Letland

Oude binnenstad Riga, letland
Oude binnenstad Riga, letland

Letland is een van de Baltische landen aan de Oostzee. Het land grenst aan Estland in het noorden, Litouwen en Wit-Rusland in het zuiden en Rusland in het oosten. Letland is sinds 1991 een zelfstandige staat en kent een eenkamerparlement. Letland is te verdelen in vier historische landschappen: * Koerland (Kurzeme) * Lijfland (Vidzeme) * Semgallen (Zemgale) * Letgallen (Latgale) De eerste beschrijvingen van de Letse vlag dateren uit de 13e eeuw. Daarmee behoort de vlag tot de oudste van de wereld. De uiteindelijek hedendaagse vlag werd ontworpen in 1971.

Heb je weinig kennis van Letland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Letland
Officiele naam:
Latvijas Republika
ISO:
LV
Ligging:
noordoost
Hoofdstad:
Riga
Inwoners:
+/- 2400000
Taal:
Lets
Godsdienst:
Luthers
Tijdzone:
UTC +2
Munteenheid:
Lats
Klimaat:
zeeklimaat
Oppervlakte:
64600 km≤

Ervaringen

Heb je ooit Letland bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Letland krijgt gemiddeld een 7,7 uit 10 op basis van 12 ervaringen:

7,7 12 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 4 met 12 resultaten

plaats: Riga, reisperiode: oktober 2018

RIGA is echt top! Wat een fijne stad met gastvrije mensen en mooie gebouwen lekker eten gezelligheid etc. Nooit geweten dat het zo mooi was.... Ik wil weer terug!

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 10
 • Cultuur 10
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
plaats: Riga, reisperiode: augustus 2018

Prachtige stad. Zoveel te zien !! Mooie gebouwen, musea, leuke restaurants,parken enz Alles op wandelafstand.

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 10
 • Cultuur 10
 • Restaurants 10
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
plaats: Riga, reisperiode: juli 2018

Mooie historische stad met lange straten/lanen met gebouwen veelal in Jugendstil. Vrijheidsbeeld aan de rand van park, welke aansluit aan het marktplein in de mooie stad. Op dit moment staan er in het Centrum 140 kleurrijke beren, gemaakt door 140 kunstenaars uit 140 verschillende landen en geschonken door de Duitse regering: mooi en indrukwekkend in deze fantastische stad. Genieten te zien en te ervaren voor een paar lange dagen.

 • Algemeen 9
 • Cultuur 10
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 9
 • Ligging 10
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Letland

Kasteel van de Lijflandse Orde (Ventspils)

Kasteel van de Lijflandse Orde
Kasteel van de Lijflandse Orde

Het kasteel van de Lijflandse Orde is gebouwd in de 13e eeuw. Dit kasteel is een van de oudste middeleeuwse vestingen in Letland die bewaard is gebleven. Tegenwoordig is het een museum die in het teken staat van de geschiedenis van het kasteel, maar ook van de stad Ventspils. Het museum organiseert vaak kunsttentoonstellingen, concerten en andere culturele evenementen. Families met kinderen kunnen daarnaast ook een educatieve of creatieve workshop boeken.

Sint-Nicolaaskathedraal (Liepaja)

De Sint-Nicolaaskathedraal is een Russisch-orthodoxe marinekathedraal in het stadsdeel Karosta. De bouw van de kathedraal begon in 1901 en werd in 1903 ingewijd door Tsaar Nicolaas II. De kathedraal heeft typische Russisch-orthodoxe elementen zoals de vijf karakteristieke vergulde koepels, een centrale koepel en vier kleinere koepels. De koepels symboliseren Christus en de vier evangelisten. Vrouwen die de kathedraal bezoeken worden verzocht om een hoofddoek te dragen. Daarnaast zijn shorts en strandkleding niet toegestaan.

Karosta Prison (Liepaja)

Karosta Prison
Karosta Prison

Karosta Prison is een gevangenis in Liepaja die tot 1997 in gebruik was. Tegenwoordig is de voormalige gevangenis geopend voor bezoekers. Elk uur kun je deelnemen aan een rondleiding waarin alles wordt verteld over de geschiedenis van de gevangenis die werd gebruikt om ongehoorzame soldaten te straffen. Wil je ervaren hoe het is om een gevangene te zijn van Karosta Prison? Geef je dan vrijwillig op als gevangene en overnacht in de gevangenis. Tijdens je verblijf wordt je onderworpen aan controles en krijg je te maken met echte gevangenisbewakers die je zullen behandelen als een ongehoorzame gevangene. Je kamer is uiteraard een cel met een simpel bed, bureau en een toilet. Wie een hele nacht iets te lang vindt kan ook meedoen aan de shows die 1,5 tot 2 uur duren. Ook tijdens deze shows ervaar je hoe het is om een gevangene te zijn. Karosta Prison heeft verder ook speciale activiteiten zoals een escape room en de mogelijkheid om de noordelijke forten te bezichtigen.

Meer bezienswaardigheden

Artikelen

Eten en drinken

Gerookte vis is een van de meeste populaire gerechten in Letland. Paling en haring staan vaak op het menu. Net zoals melkproducten, eieren, aardappelen en granen. Lam is een delicatesse. Vaak eten de Letten twee keer per dag warm.

Riga Zwarte Balsam is een drank die alleen in Letland wordt gemaakt, het drankje heeft een hoog alcoholpercentage.

Vervoer

Je kunt met de auto naar Letland of met het vliegtuig. De afstand van Utrecht naar Riga is ongeveer 1865 km. In Riga vind je een internationale luchthaven.

Met eigen auto of huurauto kun je prima Letland door reizen. Letland beschikt over een redelijk wegennet. De bus is ook een goed en goedkoop middel om mee te reizen in Letland. De verbindingen zijn prima en er is een uitgebreid busnetwerk wat naar alle uithoeken van het land rijdt. Net als de bus is de trein een goed en goedkoop vervoersmiddel. De trein is iets comfortabeler en de verbindingen zijn goed te noemen.

Visum

Voor een vakantie in Letland dien je te beschikken over een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Er is geen visum nodig.

Prijsniveau

Het prijsniveau Letland ligt lager dan in Nederland. De munteenheid in Letland is de Lat.

Veiligheid

Maffiapraktijken van voornamelijk de Russen komen nog voor in Letland. Maar de toeristen hebben hier weinig last van. Kijk wel uit als je een duur en bekend merk auto rijdt, deze zijn erg geliefd bij de criminelen. Zakkenrollers en tasjesdieven vind je overal, let dus altijd goed op je spullen.

Medische informatie

De gezondheidszorg is er van redelijke kwaliteit. Bij de apotheken kun je vaak alleen met een recept terecht, vaak beschikken de apotheken alleen over de noodzakelijke middelen. Apotheken zijn er wel voldoende en verspreid door het hele land.

Voor een bezoek aan Letland zijn inentingen niet noodzakelijk. Neem voor actuele adviezen altijd contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het drinken van kraanwater wordt afgeraden.

Bevolking

In Letland wonen ongeveer 2,5 miljoen mensen. Het merendeel woont in de zeven grotere steden. De hoofdstad Riga heeft bijna 800.000 inwoners. De klederdracht komt veel overeen met de overige Baltische staten en Rusland. Nationale feestdagen; 23 juni - Midzomernacht (Ligo) 24 juni - St. Jans-dag 21 augustus - Herwinning van de Onafhankelijkheid 18 november - Proclamatie van de Republiek De Letse bevolking bestaat uit boeren en plattelandsbewoners. De helft van de bevolking is Russisch. Nationale symbolen van Letland zijn het vogeltje de witte kwikstaart, de grote madelief, het kleine lieveheersbeestje en de linde- en eikenboom.

De taal

Het Lets is een Indo-Europese taal, behorend tot de Baltische taalgroep binnen die grote familie. Het is de officiële taal van Letland. Het Lets is nauw verwant met het Litouws. Opvallende elementen in het Letse schrift zijn liggende streepjes boven de klinkers, die lengte aangeven.

Flora & Fauna

Ongeveer 40% van Letland bestaat uit bos. Rendieren, wolven, lynxen en bruine beren voelen zich daar thuis. De bekendste vogel van Letland is de ooievaar. In de uitgestrekte moerassen, bossen en veengebieden bevinden zich honderden verschillende planten- en boomsoorten.

Geschiedenis

Letland wist tot de 12e eeuw haar onafhankelijkheid te behouden. Omstreeks 1200 werd Letland door Duitse ridders bezet. De Duitse ridders verdeelden Letland in twee gewesten, Koerland en Lijfland. De Duitsers brachten het christendom met zich mee en daarmee werd Letland één van de laatste Europese landen waarvan het volk gekerstend werd. In de 16e eeuw gingen de Letten van het katholicisme over naar het protestantisme. In dezelfde eeuw werd Koerland een Pools hertogdom. Eind 16e eeuw werd Lijfland een Zweedse provincie. In 1629 werd Lijfland een Pools hertogdom, evenals Koerland. In mei 1990 riep pro-onafhankelijkheidsregering van Ivars Godmanis de onafhankelijke republiek Letland uit.

Heeft u interesse in een reis naar Letland? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing