Bezienswaardigheden Letland

Nationaal Park SlÓtere

Een erg mooi park in Letland is het Nationaal Park Slîtere. Dit park is een beschermd natuurgebied waar onder andere otters en bevers leven. Er zijn fraaie stranden, moerasgebieden en duinen te vinden die begroeid zijn met bomen. De vuurtoren in het park biedt een spectaculair uitzicht. Het is een prachtig park voor een stevige wandeling.

Muzikale evenementen

Over het algemeen is de bevolking van Letland erg muzikaal. Veel Letse inwoners doen naast traditionele volksdansen ook aan zingen in een (kerk)koor. Vooral in de zomermaanden worden er regelmatig muzikale evenementen georganiseerd. Op het centrale plein van Riga zul je regelmatig dansgroepen aantreffen. Ook speelt het theater een grote rol voor de Letten. Een prachtig operatheater is het Latvian National Opera House in het centrum van Riga.

Volkskundig Openluchtmuseum (Riga)

Het Volkskundig Openluchtmuseum ligt in de buurt van Riga. Het museum is erg groot en ligt in een fantastisch natuurgebied. In het park vind je complete dorpen met huizen, molens en kerkjes. In de zomermaanden zijn er ook ambachtslieden te vinden die de werkzaamheden van vroeger uitvoeren. Het is een leuk museum voor mensen die geïnteresseerd zijn in de Letse manier van leven en de cultuur.

Bezettingsmuseum in Riga (Riga)

In het Bezettingsmuseum in Riga wordt de periode van 1940 tot 1991 toegelicht. Deze periode is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Letland. In deze periode werden de inwoners van Letland onderdrukt door de Duitsers en de communisten. In het museum worden brieven en andere persoonlijke bezittingen van mensen tentoongesteld die gedeporteerd of vermoord zijn door de Duitsers.

Centrale Markt van Riga (Riga)

Centrale Markt van Riga
Centrale Markt van Riga
Kaart met locatie Centrale Markt van Riga

De Centrale Markt van Riga vindt al plaats sinds het jaar 1930. De markt bevindt zich in een aantal oude zeppelin hangars. Iedere hal heeft zijn eigen specialiteit, zo kun je in een van de hallen bijvoorbeeld alleen maar vlees kopen. In deze hal tref je vlees aan waarvan de meeste mensen walgen; Letten eten bijna alles waaronder ook varkensneuzen. De kraameigenaren laten je graag dingen proeven. Uiteraard zijn er op de markt ook veel typische lekkernijen te koop.

Riga Zoo (Riga)

Riga Zoo
Riga Zoo
Kaart met locatie Riga Zoo

De Riga Zoo mag ook zeker niet over worden geslagen als je een bezoek brengt aan Riga. De dierentuin bestaat sinds 1912. In deze dierentuin heb je naast de dieren die in de meeste dierentuinen voorkomen ook enkele minder bekende diersoorten, waaronder de Tibetaanse wilde ezel. Wat ook bijzonder is om te zien is het vrij nieuwe verblijf van de giraffen.

De Baltica (Riga)

Ieder jaar wordt in Riga 'de Baltica' georganiseerd. Dit is een volksdansfestival wat veel internationale bezoekers trekt. Iedereen komt hiernaartoe om zijn of haar volksdans te laten zien. Er worden ook veel verschillende workshops georganiseerd. De sfeer is erg gezellig en de mensen zijn er erg vrolijk. Iedereen die van volksdansen en het beleven van verschillende culturen houdt moet hier zeker een bezoekje brengen.

Winkelen in Riga (Riga)

Winkelen in Riga
Winkelen in Riga

In het sfeervolle centrum van Riga kun je prima een dagje doorbrengen om te gaan shoppen, vooral in de vele winkeltjes van de lange winkelstraat. Winkelcentra zijn meestal 7 dagen in de week geopend van 10.00 tot 22.00 uur. Ook de supermarkten zijn lang geopend waar je vaak kunt betalen met een creditcard. Een souvenir dat veel gekocht wordt door toeristen is een fles Zwarte Balzam, maar of iedereen het ook echt opdrinkt is de grote vraag.

Karosta Prison (Liepaja)

Karosta Prison
Karosta Prison
Kaart met locatie Karosta Prison

Karosta Prison is een gevangenis in Liepaja die tot 1997 in gebruik was. Tegenwoordig is de voormalige gevangenis geopend voor bezoekers. Elk uur kun je deelnemen aan een rondleiding waarin alles wordt verteld over de geschiedenis van de gevangenis die werd gebruikt om ongehoorzame soldaten te straffen. Wil je ervaren hoe het is om een gevangene te zijn van Karosta Prison? Geef je dan vrijwillig op als gevangene en overnacht in de gevangenis. Tijdens je verblijf wordt je onderworpen aan controles en krijg je te maken met echte gevangenisbewakers die je zullen behandelen als een ongehoorzame gevangene. Je kamer is uiteraard een cel met een simpel bed, bureau en een toilet. Wie een hele nacht iets te lang vindt kan ook meedoen aan de shows die 1,5 tot 2 uur duren. Ook tijdens deze shows ervaar je hoe het is om een gevangene te zijn. Karosta Prison heeft verder ook speciale activiteiten zoals een escape room en de mogelijkheid om de noordelijke forten te bezichtigen.

Sint-Nicolaaskathedraal (Liepaja)

De Sint-Nicolaaskathedraal is een Russisch-orthodoxe marinekathedraal in het stadsdeel Karosta. De bouw van de kathedraal begon in 1901 en werd in 1903 ingewijd door Tsaar Nicolaas II. De kathedraal heeft typische Russisch-orthodoxe elementen zoals de vijf karakteristieke vergulde koepels, een centrale koepel en vier kleinere koepels. De koepels symboliseren Christus en de vier evangelisten. Vrouwen die de kathedraal bezoeken worden verzocht om een hoofddoek te dragen. Daarnaast zijn shorts en strandkleding niet toegestaan.

Lutherse Drievuldigheidskerk (Liepaja)

De lutherse Drievuldigheidskerk in Liepaja is een echte trekpleister. Er bevindt zich o.a. een beroemd orgel in de kerk, dat tot 1912 het grootste ter wereld was. Er mogen helaas geen foto's gemaakt worden van deze kerk.

Kasteel van de Lijflandse Orde (Ventspils)

Kasteel van de Lijflandse Orde
Kasteel van de Lijflandse Orde
Kaart met locatie Kasteel van de Lijflandse Orde

Het kasteel van de Lijflandse Orde is gebouwd in de 13e eeuw. Dit kasteel is een van de oudste middeleeuwse vestingen in Letland die bewaard is gebleven. Tegenwoordig is het een museum die in het teken staat van de geschiedenis van het kasteel, maar ook van de stad Ventspils. Het museum organiseert vaak kunsttentoonstellingen, concerten en andere culturele evenementen. Families met kinderen kunnen daarnaast ook een educatieve of creatieve workshop boeken.

Fort van Daugavpils (Daugavpils)

Fort van Daugavpils
Fort van Daugavpils
Kaart met locatie Fort van Daugavpils

Het fort van Daugavpils is een militaire vesting uit de 19e eeuw die bijzonder goed bewaard is gebleven. Het fort was destijds vanwege de strategische ligging erg belangrijk voor het Russische Rijk. St. Petersburg was in die tijd nog de hoofdstad van het Russische Rijk. De hoofdverkeersroute van St. Petersburg naar het westen van Europa liep door Daugavpils. Het fort werd daarom vaak gebruikt als verblijfplaats voor edelen, waaronder ook de Russische tsaren, die op reis waren. Een gedeelte van het fort wordt tegenwoordig gebruikt als een kunstcentrum met o.a. kunstwerken van Mark Rothko.

Daugavpils Mark Rothko Art Centre (Daugavpils)

Daugavpils Mark Rothko Art Centre
Daugavpils Mark Rothko Art Centre
Kaart met locatie Daugavpils Mark Rothko Art Centre

Mark Rothko wordt gezien als een van de grondleggers van het abstract expressionisme. Het Daugavpils Mark Rothko Art Centre is, zoals de naam al aangeeft, een kunstcentrum in Daugavpils waar je originele werken van de beroemde schilder Mark Rothko kunt bewonderen. Naast zijn werk worden er ook exposities van diverse Letse en internationale artiesten getoond. Het kunstcentrum is gevestigd in het fort van Daugavpils waardoor je een bezoekje aan het kunstcentrum ook kunt combineren met een rondleiding om de rest van het fort te zien.

Sint Boris en Gleb kathedraal (Daugavpils)

Sint Boris en Gleb kathedraal
Sint Boris en Gleb kathedraal
Kaart met locatie Sint Boris en Gleb kathedraal

De Sint Boris en Gleb kathedraal is de belangrijkste orthodoxe kerk in Letland. De kathedraal biedt plaats aan ongeveer 5.000 mensen en is daarmee ook de grootste Letse orthodoxe kerk. De bouw van de kathedraal startte in 1904 en op 12 juni 1905 werd de kerk ingewijd. Wie de architect van de kerk is, is nog steeds onbekend. De kathedraal wordt graag door toeristen bezocht vanwege de vele decoraties en muurschilderingen.

Holy Trinity Church Tower (Jelgava)

De toren van de Holy Trinity kerk in Jelgava is een bezienswaardigheid die je niet mag overslaan. De toren is een echte blikvanger en is sinds 2010 geopend voor bezoekers. De toren heeft maar liefst negen verdiepingen. Je kunt hier genieten van een panoramisch uitzicht, kunsttentoonstellingen bekijken, meer leren over de geschiedenis van Jelgava en informatie ontvangen over de bezienswaardigheden van de stad. Op de negende verdieping kun je zelfs dineren in restaurant 'La Tour de Marie'.

St. Simeonís en St. Annaís Orthodoxe kathedraal (Jelgava)

St. Simeonís en St. Annaís Orthodoxe kathedraal
St. Simeonís en St. Annaís Orthodoxe kathedraal
Kaart met locatie St. Simeonís en St. Annaís Orthodoxe kathedraal

De St. Simeon’s en St. Anna’s Orthodoxe kathedraal is een orthodoxe kathedraal die is ontworpen door de architect N. Chagin. De kathedraal werd met behulp van de financiële steun van de Russische tsaar Alexander III gebouwd in 1890-1892. Het altaar en fundamenten van de kathedraal zijn overgenomen van de vorige kerk, die in 1774 op deze plek werd gebouwd. De kathedraal is gedurende de Tweede Wereldoorlog en tijdens de Sovjet-tijd flink beschadigd geraakt. Toen Letland weer onafhankelijkheid was, werd de kerk teruggegeven aan de orthodoxe gemeente. Vervolgens is de reconstructie uitgevoerd in 1993 tot 2003.

Paleis van Bartolomeo Rastrelli (Jelgava)

Paleis van Bartolomeo Rastrelli
Paleis van Bartolomeo Rastrelli
Kaart met locatie Paleis van Bartolomeo Rastrelli

In de Letse stad Jelgava bevindt zich het paleis van Bartolomeo Rastrelli. Dit paleis bevat sarcofagen van het koningshuis van Koerland. Van het jaar 1798 tot 1800 werd het paleis bewoond door Lodewijk XVIII. Het is de moeite waard om het te bezoeken tijdens een vakantie in Letland. Het gebouw wordt in vrij hoge mate gefotografeerd door met name buitenlandse toeristen.