KroatiŽ

Adriatische Baai Kroatie
Adriatische Baai Kroatie

Kroatië is een land in Zuid-Europa. Aangrenzende landen zijn Slovenië, Servië, Hongarije, Bosnië-Herzegovina en Montenegro en via de zee grenst het in het westen aan Italië. De naam Kroatië roept bij mensen (helaas) vaak een beeld op dat te maken heeft met de oorlog die er in de jaren `90 is geweest. Deze afschuwelijke periode heeft zijn sporen natuurlijk nagelaten en zal niet makkelijk worden vergeten. Maar gelukkig is er de afgelopen jaren veel in het land opgeknapt. De Kroaten nodigen je graag uit om het prachtige land met eigen ogen te komen zien. Het land strekt zich uit vanaf de Alpen in het noordwesten tot de Panonische laagvlakte en de Donau in het oosten. Het centrale deel wordt bedekt door het bergmassief Dinara en het zuidelijke deel eindigt aan de kust van de Adriatische Zee. Voor de kust liggen niet minder dan 1.187 eilanden, waarvan er 66 bewoond zijn. De grootste eilanden zijn Krk (door een brug met het vasteland verbonden) en Cres. Vele veerdiensten zorgen voor een prima bereikbaarheid van de eilanden. In 1990 scheidde Kroatië zich af van de Republiek Joegoslavië. Daarop volgde een gewelddadig conflict. De economie stortte in en veel historische monumenten werden beschadigd of verwoest. Kroatië is bezig zich te herstellen en groeit uit tot een populaire vakantiebestemming. Er wonen weinig mensen in de berggebieden en daardoor zijn de bossen ongerept. Door de gebeurtenissen van de jaren `90 zijn veel inwoners vanuit de dorpen naar de steden verhuisd. Dit houdt in dat de steden in omvang zijn toegenomen en sommige dorpen verlaten zijn.

Reisaanbod KroatiŽ
Bekende plaatsen
 • Porec (20)
 • Rovinj (10)
 • Dubrovnik (10)
 • Umag (9)
 • Opatija (7)
 • Sibenik (7)
 • Pula (7)
 • >> Alle plaatsen
 • Bekende gebieden

  Vlag KroatiŽ
  Officiele naam:
  Republika Hrvatska
  ISO:
  HR
  Ligging:
  zuid
  Hoofdstad:
  Zagreb
  Inwoners:
  +/- 4495904
  Taal:
  Kroatisch
  Godsdienst:
  Rooms-Katholiek
  Tijdzone:
  UTC +1
  Munteenheid:
  Kuna
  Klimaat:
  landklimaat
  Oppervlakte:
  56691 km≤
  Beste reistijd:
  mei - september
  Hoogseizoen:
  juli - augustus

  Folklore kent KroatiŽ een lange traditie. In alle delen van het land kun je genieten van oorspronkelijke zang en dans die uit die streek afkomstig is, meestal uitgevoerd in traditionele kleding.

  Ervaringen

  * = verplicht veld

  KroatiŽ krijgt gemiddeld een 8,3 uit 10 op basis van 367 ervaringen:

  8,3 367 ervaringen + Ervaring delen

  Pagina 1 van 123 met 367 resultaten

  plaats: Imotski, reisperiode: augustus 2017

  Mooie ligging in de bergen en op een half uurtje rijden van de kust. Vriendelijke buren. Imotski zelf is een bezoekje waard; andere bezienswaardigheden zijn met de auto te doen, maar ligt nogal in een uithoek.

  • Algemeen 8
  • Bezienswaardigheden 7
  • Inwoners 8
  • Ligging 9
  plaats: Trget, reisperiode: augustus 2017

  Als je van een rustige omgeving houdt, zit je hier top !

  • Algemeen 5
  • Uitgaan 1
  • Cultuur 7
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 7
  • Inwoners 5
  • Ligging 6
  plaats: Rovinj, reisperiode: september 2017

  Prachtige stad waar de tijd lijkt stil te staan. Vele restaurants, prachtige architectuur en het centrum is ook auto vrij. Perfect voor een dag uitstap. Doe zeker een boot trip rond het eiland. Aanrader

  • Algemeen 8
  • Uitgaan 5
  • Cultuur 9
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 8
  • Ligging 9
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Volgende

  Vakantieverhalen / reisverslagen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van KroatiŽ

  Medvednica
  Medvednica

  Ten noorden van Zagreb vind je de Medvednica. Dit gebergte vormt de oude grens van de regio Zagorje. Het hoogste punt van de berg ligt op 1.030 meter en wordt de Sljeme genoemd. Soms wordt deze naam door de lokale bevolking gebruikt om naar het hele gebergte te verwijzen. Het grootste deel van de Medvednica hoort bij het gelijknamige natuurpark. Rondom en op de berg liggen veel interessante bezienswaardigheden, waaronder een kasteel en een grot. Vanaf de Medvednica heb je een prachtig uitzicht over Zagreb.

  Krapina Neanderthal museum
  Krapina Neanderthal museum

  In Zagreb liggen verschillende interessante musea en het Krapina Neanderthal museum is er hier een van. Tijdens je bezoek aan dit museum kun je veel leren over de neanderthalers. Dit museum heeft twee verdiepingen en een totale oppervlakte van 1.200 m². In het museum is een reconstructie van een grot gebouwd waarin de neanderthalers leefden en je kunt er ook een film bekijken over de neanderthalers. Daarnaast kun je er ook gevonden overblijfselen van neanderthalers bekijken en prehistorische artefacten die zij gebruikten.

  Sint Martinuskerk
  Sint Martinuskerk

  De Sint Martinuskerk is gebouwd in de 19e eeuw. De fundamenten van deze kerk liggen precies op een heuveltop in Vrsar. Deze fundamenten dateren uit 1804. De bouw van de kerk werd echter pas afgerond in 1935. In 1991 werd de kerktoren van de Sint-Martinuskerk voltooid. Het interieur van de kerk is mooi versierd met stenen pilaren, koepels en religieuze schilderingen. 

  Meer bezienswaardigheden

  Vakantiebestemmingen in KroatiŽ

  Artikelen

  Nieuws

  Eten en drinken

  De traditionele gerechten van Kroatië moet je beslist proberen. Te denken valt dan aan de Dalmatische gerookte ham (prut), kalkoen met mie of macaroni (mlinci), salami met paprika (kulen) en misschien wel de bekendste van allemaal; brodet en paticada, een heerlijke visschotel. Daarnaast zijn de gezouten pilchards (een klein soort haring), paddestoelen, de schapenkaas en de sterke Slavische sauzen het proeven meer dan waard.

  Wijnen kunnen ze in Kroatië zeker maken, deze zijn van een uitstekende kwaliteit. De tradities en de recepten in de wijnbouw zijn eeuwenoud. Aan de kust vind je de rode wijnen, verder landinwaarts zijn ze vaker wit. Traditionele sterke dranken zijn Lozovaca, ljivovica en Travarica.

  Vervoer

  Met de auto is Kroatië vanuit Nederland binnen 12 tot 17 uur te bereiken. En met het vliegtuig kan je in zo`n 2 uur van Amsterdam naar Zagreb vliegen. Croatia Airlines vliegt regelmatig van en naar Schiphol.

  Het vervoer per spoor is gedurende de oorlog van 1991-1995 afgenomen. Pas in 2005 kwam het passagiersvervoer voor het eerst weer op vooroorlogs niveau uit. De Kroatische Spoorwegen vervoerden naar schatting bijna 40 miljoen passagiers en 12 miljoen ton goederen in 2005. Het wegvervoer heeft zich in Kroatië de laatste jaren sneller ontwikkeld dan andere sectoren. Het Kroatische wegennet beslaat een lengte van 28.344 km. Hiervan is 455 km gekwalificeerd als autosnelweg. Het wegennet beslaat het gehele land en voor bepaalde delen van het land is het de enige transportverbinding met andere delen van het land of met het buitenland. Croatia Airlines verzorgt onder andere binnenlandse vluchten van Zagreb naar Brac, Dubrovnik, Pula, Split en Zadar. Vervoer per bus is vrij gebruikelijk in Kroatië. Er zijn meer lokale buslijnen die de steden en dorpen met elkaar verbinden, dan intercitybuslijnen die de steden verbinden over lange afstanden. Deze bussen vervangen eigenlijk de treinen die er maar zeer beperkt zijn. De trein is in Kroatië goedkoper dan de bus, maar wel langzamer.

  Visum

  Voor een vakantie in Kroatië heb je geen visum nodig. Wel dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs.

  Prijsniveau

  De prijzen in Kroatië liggen onder het Nederlandse prijsniveau. De munteenheid in Kroatië is de Kuna.

  Veiligheid

  Kroatië is een relatief veilig land. In de steden is er de criminaleit die men in alle toeristische centra tegenkomt zoals zakkenrollers.

  Medische informatie

  De Kroatische gezondheidszorg is vergelijkbaar met die in andere Europese landen. Er zijn geen inheemse ziekten. De aandoeningen die bezoekers meestal treffen gaan veelal niet verder dan een insectenbeet of een zonnesteek.

  Voor een bezoek aan Kroatië heb je geen inentingen nodig. Neem voor actuele adviezen contact met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

  Het leidingwater is in heel het land drinkbaar.

  Bevolking

  De meerderheid van de bevolking is Kroaat. Belangrijkste nationale minderheden zijn: Serviërs, Bosnische moslims, Slovenen, Hongaren, Italianen en Czechen. In de hoofdstad Zagreb wonen bijna 1 miljoen mensen. Sinds er weer sprake is van een onafhankelijke staat worden veel feesten in ere hersteld. Deze feesten of ceremoniën herdenken historische, religieuze en militaire gebeurtenissen. Folklore kent in Kroatië een lange traditie. In alle delen van het land kun je genieten van oorspronkelijke zang en dans die uit die streek afkomstig is, meestal uitgevoerd in traditionele kleding.

  De taal

  Meer dan 100 jaar is er geprobeerd de Slavische en Kroatische taal te laten samensmelten, maar in 1991 werd de officiele taal Kroatisch.

  Flora & Fauna

  Het landschap is gevarieerd. Je vindt er een schitterende kustlijn met ontelbare eilandjes, woeste kloven en steile rivierdalen. Kroatië bestaat voor 40% uit bergen. De bossen zijn gemengd en bestaan uit dennen, kastanjes, sparren en beuken. In de bossen vind je ook wolven, beren, dassen, lynxen en wilde zwijnen.

  Geschiedenis

  Kroatië ligt tussen oost en west Europa in en is eeuwenlang als doorvoerland gebruikt. Zodoende kwamen verschillende culturen met elkaar in aanraking. Diverse culturele invloeden hebben bijgedragen aan de geschiedenis van het land. De geschiedenis van Kroatië gaat bijna zo ver terug als de mensheid zelf. Het huidige Kroatië werd in de oudheid bewoond door Illyriërs. Het werd in 35 v. Chr. door Octavianus als Pannonia bij het Romeinse Rijk ingelijfd. Het behoorde na de deling van dit rijk afwisselend tot het westelijk deel van het Romeinse Rijk, het Ostrogotische en het Byzantijnse Rijk. In de 7e eeuw werd het veroverd door Slavische stammen.

  Kroatisch Verkeersbureau
  ANVR, o.a. reisadvies
  Adressen ambassades
  Nieuws over Kroatie