Bezienswaardigheden KroatiŽ

Het Zuid-Europese land Kroatië33travel/"> heeft als vakantiebestemming ontzettend veel te bieden. Je vindt er fijne stranden aan de Adriatische Zee, interessante historische steden, bijzonder mooie natuur en veel culturele bezienswaardigheden. Je vakantie naar Kroatië is bijvoorbeeld niet compleet zonder het sprookjesachtige nationale park Plitvice te hebben bezocht. Daarnaast zijn de steden Zagreb, Split en Dubrovnik zeker de moeite waard om te gaan bezichtigen. Je vindt er veel leuke bezienswaardigheden die jou vakantie naar Kroatië compleet zullen maken. Wil je weten welke je niet mag overslaan? Bekijk de lijst met de beste bezienswaardigheden van Kroatië hieronder en doe wat inspiratie op.

De stad Dubrovnik
De stad Dubrovnik

Bronnen van Ivanic Grad

Bronnen van Ivanic Grad
Bronnen van Ivanic Grad
Kaart met locatie Bronnen van Ivanic Grad

Het historische stadje Ivanic Grad staat bekend om de geneeskrachtige bronnen die er zijn en het product Naftalan wat hier wordt gemaakt. Er is zelfs een speciaal hotel gebouwd waar moderne behandeltechnieken worden toegepast voor mensen met o.a. huidziektes en reuma. Maar ook voor ieder ander die graag een dag wilt relaxen. Je kunt er verschillende massages ondergaan. De omgeving van Ivanic Grad is een beetje heuvelachtig, prima om te wandelen en te fietsen.

Nationaal Park Plitvice

Nationaal Park Plitvice
Nationaal Park Plitvice
Kaart met locatie Nationaal Park Plitvice

Het Nationaal Park Plitvice is zonder twijfel één van de mooiste natuurmonumenten in Europa. In dit park vind je vele meren, beekjes en bossen. Het park is zo mooi dat er regelmatig mensen vanuit de hele wereld trouwen op de elegante bruggetjes. Lopen door het park is als een sprookje met de 16 kristalheldere meren, de variërende flora en fauna, de prachtige watervallen en de vele regenbogen. Zeker de moeite waard voor een goede wandeling en zeer geschikt voor een romantisch uitje.

Nationaal Park Kornati

Nationaal Park Kornati
Nationaal Park Kornati
Kaart met locatie Nationaal Park Kornati

Nationaal Park Kornati bestaat uit meer dan 150 eilanden met onderwatergrotten. Het park heeft een oppervlakte van 300 km². Vroeger brachten herders hun schapen naar de eilanden om ze daar te laten grazen. Ook werden er sommige eilanden plat gebrand om ervoor te zorgen dat er volgend jaar meer gras zou groeien. Rond deze 150 eilanden kun je heerlijk duiken.

Nationaal Park Risnjak

Nationaal Park Risnjak
Nationaal Park Risnjak
Kaart met locatie Nationaal Park Risnjak

Nationaal Park Risnjak ontstond in 1953. In het park komen een aantal bijzondere dieren voor, zoals beren, wilde katten en lynxen. Je kunt gevarieerde wandelingen maken van 2 km of langer. Toen het park in 1953 ontstond was het best klein, in 1986 werd het flink uitgebreid tot aan de grenzen die het park nu heeft. Vlakbij de hoofdingang ligt het hoofdkwartier, hier kun je informatie krijgen waaronder kaarten met leuke wandelroutes.

Markt in KroatiŽ

Markt in KroatiŽ
Markt in KroatiŽ

De markten in Kroatië zijn kleurrijk en levendig. De Dolac in Zagreb is een dagelijkse markt waar onder rode parasols etenswaren worden verkocht. Er is ook een ondergronds gedeelte met huishoudelijke artikelen. In Split wordt elke dag een ochtendmarkt gehouden. Hier kun je van alles kopen; fruit, groenten, schoenen, kleding, bloemen en veel souvenirs. In Split wordt ook iedere dag een grote openluchtmarkt georganiseerd. De markt is open van 08.00 tot 14.00 uur. Er worden op deze markt voornamelijk verse producten verkocht. De markt wordt gehouden in de buurt van het paleis. Ben je op zoek naar een lekker visje dan moet je naar Peskarija. Dit is een grote overdekte vismarkt.

Kasteel Frankjopan

Het kasteel Frankjopan in Bakar en het omliggende vissersdorp is een leuke toeristische attractie en zeker de moeite waard voor een bezoek. Het vissersdorp is gelegen op de plek van het Romeinse Volcera. Van de 15e eeuw tot en met het jaar 1778 was het dorp eigendom van de zogeheten Frankopans, die in 1530 het driehoekige kasteel bouwden.

Winkelen in KroatiŽ

Winkelen in KroatiŽ
Winkelen in KroatiŽ

De openingstijden van de winkels en warenhuizen zijn van 08.00 uur in de ochtend tot 20.00 uur in de avond op maandag t/m vrijdag en op zaterdag zijn de winkels tot 14.00 uur geopend. De kleine winkels kunnen rond lunchtijd gesloten zijn. In de toeristische gebieden zijn de winkels vaak 7 dagen in de week geopend. Bezoek zeker eens de hoofdstad Zagreb, hier kun je fantastisch shoppen. Vooral de kilometerslange straat Ilica is de moeite waard.

Fransiscanenklooster (Dubrovnik)

Fransiscanenklooster
Fransiscanenklooster
Kaart met locatie Fransiscanenklooster

Het Franciscanenklooster is een eeuwenoud klooster dat binnen de ommuurde vestigingsstad Dubrovnik ligt. In 1317 werd dit klooster gebouwd in een geheel romaans-gotische stijl. Het klooster is geopend voor publiek en een echte toeristische trekpleister. In kerk zijn o.a. verschillende altaren, het graf van de stadspoëet Ivan Gundulic en andere historische kerkelijke artefacten te zien. Toeristen beschrijven het wandelen door de kloostergang als een zeer bijzondere ervaring. Bij het klooster ligt ook nog een klein museum en een apotheek. De apotheek is de op twee na oudste publieke apotheek van Europa.

St. Blasiuskerk (Dubrovnik)

St. Blasiuskerk
St. Blasiuskerk
Kaart met locatie St. Blasiuskerk

De St. Blasiuskerk is gewijd aan Blasius van Sebaste en is de beschermheilige van Dubrovnik. In Dubrovnik staat hij bekend als Sveti Vlaho. De kerk zelf is gebouwd in 1715 op de plek waar eerst een andere kerk stond, die geheel verwoest was. De St. Mauritius kerk in Venetië diende als voorbeeld voor de bouw. Van binnen is de kerk zeer gedetailleerd versierd en kun je mooie kunstwerken, altaren en andere artefacten bekijken.

Het Dogenpaleis (Dubrovnik)

Het Dogenpaleis
Het Dogenpaleis
Kaart met locatie Het Dogenpaleis

Het Dogenpaleis in Dubrovnik is een mooi paleis. Dit paleis heeft een aparte bouwstijl, maar staat bekend vanwege haar schoonheid. Daarnaast heeft het paleis ook nog een prachtig interieur. Eerst had de regering haar zetel in het Dogenpaleis, maar nu is er een cultuurhistorisch museum gevestigd in het paleis. Het Dogenpaleis is open voor publiek, maar je moet wel een entreeticket kopen.

Eufrasiusbasiliek (Porec)

Eufrasiusbasiliek
Eufrasiusbasiliek
Kaart met locatie Eufrasiusbasiliek

In Porec ligt de Eufrasiusbasiliek, dat het meest bekende bouwwerk van de stad is. De bouw van de basiliek vond plaats in de 6e eeuw. De basiliek is gebouwd in een mooie Byzantijnse stijl.
UNESCO plaatste deze mooie basiliek in 1997 op de Werelderfgoedlijst. De naam heeft de basiliek te danken aan een Byzantijnse bisschop genaamd Eufrasius. De kerk is open voor publiek en in de zomer is het mogelijk om een gids je te laten rondleiden.

Heritage museum of Porec (Porec)

Heritage museum of Porec
Heritage museum of Porec
Kaart met locatie Heritage museum of Porec

Het Heritage museum of Porec is opgericht in 1884 en daarmee het oudste museum van heel Istrië. Dit museum is gevestigd in het Sincic paleis, dat gebouwd is in de 18e eeuw. In dit museum zijn verschillende tentoonstellingen en zijn meer dan 15.000 artefacten tentoongesteld. Deze artefacten komen uit verschillende periodes en zijn allemaal gevonden in de omgeving van Porec. Het museum is iedere dag geopend.

Baredine Jama-Grotta (Porec)

Baredine Jama-Grotta
Baredine Jama-Grotta
Kaart met locatie Baredine Jama-Grotta

Rondom en in Porec liggen een aantal grotten die zeker een bezoekje waard zijn. Op 6 kilometer afstand van Porec ligt bijvoorbeeld de grot Baredine. De Baredine is een geomorfologisch natuurmoment. Deze grot herbergt een fauna die nergens anders voorkomt en er zijn prachtige gesteenten te zien, zoals kristallen, stalagmieten en stalactieten. De grot van Baredine is de eerste grot die geopend werd voor publiek. In 1995 werd de grot opengesteld voor bezoekers en nu is de grot dagelijks geopend.

Krapina Neanderthal museum (Zagreb)

Krapina Neanderthal museum
Krapina Neanderthal museum
Kaart met locatie Krapina Neanderthal museum

In Zagreb liggen verschillende interessante musea en het Krapina Neanderthal museum is er hier een van. Tijdens je bezoek aan dit museum kun je veel leren over de neanderthalers. Dit museum heeft twee verdiepingen en een totale oppervlakte van 1.200 m². In het museum is een reconstructie van een grot gebouwd waarin de neanderthalers leefden en je kunt er ook een film bekijken over de neanderthalers. Daarnaast kun je er ook gevonden overblijfselen van neanderthalers bekijken en prehistorische artefacten die zij gebruikten.

Medvednica (Zagreb)

Medvednica
Medvednica
Kaart met locatie Medvednica

Ten noorden van Zagreb vind je de Medvednica. Dit gebergte vormt de oude grens van de regio Zagorje. Het hoogste punt van de berg ligt op 1.030 meter en wordt de Sljeme genoemd. Soms wordt deze naam door de lokale bevolking gebruikt om naar het hele gebergte te verwijzen. Het grootste deel van de Medvednica hoort bij het gelijknamige natuurpark. Rondom en op de berg liggen veel interessante bezienswaardigheden, waaronder een kasteel en een grot. Vanaf de Medvednica heb je een prachtig uitzicht over Zagreb.

Dolac Markt (Zagreb)

Dolac Markt
Dolac Markt
Kaart met locatie Dolac Markt

De Dolac Markt in Zagreb is een echte boerenmarkt met veel verse groenten en fruit. Maar ook voor lokale producten en leuke souvenirs moet je hier een kijkje nemen. De markt is gelegen op korte afstand van het centrale plein van de stad, het Ban Jelacic-plein en is iedere ochtend geopend.

Nationale Museum Split (Split)

Nationale Museum Split
Nationale Museum Split
Kaart met locatie Nationale Museum Split

Het Nationale Museum in Split heeft een zeer uitgebreide collectie. Deze collectie kenmerkt zich door een breed aanbod aan kunst van de 16e tot aan de 20e eeuw. Onder andere schilderijen van bekende Venetiaanse kunstenaars hangen in de galerij van het museum, maar ook kunstwerken van de hand van kunstenaars van de Bocche die Cattaro school zijn hier te bewonderen. Een bezoekje aan het Nationale Museum van Split is zeker interessant voor kunstliefhebbers.


Paleis van Diocletianus (Split)

Paleis van Diocletianus
Paleis van Diocletianus
Kaart met locatie Paleis van Diocletianus

Het paleis van Diocletianus in Split is tegenwoordig een echte toeristische attractie. Het paleis is gebouwd in de 4e eeuw voor Christus en heeft een oppervlakte van 35.000 m². Het paleis is gebouwd op bevel van de machtige Romeinse keizer Diocletianus. Na zijn dood bleef het paleis in gebruik bij de Romeinen. Later groeide het paleis uit tot het stadshart van Split. In 1979 is het paleis van Diocletianus op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.

Olympische Zeilweek (Split)

Olympische Zeilweek
Olympische Zeilweek
Kaart met locatie Olympische Zeilweek

In Split wordt ook de Olympische Zeilweek gehouden. De Olympische Zeilweek wordt jaarlijks georganiseerd. Tijdens dit evenement wordt er jaarlijks een week lang in verschillende categorieën door zeilers tegen elkaar gestreden. Op dit fantastische evenement komen veel bezoekers af, waaronder veel toeristen. Als je de wedstrijden wilt meemaken is het verstandig om op tijd een hotel te boeken. Vaak zitten alle hotels tijdens de Olympische Zeilweek namelijk snel vol. Een bezoekje aan de Olympische Zeilweek is erg leuk voor fanatieke zeilliefhebbers, maar biedt ook een gelegenheid om te genieten van het mooie uitzicht.

Theater van Ivan hon Zajc (Rijeka)

Theater van Ivan hon Zajc
Theater van Ivan hon Zajc
Kaart met locatie Theater van Ivan hon Zajc

Dit theater is ontworpen door twee Oostenrijkse architecten, Fellner en Helmer. Het theater van Rijeka was het eerste gebouw in Rijeka waar de stroom aanging in 1885. Om het theater te kunnen gebruiken voor balletvoorstellingen, concerten en theaterstukken is het gerenoveerd in 1981. Het theater is gebouwd in een neorenaissancistische stijl. De binnenkant van het theater is mooi versierd met beelden en plafondschilderingen.

Sint Vituskerk (Rijeka)

Sint Vituskerk
Sint Vituskerk
Kaart met locatie Sint Vituskerk

De Sint Vituskerk is een kathedraal die gebouwd werd in 1638. Voor de bouw van de kerk werd de Santa Maria della Salute in Venetië als voorbeeld genomen. De Sint Vituskerk is gebouwd in een barokke stijl, maar heeft ook gotische kernmerken. Uniek aan de Sint Vituskerk is haar vorm: de kerk is namelijk achthoekig. Binnen in de kerk vind je een mooi marmeren altaar, een heilig kruis en barokke beelden.

Gradski toran (Rijeka)

Gradski toran
Gradski toran
Kaart met locatie Gradski toran

Gradski toran is de oude stadstoren van Rijeka. Deze stadstoren is gebouwd op de plek waar ooit de middeleeuwse stadspoort van Rijeka stond. De huidige toren heeft ook nog altijd een stadspoort. Gedurende de eeuwen is de toren enkele keren herbouwd en zijn er verschillende elementen aan de toren toegevoegd, zoals een inscriptie, wapen, een tweekoppige arend, klokken, een koepel en portretten en bustes van Oostenrijkse keizers. Sinds 1784 zijn er klokken bevestigd aan de toren. De huidige klokken dateren uit 1873.

Archeologisch Museum van IstriŽ (Pula)

In Pula bevindt zich het Archeologisch Museum van Istrië. Dit museum ligt in een oude Duitse schoolgebouw. Bij dit museum ligt een park dat te bereiken is vanaf de Tweelingpoort, dat bij het museum hoort. Hier liggen vondsten uit Pula en de omgeving die te dateren zijn uit de prehistorie tot aan de Middeleeuwen. Het museum heeft twee verdiepingen. Op de begane grond bestaat de tentoonstelling uit artefacten uit de Middeleeuwen, zoals enkele altaren. De tentoonstelling op de eerste verdieping bestaat uit voorwerpen uit de Romeinse tijd. In het museum staat tevens een prachtig beeld van een vrouw zonder hoofd. In de zomermaanden is het museum dagelijks geopend vanaf 08.00 tot 19.00 uur en in de wintermaanden van 08.00 tot 16.00 uur.

Tempel van Augustus (Pula)

Tempel van Augustus
Tempel van Augustus
Kaart met locatie Tempel van Augustus

In Pula ligt een zeer goed bewaarde Romeinse tempel. Deze tempel is opgedragen aan Augustus. Het is niet helemaal zeker wanneer de tempel gebouwd is, maar dit is ergens tussen 2 voor Christus en 14 na Christus. De tempel is ongeveer 8 bij 17 meter groot en is gebouwd in een Korintische stijl. Tegenwoordig wordt de tempel gebruikt als plek om Romeinse beeldhouwkunst ten toon te stellen.

Amfitheater (Pula)

Amfitheater
Amfitheater
Kaart met locatie Amfitheater

Het amfitheater in Pula is een van de best bewaarde Romeinse arena's. In dit amfitheater was er plek voor 23.000 toeschouwers. Vroeger vonden er tot 404 in deze arena bloederige gevechten plaats, waaronder gladiatorengevechten. Daarnaast werden er ook mensen voor wilde dieren gegooid. Het amfitheater wordt nog steeds gebruikt en is open voor publiek. Er werden concerten, opera's en filmfestivals opgevoerd.

Villa Angiolina (Opatija)

Villa Angiolina
Villa Angiolina
Kaart met locatie Villa Angiolina

Villa Angiolina staat in het Angiolina Park in Opatija. De villa werd in 1844 gebouwd door de rijke koopman Iginio Scarpa. Gasten van Iginio vonden het klimaat in deze omgeving erg fijn en namen weer vrienden mee voor een volgend bezoek. Zo ontstond het toerisme in dit, toen nog kleine, vissersplaatsje. Rondom de villa is een prachtig park aangelegd van meer dan 3,5 hectare groot en met planten uit de hele wereld. Scarpa was een groot liefhebber van de natuur en nam tijdens zijn reizen planten mee om in zijn tuin te laten bloeien.

De kerk van St. Jacob (Opatija)

De kerk van St. Jacob
De kerk van St. Jacob
Kaart met locatie De kerk van St. Jacob

De kerk van St. Jacob is als kolonie van de Benedictijner monniken gebouwd in 1420. Er is echter niet veel meer over van het origineel. In 1506 werd hij aangepast, vervolgens werd hij gerenoveerd aan het einde van de 18e eeuw en nog een keer uitgebreid in 1930. Voor de St. Jacob kerk staat een kopie van de Madonnina sculptuur, dit is het symbool van Opatija. De sculptuur is een meisje met een zeemeeuw en werd gemaakt door beeldhouwer Zyonko Car in 1956.

St. James Park (Opatija)

St. James Park
St. James Park
Kaart met locatie St. James Park

Het St. James Park ligt in het centrum van Opatija, in het historisch beschermde deel van de stad. Bij het park staat de kerk van St. Jacob. Het park heeft verschillende prijzen gewonnen en is meerdere malen uitgeroepen tot het beste park van Kroatië. Dit heeft het park te danken aan zijn perfect gemaaide gras, zijn variëteit aan kleurrijke bloemen en de harmonie tussen de mooie natuur en de omliggende historische gebouwen. Het park was oorspronkelijk ontworpen in een historisch neo-barokke stijl, welke over de jaren langzaam verloren is gegaan door de verschillende aanpassingen. Een overgebleven element van het park in deze stijl is de fontein uit 1889 die je in het hogere deel van het park vindt.

Rode Eiland (Rovinj)

Rode Eiland
Rode Eiland
Kaart met locatie Rode Eiland

Het Rode eiland bestaat eigenlijk uit twee eilande, genaamd St. Andrew en Maskin. Deze twee eilanden zijn verbonden door een havenmuur. In de prehistorie werd het Rode eiland al bewoond. In de zee en op het strand van het Rode eiland zijn nog altijd Romeinse resten terug te vinden. De baron Ivan Georg Hütterodt kocht in 1890 en veranderde het eiland in een park. Daarnaast liet hij de bestaande kloostergebouwen herstellen. Op het Rode eiland is ook een expositie van de schilder Aleksandar Kirchner te bewonderen. Deze is tentoongesteld in de kapel en het kasteel. Bovendien kun je op het Rode eilandook een tentoonstelling over de ontwikkeling van de zeevaart en de visserij in Rovinj bekijken.

Zavicajni muzej (Rovinj)

Zavicajni muzej
Zavicajni muzej
Kaart met locatie Zavicajni muzej

In 1954 werd het Zavicajni muzej opgericht. Dit museum besteedt onder andere aandacht aan etnografie en archeologie. Daarnaast bevat de collectie van het museum ook documenten uit de moderne geschiedenis van Rovinj. In het museum is ook nog een galerij te zien met meer dan 250 mooie kunstwerken uit de 16e tot de 19e eeuw. Bovendien ligt er ook een grote bibliotheek in het museum, waar de bibliotheek van de Istrische historicus Petar Stankovic deel van uitmaakt. Regelmatig zijn er in het museum ook nog eens wisselende kunstexposities te zien. 


Franciscaanse klooster (Rovinj)

Franciscaanse klooster
Franciscaanse klooster
Kaart met locatie Franciscaanse klooster

Het Franciscaanse klooster ligt op de top van een heuvel vanaf waar je uitzicht hebt over het historisch centrum. Dit grote klooster is gebouwd in een barokke stijl en stamt uit de 18e eeuw. Sinds 1979 ligt er een museum in het klooster. De collectie van dit museum bestaat uit kerkelijke gewaden, schilderijen, iconen en beeldhouwwerken uit de 18e en 19e eeuw. Daarnaast herbegt het museum ook veel verschillende historische boeken.

St. Maria Basiliek (Vrsar)

St. Maria Basiliek
St. Maria Basiliek
Kaart met locatie St. Maria Basiliek

De St. Maria Basiliek is een romaanse kerk uit de 12e eeuw. Met name dankzij haar ligging is de basiliek een prachtige bezienswaardigheid. De basiliek ligt namelijk aan het water, dus je hebt hier een prachtig uitzicht over. De basiliek was eerst een kleine kerk, die gebouwd werd in de 8e eeuw. In de loop der jaren is de basiliek uitgebreid en uitgegroeid tot het huidige mooie bouwwerk. De basiliek is gewijd aan Maria.

Sint Martinuskerk (Vrsar)

Sint Martinuskerk
Sint Martinuskerk
Kaart met locatie Sint Martinuskerk

De Sint Martinuskerk is gebouwd in de 19e eeuw. De fundamenten van deze kerk liggen precies op een heuveltop in Vrsar. Deze fundamenten dateren uit 1804. De bouw van de kerk werd echter pas afgerond in 1935. In 1991 werd de kerktoren van de Sint-Martinuskerk voltooid. Het interieur van de kerk is mooi versierd met stenen pilaren, koepels en religieuze schilderingen. 

Biokovo gebergte (Gradac)

Biokovo gebergte
Biokovo gebergte
Kaart met locatie Biokovo gebergte

In de buurt van Gradac is het Biokovo gebergte een van de mooiste natuurlijke bezienswaardigheden. Het Biokovo gebergte is een beschermd natuurgebied waar je prachtige wandelingen kan maken. Het natuurpark is eveneens met de auto toegankelijk. Er is een achttien kilometer lange tolweg die naar de hoogste top van het Biokovo gebergte, de Sveti Jure, leidt. Dit is de hoogstgelegen weg van het land.

Malacologisch Museum (Makarska)

Malacologisch Museum
Malacologisch Museum
Kaart met locatie Malacologisch Museum

Het Malacologisch museum werd in 1963 opgericht door de natuurkundige Fra Jure Radic en is gevestigd in een deel van een belangrijk cultureel monument van de stad: het Franciscanenklooster. In het museum wordt een bonte verzameling schelpen tentoongesteld, die afkomstig zijn van weekdieren uit de Adriatische Zee en andere tropische wateren. Bovendien bezit het museum een grote collectie mossels, slakken en fossielen.

Makarska stadsmuseum (Makarska)

Makarska stadsmuseum
Makarska stadsmuseum
Kaart met locatie Makarska stadsmuseum

Het Makarska stadsmuseum is gevestigd in het in barokstijl gebouwde Tonoli paleis en geeft een goed idee van de rijke culturele geschiedenis van Makarska. De collectie van het museum is over meerdere tentoonstellingen verdeeld. In totaal maken 2.700 objecten en vele tekeningen, manuscripten, blauwdrukken en geschriften deel uit van de collectie die in het museum te bekijken zijn.

Sint-Marcuskerk (Makarska)

Sint-Marcuskerk
Sint-Marcuskerk
Kaart met locatie Sint-Marcuskerk

De Sint-Marcuskerk is een barokke parochiekerk die stamt uit de 17e eeuw. De kerk bevindt zich op het centrale plein van Makarska. Voor de kerk staat een prachtig standbeeld van de franciscaan Andrija Kačič Miosič. In de eerste helft van de 18e eeuw schreef hij een schitterende dichtbundel in het Kroatisch over de heldendaden die de Slaven tegen de Turken verrichtten.

Steengroeve van Splitska (Supetar)

Steengroeve van Splitska
Steengroeve van Splitska
Kaart met locatie Steengroeve van Splitska

Op 4 kilometer ten oosten van Supetar ligt het oude havenstadje Splitska. Hier ligt een oude Romeinse steengroeve aan de Oost-Adriatische kust. Vanuit hier exporteerden de Romeinen kalkkrijtstenen met een parelwitte kleur naar Split, die gebruikt werden voor het paleis van Diocletianus. De kalkkrijtstenen worden tegenwoordig ook nog gebruikt als bouwmateriaal voor verschillende beroemde gebouwen. De stenen zijn bijvoorbeeld gebruikt voor de Reichstag in Berlijn, het Witte Huis in Washington en het parlementsgebouw in Wenen.