Bezienswaardigheden Litouwen

Klokkenmuseum Klaipėda

In Klaipëda bevindt zich het klokkenmuseum. In dit museum is het mogelijk om de ontwikkeling te zien van de bouw van horloges en klokken en hun stijlen. In de achtertuin van het museum, het zonnewijzerpark, worden concerten gegeven. Deze concerten worden georganiseerd door de beiaard in de toren van het bijgelegen postkantoor.

Nationaal Park van Neringa

Nationaal Park van Neringa
Nationaal Park van Neringa
Kaart met locatie Nationaal Park van Neringa

Het Nationaal Park van Neringa is een erg bijzonder natuurgebied, opgericht in het jaar 1991. Vroeger is het park ontstaan door de zee en de wind. De totale oppervlakte van het park is meer dan 26.000 hectare, waarvan ongeveer 10.000 hectare uit land bestaat. Het park is voor 70% opgedeeld in bos en 25% in zandvlakte en duinen.

Aukstaitijos Nacionalinis Parkas

Aukstaitijos Nacionalinis Parkas
Aukstaitijos Nacionalinis Parkas
Kaart met locatie Aukstaitijos Nacionalinis Parkas

Aukstaitijos Nacionalinis Parkas in het noordoosten van Litouwen is een prachtig park, opgericht in 1974 om de bouw van een kerncentrale tegen te houden. Het park is ongeveer 40.570 hectare groot en bestaat voor 70% uit bos. In het park leven een aantal diersoorten zoals de otter, de wolf, de eland, de lynx en sinds enkele jaren een bruine beer. Er leven ook veel vogels, waaronder de zwarte ooievaar. In het park kun je heerlijk wandelen en van de natuur genieten.

Kruis-heuvel van Siauliai

Kruis-heuvel van Siauliai
Kruis-heuvel van Siauliai
Kaart met locatie Kruis-heuvel van Siauliai

In het westen van Litouwen ligt Siauliai. Bij deze plaats bevindt zich de Kruis-heuvel. Dit is een plek waar honderdduizenden kruizen bij elkaar zijn gebracht door pelgrims. Door de voormalige autoriteiten van de Sovjet-Unie is de heuvel tot driemaal toe verwijderd. Het bijzondere is dat de heuvel telkens weer door de bevolking opgebouwd is.

Grutas Park

Grutas Park
Grutas Park
Kaart met locatie Grutas Park

In het zuidoosten van Litouwen ligt de plaats Druskininkai. Op 7 kilometer van deze plaats ligt het beroemde Grutas Park. In dit park zijn tientallen standbeelden uit de Sovjet-tijd tentoongesteld. Bezoekers kunnen rondwandelen in het park, en mee terug worden genomen in de tijd van het communisme.

Winkelen in Litouwen

Winkelen in Litouwen
Winkelen in Litouwen

Litouwen beschikt over een groot aantal winkelcentra en supermarkten. Vaak worden er naast voedsel ook andere producten verkocht waaronder boeken, elektrische apparaten, gereedschap, huishoudelijke artikelen en kleding. Meestal zijn deze winkels erg groot waarbij het winkeloppervlakte groter kan zijn dan 15.000 m².

Het grootste winkelcentrum is AKROPOLIS in Vilnius, waar circa 250 verschillende winkels en andere service verlenende diensten zijn te vinden. Het oppervlakte van dit winkelcentrum is maar liefst 110.000 m².

Museum of Genocide Victims (Vilnius)

Het Museum of Genocide Victims in Vilnius is een zeer indrukwekkend museum. Het is gevestigd in het oude hoofdkwartier van de KGB. Het gebouw vervult tegenwoordig de functie van een museum voor alle slachtoffers van de KGB. Er zijn cellen en andere ruimtes te zien en er wordt veel informatie verschaft. Je kunt ook een rondleiding volgen. Tijdens deze rondleiding wordt er veel informatie gegeven over hoe de KGB de gevangenen martelde en verhoorde. In het museum zijn ook veel persoonlijke bezittingen te zien van gevangenen. Erg indrukwekkend om hier rond te lopen.

Nationaal Museum Vilnius (Vilnius)

Het Nationaal Museum in Vilnius is gevestigd in het Kasteel van Vilnius. In dit museum vind je veel verschillende tentoonstellingen. Er zijn onder andere tentoonstellingen over Egyptische mummies, klederdracht en er is zelfs een tentoonstelling over Japanse zwaarden. Ook vind je er veel portretten die je door de geschiedenis van Litouwen meenemen.

Europos Parkas (Vilnius)

Het Europos Parkas is geografisch gezien het middelpunt van Europa en bevindt zich in de omgeving van Vilnius. Het park is 55 hectare groot en zeker de moeite waard om te bezoeken. In het park staan beelden en andere kunstwerken van meer dan 100 kunstenaars. Ook de LNK Infotree, gemaakt door Gintaras Karosas, staat er. In dit kunstwerk wordt Lenin omgeven door duizenden aftandse televisietoestellen.

Oude centrum van Vilnius (Vilnius)

Oude centrum van Vilnius
Oude centrum van Vilnius
Kaart met locatie Oude centrum van Vilnius

In het oosten van Litouwen ligt de hoofdstad Vilnius. Het oude centrum van deze stad bestaat uit een warboel van straatjes en pleinen. Hier is de mogelijkheid om lekker rond te wandelen. De meest oude kerk in de hoofdstad Vilnius is de Sint Nicolaas kerk. Deze gotische kerk werd door Duitse kooplieden gebouwd in het jaar 1320. Het centrale punt van de stad is de Gedinimoberg en het Kathedraalsplein. De kathedraal die aan dit plein gelegen is, bestaat al sinds de 13e eeuw en is tegenwoordig een grote bezienswaardigheid. Vanaf het plein loop je zo de Pilies gatvé in. Dit is een weg bestraat met kasseien en beschikt over historische panden, terrasjes, antiekwinkels en binnenplaatsjes. Ook is er nog een kleine synagoge te vinden.

Het kasteel van Trakai (Trakai)

Het kasteel van Trakai
Het kasteel van Trakai
Kaart met locatie Het kasteel van Trakai

Het kasteel van Trakai is een belangrijke bezienswaardigheid in Litouwen en ligt op het eiland in het Galvé-meer. Het bouwwerk stamt uit de 14e eeuw en werd de jaren daarna nog diverse malen uitgebreid. Het heeft altijd een militair belang gehad, maar het veranderde later in een woonresidentie en gevangenis. De jaren daarna raakte het in verval, waarna het in de 20e eeuw nog is hersteld in de stijl van de 15e eeuw.

St. Mary Church (Trakai)

St. Mary Church
St. Mary Church
Kaart met locatie St. Mary Church

Trakai heeft verschillende kerken die een bezoek waard zijn, zoals de Kerk van de gezegende maagd Maria (St. Mary Church) en de Kerk van de geboorte van de heilige moeder van God. Volgens bepaalde bronnen stamt de Kerk van de gezegende maagd Maria al uit 1390 en trekt deze kerk al eeuwen pelgrims uit alle windstreken van de wereld. De kerk werd rond 1409 gebouwd.

De meren van Trakai (Trakai)

De meren van Trakai
De meren van Trakai
Kaart met locatie De meren van Trakai

Trakai was vroeger de hoofdstad van Litouwen. In de buurt van Trakai liggen de twee meren Galvé en Luka. In de zomer kan hier lekker gezwommen en gezeild worden. Tussen deze twee meren ligt een schiereiland waar het Kasteel van Trakai staat. Het kasteel is ooit compleet verwoest, later is het met hulp van de Russen opgebouwd. Tegenwoordig is er ook een museum gevestigd in het kasteel. Hier worden allerlei archeologische vondsten tentoongesteld. Je kunt er onder andere jachttrofeeën en een aantal pijpen bekijken.

Het stadhuis (Kaunas)

Het stadhuis
Het stadhuis
Kaart met locatie Het stadhuis

Het stadhuis in Kaunas is een van de meest kenmerkende gebouwen van de stad. Het wordt ook wel de Witte Zwaan genoemd, vanwege de vorm en kleur. De bouw begon in 1542, waarbij diverse bouwstijlen als barok, gotisch en classicisme werden gebruikt. Het stadhuis was in de middeleeuwen het centrum van Kaunas. Een grondige renovatie vond plaats in 1970. 

St. Franciscus kerk (Kaunas)

St. Franciscus kerk
St. Franciscus kerk
Kaart met locatie St. Franciscus kerk

De barokke St. Franciscus kerk is gebouwd in 1666. In 1787 werd de kerk gegeven aan de Franciscaanse Monniken Orde. In 1825 werd de kerk een Orthodoxe kerk en de naam gewijzigd in Alexander Nevski kerk. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de kerk weer in handen van de Jezuïeten, maar deze moesten hem in 1962 afstaan aan het Sovjet regime. Sinds 1990 is de kerk weer in gebruik door de Jezuïeten.

Het Negende Fort (Kaunas)

Het Negende Fort
Het Negende Fort
Kaart met locatie Het Negende Fort

Het Negende Fort ligt in Kaunas en werd gebouwd tussen 1902 en 1913. Het fort maakte deel uit van een groter complex genaamd Fort Kaunas en diende als gevangenis sinds 1924. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het een concentratiekamp van nazi-Duitsland. Er kwamen meer dan 30.000 mensen hier om. Na afloop van de oorlog werd het weer een gevangenis, waarna het vervolgens een landbouwcomplex werd. Hierna werd er een museum gevestigd. Er is tevens een groot monument aanwezig.

Kasteel van Kaunas (Kaunas)

Kasteel van Kaunas
Kasteel van Kaunas
Kaart met locatie Kasteel van Kaunas

Het kasteel in Kaunas is het oudste kasteel in Litouwen. Archeologische vondsten suggereren dat het kasteel omstreeks de 14e eeuw in gotische stijl gebouwd moet zijn. Gelegen aan de rivieroever diende het kasteel met name als uitkijkpost. In 2010 en 2011 heeft er een enorme reconstructie plaatsgevonden en in de ronde toren bevindt zich tegenwoordig een kunstgalerie. Het is gebouwd op de plaats waar de rivieren Nemunas en Neris samenstromen.

Tyszkiewicz Palace (Palanga)

Tyszkiewicz Palace
Tyszkiewicz Palace
Kaart met locatie Tyszkiewicz Palace

De Tyszkiewicz Palace is een paleis in Palanga dat gebouwd is in neo-renaissance stijl. Het werd gebouwd door de Tyszkiewicz familie in 1893. De bouw eindigde vier jaar later. Rondom het paleis ligt een prachtig park, vol met fonteinen, vijvers, zeldzame planten en bloemen. Sinds 1963 huisvest het paleis het Palanga Amber Museum. Ook de botanische tuin van Palanga vind je hier. 

Palanga Pier (Palanga)

Palanga Pier
Palanga Pier
Kaart met locatie Palanga Pier

Het is moeilijk je Palanga zonder pier voor te stellen. Aan de waterkant ligt een prachtige pier met uitzicht op de zee, duinen en het strand. De steiger, waar het in eerste instantie voor bedoeld was, werd in 1884 gebouwd. De pier groeide in de jaren daarna uit tot een van de belangrijkste symbolen van Palanga. De woeste zee en golven hebben in de jaren 90 veel schade gebracht aan de constructie, waardoor er in 1998 een nieuwe pier van 470 meter lang werd gebouwd. De pier is tevens een goede plek om een prachtige zonsondergang te zien.

Het botanische park (Palanga)

Het botanische park
Het botanische park
Kaart met locatie Het botanische park

Het botanische park in Palanga wordt een van de mooiste parken in Litouwen genoemd. Het is gelegen bij het Tyszkiewicz Palace en werd ook aangelegd in opdracht door de familie Tyszkiewicz. De Franse landschapsarchitect Edouard François André en zijn zoon ontworpen het. In het park zie je enorm veel dennenbomen, daarnaast groeien er nog meer dan 500 soorten bomen en struiken. Een groot deel hiervan zijn uit het buitenland afkomstig. Het park is ongeveer 100 hectare groot. He kunt er prachtig wandelen over een van de wandelpaden door het park.

Zandduinen (Nida)

Zandduinen
Zandduinen
Kaart met locatie Zandduinen

In de omgeving van Nida vind je de hoogste zandduinen van Europa. In oudere Duitse films werd er vaak van deze locatie gebruik gemaakt, waarbij de duinen dienden als woestijn. In die tijd was het namelijk nog zeer kostbaar en tijdrovend om helemaal naar Afrika te reizen voor een woestijnopname. De hoogste duin is de Duin van de Oude Herberg van 67 meter hoog. Zuidelijk van het dorp ligt de Parnidžio kopa duin van 52 meter hoog en waarom een uitkijkpunt is gemaakt. Een deel van de duinen wordt nog ieder jaar stukjes verplaatst vanwege de wind.

Thomas Mann Museum (Nida)

Het Thomas Mann Museum in Nida laat een replica zien van het zomerhuisje waarin Thomas Mann en zijn gezin ooit gewoond hebben. Er is een vaste tentoonstelling met foto's van de beroemde schrijver. Een van de hoogtepunten is een video waarin het essay 'Mein Sommerhaus' wordt gesproken. Dit artikel schreef Thomas over zijn zomerhuis in het Litouwse Nida. Het is een klein museum waar ook regelmatig lezingen en concerten worden gehouden. 

Jazz Festival Nida (Nida)

Jazz Festival Nida
Jazz Festival Nida
Kaart met locatie Jazz Festival Nida

Er wordt ieder jaar in Nida een jazzfestival gehouden in Nida. In de zomer staat het stadje voor een paar dagen in het teken van jazz, met artiesten van over de hele wereld en diverse podia. Dit jaar wordt het festival voor de 16e keer georganiseerd. Er wordt tevens een tennisevenement georganiseerd.