. Het is ook mogelijk om bij de Indonesische Ambassade in Den Haag een Visit Visum aan te vragen.
Prijsniveau
Het prijsniveau ligt in Indonesië veel lager dan in Nederland.
De munteenheid in Indonesië is de rupiah.
Veiligheid
De Indonesiërs staan bekend om hun vriendelijkheid. Maar zoals overal in de wereld heb je last van criminaliteit, zoals oplichters en zakkenrollers. Als je de normale voorzorgsmaatregelen in acht neemt hoef je nergens bang voor te zijn.
Medische informatie
Een reis door de tropische omgeving van Indonesië zal het nodige vergen van je lichaam. Een goede conditie is wel handig aangezien artsen en tandartsen niet altijd makkelijk te bereiken zijn. Je zult ook voorzichtig moeten zijn met schaaf- en snijwonden, in de tropen helen deze langzamer en kunnen deze makkelijker geïnfecteerd raken. Het is belangrijk dat je meerdere malen per dag je handen wast en met name voor het eten.
Op Bali en Java zijn goed uitgeruste dokterspraktijken en ziekenhuizen met soms een internationaal team van dokters aanwezig.
Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.
Het kraanwater is niet drinkbaar op Indonesië.
Bevolking
Respect is enorm belangrijk in de Indonesische cultuur. Het wordt gewaardeerd als je je op de juiste wijze uit en daarbij dien je je emoties zoveel mogelijk onder controle te houden. Voor toeristen is dit vaak lastig, maar als je respect toont en je probeert aan te passen zal dit erg gewaardeerd worden.
Schilderkunst is op Bali een ware traditie. Toen men in het begin van de 20e eeuw voor het eerst met de Europese kunst in aanraking kwam werd deze eigenlijk gekopieerd. Maar vandaag de dag experimenteren de kunstenaars met de westerse kunststijlen. In Midden-Java wordt de oude batiktechniek steeds meer tijdens het schilderen toegepast.
Al eeuwen lang worden belangrijke gebeurtenissen in het leven door ceremoniële dansen begeleid. Dit noemt men de wayang-dans. Vooral de Javaanse meisjes dansen erg sierlijk.
De bekendste muziek van Indonesië is de traditionele muziek van de Balinese en Javaanse hoven, gamelanmuziek. De muziek is erg gevarieerd, zo zijn ook alle genres van popmuziek vertegenwoordigd, zowel in het Indonesisch als in lokale talen. Tevens zijn er populaire genres zoals campursari, jaipongan, dangdut, krontjong en de regionale Pop Sunda, Pop Minang en Pop Jawa, met elk een eigen geluid.
Vele volkeren zijn erg goed in het bewerken van hout. Aan beelden en maskers worden over het algemeen magische krachten toegekend. Het thema voor de houtsnijders uit Bali is vaak aan het hindoeïstische geloof te ontlenen. Het houtsnijwerk van de Asmat van Papoea is ook erg geliefd.
In heel Indonesië worden diverse soorten vliegers gemaakt, van klein tot groot. Je kunt ze in allerlei soorten krijgen zoals verschillende dieren, van kikkers tot draken.
Hoe belangrijk voetbal voor ons in Europa is, zo belangrijk is badminton in Indonesië. Het is namelijk de volkssport van het land. De voormalige kolonie van Engeland heeft kennisgemaakt met de sport in de koloniale tijd. Waar de sport voorheen gedomineerd werd door de Engelsen, zijn tegenwoordig Indonesië, Zuid-Korea, China en Maleisië dominant. De wereldtop bestaat al sinds de jaren '50 uit spelers uit deze landen.
De traditionele vechtsport van Indonesië is Pencak Silat. Deze sport wordt door vele miljoenen mensen uitgeoefend. Pencak Silat is een sierlijke vechtkunst die veel stijlen kent. Het wordt vooral op de eilanden Java en Sumatra gegeven in verschillende soorten scholen. Zelfverdediging is de basis van Pencak Silat. Je moet jezelf kunnen verdedigen met behulp van je eigen lichaam (knie, voet, elleboog, vuist) of met diverse wapens (zwaard, mes, zeis, stok).
De taal
Het Bahasa Indonesia is de officiële taal van de Republiek Indonesië. Maar wordt door slechts 7% van de bevolking gebruikt als moedertaal. De meeste Indonesische volkeren spreken het Bahasa Indonesia als tweede taal. Het lokale dialect is voor de meeste de moedertaal. Vooral in Papoea en Celebes kent men vele soorten dialecten. Op Bali en Java is de diversiteit een stukje kleiner.
Flora & Fauna
In Indonesië vind je een grote diversiteit aan planten- en dierensoorten. Er zijn talloze vogelsoorten zoals papegaaien, paradijsvogels, kaketoes, lori's, prieelvogels, ijsvogels, kasuarissen en neushoornvogels.
Geschiedenis
Tussen de 7e en de 14e eeuw waren er in Indonesië verschillende plaatsen met verschillende koninkrijken. Deze koninkrijken waren vooral gericht op het boeddhisme en het hindoeïsme. Via de handel deed later de islam zijn intrede en groeide uiteindelijk uit tot het belangrijkste geloof van Indonesië.
In het begin van de 16e eeuw vechten verschillende Europeanen voor monopolie op de handel in specerijen. In de 17e eeuw lukt het de Nederlanders bijna overal dit handelsmonopolie te verkrijgen boven de Portugezen en Britten.
Het zijn de Japanners die uiteindelijk een eind maakten aan Nederlands-Indië. Ze sloten de Nederlanders op in kampen en dwongen de Indonesiërs om met ze mee te helpen. Op 17 augustus 1945 wordt Indonesië onafhankelijk. In 1950 werd dat erkend door Nederland. In 1963 moest Nederland onder druk van de Verenigde Staten en Verenigde Naties Nederlands Nieuw-Guinea overdragen aan Indonesië.
Tot 2005 werd in Nederland enkel de onafhankelijkheidsdatum van 27-12-1949 gehanteerd. Vanaf 2005 erkend Nederland de officiële onafhankelijkheid van 17-08-1945. Hiermee is één van de laatste belemmeringen voor een gelijkwaardige relatie tussen de 2 landen uit de weg geruimd.
Offerteformulier
Veelgestelde vragen
Wat zijn de beste hotels van Indonesië?
Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.