Letland

Oude binnenstad Riga, letland
Oude binnenstad Riga, letland

Letland is een van de Baltische landen aan de Oostzee. Het land grenst aan Estland in het noorden, Litouwen en Wit-Rusland in het zuiden en Rusland in het oosten. Letland is sinds 1991 een zelfstandige staat en kent een eenkamerparlement. Letland is te verdelen in vier historische landschappen: * Koerland (Kurzeme) * Lijfland (Vidzeme) * Semgallen (Zemgale) * Letgallen (Latgale) De eerste beschrijvingen van de Letse vlag dateren uit de 13e eeuw. Daarmee behoort de vlag tot de oudste van de wereld. De uiteindelijek hedendaagse vlag werd ontworpen in 1971.

Reisaanbod Letland
Bekende plaatsen
Bekende gebieden

Vlag Letland
Officiele naam:
Latvijas Republika
ISO:
LV
Ligging:
noordoost
Hoofdstad:
Riga
Inwoners:
+/- 2400000
Taal:
Lets
Godsdienst:
Luthers
Tijdzone:
UTC +2
Munteenheid:
Lats
Klimaat:
zeeklimaat
Oppervlakte:
64600 km≤

Ervaringen

* = verplicht veld

Letland krijgt gemiddeld een 7,4 uit 10 op basis van 7 ervaringen:

7,4 7 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 3 met 7 resultaten

plaats: Riga, reisperiode: november 2017

Mooie, levende stad met indrukwekkende architectuur. Enige minpuntje: over het algemeen niet echt vriendelijk tov toeristen.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 9
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 5
 • Ligging 9
plaats: Riga, reisperiode: oktober 2017

Riga is een mooie stad waarvan we op voorhand nog niet zo veel wisten. De Art Nouveau wijk was heel mooi, en ook in de Oude stad hebben we een aantal mooie dingen gezien. Ook erg fijn dat er toch nog zo veel groen te bespeuren is in een hoofdstad! We hebben op onze eerste volledige dag daar een begeleide wandeltocht door de stad gedaan, en dat was super met een erg vriendelijke gids. Wel opvallend dat er zo weinig mensen daar Engels spreken, zelfs werknemers van souvenirwinkels konden zich vaak niet behelpen in het Engels. Stranden en uitgaan hebben we daar niet gedaan, dus geen mening over.

 • Algemeen 8
 • Cultuur 8
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 9
 • Ligging 7
plaats: Riga, reisperiode: september 2017

In Riga zijn er meer bezienswaardigheden dan je zou denken. Er worden heel wat gratis stadsgidsen georganiseerd waarvan wij een minder toetistische hebben genomen met een geweldig grappige gids! Overal in Riga is men enorm gastvrij! Iedereen praat er quasi Engels!

 • Algemeen 7
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 7
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 7
 • Inwoners 8
 • Ligging 7
 • 1
 • 2
 • 3
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Letland

Kasteel van de Lijflandse Orde
Kasteel van de Lijflandse Orde

Het kasteel van de Lijflandse Orde is gebouwd in de 13e eeuw. Dit kasteel is een van de oudste middeleeuwse vestingen in Letland die bewaard is gebleven. Tegenwoordig is het een museum die in het teken staat van de geschiedenis van het kasteel, maar ook van de stad Ventspils. Het museum organiseert vaak kunsttentoonstellingen, concerten en andere culturele evenementen. Families met kinderen kunnen daarnaast ook een educatieve of creatieve workshop boeken.

De Sint-Nicolaaskathedraal is een Russisch-orthodoxe marinekathedraal in het stadsdeel Karosta. De bouw van de kathedraal begon in 1901 en werd in 1903 ingewijd door Tsaar Nicolaas II. De kathedraal heeft typische Russisch-orthodoxe elementen zoals de vijf karakteristieke vergulde koepels, een centrale koepel en vier kleinere koepels. De koepels symboliseren Christus en de vier evangelisten. Vrouwen die de kathedraal bezoeken worden verzocht om een hoofddoek te dragen. Daarnaast zijn shorts en strandkleding niet toegestaan.

Karosta Prison
Karosta Prison

Karosta Prison is een gevangenis in Liepaja die tot 1997 in gebruik was. Tegenwoordig is de voormalige gevangenis geopend voor bezoekers. Elk uur kun je deelnemen aan een rondleiding waarin alles wordt verteld over de geschiedenis van de gevangenis die werd gebruikt om ongehoorzame soldaten te straffen. Wil je ervaren hoe het is om een gevangene te zijn van Karosta Prison? Geef je dan vrijwillig op als gevangene en overnacht in de gevangenis. Tijdens je verblijf wordt je onderworpen aan controles en krijg je te maken met echte gevangenisbewakers die je zullen behandelen als een ongehoorzame gevangene. Je kamer is uiteraard een cel met een simpel bed, bureau en een toilet. Wie een hele nacht iets te lang vindt kan ook meedoen aan de shows die 1,5 tot 2 uur duren. Ook tijdens deze shows ervaar je hoe het is om een gevangene te zijn. Karosta Prison heeft verder ook speciale activiteiten zoals een escape room en de mogelijkheid om de noordelijke forten te bezichtigen.

Meer bezienswaardigheden

Vakantiebestemmingen in Letland

Artikelen

Eten en drinken

Gerookte vis is een van de meeste populaire gerechten in Letland. Paling en haring staan vaak op het menu. Net zoals melkproducten, eieren, aardappelen en granen. Lam is een delicatesse. Vaak eten de Letten twee keer per dag warm.

Riga Zwarte Balsam is een drank die alleen in Letland wordt gemaakt, het drankje heeft een hoog alcoholpercentage.

Vervoer

Je kunt met de auto naar Letland of met het vliegtuig. De afstand van Utrecht naar Riga is ongeveer 1865 km. In Riga vind je een internationale luchthaven.

Met eigen auto of huurauto kun je prima Letland door reizen. Letland beschikt over een redelijk wegennet. De bus is ook een goed en goedkoop middel om mee te reizen in Letland. De verbindingen zijn prima en er is een uitgebreid busnetwerk wat naar alle uithoeken van het land rijdt. Net als de bus is de trein een goed en goedkoop vervoersmiddel. De trein is iets comfortabeler en de verbindingen zijn goed te noemen.

Visum

Voor een vakantie in Letland dien je te beschikken over een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Er is geen visum nodig.

Prijsniveau

Het prijsniveau Letland ligt lager dan in Nederland. De munteenheid in Letland is de Lat.

Veiligheid

Maffiapraktijken van voornamelijk de Russen komen nog voor in Letland. Maar de toeristen hebben hier weinig last van. Kijk wel uit als je een duur en bekend merk auto rijdt, deze zijn erg geliefd bij de criminelen. Zakkenrollers en tasjesdieven vind je overal, let dus altijd goed op je spullen.

Medische informatie

De gezondheidszorg is er van redelijke kwaliteit. Bij de apotheken kun je vaak alleen met een recept terecht, vaak beschikken de apotheken alleen over de noodzakelijke middelen. Apotheken zijn er wel voldoende en verspreid door het hele land.

Voor een bezoek aan Letland zijn inentingen niet noodzakelijk. Neem voor actuele adviezen altijd contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het drinken van kraanwater wordt afgeraden.

Bevolking

In Letland wonen ongeveer 2,5 miljoen mensen. Het merendeel woont in de zeven grotere steden. De hoofdstad Riga heeft bijna 800.000 inwoners. De klederdracht komt veel overeen met de overige Baltische staten en Rusland. Nationale feestdagen; 23 juni - Midzomernacht (Ligo) 24 juni - St. Jans-dag 21 augustus - Herwinning van de Onafhankelijkheid 18 november - Proclamatie van de Republiek De Letse bevolking bestaat uit boeren en plattelandsbewoners. De helft van de bevolking is Russisch. Nationale symbolen van Letland zijn het vogeltje de witte kwikstaart, de grote madelief, het kleine lieveheersbeestje en de linde- en eikenboom.

De taal

Het Lets is een Indo-Europese taal, behorend tot de Baltische taalgroep binnen die grote familie. Het is de officiële taal van Letland. Het Lets is nauw verwant met het Litouws. Opvallende elementen in het Letse schrift zijn liggende streepjes boven de klinkers, die lengte aangeven.

Flora & Fauna

Ongeveer 40% van Letland bestaat uit bos. Rendieren, wolven, lynxen en bruine beren voelen zich daar thuis. De bekendste vogel van Letland is de ooievaar. In de uitgestrekte moerassen, bossen en veengebieden bevinden zich honderden verschillende planten- en boomsoorten.

Geschiedenis

Letland wist tot de 12e eeuw haar onafhankelijkheid te behouden. Omstreeks 1200 werd Letland door Duitse ridders bezet. De Duitse ridders verdeelden Letland in twee gewesten, Koerland en Lijfland. De Duitsers brachten het christendom met zich mee en daarmee werd Letland één van de laatste Europese landen waarvan het volk gekerstend werd. In de 16e eeuw gingen de Letten van het katholicisme over naar het protestantisme. In dezelfde eeuw werd Koerland een Pools hertogdom. Eind 16e eeuw werd Lijfland een Zweedse provincie. In 1629 werd Lijfland een Pools hertogdom, evenals Koerland. In mei 1990 riep pro-onafhankelijkheidsregering van Ivars Godmanis de onafhankelijke republiek Letland uit.