Jemen

Stad tegen de bergen aan
Stad tegen de bergen aan

Jemen is een land gelegen in het zuidwesten van Azië en beslaat het zuidwestelijke tot zuidelijke deel van het Arabisch Schiereiland. In het noorden grenst het land aan Saudi-Arabië, in het westen aan de Rode Zee en in het oosten aan Oman. Er leven ongeveer 24 miljoen mensen in Jemen op een oppervlakte van 550.000 km² land. De hoofdstad en tevens grootste stad is Sana'a, gelegen in het westen van het land. Het grondgebied van Jemen bestaat uit meer dan 200 eilanden, waarvan Socotra de grootste is. Dit eiland ligt 415 kilometer ten zuiden van het vasteland van Jemen, voor de kust van Somalië. Jemen is het enige land op het Arabisch Schiereiland met een republikeinse staatsvorm.

Het land is de onontdekte parel van het Midden-Oosten. Het is een land waar je 's werelds oudste wolkenkrabbers, spectaculaire bergdorpen, ongerepte koraalriffen en prachtige bomen die nergens anders te zien zijn, kunt vinden. Je kunt door de grote zandvlaktes reizen of de weelderige, groene omgeving bewonderen. Jemen is een land met historie. Dit zie je niet alleen aan de oude ruïnes en monumenten, maar ook aan de tradities en culturen die nog steeds deel van het dagelijkse leven zijn. Van de adembenemende, oude wolkenkrabbers tot de traditionele soeks in Sana'a en de onbeschadigde natuur op Socotra: Jemen is erg veelzijdig en heeft toeristen veel te bieden.

Heb je weinig kennis van Jemen? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Jemen
Officiele naam:
Republiek Jemen
ISO:
YE
Ligging:
zuid
Hoofdstad:
Sana'a
Inwoners:
+/- 24000000
Taal:
Arabisch
Godsdienst:
Islam
Tijdzone:
UTC +3
Munteenheid:
Jemenitische rial
Klimaat:
Tropisch woestijn- of steppeklimaat
Oppervlakte:
527968 kmÔŅĹ

Ervaringen

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Jemen

al-Kaf Library (Tarim)

Een grote bibliotheek in Tarim is de al-Kaf Library, onderdeel van de Al-Jame'a Moskee. Je vindt hier meer dan 5.000 manuscripten uit de regio over religie, de gedachten van profeten, de islamitische wetten, medicijnen en ga zo maar door. Vele zijn wel meer dan honderden jaren oud. De bibliotheek beschikt tussen de 300 en 400 manuscripten die uniek zijn in de islamitische wereld.

MoskeeŽn (Tarim)

Tarim heeft wel 365 moskeeën verspreid door de stad staan. Een ervan, de Sirjis Moskee, stamt uit de 7e eeuw. De beroemde al-Muhdar Moskee heeft een minaret van wel 46 meter hoog, de hoogste van Jemen. De moskee is vernoemd naar Omar Al-Muhdar, een islamitische leider die in de 15e eeuw in de stad woonde. Maar ook al de andere moskeeën hebben ieder iets bijzonder, alleen zijn sommige mooier dan de andere.

Tawilah Tanks Crater (Aden)

De Tawilah Tanks Crater is de meest historische plaats in Aden. Zo vind je er enkele tanks van verschillende vormen en maten. De bestaande dertien tanks hebben samen een capaciteit van circa 19.000.000 liter. Ze werden gebruikt voor het opslaan van de regen die omlaag stroomde van het Shamsan massief en om de stad te beschermen tegen overstromingen. De tanks werden gemaakt van vulkanische rotsen en bekleed met een speciaal stucwerk. 


Sira Fortress (Aden)

Sira Fortress
Sira Fortress
Kaart met locatie Sira Fortress

Een leuke bezienswaardigheid in Aden is Sira Fortress. Sira Fortress is een militair fort dat dateert uit de 11e eeuw. Tegenwoordig wordt het fort nog steeds gebruikt door Jemenitische militairen. Het fort ligt op Sira Eiland, het eiland is een vulkanische rots in de buurt van de oude haven. Helaas is er weinig bekend over het fort, omdat er nog geen archeologische studies naar gedaan zijn. Het gerucht gaat dat de bouw rond het jaar 1173 is ingeleid door een Turkse heerser.


Wandelen in Jemen

Wandelen in Jemen
Wandelen in Jemen

Jemen biedt bezoekers goede mogelijkheden voor wandelingen, vooral in de bergen ten noordwesten van Sana'a. De afstanden tussen de verschillende dorpen zijn daar kort en tijdens je wandeling kun je genieten van indrukwekkende uitzichten en fascinerende landschappen die prachtige foto's opleveren.

Duiken in Jemen

Duiken in Jemen
Duiken in Jemen

Een andere activiteit die je goed uit kunt voeren tijdens een bezoek aan Jemen is duiken. In de Rode Zee vind je tal van scheepswrakken die je kunt ontdekken tijdens het duiken. Ook de koraalriffen zijn prachtig om te bekijken. Rondom de eilanden langs de kust van Jemen kun je tevens goed duiken. Hier vind je mooi waterleven.

Paarden- en kamelenraces

Paarden- en kamelenraces
Paarden- en kamelenraces

Favoriete sporten in Jemen zijn paarden- en kamelenraces. Deze races worden meestal in de woestijn gehouden en trekken veel bekijks. Er zijn plannen om een 'Desert Marathon' te organiseren. Hier moeten mensen te paard een parcours van 42,2 kilometer afleggen. Als je naar een kamelenrace gaat kijken, schrik dan niet dat de grond begint te trillen als de kamelen met een grote snelheid langs rennen.

Winkelen in Jemen

Winkelen in Jemen
Winkelen in Jemen

In Jemen kan je redelijk goed winkelen. In elke grote stad zijn er wel winkeltjes te vinden waar je leuke kleding en andere dingen kunt kopen. Ook zijn er tal van markten of soeks te vinden waar je groenten, fruit en andere leuke dingen ziet. In Sana'a vind je een drukke winkelstraat. Dit is Hayl Street. Hier kunt je voornamelijk kleding kopen.

Socotra-archipel

Socotra-archipel
Socotra-archipel
Kaart met locatie Socotra-archipel

De Socotra-archipel staat op de werelderfgoedlijst en dat is ook terecht. Al in de 13e eeuw hadden mensen gehoord van deze eilandengroep, toen werd de Socotra-archipel namelijk door Marco Polo genoemd. De eilandengroep bevat twee rotsen en vier eilanden. Deze eilanden hebben een rijke biodiversiteit. Ook de plaatselijke taal, het Soqotri, hoort bij het culturele erfgoed.

Shibam

Shibam
Shibam
Kaart met locatie Shibam

In Jemen, in de streek Hadramaut, vind je de stad Shibam. Dit is de stad waar je de allereerste wolkenkrabbers van de wereld vindt. De kleine stad heeft een lange geschiedenis waar je nog dingen van terugziet. Er wordt van gezegd dat Shibam de mooiste pilaren van Jemen heeft. Enkele andere, interessante bezienswaardigheden zijn een moskee, de stadspoort en een oude soek.

Sana'a (Sana'a)

Sana'a
Sana'a
Kaart met locatie Sana'a

Bij een bezoek aan Jemen mag je Sana'a zeker niet overslaan. Het is een prachtige oude stad die nog erg weinig is veranderd. In de 11e eeuw heeft Al-Razo, een Arabische reiziger, een gedetailleerde beschrijving van de stad gemaakt die je nu zelfs nog kunt gebruiken. Het is een van de oudste steden ter wereld en alle huizen en gebouwen zijn in typisch Jemenitische stijl gebouwd. Naast huizen vind je in de stad ook badhuizen, moskeeën en moestuinen.

Bab al-Jemen (Sana'a)

Bab al-Jemen
Bab al-Jemen
Kaart met locatie Bab al-Jemen

In Sana'a vind je de Bab al-Jemen, een grote soek (markt) van de stad. De markt vind je achter de stadspoort. Het is erg groot en een wirwar van straatjes. Er staan kraampjes en er zijn winkeltjes die onder andere koffie, specerijen, zilver, tabak, mooie, kleurige stoffen en djambia's oftewel kromzwaarden, verkopen.

Marine Park

In Jemen vind je tevens parken die te maken hebben met het zeeleven. Dit zijn Az Zuqur Islands en Ras Isa Marine Park allebei in het oosten van Jemen. In de parken wordt er alles aan gedaan om het waterleven te beschermen en je komt er veel over te weten.

Jabal Bura Valley Forest National Park

Jabal Bura Valley Forest National Park
Jabal Bura Valley Forest National Park

In het oosten van de provincie Hodeidah ligt het Jabal Bura Valley Forest National Park. Hier vind je een van de laatste overblijfselen van subtropische bossen van het Arabische Schiereiland. Je komt er verschillende boom- en plantensoorten tegen, waaronder mirre bomen, palmsoorten en nog veel meer. Ook vind je er een gevarieerd dierenleven. Zo leven er verschillende soorten vogels en vlinders en bijvoorbeeld ook hyena's, bavianen en luipaarden.

National Science Museum (Sana'a)

Een ander museum in Jemen is het National Science Museum. Ook dit museum vind je in de hoofdstad Sana'a. Het museum bestaat uit verschillende delen: het earth science museum and environment en het museum of natural history & life science. Je komt er van alles te weten over zaken die te maken hebben met verschillende wetenschappen.

Het Nationale Museum van Jemen (Sana'a)

In Sana'a vind het Nationale Museum van Jemen. Het museum zit in een indrukwekkend gebouw: een voormalig koninklijk paleis dat stamt uit de jaren '30. Het gebouw bevat vijf verdiepingen met allerlei objecten over de Jemenitische cultuur en de oude koninkrijken. Je vindt er prachtige foto's van ongeveer 100 jaar oud.

Vakantiebestemmingen in Jemen

Artikelen

Eten en drinken

Een bekende maaltijd in Jemen is 'salta', een stoofpot van vlees, gekruid met fenegriek. Het heeft een bijzondere smaak die je niet vaak tegen zult komen in het westen en veel mensen die het voor het eerst proeven, zullen verrast zijn. Toch is het zeker de moeite waard. Salta wordt meestal aan het einde van het hoofdgerecht geserveerd. De Jemenitische honing staat goed bekend in de regio en in veel dessert zul je dit terug zien komen. Een bekend gerecht met deze honing is 'Bint al-sahn'. Een soort platte schotel van deeg die in honing is gedoopt. Andere zoetigheden zijn Jemenitische rozijnen. In Jemen wordt veel gekauwd op qat-bladeren. Dit is de drug van het land en wordt door bijna iedereen in de tijd tussen de lunch en het avondeten gekauwd. Het is een kunst om zo te kauwen dat de bladeren een grote bal in je wang vormen. Je zult dus ook veel jongens en mannen tegenkomen met bolle wangen.

Omdat Jemen een islamitisch land is, zul je er (bijna) geen alcohol vinden. Wel is het geoorloofd om als buitenlander twee flessen alcohol mee het land in te nemen. Dit mag echter niet in het openbaar gedronken worden. In het land wordt veel koffie (gahwa of bun) en thee (shay) gedronken tijdens de maaltijden. Ook zijn er veel fruitsappen te koop. Vermijd wel de sapbars die er niet netjes uitzien, het is mogelijk dat zij kraanwater gebruiken.

Vervoer

Jemen heeft drie internationale vliegvelden. Een in de hoofdstad Sana'a, een in Aden en een in Hodeida. Verder heeft het land nog verschillende nationale vliegvelden. Er gaan regelmatig vluchten naar Sana'a. De nationale vliegmaatschappij, Yemenia, vliegt naar veel (hoofd)steden in het Midden-Oosten en Europa. Het is waarschijnlijk dat je landt op het vliegveld in Sana'a als je uit Europa komt. Met de auto kun je ook het land bereiken, maar dit is vaak een erg lastige manier. Via Oman kun je naar het land rijden, maar het is lastig om met de grensposten te onderhandelen. Vanuit Saudi-Arabië in een auto naar Jemen rijden is nog moeilijker: de regels voor het verkrijgen van een auto zijn lastig. Er rijden ook enkele bussen op het Arabische Schiereiland naar Jemen. Deze hebben dikwijls airconditioning en zijn comfortabel om mee te reizen. Tevens zijn er enkele havens aan de kust van Jemen te vinden; er gaan veerboten van Djibouti (in de Hoorn van Afrika) naar de havens van het land.

Als je buiten de hoofdstad Sana'a wilt reizen, moet je er rekening mee houden dat dit niet zo maar kan. Wil je dit doen, dan moet je bij de toeristenpolitie je paspoort en visum laten zien en aangeven waar je heen gaat en hoe lang je dit gaat doen. In het land kun je je op verschillende manieren verplaatsen. Je kunt bijvoorbeeld een auto huren. De wegen zijn van redelijke kwaliteit waardoor je je goed kunt verplaatsen. Alleen in de Mahra regio zijn de wegen erg slecht. Ook rijden er regelmatig bussen tussen de grote steden. Als je met de bus reist, duurt het iets langer, maar het is wel de perfecte manier om het landschap en het land te leren kennen. In de steden vind je genoeg taxi's waarmee je je in een stad kunt verplaatsen. Taxi's en bussen in Jemen zijn redelijk goedkoop en comfortabel.

Visum

Als je naar Jemen wilt reizen, heb je een visum nodig. Deze kun je aanvragen bij de visumdienst in Breda. Ook moet je paspoort nog minimaal zes maanden geldig zijn bij het aanvragen van het visum. Een visum is drie maanden geldig.

Prijsniveau

De valuta waar in Jemen mee wordt betaald, is de Jemenitische rial. De munten hebben een waarde van 1, 5, 10 en 20 rial en de biljetten hebben een waarde van 50, 100, 250, 500 en 1000 rial. Een euro is ongeveer is ongeveer 296 rial. Het prijsniveau ligt ten opzichte van Nederland erg laag. Om een indruk te geven: voor een heel brood betaal je 60 rial (€0,27) en voor een simpel ontbijt 300 rial (€1,36).

Veiligheid

Jemen is een erg onrustig land; er komen regelmatig (terroristische) aanslagen voor. Toch kan de oplettende reiziger goed van een bezoek aan Jemen genieten. Op plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen, is het verstandig om oplettend te zijn. Gedraagt iemand zich vreemd of vertrouw je het niet? Ga dan ergens anders heen. Ga niet van de wegen af en probeer zo veel mogelijk overdag te reizen. Tevens komen vuurgevechten tussen families, lokale stammen en autoriteiten regelmatig voor. Let ook hier op en probeer niet in de buurt van zo'n gevecht te komen. In delen van de Rode Zee en in de Golf van Aden komt piraterij voor. Het wordt dan ook sterk ontraden om je met pleziervaartuigen hier te bevinden.

Medische informatie

De gezondheidszorg in Jemen is niet uitgebreid. Er is te weinig kennis, hygiëne en schoon drinkwater. Het wordt dus ook ontraden om kraanwater te drinken. Drink alleen gebotteld of gekookt water. Ook moet je er rekening mee houden dat het land erg droog en stoffig is, waardoor mensen die moeite hebben met ademhalen problemen kunnen ondervinden in de meer afgelegen plaatsen. Tevens is het verstandig om met de droge lucht (vooral van september tot april) rekening te houden. Dit kan gebarsten lippen en bloedneuzen tot gevolg hebben. In het land komt malaria voor. Hiervoor is het verstandig om preventieve maatregelen te nemen. Denk hierbij aan kleding die armen en benen bedekken en aan een insecten werend middel met DEET.

Voor een bezoek aan Jemen is een inenting tegen gele koorts verplicht als je uit een land waar deze ziekte heerst, komt. Er worden verder geen inentingen aangeraden. Wel komt in het land Japanse Encefalitis voor en is er een verhoogd risico op hondsdolheid. Bespreek met je arts of het zinvol is om hiertegen in te enten. Voor actuele adviezen is het verstandig om contact op te nemen met GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.

Het wordt afgeraden om kraanwater te drinken. Drink in plaats daarvan gebotteld of gekookt water.

Bevolking

Er wonen ongeveer 24 miljoen mensen in Jemen. Rond de 53% van de bevolking is soenniet en 45% is Zaidi sjiiet. Er leven nog veel verschillende stammen in het land; zo leven er in het noorden van het land, in de bergen, zo'n vierhonderd Zaidistammen. Ook leven er Afrikaanse stammen en nog enkele joden. Doordat er lange tijd handel is gedreven met Zuidoost-Azië, zijn ook mensen uit Singapore, Maleisië en Indonesië in het land te vinden. De belangrijkste religie in Jemen is de islam. Van de moslims hangt 47% de sjiitische islam aan en 53% de soennitische islam. Minder dan 1% van de bevolking hangt een andere godsdienst aan, waaronder het christendom, het hindoeïsme en het jodendom. Als je in het land bent, is het verstandig om te onthouden dat je in een (streng) islamitisch land bent. Zo kun je voor het drinken van alcohol in het openbaar een boete krijgen en is het netjes om eerst aan iemand te vragen of je hem mag fotograferen. Het fotograferen van vrouwen is ten strengste verboden en wordt gezien als een belediging. Verder zie je in veel dingen terug dat het een islamitisch land is. Er zijn verscheidene moskeeën en minaretten te zien.

De taal

De officiële taal van Jemen is het Arabisch. Ook worden er, vooral op Socotra en in het oosten van Al Mahrah, nog oude Semitische talen gesproken. Een voorbeeld hiervan is het Soqotri. Andere talen die door etnische minderheden worden gesproken, zijn het Russisch, het Chinees en het Vietnamees. De inwoners van de grote steden spreken vaak ook een woordje Engels.

Flora & Fauna

Het landschap van Jemen is erg gevarieerd; er zijn woestijnen, bergen en vruchtbare gebieden te vinden. De hoogste bergen van Jemen zijn ongeveer 3.000 meter hoog en vind je in het westen. Er zijn nog steeds actieve vulkanen en warme bronnen te vinden. De dieren die je in de de bergen tegen kunt komen, zijn schapen, geiten, slangen en knaagdieren. Plantensoorten die aan de voet van de bergen leven, zijn palmen en acacia's. In de bergen vind je tropische planten, waaronder tropische fruitplantages. Ook qat- en koffievelden kun je er vinden. Een heel ander gezicht heeft de woestijn in Jemen. Deze ligt in het oosten van het land. Hier vind je niet veel planten- en diersoorten. De dieren die je het meeste in de woestijn ziet, zijn kamelen en de plantensoorten zijn vooral grassen en struiken. Andere dieren die je tegen kunt komen in Jemen zijn apen, hyena's, steenbokken, civetkatten en steenbokken.

Geschiedenis

Voor de tijd van de Islam was het zuiden van het Arabische Schiereiland een gebied met een grote welvaart. Dit kwam door de handel en landbouw in het gebied. Afwisselend stond Jemen door de tijd heen onder de controle verschillende koninkrijken en vorstendommen. Toen de Portugezen in de 17e eeuw naar het land kwamen, werd het eerste contact met de Europeanen gelegd. Na de Portugezen kwamen ook de Britten en Nederlanders naar Jemen om handel te drijven. Door de Britse aanwezigheid in Zuid-Jemen en door de Ottomaanse heerschappij in Noord-Jemen, ontstonden er aparte identiteiten in deze gebieden. Voor de Britten lag Zuid-Jemen op een erg gunstige plaats op de handelsroute met India. In 1839 veroverden de Britten de stad Aden en kreeg Zuid-Jemen Engelse invloeden. Dit volgde met een aantal nationalistische opstanden en in 1967 stond het gebied niet meer onder Brits gezag. De Volksdemocratische Republiek Jemen werd in 1969 uitgeroepen. In 1972 en 1979 waren er gewapende conflicten met Noord-Jemen en in 1979 werd hierdoor de Yemeni Socialist Party opgericht. Deze hield zich halverwege de jaren tachtig bezig met de eenwording van Noord- en Zuid-Jemen. Noord-Jemen heeft niet onder het gezag van de Britten gestaan. Dit deel van Jemen werd lange tijd bestuurd door imams. Door een staatsgreep werd het in 1978 een republiek: de Arabische Republiek Jemen, onder leiding van president Ali Abdullah Saleh. Noord- en Zuid-Jemen werden in 1990 verenigd als de Republiek Jemen. Saleh werd hiervan de president. In 1994 brak, door de slechte economische situatie, een korte burgeroorlog uit. Tegenwoordig is het nog erg onrustig in het land en zijn er regelmatig conflicten.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen