Bezienswaardigheden Jemen

Jabal Bura Valley Forest National Park

Jabal Bura Valley Forest National Park
Jabal Bura Valley Forest National Park

In het oosten van de provincie Hodeidah ligt het Jabal Bura Valley Forest National Park. Hier vind je een van de laatste overblijfselen van subtropische bossen van het Arabische Schiereiland. Je komt er verschillende boom- en plantensoorten tegen, waaronder mirre bomen, palmsoorten en nog veel meer. Ook vind je er een gevarieerd dierenleven. Zo leven er verschillende soorten vogels en vlinders en bijvoorbeeld ook hyena's, bavianen en luipaarden.

Marine Park

In Jemen vind je tevens parken die te maken hebben met het zeeleven. Dit zijn Az Zuqur Islands en Ras Isa Marine Park allebei in het oosten van Jemen. In de parken wordt er alles aan gedaan om het waterleven te beschermen en je komt er veel over te weten.

Shibam

Shibam
Shibam
Kaart met locatie Shibam

In Jemen, in de streek Hadramaut, vind je de stad Shibam. Dit is de stad waar je de allereerste wolkenkrabbers van de wereld vindt. De kleine stad heeft een lange geschiedenis waar je nog dingen van terugziet. Er wordt van gezegd dat Shibam de mooiste pilaren van Jemen heeft. Enkele andere, interessante bezienswaardigheden zijn een moskee, de stadspoort en een oude soek.

Socotra-archipel

Socotra-archipel
Socotra-archipel
Kaart met locatie Socotra-archipel

De Socotra-archipel staat op de werelderfgoedlijst en dat is ook terecht. Al in de 13e eeuw hadden mensen gehoord van deze eilandengroep, toen werd de Socotra-archipel namelijk door Marco Polo genoemd. De eilandengroep bevat twee rotsen en vier eilanden. Deze eilanden hebben een rijke biodiversiteit. Ook de plaatselijke taal, het Soqotri, hoort bij het culturele erfgoed.

Winkelen in Jemen

Winkelen in Jemen
Winkelen in Jemen

In Jemen kan je redelijk goed winkelen. In elke grote stad zijn er wel winkeltjes te vinden waar je leuke kleding en andere dingen kunt kopen. Ook zijn er tal van markten of soeks te vinden waar je groenten, fruit en andere leuke dingen ziet. In Sana'a vind je een drukke winkelstraat. Dit is Hayl Street. Hier kunt je voornamelijk kleding kopen.

Paarden- en kamelenraces

Paarden- en kamelenraces
Paarden- en kamelenraces

Favoriete sporten in Jemen zijn paarden- en kamelenraces. Deze races worden meestal in de woestijn gehouden en trekken veel bekijks. Er zijn plannen om een 'Desert Marathon' te organiseren. Hier moeten mensen te paard een parcours van 42,2 kilometer afleggen. Als je naar een kamelenrace gaat kijken, schrik dan niet dat de grond begint te trillen als de kamelen met een grote snelheid langs rennen.

Duiken in Jemen

Duiken in Jemen
Duiken in Jemen

Een andere activiteit die je goed uit kunt voeren tijdens een bezoek aan Jemen is duiken. In de Rode Zee vind je tal van scheepswrakken die je kunt ontdekken tijdens het duiken. Ook de koraalriffen zijn prachtig om te bekijken. Rondom de eilanden langs de kust van Jemen kun je tevens goed duiken. Hier vind je mooi waterleven.

Wandelen in Jemen

Wandelen in Jemen
Wandelen in Jemen

Jemen biedt bezoekers goede mogelijkheden voor wandelingen, vooral in de bergen ten noordwesten van Sana'a. De afstanden tussen de verschillende dorpen zijn daar kort en tijdens je wandeling kun je genieten van indrukwekkende uitzichten en fascinerende landschappen die prachtige foto's opleveren.

Het Nationale Museum van Jemen (Sana'a)

In Sana'a vind het Nationale Museum van Jemen. Het museum zit in een indrukwekkend gebouw: een voormalig koninklijk paleis dat stamt uit de jaren '30. Het gebouw bevat vijf verdiepingen met allerlei objecten over de Jemenitische cultuur en de oude koninkrijken. Je vindt er prachtige foto's van ongeveer 100 jaar oud.

National Science Museum (Sana'a)

Een ander museum in Jemen is het National Science Museum. Ook dit museum vind je in de hoofdstad Sana'a. Het museum bestaat uit verschillende delen: het earth science museum and environment en het museum of natural history & life science. Je komt er van alles te weten over zaken die te maken hebben met verschillende wetenschappen.

Bab al-Jemen (Sana'a)

Bab al-Jemen
Bab al-Jemen
Kaart met locatie Bab al-Jemen

In Sana'a vind je de Bab al-Jemen, een grote soek (markt) van de stad. De markt vind je achter de stadspoort. Het is erg groot en een wirwar van straatjes. Er staan kraampjes en er zijn winkeltjes die onder andere koffie, specerijen, zilver, tabak, mooie, kleurige stoffen en djambia's oftewel kromzwaarden, verkopen.

Sana'a (Sana'a)

Sana'a
Sana'a
Kaart met locatie Sana'a

Bij een bezoek aan Jemen mag je Sana'a zeker niet overslaan. Het is een prachtige oude stad die nog erg weinig is veranderd. In de 11e eeuw heeft Al-Razo, een Arabische reiziger, een gedetailleerde beschrijving van de stad gemaakt die je nu zelfs nog kunt gebruiken. Het is een van de oudste steden ter wereld en alle huizen en gebouwen zijn in typisch Jemenitische stijl gebouwd. Naast huizen vind je in de stad ook badhuizen, moskeeën en moestuinen.

MoskeeŽn (Tarim)

Tarim heeft wel 365 moskeeën verspreid door de stad staan. Een ervan, de Sirjis Moskee, stamt uit de 7e eeuw. De beroemde al-Muhdar Moskee heeft een minaret van wel 46 meter hoog, de hoogste van Jemen. De moskee is vernoemd naar Omar Al-Muhdar, een islamitische leider die in de 15e eeuw in de stad woonde. Maar ook al de andere moskeeën hebben ieder iets bijzonder, alleen zijn sommige mooier dan de andere.

al-Kaf Library (Tarim)

Een grote bibliotheek in Tarim is de al-Kaf Library, onderdeel van de Al-Jame'a Moskee. Je vindt hier meer dan 5.000 manuscripten uit de regio over religie, de gedachten van profeten, de islamitische wetten, medicijnen en ga zo maar door. Vele zijn wel meer dan honderden jaren oud. De bibliotheek beschikt tussen de 300 en 400 manuscripten die uniek zijn in de islamitische wereld.

Sira Fortress (Aden)

Sira Fortress
Sira Fortress
Kaart met locatie Sira Fortress

Een leuke bezienswaardigheid in Aden is Sira Fortress. Sira Fortress is een militair fort dat dateert uit de 11e eeuw. Tegenwoordig wordt het fort nog steeds gebruikt door Jemenitische militairen. Het fort ligt op Sira Eiland, het eiland is een vulkanische rots in de buurt van de oude haven. Helaas is er weinig bekend over het fort, omdat er nog geen archeologische studies naar gedaan zijn. Het gerucht gaat dat de bouw rond het jaar 1173 is ingeleid door een Turkse heerser.


Tawilah Tanks Crater (Aden)

De Tawilah Tanks Crater is de meest historische plaats in Aden. Zo vind je er enkele tanks van verschillende vormen en maten. De bestaande dertien tanks hebben samen een capaciteit van circa 19.000.000 liter. Ze werden gebruikt voor het opslaan van de regen die omlaag stroomde van het Shamsan massief en om de stad te beschermen tegen overstromingen. De tanks werden gemaakt van vulkanische rotsen en bekleed met een speciaal stucwerk.