Bezienswaardigheden Kenia

Buffalo Springs Nationaal Reservaat

Buffalo Springs Nationaal Reservaat
Buffalo Springs Nationaal Reservaat
Kaart met locatie Buffalo Springs Nationaal Reservaat

Het Buffalo Springs Nationaal Reservaat ligt ongeveer 350 km ten noorden van Nairobi. Hier vind je o.a. jachtluipaarden en krokodillen. Het klimaat in het park is anders dan in de rest van Kenia, dit zorgt ervoor dat er veel unieke dieren leven. Een goed voorbeeld daarvan is de grevy-zebra. Kenmerken van het park zijn de bergen, heuvels en zandrivieren. In een gedeelte van het park ligt een grote waterbron, hier komen de mooiste vogels op af.

Amboseli National Park

Amboseli National Park
Amboseli National Park
Kaart met locatie Amboseli National Park

Het Amboseli National Park is een van de meest populaire parken in Kenia. Bij mooi en helder weer is het namelijk prachtig om de Kilimanjaro op de achtergrond te zien tijdens je safari door het park. Het is er echt schitterend, zeker voor de mensen die van olifanten houden. Er komen zo'n 1200 olifanten voor met enorme slagtanden. Stropers mogen namelijk niet in dit park komen. Naast de olifant zijn er nog meer wilde dieren, leeuwen en cheeta's zie je veel. Amboseli betekent "plaats van water" maar dat is tegenwoordig niet meer zo. Nu is het vooral dor en stoffig. Wel zijn er bronnen van ondergrondse rivieren van de Kilimanjaro die voor permanente waterplaatsen zorgen voor de dieren in het park.

Masai Mara National Reserve

Masai Mara National Reserve
Masai Mara National Reserve
Kaart met locatie Masai Mara National Reserve

Masai Mara National Reserve is een zeer mooi reservaat. In dit park leven naast de wilde dieren ook het Masai volk. In dit park vindt ook de jaarlijkse migratie plaats. Grote kuddes met gnoes, gazellen en zebra's trekken dan van de Serengetie naar de Masai Mara. Deze grote trek is erg bijzonder om te zien. In het park leven veel leeuwen, de kans is groot dat je een troep jagend tegen komt. Ook is de kans groot dat je luipaarden of cheeta's tegen zult komen.

Kiunga zeereservaat

Het Kiunga zeereservaat ligt aan de kust helemaal in het noorden van Kenia. Hier liggen prachtige moddervlaktes, mangrovegebieden, koraalrifeilanden en lagunes. Onder water zijn weer heel veel koraalriffen en zeegrasvelden. In 1998 kwam El Niño, een opwarming van het water, over het gebied. Dit heeft het gebied ernstig beschadigd. Helaas krijgt het weinig kans om weer te herstellen door de toenemende visserij. Wel leven er nog steeds grote kolonies zeevogels in het gebied.

Giraffe Centre

Giraffe Centre
Giraffe Centre
Kaart met locatie Giraffe Centre

Het Giraffe Centre ligt op ongeveer 30 minuten rijden van Nairobi. In dit centrum kun je giraffe voeren en zelfs aanraken. Hier ervaar je echt hoe groot deze fantastische dieren zijn. Tegen sluitingstijd worden de beesten naar hun nachtverblijf gebracht, erg mooi om te zien. Het centrum is in 1979 geopend door Jock Leslie-Melville. In 1983 had hij genoeg geld om er een echt bezoekerscentrum van te maken. Hierdoor werd het een echte toeristische bezienswaardigheid.

Turkanameer

Het Turkanameer is een fantastisch meer in de Grote Slenk. Het is zelfs het grootste alkalinemeer en grootste permanente woestijnmeer ter wereld. De omgeving is vulkanisch en dat maakt de ligging bijzonder. Er komen veel krokodillen voor dus het is niet erg handig om zonder gids op pad te gaan.

Spoorwegmuseum (Nairobi)

In het spoorwegmuseum in Nairobi krijg je een goed beeld van de aanleg van de Uganda Railway en de overige geschiedenis van de spoorwegen in Kenia. Het museum werd geopend in 1971. In het museum vind je ook een aantal stoomlocomotieven. Soms worden deze nog gebruikt voor het rondrijden van toeristen. Naast stoomlocomotieven zijn er ook diesellocomotieven en voorbeelden van personentreinen te zien. Ook is er een werkende miniatuurspoorweg.

Nairobi Nationaal Museum Kenia (Nairobi)

Het Nairobi National museum ligt ongeveer 10 minuten van het centrum. In het museum vind je veel informatie over de geschiedenis en de cultuur van Kenia. Het museum is iedere dag geopend vanaf 9.30 uur tot 18.00 uur. Het museum werd geopend in 1910 en in 1922 verhuisde het al naar een groter gebouw. Het museum is in 2005 een tijdje gesloten geweest omdat er flink gemoderniseerd werd. In het museum vind je ook een aantal zeer interessante voorwerpen uit de geschiedenis van Kenia.

Masai-markt in Nairobi (Nairobi)

Masai-markt in Nairobi
Masai-markt in Nairobi
Kaart met locatie Masai-markt in Nairobi

De wekelijkse Masai-markt in Nairobi is de kleurrijkste in Kenia. De markt vindt plaats in een groot winkelcentrum. Je kan hier allerlei producten van de Masai stam kopen als sieraden, drums, houten handwerk en kleding. Ook kan je op de markt veel souvenirs kopen. Er wordt wel van je verwacht dat je over de prijs onderhandelt. In het winkelcentrum vind je ook veel dure winkels, er is zelfs een Apple winkel.

Haller Park (Mombasa)

Ga op mini-safari in het natuurpark: Haller Park. In dit ecologisch gebied bevinden zich diverse plantensoorten en talloze dieren. Vooral voor kleine kinderen is dit park een aanrader. Het park is goed onderhouden en je kunt de dieren hier goed fotograferen. Er zijn zelfs mogelijkheden om giraffes te voederen uit je hand. Naast de giraffes leven hier ook nijlpaarden, zebra's, reuze schildpadden, krokodillen en tal van andere safari dieren. 


Fort Jesus (Mombasa)

Fort Jesus
Fort Jesus
Kaart met locatie Fort Jesus

Fort Jesus is in de 16e eeuw door de Portugezen gebouwd aan de kust van Mombasa-eiland. Vanaf het fort heb je een mooi uitzicht over de stad en de Indische Oceaan. Deze toeristische trekpleister staat sinds 2011 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het fort heeft verschillende functies gehad, eerst werd het gebruikt voor het leger en daarna heeft het gediend als slavenhuis, gevangenis en vanaf 1958 werd het een museum. 


Mamba Crocodile Village (Mombasa)

Mamba Crocodile Village
Mamba Crocodile Village
Kaart met locatie Mamba Crocodile Village

Mamba Crocodile Village is de grootste krokodillenfarm van Oost-Afrika. In het park leven meer dan 10.000 soorten krokodillen. Je kunt een rondleiding krijgen waarbij ze je alles vertellen over de aantal soorten reptielen en welke rol zij spelen in het ecosysteem van de wereld. Ook vertellen ze je alle feiten, zoals de gemiddelde leeftijd en de bijtkracht. Het park is elke dag geopend van 08.30 tot 17.00 uur. 

Het Vasco da Gamakruis (Malindi)

Het Vasco da Gamakruis: dit monument net buiten Malindi is een herinnering aan de vroegste zeevaarder van betekenis die hier voet aan wal zette. Het kruis is gemaakt van Portugees kalksteen en voorop pronkt het wapen van Portugal. Oorspronkelijk werd het kruis door Vasco da Gama in 1499 neergezet bij het paleis van de toenmalige sjeik, maar omdat die daar niet van gediend was werd het daar weggehaald. Aan het eind van de 16e eeuw werd het op de huidige plek neergezet en tegenwoordig is het kruis een van de oudste Europese monumenten in Oost-Afrika.

Gede Ruins (Malindi)

Gede Ruins
Gede Ruins
Kaart met locatie Gede Ruins

Op de locatie van de Gede Ruins, die iets ten zuiden van Malindi liggen, moeten naar verluidt eind 13e eeuw al zo’n 2.500 mensen hebben gewoond. En gezien de grote hoeveelheid van de overblijfselen, wordt er vanuit gegaan dat de plaats redelijk welvarend was. Desondanks wordt de plaats in geen enkel historisch geschrift genoemd en lijkt het onbekend te zijn gebleven. Tegenwoordig zijn de ruïnes een nationaal monument, waarover je in het bijbehorende museum alles te weten kunt komen.

Het Malindi Marine National Park (Malindi)

Het Malindi National Park ligt aan de kust van Kenia in de Indische Oceaan. Er wordt gesuggereerd dat het het oudste marine park van Afrika is. In het Malindi Marine National Park kun je vanuit een glasbodemboot de fascinerende onderwaterwereld bekijken. Voor wie liever zelf het water induikt om het onderwaterleven van dichterbij te aanschouwen, is het ook mogelijk om er te snorkelen en te duiken. In de oceaan bevinden zich prachtige koraalriffen, schildpadden en tropische vissen.Mount Kenya (Nyeri)

Mount Kenya
Mount Kenya
Kaart met locatie Mount Kenya

De meest imposante bezienswaardigheid rondom Nyeri is Mount Kenya. Ongeveer 20 kilometer vanaf de stad ligt daarnaast ook Mount Kenya National Park. Mount Kenya is een uitgedoofde vulkaan en ligt strategisch op de evenaar. De berg heeft twee belangrijke pieken, de Batian van 5.200 meter hoog en de Nelion van 5.188 meter hoog. Het is de hoogste berg van Kenia en de twee na hoogste van Afrika. De toppen van de pieken zijn vaak besneeuwd. In het nationaal park zijn acht verschillende bostypen te vinden. Ook leven er veel dieren in het park als een gigantisch bosvarken, olifanten, zwarte luipaarden, bongo's, mol-ratten en meer dan 130 soorten vogels. In het park worden verschillende activiteiten uitgevoerd als game drives, natuurwandelingen, het beklimmen van bergen, wild bekijken en kamperen.

Aberdare National Park (Nyeri)

Aberdare National Park
Aberdare National Park
Kaart met locatie Aberdare National Park

Het Aberdare National Park ligt in centraal Kenia op een hoogte tussen de 1.829 en 4.000 meter. In het park vind je vooral bosgebieden met bamboe eromheen, moerasgebieden, diepe V-vormige valleien en mooie watervallen en rivieren. In sommige stukken van de valleien zijn zelfs nog stukken ongerept regenwoud. In het park zijn onder andere de bongo, elandantilope, bavianen, hyena's, luipaarden, leeuwen, buffels, zwarte rinho's en olifanten te zien. Daarnaast zijn er meer dan 250 vogelsoorten en zitten liefhebbers van roofvogels hier zeker goed.

Kathedralen Embu (Embu)

In Embu liggen vele verschillende grote christelijke kerken waaraan je een bezoek kunt brengen. Een daarvan is de St. Paul’s Cathedral in het noorden van de stad, die onderdeel uitmaakt van de Anglican Church of Kenya (ACK). Daarnaast kun je in Embu een van de grootste kerken in Afrika bezichtigen, namelijk de Diocese of Mount Kenia East. Deze kerk is zeer bewonderenswaardig, omdat het een zeer uniek Afrikaans geïnspireerd ontwerp heeft.

Bergbeklimmen van de Mount Kenya (Embu)

Bergbeklimmen van de Mount Kenya
Bergbeklimmen van de Mount Kenya
Kaart met locatie Bergbeklimmen van de Mount Kenya

Embu is de belangrijkste uitvalsbasis om de Mount Kenya, de hoogste berg van Kenia, te beklimmen. Dit natuurwonder staat zowel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als op de UNESCO lijst van natuurparken en dat is maar voor weinig plekken ter wereld weggelegd. Tijdens de wandeling naar de besneeuwde top van de berg, kun je genieten van de meest spectaculaire uitzichten over het landschap van Kenia.