Kenia

Olifanten op pad in Kenia
Olifanten op pad in Kenia

Kenia ligt is het oosten van Afrika aan de Indische Oceaan. Kenia grenst aan Uganda, Somalië, Ethiopië, Soedan en Tanzania. In het zuidwesten ligt het Victoriameer, het grootste meer van Afrika. Kenia is een fantastisch vakantieparadijs met spierwitte stranden, een azuurblauwe zee en in het binnenland een overweldige natuur, wildparken vol exotische dieren en overnachtingen in sfeervolle lodges en tented camps. De perfecte combinatie van strand en safari, dat is wat Kenia te bieden heeft! De belangrijkste inkomstenbronnen zijn export van koffie en thee en het toerisme. De toeristen gaan voornamelijk naar Nationale Parken en wildreservaten. De vele natuurparken hebben een grote aanwezigheid van leeuwen, zebra’s, giraffes, nijlpaarden, olifanten en luipaarden. Kenia’s belangrijkste landbouwproducten zijn sisal, ananas, pyrethrum (grondstof voor een insectenbestrijdingsmiddel), tarwe, suiker en katoen. Kenia is net als veel andere Afrikaanse landen een agrarisch land. Het grootste deel van de bevolking woont dan ook op het platteland. Maar 13% van het land is goed geschikt voor landbouw, omdat daar voldoende regen valt. De helft van de agrarische productie wordt op de consumentenmarkt verkocht en de rest is voor eigen gebruik. Kenia voorziet vrijwel in de eigen voedselbehoefte, op graan na. Vanaf de onafhankelijkheid in 1963 is Kenia officieel een parlementaire democratie en een presidentiële republiek met een zeer machtige president. Dit alles is vastgelegd in de grondwet van 1963 die in 1982 en 1991 sterk gewijzigd werd. Er bestaat leerplicht van 7 tot 15 jaar en ongeveer 90% van de kinderen tussen 6 en 12 jaar bezoekt min of meer regelmatig een lagere school. Slechts eenderde van de daarvoor in aanmerking komende leerlingen gaat naar het middelbaar onderwijs. Het lage opleidingsniveau van het onderwijzend personeel is een groot probleem evenals de snelle bevolkingsgroei waardoor het aantal leerlingen de komende jaren nog zal verdubbelen. Er zijn 4 universiteiten in Kenia. Het is in Kenia in de wintertijd 2 uur later dan in Nederland. In de zomertijd 1 uur.

Heb je weinig kennis van Kenia? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Kenia
Officiele naam:
Kenya
ISO:
KE
Ligging:
oost
Hoofdstad:
Nairobi
Inwoners:
+/- 37000000
Taal:
Engels
Godsdienst:
Protestants
Tijdzone:
UTC +3
Munteenheid:
Keniaanse Shilling
Klimaat:
Tropisch regenklimaat
Oppervlakte:
580367 km≤
Beste reistijd:
augustus - september
Hoogseizoen:
december - februari

Matatus - beschilderde busjes die je overal ziet rijden.

Ervaringen

Heb je ooit Kenia bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Kenia krijgt gemiddeld een 8,9 uit 10 op basis van 14 ervaringen:

8,9 14 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 5 met 14 resultaten

plaats: Safari rondreis, reisperiode: juli 2019

Met ons gezin (3 kinderen van 23, 21 en 17 jaar) hebben we in groepsverband (20 personen) een 21-daagse Safari rondreis Kenia-Tanzania-Zanzibar gemaakt. En niet in luxe lodges of hotels, maar heerlijk gekampeerd (behalve op Zanzibar). Dit is erg goed bevallen; goede, stevige tenten die tegen een stootje kunnen en snel op-, en af te breken zijn. Enkele nachten, in de natuurparken tussen de wilde dieren geslapen. Het geluid van huilende hyena's en brullende leeuwen om je heen, maakt erg veel indruk. Terug naar het oer-gevoel dat wij Westerlingen al lang verloren zijn. Dankzij onze lokale (Keniaanse) reisbegeleiding (chauffeur, kokkin en reisleider) hebben we veel geleerd over de geschiedenis, cultuur, de mensen en de wilde dieren. Ook kwamen we gemakkelijk in contact met de lokale bevolking. En wat zijn die Kenianen en Tanzanianen toch een blij en opgewekt volk, en dat ondanks de armoede die we ook overal hebben gezien. De "bus met witte mensen" trekt overal de aandacht en vooral de kleine kinderen komen uit alle hoeken en gaten te voorschijn om naar ons te zwaaien en vrolijk "Jambo" te roepen. Soms lokaal een fietstocht of wandeling door een dorp kunnen maken, genoten van de lokale marktjes en heerlijk gegeten. Je komt ogen en oren tekort. De lokale vrouwen in hun prachtige, kleurrijke gewaden zien er prachtig uit. Het kamperen was af en toe best vermoeiend, want de meeste dagen vroeg opgestaan. Daarom was de afsluiting met 4 dagen op eiland Zanzibar ideaal. Daar sliepen we wel in een lodge, en hebben we heerlijk kunnen relaxen, lezen, snorkelen en al onze avonturen nog eens de revue laten passeren...

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 9
 • Cultuur 10
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 9
 • Ligging 8
plaats: Rondreis, reisperiode: januari 2019

Wij vonden de afwisseling in nationale parken heel leuk. De wegen zijn soms zeer slecht daarom wel veel in auto maar met gezellige , kundige gids geen probleem. Accomodaties waren goed. Vooral de ligging, meestal zag je ook nog wilde dieren vanuit de accomodaties. Eten was prima.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 9
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 10
 • Ligging 9
plaats: Kisumu, reisperiode: april 2018

Kisumu is een leuke plaats aan Lake Victoria. Leuke boottcoht gemaakt op het meer en nijlpaarden gezien. Genoten van de zonsondergang en lekker gegeten bij Dunga Hill. Markten beazocht en lekker geluierd bij het zwembad van ons hotel (Sovereign). Excursie gemaakt naar Kakamega, regnwoud. Erg leuk enmooi. Kisumu is leuk voor een paar dagen.

 • Algemeen 8
 • Cultuur 7
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 7
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Kenia

Mamba Crocodile Village (Mombasa)

Mamba Crocodile Village
Mamba Crocodile Village
Kaart met locatie Mamba Crocodile Village

Mamba Crocodile Village is de grootste krokodillenfarm van Oost-Afrika. In het park leven meer dan 10.000 soorten krokodillen. Je kunt een rondleiding krijgen waarbij ze je alles vertellen over de aantal soorten reptielen en welke rol zij spelen in het ecosysteem van de wereld. Ook vertellen ze je alle feiten, zoals de gemiddelde leeftijd en de bijtkracht. Het park is elke dag geopend van 08.30 tot 17.00 uur. 

Fort Jesus (Mombasa)

Fort Jesus
Fort Jesus
Kaart met locatie Fort Jesus

Fort Jesus is in de 16e eeuw door de Portugezen gebouwd aan de kust van Mombasa-eiland. Vanaf het fort heb je een mooi uitzicht over de stad en de Indische Oceaan. Deze toeristische trekpleister staat sinds 2011 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het fort heeft verschillende functies gehad, eerst werd het gebruikt voor het leger en daarna heeft het gediend als slavenhuis, gevangenis en vanaf 1958 werd het een museum. 


Haller Park (Mombasa)

Ga op mini-safari in het natuurpark: Haller Park. In dit ecologisch gebied bevinden zich diverse plantensoorten en talloze dieren. Vooral voor kleine kinderen is dit park een aanrader. Het park is goed onderhouden en je kunt de dieren hier goed fotograferen. Er zijn zelfs mogelijkheden om giraffes te voederen uit je hand. Naast de giraffes leven hier ook nijlpaarden, zebra's, reuze schildpadden, krokodillen en tal van andere safari dieren. 


Meer bezienswaardigheden

Accommodaties

Artikelen

Eten en drinken

Kenia heeft een goede internationale en lokale keuken. In safari lodges wordt meestal een uitgebreid buffet neergezet. Aan de kust eet men voornamelijk tropisch fruit en vis. Veel restaurants zijn gespecialiseerd in Arabische en Indische gerechten, maar je kunt ook snacks en exotisch wildvlees als zebra, struisvogel en krokodil eten. Uit de Indische Oceaan komen veel verschillende soorten vis. Kreeft is betaalbaar en heel vers te krijgen bij de vissers die aan het strand hun vangst verkopen. Het nationaal gerecht is sukumu wiki, een spinazie-achtige groente en ugali, een soort pap van maïsmeel, met een beetje vlees en jus die volgens de traditie met de handen gegeten wordt.

Rondom Lake Naivasha wordt wijn geproduceerd. Bier wordt ook in eigen land gemaakt en smaakt over het algemeen prima. De bekendste merken zijn Tusker en Premium.

Vervoer

Je vliegt van Amsterdam naar Nairobi in ongeveer 8,5 uur en naar Mombasa in ongeveer 11 uur. Er zijn internationale luchthavens in Nairobi, Mombasa en Eldoret. KLM en Kenya Airways vliegen dagelijks rechtstreeks van Amsterdam naar Nairobi. Vluchten via diverse andere Europese steden zijn ook mogelijk. Rechtstreekse vluchten naar Mombasa worden in het hoogseizoen verzorgd door chartermaatschappijen.

De kwaliteit van de havens, luchthavens, spoorwegen en wegen laat te wensen over. Om de groeiende economie te ondersteunen en buitenlandse investeringen aan te trekken, moet de Keniaanse regering veel geld steken in de ontwikkeling van de infrastructuur. Matatus zijn beschilderde busjes die je overal ziet rijden. Bijna iedere plaats in Kenia is per vliegtuig te bereiken. Bijna elk dorp of wildpark beschikt over een landingsstrip. De maatschappijen vertrekken in Nairobi allemaal vanaf Wilson Airport. Tussen Mombasa, Malindi en Lamu is het mogelijk om met een dhow (traditionele vissersboot) te varen.

Visum

Vanaf een leeftijd van 16 jaar heeft iedereen een visum nodig voor een vakantie in Kenia. Deze kun je aanvragen via de consulaire afdeling van de ambassade van Kenia. Ook kun je op de luchthaven van Mombasa of Nairobi een visum kopen.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Kenia ligt lager dan in Nederland. De munteenheid is de Kenya shilling.

Veiligheid

In Kenia kan je soms veel last hebben van aanbieders van diensten en koopwaar. Nairobi is niet overal even veilig, let hier goed op. Er zijn enkele minder veilige delen in het noorden. De mosliminvloed in Oost-Afrika is sterk en er bestaat bezwaar tegen "decadente Westerse" invloeden. Het is niet voorspelbaar hoe eventuele terroristische dreiging zich ontwikkelt. Reizigers wordt geadviseerd waakzaamheid te betrachten en zich steeds goed op de hoogte te stellen van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie in het land.

Medische informatie

In Nairobi en Mombasa zijn de medische voorzieningen vrij goed. In de rest van het land laat de medische kennis en voorzieningen vaak te wensen over.

Gele koorts wordt aangeraden en is soms verplicht. Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het drinken van kraanwater wordt afgeraden. Flessen water zijn overal te koop.

Bevolking

De 30 miljoen mensen die in Kenia wonen behoren tot ongeveer 40 verschillende etnische groepen. Afrikanen uit alle hoeken van dit werelddeel wonen in Kenia samen met kleine maar vaak invloedrijke afstammelingen van immigranten uit Europa en Azië. De Kikuyu vormen de grootste etnische groep van Kenia. Ze wonen voornamelijk op het vruchtbare land van Midden-Kenia als boeren. De Maasai wonen in het zuiden van het land en is de beroemdste stam van Kenia. Het is nog steeds een herdersvolk, trots op hun oeroude tradities. Kenianen zijn bezeten van sport en doen met enkele sporten mee op topniveau. Vooral in atletiek (hard- en hordelopen) blinken zij uit. Voetbal is de populairste sport van het land, maar de voetbalprestaties van het nationale team zijn niet altijd even goed.

De taal

In 1974 werd het Engels als officiële taal vervangen door het Kiswahili (Swahili), een Bantoetaal. Voordat de Arabieren in de 7e en 8e eeuw naar Kenia kwamen had elke stam zijn eigen cultuur, religie, gewoontes en taal. Er was weinig interactie tussen stammen onderling. Toen de Arabieren arriveerden nam de communicatie tussen de stammen toe in verband met de toenemende handelsactiviteiten. Er ontstond al snel een "lingua franca", een gemeenschappelijke handelstaal. Deze taal, het Kiswahili, was een combinatie van het Bantoe en het Arabisch. Het Engels is ook nog steeds rechtsgeldig en wordt nog veelvuldig gesproken en veel overheidspublicaties zijn in het Engels gesteld.

Flora & Fauna

Vele toeristen gaan naar Kenia op vakantie om te kunnen genieten van het vele wild wat er rondloopt. Zo'n 8% van het totale landoppervlakte bestaat uit nationale parken en wildreservaten. Sommige van deze parken bevinden zich zelfs aan en in de Indische Oceaan. De fauna en flora in Kenia zijn zeer gevarieerd, zo zijn er meer dan 80 wilde diersoorten en meer dan 1000 verschillende vogels. In de buurt van het Victoriameer zijn er veel flamingo’s en leven er nog veel neushoorns. De plantengroei bestaat langs de kust en rond de riviermondingen uit kokospalmen, mangrovebossen en tropische wouden. Het is een vruchtbare streek waar mango's, citroenen, sinaasappels en vele tropische bloemen groeien. De baobab is de meest opvallende boom in Kenia. Hij valt op door zijn vreemd uitstaande takken en onregelmatige vormen. De vruchten worden veel gegeten door apen.

Geschiedenis

Ongeveer 20 miljoen jaar geleden liepen er al mensachtigen rond in Kenia. Dit blijkt uit fossielen die zijn gevonden in Oost-Afrika. De vroegst gedateerde botten zijn 6 miljoen jaar oud. In 1497 kwam Vasco da Gama aan in Kenia. Portugese handelaren vestigden zich in de 16e eeuw aan de Keniaanse kust, tot ze in 1720 weer door de Arabieren werden verdreven. In 1885 vestigden de Duitsers zich en in 1888 arriveerde de British East Africa Company in het gebied. De Duitsers zagen af van strijd om het gebied en droegen hun bezittingen in 1890 over aan de Britten. Van oktober 1952 tot december 1959 was in Kenia de noodtoestand van kracht als gevolg een opstand tegen het Britse bewind (de Mau Mau opstand). In 1957 werden onder Brits gezag verkiezingen gehouden. De Kenya African National Union van Jomo Kenyatta won en formeerde een regering. Op 12 december 1963 werd Kenia onafhankelijk. En Kenyatta werd president.

Heeft u interesse in een reis naar Kenia? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen

Wat is het huidige reisadvies / kleurcode voor Kenia?

Op dit moment zijn alle landen 'oranje'; ook Kenia. Lees meer over het reisadvies in Kenia

Wat zijn de beste hotels van Kenia?

Dit zijn enkele zeer goed gewaardeerde hotels in Kenia:
 • Baobab Beach Resort & Spa***** (9.1 in 13)
 • Southern Palms Beach Resort**** (8.6 in 74)
 • Leopard Beach***** (8.6 in 25)
 • Neptune Palm Beach Resort***** (8.5 in 19)
 • Severin Sea Lodge**** (8.3 in 15)

  Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.
 • Kan ik een vakantie boeken naar Kenia i.v.m. Corona?

  Tot half maart 2021 kun je niet op vakantie. Je kunt echter al wel een vakantie boeken voor de periode daarna. Vraag gratis & vrijblijvend een offerte op voor jouw wensen